فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 52، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا حدادی، سعید ملیحی الذاکرینی، رامین تاجبخش، منصوره تجویدی*، علیرضا کاکاوند صفحات 1-11
    مقدمه

    دیالیز فرایندی تنش زا و استرس آور است و سبب بروز افسردگی در بیش از نیمی از بیماران تحت دیالیز می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر فراشناخت درمانی بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران تحت همودیالیز انجام گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کار آزمایی بالینی با پیش آزمون و پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه بود. در این مطالعه تعداد 36 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی (ع) و شهید رجایی شهر کرج سال 1399، به صورت نمونه گیری در دسترس و تصادفی گمارده شدند. برای گروه مداخله (18 نفر) درمان فراشناختی 8 جلسه 60 دقیقه ای، بصورت انفرادی و چهره به چهره در بخش دیالیز بیمارستان های مورد مطالعه برگزار گردید. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از سیاهه افسردگی بک و سیاهه رشد پس از سانحه استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از روش آنالیز کوواریانس در نرم افزار . spssبا نسخه 23 و سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که تفاوت های معنی داری بین گروه مداخله و کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری وجود دارد (001/0 ≤p) درگروه مداخله از لحاظ کاهش علایم افسردگی (17/342=F) و رشد پس از سانحه (44/267=F) در مرحله ی پس آزمون، تفاوت های معنی دار آماری مشاهده شد که این تفاوت ها در گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه فراشناخت درمانی با بهره گیری از فنونی همچون به تعویق انداختن نگرانی، چالش با باورهای مربوط به خطر و متوقف کردن مهار رفتارهای اجتنابی، دارای کارآیی بالینی مناسبی در جهت بهبود علایم افسردگی و رشد پس از سانحه در بیماران تحت همو دیالیز به شمار می رود. درضمن انجام مطالعات وسیع تر فراشناخت درمانی به عنوان یک روش مداخله ای موثر برای بهبود افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران تحت همو دیالیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: همودیالیز، فراشناخت درمانی، افسردگی، رشد پس از سانحه
  • لیلا شاکری منش، قاسم آهی*، سید عبدالمجید بحرینیان، احمد منصوری صفحات 12-23
    مقدمه

    کیفیت مراقبت پرستاری عامل مهمی در عرصه خدمات سلامت و ارایه مراقبت با کیفیت از بیماران است. هدف این پژوهش ارایه مدل کیفیت مراقبت پرستاران در ارتباط با استرسورهای شغلی در دوران شیوع کووید-19 با نقش میانجی ارزیابی شناختی و درگیری شغلی بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع اکتشافی تحلیلی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی شهر مشهد در سال 1401 بود که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 400 نفر انتخاب شد و پرسشنامه ها به روش نمونه گیری در دسترس از طریق توزیع لینک پرسشنامه در فضای مجازی تکمیل شد. ابزار پژوهش یک پرسشنامه چندقسمتی شامل کیفیت مراقبت پرستاری (PESNWI)، پرسشنامه استرسورهای شغلی پرستاران (NOSS)، پرسشنامه ارزیابی شناختی و فرم کوتاه پرسشنامه درگیری شغلی (UWES-9) بود. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و با نرم افزار Spss26 و Amos24تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که برای مدل فرضی، تمامی شاخص ها نشان از عدم برازش مدل داشتند. مسیرهای مستقیم از استرس شغلی به ارزیابی شناختی و درگیری شغلی مثبت و معنادار بود (01/0 <p) و مسیر مستقیم ارزیابی شناختی به کیفیت مراقبت و مسیر مستقیم درگیری شغلی با کیفیت مراقبت مثبت و معنادار بود (01/0 <p). اما مسیر مستقیم استرس شغلی به کیفیت مراقبت منفی و معنادار بود. (01/0 <p). اثر غیرمستقیم استرسور شغلی بر کیفیت مراقبت با میانجی گری درگیری شغلی (05/0 <p) و همچنین استرسور شغلی با میانجی گری ارزیابی شناختی با کیفیت مراقبت رابطه مثبت و معنادار داشت (05/0 <p).

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت درگیری شغلی و ارزیابی شناختی هر یک به تنهایی در رابطه بین استرسورهای شغلی و کیفیت مراقبت پرستاران در دوران شیوع کووید 19 نقش میانجی داشت.

    کلیدواژگان: استرسورهای شغلی، کیفیت مراقبت، ارزیابی شناختی، درگیری شغلی، پرستاران
  • هدایت جعفری، رحمت الله مرزبند، روانبخش اسمعیلی، رضاعلی محمدپور، نرگس میرشفیعی* صفحات 24-32
    مقدمه

    اهمیت راهکارهای مقابله ای و نقش مذهب به عنوان شاخص هایی در مواجهه با مشکلات و ناملایمات در مطالعات متعدد مورد تاکید قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط مقابله مذهبی با تاب آوری پرستاران بخش اورژانس انجام شد.

    روش کار: 

     این مطالعه توصیفی -تحلیلی از نوع همبستگی است. همه پرستاران شاغل در بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. دراین پژوهش از سه پرسشنامه شامل چک لیست مشخصات فردی و شغلی، پرسشنامه تاب آوری (کونر و دیویدسون) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای مذهبی افلاک سیر و کولمن استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد. سطح معناداری 0٫05>p در نظر گرفته شده است.

    یافته ها: 

    پرستاران شرکت کننده در مطالعه دامنه سنی بین 21 تا 59 سال با میانگین و انحراف معیار 7٫9 ± 34٫4 داشتند. میزان علاقمندی به شغل (0٫021=p) و سابقه کار (0٫007=p) در بین سطوح مختلف مقابله مذهبی دارای اختلاف آماری معنی دار بودند. میزان علاقمندی به شغل (0٫000=p) و وضعیت بومی بودن (0٫001=p) در بین سطوح مختلف تاب آوری دارای اختلاف آماری معنی دار می باشند. تاب آوری و بیشتر مولفه های آن با مقابله ی مذهبی و مولفه های آن دارای همبستگی معنی دار هستند (0٫05>p).

    نتیجه گیری

    معنویت و استفاده از روش های مقابله مذهبی می تواند باعث افزایش پتانسیل انطباق پذیری و احساس پشتیبانی از طرف قدرتی بالاتر و در نهایت افزایش تاب آوری پرستاران گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مقابله مذهبی، پرستار، اورژانس
  • مریم پودینه ابراهیمی، پیمان حاتمیان*، محمد رهدار صفحات 33-40
    مقدمه

    از آنجایی که سلامت در دانش آموزان تامین کننده سلامت در جامعه است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف نقش بدتنظیمی هیجانی، اهمالکاری تحصیلی و انعطاف پذیری خانواده در پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه انچام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه شهر زابل در سال 1399-1398 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد  191 نفر از میان آنها انتخاب شد، ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی برسو (2007)، دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر (2004)، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم در سال (1984) و انعطاف پذیری خانواده السون (1999) بود. نهایتا داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 23 و به کمک آزمون های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین بدتنظیمی هیجان و فرسودگی تحصیلی ضریب همبستگی 42/0 و بین اهمال کاری و فرسودگی تحصیلی ضریب همبستگی 22/0 وجود دارد که در سطح (001/0>P) معنادار هستند. اما بین انعطاف پذیری با فرسودگی تحصیلی همبستگی معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که بدتنظیمی هیجان و اهمال کاری هردو با هم می توانند تغییرات فرسودگی تحصیلی را پیش بینی کنند، بنابراین توصیه می شود که مسیولین مربوطه در آموزش و پرورش به این مهم توجه نمایند.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، تنظیم هیجان، اهمال کاری، انعطاف خانواده
  • صفورا کیوانلو، بهزاد ماله میر*، مونا صدری، زهره رفیعی راد، محمد نریمانی، زهرا زواره ای صفحات 41-52
    مقدمه

    با توجه به تاثیر ژرف کودکان کم توان ذهنی بر حیات اعضای خانواده به خصوص مادران و  وجود پژوهش های کم در این حیطه، هدف این مطالعه مقایسه آشفتگی روانشناختی، جهت گیری زندگی، دشواری تنظیم هیجان و طرح واره های هیجانی، در مادران کودکان کم توان ذهنی و عادی شهر سبزوارمی باشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل همه مادران کودکان عادی و کم توان ذهنی که در فاصله دو ماه دی و بهمن 1400 به مراکز توانبخشی، کلینیک ها سطح شهر سبزوار مراجعه کردند، می باشد. حجم نمونه شامل 50 مادر کودک کم توان ذهنی و 50 مادر  کودک سالم که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار‎های پژوهش شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند (1997)، پرسشنامه جهت گیری زندگی مبسوط چانگ (1997)، دشواری‎های تنظیم هیجان درز (2004) و طرحواره های هیجانی لیهی (2002) است. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس چندمتغیری توسط نرم افزار آماری spss 24 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین طرحواره های هیجانی سازگار (p<0/003) و ناسازگار (p<0/001)، دشواری تنظیم هیجان (p<0/003)، جهت گیری زندگی (p<0/003)و آشفتگی روانشناختی (p<0/003) در بین مادران کودکان کم توان ذهنی و عادی تفاوت معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش می‎توان گفت  که مادران کودکان کم توان ذهنی بخاطر آسیب‎پذیری روانشناختی، هیجانی و اجتماعی دارای طرحواره های هیجانی سازگار و جهت گیری زندگی پایین و طرحواره های هیجانی ناسازگار، دشواری تنظیم هیجان و آشفتگی روانشناختی بیشتری هستند که نیاز است با بکارگیری درمان های روانشناختی مناسب، نسبت به رفع این مشکلات اقدام نمود.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانشناختی، جهت گیری زندگی، دشواری تنظیم هیجان، طرحواره های هیجانی، کم توانی ذهنی
  • دلارام بدیعی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 53-64
    مقدمه

    اعضای خانواده افراد دچار ملال جنسیتی دچار انزوای اجتماعی، اضطراب، افسردگی وکاهش بهزیستی روانی می شوند که این موضوع به نوبه خود سلامت روان افراد مبتلا به ملال جنسیتی را تحت تاثیر قرار می دهد. راهبردهای متعددی برای کاهش داغ اجتماعی اعضای خانواده افراد مبتلا به ملال جنسیتی به ویژه مادران آن ها وجود دارد که می توان به مقایسه آن ها پرداخت. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی بسته آموزشی تاب آوری و درمان مثبت نگر بر داغ اجتماعی مادران افراد مبتلا به ملال جنسیتی بود.

    روش کار: 

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح دو گروه آزمایش و یک گروه گواه به همراه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادرانی است که دارای فرزند مبتلا به ملال جنسیتی هستند و در شهر اصفهان در سال 1401-1400 به مراکز مشاوره برای درمان مراجعه کرده اند. از این جامعه، نمونه ای به تعداد 45 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه داغ اجتماعی ریتسچر و همکاران (2003) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی به وسیله نرم افزارSpss نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که هر دو روش بسته آموزشی تاب آوری و درمان مثبت نگر بر کاهش داغ اجتماعی مادران افراد مبتلا به ملال جنسیتی موثر بوده است (40/3=F، 2=df و 05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد روان شناسان و مشاوران به متغیر تاب آوری در بسته های آموزشی و درمانی این افراد و خانواده های آنان توجه ویژه ای داشت باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، روان شناسی مثبت، داغ اجتماعی، ملال جنسیتی
  • فائزه انصاری مهر، کوروش زارع*، زهرا فارسی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 65-74
    مقدمه

    پرستاری در بخش انکولوژی با عوامل استرس زای مختلفی همراه است که می تواند وضعیت روانشناختی پرستاران این بخش را متاثر کند. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر شادکامی و تاب آوری پرستاران شاغل در مرکز انکولوژی بیمارستان شهید بقایی 2 اهواز انجام شد. 

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی در سال 1399 انجام شد. 64  پرستار شاغل در 5 بخش انکولوژی بیمارستان بقایی 2 اهواز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار تحقیق: شامل پرسشنامه های دموگرافیک، شادکامی آکسفورد ، تاب آوری کانر و دیویدسون CD-RIS بود. برای گروه آزمون مداخله شامل آموزش مهارت های خوش بینی و مثبت اندیشی (مارتین سلیگمن 1988) در 8 جلسه ی 45 دقیقه ای انجام گرفت و یک هفته بعد از اتمام مداخله آزمون مجدد به عمل آمد.

    نتایج

    دو گروه از نظر گروه های سنی، جنسیت، سطح تحصیلات ، وضعیت تاهل، وضعیت استخدامی، سابقه ی کاری، نوبت کاری در دوگروه آزمون وکنترل تفاوت آماری معناداری نداشتند (05/0).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که میزان شادکامی و تاب آوری پرستاران با آموزش مهارت های مثبت اندیشی تقویت شده است. آموزش مهارت های مثبت اندیشی یک رویکرد بدون عارضه، کم هزینه و قابل اجرا است که اثربخشی آن در این مطالعه مورد تایید قرار گرفت و لذا میتوان از آن به صورت فراگیر به عنوان یک برنامه توانمندسازی برای پرسنل پرستاری به ویژه در بخش های انکولوژی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مهارت مثبت اندیشی، شادکامی، تاب آوری، پرستاری، انکولوژی
  • حکیمه واحدپرست، شرافت اکابریان، فائزه جهانپور، سعیده خلفی، راضیه باقرزاده* صفحات 75-84
    مقدمه

      داشتن کودک مبتلا به اوتیسم باعث استرس والدین می شود و بر کیفیت زندگی آنها تاثیر منفی می گذارد. این مسیله که داشتن کودک مبتلا به طیف اوتیسم پدر یا مادر را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه استرس والدگری و کیفیت زندگی و ارتباط این مفاهیم در زوجین دارای کودک مبتلا به اوتیسم انجام شد.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر، مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل 96 زوج دارای کودک مبتلا به اوتیسم مراجعه کننده به مراکز اوتیسم شهرهای بوشهر و شیراز در سال 1398بود ؛ که به روش تمام شماری وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم جمعیت شناختی، پرسشنامه های استرس والدگری و کیفیت زندگی بود. برای توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار و جداول فراوانی و جهت تحلیل داده ها از تی زوجی و همبستگی پیرسون استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از V.19 SPSS انجام  گردید.

    یافته ها: 

    میانگین سنی مادران و پدران به ترتیب 41/8±48/48 و 90/7±31/53 سال بود. میانگین نمره استرس والدگری در پدران و مادران به ترتیب 85/9±84/133 و 92/17±73/134 و میانگین کیفیت زندگی پدران و مادران به ترتیب 45/7±85/54 و 70/5±56/53 بود که دو گروه از لحاظ میانگین کیفیت زندگی (157/0=p) و استرس والدگری (900/0=p) تفاوت آماری معنی دار نداشتند. بین استرس والدگری پدران با کیفیت زندگی روانی (008/0=p) و فیزیکی (004/0=p) آنها و همچنین بین استرس والدگری مادران با کیفیت زندگی روانی (001/0> p) و فیزیکی (001/0=p) آنها ارتباط آماری معکوس و معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که هر دو والد کودک مبتلا به اوتیسم استرس والدگری بالا و یکسان و کیفیت زندگی مشابهی را تجربه می کنند. استرس والدگری والدین می تواند کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد؛ که در مادران قوی تر از پدران می باشد. بنابراین تدوین برنامه های کاهنده استرس والدگری برای زوجین دارای کودک اوتیسمی باید در دستور کار سیاست گذاران سلامت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، کیفیت زندگی، والدین، اوتیسم
  • فرزانه عباسپور، فاطمه بهجتی اردکانی*، یاسر رضاپور میرصالح صفحات 85-100
    مقدمه

    پرستاران نقش مهمی در سلامت هر جامعه ای بر عهده دارند، که با توجه به حجم کاری زیاد و خسته کننده آنان در محیط کار، برخی مواقع نمی توانند به خوبی مسایل مرتبط با جنسی را در زندگی خود را حل نمایند. این موضوع می تواند منجر به کاهش کیفیت روابط زناشویی در زندگی آنان منجر شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی صمیمیت زناشویی در ارتباط بین خودمتمایزسازی و دلبستگی با رضایت جنسی در پرستاران انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع  همبستگی با روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام زنان پرستار بیمارستان های شهر یزد در سال 1396 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 200 نفر از آن ها برای پژوهش انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های خودمتمایزسازی اسکورن و فریدلندر (1998)، سبک دلبستگی کولینز و رید (1990)، صمیمیت زناشویی واکر و تامپسون (1983) و رضایت جنسی هادسون، هریسون و کروسکاپ (1981) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-21 و مدل یابی Amos-24 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد دلبستگی ایمن (001/0 > P)، دلبستگی اجتنابی (01/0 > P) و صمیمیت زناشویی (001/0 > P) تاثیر مستقیم معناداری بر رضایت جنسی می گذارند. همچنین دلبستگی اجتنابی (01/0 > P) و دوسوگرا (05/0 > P) بر صمیمیت زناشویی اثر مستقیم و معناداری دارد. دلبستگی اجتنابی (01/0 > P) و دوسوگرا (05/0 > P) از طریق صمیمیت زناشویی بر رضایت جنسی تاثیر غیر مستقیم دارد. اثر غیرمستقیم خود متمایزسازی و دلبستگی ایمن به واسطه صمیمیت زناشویی بر رضایت جنسی به لحاظ آماری معنادار نیست (05/0 < P). همچنین اثر مستقیم خود متمایز سازی و دلبستگی ایمن بر صمیمیت زناشویی معنادار نشده است (05/0 < P).

    نتیجه گیری: 

    استفاده از آموزش های موثر جهت تعدیل سبک دلبستگی و ارتقاء صمیمیت زناشویی پرستاران می تواند به افزایش رضایت جنسی پرستاران کمک نماید و درمانگران نیز می توانند با به کارگیری این راهبردها به نتایج مطلوبی دست یابند.

    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی، دلبستگی، رضایت جنسی، صمیمیت زناشویی، پرستاران
  • ساقی کوشا*، شهرام وزیری، ناهید نفیسی، فرح لطفی کاشانی صفحات 101-116
    مقدمه

    سرطان پستان، به عنوان شایع ترین سرطان، علت مرگ و میر میلیون ها نفر در سراسر جهان است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی وضعیت سیستم ایمنی از طریق شیوه های مقابله با استرس و تیپ شخصیتیD با میانجی گری مکانیسم های دفاعی در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان در شهر تهران و گیلان در سال 1398 بودند که از بین آنها تعداد 250 با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فهرست وارسی علایم هشدار دهنده نقص سیستم ایمنی، پرسشنامه مکانیسم های دفاعی، پرسشنامه تیپ شخصیتی D و پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس جمع آوری شد. داده ها شده با استفاده از روش معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند و نرم افزار smart-PLS v3 آنالیز شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، شیوه های مقابله با استرس اثر مستقیم معنی داری بر نمرات وضعیت سیستم ایمنی ندارد. اثر مستقیم تیپ شخصیتیD بر نمرات وضعیت سیستم ایمنی معنادار بود. مکانیسم های دفاعی اثر میانجی گری در رابطه میان شیوه های مقابله با استرس و تیپ شخصیتیD با نمرات وضعیت سیستم ایمنی نداشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی چنین می توان نتیجه گرفت که در بیماران مبتلا به سرطان پستان، تیپ شخصیتیD بر وضعیت سیستم ایمنی تاثیر معنی داری دارد و بنابراین درمانگران و متخصصان سلامت می توانند با طراحی مداخلات مبتنی بر اصلاح تیپ شخصیتیD، این افراد را در غلبه بر بیماری خود یاری رسانند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، استرس، تیپ شخصیتی D، مکانیسم های دفاعی، سرطان پستان
|
  • Samira Haddadi, Saied Malihi Alzakerini, Ramin Tajbakhsh, Mansoureh Tajvidi*, Alireza Kakavand Pages 1-11
    Introduction

     Dialysis is a stressful process and causes depression in more than half of patients under hemodialysis. The present study was conducted with the aim of determining the effect of metacognitive therapy on depression and post-traumatic growth of patients under hemodialysis.

    Methods

     The present study was a clinical trial with a pre-test and post-test and a three-month follow-up. This study was conducted on 36 patients (18 in each of the control and intervention groups) referred to Imam Ali (AS) and Shahid Rajaei Hospital in Karaj city in 2020. In this study, patients were included in the study by using the convenience sampling method with random assignment. For the intervention group, eight sessions 60-minute of metacognitive therapy were held individually and face-to-face in the wards of dialysis in the two hospitals. Beck depression questionnaire and post-traumatic growth questionnaire were used to collect data in this study. Then the data were analyzed using the covariance analysis method in SPSS version 23 with a significance level of less than 0.05.

    Results

     The results of univariate covariance analysis showed that there are significant differences between the intervention and control groups in the post-test and follow-up stages (p<0.001) in the intervention group in terms of reducing depression symptoms (F=342.17) and in growth after an accident (F=267.44) in the post-test stage, there are significant differences, which were not observed in the control group.

    Conclusion

     Based on the findings of this study, metacognitive therapy using techniques such as postponing worry, challenging beliefs related to risk, and stopping the inhibition of avoidance behaviors, has good clinical efficacy in improving depression symptoms and post-traumatic growth in patients under hemodialysis.  In addition, it is suggested to carry out wider metacognitive therapy studies as an effective intervention method to improve depression and post-traumatic growth of patients under hemodialysis.

    Keywords: Hemodialysis, Metacognitive therapy, Depression, Post traumatic growth
  • Leila Shakerimanesh, Qasem Ahi*, Seyed abdolmajid Bahrainian, Ahmad Mansouri Pages 12-23
    Introduction

     The quality of nursing care is an important factor in the field of health services and providing quality care to patients. The purpose of this study was to investigate the relationship between occupational stressors and the quality of care of nurses during the Corona outbreak, with the mediation of cognitive evaluation and occupational involvement.

    Methods

     The current research method was a descriptive correlation type (path analysis). The statistical population of this research included all the nurses of the public hospitals of Mashhad in 1401, which was selected using Morgan's table, a sample size of 400 people, and the questionnaires were completed by the available sampling method through the distribution of the questionnaire link in the virtual space. The research tools were the Nursing Care Quality Questionnaire (PESNWI), Nurses Occupational Stressors Questionnaire (NOSS), Cognitive Assessment Questionnaire, and Short Form of Occupational Involvement Questionnaire (UWES-9). Data were analyzed using path analysis and Amos24 software.

    Results

     The findings from the path analysis showed that for the hypothetical model, all the indicators indicated that the model did not fit. The direct paths from job stress to cognitive evaluation and job engagement were positive and significant. The direct way of cognitive evaluation to the quality of care and the direct path of job engagement to quality of care were positive and significant. But the direct way of occupational stress on the quality of care was negative and significant. The indirect effect of job stressors on the quality of care with the mediation of job conflict and job stressors with the mediation of cognitive evaluation had a positive and significant relationship with the quality of care.

    Conclusion

     It can be said that occupational involvement and cognitive evaluation alone had a mediating role in the relationship between occupational stressors and the quality of care of nurses during the outbreak of Covid-19.

    Keywords: job stressors, quality of care, cognitive assessment, job involvement, nurses
  • Hedayat Jafari, Rahmatollah Marzband, Ravanbakash Esmaeili, Rezaali Mohammadpour, Narges Mirshafiei* Pages 24-32
    Introduction

     The importance of coping strategies and the role of religion as indicators in the face of problems and adversity have been emphasized in numerous studies. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between religious coping and the resilience of nurses in the emergency department of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

     This is a descriptive-analytical correlational study. All nurses working in the emergency departments of Mazandaran University of Medical Sciences were enrolled in the study by the census. In this study, three questionnaires including a checklist of personal and job characteristics, a resilience questionnaire (Connor and Davidson), and a questionnaire of coping strategies of Aflak Sear and Coleman were used. All data analysis was performed using SPSS software version 25. The significance level was considered p> ​​0.05.

    Results

    The nurses participating in the study ranged in age from 21 to 59 years with a mean and standard deviation of 4 ± 34 ± 7.9. Job interest (p = 0.021) and work experience (p = 0.007) had statistically significant differences between different levels of religious confrontation. Job interest (p = 0.000) and native status (p = 0.001) have statistically significant differences between different levels of resilience. Resilience and most of its components have a significant correlation with religious confrontation and its components (p <0.05).

    Conclusion

     Spirituality and the use of religious coping methods can increase the potential for adaptability and a sense of support from a higher power and ultimately increase nurses' resilience.

    Keywords: Resilience, Religious coping, Nurse, Emergency
  • Maryam Podineh Ebrahimi, Peyman Hatamian*, Mohamad Rahdar Pages 33-40
    Introduction

    Since health in students provides health in the community, so the present study aimed was done to The Role of emotional dysregulation, academic procrastination and family flexibility in predict academic burnout female students the second period in high school.

    Methods

    The research design was descriptive-correlational. The statistical population of the study included second period female high school students Zabol city in 2019-2020. them were selected 191 member by multi-stage cluster sampling. Research tools included questionnaires of burnout birso (2007), emotional dysregulation Gratz and Roemer (2004),  academic procrastination Solomon & Roth Bloom (1984), family flexibility Elson (1999). Finally, the obtained data were analyzed using SPSS software version 23 and statistical tests of correlation and regression analysis.

    Results

    The results showed that there was a between emotion maladaptation and academic burnout correlation coefficient of 0.42 and between procrastination and academic burnout correlation coefficient of 0.22, which were significant at the level (P <0.001). But no significant correlation found between flexibility and academic burnout.

    Conclusion

    It can be concluded that emotion dysregulation and procrastination can both predict changes in academic burnout, so it is recommended that relevant education officials pay attention to this important issue.

    Keywords: academic burnout, emotion regulation, procrastination, family flexibility
  • Safoura Keyvanlo, Bahzad Malehmir*, Mona Sadri, Zohreh Rafiee Rad, Mohammad Narimani, Zahra Zavarei Pages 41-52
    Introduction

    Due to the profound impact of mentally retarded children on the lives of family members, especially mothers, and the lack of research in this area, the aim of this study was to compare psychological disturbance, life orientation, difficulty in regulating emotion and emotional schemas in mothers of mentally retarded children and Sabzevar is a normal city.

    Methods

    The method of this causal-comparative study and the statistical population includes all mothers of normal and mentally retarded children who referred to rehabilitation centers and clinics in Sabzevar between January and February 2017. The sample size included 50 mothers of mentally retarded children and 50 mothers of healthy children who were selected by multi-stage cluster random sampling. Research tools include the Loybond (1997) Depression, Anxiety, and Stress Scale, Chang (1997) Extensive Life Orientation Questionnaire, Leak Emotion Difficulty Regulation (2004), and Leahy (2002) Emotional Schemas. The data were analyzed by multivariate analysis of variance using SPSS 24 statistical software.

    Results

    The results showed that between consistent emotional schemas (p <0.003) and maladaptive (p <0.001), emotion regulation difficulty (p <0.003), life orientation (p <0.003) and Psychological disorder (p <0.003) There is a significant difference between mothers of mentally retarded and normal children.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, it can be said that mothers of mentally retarded children due to psychological, emotional and social vulnerability have compatible emotional schemas and low life orientation and maladaptive emotional schemas, difficulty in regulating emotion and more psychological turmoil that needs to be applied. Appropriate psychological therapies addressed these problems.

    Keywords: Psychological disorder, life orientation, difficulty regulating emotion, emotional schemas, mental retardation
  • Delaram Badie, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 53-64
    Introduction

    Family members of people suffering from gender dysphoria disorder from social isolation, anxiety, depression and decrease in mental well-being, which in turn affects the mental health of people suffering from gender dysphoria.There are several strategies to reduce the social stigma of the family members of people suffering from gender dysphoria, especially their mothers, which can be compared.The aim of the present study was to Comparing the effectiveness of resilience training package and positive therapy on social stigma of mothers of people suffering from gender dysphoria disorder

    Methods

    This was a semi-experimental study with the design of two experimental groups and one control group with pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of this research includes mothers who have a child with gender dysphoria and have referred to counseling centers for treatment in Isfahan city in 1400-1401. From this population, a sample of 45 people was selected using available sampling method. The social stigma questionnaire of Ritscher et al. (2003) was used to collect research data. Research data were analyzed using analysis of variance with repeated measurements and post hoc Ben Feroni test using Spss software version 22.

    Results

    The findings of the research showed that both methods of resilience training package and positive therapy were effective in reducing the social stigm of mothers of people suffering from gender dysphoria disorder (P<0/05, df=2, F=3/40).

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that psychologists and counselors pay special attention to the variable of resilience in the educational and treatment packages of these people and their families.

    Keywords: Resilience, positive psychology, social stigma, gender dysphoria
  • Faezeh Ansarimehr, Kourosh Zarea*, Zahra Farsi, MohammadHossein Haghighizadeh Pages 65-74
    Introduction

    Nursing in the oncology ward is associated with various stressors that can affect the psychological status of nurses. This study aimed to determine the effect of positive thinking skills training on the happiness and resilience of nurses oncology center in shahid baqaei 2hospital of Ahvaz.                                                       

    Materials and Methods

    This quasi-experimental interventional study was performed in 2021. 64 nurses working in 5 oncology wards of Baqaei 2 Hospital in Ahvaz were selected by the available sampling method and entered the study. Research tools: included a demographic questionnaire, Oxford Happiness Questionnaire, Connor Resilience, and Davidson CD-RIS. For the experimental group, the intervention including optimism and positive thinking skills training (Martin Seligman 1988) was performed in 8 sessions of 45 minutes and a retest was performed one week after the intervention.  

    Results

    There were no statistically significant differences between the two groups in terms of age groups, gender, education level, marital status, employment status, work experience, and shift work in the test and control groups (P<0.05). The paired t-test showed that there was a significant difference in the resilience score of the test group before and after the intervention (P < 0.001), while there was no significant difference in the control group (P = 0.053). The independent t-test showed that the two groups did not have a significant difference in terms of resilience before the intervention (P = 0.094), while after the intervention, this difference was significant (P < 0.001). Also, the paired t-test showed that the happiness score of the test group before and after the intervention had a significant difference (P < 0.001), and there was also a significant difference in the control group (P = 0.028). The independent t-test showed that the two groups had a significant difference in terms of the variable of happiness before (P = 0.016) and after the intervention (P < 0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that the level of happiness and resilience of nurses is enhanced by teaching positive thinking skills. Positive Thinking Skills Training is an uncomplicated, low-cost, and practicable approach that has been proven effective in this study and can therefore be widely used as an empowerment program for nursing staff, especially in oncology wards.

    Keywords: Positive Thinking Skills, Happiness, Resilience, Nursing, Oncology
  • Hakimeh Vahedparast, Sherafat Akaberian, Faezeh Jahanpour, Saeedeh Khalafi, Razieh Bagherzadeh* Pages 75-84
    Introduction

    Having children with autism causes stress to parents, which negatively affects their quality of life. This issue that having a child with autism spectrum affects the father or mother more has been less investigated. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing parenting stress and quality of life and the relationship between these concepts in couples with autistic children.

    Methods

    The current research is a descriptive-analytical cross-sectional. The research population included 96 couples with children with autism who referred to autism centers in Bushehr and Shiraz cities in 2019; who were included in the research using the census method. Data collection tools included demographic form, parenting stress and quality of life questionnaires. Mean, standard deviation and frequency tables were used to describe the data, and paired t-tests and Pearson correlation were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS V.19 software.

    Results

    The average age of mothers and fathers was 48.48±8.41 and 53.31±7.90 respectively. The average score of parenting stress in fathers and mothers was 133.84±9.85 and 134.73±17.92, respectively, and the average quality of life of fathers and mothers was 54.85±7.45 and 53.56±5.70, respectively. The two groups had no statistically significant difference in average quality of life (p=0.157) and parenting stress (P=0.900). There was an inverse and significant statistical relationship between fathers' parenting stress with their mental (p=0.008) and physical (p=0.004) quality of life and also between mothers' parenting stress with their mental (p<0.001) and physical (p=0.001) quality of life.

    Conclusions

    The results showed that both parents of children with autism experience the same high parenting stress and similar quality of life. Parents' stress of parenting can affect their quality of life; which is stronger in mothers than in fathers. Therefore, developing parenting stress reduction programs for couples with autistic children should be on the agenda of health policy makers.

    Keywords: : parenting stress, quality of life, parents, autism
  • Farzane Abaspoor, Fatemeh Behjati Ardakani*, Yaser Rezapour Mirsaleh Pages 85-100
    Introduction

     Nurses form an important stratum in any society, and due to the large and tedious workload, in some cases, they cannot solve the problems related to marital and sexual life well. This can lead to a decrease in the quality of their marital relationship, so it is important to determine the level of sexual satisfaction and the factors that affect it. The aim of this study was to investigate the mediating role of marital intimacy in the relationship between self-differentiation and attachment styles with sexual satisfaction in female nurses in Yazd hospitals in 1396 years.

    Methods

     The present study was an analytical study of structural equation modeling. The statistical population was all female nurses of hospitals in Yazd in 2019; 200 of them were selected using a multistage cluster sampling method. In this research, Skowron and Friedlander’s self-differentiation questionnaire (1998), Collins & Read’s attachment questionnaire (1990), Walker & Thompson’s marital intimacy questionnaire (1983), and Hudson, Harrison & Kruskapp’s sexual satisfaction questionnaire (1981) were adopted for data collection. Pearson’s correlation test, using SPSS-21 software, and structural equation modeling using Amos-24 software, were used to analyze the data.

    Results

     The findings showed that secure attachment (P < 0.001), avoidant attachment (P < 0.01), and marital intimacy (P < 0.001) have a significant direct effect on sexual satisfaction. Also, avoidant (P < 0.01) and ambivalent (P < 0.05) attachment has a direct and significant effect on marital intimacy. Avoidant (P < 0.01) and ambivalent (P < 0.05) attachment has an indirect effect on sexual satisfaction through marital intimacy. The indirect effect of self-differentiation and secure attachment through marital intimacy on sexual satisfaction is not statistically significant (P<0.05). Also, the direct effect of self-differentiation and secure attachment on marital intimacy is not significant (P<0.05).

    Conclusions

     The use of effective education for the enhancement of nurses’ attachment style and marital intimacy can help to improve and increase the nurses' sexual satisfaction and therapists can also achieve desired results using these strategies.

    Keywords: self-differentiation, attachment, sexual satisfaction, marital intimacy, nurse
  • Saghi Kousha*, Shahram Vaziri, Nahid Nafisi, Farah Lotfi Kashani Pages 101-116
    Introduction

    Breast cancer, as the most common cancer, is the cause of death of millions of people around the world. The aim of this study was to present a model for predicting the status of the immune system through coping strategies with stress and personality type D mediated by defense mechanisms in patients with breast cancer.

    Methods

    The statistical population of the present study included all women with breast cancer in Tehran and Gilan in 2019, from which 250 were selected by purposive sampling. Data were collected using a checklist of warning signs of immunodeficiency, a questionnaire of defense mechanisms, a questionnaire of personality type D and a questionnaire of coping strategies. The data were analyzed using structural equation method and smart-PLS- v3 software was analyzed.

    Results

    The results showed that coping strategies did not have a significant direct effect on immune status scores. The direct effect of personality type D on immune status scores was significant. Defense mechanisms did not mediate the relationship between coping styles with stress and personality type D with immune status scores.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that in patients with breast cancer, personality type D has a significant effect on the state of the immune system, and therefore therapists and health professionals can design interventions based on the correction of personality type D, Help these people overcome their illness.

    Keywords: Immune system, Stress, Personality type D, Defense mechanisms, Breast cancer