فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 43 (پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صفری گرایلی* صفحات 5-20
    مدیریت ارتباط با مشتری، همواره شرکت ها را به جذب مشتریان عمده و نیز حفظ آنان برای مبادلات آتی واحد تجاری ترغیب می نماید. با این حال، وابستگی شدید شرکت ها به مشتریان عمده، می تواند ریسک هایی را نیز به همراه داشته باشد. از این رو، مقاله حاضر به بررسی تاثیر تمرکز مشتری بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها می پردازد. بدین منظور، برای سنجش ریسک سقوط قیمت سهام از دو سنجه چولگی منفی بازده سهام و نوسان های پایین به بالا و برای اندازه گیری تمرکز مشتری شرکت ها نیز از شاخص هرفیندال- هیرشمن استفاده گردید. فرضیه تحقیق با استفاده از نمونه ای متشکل از 96 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 تا 1399 و با بهره گیری از مدل رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر تکنیک داده های ترکیبی مورد بررسی قرارگرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت های دارای تمرکز مشتری، ریسک سقوط قیمت سهام بیشتری را تجربه می کنند. علاوه بر این، نتایج آزمون تحلیل حساسیت نیز نشان دادکه استفاده از معیار جایگزین برای سنجش تمرکز مشتری نیز تاثیری بر نتایج اصلی پژوهش ندارد و نتایج تحقیق از استحکام برخوردار است.
    کلیدواژگان: تمرکز مشتری، ریسک سقوط قیمت سهام، مدیریت ارتباط بامشتری
  • فاطمه صراف*، فاطمه بشارت پور، محمدامین علی اکبری، رویا پرتوی صفحات 21-36
    هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر بازده سهام و عملکرد مالی بر رابطه بین حاکمیت شرکتی و ارزش شرکت است. این پژوهش تحلیلی و هدف آن کاربردی است و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای بوده و اطلاعات از سایت بورس اوراق بهادار و نرم افزار ره آورد نوین گردآوری شده است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 الی 1399 می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین حاکمیت شرکتی و ارزش شرکت رابطه معناداری وجود ندارد. متغیرهای تعدیل گر بازده سهام و عملکرد مالی رابطه بین حاکمیت شرکتی و ارزش شرکت را معنادار و مثبت می کنند. بنابراین تاثیر حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت به دلیل عدم کارایی بازار و عدم آگاهی کافی حاضرین در بازار سرمایه از   مکانیسم های حاکمیت شرکتی مورد توجه قرار نمی گیرد و درصورتی سرمایه گذاران واکنش مثبتی به مکانیسم های حاکمیت شرکتی نشان می دهند که این تاثیر در بازده سهام و عملکرد شرکت نمایان شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ارزش شرکت، بازده سهام، عملکرد مالی
  • سلمان بیک بشرویه*، زهرا طاهری صفحات 37-54
    هدف

    در دنیای رقابتی فعلی، رویکرد مدیریت موجودی ها به گونه ای که علاوه بر چابکی، همسو با تقاضا باشد و هزینه زیادی را به سازمان ها تحمیل ننماید، از ضروریات است. رویکرد مدیریت چسبنده موجودی ها، که برخلاف رویکرد رایج در دنیای جدید، منجر به چسبندگی موجودی ها در دوره های کاهشی درآمد می شود، هزینه هایی را برای سازمان ها به همراه دارد که انتظار می رود باعث تضعیف عملکرد سازمان ها شود وهزینه اضافی به آنها تحمیل نماید. در این پژوهش این مهم که موضوعی جدید در ادبیات داخلی است، مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    برای آزمون فرضیه این تحقیق از داده های ترکیبی به تعداد 7،597 مشاهده(سال-شرکت) جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت، که با توجه به تعریف متغیرها صرفا  3،975 مشاهده در حد فاصل سال های 1384 تا 1399 باقی مانده و  در آزمون فرضیه مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از آن است که به صورت میانگین شرکت های ایرانی رویکرد مدیریت چسبنده موجودی ها در دوره های کاهشی درآمدها را دنبال نموده که به صورت میانگین منجر به ایجاد هزینه های برای شرکت ها شده و اثر منفی بر عملکرد شرکت ها داشته است.

    نتیجه گیری:

     تحلیل فرضیه این تحقیق در سطح کل بازار و صنایع مختلف، نشان می دهد که هزینه های مدیریت چسبنده موجودی ها از منافع آن برای شرکت ها بیشتر بوده است و اثر منفی بر عملکرد شرکت ها در اغلب صنایع گذاشته است. بی شک نگهداشت موجودی کالا با توجه به شرایط اقتصاد کلان کشور، دارای مزایایی نیز می باشد ولیکن نتایج این تحقیق نشان می دهد که در دوره زمانی این تحقیق، احتمالا هزینه های ایجاد شده از منافع این استراتژی بیشتر بوده و اثر معکوسی بر عملکرد داشته است، با این حال تحلیل صنایع و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید هر یک از آنها بابت نگهداری موجودی ها موضوعی است که تحقیقات جداگانه ای را می طلبد.

    کلیدواژگان: موجودی ها، چسبندگی، عملکرد شرکت
  • امیر دولت خواه، سید علی واعظ*، مهدی بصیرت صفحات 55-72

    هدف از انجام پژوهش حاضر، کمک به اعتلای کمی و کیفی مقالات حوزه کارایی سرمایه گذاری با ترسیم ساختار موضوعی مقالات به روش تحلیل محتوا و علم سنجی است. شناسایی برترین نشریات، دانشگاه ها و نویسندگان، کلیدواژه های پرتکرار، ترسیم شبکه هم نویسندگی و هم رخدادی کلیدواژه ها اهداف ویژه می باشد. نمونه آماری، شامل همه مقاله های نمایه شده در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی با موضوع کارایی سرمایه گذاری است که طی سال های 1387 تا 1399 منتشرشده اند. ترسیم شبکه ها و محاسبه شاخص ها با نرم افزارهای یوسی نت و نت درآو انجام گردید. یافته ها نشان داد 75 مقاله، توسط 150 نویسنده از 35 دانشگاه در 25 نشریه منتشرشده است. نویسندگان با 1 مقاله 131 نفر و شبکه هم رخدادی کلیدواژگان از 93 کلیدواژه منحصربه فرد تشکیل شده است. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با انتشار 10 مقاله بیشترین پژوهش و بزرگ ترین شبکه هم نویسندگی را با 10 نویسنده در اختیار دارد. بیشترین تکرار کلیدواژه ها مربوط به «کیفیت گزارشگری مالی» و «جریان نقد آزاد» با 16 و 9 مقاله می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، علم سنجی، کارایی سرمایه گذاری، مقالات حسابداری، هم رخدادی واژگان
  • فرزاد تاریوردی، زهرا پورزمانی* صفحات 73-88
    حسابداران در صورتی نتایج کارشان قابل اعتماد و اتکا خواهد بود که خدمات حرفه ای خود را با رعایت آیین رفتار حرفه ای انجام دهند. همچنین حسابداران بایدعلاوه بر دانش، مهارت و تجربه از درستکاری و صداقت، واقع بینی، استقلال و بی طرفی و حفظ منافع عمومی برخوردار باشند. بنابراین در این تحقیق هدف اصلی، بررسی میزان دستیابی به اهداف اخلاقی آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی ایران برمبنای مکاتب اخلاقی ساختارگرا (با استفاده از تکنیک دلفی - فازی) می باشد. جامعه آماری، شامل خبرگان حوزه حسابداری، اساتید و اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه است که داده های جمع آوری و تلخیص شده با استفاده از آزمون های آماری توسط نرم افزار SPSS و منطق فازی با استفاده از نرم افزار Matlab مورد بررسی قرار گرفته است. آزمون فرضیات تحقیق نشان می دهد تدوین کنندگان آیین اخلاق و حرفه حسابداران رسمی ایران تمایل مشخصی به استفاده از دیدگاه های مکاتب ساختارگرا داشته و اهداف آن دیدگاه اخلاقی در پس زمینه تدوین آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی ایران پررنگ تر می باشد. مولفه های اخلاقی موردنظر مکاتب ساختارگرا اعم از پاسخگویی، شفافیت، رازداری و واقع بینی، بخش عمده ای از مولفه های اخلاقی مدنظر در آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران ایران را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، مکاتب ساختارگرا، آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی ایران، منطق دلفی - فازی
  • زینب خلیل ارجمندی، مسعود طاهری نیا*، اعظم احمدیان، احمد سرلک صفحات 89-104
    ادغام بانک ها یکی از روش های توسعه، گسترش دامنه نفوذ و ایجاد توانایی برای انجام عملیات بزرگ در عرصه بین المللی می باشد در این مقاله تاثیر ادغام بانک ها بر هریک از ریسک ها (اعتباری، نقدینگی، عملیاتی و بازار) که از مهم ترین ریسک ها در بانکها می باشد در سال های1396- 1375موردبررسی قرار گرفت. جهت برآورد اثر ادغام بانکها بر هریک از ریسک ها از مدل ARDL استفاده شده است. ریسک ها به طور جداگانه مورداندازه گیری و درنهایت مدیریت کل ریسک مورد برآورد قرار گرفت. جهت اندازه گیری ریسک اعتباری، از دو روش تک متغیره و یک متغیر ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل بیانگر وجود رابطه مثبت بین بازده دارایی، نسبت دارایی درآمدزا با ریسک اعتباری و رابطه منفی رشد اقتصادی با ریسک اعتباری است. برای اندازه گیری ریسک نقدینگی از نسبت نقدینگی و رویکرد NSFR استفاده شد که نتایج نشان داد ادغام بانک ها تاثیر منفی بر ریسک نقدینگی دارد. همچنین ریسک عملیاتی را بر اساس رویکرد BIA تخمین زده ایم و ریسک بازار را با استفاده از وضعیت باز خالص در ارز به سرمایه اندازه گیری کرده ایم. نتایج نشان داد افزایش اندازه بانک، ریسک عملیاتی و ریسک بازار را افزایش می دهد و با بهبود رشد اقتصادی، بانکها تمایل بیشتر برای ورود به فعالیت های بازار و انجام فعالیت ها با ریسک و بازده بالا دارند که می تواند منجر به افزایش ریسک عملیاتی شود. همچنین نتایج نشان داد ادغام اثر منفی بر بهبود مدیریت ریسک دارد.
    کلیدواژگان: ادغام، مدیریت ریسک، NSFR، ARDL
  • الهام اشعری، روشنک خدابخش*، ساناز خمامی صفحات 105-120
    هدف

    امروزه گزینه های مختلف سرمایه گذاری در بازار در دسترس است و سرمایه گذاران همیشه گزینه سرمایه گذاری را ترجیح می دهند که متناسب با ویژگی های شخصیتی آن ها، ترجیحات ریسک و بازدهی مورد انتظارشان باشد. همچنین تحمل ریسک تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی سرمایه گذاران قرار می گیرد. بدین ترتیب، مطالعه حاضر به رابطه بین ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی و تحمل ریسک می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از روش تحقیق کمی بوده و طرح پژوهش از نوع همبستگی می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی - قیاسی با تاکید بر تحلیل ساختاری و بر اساس هدف از نوع کاربردی می باشد. داده ها از 200 سرمایه گذار بورس اوراق بهادار از طریق پرسشنامه آنلاین جمع آوری گردید.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد که تمامی بارهای عاملی شاخص ها بالای 5/0 می باشند و بارعاملی شاخص ها، مطلوب است. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل مدل پژوهش مشخص گردید بین هوش هیجانی و ادراک ریسک و هوش هیجانی و تمایل به ریسک رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین ارتباط مثبت و معنادار ویژگی های شخصیتی و ادراک ریسک و تمایل به ریسک مورد تایید قرار گرفت. شواهدی مبنی بر وجود نقش تعدیلی از ویژگی های شخصیتی در ارتباط بین هوش هیجانی با میزان ریسک پذیری یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     یافته های حاصل از پژوهش حاضر می تواند برای سرمایه گذاران بسیار حایز اهیمت باشد تا با اطلاع از ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی به بالاترین صرف ریسک دست یابند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ویژگی های شخصیتی، مالی رفتاری و ریسک پذیری
|
  • Mehdi Safari Gerayli * Pages 5-20
    Customer relationship management encourages firms to attract and retain majority customers for future corporate transactions. However, greater dependency on majority customers results in certain risks for firms. As such, the present study is concerned with investigating the effect of customer concentration on the corporate stock price crash risk. in doing so, two measures of negative skewness of stock returns and bottom-up volatility are employed to compute stock price crash risk, and  Herfindahl-Hirschman Index serves to calculate customer concentration. The research hypothesis is built on a sample of 96  firms listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2016-2020 and tested using multivariate regression model based on panel data. The results suggest that higher customer concentration results in the enhancement of stock price crash risk. moreover, the results of sensitivity analysis reveal that using an alternative proxy to measure customer concentration fails to exert any significant influence on the research results, thereby confirming the robustness of the findings.
    Keywords: Customer concentration, Stock Price Crash Risk, Customer Relationship Management
  • Fatemeh Sarraf *, Fatemeh Besharatpour, Mohammadamin Aliakbari, Roya Partovi Pages 21-36
    The purpose of this research is to study the effect of stock returns and financial performance on the relationship between corporate governance and company value. The present study is an analytical research and its purpose is applied. Also, regression method is used to test research hypotheses. The method of collecting library information and data collection tools is the site of the stock exchange and the Rahavard Novin software. The statistical population of companies listed on the Tehran Stock Exchange is from 2011 to 2020. The findings of this study show that there is no significant relationship between corporate governance and company value. Modifiers of stock returns and financial performance make the relationship between corporate governance and company value significant and positive. In general, the findings of this study show that the effect of corporate governance on the value of the company due to market inefficiency and lack of awareness of those present in the capital market of the impact of corporate governance mechanisms is not considered and if investors react positively to corporate governance mechanisms. Show that this effect is reflected in stock returns and company performance.
    Keywords: Corporate Governance, company value, Stock Returns, financial performance
  • Salman Beik Boshrouyeh *, Zahra Taheri Pages 37-54
    Objective

    In today's competitive world, an inventory management approach that, in addition to agility, is in line with demand and does not impose heavy costs on organizations, is essential. Inventory sticky management approach, which, contrary to the common approach in the new world, leads to inventory stickiness in periods of declining revenue, has costs for organizations that are expected to undermine performance organizations and impose additional costs on them. In this research, this important issue, which is a new topic in the domestic literature, has been examined.

    Method

    To test the hypothesis of this research, 7,597 observations (year-firm) were collected and examined from the pooled data, which according to the definition of variables, only 3,975 observations between 2005 to 2020 remained and were used in the hypothesis test.

    Results

    The results show that on average, Iranian companies have followed the approach of sticky inventory management in periods of declining revenues, which on average has led to costs for companies and a negative effect on company performance.

    Conclusion

    The analysis of the hypothesis of this research in the whole market and different industries shows that the costs of sticky inventory management outweigh the benefits for companies and has a negative effect on the performance of companies in most industries. There is no doubt that maintaining inventory has benefits given the macroeconomic conditions of the country, but the results of this study show that in the period of this research, the costs incurred are probably more than the benefits of this strategy and the opposite effect. However, the analysis of industries and the analysis of the strengths, weaknesses, opportunities and threats of each of them in terms of inventory maintenance is a subject that requires separate research.

    Keywords: Inventories, Stickiness, Company performance
  • Amir Dolatkhah, Sayed Ali Vaez *, Mehdi Basirat Pages 55-72

    The purpose of this study is to help improve the quality and quantity of articles in the field of investment efficiency by drawing the thematic structure of the researchs using the method of content analysis and scientometrics. Identifying top journals, universities, and authors in terms of article number, keywords of high repetition, Co-Authorship networking, and Co-Word Analysis of keywords are specific goals. The statistical population is all articles indexed in the Scientific Infor01 mation Database (SID)  From 2008 to 2021 on the Investment Efficiency topic. UciNet and NetDraw software were used for drawing networks and calculating indexes. Results showed, 75 articles were published by 150 authors from 35 universities in 25 publications. 131 authors with 1 article and keyword co-occurrence network consisting of 93 unique keywords. The best university in the number of the study was The Islamic Azad University of Tabriz Branch with 10. The most repeated keywords were "Financial Reporting Quality" & "Free Cash Flows" with 16 and 9 repeats.

    Keywords: Accounting papers, content analysis, Co-word Analysis, investment efficiency, Scientometrics
  • Farzad Tariverdi, Zahra Pourzamani * Pages 73-88
    Accountants will be reliable and trustworthy when they perform their professional services in accordance with the code of professional conduct. Accountants must also have honesty, realism, independence and impartiality in addition to knowledge, skills and experience. The aim of the present study is to investigate the achievement of ethical goals of ethics and professional behavior of Iranian certified public accountants based on structuralism ethical schools via Delphi-fuzzy technique. To do so, a number of accounting experts, professors and members of the Iranian Society of Certified Public Accountants (N=23) participated in the research. A Likert-scale questionnaire was applied for the collection of data. Then, SPSS software was employed for summarizing and analyzing the collected data and Matlab software was used to analyze the fuzzy logic. Findings of the present action research reveal that the compilers of ethics and the profession of certified public accounting in Iran have a clear tendency to exert the structuralism schools perspectives; moreover, the goals of structuralism ethical perspective are more prominent in the context of ethics and professional conduct of certified public accountants in Iran. Finally, the results of the study indicate that a large part of the ethical components in the ethics and professional conduct of Iranian accountants comprises the Ethical Components of Structuralism Schools, including accountability, transparency, confidentiality, and realism.
    Keywords: ethics, Structuralism Schools, Ethics, Professional Behavior of Iranian Certified Public Accountants, Fuzzy Delphi Logic
  • Zeinab Khalil Arjomandi, Masoud Taherinia *, Azam Ahmadyan, Ahmad Sarlak Pages 89-104
    Bank merger is one of the ways to develop, expand the sphere of influence and create the ability to carry out large operations in the international arena. ARDL model has been used to estimate the effect of bank mergers on each of the risks. Risks were measured separately and finally the total risk management was estimated. To measure credit risk, two methods of univariate and one combined variable have been used. The results of the model indicate a positive relationship between return on assets, the ratio of income-generating assets to credit risk and a negative relationship between economic growth and credit risk. To measure liquidity risk, the liquidity ratio and NSFR approach were used. It has liquidity. We have also estimated operational risk based on the BIA approach and measured market risk using the net open position in foreign currency to capital. The results showed that increasing the size of the bank increases operational risk and market risk, and as economic growth improves, banks are more inclined to enter market activities and perform activities with high risk and return, which can lead to increased operational risk. Integration data has a negative effect on improving risk management.
    Keywords: Merger, Risk Management, ARDL, NSFR
  • Elham Ashari, Roshank Khodabakhsh *, Sanaz Khomami Pages 105-120
    Objective

    There are many different investment options available in the market today and investors always prefer the investment option that fits their personality traits, risk preferences and expected returns. Risk tolerance is also affected by the personality traits and emotional intelligence of investors. Thus, the present study deals with the relationship between personality traits, emotional intelligence and risk tolerance.

    Methods

    The present research is a quantitative research method and the research design is correlational. This research is of descriptive-deductive type with emphasis on structural analysis and based on purpose of applied type. Data were collected from 200 stock exchange investors through an online questionnaire.

    Results

    The results of hypothesis testing showed that all factor loads of indicators are above 0.5 and the factor load of indicators is desirable. Based on the results obtained from the analysis of the research model, it was found that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and risk perception and emotional intelligence and willingness to risk. Also, a positive and significant relationship between personality traits and risk perception and risk appetite was confirmed. No evidence was found for a modulatory role of personality traits in the relationship between emotional intelligence and risk-taking.

    Conclusion

      The findings of the present study can be very important for investors to achieve the highest risk by knowing their personality traits and emotional intelligence.

    Keywords: Emotional intelligence, personality traits, risk tolerance, Behavioral Finance