فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 49 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 49 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوذر سیفی کلستان، ناصر پورصادق*، مجید کرامت زاده، مهدی احمدیان صفحات 7-27

    رویکرد سامانه های اجتماعی-فنی با عدم توفیق سامانه های فن-پایه و با انقلاب اقدام پژوهی در دنیا مطرح شد. هدف از طرح نظریه اجتماعی- فنی تاکید بر یکپارچگی مولفه ی انسانی در کنار ساختار سازمانی، زیرساخت فنی و کارکردها در طراحی یک سامانه بود. اما در معدود مقالات و منابع فارسی که کوشیده اند ادبیات نظری حوزه ی سامانه های اجتماعی-فنی را در گستره ی زبان فارسی وسعت ببخشند، قید اشتباه فنی - اجتماعی در نوشتار و بکارگیری متداول آن به نظر ناشی از نوعی کم توجهی به اصل محوری این رویکرد یعنی بعد انسانی نسبت به بعد فنی در طراحی سامانه ها است. بر این اساس در این مقاله با روش اسنادی و با تکیه بر روش مرور نظام مند و با انتخاب هدفمند مقالات پراستناد در حوزه ی سامانه های اجتماعی فنی تلاش شده است تا ضمن بررسی مروری رویکردها، روش ها و اصول طراحی و توسعه ی سامانه های اجتماعی- فنی، وجوه طراحی سامانه های اجتماعی فنی بطور عمیق مورد مطالعه قرار گرفته و با رویکرد انتقادی بصورت نظام-مند بحث شود.این پژوهش از حیث روش شناسی، داده ها و نتایج بدست آمده یک پژوهش کیفی است. یافته-های پژوهش موید چهار مولفه ی اساسی انسانی، ساختاری، فنی و کارکردی و حاکی از فقدان توجه به اثرات ارزش ها و فرهنگ در طراحی سامانه های اجتماعی-فنی است.

    کلیدواژگان: سامانه اجتماعی - فنی، نظریه سیستم، سازمان، طراحی سامانه
  • جعفر نقدی* صفحات 29-54
    نهادینگی قواعد رفتاری، الگوها و ساختارها که بتواند رفتار بازیگران را در یک منطقه تحت تاثیر قرار دهد نظم منطقه ای نامیده می شود. هر چه میزان این نهادینگی بیشتر باشد، نظم از مطلوبیت بیشتری برخوردار است. ج.ا.ایران بازیگری است که حوزه قدرت خود را در سطح منطقه ای تعریف کرده و تلاش دارد در شکل دهی به نظم منطقه ای مطلوب نقش فعالی داشته باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و رویکرد آن ترکیبی با روش توصیفی تحلیلی است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه گرد آوری شد و برای بررسی پایایی پرسشنامه محقق ساخته از آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار اس.پی.اس.اس بهره گرفته شده که نتایج آن معادل 942/0 محاسبه گردید . همچنین یک جامعه آماری 42 نفره که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج تحقیق نشان داد این عوامل در 3 متغیر، 13 مولفه و 35 گویه قابل شناسایی است. اما وزن دهی به این عوامل گام بعدی تحقیق بود که یافته ها حاکی از این بود که سه گویه: (1) درون زا کردن قدرت دفاعی و امنیتی و استحکام بخشی و تثبیت آن از سوی ج.ا.ایران، (2) تلاش برای تضعیف و یا حذف پیوندها و تعاملات منطقه ای رژیم صهیونستی با بازیگران منطقه ای در حوزه دفاعی و امنیتی و (3) ناتوانی آمریکا در حل معضلات دفاعی و امنیتی در منطقه؛ سه مولفه: (1) خوداتکایی داخلی، (2) حذف بازیگران مداخله گر و (3) شکست سیاست های منطقه ای آمریکا و سه متغیر: (1) منطقه ای، (2) داخلی و (3) بین المللی به ترتیب از اهمیت و بنابراین از اولویت بیشتری برخوردار می یاشد.
    کلیدواژگان: نظم منطقه ای مطلوب، دفاع ملی، امنیت ملی، همگرایی منطقه ای، غرب آسیا
  • عبدالله مرادی*، مرتضی بیگلری صفحات 55-81

    زیرساخت های صنعتی- اقتصادی، ازجمله مهمترین اهداف در جنگ های هیبریدی و نیز حملات تروریستی است، که با هدف تضعیف اراده مقاومت در جامعه و ناتوان سازی دولت ها در ارایه خدمات و تداوم فعالیت های ضروری صورت می پذیرد. ازاین رو اجرای طرح های پدافند غیرعامل و حفاظت از این مراکز جهت کاهش آسیب پذیری و افزایش بازدارندگی ،ارتقاء پایداری ملی وتسهیل درمدیریت بحران بسیار ضروری است. هدف این پژوهش، با توجه به اهمیت زیرساخت های آب آشامیدنی در انتظام عمومی جامعه، «تحلیل خطرپذیری زیرساخت های آب آشامیدنی در مقابل تهدیدات پایه زیستی، سایبری، نظامی و امنیتی با رویکرد پدافند غیرعامل» می باشد. بر این اساس پرسش اصلی اینگونه طرح گردیده که؛ «تحلیل خطرپذیری حمله به زیرساخت های آب آشامیدنی با تهدیدات پایه زیستی، سایبری، نظامی و امنیتی در شرکت های آب وفاضلاب چگونه است؟» پژوهش از منظر هدف کاربردی- توسعه ای و در نوع تحلیلی- زمینه ای می باشد. برای پاسخ به پرسش اصلی به شکل تلفیقی از روش های کتابخانه ای جهت شناسایی و دسته بندی دارایی ها، تهدیدها و آسیب پذیری ها در حوزه تامین و توزیع آب آشامیدنی استفاده شده است و نیز از روش جلسه خبرگی با حضور 15 نفر از کارشناسان و مدیران جهت نمره دهی به تهدیدات، آسیب پذیری ها و تکمیل جداول ارزیابی و تحلیل خطرپذیری بهره گیری شده است. نتایج به طور خلاصه نشان می دهد؛ بالاترین نمره خطرپذیری زیرساختهای اصلی، در حمله بیولوژیکی به چاه ها و منابع تولید آب با نمره خطرپذیری 630 بوده و همچنین بالاترین نمره خطرپذیری در کاربری های اصلی آبرسانی نیز حمله بیولوژیکی به کاربری خدمات آبرسانی با نمره خطر پذیری 800 تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: پدافندغیرعامل، مدیریت بحران، آسیب پذیری، حفاظت از زیرساخت، تاسیسات آب شهری آشامیدنی
  • سید مجید موسویان احمدآبادی* صفحات 83-110

    هدف این تحقیق تبیین منظومه فکری مقام معظم رهبری در زمینه سیاست های جمعیتی و مقابله صحیح با معضل سالمندی جمعیت است که ضمن معرفی مولفه های نظام تامین اجتماعی سالمندی و انطباق آن با سیاست های کلی جمعیت (ابلاغی معظم له) محقق می گردد. در این راستا از روش تحقیق کیفی، نظریه مبنایی (داده بنیاد) بهره گرفته شده و در نهایت نتایج پژوهش نشان می دهد؛ قلمرو های نظام تامین اجتماعی از جمله بخش هایی هستند که در گذار جمعیتی و ظهور پدیده سالمندی جمعیت آسیب جدی می بیند، در عین حال مناسب ترین راه برای رفع بحران های ناشی از آن نیز می باشد. همچنین اگر چه پس از ابلاغ سیاست های کلی جمعیت، گفتمان «کنترل جمعیت» به «افزایش جمعیت» مبدل گردیده، اما آنچه مسلم است رویکرد کلی و هدف اصلی سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب «متناسب سازی جمعیت» و «توسعه پایدار» یا به تعبیر بهتر، پیشگیری از کاهش رشد نرخ رشد جمعیت با تمرکز بر اصل کمیت و کیفیت به صورت توامان است. لذا از ضروری ترین اقدامات به منظور پیشگیری از سالمندی جمعیت و نیز توفیق سیاست های کلی جمعیت می توان به ترتیب به؛ آگاهی از وضعیت جمعیت موجود، توانمندسازی نسل جوان امروزی، آینده پژوهی تغییرات جمعیتی، بازنگری در قوانین و مقررات، اصلاح ساختارهای نظام تامین اجتماعی و طراحی نظام جامع تامین اجتماعی سالمندان متناسب با نیازمندی های سالمندان اشاره نمود به گونه ای که خدمات نظام جامع تامین اجتماعی بر تکریم و مراقبت از سالمندان متمرکز گردد.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، نظام مطلوب، سالمندی، سیاست های جمعیتی
  • محمد قربانی، سعید حاجی ناصری* صفحات 111-136
    سیاستگذاران راهبرد تعدیل ساختاری در برنامه های توسعه ی کشور علت عقب ماندگی ها را سیاست های رفاهی دولت در حوزه سیاستگذاری عمومی معرفی کرده اند؛ در حالیکه سیاست های رفاهی منطبق با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بودند. لذا پیامد اصلی برنامه های توسعه، به حاشیه رفتن بعد اجتماعی-اقتصادی حقوق شهروندی از جمله مسکن، آموزش، سلامت و سایر شاخص های رفاهی است. حقوق شهروندی دارای سه بعد حق مدنی،حق سیاسی و حق اجتماعی-اقتصادی می باشد. واکنشی که در تقابل با بعد اجتماعی-اقتصادی حقوق شهروندی شکل گرفت، عبارت است از تجویز و اجرای سیاست های تعدیل ساختاری در حوزه سیاستگذاری و مدیریت دولتی همراه با نقد معاصر به دولت رفاه بعنوان کارگزار تحقق بخشیدن به حقوق شهروندی. هدف این مقاله تشریح استدلال های واکنشی اقتصاددانان طرفدار بازار آزاد درمخالفت با دولت رفاه براساس نظریه آلبرت هیرشمن (خطابه های ارتجاع: انحراف، بیهودگی و مخاطره) است و با روش تحلیلی- اسنادی، شگردهای استدلالی مخالفان بررسی شده اند. یافته ها نشان می دهد در آغاز، استدلال انحراف بیش از سایر استدلال ها در توجیه راهبرد تعدیل ساختاری در برنامه های توسعه ی کشور کاربرد داشت. اما در دوره های دیگر بویژه اکنون، بانفوذترین استدلال در نادیده گرفتن بعد حقوق اجتماعی-اقتصادی متبلور در سیاستگذاری دولت رفاه، استدلال مخاطره است. استدلال بیهودگی همیشه نقش استدلال فرعی و یدکی را دارد.
    کلیدواژگان: _ انحراف، بیهودگی، تعدیل ساختاری، دولت رفاه، _ مخاطره
  • آرزو مجتهدی*، محمدباقر خرمشاد صفحات 137-165

    مفهوم «مصلحت» به عنوان یک قاعده مهم تصمیم ساز، با ابهاماتی در جمهوری اسلامی مواجه و نیازمند یک تحلیل درست و ارایه یک تعریف مشخص برای الگو گرفتن در حکومت است؛ رهبر انقلاب اسلامی فرمودند: قضاوت انسان برای تصمیم و عمل بر پایه این تحلیل ها صورت می پذیرد و اصل مهم در تحلیل یک مفهوم، صحیح اندیشیدن در مورد آن است؛ از این رو تحلیل مفهوم «مصلحت»می تواند با استفاده از اندیشه درست در مبانی دینی برای تصمیمات یک حکومت مردم سالار دینی انجام شود. معاهده صفین به عنوان یک تصمیم مصلحتی در حکومت علوی با کمک هرمنوتیک شلایرماخر که یک روش تحلیلی از وقایع است، برای پاسخ به ابهامات مطرح شده در تعریف «مصلحت» با این پرسش که :مفهوم مصلحت در واقعه مهم معاهده حضرت علی (ع) با معاویه چگونه تعریف و صورت بندی شده است؟ مورد تحلیل قرار گرفت. از قرار دادن داده های گردآوری شده به شیوه اسنادی- آرشیوی در قالب 9 مولفه هرمنوتیکی این نتیجه به دست آمد: مصلحت امری است که در جهت تامین اهداف والای اسلام یعنی برقراری عدالت، با توجه به اوضاع واحوال اجتماعی وقت، حکومت را یاری نموده و منفعتی بلندمدت را به همراه داشته باشد. این مفهوم به گونه ای صورت بندی شده که یک راهکار موقت در بزنگاه ها برای حفظ اصول اسلامی و حاکمیت اسلام که همان عدالت است در محدوده احکام قران و سنت ایمه باشد، به طوری که هیچ اصلی به تعطیلی کشیده نشود و نهایتا خیر، پیروزی و عزت مسلمین را در بر داشته باشد.

    کلیدواژگان: مصلحت، حکومت علوی، معاهده صفین، هرمنوتیک، شلایرماخر
  • حجت حسنی*، حسن رضا زین آبادی، حمیدرضا آراسته، بیژن عبداللهی صفحات 167-191
    یکی از مهم ترین اهداف دانشگاه، پاسخگویی به نیاز جامعه است که با درگیر شدن در حل مسایل جامعه، راهکارهایی برای رفع مشکلات ارایه می کند. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی خدمات اجتماعی موسسات آموزش عالی اجرا شد. بدین منظور به طور همزمان از روش مطالعه اسنادی و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. قلمرو تحقیق شامل اسناد بالادستی و مدیریتی در خصوص اهداف و کارکردهای موسسات آموزش عالی و مصاحبه با صاحبنظران آموزش عالی بود. نمونه گیری به روش هدفمند بوده و از 32 سند به عنوان نمونه نوشتاری استفاده شد. همچنین با پانزده نفر از متخصصان آموزش عالی، به روش هدفمند و گلوله برفی مصاحبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های کیفی از فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. اجرای فرایند کدگذاری باز منجر به شناسایی شصت و هفت مفهوم اصلی گردید. پس از طبقه بندی داده ها، الگوی خدمات اجتماعی موسسات آموزش عالی در قالب پنج مقوله محوری شامل خدمات آموزشی و پرورشی، خدمات زیستی رفاهی، خدمات علمی دانشی، خدمات فنی پژوهشی، خدمات فرهنگی سیاسی، شصت و هفت مفهوم باز و سازه انتخابی نیز همان خدمات اجتماعی موسسات آموزش عالی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: خدمات اجتماعی، موسسات آموزش عالی، کارکردهای دانشگاه
  • مرتضی برهانی*، حیدر امیران، جمشید عدالتیان شهریاری، محمدرضا کاباران زاد قدیم صفحات 193-216

    پژوهش در خصوص ابعاد، مقوله های اصلی و مولفه های تشکیل دهنده مدل سنجش توان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برای تبدیل به دانشگاه های کارآفرین، دانشی راهبردی در مطالعات بین رشته ای است. این مقاله در پی تدوین راهبردی برای توان سنجی مراکز آموزش عالی برای تبدیل به دانشگاه های کارآفرین است. در این پژوهش پس از استخراج شاخص های دانشگاه کارآفرین و عوامل بین رشته ای ایجاد کننده این شاخص ها، اولویت بندی و وزن هر یک از آنها برای ارایه مدلی برای سنجش توان موسسات آموزش عالی برای تبدیل شدن به دانشگاه کارآفرین سنجش شده است. استخراج این دانسته های جدید با بهره گیری از نظرات صاحب نظران بین رشته ای صورت پذیرفته است. از نظر گردآوری داده ها، نوعی تحقیق توصیفی است. پرسش نامه های برخط در اقشار مختلف دانشگاه هایی توزیع شد. در این تحقیق برای ارزیابی پایایی ابزار پژوهش از روش و فرمول آلفای کرونباخ و به منظور بررسی اعتبار (روایی) گویه های پرسش نامه، از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که دوازده عامل داخلی و خارجی در ایجاد و تقویت شصت و نه شاخص لازم برای تبدیل به دانشگاه کارآفرین تاثیر دارند. 28.04% از این مدل به عوامل شاخص ساز ساختاری، 65.97% به عوامل شاخص ساز محتوایی و فقط 5.98% از عوامل به شاخص های زمینه ای مربوط است. راهبرد پیشنهادی این مقاله توجه به شاخص های محتوایی در مرتبه اول و در مرتبه دوم توجه به شاخص های ساختاری در موسسات آموزش عالی برای تبدیل به دانشگاه کارآفرین است. در این راهبرد 68.20% از عوامل موثر بر آمادگی موسسه آموزش عالی به عوامل داخلی آن و تاثیر عوامل خارجی کمتر از یک سوم (31.80%) است.

    کلیدواژگان: راهبرد دانشی، دانشگاه کارآفرین، مدل توان سنجی، مطالعات بین رشته ای، کارآفرینی
  • روح الله قادری کنگاوری*، قدیر نظامی پور صفحات 217-252

    با توجه به این که قاطبه توافقات و تعاملات بین المللی، به دنبال مذاکرات محرمانه و پنهان پشت درهای بسته صورت می پذیرد، از این رو فهم پیچیدگی ها و ظرافت های روابط بین الملل بدون مطالعه دیپلماسی پنهان فهمی ناقص و ناتمام است. هدف اصلی این مقاله بررسی ماهیت و ابعاد اخلاقی، همکاری جویانه، اعتمادسنجی و پیامدسنجی دیپلماسی پنهان با نگاه به آینده آن در تنگنای محرمانگی-شفافیت و نقش سازمان های اطلاعاتی و امنیتی در این فرآیند است. در چنین بافتاری، سوال اصلی تحقیق این است که دیپلماسی پنهان چه ضرورت و جایگاهی در تامین منافع امنیتی کشورها و اعتماد فیمابین با نقش آفرینی سازمان های اطلاعاتی و امنیتی دارد؟ سوالات فرعی این تحقیق نیز عبارتند از:1- چرا و درچه زمانی سران یک کشور ترجیح می دهند به جای استفاده از دیپلماسی عمومی، دیپلماسی پنهان را برگزینند؟ 2- چه زمانی یک رقیب دربرابر وسوسه های لو دادن اطلاعات مقاومت می کند؟ 3- تحت چه شرایطی دیپلماسی پنهان منجر به یک همکاری سودمند و موثر می شود حتی اگر این همکاری موقت بوده و طرفین به یکدیگر اعتماد کامل نداشته باشد؟

    کلیدواژگان: دیپلماسی پنهان، سیاست خارجی، سازمان اطلاعاتی، محرمانگی، شفافیت، امنیت
  • مسعود مطهری نسب*، فتح الله کلانتری صفحات 253-280

    کشور عراق در طول تاریخ دارای تنوع قومی و مذهبی بوده و حاکمیت سیاسی آن بین اقوام و مذاهب مختلف در گردش بوده است. گروه های سیاسی- نظامی شکل گرفته در عراق مبتنی بر اصول مذهبی و اهداف سیاسی و نظامی متفاوت، درصدد تغییر وضع موجود به سمت وضعیتی مطلوب بوده اند. وضعیت پیچیده جریان های سیاسی و نظامی عراق و تاثیر فعالیت های آن ها بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و روابط سیاسی بین دو کشور از اهمیت راهبردی برخوردار است. بر این مبنا .مساله اصلی این پژوهش بررسی جریان های سیاسی- مذهبی متاثر از گفتمان انقلاب اسلامی در عراق و آثار آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. لذا تلاش شده است تا میزان انطباق جریان های سیاسی و نظامی متاثر از انقلاب اسلامی با گفتمان انقلاب اسلامی بررسی شده و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایرن نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار پرسش نامه انجام شده و جامعه نمونه آن نیز 42 نفر است. نتایج پژوهش به طور کلی حاکی از آن است که به هر میزان خصوصیات فکری و عملکرد میدانی هر یک از گروه های سیاسی و نظامی عراق انطباق بیشتری با اصول گفتمان انقلاب اسلامی داشته باشد بر افزایش امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیر مثبت دارند و به هر میزان از این اصول فاصله بگیرند تاثیری خنثی یا منفی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارند.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، گفتمان انقلاب اسلامی، جریان های سیاسی و نظامی عراق
|
  • Abouzar Seifi Kalestan, naser poursadeq, Majid Keramat Zadeh, Mahdi Ahmadian Pages 7-27

    Socio-technical systems (STS) was introduced due to the failure of techno-centeric systems and with the action research revolution in the world. The purpose of the socio-technical theory was to emphasize the integration of the human component along with the organizational structure, technical infrastructure and Tasks in the design procedure of a system. However, in the few Persian articles and resources that have tried to expand the theoretical literature in the field of socio-technical systems in the scope of the Persian language, the mistake term ''Techno-Social'' in writing and its common use seems to be caused by some kind of lack of attention to the key principle of this approach, that is, the human dimension compared to the technical dimension in this theory. Accordingly, in this research, by use of documentary and systematic review methods, and by extraction of selective and high cited papers in the field of social technical systems literature, the methods and principles of designing and developing social-technical systems is studied. The aspects of socio-technical systems design is discussed and with a systematic and critical approach. This research is a qualitative research in terms of methodology, data and results. Research studies confirm the four basic human, structural, technical and functional components of STS and indicate the lack of attention to values and cultural aspects in socio-technical systems theory.

    Keywords: Socio-Technical System, Systems Theory, Organization, System design
  • Jafar Naghdi * Pages 29-54
    institutionalized Behavioral rules, patterns, and structures that can influence the behavior of actors in a region are called regional order. The greater the degree of this institutionalization, the more desirable the order. The Islamic Republic of Iran is an actor that defines its sphere of power at the regional level and tries to play an active role in shaping the order of the desired regions. This research is of applied type and its approach is a combination of descriptive-analytical method. Data were collected through both library and field methods through a questionnaire and to evaluate the reliability of the researcher-made questionnaire, Cronbach's alpha test in SPSS software was used, the results of which were calculated to be equal to 0.942, a statistically population of 42 people who were purposefully selected answered the questionnaire. The results showed that these factors can be identified in 3 variables, 13 components and 35 items. The findings indicated that three items: (1) Endowment of defense and security power and its consolidation and consolidation by the Islamic Republic of Iran, (2) Efforts to weaken or eliminate regional ties and interactions of the Zionist regime with regional actors in the field of defense and security, (3) the inability of the United States to resolve defense and security issues in the region;Three components: (1) internal self-reliance, (2) the elimination of interfering actors, and (3) the failure of US regional policies. Three variables: (1) regional, (2) domestic, and (3) international, respectively, are of greater importance and therefore higher priority.
  • Abdolah Moradi *, Morteza Biglari Pages 55-81

    Industrial-economic infrastructure is one of the most important goals in hybrid warfare as well as terrorist attacks, which is aimed to weakening the resistance will in the society and the inability of governments to provide the necessary services and continuity of activities. Therefore, the implementation of passive defense projects and the protection of these centers are essential to reduce vulnerability and increase deterrence and national resilience to crises. Considering the importance of urban water infrastructure in the general order of society, The aim of this study is "risk analysis of urban water infrastructure against basic biological, cyber, military and security threats with passive defense approach". Accordingly, the main question is; "What is the risk analysis of the attack on urban water infrastructure with basic biological, cyber, military and security threats in water and sewage companies?" »Research is applied-developmental in terms of purpose and analytical-contextual in type. To answer in a combined way, library methods have been used to classify assets, Also, the expert meeting method has been used with the cooperation of 15experts and managers to score threats, vulnerabilities and complete the tables of risk assessment and analysis. The results show that the highest risk factor of main water supply infrastructure in biological attack on wells and water production resources with a risk factor of 630. the highest risk factor in the main functions of water supply was assigned to: The biological attack on the function of water supply services with a risk factor of 800.

    Keywords: passive defense, Crisis Management, Vulnerability, Infrastructure protection, Urban water facilities
  • Seyed Majid Mousavian Ahmadabadi * Pages 83-110

    The purpose of this essay is to explain the Supreme Leader's system of thought in the field of population policies and correct confrontation with the problem of population elderly, which is achieved by introducing the components of the social security elderly system and its compliance with general population policies. In this regard, the qualitative research method, the basic theory (foundation data) is used and finally the research results show; The social security system is one of the sectors that suffers more from the demographic transition and the emergence of the phenomenon of population elderly, but it is also the most appropriate way to resolve the resulting crises. Also, although after the announcement of general population policies, the Conversation of "population control" has become "population increase", but what is certain is the general approach and the main goal of the policies of the Supreme Leader "population adaptation" and "sustainable development" In other words, preventing the decline in population growth rate by focusing on the principle of quantity and quality simultaneously. Therefore, the most necessary measures in order to prevent population elderly and the success of general population policies can be; Awareness of the current population situation, empowerment of today's young generation, Futurology of population change, review of laws and regulations, reform of social security structures and design of a comprehensive social security system tailored to the needs of the elderly pointed out that comprehensive social security services on respect and care Focus on the elderly.

    Keywords: social security, favorable system, elderly, population policies
  • Mohamad Qorbani, Saeid Hajinaseri * Pages 111-136
    Policymakers of the structural adjustment strategy in the country's development plans have introduced the causes of lag as welfare policies of the state in the field of Public policy. While welfare policies were in accordance with the Islamic Republic of Iran constitution’s principles. Then its main consequence is to marginalize the socio-economic dimension of citizenship rights such as housing, education, health and other welfare indicators. Citizenship rights have three dimensions: civil rights, political rights, and socio-economic rights. A reaction that was formed in opposition to the socio-economic dimension of citizenship rights include the formulation and implementation of structural adjustment policies in the field of government policy and management, along with contemporary criticism of the welfare state as an agent for the realization of citizenship rights. The purpose of this paper is to explain the reactionary arguments of free market economists in opposition to the welfare states based on Albert Hirschman theory (The Rhetoric of Reaction: Perversity, Futility, Jeopardy). The analytical-documentary method is used to examines the oppositions' arguments of welfare state. Findings show that in the beginning, the argument of perversity was used more than other arguments in justifying the strategy of structural adjustment in the development plans of the country, But in other periods, especially nowadays, the most influential argument is the jeopardy argument for ignoring the socio-economic rights that is came true by welfare state policymaking. The argument of futility has always played the role of a Subsidiary and spare argument.
    Keywords: _ Structural Adjustment, Futility, Jeopardy, Perversity, _ Welfare State
  • Arezoo Mojtahedi *, MohammadBagher Khoramshad Pages 137-165

    The present study aims to address the notion of “expedience”in one of the most significant politico-historical phenomena at onset of Islam, namely Siffin Treaty, so as to develop patterns of expedience in Islamic Republic of Iran. As a result, the main question of this research is: How should the notion of “expedience” in treaty between Imam Ali and Muaviye should be defined and addressed?The results of data analysis through Schleiermacher’s hermeneutics are based on nine items of hermeneutic circle of tradition and history, context and background, experience(for reconstruction of community background during Alavi State), language, intention and purpose of author, implied and implicit meaning, interpretation and reading by reader or interpreter) for understanding Imam Ali’s conditions and intention of accepting Siffin Treaty suggest: “Expedience” in Alavi State is the same as Islamic expedience established during the reign of Prophet Mohammad. In other words, expedience at the time was a conditional affair in an Islamic framework so as to realize the basic goals of Islam, namely stability of Islamic community and continuation of reign by taking measures against discrimination, violence, threats and exile, In an Islamic state,the notion has the following characteristics: 1-It is a temporary solution.2-It is used for protection of the community and Islamic rule during times of emergency.3-It is only justified according to decrees in Quran and prophetic tradition.4-It does not exclude any principle. 5-It is accompanied by a long-term benefit. 6-It results in victory and majesty of the Muslims. 7-It provides maximum benefit for the least cost.

    Keywords: expediency, Alawi Government, Shffin Treaty, Hermeneutics, Schleiermacher
  • Hojjat Hasani *, Hassan Reza Zeinabadi, Hamidreza Arasteh, Bizan Abdollahi Pages 167-191
    One of the most important goals of the university is to meet the needs of the community, which provides solutions to solve problems by engaging in solving community problems. The present study was conducted with the aim of providing a model of social services for higher education institutions. For this purpose, the method of documentary study and qualitative content analysis were used simultaneously. The scope of the research included upstream and managerial documents on the goals and functions of higher education institutions and interviews with higher education experts. Sampling was purposeful and 32 documents were used as a written sample. Fifteen higher education professionals were also interviewed in a targeted and snowball manner. In order to analyze the qualitative data, a three-step process of open, axial and selective coding was used. The implementation of the open coding process led to the identification of sixty-seven main concepts. After classifying the data, the social services model of higher education institutions in the form of five central categories including educational services, bio-welfare services, scientific-knowledge services, technical-research services, cultural and political services, sixty-seven open concepts and the selected structure provided the same social services of higher education institutions.
    Keywords: Social Services, _ Higher Education Institutions, _ University Functions
  • Morteza Borhani *, Heidar Amiran, Jamshid Edalatian Shahriari, MohammadReza Kabaran Zad Ghadim Pages 193-216

    This article identifies the main factors and components of the university's ability. In this study, after extracting the indicators of the entrepreneurial university and the interdisciplinary factors that create these indicators, the prioritization and weight of each of them have been measured to provide a model for measuring the ability of higher education institutions to become an entrepreneurial university. The extraction of this new knowledge has been done by using the opinions of interdisciplinary experts. In terms of data collection, it is a kind of descriptive research. The online questionnaires were distributed and the answers were collected and the answers were collected after extensive review of theoretical foundations and identification of the main factors and components in universities across the country and in different universities. The obtained results show that twelve internal and external factors are effective in creating and strengthening sixty-nine indicators necessary to become an entrepreneurial university. 28.04% of this model is related to structural indexing factors, 65.97% to content indexing factors and only 5.98% of the factors are related to contextual indicators. The proposed strategy of this article is to pay attention to the content indicators in the first place and in the second place to pay attention to the structural indicators in higher education institutions to become an entrepreneurial university. In this strategy, 68.20% of the factors affecting the readiness of the higher education institution to its internal factors and the impact of external factors is less than one third (31.80%).

    Keywords: Knowledge-based strategy, entrepreneurial university, empowerment model, interdisciplinary studies, Entrepreneurship
  • Rouhollah Ghaderi *, Qadir Nezamipour Pages 217-252
  • Masoud Motaharinasb *, Fathollah Kalantari Pages 253-280

    Iraq has historically been ethnically and religiously diverse, and its political sovereignty has been circulated among different ethnicities and religions. Political-military groups formed in Iraq, based on religious principles and different political and military goals, have sought to change the status quo to a desirable one. The complex situation of Iraqi political and military currents and the impact of their activities on the national security of the Islamic Republic of Iran and the political relations between the two countries is of strategic importance. The main issue of this study is to examine the political-religious trends influenced by the discourse of the Islamic Revolution in Iraq and its effects on the national security of the Islamic Republic of Iran. Therefore, it is attempted to study the degree of conformity of the political and military currents affected by the Islamic Revolution with the discourse of the Islamic Revolution and to analyze its impact on the national security of the Islamic Republic of Iran. This study was an applied one and was done by descriptive-analytical method and questionnaire tool and the sample population was 42 people. The results of the study generally indicate that the more the intellectual characteristics and field performance of each of the Iraqi political and military groups are more in line with the principles of the discourse of the Islamic Revolution, they have a positive impact on enhancing the national security of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: national security, Discourse of the Islamic Revolution, Iraqi Political, Military Currents