فهرست مطالب

آموزش پژوهی - پیاپی 31 (پاییز 1401)

مجله آموزش پژوهی
پیاپی 31 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریا سادات معراجی سعید، آمنه عالی* صفحات 1-9

    مطالعه ی حاضر در راستای بررسی نقش روش کل خوانی در توسعه ی مهارت زبانی خواندن کودکان پیش دبستانی صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع کیفی، مرور منظم کتابخانه ای می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع علمی اعم از کتاب و مقاله مربوط به مفاهیم پژوهش می باشد که در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی از سال 2011 تا 2020 انتشاریافته است. از بین آن ها منابع مرتبط با اهداف پژوهش و قابل دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. نتایج حاصل از تحلیل حاکی از آن است که آموزش به شیوه کل خوانی منجر به یادگیری معنادار زبان می شود. کودکان می توانند واژگان جدید را در موقعیت های مختلف به راحتی به کار برند، روان تر بخوانند و املای آنها را ساده تر به خاطر بسپارند. بنابراین، پیشنهاد می شود از روش کل خوانی در پیش دبستان برای توسعه ی مهارت خواندن در سال های اولیه دبستان بهره گرفته شود.مطالعه ی حاضر در راستای بررسی نقش روش کل خوانی در توسعه ی مهارت زبانی خواندن کودکان پیش دبستانی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: آموزش کل خوانی، مهارتهای زبان آموزی، مهارت خواندن، کودکان پیش دبستانی
  • مسعود طاهرپور کلانتری*، هادی پورشافعی صفحات 10-22
    تدریس، محورتعامل معلم و فراگیران در کلاس درس که انواع گوناگون دارد و هر یک ماهیت وکاربردهای خاص خود را دارد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر روش آموزش پرسش دوجانبه بر خود کارآمدی، عزت نفس و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان پایه ششم شهر سرایان انجام گردید. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر شیوه شبه آزمایشی بود. جامعه پژوهش کل دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر سرایان و نمونه پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 30 نفر برآورد گردید. ابزار پژوهش سه پرسشنامه خودکارآمدی دانش آموز جینک و مورگان (1999)، عزت نفس کوپراسمیت (1967) و پیشرفت تحصیلی بود. روایی پرسشنامه ها محتوایی و پایایی آن ها بر مبنای ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 83/0، 81/0 و 89/0 است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) در محیط نرم افزاری spss نسخه 22 استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد آموزش به شیوه پرسش دوجانبه بر مولفه های استعداد با سطح معنی داری (024/0) و کوشش با سطح معنی داری (009/0) و مولفه های عزت نفس عمومی با سطح معنی داری (001/0)، عزت نفس خانوادگی با سطح معنی داری (001/0)، عزت نفس اجتماعی با سطح معنی داری (001/0) و پیشرفت تحصیلی با سطح معنی دار (002/0) تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: روش آموزش پرسش دوجانبه، عزت نفس، پیشرفت تحصیلی، پایه ششم ابتدایی
  • یوسف رضاپور، فیروز محمودی، مریم بیرام زاده* صفحات 23-33

    پ‍‍ژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه برنامه درسی اجرا شده به ابعاد هویت ملی، از دیدگاه دبیران مقطع متوسطه انجام شده است. این مطالعه از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دبیران مرد و زن دوره ی متوسطه شهرستان نقده به تعداد 140نفر بود که کتاب های درسی تاریخ، جغرافیا، ادبیات و علوم اجتماعی را در دوره اول و دوم متوسطه تدریس می کردند. از این تعداد،103 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان انتخاب شده است. ابزار گرداوری داده های پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. به طور کلی یافته های پژوهش نشان داد که میزان توجه برنامه درسی اجرا شده به ابعاد هویت ملی درهر چهار عنصر (هدف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی) در سطح پایینی قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد که دبیران زن توجه بیشتری نسبت به دبیران مرد به ابعاد هویت ملی دارند

    کلیدواژگان: هویت ملی، برنامه درسی اجراشده، دبیران متوسطه، شهرستان نقده
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، اسما غفاری، پگاه ایران پرور، حمزه برزگر صفحات 34-51

    هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، فهم تجربه زیسته معلمان دانش آموزان دوره ابتدایی از چالش های آموزش مجازی در شبکه های اجتماعی به دلیل شیوع ویروس کرونا بود که با استفاده از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام یافت. برای روش گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. بر این اساس، با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش معیار، معلمان و مدارسی که در آموزش مجازی پیشتاز و معلمان باسابقه بودند، انتخاب و بر اساس اشباع نظری نهایتا با 20 نفر مصاحبه انجام شد. تحلیل مصاحبه ها، با استفاده از الگوی کلایزی و روش تحلیل مضمون انجام شد. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، چالش های آموزش مجازی در شبکه های اجتماعی در پنج مقوله اصلی : مشکلات مربوط به دانش آموزان و والدین؛ مشکلات مربوط به معلمان؛ مشکلات مربوط به تولید محتوا؛ مشکلات سازمانی و مشکلات مربوط به ارزشیابی طبقه بندی شدند که هریک از این مقوله ها دارای مقوله های فرعی نیز بودند. بنابر این یافته ها می توان نتیجه گرفت که با وجود مشکلات و چالش هایی که توسط معلمان عنوان گردید، طراحی زیرساخت های منسجم و اثربخش جهت ارایه آموزش مجازی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، معلمان دوره ابتدایی، ویروس کرونا، تدریس، شاد
  • افسانه احمدی علی آبادی، محسن ایزان* صفحات 52-64
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه درسی تلفیقی بر میزان عزت نفس و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کلاس های چندپایه شهرستان پیرانشهر انجام گرفت. روش پژوهش، شبه تجربی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق کلیه دانش آموزان پایه ششم کلاس های چند پایه شهرستان پیرانشهر بودند. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، از دو گروه مدارس -چندپایه بخش لاجان و مرکزی، دو دبستان به صورت تصادفی گزینش و نهایتا از هر دبستان، کلاس دوره دوم که پایه ششم در آن قرار داشت انتخاب گردید. لذا نمونه های تحقیق شامل چهار کلاس (60نفر) یعنی دو کلاس گروه آزمایشی (30نفر) و دو کلاس گروه کنترل (30نفر) می باشند. از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) برای سنجش میزان عزت نفس دانش آموزان استفاده شد. پرسشنامه ابتدا بر روی 30 نفر به شیوه آزمایشی اجرا می شود و پس از حذف تعدادی از سوالات ضریب آلفای کرانباخ پرسشنامه برابر با 91% بدست آمد. برای سنجش پیشرفت-تحصیلی نیز از آزمونی معلم ساخته درس ریاضی با 15 سوال که برای پایه ششم ابتدایی طراحی شد، استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) از روش آمار استنباطی (ANCOVA) نیز استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان عزت نفس و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزانی که با اجرای برنامه درسی تلفیقی آموزش دیده بودند بیشتر از دانش آموزان کلاسی بود که با رویکردهای معمول موضوع محور، مجزا و تک بعدی آموزش دیده بودند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تلفیقی، عزت نفس، پیشرفت تحصیلی درس ریاضی
  • زهرا هوشیار*، بابک شمشیری، امین ایزدپناه صفحات 65-77
    در تربیت کودکان عموما دیدگاهی آینده نگر غالب است که دوران کودکی را مقدمه ای برای دست یابی به بزرگسالی ایده آل می داند. این دیدگاه در آموزش شهروندی، کودک را به مثابه شهروندی برای آینده و دوران کودکی را به سان مرحله ای برای تبدیل شدن کودکان به شهروندانی می بیند که تنها در دوره بزرگسالی می توانند وارد جامعه شده و فعالانه به کنش بپردازند. به نظر می رسد برای آموزش شهروندی، با توجه به نظام حاکم بر تعلیم وتربیت هر جامعه، دو رویکرد کلی قابل تصور است؛ رویکرد محافظه کارانه و رویکرد فعال یا پیشرفت گرا. در این پژوهش با بهره گیری از تحلیل تاملی کوشیده ایم جایگاه کودک را در هریک از این دو رویکردها بررسی کرده و نیز اهداف این دو رویکرد را تحلیل کنیم. در آنچه بدست آمد، دو جایگاه برای کودک مطرح است؛ یکی جایگاه منفعل که با تمرکز اهداف بر آینده، کودک را شهروندی برای بزرگسالی (شهروند آینده) تربیت می کند و دوم جایگاه فعال که اهدافش متمرکز بر توانمند ساختن کودک برای حضور و کنش فعال در جامعه است. با توجه به یافته های این بررسی تطبیقی، در ادامه ی پژوهش، رویکردی زیست جهانی به شهروندی کودک بررسی شد که با نگاهی به مشارکت و شایستگی اجتماعی، امکان شهروندی واقعی کودک به مثابه کنش گر اجتماعی را در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، شهروند آینده، شهروند کنشگر، زیست جهان کودکی، کودک به مثابه کنشگر اجتماعی
  • محسن نیازی، احسان صنعتکار* صفحات 78-102
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی فرصت ها و چالش های آموزش مجازی مدارس در دوران شیوع ویروس کرونا با استفاده از ترکیب یافته ها و نتایج پژوهش های منتشر شده با روش تحلیل کیفی فراترکیب است. بر این اساس، پس از بررسی مقالات متعدد از پایگاه های علمی مختلف داخلی و بر اساس معیارهای ده گانه، از میان188پژوهش در این حوزه، 17 مقاله به عنوان منابع نهایی جهت بررسی،تحلیل،تفسیر و طبقه بندی انتخاب گردید. بر پایه نتایج پژوهش حاضر که حاصل بررسی تمامی مقالات منتخب است، در مجموع 126 کد استخراج گردید که در 6 مولفه و 3 سطح تعیین و 47 کد به عنوان فرصت و 79 کد آن به عنوان چالش معین شد. یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که از میان مولفه های موجود به جز مولفه بهره وری که میزان فرصت های آن نزدیک به دو برابر چالش هایش بوده و مولفه سازمانی که فرصت ها و چالش هایش با یکدیگر کاملا برابر است در میان سایر مولفه ها، چالش ها از 1.5 تا بیش از 3 برابر بیشتر از فرصت های موجود در آن مولفه در میان منابع مختلف بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، آموزش مجازی، شبکه شاد، ویروس کرونا
  • زهرا اسماعیلی، پروین احمدی*، پروین صمدی صفحات 103-121

    هدف پژوهش حاضر، تدوین راهنمای عمل برنامه درسی تلفیقی پایه اول ابتدایی است. رویکرد پژوهش، کیفی و روش تحلیل محتوا و جامعه پژوهش، کلیه کتاب های درسی و کتاب معلم پایه اول ابتدایی و نمونه پژوهش با جامعه یکسان بود. روش نمونه گیری تمام شماری وابزار پژوهش چک لیست بود. الگوی برنامه درسی تلفیقی مضمون محور (مفهوم محور و مهارت محور) انتخاب شد. مفاهیم و مهارت ها از کتاب درسی واهداف از کتاب معلم استخراج شد وهم زمان کدگذاری صورت گرفت. کدهای مشترک در یک مقوله قرار گرفته ومضامین (تم) تلفیقی برنامه درسی را تشکیل دادند. 81 کد اولیه بدست آمد که با طبقه بندی آن ها 43 مقوله حاصل شد ودر آخر، 19 مضمون تلفیقی شکل گرفت. مضامین بدست آمده عبارتند از: سفر به گذشته، شگفتی های آفرینش، علم وزندگی، مایه حیات، سرزمین مادری ما(ایران)، علم آموزی، مشاغل، کودک مسلمان، تغییر، خانواده ما، حواس، جانوران، طبقه بندی، سلامت، مهارت الگویابی، مهارت اندازه گیری، مهارت رسم شکل، مهارت شمارش، مهارت های زندگی. طرح درس های کلاس (سالانه و روزانه) بر اساس این مضمون های مشترک شکل می گیرد وچنانچه مفهوم ومطلبی از محتوای کتاب در این مضمون ها وارد نشود به همان صورت سنتی (مجزا) تدریس می شود.

    کلیدواژگان: راهنمای عمل، تدوین برنامه درسی، برنامه درسی تلفیقی، برنامه درسی مضمون محور(تماتیک)، دوره ابتدایی، پایه اول ابتدایی
|
  • Paria Saadat Meraji Saeed, Amene Aali * Pages 1-9

    The present study was conducted to investigate the role of the whole-word reading method in the development of reading language skills of preschool children. The research method is qualitative, regular library review. The research community includes all scientific sources, including books and articles related to research concepts, which have been published in domestic and foreign databases from 2011 to 2020. From them, resources related to research objectives and accessibility were selected as a research sample. The results of the analysis indicate that teaching in a holistic way leads to meaningful language learning. Children can easily use new words in different situations, read more fluently and memorize their spelling more easily. Therefore, it is suggested that the preschool reading method be used to develop reading skills in the early years of primary school.The present study was conducted to investigate the role of the whole-word reading method in the development of reading language skills of preschool children. The research method is qualitative, regular library review. The research community includes all scientific sources, including books and articles related to research concepts, which have been published in domestic and foreign databases from 2011 to 2020.

    Keywords: whole-word reading method, Language learning skills, Reading skills, preschool children
  • Masood Taherpour Kkalantry *, Hadi Porshafei Pages 10-22
    The aim of this study was to investigate the effect of two-way question teaching method on self-efficacy, self-esteem and academic achievement of sixth grade students in the city of Sarayan. This research was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of method. The total research population of sixth grade elementary school students in Sarayan and the research sample was random sampling method which was estimated to be 30 people using Morgan table. The research tools were three questionnaires of student self-efficacy of Jink and Morgan (1999), Coopersmith self-esteem (1967) and academic achievement. The content validity of the questionnaires and their reliability based on Cronbach's alpha coefficient are 0.83, 0.81 and 0.89, respectively. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) were used to analyze the data in SPSS software version 22. The results showed that two-way questioning training on the components of talent with a significant level (0.024) and effort with a significant level (0.009) and components of general self-esteem with a significant level (0.001), family self-esteem with Level of significance (0.001), social self-esteem with a significant level (0.001) and academic achievement with a significant level (0.002) are effective.
    Keywords: Bilateral question teaching method, Self-Esteem, academic achievement, Sixth grade
  • Yousef Rezapoor, Firooz Mahmoodi, Maryam Bayramzadeh Chiyaneh * Pages 23-33

    The current research was to investigate the amount of implemented curriculum to the dimensions of national identity from the high school teachers perspective. This research was a type of descriptive-survey and Statistical population of this research includes all male and female high school teachers in Naghdeh who teach the textbooks of history, geography, literature and educational science And taught social sciences in the first and second years of high school who were 140 people. Also, the Statistical sample of this research includes 103 number of male and female teachers who were selected coincidental and based on the Morgan table. the research data collection tools was a researcher made questionnair. In order to Statistically data analysing, indicators and descriptive and inferential statistic methods were used. Singular sample of T testing coefficient was used to data analysing. Generally, the research findings showed that the amount of the implemented curriculum is low in the content and objective. In addition, the results show that there is a significant difference between the perspective of the male and female teachers in the dimensions of national identity and the amount of the teachers attention to dimensions of national identity for male teachers is at the higher level.

    Keywords: national identity, implemented curriculum, Secondary teachers, naghadeh city
  • D .Ttahmasebzadehsheikhlar *, Asma Ghaffari, Peghah Iranparvar, Hamze Barzegar Pages 34-51

    Following the outbreak of the Corona virus, the virtualization of schools and the need to continue education in the school year, teachers were forced to provide education on social networks (Shad). The main purpose of this study was to understand the lived experience of elementary school teachers of the challenges of e-learning in social networks due to the prevalence of coronavirus, which was done using a qualitative approach and phenomenological method. Semi-structured interviews were used for data collection method. Accordingly, with the purposeful sampling approach and standard method, teachers and schools that were in the forefront of virtual education and experienced teachers were selected and based on theoretical saturation, finally 20 people were interviewed. The interviews were analyzed using the Claysian model and the content analysis method. After thematic extraction and categorization, the challenges of e-learning in social networks fall into five main categories: problems for students and parents; Problems with teachers; Problems with content production; Organizational problems and evaluation problems were classified, each of which had subcategories. Based on these findings, it can be concluded that despite the problems and challenges mentioned by teachers, designing a coherent and effective infrastructure to provide virtual education is necessary.

    Keywords: Virtual Education, Elementary School Teachers, corona virus, Teaching, Shad
  • Afsaneh Ahmadialiabadi, Mohsen Izan * Pages 52-64
    The aim of this study was to investigate the integrated curriculum effect on students self-esteem and academic achievement in multi-grade classes in Piranshahr.Method of this study was quasi-experimental and with pretest-posttest with two control groups and two experimental groups.The study statistical population was all students in the sixth grade of multi-grade classes in Piranshahr.Using multi-stage cluster sampling, two primary schools were randomly selected from two groups of multi-grade schools in Lajan and Markazi, and finally, from each primary school, the second grade class in which the sixth grade was located was selected. It was elementary and the sixth grade was selected.Therefore, the research samples include four classes (60people), ie two classes of experimental group (30people), and two classes of control group (30people).The Cooper-Smith Self-Esteem Questionnaire (SEI) was used to assess students' self-esteem.The questionnaire is first administered to 30 people experimentally and after removing some of questions, the Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was 91%.To measure academic achievement, a teacher-made math test with 15 questions was used, which was designed for the sixth grade of elementary school. In order to analyze the data, in addition to descriptive statistics methods (mean and standard deviation), inferential statistics method (ANCOVA) was used.
    Keywords: integrated curriculum, Self-Esteem, academic achievement of mathematics
  • Zahra Hooshyar *, Babak Shamshiri, Amin Izadpanah Pages 65-77
    Generally, there exists a latent futuristic approach in almost every education which assumes childhood as a station to achieving a so-called ideal adulthood. The dominance of this view in citizenship education, which distinguishes the child as a future citizen, entering the society and acting actively only happens in adulthood. However, two major approaches in citizenship education can be identified in educational systems; the conservative approach and the progressive approach. In this study, we have tried to investigate the position of the child in these approaches through a reflective analysis. We have also embarked on identifying and analyzing each of these approaches’ goals in citizenship education. findings show that in the conservative approach, focuses on educating future citizens and the child has a passive position since children are educated for adulthood. The progressive approach, maintains an active position for the child, focuses on empowering the child to be an active member of society while being a child. This study concludes with a proposition of a life-world approach to children’s citizenship education which takes into account the goals of the active/progressive approach, considering the realities of the community in which the child lives, and the child is accepted as a social actor.
    Keywords: citizenship education, Future Citizen, Active Citizen, Childhood Life-world, child as social actor
  • Mohsen Niazi, Ehsan Sanatkar * Pages 78-102
    The purpose of this study is to identify the opportunities and challenges of virtual education in schools during the outbreak of coronavirus using a combination of findings and results of published research with the method of qualitative meta-analysis. Accordingly, after reviewing numerous articles from various domestic scientific databases and based on ten criteria, among 188 researches in this field, 17 articles were selected as the final sources for review, analysis, interpretation and classification. Based on the results of the present study, which is the result of reviewing all selected articles, a total of 126 codes were extracted, which were determined in 6 components and 3 levels, 47 codes as opportunities and 79 codes as challenges. The findings of this study indicate that among the existing components, except the productivity component, which has nearly twice the opportunities and the organizational component, whose opportunities and challenges are exactly equal to each other, among others Components, challenges from 1.5 to more than 3 times more than the opportunities available in that component among different sources.
    Keywords: E-learning, virtual learning, happy networking, corona virus
  • Zahra Esmaeili, Parvin Ahmadi *, Parvin Samadi Pages 103-121

    The main purpose of the present study is to develop a practical guide for the integrated first- grade elementary curriculum. The research approach was qualitative (qualitative content analysis method) and the research community was all first- grade elementary textbooks and the teacher’s teaching guide for each book. The research sample was the same as the community. The theme-based integrated curriculum approach (concept based and skill-based) was chosen. Concepts and skills were extracted from the textbook and objectives of each lesson were extracted from the teacher’s teaching guide and coded simultaneously. Codes that had a common theme were categorized into curriculum themes. 81 initial codes were obtained and classified into 43 categories, and finally, 19 combined themes were formed. Topics include: The journey to the past, wonders of creation, science and life, the essence of life, our motherland, Iran, science learning, jobs, Muslim child, change, our family, senses, fauna, assortment, health, modeling skills, measuring skills, drawing skills, counting skills, Life skills. Class lesson plans (annual and daily) are based on these common themes; if the book's concept and content are not included in these themes, it will be taught in the same traditional (separate) way.

    Keywords: practical guide, Curriculum development, integrated curriculum, Thematic curriculum, elementary, first -grade elementary