فهرست مطالب

نشریه هیدروژیومورفولوژی
پیاپی 32 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین رضایی مقدم*، اسدالله حجازی، مهدی مزبانی صفحات 1-23

    امروزه فرسایش خاک به عنوان یکی از مباحث مهم مدیریت حوضه های آبریز در سطح ملی و جهانی مطرح می باشد. در این پژوهش به منظور شناسایی توزیع مکانی فرسایش خاک و تولید رسوب در حوضه ی آبریز سراب سیکان از معادله ی جهانی اصلاح شده هدر رفت خاک استفاده شده است. با استفاده از داده های بارندگی 17 ساله (1397-1380)، اطلاعات خاک شناسی و مدل رقومی ارتفاعی با تفکیک 10 متری هر یک از فاکتورهای فرسایندگی (R)، فرسایش پذیری (K)، شیب و طول شیب (LS) و حفاظت خاک (P) در محیط ArcGIS تهیه شدند. از سنجنده ی ماهواره سنتینل 2 نیز جهت استخراج و تهیه فاکتور پوشش گیاهی حوضه (C) در محیط نرم افزارENVI 5.3  استفاده شد. در نهایت با ترکیب این فاکتورها در محیط نرم افزار ArcGIS مقدار فرسایش حوضه محاسبه گردید سپس با روش های مختلف نسبت تحویل رسوب (SDR) میزان رسوب تولید شده در حوضه به دست آمد. نتایج نشان داد که مقدار فرسایش در سطح حوضه از 003/0 تا 4/248 تن در هکتار در سال در سطح پیکسل متغیر بوده و میانگین هدر رفت خاک در حوضه 3/22 تن در هکتار در سال می باشد. در بین فاکتورهای مدل، فاکتور LS با ضریب همبستگی 92/0=R2 بیش ترین تاثیرگذاری در فرسایش خاک را نشان داد. همچنین مقدار نسبت SDR با روش های مختلف بین 12/0 تا 36/0 محاسبه گردید که پس از تلفیق با نقشه فرسایش، بار رسوب حوضه محاسبه شد. میانگین بار رسوب با روش بویس 8/2 تن در هکتار در سال می باشد که نسبت به روش های دیگر به مقدار رسوب ایستگاه (65/1 تن در هکتار در سال)  نزدیک تر می باشد.

    کلیدواژگان: فرسایش پذیری، سنتینل2، نسبت تحویل رسوب، هدر رفت خاک، سراب سیکان، دره شهر
  • کاکا شاهدی*، مهتاب فروتن دانش صفحات 25-42
    شبیه سازی فرآیند بارش- رواناب در یک حوضه از نقطه نظر درک بهتر مسایل هیدرولوژیکی، مدیریت منابع آب، مهندسی رودخانه، سازه های کنترل سیل و ذخیره سیلاب اهمیت ویژه ای دارد. برآورد بارش- رواناب با مدل های هیدرولوژیکی توزیعی و با استفاده از تکنیک سامانه اطلاعات جغرافیایی به صورت گسترده امکان پذیر، کاربردی و متداول شده است. مدل  وتسپا  یک مدل شبکه ای و توزیعی شبیه سازی رواناب و بیلان آبی است که در پایه زمانی متفاوت ساعتی یا روزانه اجرا می شود. در این تحقیق اقدام به شبیه سازی جریان با استفاده از مدل وتسپا  در حوضه آبریز قورچای شده است. این حوضه (به عنوان یکی از زیرحوضه های گرگانرود) با مساحت 254 کیلومتر مربع در جنوب شهرستان رامیان در استان گلستان قرار دارد. داده های مورد استفاده مدل وتسپا نقشه های کاربری اراضی، بافت خاک، مدل رقومی ارتفاعی، داده های بارش، تبخیر، دما و دبی جریان (برای واسنجی و اعتبارسنجی مدل) می باشد. پس از آماده سازی داده های مورد نیاز مدل اجرا و واسنجی 11 پارامتر با دو روش دستی و خودکار برای 7 سال ابتدای دوره ی آماری و اعتبارسنجی مدل برای دوره  5 سال انجام  شد. نتایج ارزیابی مدل، صحت شبیه سازی دبی جریان و تطابق بسیار خوب بین داده های شبیه سازی شده و مشاهداتی را براساس معیار نش- ساتکلیف 21/67 درصد در دوره ی واسنجی و 34/76 درصد در دوره اعتبارسنجی نشان می دهد. همچنین ضریب رواناب محاسبه شده  توسط مدل وتسپا  برای کل حوضه  31/28درصد بوده که در مقایسه با ضریب رواناب مشاهداتی12/30 درصد  نشان دهنده ی شبیه سازی خوب مدل  است. نتایج نشان می دهد مدل در وضعیت و شرایط واقعی مکانی بر اساس 3 نقشه توپوگرافی، کاربری و نوع خاک قادر به در نظر گرفتن بارش، رطوبت پیشین و فرآیندهای تولید رواناب می باشد که باعث می شود مدل مقادیر جریان های زیاد و روند هیدرولوژیکی عمومی را به خوبی به دست آورد.
    کلیدواژگان: مدل WetSpa، شبیه سازی، رواناب، قورچای، واسنجی و اعتبارسنجی، استان گلستان
  • رویا پناهی*، میترا مشعشعی، سید میثم مشعشعی صفحات 43-62

    رودخانه ها از نظر شکل کانال و میزان پویایی بسیار متعددند با توجه به ویژگی های فیزیکی مشترک قابل طبقه بندی هستند روش طبقه بندی راسگن پایداری نسبی انواع رودهای مختلف را با استفاده از روابط رسوب و هیدرولیک مورد بررسی قرار می دهد. در این پژوهش به بررسی رفتار ریخت شناسی رودخانه مرگ (ماهیدشت) با استفاده از روش تجربی راسگن پرداخته شده است در ابتدا جهت استخراج متغیرهای ریخت شناسی مجرا از قبیل شاخص گودافتادگی، نسبت عرض به عمق، ضریب خمیدگی، شیب کانال، در محیط نرم افزار  HEC-RAS (ورژن 5.0.7) استخراج و مواد بستر حاصل بررسی های میدانی گردآوری شد. با توجه به تفاوت شیب رودخانه مرگ به چهار بازه تقسیم گردید میزان ضریب خمیدگی و شعاع انحنا در محیط GIS (ورژن 10.5) برای هر بخش محاسبه شد. جهت محاسبه رودخانه در سطح II راسگن 44 مقطع عرضی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که رودخانه مرگ در بازه ی اول در رده F6، در بازه ی دوم و سوم در رده C6 و در بازه ی چهارم رودخانه در رده B6 قرار گرفته است. مقاطع قرار گرفته در رده F6، میزان شیب بستر زیاد، شاخص گودافتادگی کم و دشت سیلابی کمتر توسعه یافته است و پتانسل فرسایش کناره خیلی زیاد بوده است. در مقاطع رده C6 میزان شیب کاهش یافته است علاوه بر آن شاخص گودافتادگی افزایش یافته و دشت سیلابی گسترش پیدا کرده است و تاثیر کنترلی پوشش گیاهی در ثبات دامنه خیلی زیاد است. مقاطع دارای رده B6، میزان شیب کمتر از سایر بازه ها است، شاخص گودافتادگی متوسط و در نهایت پتانسیل فرسایش کناره کم بوده است. بنابراین الگوهای مجرای رودخانه مرگ (ماهیدشت) و به تبع آن متغیرهای موثر در طبقه بندی و تفکیک مجراها درغالب مقاطع با مدل راسگن مطابقت دارند.

    کلیدواژگان: طبقه بندی راسگن، HEC-RAS، رودخانه مرگ ماهیدشت
  • فریبا اسفندیاری، زینب پورگنجی، رئوف مصطفی زاده*، مریم آقایی صفحات 63-86
    سیلاب از جمله مخاطرات طبیعی است که پیش بینی آن نیازمند ارزیابی پاسخ هیدرولوژیکی حوضه به مقادیر بارش است. با توجه به تنوع مدل های بارش-رواناب، انتخاب مدل مناسب شبیه سازی رفتار هیدرولوژیکی از اهمیت بسیاری برخوردار است. این مطالعه در حوضه ننه کران در استان اردبیل با هدف ارزیابی انواع روش های تبدیل بارش به رواناب سطحی، شامل هیدروگراف واحد مثلثی، مثلثی شکسته، مثلثی متغیر و SCS با مدل هیدرولوژیکی Wildcat5 پرداخته شده است. مقادیر بارش در دوره بازگشت 25 ساله با استفاده از نرم افزار Cumfreq محاسبه شد. پس از استخراج نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای، مساحت هر کاربری در حوضه با نرم افزارArcGIS  محاسبه شده است. در همه روش های تبدیل بارش به رواناب مقادیر بارش، زمان تمرکز ثابت بوده تا بهتر میزان تغییرات در مولفه های هیدروگراف نمایان شود. نتایج نشان داد که روش SCS بیش ترین دبی به مقدار 50/44 مترمکعب بر ثانیه، حداقل زمان تا اوج به مقدار 19/2 ساعت داشته و روش مثلثی متغیر هم از کم ترین میزان دبی اوج برخوردار بوده است. هم چنین روش مثلثی ساده حداکثر زمان تا اوج به مقدار 51/4 ساعت را به خود اختصاص داده که حاکی از تفاوت بسیار زیاد هیدروگراف روش SCS با سه روش دیگر بود. در مجموع روش SCS برای تخمین مولفه های هیدروگراف توصیه می شود، چون از پارامترهای مورفومتریک مانند شیب حوضه و شماره منحنی که تابعی از ویژگی های خاک و پوشش گیاهی حوضه استفاده می کند. در انتخاب روش تبدیل بارش موثر به رواناب باید دقت بیش تری در تخمین شماره منحنی و زمان تمرکز مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیلاب، هیدروگراف واحد، بارش-رواناب، روش SCS، مدل سازی هیدرولوژی، حوضه ننه کران، استان اردبیل
  • حبیبه عباسی*، محمدتقی اعلمی، محمد فرجی صفحات 87-104

    هدف از این بررسی، تحلیل روند تغییرات تدریجی و سریع دبی جریان  و بار رسوب  رودخانه ی مردق چای واقع در استان آذربایجان شرقی می باشد. در این راستا با استفاده از روش های ناپارامتری، داده های دبی و رسوب ایستگاه هیدرومتری قشلاق امیر در سه مقیاس زمانی سالانه، فصلی و ماهانه بررسی شده است. آزمون من-کندال اصلاح شده جهت تحلیل روند تغییرات تدریجی دبی و رسوب و آزمون تخمین گر شیب سن برای تخمین شیب خط روند مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین از آزمون ناپارامتری پتیت برای بررسی تغییرات ناگهانی (سریع) سری زمانی دبی و رسوب رودخانه استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد دبی سالانه، ماهانه و دبی فصل بهار، تابستان و زمستان دارای روند کاهشی معنی دار در سطح 5 درصد می باشد. داده های بار رسوب سالیانه و تمام فصول در ایستگاه مردق چای نیز دارای روند کاهشی معنی دار در سطح 5 درصد می باشد. همچنین روند کاهشی معنی دار رسوب در تمام ماه ها به جز ما ه های March، April و October وجود دارد. نتایج آزمون پتیت نشان می دهد. میانگین دبی سالانه در بازه ی زمانی بعد از نقطه شکست (1998) به اندازه ی 45 درصد نسبت به بازه ی زمانی قبل از نقطه شکست کاهش داشته است. همچنین میانگین رسوب سالانه در بازه ی زمانی بعد از نقطه شکست (1996) حدود 52 درصد نسبت به بازه ی زمانی قبل از آن کاهش یافته است. بر این اساس لازم است تا مدیران با اتخاذ استراتژی های مناسب به مدیریت منابع آب حوضه در زمان های آتی بپردازند چرا که کاهش دبی، پیامدهای جبران ناپذیر زیست محیطی در داخل حوضه بوجود خواهد آورد.

    کلیدواژگان: دبی و رسوب، من-کندال اصلاح شده، تخمین گر شیب Sen، آزمون پتیت، استان آذربایجان شرقی
  • موسی عابدینی*، سجاد جوادی، رئوف مصطفی زاده، امیرحسام پاسبان صفحات 105-128

    فرسایش خاک یک فرایند ژیومورفیک غالب است که امنیت غذایی را در بخش های وسیعی از کره زمین را تهدید می کند. ویژگی های ژیومورفیک حوضه در هیدرولوژی، فرسایش خاک و تولید رسوب نقش مهمی دارد و می تواند شاخصی از وضعیت فرسایش و رسوبگذاری حوضه باشد. بنابراین هدف از این پژوهش ارتباط شاخص های پوشش گیاهی و ژیومورفیک با مقادیر فرسایش و رسوب در حوضه آبریز کوزه توپراقی است که با بهره گیری از قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت استخراج خصوصیات ژیومورفیک حوضه انجام شد. بدین منظور مقادیر فرسایش و رسوب با استفاده از مدل پسیاک اصلاح شده (MPSIAC)، محاسبه شد. هم چنین به منظور استخراج خصوصیات فیزیوگرافی و ژیومورفیک (شامل: رطوبت توپوگرافی TWI، قدرت جریان SPI، شیب SLOPE، انحناء دامنه، انحناء پروفیل و انحناء پلان) زیرحوضه ها، از مدل رقومی ارتفاع با دقت مکانی 30 متر و نیز سایر لایه های مورد استفاده در مدل MPSIAC شامل نقشه های توپوگرافی 1:25000، زمین شناسی 1:100000 و نیز نقشه های موضوعی: خاکشناسی، پوشش گیاهی و تصاویر ماهواره ای، آمار ایستگاه های هواشناسی، باران سنجی مناطق مجاور حوضه آبریز استفاده شد. نتایج نشان داد که که ارتباط میان مقادیر فرسایش و رسوب در زیرحوضه های مورد مطالعه معنی دار است. علاوه براین، مقدار فرسایس و رسوب با مقادیر شیب نیز دارای رابطه ی معکوس و معنی دار هستند. هم چنین میان شیب و نیز شاخص قدرت آبراهه رابطه ی مثبت و معنی دار از نظر آماری وجود دارد. شاخص های مرتبط با انحناء دارای تغییرات اندکی در منطقه مورد مطالعه هستند. اما به دلیل توپوگرافی متنوع منطقه، مقادیر شیب دارای تغییرات قابل توجهی در میان زیرحوزه ها است.

    کلیدواژگان: شاخص پوشش گیاهی، شاخص های ژئومورفیک، رطوبت توپوگرافی (TWI)، قدرت جریان (SPI)، تولید رسوب، کوزه توپراقی، شمال غرب ایران
  • طاهره نصر*، هادی عبدالعظیمی صفحات 129-152
    درک سطوح تاب آوری شهری و برنامه ریزی برای کاهش اثرات مخاطرات مختلف، نقشی کلیدی در مدیریت بحران های شهری دارد. بر همین اساس، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی محدوده های با تاب آوری مختلف در مناطق یازده گانه کلان شهر شیراز به منظور مقابله با بحران سیل است. پژوهش حاضر با روش Fuzzy-AHP و مبتنی بر معیارهای سطح امدادرسانی (زیرمعیارهای تراکم مراکز آتشنشانی، اورژانس، مراکز درمانی، بیمارستان، نیروی انتظامی و هلال احمر)، وضعیت محل سکونت (زیرمعیارهای تراکم محل های اسکان موقت، تراکم جمعیتی و فضاهای اشغال شده)، وضعیت دسترسی (زیرمعیارهای تراکم نوع شریانی و عرض معابر)، بافت فرسوده و وضعیت قرارگیری تجهیزات، به شناسایی محدوده های با سطوح تاب آوری مختلف (ضعیف، متوسط، خوب و خیلی خوب) می پردازد. بررسی سطح امدادرسانی نشان داد که ضعف امدادرسانی در محدوده های دور از مرکز شهر وجود دارد. بنابراین افزایش خدمات اضطراری در محلات و مناطق دور از مرکز شهر شیراز در این مکان ها پیشنهاد می شود. به لحاظ معیارها و زیرمعیارهای بررسی شده در این پژوهش، تاب آوری ضعیف تر عموما در شرق و شمال غرب شهر دیده شد. نتایج این پژوهش می تواند در فاز پیش گیری و آمادگی مدیریت بحران، مد نظر مدیران اجرایی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مخاطره ی سیل، GIS، کلان شهر شیراز
  • داود مختاری*، امیر حشمتی صفحات 153-174
    شناخت ساختارهای سطحی یکی از راه های دستیابی به منابع زیرزمینی است که در این میان شناخت خصوصیات رسوبات آبرفتی برای بهره برداری، مدیریت و کنترل آب های زیرزمینی از اهمیت فراوانی برخوردار است، دشت شهریار که سهم مهمی از آب های مصرفی شهر تهران را تامین می کند پوشیده آز آبرفت های کواترنری است. دشت شهریار در غرب شهر تهران و در منتهی الیه ضلع جنوبی البرز مرکزی قرار گرفته که باید اقداماتی برای تعیین ضخامت این نهشته ها صورت پذیرد، هدف از این پژوهش تعیین ضخامت نهشته های این دشت است. روش های ژیوفیزیکی مختلفی برای برآورد میزان ضخامت لایه های مختلف زمین وجود دارد که کاربردهای بسیاری دارند. برای تعیین خصوصیات نهشته های آبرفتی از جمله جنس، عمق، ضخامت و... در منطقه مورد مطالعه از داده های سونداژهای الکتریکی که شامل  12 پروفیل و تعداد 186 مقطع از سازمان آب منطقه ای دریافت شد و نقشه آن در محیط نرم افزار GIS تهیه گردید و از نظر جنس و ضخامت مورد تحلیل و بررسی قرارگرفتند. سایر اطلاعات لازم شامل داده های اقلیمی، نقشه های زمین شناسی، داده های و نقشه DEM دریافت و پس از بررسی و صحت سنجی داده ها در محیط GIS با انتخاب روش درونیابی کریجینگ معمولی با سمی واریوگرام نمایی انتخاب گردید و نقشه های ضخامت آبرفت و توپوگرافی لایه های زیرین شامل: نقشه هم ضخامت آبرفت، نقشه توپوگرافی سطح رسوبات تبخیری، نقشه توپوگرافی توف و سنگ های آذرین، نقشه توپوگرافی سنگ کف منطقه، نقشه هم ضخامت رسوبات تبخیری و نقشه توپوگرافی سطح کنگلومرا منطقه با بالاترین دقت ممکن تهیه و ویژگی های افقی و عمودی این نهشته ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میزان ضخامت حداکثر آبرفت تا 350 متر در مرکز است و هرچه به سمت حاشیه دشت نزدیک تر می شویم از ضخامت آبرفت کاسته می شود، این کاهش ضخامت در ناحیه غرب و شمال غربی دشت به حداکثر خود رسیده به طوری که در ناحیه غربی و جنوب غربی منطقه در حدود 10 متر تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: تعیین ضخامت نهشته ها، روش درونیابی کریجینگ، روش های ژئوفیزیک، ژئوالکتریک، دشت شهریار، استان تهران
|
  • MohammadHossein Rezaei Moghaddam *, Asadollah Hejazi, Mehdi Mezbani Pages 1-23

    In this study, in order to identify the spatial distribution of soil erosion and sediment production in Sarab Sikan basin, the RUSLE model, GIS and remote sensing technology are used. First, using meteorological data, soil and digital elevation model with a size of 10 meters, each of the factors of erosion erosivity (R), erodibility (K), slope and slope length (LS) and soil protection (P) in the Arc GIS was calculated in Arc GIS. Sentine2 satellite sensor was also used to extract and prepare the vegetation factor of the basin (C) in ENVI 5.3 software environment. Finally, by combining these factors, the amount of basin erosion was calculated and the amount of sediment produced in the basin was obtained by different methods of sediment delivery ratio (SDR). The results showed that the amount of erosion in the basin is varies from 0.003 to 248.4 t ha-1y-1 and the average erosion in the basin is 22.3 t ha-1y-1. Among the model factors, LS factor with a correlation coefficient of R2 = 0.92 showed the highest share in soil erosion. Also, the SDR ratio was calculated by different methods between 0.12 and 0.36, which after combining with the erosion map, the sediment yield of the basin was estimated. The average sediment yield by Boise method is 2.8 t ha-1y-1, which is closer to the amount of station sediment with an average of 1.65 t ha-1y-1 compared to other methods.

    Keywords: Erodibility, Sentinel2 Satellite, SDR, Soil erosion, Sarab of Sikan, Darrehshahr
  • Kaka Shahedi *, Mahtab Forootan Danesh Pages 25-42
    Simulation of the rainfall-runoff process in a watershed is highly important from the point of view of hydrological issues, water resources management, river engineering, flood control structures and its storage. Rainfall-runoff estimation using a distributed hydrological model and the technique of GIS has become possible, practical and common. The Wetspa model is a distributed model simulating runoff and water balance that is performed at different time scales including hourly or daily basis. In this research, the discharge is simulated using Wetspa model in the Ghorichay watershed. This watershed (as one of the sub-watersheds of Gorganrood) with an area of 2481.5 ha is located in the south of Ramian city in Golestan province. The data used by the model are land use maps, soil texture, digital elevation model, precipitation, evaporation, temperature and discharge (for calibration and validation of the model). Calibration of 13 parameters was performed manually and automatically for 7 years at the beginning of the statistical period and model validation was performed for a period of 5 years. The results of the model evaluation show the accuracy of discharge simulation and very good agreement between the simulated data and observations based on the Nash-Sutcliffe criterion of 67.21% in the calibration period and 76.34% in the validation period. Also, the discharge calculated by the Wetspa model for the whole watershed was 28.31%, which in comparison with the observed discharge of 30.12% indicates a good simulation of the model.
    Keywords: WetSpa model, Simulation, River flow, Ghorchay
  • Roya Panahi *, Mitra Moshashaie, Meysam Moshashaee Pages 43-62

    First, to extract the morphological variables of the channel, such as the Entrenchment Ratio (ER) index, Width/Depth ratio (W/D), curvature coefficient, channel slope, in the software environment. HEC-RAS (version 5.0.7) was extracted and the bed materials obtained from field investigations were collected. And according to the difference of the slope of the river of Mereg River was divided into four reaches and the curvature coefficient and radius of curvature were calculated in the GIS environment (version 10.5) for each section. 44 cross sections were used to calculate the river in level II Rasgen. The results of this study show that Mereg River is in the first reach in the F6 class. in the second and third reaches of the river in the C6 class, and in the fourth reach of the river in the B6 class. The characteristics of cross sections in category F6 are high bed slope, low subsidence index and less developed flood plain, and the potential of side erosion is very high. In the cross sections of category C6, the amount of slope has decreased, in addition, the Entrenchment Ratio (ER) index has increased and the floodplain has expanded, and the controlling effect of vegetation on the stability of the range is very high. cross sections in category B6, the slope is lower than other intervals, the Entrenchment Ratio (ER) index is average and finally the erosion potential of the side is low.

    Keywords: Rosgen Classification, HEC-RAS, Mereg Mahidasht River
  • Fariba Esfandyari Darabad, Zeinab Pourganji, Raoof Mostafazadeh *, Maryam Aghaie Pages 63-86
    Floods as destructive natural hazards need to be predicted in accurate way through evaluation of the hydrological response of watersheds to the effective input rainfall. Due to the variety of rainfall-runoff models, it is very important to choose a suitable model that can simulate the hydrological behavior of the watershed. In this study, various rainfall-runoff transformation methods have been evaluated, including triangular, broken triangular, variable triangular and SCS-curvilinear unit hydrograph methods in Nenekaran watershed, Ardabil province. In this regard, the Wildcat5 hydrological model have been used to this purpose. The precipitation amount at the 25-year return period was calculated using Cumfreq software. After preparing the land use map of the study area using satellite images, the area of each land use in the area has been calculated using ArcGIS software. The precipitation value and the time of concentration were considered constant during the simulation procedure. The results showed that the SCS method had the highest runoff of 44.50 cubic meters per second. The minimum time to the peak was 2.19 hours and the variable triangular method had the lowest peak flow rate. The simple triangular method has a maximum time to peak of 4.51 hours, which shows the great difference between the hydrograph of the SCS method and the other three methods. The difference in the nature of the methods, the watershed condition, and the suitability of estimating tc and CN parameters should be considered in rainfall-runoff transformation methods.
    Keywords: Flood, Unit hydrograph, Rainfall-runoff, Flow simulation, Hydrological modeling, Nanehkaran Watershed
  • Habibeh Abbasi *, MohammadTaghi Aalami, Mohammad Faraji Pages 87-104

    This article aims to analyze the trend of monthly, seasonal and annual changes in the flow and sediment of the Mordaghchai. located in East-Azerbaijan province. In this regard, using non-parametric methods, discharge and sediment data of Gheshlagh-Amir hydrometric station have been analyzed in three time scales: annual, seasonal and monthly. The modified Mann-Kendall test was used to analyze the trend of gradual changes in discharge and sediment data. Also, the Sen's slope estimator was used to estimate the slope of the trend line and the non-parametric Pettitt test was used to investigate the abrupt changes in the discharge and sediment time series. The modified Mann-Kendall test was used to analyze the trend of gradual changes in discharge and sediment, and the Sen' slope estimator test was used to estimate the slope of trend line. Also, Pettit test was used to investigate abrupt changes in the river discharge and sediment time series. The results show that annual, monthly and spring, summer and winter discharges significantly decrease at the level of 5%. The annual and all-season sediment load data significantly decreased by 5%. There is a significant decrease in sediment load in all months except March, April and October. The results of the Pettitt test show that the average annual discharge in the period after the breaking point (1998) has decreased by 45% compared to the period before the breaking point. Also, the average annual sediment load after the breaking point (1996) has decreased by about 52% compared to the previous period.

    Keywords: Runoff, Sediment, Modified Man-Kendall, Sen’ slope estimator, Pettitt test, East Azerbaijan province
  • Mousa Abedini *, Sajjad Javadi, Raoof Mostafazadeh, Amirhesam Pasban Pages 105-128

    Today, soil erosion is one of the major problems of watersheds and agricultural areas and natural resources, which causes land degradation and decreases soil fertility. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between vegetation and geomorphic indices with the values of erosion and sediment in the watershed of Koot-e-Tootraghi basin, which was done by using the capabilities of GIS to extract the geomorphic characteristics of the basin. For this purpose, erosion and sedimentation rates were calculated using the modified Psiac model (MPSIAC). Also, in order to extract physiographic and geomorphic features including: TWI topographic moisture layers, SPI current strength, SLOPE slope, domain curvature, profile curvature and sub-basin plan curvature, from the height digital model with a spatial accuracy of 30 meters, as well as other layers used in the MPSIAC model including1:25000 topographic maps, 1:100000 geological maps were used. According to the box diagram, the indices related to curvature have little changes in the studied area. Also, the indices related to curvature have little changes in the studied area. Based on the results, there is a positive and significant correlation of 0.47 (p-value less than 0.01) between the standard index of vegetation cover and topographic humidity index. In addition, there is a significant correlation (0.63) between waterway power index and slope. It was also found that the relationship between the slope and the normalized index of vegetation has an inverse and significant relationship (0.48) (p-value less than 0.01.).

    Keywords: Vegetation index, Geomorphic indices, Topographic wetness index, Stream power index, Sediment yield, Koozeh topraghi, Northwestern of Iran
  • Tahereh Nasr *, Hadi Abdolazimi Pages 129-152
    Understanding the levels of urban resilience and planning to reduce the effects of various risks has a key role in managing urban crises. The purpose of this research is to identify areas with different resilience in the eleven districts of the Shiraz metropolis in order to deal with the flood crisis. The current research is based on the Fuzzy-AHP method and uses the criteria of the level of relief (sub-criteria of the density of firefighting centers, emergency, medical centers, hospitals, law enforcement, and Red Crescent), the state of residence (sub-criteria of the density of temporary accommodation places, population density and spaces Occupied), access status (sub-criteria of the density of arterial type and width of passages), worn texture and equipment placement status, identifies areas with different levels of resilience (weak, medium, good and very good). Examination of the level of relief showed that there is a weakness of relief in areas far from the city center. Therefore, it is suggested to increase the emergency services in the neighborhoods and areas far from the center of Shiraz in these places. In terms of criteria and sub-criteria examined in this research, weaker resilience was generally seen in the east and northwest of the city. The results of this research can be considered by executive managers in the phase of crisis management prevention and preparation.
    Keywords: : Urban Resiliency, Flood Disaster, Fuzzy-AHP-GIS, Shiraz Metropolis
  • Davoud Mokhtari *, Amir Heshmati Pages 153-174
    Knowing the subsurface structures is one of the ways to access underground resources, and knowing the characteristics of alluvial sediments is very important for exploitation, management and control of underground water. Shahryar plain located in the west of Tehran city and south of central Alborz, which supplies an important part of Tehran city's drinking water, is covered with Quaternary alluvium. The purpose of this article is to determine the thickness of these alluviums. There are different geophysical methods to estimate the thickness of different layers of the earth to determine the characteristics of alluvial deposits, including the type, depth, thickness, etc., of this plain, the data of electric soundings includes: 12 profiles and 186 sections, received from the regional water organization, geological maps, and data DEM used. After checking and validating the data, by choosing the normal kriging interpolation method with exponential variogram, the alluvial thickness and topography maps of the underlying layers include: alluvial thickness map, evaporite sediment surface topography, tuff and igneous rocks topography, The topography of the bedrock of the region, the thickness of evaporite sediments and the topography of the conglomerate surface of the region were preparedin in GIS with the highest accuracy. Then horizontal and vertical characteristics of these deposits were investigated. The results showed the maximum thickness of the alluvium is up to 350 meters in the center And near the edge of the plain, the thickness of alluvium decreases so that it is about 10 meters in the west and southwest.
    Keywords: Determination of deposit thickness, Kriging Interpolation Method, Geophysical methods, Geoelectric, Shahriar (Tehran Province) plain