فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 67 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا رشیدی، محبوبه شرفی*، سینا فروزش صفحه 1

    برجسته ترین خصیصه حکومت صفویان، تاسیس هویت ملی مستقل و یکپارچه است در این دوره حفظ و پاسداری از امر سنت البته با پشتوانه بهره گیری از الگوی هژمونی عصبیت مذهبی وقومی در عین توجه به نمودها و نمادهای نوپدید ، گفتمان سیاسی چیره را تحت تاثیر قرار داده و منظومه نشانگان و سامانه مفصل بندی آن را صورتبندی نموده است.گفتمان سیاسی صفوی، باتوجه به حکومت و جامعه ی ایلی آن عصر وتنیده شدن آن با مذهب ،آمیزه ای از ایستارهای گوناگون ایرانیان ازجمله حضور و تاثیرآیین ومذهب در ابعاد روحی و روانی ، نقش عنصر همبستگی قومی در سازمان و ساختارمدیریت را عرضه نموده است. در چنین فراگردی، شاه، نشانه کانونی این سامانه معنایی است .متن پیشرو، با به پرسش گرفتن معنا، ضمن بیان نقش توان بخشی الگوی هژمونی فرهنگی بامحوریت همبستگی مذهبی وقومی و مقام و صلاحیت های مفهوم شاه دراجرای بهینه این الگودر هنگامه صفویه، در پی آزمون این فرضیه است که گفتمان سیاسی دوران صفوی با بهره گیری ازمنابع تصوف، تشیع، ایرانی بودن (ملیت ایرانی و سنت ایرانشهری)، سنت خلافت (سلطنت) اسلامی و تمدن غربی درطراحی این الگو سامان یافته و نقشها و کارویژه پادشاه نیز از رهگذر برخورد این مفاهیم، درجایگاه مرجعیت شاه ،قابل فهم می باشد .

    کلیدواژگان: هژمونی فرهنگی، همبستگی مذهبی وقومی، گفتمان سیاسی صفویه، سنت خلافت (سلطنت) اسلامی
  • مهرداد رهبر قناعتی*، مجتبی انصاریان صفحه 2

    انسان از زمانی که پا به گیتی نهاده همواره از محیط زیست تاثیر پذیرفته و بر آن تاثیر گذارده، در چند سده پیشین، پیشرفت دانش و فن آوری و افزایش جمعیت، استفاده روز افزون از محیط زیست را لاجرم ساخته پس اندیشمندان بر آن شده اند تا با وضع قواعدی این تعامل را تنظیم و تعدیل نمایند چرا که آسیب به محیط زیست آسیب به انسان است. امروزه سرآغاز این کوشش را کنفرانس استکهلم در سال 1970 میلادی می دانند که پیدایش سیاست سبز را سبب شد. تمدن های پیشین هر کدام رویکردی متفاوت با زیست بوم خود داشتند که در کل فاقد ساختاری منسجم بود. در این میان رویکرد ایرانیان باستان بسیار متفاوت است. این پژوهش با رویکردی میان رشته ای بر آن است که روش ایرانیان باستان را در این مورد بررسی کند و به این پرسش پاسخ دهد که انسان از چه زمانی روی به سوی وضع قواعد حقوقی درباره محیط زیست نهاد؟

    کلیدواژگان: ایران باستان، حقوق، محیط زیست، دین زرتشتی، قوانین اخلاق
  • زهرا رئوفی*، علیرضا واسعی، محمود سید صفحه 3

    تاسیس خلافت فاطمی در مغرب در سال 297 ه.ق، به رغم اینکه از نظر سیاسی برای اسماعیلیه پیروزی به شمار می رفت، اما موفقیت در حوزه مسایل فرهنگی و اجتماعی در مغرب به سهولت نبود. داعیان اسماعیلی با تاکید بر نقش محوری شخصیت فرهمند، سیره عملی و شیوه های تبلیغی خود موجب کامیابی بی نظیر اسماعیلیه در شمال آفریقا شدند. داعیان در تلاش بودند تا شرایط را به سمت یک حرکت شورانگیز شیعی سوق داده و متعاقب آن با تغییر رویکرد امامان اسماعیلی از وضعیت ستر به آشکار و تمرکز رهبری در مغرب موجبات موفقیت داعیان در تاسیس خلافت فاطمی را فراهم آوردند. داعیان عامل محوری در گرایش دادن بخش قابل توجهی از مردم مغرب به نهضت اسماعیلیه را داشتند، هرچند آنان با مخالفت گسترده رو به رو شدند و مجبور گردیدند سیاست مذهبی خویش را در مغرب تعدیل کنند و سیاست مدارا و تسامح را در پیش بگیرند، که این خود منجر به پایه مهم موفقیت داعیان اسماعیلی بود.

    کلیدواژگان: داعیان اسماعیلی، مغرب، خلافت فاطمی، مدارای مذهبی
  • حسین مرادی نسب* صفحه 4

    مداینی از مولفانی است که دانش گسترده و نبوع علمی اش در تدوین موضوعات مختلف تاریخی بروز و ظهور داشته است. روش وی برای ثبت برخی از وقایع تاریخی بدیع بوده و گنجینه ی ارزشمندی را برای نسل های آینده حفظ کرده است. وی با نگارش در موضوعات مختلف توانسته گونه های دیگری را بر تاریخ نگاری اسلامی بیافزاید. این تحقیق با روش تحلیلی و با مطالعه منابع کهن، که از لابلای متون و کتابهای فهرست به تالیفات وی دست یافت. اساس رویکرد مداینی بر پایه باورهای دینی، مذهبی، تاریخی و اجتماعی است که مسیولیت پذیری وی در قبال جامعه آن عصر سبب تدوین در موضوعات مختلف شده است. مقاله در پاسخ به این سوال است که مداینی چه رویکردی در نگارش تاریخ داشته و چه شاخه های جدیدی در تاریخ نگاری اسلامی ایجاد کرده است؟ نتیجه آنکه وی با رویکردی نو به مباحث جدیدی در سیره نگاری نبوی و امامان شیعه (ع) توجه کرده و همچنین با توجه به مردم شناسی و مسایل اجتماعی درباره ی خواص جامعه، دشمن شناسی و زنان نگارش هایی داشته است که در گسترش تاریخ نگاری اسلامی تجلی یافته است

    کلیدواژگان: مدائنی، تاریخ نگاری اسلامی، سیره نبوی، تاریخ اجتماعی
  • سیر تاریخی انعطاف در معاهدات بین الملل
    امید عمیق، محمد ادیبی مهر*، علی پور قصاب امیری صفحه 5

    در طول تاریخ، نظامهای حقوقی بسیاری به دلیل عدم انطباق و سازگاری با تحولات اجتماعی روز، سیر افول را پیش گرفته و از بین رفتند. ولی قوانین اسلامی با ویژگی انعطاف پذیری، دارای برنامه ای متقن و کامل برای رساندن انسان به سعادت در دنیا و آخرت می باشد و با حفظ پویایی، قابلیت انعطاف و امکان انطباق آن با شرایط زمانی و مکانی در هر دوره را دارا می باشد، قوانین آن در رفع احتیاجات جوامع مختلف بشری در طول دوران، قدرت لازم را داشته باشد بدون آنکه اصول و مبانی آن تغییر نماید. به عبارتی، نظام حقوقی اسلام موجودی زنده است که با حفظ هویت اصلی و ثابت خود، بر اساس متغیرهای گوناگون زمانی و مکانی تغییر کرده و پویا مانده است. در این پژوهش، تلاش شده ضمن بیان مصادیقی از احکام عملی که بر انعطاف پذیری و سادگی احکام شریعت اسلامی دلالت دارند، سیر تاریخی انعطاف در معاهدات، عواملی که قابلیت انطباق قوانین اسلامی با تحولات اجتماعی ممکن می کند، مورد تحقیق قرار گیرد و تقویت فرهنگ انعطاف پذیری و افزایش قدرت جاذبه در کنار صلابت مورد تاکید می باشد.این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی با ابزار کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل مضامین فیش برداری شده و استنتاج گزاره های فقهی حقوقی، صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: فقه و حقوق بین الملل، معاهده، تاریخ معاصر، انعطاف در معاهدات
  • نقش حرمسرا در سیاست خارجی صفویان
    انور خالندی*، کیوان شافعی، معصومه درسار صفحه 6

    حرم یا حرمسرا در طول تاریخ ایران همواره نقش سیاسی و اجتماعی داشته و عموما بر ساختار سیاسی کشور تاثیر نهاده است. در دوره صفوی نیز حرمسرا همواره در سیاست های داخلی و خارجی کشور دخالت می کرد. مقاله حاضر در پی روشن نمودن میزان تاثیر و دخالت حرمسرا در سیاست خارجی صفویان و تصمیم گیری در این حوزه است که به عنوان یکی از کانون های مطرح در تصمیم گیری سیاست خارجی صفویان قابل بررسی است. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است.یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که در این دوره نقش حرمسرا در سیاست خارجی صفویان دارای فراز و نشیب بوده است. تا قبل از دوره شاه عباس یکم حرمسرا به میزان کمی در مقایسه با دوره پس از شاه عباس یکم در امر سیاست خارجی دخالت داشتند. لکن به دلیل سیاست جدید شاه عباس مبنی بر در حرم نگهداشتن شاهزادگان و تربیت آنان در حرمسرا، پس از او نوعی کانون پنهان قدرت در داخل حرمسرا که متشکل از زنان و خواجگان بود، تشکیل گردید که نقش مهمی در تصمیم گیری و مسایل مربوط به سیاست خارجی صفویان داشتند.

    کلیدواژگان: صفویان، حرمسرا، زنان، خواجگان، سیاست خارجی
  • نقش میرزا محمد اخباری در فراز و فرود مکتب اخباری در دوره فتحعلی شاه (فایل اصلاح کامل بازنگری شده)
    الهام امیری، غلامحسین زرگری نژاد، سینا فروزش* صفحه 7

    پیروزی علمای اصولی بر اخباری ها از مهمترین تحولات درونی تشیع در عهد قاجاریه بود که همواره با پیامدهای سیاسی و فکری همراه بود. موج سوم جنبش اخباری گری توسط میرزا محمد اخباری آخرین نماینده مهم جریان اخباری گری در دوره قاجاریه آغاز شد. پس از این دوره اخباری ها برای همیشه از اصولیها شکست قطعی یافتند. از آن زمان به بعد اصولیان رهبری دینی و سیاسی جامعه شیعه را به دست گرفتند. بنابراین مساله اصلی این تحقیق، نظر به جایگاه میرزا محمد اخباری در این مرحله از جنبش اخباری گری، نقش ایشان در فراز و فرود مکتب اخباری در دوره فتحعلی شاه قاجار می باشد.چارچوب نظری این تحقیق مبتنی بر این دیدگاه است که قرایت از دین و منابع دینی در دوره های مختلف شکل گرفته و این امر موجب پیدایش گرایش های مذهبی مختلفی در درون جامعه شیعی شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که میرزامحمد اخباری در دربار فتحعلی شاه قاجار مقرب شد و با تکیه بر قدرت شاه و سوار شدن بر موج احساسات او به ترویج اخبارگری پرداخت . از دیگر سو می دانیم که میرزا محمد، افزون بر اعتقادات تند اخباری و ضد اصولی خود، گرایش به نوعی عقاید مرتبط با علوم غریبه داشت و شاید این امور و پیامدهای فکری و مذهبی آن هم در تصمیم اصولیان در مقابله با او موثر بوده است.

    کلیدواژگان: میرزا محمد اخباری، اخباری گری، علمای اصولی، علمای اخباری، فتحعلی شاه قاجار
  • ارزیابی و گونه شناسی منابع نامه های امام کاظم (ع)
    سید سجاد جعفری*، حسن جوادی نیا صفحه 8

    مکاتبات ایمه (علیهم السلام) از مواریث مهم تشیع امامی است که پرداختن به آن ها از جهات مختلف حایز اهمیت است، اگرچه نویسندگان به گردآوری آن ها اکتفا کرده و سایر جهات مورد توجه واقع نشده است. بررسی این مکاتبات و نامه ها منوط به شناخت منابع سپس بررسی اسناد و متن آن هاست، این نوشتار با هدف بررسی منابع و مستندات تاریخی نامه های امام کاظم (علیه السلام) و با روش توصیفی و مراجعه به منابع مختلف متقدم سامان یافته است و عهده دار پاسخگویی به این پرسش است که چه منابع و آثاری از گذشته تا کنون نامه های امام را نقل کرده اند. میزان اعتبار، ویژگی ها و گونه های این منابع چیست و در چه قرنی این نامه ها بیشتر منعکس شده اند؟ با بررسی و دسته بندی منابع نامه ها روشن شد که منابع نقل کننده نامه ها از منابع معتبر و قابل استناد است و نیز بیشتر نامه ها در قرن چهارم، در منابع حدیثی و تاریخ و سیره اهل بیت (ع)، نقل شده اند.

    کلیدواژگان: امام کاظم (ع)، منابع، نامه ها، اعتبار
|
  • AliReza Rashidi, Mahbobeh Sharafi * Sina forouzesh Page 1

    The most prominent feature of the Safavid government is the establishment of an independent, integrated and inclusive national identity. Has formulated the data and system of the syndrome and its articulation system.Safavid political discourse, considering the government and tribal society of that era and its intertwining with religion, has offered a mixture of various Iranian attitudes, including the presence and influence of religion in the spiritual and psychological dimensions, the role of ethnic solidarity in the organization and management structure. In such a process, the king is the focal point of this semantic systemLeading text, by questioning the meaning, while expressing the role of empowerment of the model of cultural hegemony with the focus on religious and ethnic solidarity and the position and competencies of the concept of the Shah in the optimal implementation of this model during the Safavid era It seeks to test the hypothesis that the political discourse of the Safavid era, using the sources of Sufism, Shiism, being Iranian (Iranian nationality and the tradition of Iranshahri), the tradition of the Islamic caliphate (monarchy) and Western civilization In the design of this model, the role and special role of the king can be understood through the encounter of these concepts, in the position of the king's authority.

    Keywords: cultural hegemony, religious, ethnic solidarity, Safavid political discourse, tradition of Islamic caliphate (monarchy)
  • Mehrdad Rahbar *, Mojtaba Ansarian Page 2

    Humans have always been influenced by and influenced by the environment since they set foot on the universe. In the past few centuries, the advancement of science and technology and the increase in population have made the increasing use of the environment necessary, so thinkers have been on it. They have to regulate this moderation by setting rules, because harm to the environment is harm to human beings. Today, the beginning of this effort is considered to be the Stockholm Conference in 1970, which led to the emergence of green policy. The previous civilizations each had a different approach to their ecosystem, which did not have a coherent structure at all.In the meantime, the approach of the ancient Iranians is very different. This interdisciplinary study aims to examine the method of the ancient Iranians in this regard and answer the question: When did man start to establish legal rules about the environment?

    Keywords: ancient iran, Law, environment, Zoroastrian Religion, moral laws
  • Zahra Raoufi *, Alireza Vasei, Mahmood Seyyed Page 3

    The establishment of the Fatimid Caliphate in Morocco in 297 AH, although a political victory for the Ismailis, was not an easy success in the field of cultural and social issues in the Maghreb. Emphasizing the central role of Farahmand's personality, practical life, and propaganda methods, the Ismaili da'is led to the unparalleled success of the Ismailis in North Africa. The Da'is sought to divert the situation to a pro-Shiite movement, and subsequently changed the approach of the Ismaili Imams from the status quo to the overt and concentrated leadership in the West, leading to the Da'is' success in establishing the Fatimid Caliphate. The Da'is were a major factor in turning a significant section of the Maghreb people into the Ismaili movement, although they faced widespread opposition and were forced to adjust their religious policy in the Maghreb and pursue a policy of tolerance, which It itself was an important foundation for the success of the Ismaili da'is.

    Keywords: Ismaili da'is, Maghrib, Fatimid caliphate, Religious Tolerance
  • Hosein Moradi Nasab * Page 4

    Madaʾini has vast knowledge and intelligence that is evident in writing various historical topics. His method of recording historical events was novel And it has preserved a valuable treasure for future generations. He was able to add new types to Islamic historiography by writing on various topics. This research was obtained through analytical method and study of original sources, from the lab of texts to his writings. His approach is based on religious beliefs and social beliefs, that shows his sense of responsibility towards the society of that time. This article answers that question what approach did Madani take in writing history; And what new forms it has created in Islamic historiography?The result is that he has paid attention to new issues in the biography of the Prophet and Shiite Imams with a new approach. On anthropology and social issues, He has written about prominent figures in society, recognize enemy, and women.

    Keywords: Madani, Islamic historiography, Prophetic biography, social history
  • Historical course of flexibility in international treaties
    Omid Amigh Page 5

    The social developments of the day have begun to decline and disappear. But Islamic law with the feature of flexibility, has a solid and complete program to bring man to happiness in this world and the hereafter, and by maintaining dynamism, flexibility and the ability to adapt to the temporal and spatial conditions in each period, the laws It has the necessary power to meet the needs of different human societies over time without changing its principles and foundations. In other words, the Islamic legal system is a living being that has changed and remained dynamic based on various temporal and spatial variables while maintaining its original and fixed identity.In this study, while stating examples of practical rules that indicate the flexibility and simplicity of Islamic law, the historical course of flexibility in treaties, factors that make it possible for Islamic laws to adapt to social changes, and strengthening the culture Flexibility and increased gravity are emphasized along with toughness.This article has been done in a descriptive-analytical method with the help of library tools and the analysis of thematic points and the inference of legal jurisprudential propositions.

    Keywords: jurisprudence, international law, treaty, contemporary history, flexibility in treaties
  • Harem role in the foreign policy of the Safavids
    Anvar Khalandi *, Kaivan Shafei, Masumeh Dorsar Page 6

    Harem had always played a social and political roles throughout the history of Iran and generally had influenced the political structure of the country. And also, in the Safavid period, the Harem interfered in the Internal and foreign policy of the country. This article wants to clear the rates of impact and interference of harem on the foreign policy of the Safavids, a problem that can be studied as one of the raised canon on the act of decision making on the foreign policy of the Safavids. The findings of our research shown that in this period the role of Harem in the foreign policy of the Safavids was in Ups and downs condition. Before Shah Abbas I the Harem had little interference in foreign policy in compared with the period before him. But because of the king's new policy on keeping and upbringing the princes in the harem, after him, a hidden center of power that was composed of women and eunuchs had been formed within the harem in which had important role in decision-making and relevant issues on the foreign policy of the Safavids.The research method in this article is based on analytical- descriptive method and the way of data collecting is Libraries method.

    Keywords: Safavids, Harem, Women, Eunuchs, Foreign policy
  • The role of Mirza Mohammad Akhbari in the ups and downs of the Akhbari school during the period of Fath Ali Shah (complete revised revision file)
    Elham Amiri, Gholam Hossein Zargari Negad, Sina Foroozesh * Page 7

    The victory of the fundamentalist scholars over the Akhbaris was one of the most important internal developments of Shiism in the Qajar period, which was always accompanied by political and intellectual consequences. The third wave of the news movement was started by Mirza Mohammad Akhbari. Akhbaris were permanently defeated by the fundamentalists forever. Since then, the fundamentalists have taken over the religious and political leadership of the Shiite community. Therefore, the main issue of this research, considering the position of Mirza Mohammad Akhbari in this stage of the Akhbari movement, is his role in the rise and fall of the Akhbari school during the reign of Fath Ali Shah Qajar. The theoretical framework of this research is based on the view that the reading of religion and religious sources has been formed in different periods and this has led to the emergence of different religious tendencies within the Shiite community. The findings of this study show that Mir Mohammad Akhbari approached the court of Fath Ali Shah Qajar and promoted newsmaking by relying on the power of the Shah and riding on the wave of his emotions have caused concern among fundamentalist jurists. we know that Mirza Mohammad, his sharply prophetic and anti-fundamentalist beliefs, tended to some kind of ideas related to foreign sciences, and perhaps these matters and their intellectual and religious consequences were also influential in the decision of the fundamentalists to oppose him.

    Keywords: Fath Ali Shah Qajar, Akhbari, Graduation Scholars, Akhbari Scholars, Mirza Mohammad Akhbari
  • Evaluation and typology of sources of Imam Kazem (AS) letters
    Sayyed sajjad Jafari *, Hasan Javadinia Page 8

    ways, although the authors have only collected them and other aspects have not been considered. The study of these correspondences and letters is subject to knowing the sources and then examining their documents and text. This article has been organized with the aim of reviewing the sources and historical documents of Imam Kazem's (as) letters and by descriptive method and referring to various earlier sources. This is the question of what sources and works from the past to the present have quoted the letters of the Imam. What is the validity, characteristics and types of these sources and in what century were these letters most reflected? By examining and categorizing the sources of the letters, it became clear that the sources quoting the letters are from reliable and citationable sources, and also most of the letters in the fourth century have been quoted in hadith sources and the history and manners of the Ahl al-Bayt (AS).).

    Keywords: s.Imam Kazem (AS), Sources, Letters, Credit