فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 50 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم رباطی*، فری ناز یونسی، سید مسعود منوری صفحات 1-20

    مقدمه و هدف پژوهش:

     توسعه فضاهای آموزشی و اجرایی که بصورت تعاملی با محیط زیست گسترش یافته است به عنوان یک نیاز ملی مطرح می باشد؛ بدین منظور پتانسیل سنجی توسعه فضاهای آموزشی مبتنی بر محیط زیست و مدارس سبز می تواند گامی بلند در جهت رسیدن به توسعه پایدارباشد، که حفظ محیط زیست کشوریکی از ارکان آن است.

    روش انجام پژوهش: 

    در فاز اول که شامل گردآوری اطلاعات می باشد از روش توصیفی-پیمایشی طی دو مرحله مطالعه میدانی و دفتری بهره گرفته شده است. و با بهره گیری پرسنل خبره و پرسشنامه ها تکمیل گردیده و بعد از دسته بندی وارد فاز دوم و تحلیل های کامپیوتری شده است. در این مرحله 7 معیار اصلی شامل شاخص های انسانی، اجتماعی، کاربری اراضی، آموزشی، محیط زیستی، جمعیت و مدارس سبز استخراج گردیده. در فاز دوم با استفاده از سه رویکرد تصمیم محور شامل روش های فازی-پرامیته، فازی-مراتبی چندمعیاری و BWM،ضرایب و درجه اولویت عوامل و معیارهای ارزیابی تعیین شده است. ضرایب تاثیر بدست آمده از این رویکردها بعد از نرمال سازی؛ بصورت لایه های مختلف اطلاعاتی وارد محیط GIS گردیده و نقشه های پتانسیل سنجی برای منطقه 2 تهران تهیه شده است.

    یافته های پژوهش:

     شاخص های محیط زیستی و آموزشی بالاترین امتیاز و سپس شاخص های کاربری اراضی و اجتماعی به ترتیب رتبه های بعدی را ازآن خود کرده اند. برپایه نتایج حاصل می توان بیان نمود که در حال حاضر 3 مدرسه سبز در این ناحیه وجود دارد که توانسته است بصورت کمربند میانی منطقه 2 را پوشش دهد.

    نتیجه گیری

    با تکیه بر دستاوردهای این تحقیق می توان دریافت که باید شاخص های مدارس سبز منطبق با شرایط اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی ایران بومی سازی شودو درصورت امکان الگویی جامع از توسعه مدارس سبز در منطقه 2 تهران با تکیه بر سازگاری محیط و همچنین ایجاد تعامل با محیط زیست برای مناطق بدون پوشش (مورد نیاز) با همکاری سازمان محیط زیست، آموزش و پرورش تهیه گردد. هم چنین پایگاه داده ای جامع برای کل شهر تهران آماده سازی شود.. علاوه برآن ساخت مدارس زیست محیطی ویا تبدیل مدارس معمولی به مدارس سبز با توجه به بحران انرژی و گرمایش زمین در دستور کار سازمان توسعه و نوسازی مدارس قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدارس سبز، GIS، تحلیل سلسله مراتبی-فازی (AHP)، پرامیته، BWM
  • محدثه فدایی، سید رضا صالحی امیری*، محمود مهر محمدی، محمدمهدی ذوالفقار زاده کرمانی صفحات 21-34

    مقدمه و هدف پژوهش:

     سیاست گذاری فرهنگی به عنوان یکی از ارکان مهندسی فرهنگی، تنها هنگامی می تواند اهداف مطلوب فرهنگی را در جامعه محقق نماید که ابزارها و کنشگران سیاست گذاری را به طور فرابخشی و جامع برگزیند؛ چنین گزینشی، نقش و اثرگذاری نهاد «خانواده» را در این خصوص نمایان خواهد نمود؛ با این وجود، شاهد عدم مشارکت «خانواده» در سیاستگذاری های فرهنگی- تربیتی می باشیم. نوشتار حاضر با طرح این سوال اصلی که اساسا چه عواملی در مشارکت نهاد خانواده در سیاست گذارهای فرهنگی- تربیتی اثرگذار است؟ به دنبال شناسایی عوامل اثرگذار بر مشارکت نهاد خانواده در سیاست گذاری های فرهنگی- تربیتی در کلانشهر تهران (مشخصا مناطق 2 و 12 شهرداری) با استفاده از روش پژوهش کیفی مبتنی بر «نظریه داده بنیاد» می باشد.

    روش پژوهش: 

    جامعه هدف پژوهش شامل خبرگان حوزه سیاست گذاری فرهنگی- تربیتی و نیز خانواده های ساکن در مناطق دو و دوازده شهرداری تهران است که با استفاده از نمونه گیری نظری در مجموع تعداد 25 نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که عواملی چون: «بازتعریف مفهوم مشارکت»، «بازتعریف نقش ذینفعان در سیاست گذاری ها»، «تحولات ساختاری- تشکیلاتی نظام تربیتی» و نیز «تصویب قوانین و مقررات مشارکت پذیری»، در بروز پدیده «سیاست گذاری فرهنگی- تربیتی» اثرگذار است.

    نتیجه گیری

    از میان عوامل شناسایی شده، چنانچه بازتعریف نقش ذینفعان در سیاست گذاری ها، تحولات ساختاری- تشکیلاتی و هم راستایی خانواده و نظام تربیتی صورت پذیرد، مشارکت خانواده در سیاست گذاری ها تسهیل می گردد.

    کلیدواژگان: خانواده، آموزش وپرورش، مشارکت، سیاست گذاری فرهنگی- تربیتی، کلانشهر تهران
  • فرناز چراغی فر، حسین سلطان زاده*، هادی قدوسی فر صفحات 35-46

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    این مقاله با هدف تعیین خصوصیات شناختی سالمندان مقیم آسایشگاه کهریزک تهران به منظور دریافت داده های اساسی و ویژگی های ادراکی شناختی سالمندان با استفاده از نقشه های شناختی صورت گرفته است و در پی شناخت شاخص های تاثیرگذار در ادراک و شناخت فضا توسط سالمندان و شناخت متغیرهای تاثیرگذار در ادراک فضا با استفاده از نقشه های شناختی است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر ازلحاظ ماهیت، روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است و به صورت مطالعه موردی انجام شده است. از شیوه کتابخانه ای- اسنادی برای گردآوری اطلاعات، از روش میدانی و مشاهده جهت سنجش وضع موجود و از ابزار مصاحبه و تکنیک نقشه های شناختی جهت گردآوری داده های پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان می دهد میانگین عناصر شناختی درک شده گروه زنان بیشتر از گروه مردان و نوع نقشه شناختی ترسیمی از نوع عناصر فضایی در گروه زنان بیشتر از گروه مردان است. افزایش مدت زمان اقامت تاثیری در تعداد عناصر درک شده در نقشه های شناختی نداشت؛ مدت زمان اقامت در نوع نقشه شناختی عناصر متوالی ارتباط مثبت داشت. با افزایش مدت زمان اقامت نقشه شناختی از نوع عناصر متوالی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    غالب فضاهای شناخته شده در نقشه های شناختی نشان دهنده مکانی برای خاطرات افراد است. ایجاد فضاهای به یادماندنی بیشتر بر شناخت ساکنان از محیط زندگی تاثیر می گذارد. بهتر است قبل از کاهش توانایی های شناختی سالمندان، فضاهای شناختی را بهبود بخشیم.

    کلیدواژگان: ادراک فضا، سالمندان، معماری، نقشه های شناختی
  • فهیمه شکوه فر، زهره داودپور*، وحید بیگدلی راد صفحات 47-62

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    حق بر شهر، مفهوم و چشم اندازی اصولی به منظور تدوین مبانی حق و عدالت در شهرهای معاصر، فراخوانی چالش برانگیز برای به چالش کشیدن مفاهیم بنیادین حقوق و مزایای شهروندان شهری، به عنوان نماد و آرمان حقوق بشر، در میان جوامع شهری تبدیل شده است. پژوهش حاضر  با هدف بررسی ابعاد حق برشهر به میزان بهره مندی شهروندان از آن، به تفکیک نواحی می پردازد.

    روش پژوهش: 

    حجم نمونه 390 نفر از شهروندان در شهر قزوین و انتخاب نمونه با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای توام با طبقه بندی صورت گرفته است . برای این منظور از روش آماری رگرسیون ترتیبی و با در نظر گرفتن مولفه های تاثیر گذار بر حق بر شهر و آزمون کروسکال والیس به منظور مقایسه نواحی در نرم افزارR استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد حق آسودگی فیزیکی بیشترین تاثیر و حق تولید و تکوین فضا کمترین تاثیر در میزان رضایتمندی را داراست.

    نتیجه گیری

    میتوان اینگونه تحلیل کرد که ساکنان شهر قزوین از کیفیت فضاهای شهری رضایت ندارند و سنجش این میزان از نارضایتی و توزیع میزان رضایت به منظور اولویت بندی ها در اصلاح فضاها در شهر از اهمیت بالایی در راستای افزایش میزان رضایت از حق بر شهر دارد، کمترین تاثیر نیز از بعد حق تولید و تکوین فضا بدست آمده که مشخصا به دلیل عدم آگاهی شهروندان از حقوق خود و نحوه مطالبه آن نشات می گیرد. همین طور می توان نتیجه گرفت که بین رضایتمندی از حق بر شهر در نواحی مختلف، اختلاف معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: حق بر شهر، حق آسودگی فیزیکی، حق تولید و تکوین فضا، شهر قزوین
  • رویا شاددل*، عزت الله مافی، مریم رجبی صفحات 63-74

    مقدمه و هدف پژوهش:

     نواحی شهری، به علت آنکه جاذبه های تاریخی و فرهنگی بسیاری دارند، اغلب مقاصد گردشگری مهمی محسوب می شوند. در حال حاضر، گردشگری شهری برای بسیاری از مدیران، مسیولان شهری و حکمرانی مطلوب شهری امری نمادین و اقتصادی با اهمیت به شمار می رود که مستلزم ارزیابی، تعریف و تعیین هدف، داوری میان گزینه های گوناگون در زمینه سرمایه گذاری و آماش و ایجاد ساختار مدیریت مناسب است.

    هدف پژوهش: 

    بررسی تاثیر نحوه و شیوه مدیریت شهری بر میزان رعایت مسیولیت پذیری از سوی گردشگران.

    روش انجام پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع توصیفی و به لحاظ روش انجام تحقیق از نوع همبستگی است. برای دستیابی به ادبیات نظری پژوهش از روش توصیفی و اسنادی با مرور ادبیات مربوط به مفاهیم مدیریت شهری، مسیولیت پذیری و گردشگری شهری استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی با ابزار پرسشنامه بر اساس طیف لیکرت بهره گرفته شده است و جامعه آماری تحقیق را گردشگران شهر مشهد تشکیل داده اند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج کلی نشان داد که میانگین های مدیریت شهری و ابعاد آن در رابطه با فعالیت های بخش خدمات گردشگری متوسط رو به بالا می باشد و همچنین ابعاد بعد مسیولیت پذیری اجتماعی نیز به همین ترتیب دارای میانگین بالایی بوده اند.

    نتایج پژوهش: 

    به طور کلی مشخص شد که مدیریت شهری در مشهد به طور مستقیم و معناداری بر میزان و سطح مسیولیت پذیری گردشگران اثر دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، مدیریت شهری، مسئولیت پذیری گردشگران، شهر مشهد
  • سکینه لطافت*، رسول کریمی طاهر صفحات 75-85
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ادراک عدالت، هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی درون سازمانی کارکنان شهرداری شهرقدس انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان شهرداری شهر قدس است. روش گردآوری اطلاعات پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی می باشد. برای تعیین حجم نمونه از روش تصادفی ساده استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که روایی آن به روش روایی محتوایی تایید شد و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ محاسبه گردید که ضریب مورد نظر برای پرسشنامه ادراک عدالت 81/0، برای هوش هیجانی 83/0، سرمایه اجتماعی 86/0 و کارآفرینی درون سازمانی 84/0 به دست آمد. جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده های متغیرها از آزمون کولموگروف - اسمیرنف استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار PLS به منظور ارزیابی مدل معادلات ساختاری صورت گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که ادراک عدالت، هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی رابطه مثبتی با کارآفرینی درون سازمانی کارکنان شهرداری شهرقدس دارند. با توجه به وجود رابطه و پیش بینی کارآفرینی بر اساس ادراک عدالت، هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی پیشنهاد می شود مدیران شهرداری شهرقدس، با کاربست عدالت سازمانی و تقویت هوش هیجانی کارکنان و سرمایه اجتماعی، زمینه را برای کارآفرینی کارکنان فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: ادراک عدالت، هوش هیجانی، سرمایه اجتماعی، کارآفرینی
|
  • Maryam Robati *, Farinaz Younesi, Seyed Masoud Monavari Pages 1-20
    Introduction and purpose

    The development of educational and executive spaces that have been expanded interactively with the environment is a national need. To this end, assessing the potential of developing educational spaces based on the environment and green schools can be a big step towards achieving environmental protection and health in the country.

    Method

    In the current study, considering the purpose of evaluation (potential measurement of the development of green educational areas), two comprehensive phases have been used under the study framework. In the first phase, which includes data collection, the descriptive-survey method has been used in two stages of field and office study. The information collected in this phase was completed using expert personnel and questionnaires, and after classification, it entered the second phase of computer analysis. At this stage, 7 main criteria including human, social, land use, educational, environmental, population and green schools indicators were extracted, while each criterion includes different sub-criteria.In the second phase, by using three decision-oriented approaches, including fuzzy-parametric, fuzzy-rank multi-criteria and BWM methods, the coefficients and priority degree of factors and evaluation criteria have been determined. The impact coefficients obtained from these approaches after normalization, have been entered into the GIS environment as different layers of information and potential maps have been prepared for district No. 2 of Tehran.

    Findings

    The prioritization of indicators shows that environmental and educational indicators have the highest score, and then land use and social indicators have taken the next ranks respectively. Based on the results, it can be said that there are currently 3 schools in this area that have been able to cover the middle belt of district No. 2 in question.

    Conclusion

    Based on the results of this research, it can be found that the indicators of green schools should be localized in accordance with the social, environmental and economic conditions of Iran, and if possible, a comprehensive model of the development of green schools in the 2nd district of Tehran, relying on the compatibility of the environment and also creating interaction with the environment for areas without coverage (required) should be prepared in cooperation with the Environment, Education and Culture Organization. Also, a comprehensive database should be prepared for the entire city of Tehran. In addition, the construction of environmental schools or the conversion of ordinary schools into green schools should be placed on the agenda of the School Development and Renovation Organization due to the energy crisis and global warming.

    Keywords: Green Schools, GIS, Hierarchical-fuzzy analysis, Promethee, BWM
  • Mohadese Fadaei, Seyed Reza Salehi Amiri *, Mahmoud Mehr Mohamadi, Mohamad Zolfagharzadeh Pages 21-34
    Introduction and purpose

    Cultural policymaking as one of the pillars of cultural engineering can achieve desirable cultural goals in the society only when policymaking tools and actors are selected comprehensively and comprehensively. Such a selection will reveal the role and effectiveness of the institution of "education" and next to it, the fundamental institution of "family" in this regard; nevertheless, we witness the non-participation of the "family" in educational cultural policies. The present article raises the main question, which factors are basically effective in the participation of the family institution in cultural-educational policy makers? It seeks to identify the influencing factors on the participation of the family institution in cultural-educational policies in Tehran metropolis (specifically districts 2 and 12 of the municipality) using the qualitative research method based on "Foundation Data Theory".

    Research method

    The research was applied in terms of purpose and qualitative in terms of data type and based on the "foundation data" approach using the interview tool. The target community of the research includes experts in the field of cultural-educational policymaking as well as families living in districts 2 and 12 of Tehran Municipality; A total of 25 people were selected as participants in the research.The data was collected with a semi-structured interview tool, and two methods of review of participants and review of non-participating experts were used to obtain the reliability and validity of the data.

    Findings

    Factors such as: "redefinition of the concept of participation", "redefinition of the role of stakeholders in policy-making", "structural and organizational changes in the educational system" as well as "approval of rules and regulations of participation" in the phenomenon of "participatory educational cultural policymaking (with the participation of the family institution)" It is effective. The identified factors indicate the need to review and transform the approaches, requirements and processes of educational cultural policy in the country.

    Conclusion

    Among the identified factors, if the role of stakeholders is redefined in policy-making, structural-organizational changes and alignment of family and education system are made, family participation in policy-making will be facilitated.

    Keywords: family, Education, participation, educational cultural policy, Tehran metropolis
  • Farnaz Cheraghifar, Hossein Soltanzadeh *, Hadi Ghoddusifar Pages 35-46

    Introduction and purpose of the research: 

    This article aimed to identify the cognitive aspects of the elderly residents of Kehrizak nursing home in Tehran in order to obtain basic data and cognitive elements of the elderly using cognitive maps, and in order to identify the influencing indicators in the perception and recognition of space by the elderly and to identify the variables It is effective in the perception of space by using cognitive maps.

    Method

    In terms of nature, the current research is a descriptive and correlational research method, and it was conducted as a case study. The library-document method was used to collect information, the field and observation method was used to measure the current situation, and the interview tool and cognitive mapping technique were used to collect the research data.

    Findings

    The findings of the research show that the average perceived cognitive elements of women's group is more than men's group and the type of drawing cognitive map of spatial elements is more in women's group than in men's group. Increasing the length of stay did not affect the number of elements perceived in the cognitive maps; The length of stay was positively related to the type of cognitive map of successive elements. With the increase of the duration of stay, the cognitive map of the type of sequential elements increased.

    Conclusion

    The majority of known spaces in cognitive maps represent a place for people's memories. Creating memorable spaces affects residents' knowledge of the living environment. It is better to improve cognitive spaces before reducing the cognitive abilities of the elderly.

    Keywords: space perception, elderly, architecture, Cognitive maps
  • Fahimeh Shokoohfar, Zohreh Davoudpor *, Vahid Bigdeli Rad Pages 47-62
    Introduction and Aim

    Right to the city is a concept for formulating the principles of right and justice in contemporary cities to challenge the core concepts of citizens' rights, The present study aims to examines the dimensions of right of the city and the extent to which citizens benefit from it, by regions.

    Methodology

    The sample selection was performed by combining disproportionate cluster sampling and appropriate classification. The desirability of urban spaces is determined using R 3.3.0 software and Kruskal-Wallis test statistical technique in the four statistical areas of Qazvin and the statistical method of sequential regression and taking into account the components affecting the right to the city.

    Findings

    The results show that the right to habitat comfort has the most impact and right of appropriation has the least impact on satisfaction.

    Results

    Therefore, it can be analyzed as follows: Residents of Qazvin are not satisfied with the quality of urban spaces Measuring this level of dissatisfaction and distributing the level of satisfaction in order to prioritize the improvement of spaces in the city is of great importance in order to increase the level of satisfaction with the right to the city. The least impact has been achieved in terms of the right to produce and develop space, which is clearly due to the lack of awareness of citizens about their rights and how to demand it. It can also be concluded that there is a significant difference between satisfaction with the right to the city in different areas.

    Keywords: Right to the city, Tight to habitat, right of appropriation, Qazvin city
  • Roya Shaddel *, Ezatalah Mafi, Maryam Rajabi Pages 63-74
    Introduction

    Urban areas, because they have many historical and cultural attractions, are often considered important tourist destinations. At present, urban tourism for many managers, city officials and good urban governance is considered a symbolic and economic matter of importance, which requires evaluation, definition and determination of goals, arbitration among various options in the field of investment and development, and creating a structure. Management is appropriate.

    The purpose of the research:

     to investigate the effect of urban management on the level of responsibility compliance by tourists.

    Method

    The current research is descriptive in terms of purpose and correlational in terms of research method. To obtain the theoretical literature of the research, a descriptive and documentary method was used by reviewing the literature related to the concepts of urban management, responsibility and urban tourism. In order to collect data, the method of library and field studies was used with the questionnaire tool based on the Likert scale, and the statistical population of the research was formed by the tourists of Mashhad city.

    Findings

    The general results showed that the averages of urban management and its dimensions in relation to the activities of the tourism service sector are medium to high, and the dimensions of social responsibility also have high averages.

    Research results

    In general, it was found that urban management in Mashhad has a direct and significant effect on the amount and level of responsibility of tourists.

    Keywords: Tourism, Urban Management, responsibility of tourists, Mashhad city
  • Sakineh Letafat *, Rasoul Karimitaher Pages 75-85
    This research was conducted with the aim of investigating the effect of justice perception, emotional intelligence and social capital on the intra-organizational entrepreneurship of Quds Municipality employees. The statistical population of the research is all managers and experts of Quds city municipality. A simple random method was used to determine the sample size. The data collection tool is a questionnaire whose validity was confirmed by the content validity method and its reliability was calculated by Cronbach's alpha test, the desired coefficient for the justice perception questionnaire was 0.81, for emotional intelligence 0.83, and social capital 86. 0.0 and intra-organizational entrepreneurship was obtained 0.84. Kolmogorov-Smirnov test was used to check the normality of data distribution of variables. The data collection tool was a questionnaire and data analysis were done using PLS software in order to evaluate the structural equation model. The obtained findings indicate that the perception of justice, emotional intelligence and social capital have a positive relationship with the intra-organizational entrepreneurship of Quds Municipality employees. Considering the existence of the relationship and prediction of entrepreneurship based on the perception of justice, emotional intelligence and social capital, it is suggested that the managers of Quds city, by applying organizational justice and strengthening the emotional intelligence of employees and social capital, create the ground for entrepreneurship. Provide staff.
    Keywords: perception of justice, emotional intelligence, social capital, Entrepreneurship