فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 19 (پاییز 1400)

مجله زمین ساخت
پیاپی 19 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید معین هاتفی، علیرضا ندیمی* صفحات 1-15

    منطقه مورد مطالعه در این پژوهش در ایران مرکزی و جنوب روستای بیاضه قرار دارد. با استفاده از مطالعات سنجش از دور و بررسی های صحرایی، الگوی پراکندگی و تکامل ساختارهای شکننده و شکل پذیر در این بخش از ایران مرکزی مورد مطالعه قرار گرفتند. در طی مطالعات سنجش از دور با استفاده از فیلتر های مختلف الگوی پراکندگی شکستگی های اصلی و فرعی بررسی شد. در بخش مطالعات صحرایی به منظور کنترل و بررسی گسل ها و چین ها، برداشت های ساختاری از نواحی مختلف منطقه مورد مطالعه انجام گردید. در بررسی واحدهای چین خورده، دو چین خوردگی با ویژگی های هندسی تقریبا متفاوت شناسایی شد که تحت تاثیر سمت همگرایی شمال غرب- جنوب شرق و شرقی- غربی تکامل یافته اند. مطالعات سنجش از دور و صحرایی بر روی گسل ها، سه راستای شمال شرق-جنوب غرب، شمال غرب- جنوب شرق و شمالی- جنوبی را برای گسل های اصلی منطقه نشان داد. میدان تنش قدیمی حاصل از این مطالعات چندین جهت را برای تنش بیشینه مشخص کرد که با راستای شمال غرب، شمال شرق، جنوب و شرق و میل کم تا افقی سازوکار فشارشی حاکم بر منطقه را نشان می دهد. گسل های حاجی آباد و بیاضه به عنوان گسل های اصلی به همراه گسل های فرعی با الگوی شکستگی های ریدل مقایسه شدند و علیرغم تاثیر زیاد در گسترش گسل ها و چین خوردگی ها در منطقه، مشخص گردید که هنوز به بلوغ ساختاری خود نرسیده اند.

    کلیدواژگان: ساختارهای شکل پذیر، ساختارهای شکننده، خطواره های ساختاری، سنجش از دور، بیاضه
  • کسری داغینه، زینب داودی*، شهریار صادقی، مهتاب افلاکی صفحات 17-34

    حوضه طارم در پهنه ساختاری البرز غربی با روند کلی شمال غرب- جنوب شرق واقع است. این حوضه در اثر فاز کششی بعد از برخورد ایران مرکزی با بلوک اوراسیا و تشکیل رشته کوه البرز شکل گرفته است. در این پژوهش که با هدف شناسایی و معرفی دقیق ساختارها و تحلیل هندسی و جنبشی گسل ها و چین خوردگی ها به منظور تکمیل پیشینه زمین ساخت بخش شرقی حوضه طارم صورت گرفت، مشخص شد که کشش تشکیل دهنده حوضه طارم که بر اساس مطالعات از قبل صورت گرفته از اواخر الیگوسن شروع شده است تا اوایل نیوژن ادامه داشته و نتیجه این کشش تشکیل ساختارهای گسلی نرمال با روند شمال غربی در منطقه است. از اواسط نیوژن تا عهد حاضر فشارش حاصل از برخورد صفحه عربی و در ادامه چرخش ساعتگرد بلوک کاسپین دو فاز لغزشی-فشارشی را در البرز غربی ایجاد کرده است. این فازهای لغزشی-فشارشی، یکی با راستای فشارش شمال غرب و مولفه امتداد لغزی راست بر (در زمان پلیوسن) و دیگری با راستای فشارش شمال شرق و مولفه امتداد لغزی چپ بر (در زمان پلیستوسن تا عهد حاضر)، به ترتیب سبب ایجاد چین خوردگی های با روند محوری شمال شرق و چین های با روند محوری شمال -شمال غرب همراه با گسل های نرمال با روند شرقی-غربی در لایه های نیوژن منطقه شده است. همچنین ساختارهای گسلی نرمال با روند شما ل شرق و چین خوردگی ها با روند محوری شرقی-غربی مشاهده شده در منطقه، نشان دهنده تاثیر گسل پی سنگی سپیدرود با روند شما ل شرقی و حرکت چپ بر است که در جنوب سد منجیل نیز ادامه دارد.

    کلیدواژگان: تکامل ساختاری واحدهای نئوژن، پهنه های لغزشی-فشارشی، گسل پی سنگی سپیدرود، گسل نرمال، حوضه طارم
  • فرید زمردی، مهران آرین*، زهرا ملکی صفحات 35-50

    در این مطالعه از پردازش و تفسیر داده های نمودار تصویرگر سازند و نمودارهای متداول مخزنی با استفاده از نرم افزار تخصصی ژیولاگ، جهت توصیف خواص مخزنی سازند فهلیان در یکی از میادین نفتی دشت آبادن استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد شیب لایه ها کمتر از 10درجه و جهت یافتگی لایه ها در محدوده 22/1 تا 69/89 درجه و در امتداد شمال شرقی است، شیب-آزیموت برابر با °55- °08/3 درجه در امتداد شمال غرب-جنوب شرق بوده است. توسعه شکستگی ها در این سازند کم، و شکستگی های موجود از نوع باز و در امتداد جنوب غربی هستند. محدوده شیب شکستگی ها بین 76/29 تا 09/73 درجه تعیین شده است. بیشینه تنش نیز در جهت شمال شرق-جنوب غرب (NE-SW)، تشخیص داده شده است. پردازش و تفسیر نمودارهای متداول مخزنی نیز نشان می دهد سازند فهلیان در میدان نفتی مورد مطالعه به 6 لایه (F1,F2,F3,R1,F4,R2) قابل تفکیک است. لایه های R1,R2 به دلیل داشتن تخلخل مفید خوب (معادل 5/7 و 1/6درصد) و اشباع آب موثر پایین (4/9 و 9/4درصد) در بعضی از فواصل عمقی پتانسیل مخزنی نشان می دهند، اما ضخامت این لایه های تولیدی کم است. لایه های F1,F2,F3,F4 به دلیل تخلخل بسیار ضعیف و یا حجم شیل بالا اساسا فاقد پتانسیل مخزنی هستند. از نتایج کاربردی مطالعه حاضر این است که با توجه به متراژ کل حفاری و خصوصیات مخزنی (ضعیف) و با در نظرگرفتن هزینه های حفاری، بهره برداری و فرآورش، این میدان در شرایط کنونی برای توسعه مناسب نیست و در صورت توسعه با توجه به پتانسیل ضعیف مخزنی نیازمند بهره گیری از روش های تحریک سازند از جمله اسیدزنی گسترده خواهد بود.

    کلیدواژگان: نمودارهای تصویرگر، شکستگی ها، سازند فهلیان، خصوصیات مخزنی
  • مریم آهنکوب*، غلامرضا خدادادی صفحات 51-63

    منطقه مورد مطالعه در شمال شهر چلگرد بخش مرکزی شهرستان کوهرنگ در غرب استان چهارمحال و بختیاری می باشد. هدف از این پژوهش بررسی زمین ساخت فعال مرتبط با فعالیت گسل کوهرنگ در ارتفاعات زردکوه می باشد. در این پژوهش با استفاده از شاخص هایی مورفومتری انتگرال هیپسومتری (Hi)، عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، گرادیان رودخانه (SL)، شکل حوضه (BS) محاسبه شده است. به منظور تعیین میزان فعالیت ریخت زمین ساختی نسبی در منطقه مورد مطالعه، شاخص زمین ساخت فعال نسبی (IAT) محاسبه شده است. نقشه پهنه بندی حاصل از شاخص (IAT) نشان می دهد که فعالیت های نو زمین ساختی در همه ی جای این منطقه یکسان نبوده است حوضه هایی با فعالیت متفاوت ریخت زمین ساختی در منطقه پراکنده هستند. گسل کوهرنگ و گسل هایی فرعی آن در برخی مقاطع و حوضه ها فعال می باشند. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده منطقه دارای فعالیت ریخت زمین ساختی متوسط تا کم می باشد.

    کلیدواژگان: زمین ساخت، شاخص هایی زمین ریختی، گسل کوهرنگ، ارتفاعات زردکوه، چمال
  • محسن پورکرمانی*، الهام محمدی ها، علی سلگی، مهران آرین صفحات 65-77

    وجود پیشینه فعالیت لرزه ای و نرخ بالای فعالیت تکتونیکی در منطقه که نشان می دهد ناحیه مورد مطالعه در حال آزاد سازی انرژی در مرحله پیش لرزه و در نتیجه در برخی نقاط تجمع تنش هاست، که توان لرزه خیزی بالایی را در آینده بدنبال خواهد داشت. به همین منظور گسل های فعال محدوده مورد پژوهش ترسیم شده است و نقشه پراکندگی سطح فعالیت نسبی زمین ساختی با داده های لرزه ای دستگاهی مورد ارزیابی قرار گرفته است در آخر بیشینه شتاب لرزه ای ناحیه محاسبه گردید و خطواره های منطقه با روش PCA بدست آمده است. پس از بررسی خطواره های ناحیه مشخص گردید که خطواره های L1,L2,L3,L4,L5 فاقد همتا در نقشه مغناطیس هوایی هستند و لذا یک گسل سطحی می باشند و نیز خطواره های سطحی L1 دارای انطباق مناسبی با گسل داوودیه G27 و خطواره سطحی L6 دارای انطباق مناسبی با خطواره مغناطیسی F-9 و خطواره های سطحی L2,L3,L4,L5 دارای انطباق با هیچ کدام از گسل های رخنمون یافته در نقشه زمین شناسی و خطواره مغناطیسی نمی باشند و تایید گسلی بودن آن ها نیاز به بررسی های صحرایی دارد.

    کلیدواژگان: استخراج خطواره، سنجش از دور، تحلیل مولفه اصلی (PCA)، تراکم خطواره
  • مصطفی نجفی*، سید احمد علوی، محسن احتشامی معین آبادی صفحات 79-90

    در گستره مورد مطالعه که در جنوب سلفچگان واقع شده، مجموعه ای از دایک های حدواسط تا اسیدی وجود دارند که در دو مرحله فورانی در واحدهای برش آندزیتی خاکستری و لاپیلی توف تیره به سن میوسن نفوذ کرده اند و در نتیجه سن دایک ها اواخر میوسن به بعد بوده است. در این مطالعه تغییرات وضعیت محورهای تنش دیرین در این گستره با استفاده از تحلیل داده های خش لغز و آینه های گسلی و همچنین تراژکتوری های تنش دیرین مبتنی بر روند دایک ها از میوسن به بعد مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از موقعیت دایک های موجود در گستره و تحلیل داده های تنش دیرین به روش برگردان تنش دیرین مشخص شد، تغییرات روند محورهای اصلی تنش از نیوژن یا پلیو-کواترنری رخ داده است، به گونه ای که راستای تنش بیشینه از راستای شمالی- جنوبی در انتهای میوسن به شمال خاوری- جنوب باختری طی پلیوسن- کواترنری تغییر کرده است. این تغییر روند می-تواند ناشی از چرخش ساعتگرد پوسته اقیانوسی خزر جنوبی باشد که تاثیر آن فقط محدود به البرز نبوده و در ایران مرکزی نیز موثر بوده است. این تاثیر اخیرا در مطالعات دیگر در پهنه سامانه گسلی کوشک نصرت اشاره شده است.

    کلیدواژگان: ارومیه-دختر، تنش دیرین، روش برگشتی، خش لغز، تراژکتوری دایک
|
  • Seyedmoein Hatefi, Alireza Nadimi * Pages 1-15

    The study area in this research is located in the Central Iran and south of Bayazeh village. Using remote sensing and field studies, the pattern of distribution and evolution of brittle and ductile structures in this part of Central Iran were studied. During remote sensing studies, using different filters, the fracture scattering pattern was investigated. In the field studies section, in order to control and study the faults and folds, structural measurements were performed from different parts of the study area. In the study of folded units, two folding with almost different geometric characteristics were identified that evolved under the influence of NW-SE and E-W convergence directions. Remote sensing and field measurement studies on faults showed three directions of NE-SW, NW-SE and N-S orientations for the main faults in the region. The paleostress field obtained from these studies identified several directions for maximum stress, which with the direction of northwest, northeast, south and east and low to horizontal plunge shows the compressional mechanism prevailing in the region. Hajiabad and Bayazeh faults as the main faults along with minor faults were compared with Riddle fracture pattern and despite the great impact on the spread of faults and folds in the region, it was found that they have not yet reached their structural maturity.

    Keywords: Ductile structures, brittle structures, Structural lineaments, remote sensing, Bayazeh
  • Kasra Daghineh, Zeinab Davoodi *, Shahryar Sadeghi, Mahtab Aflaki Pages 17-34

    Tarom basin with a general trend of NW-SE is located in the western Alborz structural zone. This basin has been formed due to the extensional stress regime after the collision between the Central Iran and Eurasian block and formation of the Alborz mountain range. In this study, we aimed to identify and introduce of structures toghether with geometric and kinematic analysis of faults and folds to complete the previous researches about the tectonic setting of the eastern part of the Tarom basin. According to our data and previous studies, formation of the Tarom basin started during Oligocene and continued until the early Neogene. The result of this extension is NW striking normal faults in the region. From the Middle Neogene to the Recent, the pressure resulting from the collision of the Arabic plate and Central Iran and the subsequent clockwise rotation of the Caspian block have created two transpressional phases in the western Alborz. One is the dextral transpression with NW compressional component (in the Pliocene) which caused the folds with NE axial trend and the other is the sinistral transpression with NE compressional component (during the Pleistocene to the Recent) which caused the NNW folding and E-W striking normal faults in the Neogene layers. Also the NE striking normal faults and folds with E-W axial trend in the area, show the effect of reactivation of NE stiking left lateral Sefidrud basement fault which continues to the south of Manjil dam.

    Keywords: Structural evolution of Neogene units, transpression zones, Sefidrud basement fault, Normal fault, Tarom basin
  • Farid Zomorrodi, Mehran Arian *, Zahra Maleki Pages 35-50

    In this study from the processing and interpretation of the image log (EMI Log) and results integration with the results of the interpretation of conventional reservoir logs (full set logs) In order to describe the reservoir properties of Fahliyan Formation, has been used. Processing and interpretation of full set and image logs in Geolog specialized software. The findings of this study are based on the processing and interpretation of the EMI image log, the dip of the layering is less than 10 degrees and along the northeast. Also, the development of fractures in this limited formation, and generally fractures are open and along the South-West. The maximum tension is also detected in the direction of North East-South-West (NE-SW). The processing and interpretation of conventional reservoir diagrams also shows that the Fahliyan Formation in one of the oil fields of Abadan plain can be divided into 6 layers (F1, F2, F3, R1, F4, and R2). The layers of R1, R2 show weak reservoir potential and F1, F2, F3, and F4 layers are basically lacking reservoir potential due to their very poor porosity or high shale volume. The present study is an applied study. With regard to drilling ranges and reservoir conditions (poor) and considering the costs of drilling, operation and processing, this field is not suitable for development at present and in case of development, due to poor reservoir conditions, it will be necessary to stimulate formation, including acidification.

    Keywords: Formation imager log, Fracture, Fahliyan Formation, Reservoir charactrization
  • Maryam Ahankoub *, Gholamreza Khodadadi Pages 51-63

    The study area is in the north of Chelgard city, the central part of Koohrang city in the west of Chaharmahal and Bakhtiari province. The purpose of this study is to evaluate the tectonic evidence related to the activity of Koohrang fault in Zardkooh heights. In this study using indicators Hypsometric integral morphometry (Hi), Drainage basin asymmetry (Af), River gradient (SL), The shape of the basin (BS) is calculated. In order to determine the relative tectonic morphological activity in the study area, The relative active tectonics index (IAT) has been calculated. The map shows the resulting zoning index (IAT) New tectonic activities have not been the same everywhere in the region Basins with different New construction activity are scattered in the area In general Koohrang fault and its sub-faults are active in some sections and basins, according to the obtained results, the area has moderate to low tectonic morphological activity.

    Keywords: Tectonics, geomorphic indexes, Koohrang fault, Zardkooh heights, Chamal
  • Mohsen Porkermani *, Elham Mohammadiha, Ali Solgi, Mehran Arian Pages 65-77

    Existence of seismic activity history and high rate of tectonic activity in the region, which indicates that the study area is releasing energy in the pre-seismic stage and as a result in some points of stress accumulation, which will lead to high seismic potential in the future. For this purpose, the active faults of the study area have been drawn and the scatter map of the relative tectonic activity level has been evaluated with instrumental seismic data. Finally, the maximum seismic acceleration of the area has been calculated and the area lines have been obtained by PCA method. After examining the area lines, it was found that lines L1, L2, L3, L4, L5 do not have a counterpart in the aerial magnetic map and therefore are a surface fault. L6 has good compatibility with F-9 magnetic line and surface lines L2, L3, L4, L5 do not have any compatibility with any of the faults exposed in the geological map and magnetic line and their faulting needs to be investigated. It has a desert.

    Keywords: Linear Extraction, remote sensing, Principal Component Analysis (PCA), Linear Density
  • Mostafa Najafi *, Ahmad Alavi, Mohsen Ehteshami-Moinabadi Pages 79-90

    In the study area, which is located in the south of Salafchegan, there is a series of intermediate to acidic dykes that have penetrated in two stages of eruption in the Lapilli tuff units and the dark gray andesitic section. according to the age of the host rocks, the injection time of these dykes was late Miocene onwards. In this study, changes in the position of long-term stress axes in this area have been investigated using analysis of slickenline data and slickenside as well as long-term stress trajectories based on dykes’ trend from Miocene onwards. By using the position of the dykes in the area and analyzing the long-term stress data with inversion method, changes in the trend of the main stress axes from Neogene or Plio-Quaternary have indicated, so that the maximum stress direction from north-south direction at the end of Miocene to north east-southwest changed during the Pliocene-Quaternary. This change in trend could be due to the clockwise rotation of the South Caspian block, the impact of which was not limited to Alborz and was also effective in Central Iran. This effect has recently been reported in other studies in the area of the Kushk fault system.

    Keywords: Urumieh-Dokhtar, long-term stress, Inversion Method, Slickenline, dyke trajectory