فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید سپهردوست*، محسن تارتار، علی اکبر قلی زاده صفحات 7-52

    توزیع درآمد از نظر اقتصادی به دلیل آنکه سایر متغیرهای اقتصادی کلان اقتصادی به خصوص نرخ پس انداز، میزان سرمایه گذاری و تقاضای کل در بازارهای مختلف را متاثر می کند دارای اهمیت است و از نظر سیاسی نیز معیار کارآمدی دولت برای جلب نظر رای دهندگان محسوب می‏گردد. هدف از این پژوهش، بررسی متغیرهای کلان اقتصادی تاثیرگذار بر روی نابرابری توزیع درآمد در دو گروه کشورهای با درآمد سرانه متوسط و کشورهای با درآمد سرانه بالا، بر اساس طبقه بندی صندوق بین المللی پول است و برای این منظور از داده های سالانه پیچیدگی اقتصادی، بهره وری علمی، ریسک سیاسی، ریسک اقتصادی و ریسک مالی و دوره زمانی 2019-2000 و روش خود رگرسیون برداری تابلویی (PVAR)  استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در کشورهای با درآمد سرانه بالا افزایش پیچیدگی اقتصادی و بهره وری علمی نابرابری درآمد را کاهش می دهد؛ درحالیکه در کشورهای با درآمد سرانه متوسط افزایش بهره وری علمی نابرابری درآمد را کاهش اما افزایش پیچیدگی اقتصادی نابرابری درآمد را افزایش می دهد. کاهش ریسک سیاسی در هر دو گروه نابرابری درآمد را کاهش می دهد؛ درحالیکه کاهش ریسک مالی در کشورهای با درآمد سرانه بالا نابرابری درآمد را کاهش اما در کشورهای با درآمد سرانه متوسط نابرابری درآمد را افزایش می دهد. تاثیر ریسک اقتصادی نیز روی نابرابری درآمد در کشورهای با درآمد سرانه بالا ناچیز بوده درحالیکه در کشورهای با درآمد سرانه متوسط تاثیر ریسک اقتصادی روی نابرابری درآمد بسیار قوی بوده و کاهش ریسک اقتصادی در این گروه از کشورها، نابرابری درآمد را به شدت کاهش می دهد

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، توزیع درآمد، بهره وری علمی، کشورهای با درآمد سرانه متوسط و بالا، روش خود رگرسیون برداری تابلویی (PVAR)
  • حجت ایزد خواستی*، عباس عرب مازار، محبوبه رفاهی صفحات 53-82

    اجاره مسکن تحت تاثیر قیمت مسکن در ادوار مختلف بوده است و رشد قیمت مسکن باعث کاهش توان خرید متقاضیان مسکن و افزایش درصد خانوارهای اجاره نشین شده است. بنابراین، هرگونه رکود و رونق در بخش مسکن تاثیر مستقیم بر بازار اجاره مسکن دارد و برنامه ریزی به منظور کنترل بازار اجاره بدون توجه به بازار مسکن  محقق نخواهد شد. در این راستا، هدف از این تحقیق بررسی عوامل اثرگذار بر اجاره مسکن بر اساس دوگروه شامل شهرهای بزرگ و شهرهای کوچک و متوسط در ایران با استفاده از مدل گشتاور عمومی تعمیم یافته (GMM) در دوره زمانی (1397-1387) است. نتایج حاصل شده بیانگر این است که قیمت اجاره مسکن در دوره قبل، قیمت مسکن، اهرم زمین و درآمد سرانه واقعی بیشترین تاثیر مثبت را هم در شهرهای بزرگ و هم شهرهای کوچک و متوسط بر قیمت اجاره مسکن داشته اند. همچنین، اثرگذاری قیمت مسکن و قیمت اجاره مسکن در دوره قبل در شهرهای بزرگ بیشتر بوده است. تسهیلات اعطایی بانک مسکن، تعداد ازدواج شهری و نرخ بهره واقعی نیز سایر متغیرهای اثرگذار بر قیمت اجاره مسکن در مناطق شهری بوده اند.

    کلیدواژگان: نوسانات بازار مسکن، سیاست های پولی، مناطق شهری، روش گشتاور تعمیم یافته (GMM)
  • علی میرزایی، علی ناظمی*، سیاب ممی پور صفحات 83-122

    دستیابی به ارزش گذاری مبتنی بر واقعیت شرکت های نوآور، چالش انکارناپذیری برای بنیان گذاران و سرمایه گذاران نوآوری است. هدف از انجام این تحقیق، مدل سازی روشی منطقی، نوین و قابل گسترش در ارزش گذاری شرکت های نوآور است. در این راه با انتخاب درآمد قبل از بهره و مالیات (EBIT) شرکت نوآور مورد مطالعه، به عنوان متغیر وضعیت و شبیه سازی جریانات درآمد آتی آن براساس استاندارد حرکت حسابی براونی (ABM)  و به کارگیری چارچوب روش ارزش گذاری اختیارات واقعی،  مدل ارزش گذاری ساخته شد.  دقت و کارآمدی این مدل، با استخراج داده های سال مالی  1392 تا 1395  شرکت بورسی پتروصنعت گامرون و مقایسه ی نتایج مدل با ارزش بازاری شرکت در بورس اوراق بهادار، اثبات گردید. از دگرسو جهت آزمون میزان تاثیرگذاری نرخ بهره ی واقعی بر نتایج مدل، با تعریف سه مقدار متفاوت  نرخ بهره ی واقعی، تاثیر نوسان نرخ بهره ی واقعی در نتایج ارزش گذاری مدل بررسی شد. بدین صورت قدرت انعطاف‎پذیری بالای مدل با استفاده از روش ارزش گذاری اختیارات واقعی کاملا در نتایج تحقیق نمایان گشته است.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری شرکت ها، تحلیل اختیارات واقعی، ارزش گذاری اختیارات واقعی، مدل ساختاری، تحلیل سرمایه گذاری پروژه
  • آزاده محرابیان*، پریما بهرامی زنوز، رویا سیفی پور، نارسیس امین رشتی صفحات 123-161

    رشد چشمگیر بانکداری اسلامی در چند دهه ی اخیر، توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه مالی و بانکی را به خود جلب کرده است. مطالعات زیادی به بررسی عوامل موثر بر نظام بانکداری در کشورهای اسلامی پرداخته است. در این میان کشور مالزی از جمله کشورهای پیشرو در بانکداری اسلامی است و ایران نیز این مسیله را مورد توجه قرار داده است. از جمله مهمترین شاخصی که می-توان کارامدی نظام بانکی را مورد مطالعه قرار داد نسبت کفایت سرمایه CAR است. این نسبت یکی از مهم ترین شاخص ها در تحلیل وضعیت مدیریت بانک ها در برابر مخاطراتی مانند ورشکستگی و ناتوانی آنها در انجام تعهداتشان است. بنابراین این مقاله به بررسی تاثیر متغیرهای بانکی بر CAR در بانک های خصوصی ایران در طول دوره 1397-1390 و در  نظام بانکی مالزی به صورت فصلی در طول دوره 2012:01-2019:04 با روش خودرگرسیون آستانه ای TAR پرداخته است. لذا با استفاده از مدل TAR حدآستانه نسبت کفایت سرمایه شناسایی شد و آثار متغیرهای بانکی در رژیم های بالا و پایین حدآستانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در بانک های خصوصی ایران نسبت کفایت سرمایه با وقفه چهار و نقدینگی در رژیم پایین و سهم سپرده های بانکی در در هر دو رژیم تاثیر منفی بر نسبت کفایت سرمایه داشتند. در حالی که نسبت کفایت سرمایه با وقفه چهار در رژیم بالا، اندازه بانک در رژیم پایین و سهم تسهیلات اعطایی در هر دو رژیم تاثیر مثبت بر نسبت کفایت سرمایه دارند. همچنین بازده داریی ها و اهرم مالی در رژیم پایین تاثیر معناداری بر نسبت کفایت سرمایه بانک های خصوصی ایران ندارند. همچنین نتایج نشان داد که در نظام بانکی مالزی، سهم سپرده های بانک ها، اهرم مالی و نقدینگی در رژیم بالا، اندازه بانک در هر دو رژیم و بازده دارایی در رژیم پایین تاثیر مثبت بر نسبت کفایت سرمایه داشتند. در حالی که سهم تسهیلات اعطایی در هر دو رژیم، بازده دارایی ها در رژیم بالا و اهرم مالی در رژیم پایین تاثیر منفی بر نسبت کفایت سرمایه دارند. همچنین در نظام بانکی مالزی نقدینگی در رژیم بالا تاثیر معناداری بر نسبت کفایت سرمایه نداشت. همان طور که نتایج نشان داد در رژیم پایین حدآستانه، سپرده های بانکی، نقدینگی و بازده دارایی ها منجر به کاهش نسبت کفایت سرمایه شده است، لذا در بانک های خصوصی ایران برای کاهش ریسک و مدیریت دارایی ها نسبت کفایت سرمایه نباید از حدآستانه بالا باشد.

    کلیدواژگان: کفایت سرمایه، اندازه بانک، تسهیلات، نقدینگی، اهرم مالی، خودرگرسیون آستانه ای
  • روزبه بالونژادنوری، امیرعلی فرهنگ* صفحات 163-198

    در پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر نامتقارن بلندمدت و کوتاه مدت متغیرهای اقتصاد کلان بر شاخص قیمت بازار سرمایه از روش خود رگرسیونی با وقفه توزیعی چندکی (QARDL) معرفی شده توسط چو و همکاران (2015) استفاده شده است. برای این منظور از داده های ماهانه مربوط به اقتصاد ایران در بازه زمانی 1387:9-1400:6 جهت بررسی رابطه متغیرهای تورم، نرخ ارز، تراز تجاری غیر نفتی و قیمت نفت خام بر شاخص قیمت بازار سرمایه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در کوتاه مدت متغیرهای کلان مورد استفاده بجز تراز تجاری و قیمت نفت به صورت نامتقارن بر شاخص قیمت بازار سرمایه اثرگذار هستند. همچنین نتایج تخمین QARDL نشان داد که در بلندمدت تمام متغیرها بجز قیمت نفت بر شاخص قیمت سهام اثر نامتقارن داشته و اثر قیمت نفت متقارن و معنادار می باشد. این نتیجه گیری نشان می دهد در شرایطی که شاخص قیمت بازار سهام در وضعیت رونق، رکود و یا عادی است، بجز قیمت نفت اثر متغیرهای تحقیق بر این شاخص یکسان نمی باشد و حتی این اثر در کوتاه مدت و بلندمدت نیز متفاوت است.

    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصاد کلان، قیمت سهام، رگرسیون چندکی، QARDL
  • نسرین متدین، رافیک نظریان*، مرجان دامن کشیده، رویا سیفی پور صفحات 199-230

    ریسک اعتباری احتمال قصور وام گیرنده یا طرف مقابل بانک نسبت به انجام تعهداتش، طبق شرایط توافق شده است. به عبارت دیگر عدم اطمینان در مورد دریافت عایدات آتی سرمایه گذاری را ریسک می گویند که در بانک ها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مقاله برآورد ریسک اعتباری مشتریان حقوقی بانک ملت بوده است. در این مطالعه از اطلاعات آماری 7330 مشتری حقیقی استفاده شده است. در این راستا نتایج مدل شبکه عصبی و مدل ناشی از ماشین بردار پشتیبان مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج بدست آمده بیانگر این بوده است که مولفه های در نظر گرفته شده در این مطالعه بر اساس ویژگی های شخصیتی، مالی و اقتصادی اثرات معناداری در احتمال نکول مشتریان و محاسبه ریسک اعتباری داشته است. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد اعمال سیاست های کنترلی در ابتدای دوره بازپرداخت تسهیلاتی که بیشترین احتمال نکول را با طول عمر و بازپرداخت بالا دارند پیشنهاد می دهد. در مقایسه نتایج بدست آمده از دقت پیش بینی مدل های مختلف مشاهده گردید که قدرت بالاتر توضیح دهندگی مدل ماشین بردار پشتیبان و استفاده از تابع احتمال بقاء نسبت به مدل شبکه عصبی ساده برای گروه های مورد مطالعه از مشتریان حقیقی بالاتر بوده است.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، رتبه بندی اعتباری، نسبت های مالی، مدل شبکه عصبی، ماشین بردار پشتبان
|
  • Hamid Sepehrdoust*, Mohsen Tartar, AliAkbar Gholizadeh Pages 7-52

    The status of income distribution is economically important because other macroeconomic variables, especially savings rates, affect the amount of investment and aggregate demand in different markets, and are politically a measure of government efficiency in attracting voters. The present study aims to investigate the macroeconomic variables affecting inequality in income distribution in the two groups of middle-income countries and high-income countries based on the International Monetary Fund classification. For this purpose, the annual data of economic complexity, scientific productivity, political risk, economic risk, and financial risk and the period 2019-2000 and the panel method have been used. The results show that in high-income countries, increasing economic complexity and scientific productivity reduces income inequality, while in middle-income countries, increasing scientific productivity reduces income inequality, but increasing economic complexity increases income inequality. Reducing political risk in both groups reduces income inequality; While reducing financial risk reduces income inequality in high-income countries, it increases income inequality in middle-income countries. The impact of economic risk on income inequality is also negligible in high-income countries, while in middle-income countries the impact of economic risk on income inequality is very strong, and reducing economic risk in this group of countries strongly reduces income inequality.

    Keywords: Economic Complexity, Income Distribution, Scientific Productivity, Middle, High-Income Countries, Panel VAR
  • Hojjat Izadkhasti*, Abbas Arab Mazar, Mahboubeh Refahi Pages 53-82

    Rental housing has been affected by housing prices in different periods and the growth of housing prices has reduced the purchasing power of housing applicants and increased the percentage of rented households. Therefore, any recession and boom in the housing sector has a direct impact on the housing rental market, and planning to control the rental market will not be achieved without considering the housing market. In this regard, the purpose of this study is to investigate the factors affecting housing rent based on two groups included large, small and medium cities in Iran using the Generalized moment method (GMM) in the period (2008-2018). The results show that housing rental prices in the previous period, housing prices, land leverage and real per capita income of urban households had the most positive impact on housing rents in both large and small and medium cities. Also, the impact of housing prices and rental prices in the previous period has been greater in large cities. Also, Housing bank facilities, the number of urban marriages and the real interest rate were other variables affecting the rental price of housing in urban areas.

    Keywords: Housing market fluctuation, Monetary policy, Urban areas, Generalized moment method (GMM)
  • Ali Mirzaei, Ali Nazemi*, Siab Mamipour Pages 83-122

    Achieving reality-based valuation of innovative companies is an undeniable challenge for the founders and investors of innovation. The purpose of this study is to model a logical, innovative and scalable approach to valuing innovative companies. In this way, by selecting the Earning Before Interest and Tax (EBIT) of the studied innovative company, as a state variable and simulating its future income flows based on Arithmetic Brownian Motion (ABM) standard and using the framework of Real Option Valuation (ROV) method, the valuation model was created. The accuracy and efficiency of this model was proved by extracting the data of the fiscal years from 1392 to 1395 of Gamron Petro Industry Exchange Company and comparing the results of the model with the market value of the company in Tehran Stock Exchange. On the other hand, in order to test the effect of real interest rate on the model results, by defining three different values of real interest rate, the effect of real interest rate fluctuation on the model evaluation results was investigated. Thus, the high flexibility of the model using the method of real option valuation is fully reflected in the research results.

    Keywords: Valuation of Companies, Real Options Analysis, Real Options Valuation, Structural Model, Project Investment Analysis
  • Azadeh Mehrabians*, Parima Bahrami Zonooz, Roya Seifipour, Narciss Aminrashti Pages 123-161

    Capital adequacy ratio is one of the most important indicators in analyzing the situation of banks in order to manage banks against risks such as bankruptcy and their inability to meet obligations. This controls the risk management of banks. The aim of this paper is to investigate the effect of banking variables on the capital adequacy ratio (CAR) in private banks in Iran during the period 2011-2018 and in Malaysia quarterly during the period 2012:01-2019:04 by Threshold Auto regression Method. The results showed that the CAR in the low regime with four lags had a negative effect and in the high regime had a direct effect on the CAR of Iranian banks. But it did not have a significant impact on the Malaysian banking system. The share of bank deposits in Iran in both regimes has a negative effect on the CAR. But it had a direct effect on the Malaysian banking system in the high regime. The size of the bank in the low regime had a direct effect on the CAR of private Iranian banks. But in Malaysia, in both regimes, it had a direct impact on the capital adequacy ratio. The share of credits in both regimes had a direct impact on the CAR in Iran. But in the Malaysian banking system in both regimes had a negative impact on the CAR. Liquidity in the low regime has a negative effect on the CAR in private Iranian banks. But in the high regime did not have a significant effect. While in the high regime, liquidity has a direct and significant effect on the CAR in the banking system of Malaysia. Returns of assets in the low regime do not have a significant effect on the CAR of Iranian banks. But returns of assets in the low regime have a direct and significant effect and in the high regime have a negative effect on the CAR in the Malaysian banking system. Financial leverage in the low regime does not have a significant effect on the CAR of Iranian banks, but in the Malaysian banking system in the low regime has a negative effect and in the high regime has a direct effect.

    Keywords: Capital Adequacy, Bank Size, Credits, Liquidity, Financial Leverage, Threshold Auto Regression
  • Roozbeh Balounejad Nouri, Amirali Farhang* Pages 163-198

    This paper aims at investigating the asymmetric impact of long-term and short-term macroeconomic variables on the capital market prices of Iran.Macroeconomic variables are inflation, exchange rate, non-oil trade balance and crude oil prices. In order to investigate these relationships, the quantile autoregressive distributed lag (QARDL) method introduced by Cho et al. (2015) has been used. For this purpose, monthly data related to Iran's economy in the period 2008: M9-2021: M6, have been used. Findings show that in the short run, the macro variables used except the trade balance and oil prices have an asymmetric effect on the capital market price index. In the long run, all variables except oil price have an asymmetric effect on the stock price index and the effect of oil price is symmetrical and significant. This conclusion shows that in situations where the stock market price index is in a state of prosperity, recession or normal, except for oil prices, the effect of research variables on this index is not the same and even this effect is different in the short and long term.

    Keywords: Macroeconomic Variables, Stock Price, Quntile Regression, QARDL
  • Nasrin Motedayen, Rafik Nazarian*, Marjan Damankeshideh, Roya Seifi Pour Pages 199-230

    Credit risk is the probability of default of the borrower or the counterparty of the bank in fulfilling its obligations, according to the agreed terms. In other words, uncertainty about receiving future investment income is called risk, which is of great importance in banks. The purpose of this article was to estimate the credit risk of Mellat Bank's legal customers. In this study, the statistical information of 7330 real customers was used. In this regard, the results of neural network model and support vector machine model have been compared. The obtained results have shown that the components considered in this study based on personality, financial and economic characteristics had significant effects on the probability of customer default and credit risk calculation. Also, the results of this study showed that the application of control policies at the beginning of the repayment period suggests facilities that have the highest probability of default with long life and high repayment. Comparing the results obtained from the prediction accuracy of different models, it was observed that the explanatory power of the support vector machine model and the use of the survival probability function was higher than that of the simple neural network model for the studied groups of real customers.

    Keywords: Credit Risk, Credit Rating, Financial Ratios, Neural Network Model, Support Vector Machine