فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه زیلایی، محمدعلی بابایی زکلیکی* صفحات 13-42
    هدف

    نظریه خود ضمنی موضوعی جدید و پیچیده در حوزه رفتار مصرف کننده و بازاریابی است. هدف مقاله حاضر مرور سیستماتیک و تحلیل انتقادی تحقیقات انجام شده درباره نظریه های خود ضمنی یا همان الگوهای ذهنی و پرداختن به این پرسش پژوهشی است که "تا به امروز چه پژوهش هایی در حوزه بازاریابی برای الگوهای ذهنی صورت گرفته است و آینده آن چگونه خواهد بود؟"

    روش شناسی:

     مرور سیستماتیک ادبیات موجود بر مبنای دو پایگاه داده وب آو ساینس و اسکوپوس انجام شد. تعداد کل 76 مقاله در تجزیه وتحلیل نهایی گنجانده شد. مقاله های منتخب به کمک نرم افزار سایت اسپیس مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن است که مفهوم الگوهای ذهنی مفهومی چند بعدی با ویژگی های متمایز است.

    یافته ها

    نویسندگان مختلفی در روانشناسی به بررسی و تحلیل این مفهوم با کمک روش های پژوهش گوناگون پرداخته اند. اما آنچه مشخص است جدید بودن مفهوم الگوهای ذهنی در دنیای رفتار مصرف کننده و نیاز به مشارکت های نظری منحصربه فرد در این حوزه است.

    نتیجه گیری

    خروجی پژوهش حاضر ارایه شفافیت درباره مکانیزم های الگوی ذهنی و نقش آن در شکل گیری نگرش، ترجیحات و رفتار مصرف کننده، بیان کاربردهای مدیریتی الگوهای ذهنی و در نهایت، ذکر مسیرهای آتی این حوزه پژوهشی است.

    کلیدواژگان: الگوی ذهنی، نظریه ضمنی هوش، رفتار مصرف کننده، روانشناسی مصرف کننده
  • سعید صحت*، مهدی یزدان شناس، غلامحسین مهرعلیان، محمد مرادی صفحات 43-74

    هدف:

     پژوهش حاضر از طریق ترکیب تحقیقات پیشین باهدف ارایه ی تصویری جامع از تناقضات موجود در مسیر کسب دوسوتوانی انجام گرفت.

    روش شناسی:

     در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد فراترکیب، به تحلیل نتایج و یافته های پژوهشگران قبلی پرداخته شده است. با بررسی های انجام شده پیرامون تناقضات دوسوتوانی در پایگاه های معتبر علمی، تعداد 223 منبع شناسایی شد. درنهایت پس از طی مراحلی، داده ها از 44 پژوهش انجام شده در این حوزه گردآوری شده است.

    یافته ها

    با استفاده از روش کدگذاری تعداد 67 کد، 12 مضمون و 4 بعد شناسایی و اعتبار هریک، از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید. با استفاده از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو، یافته های 44 پژوهش پیشین مرتبط با اهداف پژوهش، بررسی، تجمیع، ترکیب و تفسیر شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تناقضاتی که درنتیجه دنبال کردن استراتژی دوسوتوانی پدیدار می شوند در چهار گروه اصلی شامل: "تناقضات حاصل از تعارض منافع ذینفعان"، "تناقضات حاصل از تمایل به حفظ کنترل"، "تناقضات حاصل از محدودیت منابع" و "تناقضات حاصل از ناکارآمدی سیستم نوآوری" می باشند.

    کلیدواژگان: قابلیت دوسوتوانی، انتفاع، تنش، تناقض، فراترکیب
  • هانیه فتحی، محسن نظری*، محمدرحیم اسفیدانی صفحات 75-104

    هدف :

    خرده فروشان نیازمند مراقبت از مشتریان خود و جلب رضایت آنان در مواجه ایشان با قیمت-های محصولات در کانال های متعدد ارتباطی هستند. بنابراین، در تحقیق حاضر به ارایه چارچوب تجربه قیمتی مشتری در کانال های چندگانه حوزه خرده فروشی بر اساس سفر مشتری، نقاط تماس و انواع تجربه های مثبت و منفی پرداخته می شود. شناخت تجربه درک شده مشتری زمینه طراحی تجربه مدیریت شده مشتری را برای کسب و کار ها فراهم می نماید.

    روش

    این پژوهش با رویکرد تک روشی کیفی، فلسفه تفسیری و تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مشتریان آفلاین و آنلاین دیجی کالا بوده است. روش نمونه گیری هدفمند و انتخابی با حداکثر تنوع، تعیین حجم نمونه اشباع نظری می باشد. بدین منظور 15 مصاحبه از مشتریان صورت گرفته است.

    یافته ها

    طی فرایند کدگذاری توسط نرم افزار MAXQDA و یادداشت های محقق در طی تحقیق در مجموع 11 و 13 تم اصلی به ترتیب در خرید کانال ها آفلاین و آنلاین استخراج شده است، این کدها حاصل درگیری عمیق محقق با موضوع پژوهش مطالعات و یاداشت برداری های (مموها) پژوهشگر در فرایند پژوهش می باشد. در این میان، کد عدم کیفیت مورد انتظار (ارجاع: 11)، در کانال آفلاین، و کدهای توجه به نظرات منفی (ارجاع: 11)، بیشترین فراوانی را از نظر تعداد ارجاع، بر اساس طبقه بندی مراحل خرید در سفر مشتری و نقاط تماس آن ها را داشته اند.

    نتیجه گیری

    این مدل می تواند برای صاحبان خرده فروشی های آفلاین و آنلاین و مدیران کسب و کار برای شناخت عمیق مشتریان و طراحی راهبرد های تقویت تجربیات مثبت و کاهش رنج حاصل از تجربه های منفی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجربه قیمتی مشتری، سفر مشتری، کانال ها چندگانه، مقایسه قیمتی
  • عباس علوی شاد*، عباس عباس پور، حمید رحیمیان، صمد برزوریان صفحات 105-127
    هدف

    بازده مطلوب یکی از مهمترین معیارهای سنجش سرمایه گذاری موفق می باشد. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی مولفه های اثرگذار بر بازده مطلوب سرمایه گذاری درتجاری سازی پژوهش های دانشگاهی مرتبط با صنایع دانش بنیان می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت آمیخته اکتشافی می باشد. در رویکرد کیفی با مرورسیستماتیک مطالعات مرتبط با مسیله پژوهش، 53 مولفه احصاء که با اجماع نظر 17نفر از صاحب نظران به روش دلفی فازی46 مولفه از آنها انتخاب و با روش تحلیل عاملی اکتشافی در شش بعد دسته بندی شدند. در رویکرد کمی به منظور ارزیابی مولفه های شناسایی شده، به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته، نظرات نمونه ای شامل56 نفراز مدیران صندوق های سرمایه گذاری که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند، جمع آوری و با روش مدل معادلات ساختاری و با نرم افزارهایSPSS وLISREL مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     بازده سرمایه گذاری در تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی مرتبط با صنایع دانش بنیان در ایران مطلوب نبوده و نا همسویی سیاست های پژوهشی آموزش عالی، اهداف راهبردی پژوهش های دانشگاهی وسازو کارهای بازار مصرف محصولات صنایع دانش بنیان از جمله علل مهم آن بشمار می آیند.

    نتیجه گیری:

     46 مولفه درشش بعد ساختاری و مدیریتی (11مولفه)، تخصصی (9مولفه)، پژوهشی (11مولفه) فرهنگ دانشی (6 مولفه)، تجاری (8 مولفه) و ارزش آفرینی (5مولفه) بر بازده مطلوب سرمایه گذاری اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، تجاری سازی، بازده مطلوب، پژوهش های دانشگاهی و صنایع دانش بنیان
  • بهاره عابدین*، سحر مهدی پور پیجا، آرزو حسین زاده، حمیده هنرمند حقیقی صفحات 128-155

    هدف:

     با نفوذ فناوری های دیجیتال در دنیای امروز، درک مسیولیت اجتماعی شرکت ها در فضای جدید کسب و کار، دشوارتر از قبل شده است، در همین راستا پژوهش حاضر با هدف درک مفهوم مسیولیت اجتماعی دیجیتال و وضعیت به کارگیری آن توسط کسب وکارهای دیجیتالی کشور صورت گرفته است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد یک تحقیق آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی، روش فراترکیب با استفاده از روش سندلوسکی و باروسو (2007) انجام شد، به این منظور 25 مقاله طی سال های 2000-2022 شرایط ورود به مطالعه را پیدا کرد. در بخش کمی کسب وکارهای منتخب در زمینه بهره گیری از کدهای مسیولیت اجتماعی دیجیتال در کسب وکار خود، با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی بررسی شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج فراترکیب، مفهوم مسیولیت اجتماعی دیجیتال در 6 مقوله اصلی «فعالیت های بشردوستانه در فضای دیجیتال»، «فعالیت های اجتماعی در فضای دیجیتال»، «فعالیت های زیست محیطی در فضای دیجیتال»، «محتوای مسیولانه در فضای دیجیتال»، «روابط مسیولانه با مشتریان در فضای دیجیتال» و «عملکرد مسیولانه کسبوکار» تبیین کرد. یافته های تحلیل محتوای کمی نشان داد مقوله های مشارکت در فعالیت های داوطلبانه دارای بیشترین فراوانی و کنش گری در فضای مجازی دارای کم ترین فراوانی بود.

    نتیجه گیری

    با تغییرات در محیط کسب وکارها و حرکت به سمت تحول دیجیتال، کسب وکارها نیازمند تغییر جهت از فعالیت های مسیولیت اجتماعی سنتی (آفلاین) به سمت فعالیت های مسیولیت اجتماعی از طریق بسترهای دیجیتالی هستند. به این منظور شرکت ها باید به الزامات مسیولیت اجتماعی دیجیتال توجه کنند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اجتماعی دیجیتال، رسانه های اجتماعی
  • اکبر عالم تبریز*، طاهره دنیائی، سجاد شکوهیار صفحات 156-182

    هدف:

     این پژوهش به دنبال طراحی یک مدل کسب وکار پایدار با محوریت اقتصاد مقاومتی است که سبب حمایت از کسب وکارهای نوآورانه، زیرساختی و غالبا پر ریسک در اقتصاد کشورهای درحال توسعه گردد. این مدل با ایجاد توازن در ابعاد مالی و غیرمالی، تکیه بر توانمندی های داخلی و استفاده از ظرفیت های بیرونی به دنبال تبدیل فشارها و محدودیت ها به فرصت می باشد.

    روش شناسی:

     جهت گیری این پژوهش کاربردی، فلسفه پژوهش تفسیری، رویکرد پژوهش استقرایی، هدف پژوهش اکتشافی، ماهیت آن آمیخته و استراتژی مورداستفاده در بخش کیفی تحلیل تم و در بخش کمی پیمایش بوده است. روش گرداوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته از خبرگان بانک های توسعه ای بوده که با 15 مصاحبه به اشباع نظری رسیده است.

    یافته ها

    برای سطح بندی مقوله های استخراج شده از روش معادلات ساختاری تفسیری استفاده گردیده است. بر اساس نتایج، سطح اول شامل بازتعریف نقش های توسعه ای، پایش محیط و ایجاد و شناسایی ظرفیت های بالقوه، سطح دوم اعتبارسنجی توسعه ای، سطح سوم مردم محوری، ایجاد شبکه ارزش فراگیر، توسعه ارزش فردی و سازمانی، حداکثرسازی بهره وری خدمات، ارزیابی و نظارت شفاف، ریسک پذیری، بهبود چابکی و سطح چهارم ساختار مالی پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    مدل کسب وکار پایدار با محوریت اقتصاد مقاومتی سبب اجرای اثربخش ماموریت بانک های توسعه ای می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری، مدل کسب وکار پایدار، اقتصاد مقاومتی، بانک های توسعه ای، تحلیل تم
  • عظیم زارعی، مریم اصغری نجیب، سیما علی پور* صفحات 183-206
    هدف

    دیجیتالی شدن، فرصت ها و تغییرات جدیدی را به کسب وکارهای B2B ارایه می دهد از جمله این که چگونه وارد بازارهای جدید شوند. کسب وکارهای B2B در پاسخ به محیط رقابتی فزاینده، بیشتر از پلت فرم-های دیجیتال برای حمایت از استراتژی های کسب وکار خود استفاده می کنند و از این طریق توانسته اند خود را در سطح بین المللی مطرح کنند. موضوع بین المللی سازی پلت فرم های دیجیتال B2B کمتر در ادبیات مورد توجه قرار گرفته است. لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی بین المللی سازی پلت فرم های دیجیتال B2B انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از حیث هدف، کاربردی است و ماهیتی اکتشافی دارد؛ همچنین از نظر نوع داده ها، یک پژوهش کیفی می باشد. داده ها در پژوهش حاضر از مصاحبه با متخصصان آشنا به موضوع تحقیق و مدیران پلت فرم ها به دست آمده است؛ این داده ها با استفاده از نرم افزار اطلس و با روش تحلیل تماتیک استقرایی کدگذاری شدند.

    یافته ها: 

    سرانجام با استخراج 74 کد پایه، 11 مضمون فرعی و 4 مضمون اصلی (مسیولیت خارجی، هماهنگی، خلق ارزش و حجم بحرانی)، الگوی عوامل موثر بر بین المللی سازی پلت فرم های B2B ایجاد شد.

    نتیجه گیری:

     این الگو می تواند بینش جدیدی به صاحبان کسب و کار پلت فرمی B2B جهت دسترسی به بازارهای بین المللی، بهبود تصویر کلی کسب و کار و افزایش ظرفیت تولید ارایه دهد.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، پلت فرم، کسب وکار B2B
|
  • Razie Zilaie, MohammadAli Babaei Zakliki * Pages 13-42
    Objective

    Implicit self theories are a new and complex topic in the field of consumer behavior and marketing. The purpose of this article is to systematically review and critically analyze the research conducted on implicit self theories, also known as mindsets, and to address the research question "What marketing research has been conducted for mindsets until now and what could be future avenues for research?"

    Methodology

    A systematic review of the existing literature was performed based on two databases, Web of Science and Scopus. A total of 76 articles were included in the final analysis. The selected articles were analyzed with the help of CiteSpace software. Findings indicate that consumer’s mindset is a multidimensional concept with distinctive features.

    Findings

    Various authors in psychology have studied and analyzed this concept with the help of various research methods. But what is clear is the novelty of mindset in the world of consumer behavior and the need for unique theoretical contributions in this area.

    Conclusion

    This review provides transparency about the mechanisms of mindsets and their role in shaping the attitude, preferences and behavior of consumers, also provides managerial implications of consumer’s mindset and finally, mentions the future directions of this research field.

    Keywords: Mindset, Implicit Theory of Intelligence, Consumer Behavior, Consumer Psychology
  • Saied Sehhat *, Mehdi Yazdanshenas, Gholamhosein Mehralian, Mohammad Moradi Pages 43-74
    Objective

    The present study was conducted by combining previous research with the aim of providing a comprehensive picture of the paradoxes arising from pursuing ambidexterity as an organizational strategy.

    Methodology

    The research methodology is qualitative with a meta- synthesis approach. Exploring studies related to ambidexterity paradoxes, 223 studies were evaluated and finally, after multiple screenings of the studies, 45 articles were selected.

    Findings

    With the help of coding method, 67 codes, 12 concepts and 4 components were identified and validated through Kappa Cohen coefficient. Using seven-step model of Sandelowski and Barroso, the findings of 44 previous studies related to the objectives of the study were reviewed, aggregated, combined and interpreted.

    Conclusion

    According to the results, paradoxes emerging from pursuing ambidexterity are bundled in four different categories of paradoxes including paradoxes resulted from stakeholders’ interest, paradoxes resulted from control maintenance, paradoxes resulted from resources limitation, paradoxes resulted from innovation system inefficiency.

    Keywords: Ambidexterity, Exploration, Exploitation, paradox, Meta-synthesis
  • Hanieh Fathi, Mohsen Nazari *, MohamadRahim Esfidani Pages 75-104
    Objective

    Retailers need to take care of their customers and satisfy them in the face of product prices through multiple communication channels. Therefore, in the present study, we design the customer price experience framework in multiple retail channels.

    Methodology

    This research was conducted with a single qualitative approach, interpretive philosophy and theme analysis. The statistical population of the research includes a group of offline and online customers of Digi Kala. The sampling method is targeted and selective sampling method with maximum diversity.

    Findings

    MAXQDA 2020 software has been used to extract 11 and 13 main themes in offline and online shopping, respectively. These codes are the result of the researcher's deep involvement with the research subject of the researcher's studies and notes (memos) in the research process. Expected quality lack code (11 referrals), in the offline channel, and pay attention to negative comments code (11 referrals), in the online channel had the highest frequency in terms of the number of referrals and based on the classification of the purchase process and customer touch points.

    Conclusion

    This model can be very useful for offline and online retail owners and business managers for deep knowledge of customers and designing a comprehensive price value package that meets the maximum expectations of customers.

    Keywords: Customer Price Experience, Exciting Discount, Price Comparison, Multiple Channels
  • Abbas Alavishad *, Abbas Abbaspour, Hamid Rahimian, Samad Borzooian Pages 105-127
    Objective

    The purpose of this research is to identify and evaluate the factors affecting required return on investment in the commercialization of academic researches in Iran's knowledge-based industries.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, and exploratory in terms of mixed nature. In a qualitative approach, 53 components were identified by a systematic review of studies related to the research problemAnd 46 components were selected from them with the consensus of 17 experts using fuzzy Delphi method and then they were categorized by exploratory factor analysis method in six dimensions. In the quantitative approach to evaluate the identified components, using a survey method and a researcher-made questionnaire, sample opinions were collected including 56 managers of venture capital funds who were randomly selected and then were analyzed by the method of structural equation model and with the help of SPSS and LISREL software.

    Findings

    investing in commercialization of academic researches related to knowledge-based industries in Iran doesn't have return required. One of the important reasons is the inconsistency of research policies of higher education, strategic goals of academic researches and market mechanisms for the consumption of products of knowledge-based industries.

    Results

    46 components have effect on the required return on investment: structural and managerial dimensions (11 components), specialization (9 components), research (11 components), commercial (8 components) and value creation (5 components).

    Keywords: investment, commercialization, required return, academic researches, knowledge-based industries
  • Bahareh Abedin *, Sahar Mehdipour Pija, Arezou Hosseinzadeh, Hamideh Honarmand Haghighi Pages 128-155

    With the penetration of digital technologies in today's world, understanding corporate social responsibility in the new business place has become more difficult than before, so, the current research is conducted with the aim of understanding the concept of digital social responsibility and the state of its application by the digital businesses in Iran.the methodology is an exploratory mixed method. In the qualitative part, by using the method of Sandelowski and Barroso (2007), a meta-combination was conducted. for this purpose, 25 articles during 2000-2022 met inclusion criteria. In the quantitative section, the selected businesses were investigated by using the quantitative content analysis method From the point of view of applying digital social responsibility codes in their business. Based on the Meta‐synthesis results, the concept of digital social responsibility was identified in 6 main categories: "Humanitarian activities in digital space ", "Social activities in digital space", "Environmental activities in digital space", "Responsible content in digital space", "Responsible relationships with customers in digital space" And "responsible business performance." Quantitative content analysis findings showed that the categories of participation in voluntary activities had the highest frequency and activism in cyberspace had the lowest frequency.Businesses should consider the new dimensions of social responsibility such as deep and interactive relationships with customers, taking action on social issues, and all-around empathy with audiences in oncoming crises (from economic to natural crises).

    Keywords: social responsibility, digital social responsibility, social media
  • Akbar Alamtabriz *, Tahereh Donyaei, Sajjad Shokouyar Pages 156-182
    Objective

    Designing a sustainable business model centered on a resilient economy can support innovative, infrastructure, and often high-risk businesses in the economies of developing countries. This model seeks to balance the financial and non-financial dimensions, relying on internal capabilities and using external capacities to turn pressures, constraints into opportunities.

    Methodology

    The orientation of this research is applied, the philosophy of research is interpretive, the approach of research is inductive, the purpose of research is exploratory, its nature is mixed and the strategy used has been in the qualitative part of theme analysis and in the quantitative part of survey. The method of collecting semi-structured interview data was from experts of development banks, which reached theoretical saturation with 15 interviews.

    Findings

    Interpretive structural equation method has been used to level the extracted categories. Based on the results, the first level includes redefining development plans, monitoring the environment and creating and identifying potential capacity; the second level: developmental accreditation; the third level, people-centeredness; Risk-taking, agility improvement and the fourth level of financial structure have been stable.

    Conclusion

    Sustainable business model with a focus on resistance economics leads to effective implementation of development banks' mission

    Keywords: Business Model, sustainable business model, development banks, resistance economics, Theme Analysis
  • Azim Zarei, Maryam Asgharinajib, Sima Alipour * Pages 183-206
    Objective

    Digitalization offers new opportunities and changes to B2B businesses, including how to enter new markets. In response to the increasingly competitive environment, B2B businesses use more digital platforms to support their business strategies, and in this way, they have been able to present themselves at the international level. So far, few literatures have addressed the issue of internationalization of B2B digital platforms. Therefore, the current research was carried out with the aim of compiling the model of internationalization of B2B digital platforms.

    Methodology

    This research is practical in terms of purpose and has an exploratory nature; Also, in terms of the type of data, it is a qualitative research. The data in the current research was obtained from interviews with experts familiar with the research topic and platform managers; The obtained data were coded using Atlas software and inductive thematic analysis method.

    Findings

    Finally, by extracting 74 basic codes, 11 sub-themes and 4 main themes (external responsibility, coordination, value creation and critical volume), the model of factors affecting the internationalization of B2B platforms was created.

    Conclusion

    This pattern can provide new insight to B2B platform business owners to access international markets, improve the overall image of the business and increase production capacity.

    Keywords: Internalization, platform, B2B Business