فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی بین المللی - پیاپی 57 (پاییز 1401)

نشریه تحقیقات حقوقی بین المللی
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امین البوشوکه*، عبدالحسین شیروی خوزانی صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    حمل از طریق خطوط لوله یکی از شیوه های نوظهور در حمل مواد و کالا در جهان می باشد که به واسطه مزایا و قابلیت های ویژه و منحصربه فرد خود در جابجایی موادی همچون نفت و گاز و دیگر میعانات، روز بروز در کانون توجه برنامه ریزان و توسعه ی بخش حمل و نقل در کشورها قرار می گیرد؛ اما این شیوه ممکن است موجب بروز خساراتی گردد که مسیولیت مدنی را در پی خواهد داشت.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    قواعد مربوطه در زمینه مسیولیت متصدی حمل در حوزه حمل و نقل نفت و گاز از طریق خطوط لوله در نظام حقوقی ایران و همچنین در نظام حقوقی بین الملل از تکامل چندانی برخوردار نیست،  بر این اساس در این زمینه نیازمند قواعد منسجم از حوزه قواعد عام حمل و نقل می باشیم. در حمل نفت و گاز از طریق خطوط لوله، ماهیت قرارداد حمل و نقل در حقوق تجارت بر آن نیز صدق می کند به گونه ای که با توجه به عقدی که بین فرستنده و متصدی حمل محموله (نفت و گاز) منعقد می شود متصدی حمل ملزم به رعایت تمامی مفاد توافق شده در قرارداد می باشد و اگر در این زمینه قصور و کوتاهی کرده باشد تبعات و خسارات ناشی از این کوتاهی بر عهده وی می باشد مگر اینکه خسارات وارده توسط عوامل خارج از حیطه اختیارات وی (همچون قوه قاهره) صورت گرفته باشد که در این صورت نیز وی ملزم به اثبات این عامل خارجی برای معافیت از مسیولیت می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، حمل و نقل، نفت و گاز، متصدی حمل و نقل، محیط زیست
  • حسن کریمی فرد* صفحات 21-39
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه های همیشگی حقوقدانان از گذشته تاکنون، این امر بوده است که برای تطبیق اعمال و تصمیمات نهادها و مقامات دولتی و غیردولتی با قانون و اعمال حاکمیت قانون بر نهادها و مقامات فوق الذکر یک مرجع بی طرف و منصف تاسیس شود تا بتواند ضمن نظارت بر فرآیند تصمیم گیری نهادها و مقامات دولتی و غیردولتی نسبت به صحت و اعتبار تصمیمات و اقدامات مذکور، اطمینان یابد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز به عنوان نهاد عمومی غیردولتی، در ارتباط با انتخاب کنندگان، اقدامات و تصمیماتی را وضع می نمایند که ممکن است حقوق و آزادی های آنها را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین احتمال سوء استفاده از صلاحیت ها و به عبارت بهتر تجاوز به منافع عمومی و ملی توسط برخی اعضا یا شوراهای اسلامی شهر و روستا وجود دارد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصول یک صد و پنجم و یک صد و ششم، حدود صلاحیت های نهاد مذکور را تعیین نموده و انطباق مصوبات شوراها را با موازین اسلام و قوانین کشور را خواستار می باشد که در صورت انحراف از وظایف قانونی، مجاری اعتراض به مصوبات شوراها و در نهایت انحلال را به طورکلی مشخص نموده است. نوشتار پیش رو بر آن است تا عملکرد و وظایف هییت های حل اختلاف و رسیدگی به شکایات شوراهای اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. مدعای پژوهش حاضر آن است که تقویت نظارت بر اعضا از طریق مراجع قضایی، رفع ابهامات قانونی و تهیه و تصویب آیین نحوه رسیدگی به تخلفات از جمله راهکارهایی حایز اهمیت برای بهبود نظارت بر اقدامات و عملکرد اعضای شوراهای اسلامی است.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، شورای اسلامی، منافع عمومی، حاکمیت قانون
  • جواد صالحی* صفحات 41-59
    زمینه و هدف

    سرمایه گذاری خارجی توام با فساد و نتایج آن در رویه دیوان داوری ایکسید یکی از مباحث جدید در حقوق بین الملل سرمایه گذاری است. بررسی ابعاد مختلف و تاثیر رویه دیوان داوری ایکسید بر حقوق سرمایه گذار و مسیولیت دولت میزبان در ارتباط با سرمایه گذاری خارجی، از اهداف و موضوع این نوشتار است.

    روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و انتقادی است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان می دهد که داوری متکی بر معاهده سرمایه گذاری توام با فساد به تقاضای سرمایه گذار خارجی در دیوان داوری ایکسید رد می شود. این رویه واجد دو دستاورد است که دو روی یک سکه هستند. اول اینکه سرمایه گذار از حمایت های قانونی و داوری محروم است. نادیده گرفتن حقوق سرمایه گذار ناشی از ایفای نقش آن به عنوان طرف اول فساد، خودخواسته و ناگزیر است. دوم اینکه دولت میزبان با دفاع فساد و اثبات آن از مسیولیت در قبال سرمایه گذار خارجی مبری است. این وضعیت حاکی از منفعت فساد برای دولت میزبان است، درحالی که ماموران دولت میزبان نیز طرف دوم فساد هستند.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل سرمایه گذاری، سرمایه گذار خارجی، دولت میزبان، سرمایه گذاری خارجی توام با فساد، دیوان داوری ایکسید
  • بهرام تقی پور*، علیرضا صالحی فر، رئوف سیاری صفحات 61-77
    زمینه و هدف

    شرکت ها به عنوان یکی از نهادهای حقوقی، نقش موثری در پویایی اقتصادی کشورها و جذب سرمایه های داخلی و خارجی دارند؛ اگرچه عرضه سهام توسط ناشران و خرید آن ها توسط سهامداران موافق با اصل آزادی اراده طرفین می باشند، اما این آزادی با توجه به موقعیت برتر اطلاعاتی ناشران نسبت به سایر فعالان بازار سرمایه، کارآیی این بازار را تحت تاثیر قرار خواهد؛ زیرا تعهد به افشای اطلاعات به عنوان یکی از عناصر تضمین کننده جهت ایجاد برابری میان ناشر و سایر فعالان شناخته می شود؛ ازاین رو ضرورت شفافیت اطلاعاتی یعنی دستیابی به اطلاعات مربوط به عملکرد دوره ای، موقعیت مالی و فرصت های سرمایه گذاری می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر گردآوری اطلاعات به نحو روش توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای است. در این طرز تحقیقات سعی شده تا آنچه ‏هست بدون هیچ گونه دخالت یا استنتاج ذهنی گزارش داده شود و نتایجی عینی از موقعیت کسب گردد.

    یافته ها و نتایج

    یافته های این پژوهش بر مبنای مطالعه تطبیقی نظام حقوقی سه کشور دلالت بر آن دارد که برخلاف نظام حقوقی ایران که مبانی تعهد به افشای اطلاعات به دلیل نبود قوانین و رویه قضایی مشخص، تابع قواعد عمومی مندرج در قانون بازار اوراق بهادار و سایر قوانین می باشد، در حقوق آمریکا و انگلستان قانون گذاران از صدها سال پیش در قوانین مختلف به این موضوع پرداخته اند؛ ازاین رو حفظ حقوق سهامداران، نظم عمومی، حسن نیت، انصاف و اجتناب از سوءاستفاده مالی به عنوان مهم ترین مبانی تعهد به افشای اطلاعات در خصوص شرکت های پذیرفته شده در بازار اوراق بهادار شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، شفافیت، نظم عمومی، انصاف، حسن نیت، سهامداران
  • صیاد درویشی* صفحات 79-106
    زمینه و هدف

    تحقیقات فراوانی درباره ی رابطه سرمایه اجتماعی و پیشگیری از جرایم اجتماعی در بین گروه های مختلف و براساس روش های متفاوت انجام شده است. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل به منظور ترکیب و یکپارچه سازی نتایج مطالعات صورت گرفته پیرامون ارتباط میان سرمایه اجتماعی و پیشگیری از جرم است.

    روش

    به منظور انجام فراتحلیل حاضر، با بررسی پیشینه از میان تمام پژوهش های مرتبط با رابطه میان سرمایه اجتماعی و پیشگیری از جرم که بین مهروموم های 1390 تا 1399 در مجلات معتبر علمی به چاپ رسیده بودند، تعداد  17 پژوهش که ازلحاظ روش شناختی موردپذیرش بود، انتخاب و فراتحلیل روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فراتحلیل بود و از روش اندازه اثرکوهن برای دستیابی به مقدار ارتباط کلی استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها نشان دادند اندازه اثر یا ضریب تاثیر سرمایه اجتماعی بر پیشگیری از جرم برابر با 0.48 است که با تبدیل متوسط  dبه مقدار z در یک منحنی توزیع نرمال برحسب نظام تفسیری کوهن، این میزان، تاثیری در حد بالا ارزیابی می شود. یافته ها با رویکرد تطبیقی و در مقایسه با تحقیقات خارجی مورد تحلیل قرار گرفت. درمجموع نتایج تحقیقات داخلی و خارجی در تاثیرگذاری تمام شاخص های سرمایه اجتماعی بر کاهش جرم به اجماع اتفاق نظر داشته و بر تقویت این شاخص ها تاکیددارند. درمجموع، نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه اجتماعی بر پیشگیری از جرم به طور معناداری در سطح (001P<0/) اثرگذار است. همچنین اندازه اثرمتغیرهای سرمایه اجتماعی می تواند اهمیت آن ها را در پیشگیری از جرم نشان داده و راهنمایی در تحقیقات آتی و درسیاست گذاری ها در این زمینه گردد. نتایج بیانگر این است که تمام سازمان های رسمی و غیررسمی و نهادها باید از تمام ظرفیت های خود در توسعه ابعاد و شاخص های سرمایه اجتماعی برای ارتقاء فضای امنیت اجتماعی بهره گیرند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فراتحلیل، اندازه اثر
  • سید محمد آقامیری، خیرالله پروین* صفحات 107-121
    زمینه و هدف

    حمایت از حقوق شهروندی در ارکان مختلف سیستم های قانون گذاری و همچنین اجرای آن به عنوان یک اصل موردپذیرش قرارگرفته است. ازاین رو به نظر می رسد در حوزه مقررات حاکم بر شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز از چارچوب های مبتنی بر حمایت از حقوق شهروندی استفاده می شود. حقوق شهروندی هم در مرحله ایجاد و هم در مرحله اجرا باید در پرتو حقوق شهروندی و حمایت از آن باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    اسناد حقوق بشری را بدون شک می توان یکی از منابع مهم حقوق شهروندی دانست. به عبارت دیگر دولت ها با پیوستن به اسناد حقوق بشری تعهد می دهند که مقررات داخلی را با تعهدات بین المللی خود منطبق نمایند و بر این اساس تدوین مقررات مربوط به حق شهروندی بخشی از این فرآیند می باشد. شوراها می توانند با فراهم آوردن بستر مشارکت شهروندان در اداره امور، نقش بسیارم ثبت و مهمی در احقاق حقوق شهروندی داشته باشند. با توجه به نقش شهروندان در انتخابات شورای شهر، به نظر می رسد زمانی حق شهروندی در شوراها رعایت می گردد که وی دارای اصل اختیاری بودن شرکت در انتخابات باشد.

    کلیدواژگان: شهروندی، کرامت انسانی، شوراهای اسلامی، ضمانت اجرا
  • مهدی عباسی سرمدی*، وحید معین صفحات 123-146

    در بحث ادله اثبات دعوا در امور مدنی فلسفه دادرسی مدنی کشف حقیقت است نه صرفا فصل خصومت، در همین راستا اسلام نیز اجرای حق و عدل را به دادرس تکلیف کرده و در این خصوص در این که دادرس در چه دعوایی به قضاوت نشسته است تفاوتی قایل نشده، زیرا ملاک عمل احقاق حق است. قانون گذار ما نیز با تغییراتی در قانون آیین دادرسی مدنی خواسته با عبور از نظریه سنتی انجام دادرسی به منظور فصل خصومت، هدف را به سمت کشف واقع تغییر دهد و با اعطای اختیارات به دادرس مدنی در کشف حقیقت، فصل خصومت را به عنوان آخرین راه حل برگزیند، چرا که فصل خصومت هدف دادرسی نیست بلکه اقتضای دادرسی است. در قانون گذاری های جدید به منظور کشف واقع، این تمایل دیده میشود که بر میزان اختیارات دادرس حقوقی، چنانکه در امور کیفری است بیفزایند و در این زمینه اعتماد بیشتری به دادرس داشته باشند. به همین جهت قواعد محدود کننده قدرت تشخیص دادرس در حال کاهش است به طوری که دیدگاه سنتی مبنی بر تفکیک بین دعاوی کیفری و حقوقی در امر اثبات تا حدود زیادی از بین رفته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی دلیل، اختیارات دادرس، آیین دادرسی مدنی فراملی، کشف حقیقت، فصل خصومت
  • میرشهبیز شافع، مهدی دلگیر* صفحات 147-170
    زمینه و هدف

    تعدد محاکم و صلاحیت های بین المللی پدیده ی نسبتا نو-ظهوری است که در حقوق بین الملل عمومی به طور کلی و حقوق تجارت بین الملل به طور خاص شکل گرفته است. هرچند این پدیده نشان دهنده ی تمایل روزافزون دولت ها برای استفاده از روش های مسالمت آمیز برای حل-و-فصل اختلافات شان است، اما در نظام حقوقی بین المللی فاقد سلسله مراتب می تواند با پیامدهای زیان بخشی، مانند رقابت صلاحیتی و صدور احکام متعارض، همراه باشد. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که آیا پدیده ی تعدد محاکم و صلاحیت ها در حقوق تجارت بین الملل شکل گرفته است یا خیر؛ و در صورت شکل گیری این پدیده، این امر چه آثاری بر حقوق تجارت بین الملل دارد و چه راه کارهایی را می توان برای مواجهه با پیامدهای منفی آن پیش نهاد کرد.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی ارزیابی شده است.

    یافته ها و نتایج

    با توجه به عوامل موثر در پیدایش تعدد محاکم و صلاحیت ها که در این پژوهش بررسی شده اند، پاسخ پرسش مذکور در قسمت هدف مثبت است. براین اساس، آثاری که تعدد محاکم و صلاحیت ها در حقوق تجارت بین الملل دارد تبیین شده است. سپس، با توجه به صلاحیت انحصاری سازمان تجارت جهانی بر اختلافات تجاری بین المللی، و استثنایات وارد بر آن از سوی موافقت نامه های تجارت آزاد، نمونه های عملی تعارضات صلاحیتی در رویه ی قضایی تجاری بین المللی بررسی شده است. در نهایت، به منظور مواجهه با پیامدهای منفی تعدد محاکم و صلاحیت ها، ابزارهای پیش نهادشده برای حل تعارضات صلاحیتی میان ساز-و-کارهای حل-و-فصل اختلاف سازمان تجارت جهانی و موافقت نامه های تجارت آزاد، و هم چنین راه کارهای بهبود تعاملات مشارکتی میان این ساز-و-کارها شناسایی و ارزیابی گردیده است.

    کلیدواژگان: تعدد دادگاه ها و محاکم، صلاحیت های متعارض، سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه ی تجارت آزاد، حل و فصل اختلاف، تعاملات مشارکتی
  • حجت مبین*، سونیا مرتاض پور صفحات 171-196

    مسیولیت مدنی به واسطه تغییراتی که در زندگی انسان اتفاق می افتد همواره دچار تحولات اساسی شده است. نگرش های اقتصادی به حقوق و تحلیل اقتصادی حقوق از جمله مباحثی است که مسیولیت مدنی را تحت تاثیر خود قرارداده است. لذا در این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی معیار مبتنی برکارایی اقتصادی در احراز شخص متعارف پرداخته شده است. در این تحلیل مفهوم اقتصادی شخص متعارف به بررسی دو رویکرد تحققی و هنجاری در راستای نیل به کارایی اقتصادی پرداخته است که معیار اقتصادی شخص متعارف مبتنی بر سنجش منافع و هزینه ها است و بدین وسیله قادر خواهد بود تا انگیزه ی لازم را در عاملین زیان و متضررین بالقوه برای در پیش گرفتن اقدامات احتیاطی مقتضی به منظور احتراز از ایراد ضرر به خویشتن و سایرین ایجاد نماید. علاوه بر این از پیامدهای نابسامان اقتصادی پیشگیری شده و بدین ترتیب گامی موثر در کاستن از میزان هزینه ها و تحقق کارایی اقتصادی برداشته است. در واقع تحلیل اقتصادی شخص متعارف در عین این که بسیاری از ابهامات مفهوم انتزاعی و کلی انسان متعارف را برطرف می کند، در صورتی می تواند معیاری مطلوب و کارا باشد که تنها مبنا و هدف شخص متعارف نباشد و مطلوب و هدفی باشد در کنار سایر اهداف و مبانی شخص متعارف. بدین ترتیب، در رویکرد تحققی به دلیل این که تحلیل اقتصادی مبنایی است .

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، شخص متعارف، تقصیر، کارایی اقتصادی
  • محمدتقی رفیعی*، وحید نظریان صفحات 217-220
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات مهم حقوقی در زنجیره تامین برق این است که چگونه می توان مصرف کندگانی که شروع به تولید برق می کنند در بازار برق فعال کرد.چراکه نقش آن ها به عنوان شرکت کنندگان مستقل در بازار همراه با اشکال بوده یا این امر تسهیل نشده است؛ چگونه فناوری بلاک چین می تواند به مشتریان که در زنجیره تامین برق در ایران در پایین ترین جایگاه قرار دارند، کمک کند تا به عنوان شرکت کنندگان مستقل در بازار در بخش برق حضور فعالی داشته باشند؟ به کارگیری فناوری بلاک چین در صنعت برق چه پیامدهای عمیق حقوقی و سیاسی در کشور به دنبال خواهد داشت؟

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی به مطالعه منابع مرتبط با موضوع و گردآوری اطلاعات پرداخته است.

    یافته ها و نتایج

    با استفاده از فناوری های نوظهور همانند بلاک چین که از روش معاملات همتا به همتا استفاده می کند، علاوه بر فعال کردن مصرف کنندگان در بازار برق می توان ایده ایجاد بازار برق با حضور مصرف کنندگان را دنبال کرد. در حال حاضر معاملات توسط اشخاص ثالث، تامین کنندگان و اپراتورهای سیستم که وظیفه اصلی آن ها گردآوری و هماهنگی متمرکز اطلاعات در مورد بارها و تولید و قرارداد خدمات تامین و توزیع است، تسهیل می شود. در عوض فناوری بلاک چین راه های جدیدی را برای سازمان دهی افراد غیرمتمرکز بدون نیاز فوری به یک نهاد واسطه امکان پذیر می سازد. استفاده از این فناوری نیازمند سیاست گذاری تقنینی در جهت اعتبار سنجی این فناوری ها، سیاست گذاری تقنینی به منظور پیاده سازی فناوری ها نوظهور و سیاست گذاری اجرای در جهت نصب و به کارگیری این فناوری ها توسط دستگاه های اجرایی است.

    کلیدواژگان: برق، بلاک چین، همتا به همتا، مصرف کننده، شبکه هوشمند
  • زهرا راغبی، روح الله رحیمی*، حمید ضرابی صفحات 221-241
    زمینه و هدف

    نظارت بر انتخابات در هر کشور به شیوه ای ویژه صورت می گیرد؛ براساس شیوه و سبک منطقه بندی ایالات متحده که متشکل از ایالات متعدد است، شیوه برگزاری انتخابات گسترده ای همچون ریاست جمهوری در تمامی ایالات به یک شیوه خاص و در راستای سیاست های همگون نخواهد بود. در آمریکا هییت های خاص، نظارت بر انتخابات را بر عهده دارند. این هییت ها تحت نظارت و هدایت «کمیسیون انتخاباتی فدرال» عمل می کنند و بر اساس قانون کمیسیون انتخاباتی فدرال، اعمال نظارتی، بیشتر معطوف به تبلیغات و هزینه های انتخاباتی بوده و حتی نظارت بر صلاحیت کاندیداها صورت نمی گیرد.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث ابزار تحقیق، اسنادی و کتابخانه ای و از حیث روش تجزیه و تحلیل، توصیفی- تحلیلی است.

    یافته ها و نتایج

    تمایلات و منافع حزبی و جناحی اعضای مجالس ایالتی می تواند با حوزه بندی انتخاباتی، تاثیری شگرف بر سرنوشت سیاسی کل مردم ایالات متحده باقی بگذارد. البته ترسیم مرزهای حوزه های انتخاباتی جزء اختیارات هر ایالت محسوب می شود و اگر چه در 32 ایالت از ایالات 50 گانه آمریکا، این وظیفه بر عهده مجالس مقننه ایالتی گذارده شده که غالبا تصویب نهایی آن ها مشروط به تایید فرماندار ایالت است، اما در باقی ایالات نهادهایی مستقل مسیول این امر شده اند که هر چند خروجی اقداماتشان در نهایت تاییدیه مجلس ایالتی را لازم دارد، اما گامی مثبت برای جلوگیری از گژ حوزه بندی به حساب می آید.

    کلیدواژگان: انتخابات، حوزه بندی، نظارت، آمریکا، ساختار انتخاباتی
  • سید نورالدین واحدپور، محسن دیانت*، سهیل سهیلی نجف آبادی صفحات 243-265

    یکی از چالش های نظام بین الملل (سازمان ها و هنجارهای بین المللی و نیز کشورها) در منطقه خاورمیانه و به طور مشخص در افغانستان و سوریه گسترش افراط گرایی (دینی و قومی و...) است. هر چند این موضوع را از ابعاد مختلفی می توان مورد بررسی قرار داد اما هدف این پژوهش بررسی این مساله در افغانستان و سوریه در چارچوب حقوق بین الملل و راهبرد سیاست خارجی روسیه است. سوال اصلی مقاله این است که موضوع گروه های افراط گرای دینی و اقدامات آن ها و نیز نوع برخورد با آن ها(دولت ها و نهادهای فراملی) در حقوق بین الملل و از طرفی سیاست خارجی خاورمیانه ای روسیه چگونه نگریسته شده است؟ روش انجام این پژوهش کیفی است. روش جمع آوری داده ها نیز کتابخانه ای بوده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش توصیفی تبیینی بهره گرفته شده است. نتایج مقاله نشان می دهد که خطر اصلی افراط گرایی دینی از نظر حقوق بین الملل نقض حقوق بشر، صلح و امنیت بین المللی، تروریسم و آزادی مذهبی در چارچوب گفتمان لیبرالیسم است. از طرف دیگر هر چند روس ها در مسایلی چون مبارزه با تروریسم، روند صلح، منع تکثیر جنگ افزارهای کشتار جمعی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان یافته با کشورهای غربی منافع یکسانی دارند، با این حال در مسایلی مثل تغییر نظام های سیاسی، تغییر سیستم های نظامی و گسترش لیبرالیسم غربی در کشورهای منطقه با بهانه مبارزه با افراط گرایی، از نگرانی های مهمی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، سوریه، افغانستان، بنیادگرایی، روسیه
  • میثم ایمانی، نغمه فرهود*، سید یزدالله طاهری نسب صفحات 267-283
    زمینه و هدف

    جرایم اقتصادی به خاطر تاثیر گذار بودن بر تمام سطوح جامعه، یکی از مسایل چالش برانگیز در جهان می-باشند که ایران نیز از این امر مستثنی نیست. فضای اقتصادی ایران هم به دلیل ابتلا به آسیب های عدیده، نسبت به نظام های اقتصادی مثل کشور فرانسه، زمینه مساعدتری برای ارتکاب جرم اقتصادی ایجاد می کند، گسترش جرایم اقتصادی مانع دستیابی دولت به اهداف ملی در حوزه امنیت اقتصادی شده و جرایم عمومی را به مخاطره می اندازد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    قانون مجازات اسلامی برای نخستین بار به روش«تبیین حصری مصادیق» مفهومی از جرم اقتصادی ارایه کرده است. که تا حدودی می توان گفت مصادیقی از جرایم اقتصادی بیان شده است. انتقادی که بر جرایم اقتصادی در سیاست کیفری کنونی ایران وارد است این مطلب است که برخی از جرایم مانند جرایم حوزه بازار اوراق بهادار از شمول تعریف خارج مانده اند و برخی از جرایم که صبغه اقتصادی ندارند و تنها می توانند با جرایم اقتصادی ارتباطی داشته باشند، مانند اعلام نکردن وقوع این جرایم از سوی مقامات رسمی، داخل در جرایم اقتصادی قرار گرفته اند. برخلاف حقوق فرانسه، در سیاست کیفری ایران، دبه ویژه از منظر حقوق شکلی، رویکرد منسجم و منظمی نداشته و رژیم افتراقی برای مبارزه با این جرایم درنظر گرفته نشده است و با وجود تصریح به »دادسرای ویژه جرایم اقتصادی« در ماده 25 قانون آیین دادرسی کیفری که در ماهیت تخصصی است و صلاحیت ذاتی ندارد، دادگاه اختصاصی برای این جرایم پیش بینی نشده است.

    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، افتراقی شدن رسیدگی، سیستم قضایی، سیاست کیفری
  • سید محمدتقی کریم پور آلهاشم* صفحات 285-304
    زمینه و هدف

    کار حاضر در زمینه کشف شیوه ای علمی - کاربردی در جهت تشخیص و تعیین انواع بطلان (مطلق ، نسبی و عدم وجود) قرارداد در حقوق دو کشور ایران و فرانسه به کنکاش پرداخته است. در حقوق این دو کشور، جهت تشخیص انواع و مصادیق بطلان از سه معیار کلی "شرایط صحت عقد" ، "عدم قابلیت استناد" و "منافع عمومی در مقابل منافع خصوصی" استفاده شده و معیار اخیر به عنوان معیار اصلی انتخاب و وارد قانون مدنی جدید فرانسه نیز گردیده است. نظر به عدم کفایت معیارهای نامبرده ، هدف از تحقیق حاضر کشف روشی قاعده مند و نو برای تعیین و تشخیص انواع بطلان در حقوق این دو کشور بوده است.

    روش شناسی: 

    تحقیق به شیوه توصیفی - تحلیلی صورت پذیرفته و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای صورت پذیرفته است.

    یافته ها و نتایج

    این مقاله ضمن بررسی مفهوم و مصادیق سه معیار فوق، اولا از معیار "غیر قابل استناد بودن" به مناسبت استقلال آن در مقابل ضمانت اجرای "بطلان" رویگردان شده است ؛ ثانیا هیچکدام از معیارهای فوق را به عنوان معیار کلی جهت تشخیص نوع بطلان به رسمیت نشناخته است ؛ ثالثا به جای معیار غالب ، معیار "نظم عمومی در مقابل نفع خصوصی" را پسندیده است ؛ رابعا معیارهایی جدید همچون "قواعد آمره" ، "عقل" ، "عرف های آمره" و "عدالت" را پیشنهاد نموده است ، خامسا برای هر معیاری طبع متلون و پیچیده قایل و هیچ معیاری را به نحو مطلق نماینده نوع خاصی از بطلان ندانسته است.

    کلیدواژگان: بطلان مطلق، بطلان نسبی، عدم وجود قرارداد، نظم عمومی، منافع عمومی، منافع خصوصی
|
  • Amin Alboshokeh *, Abdolhossein Shirvi Khozani Pages 1-19
    Field and Aims

    transportation through pipelines is one of the emerging ways of transporting materials and goods in the world, which is in the center of attention day by day due to its special and unique advantages and capabilities in moving materials such as oil, gas and other condensates. The growth and development of the transport sector is placed in the countries. But this method may cause damages that will result in civil liability.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    The relevant rules in the field of responsibility of the carrier in the field of oil and gas transportation through pipelines in Iran's legal system and also in the international legal system are not very developed. We are general transporters. In the transportation of oil and gas through pipelines, the nature of the transportation contract in commercial law also applies to it in such a way that according to the contract concluded between the shipper and the carrier of the cargo (oil and gas), the carrier is required to comply with all the provisions of the agreement. is in the contract, and if he has been negligent in this regard, he is responsible for the consequences and damages caused by this failure, unless the damages were caused by factors outside of his authority (such as the authority of Cairo), in which case he is also required to To prove this external factor is for exemption from responsibility.

    Keywords: Civil liability, Transportation, oil, gas, transportation operator, environment
  • Hasan Karimifard * Pages 21-39
    Field and Aims

    One of the constant concerns of jurists from the past until now has been to establish an impartial and fair authority to match the actions and decisions of governmental and non-governmental institutions and authorities with the law and apply the rule of law to the above-mentioned institutions and authorities, so that it can at the same time Monitoring the decision-making process of governmental and non-governmental institutions and authorities to ensure the accuracy and validity of the aforementioned decisions and actions.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    Islamic city and village councils, as a non-governmental public institution, establish actions and decisions in relation to voters that may affect their rights and freedoms. Therefore, there is a possibility of abuse of powers and in other words encroachment on public and national interests by some members or city and village Islamic councils. The Constitution of the Islamic Republic of Iran, in the 155th and 166th Principles, determines the limits of the competences of the aforementioned institution and demands the conformity of the councils' approvals with the standards of Islam and the laws of the country. Finally, it has specified the liquidation in general. The following article aims to examine the performance and duties of the dispute resolution and complaint handling committees of the Islamic councils. The claim of the present research is that strengthening the supervision of members through judicial authorities, resolving legal ambiguities, and preparing and approving the procedure for dealing with violations are important solutions to improve the supervision of the actions and performance of members of Islamic councils.

    Keywords: Good governance, Islamic council, public interest, Rule of law
  • Javad Salehi * Pages 41-59
    Field and Aims

    Corrupt on foreign investment and its results in the ICSID procedure is one of the new topics in international investment law. Investigating the different dimensions and the impact of the ICSID procedure on investor’s rights and the responsibility of the host state in relation to foreign investment is of importance, objectives and subject matter of this article.

    Method

    The research method is descriptive-analytical and critical to answer a question, what is the impact of corrupted foreign investment on investor rights and the responsibility of the host state in the ICSID procedure?

    Finding and Conclusion

    The findings show that arbitration based on the investment treaty combined with corruption is rejected at the request of the foreign investor in the ICSID. This procedure has two achievements, two on the same coin. First, the investor is deprived of legal protections and arbitration. Ignoring investor rights resulting from playing its role as the first party to corruption is self-imposed and inevitable. Second, the host state is clear of responsibility for the foreign investor by corruption defense and proving it. The situation suggests a benefit of corruption for the host state, while host state agents are also the second party to corruption.

    Keywords: International Investment Law, Foreign Investor, Host State, ICSID Arbitration Tribunal
  • Bahram Taqipoor *, Alireza Salehifar, Rauf Sayyari Pages 61-77
    Field and Aims

    Most of the stock offering by publishers and their purchase by shareholders are in accordance with the principle of free will of the parties, but this freedom will affect the efficiency of this market due to the superiority of the publisher over other capital market participants. Sharing this procedure of information transparency means obtaining information related to the performance of the rounds, the financial status and the financial situation, the financial situation and the financial situation, etc.

    Method

    In terms of gathering information, the current research is descriptive, analytical and comparative. In this research, it is tried to report what is without any interference or subjective inference and obtain objective results from the situation.

    Finding and Conclusion

    The findings of this research, based on the comparative study of the legal systems of three countries, indicate that, unlike the legal system of Iran, where the principles of the obligation to disclose information due to the lack of specific laws and judicial procedures are subject to the general rules contained in the Securities Market Law and other laws, in American and English laws have dealt with this issue hundreds of years ago in different laws; Therefore, preserving the rights of shareholders, public order, good faith, fairness and avoiding financial abuse are known as the most important principles of the obligation to disclose information about companies admitted to the stock market.

    Keywords: listed companies, Transparency, Disclosure, Capital Market, shareholders
  • Sayyad Darvishi * Pages 79-106
    Field and Aims

    Many researches on the relationship between social capital and prevention of social crimes have been conducted between different groups and based on different methods. Therefore, the purpose of this study is to use a meta-analytical research model to combine and integrate the results of studies on the relationship between social capital and crime prevention.

    Method

    In order to perform the present meta-analysis, by examining the background of all the researches related to the relationship between social capital and crime prevention that were published in prestigious scientific journals between 1390 and 1399, 17 studies that It was methodologically acceptable, selection and meta-analysis were performed on them. The research tool was a meta-analysis checklist and Cohen's effect size method was used to achieve the overall correlation value.

    Finding and Conclusion

    The results showed that the effect size or coefficient of effect of social capital on crime prevention is equal to 0.48 which by converting the mean d to the value of z in a normal distribution curve according to Cohen's interpretive system, this amount is considered a high effect. Be. In general, the results showed that social capital has a significant effect on crime prevention at the level of (P <0.001). Also, the magnitude of the effects of social capital variables can indicate their importance in crime prevention and guide future research and policy-making in this area.

    Keywords: Social capital, Social trust, social cohesion, Social Participation, meta-analysis, effect size
  • Seyyed Mohammad Aghamiri, Khirullah Parvin Pages 107-121
    Field and Aims

    protection of citizen's rights has been accepted as a principle in various elements of legislative systems as well as its implementation. Therefore, it seems that principles based on the protection of citizen's rights are also used in the field of regulations governing Islamic city and village councils. Citizenship rights should be in the light of citizenship rights and its protection both in the creation phase and in the implementation phase.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive analytical method.

    Finding and Conclusion

    Human rights documents can undoubtedly be considered as one of the important sources of citizenship rights. In other words, by joining the human rights documents, governments commit to align their domestic regulations with their international obligations, and based on this, drafting regulations related to the right of citizenship is a part of this process.Councils can play a significant and important role in the realization of citizens' rights by providing a platform for citizens'participation in the administration of affairs. Considering the role of citizens in the city council elections, it seems that the right of citizens is respected in the councils when they have the principle of voluntary participation in the elections.

    Keywords: citizenship rights, human rights, human dignity, Islamic councils, remedies
  • Mahdi Abbasi Sarmadi, Vahid moein Pages 123-146
    Field and Aims

    the basic pillar of settling claims is evidence to prove the claim; Evidence based on actual discovery. The religion of Islam has also assigned the task of settling the case to the judge and has made his criterion to apply the law. In accordance with the orders of Islam, the legislator has placed the laws on the basis of discovery and by giving authority to the civil judge to discover the truth, the chapter of hostility as Choose the last solution, because the season of hostility is not the purpose of the proceedings but its necessity.

    Method

    The present research was carried out with a descriptive analytical method.

    Finding and Conclusion

    In order to unify the rules of civil and criminal proceedings and trust in the judge's knowledge, the rules limiting the judge's discretion are decreasing. In this research, with a new analysis of the rule of prohibiting the study of evidence and its difference with insinuation of evidence, the role of the judge in obtaining evidence and discovering the truth has been addressed, and the findings indicate that the active role of the civil judge in the trial and judicial evaluation of civil evidence, such as criminal evidence, It has been accepted in accordance with the English judicial systems and transnational civil procedure; In Iranian law, with a new approach in the rule of prohibition of proof, identification of loopholes and evolution in the law of civil procedure, the high goal of the procedure can be achieved.

    Keywords: evaluation of reason, authority of the judge, transnational civilprocedure, discovery of the truth, chapter of hostility
  • Mir Shahbiz Shafi, Mahdi Delgir * Pages 147-170
    Field and Aims

    Proliferation of international tribunals and jurisdictions is a rather new phenomenon that has emerged in international public law, generally and in international trade law, specifically. However, this phenomenon signals preparation on the part of states to use courts and tribunals for settling their disputes peacefully, it may raise problems when courts arrive at divergent or event conflicting rulings in an international legal order that lacks hierarchy. This article aims to address whether proliferation of tribunals and jurisdictions has emerged in international trade law; and if so, what is its consequences for international trade law and which possible solutions may be suggested to deal with its negative consequences.

    Method

    This Research is prepared by a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    Given to reasons for proliferation of tribunals and jurisdictions that are addressed in this article, the answer to the question of emergence of proliferation in international trade law is positive. Thus, the consequences of proliferation in international trade law are presented. Then, in regard with exclusive jurisdiction of World Trade Organization (WTO) for international trade disputes and its exceptions by Free Trade Agreements (FTAs), practical instances of conflicting jurisdictions in international trade law jurisprudence are recognized. Finally, possible tools for solving conflicting jurisdictions between WTO and FTAs disputes settlement mechanisms, and also possible solutions for improvement of cooperative interactions between these mechanisms are suggested.

    Keywords: Proliferation of Courts, Tribunals, Conflicting Jurisdictions, World Trade Organization (WTO), Free Trade Agreements (FTAs), Dispute Settlement Mechanisms, Cooperative Interactions
  • Hojat Mobin, Sonia Mortazpour Pages 171-196
    Field and Aims

    Civil responsibility has always undergone fundamental changes due to the changes that happen in human life. Economic attitudes to rights and economic analysis of rights are among the topics that have influenced civil responsibility. Therefore, in this research, the criterion based on economic efficiency has been investigated in the verification of the conventional person.

    Method

    In terms of purpose, this research is practical and in terms of information gathering, it was done in a documentary way and through the study of valid laws and sources, and the obtained information was analyzed in a descriptive-analytical way.

    Finding and Conclusion

    The economic concept of the conventional person examines two realistic and normative approaches in order to achieve economic efficiency, which the economic criterion of the conventional person is based on the measurement of benefits and costs And in this way, she will be able to create the necessary motivation in the perpetrators of damage and potential victims to take appropriate precautionary measures in order to prevent harm to themselves and others. In addition, the chaotic economic consequences have been prevented and thus an effective step has been taken in reducing the amount of costs and realizing economic efficiency. In fact, the economic analysis of the conventional person, while it resolves many ambiguities of the abstract and general concept of the conventional person, it can be a desirable and efficient criterion if it is not the only basis and goal of the conventional person and is desirable and a goal along with other goals and foundations of the conventional person. Thus, in the realist approach, because economic analysis is the basis and in line with other principles and goals of the conventional person, such as ethics, justice, and fairness, it is considered a desirable and acceptable criterion, also in the normative approach, because the economic criterion is the only basis of the conventional person. It is necessary to doubt its correctness and justification.

    Keywords: Civil responsibility, conventional person, fault, economic efficiency, international philosophers
  • MohamadTaqi Rafiei *, Vahid Vazariyan Pages 217-220
    Field and Aims

    One of the most important legal issues in the electricity supply chain is how to activate consumers who start producing electricity in the electricity market. At the time of writing, the presence and activity of electricity consumers in the Iranian electricity market has been very passive. Because their role as independent market participants has been flawed or not facilitated. How Blockchain technology can help customers in the lowest position in the electricity supply chain in Iran to have an active presence in the electricity sector as independent market participants? What legal and political consequences will follow the application of blockchain technology in the electricity industry in the country?

    Method

    This research has studied the relevant sources and collected information by descriptive-analytical method.

    Findings and Conclusion

    Using emerging technologies such as Blockchain, which uses a peer-to-peer trading method, in addition to activating consumers in the electricity market, the idea of creating an electricity market with the presence of consumers can be pursued. Transactions are now facilitated by third parties, suppliers, and system operators whose primary task is to collect and centralize information about cargo and the production and contracting of supply and distribution services. Instead, blockchain technology provides new ways to organize decentralized people without the immediate need for an intermediary. The use of this technology requires legislative policy in order to validate these technologies, legislative policy in order to implement emerging technologies and implementation policy in order to install and use these technologies by executive agencies.

    Keywords: Electricity, smart grid, Peer-To-Peer, Blockchain, Consumer
  • Zahra Raqebi, Ruhollah Rahami *, Hamid Zarabi Pages 221-241
    Background and purpose

    monitoring of elections in each country is done in a special way; Based on the method and style of regionalization of the United States, which consists of many states, the method of holding a broad election such as the presidency in all states will not be in a specific way and in line with homogeneous policies. In America, special commissions supervise the elections. These committees operate under the supervision and guidance of the "Federal Election Commission" and according to the law of the Federal Election Commission, supervisory actions are mostly focused on advertising and election expenses, and even candidates' qualifications are not monitored.

    Method

    The current research is documentary and library in terms of research tools and descriptive-analytical in terms of analysis method.

    Findings and results

    The partisan and factional interests of members of the state legislatures can leave a tremendous impact on the political fate of the entire United States people with electoral districting. Of course, drawing the boundaries of electoral districts is considered part of the authority of each state, and although in 32 of the 50 American states, this task is entrusted to the state legislatures, whose final approval is often subject to the approval of the state governor, but in the rest The states have become independent institutions responsible for this, although the output of their actions ultimately requires the approval of the state assembly, but it is a positive step to prevent the zoning guage.

    Keywords: elections, zoning, Monitoring, America, electoral structure
  • Syed Nuruddin Vahadpur, Mohsen Diyanat *, Soheil Soheily Pages 243-265

    One of the challenges of the international system (international organizations and norms as well as countries) in the Middle East region and specifically in Afghanistan and Syria is the spread of extremism (religious and ethnic, etc.). Although this issue can be investigated from different dimensions, the purpose of this research is to investigate this issue in Afghanistan and Syria within the framework of international law and Russia's foreign policy strategy. The main question of the article is how the issue of religious extremist groups and their actions as well as the way they are dealt with (states and transnational institutions) are viewed in international law and on the other hand in the foreign policy of Russia in the Middle East. Is? The method of conducting this research is qualitative. The method of data collection is also a library, and the descriptive descriptive method was used to analyze the information. The results of the article show that the main danger of religious extremism in terms of international law is violation of human rights, international peace and security, terrorism and religious freedom within the framework of liberalism discourse. On the other hand, although the Russians have the same interests as Western countries in issues such as the fight against terrorism, the peace process, the prohibition of the proliferation of weapons of mass destruction, the fight against drug trafficking and organized crime, however, in issues such as changing the regimes Political,

    Keywords: International law, Syria, Afghanistan, fundamentalism, Russia
  • Meysam Imani, Naghmeh Farhud *, Seyyed Yazdullah Taheri Nesab Pages 267-283
    Background and purpose

    Economic crimes are one of the most challenging issues in the world due to their impact on all levels of society, and Iran is no exception. Iran's economic environment, due to suffering from many injuries, compared to economic systems like France, creates a more favorable environment for committing economic crimes, the spread of economic crimes prevents the government from achieving its national goals in the field of economic security and general crimes. endangers

    Method

    The present research was carried out using a descriptive and analytical method.

    Findings and results

    For the first time, the Islamic Penal Code has presented a concept of economic crime by the method of "limited explanation of examples". To some extent, it can be said that examples of economic crimes have been stated. The criticism of economic crimes in Iran's current criminal policy is that some crimes, such as securities market crimes, are excluded from the scope of the definition, and some crimes do not have an economic nature and can only be related to economic crimes. , such as not announcing the occurrence of these crimes by the official authorities, they are included in economic crimes. Contrary to French law, in Iran's criminal policy, especially from the point of view of formal rights, there is no coherent and regular approach and no differential regime has been considered to fight these crimes, and despite the specification of "Special Court for Economic Crimes.

    Keywords: economic crimes, differentiation of proceedings, judicial system, criminal policy
  • Seyyed MohammadTaghi Karim Pour Alehashem * Pages 285-304
    Field and Aims

    The present work has delved into the field of discovering a scientific-applied method to detect and determine the types of nullity (absolute, relative and non-existence) of the contract in the laws of Iran and France. In the laws of these two countries, in order to distinguish the types and examples of invalidity, three general criteria are used: "Conditions of the validity of the contract", " uninforceability " and "Public interests versus private interests" and the latter criterion is the main criterion for selection and entered into the civil law. France has also become new. Considering the inadequacy of the mentioned criteria, the purpose of the present research was to discover a regular and new method to determine and recognize the types of invalidity in the laws of these two countries.

    Methodology

    The research was done in a descriptive-analytical way and the information was collected in a library way.

    Findings and Conclusions

    While examining the concept and examples of the above three criteria, this article has first turned away from the criterion of " uninforceability " on the occasion of its independence against the guarantee of "Nullity" implementation; Secondly, it has not recognized any of the above criteria as a general criterion for recognizing the type of invalidity; Thirdly, instead of the dominant criterion, he liked the criterion of "public order versus private and public interest"; Fourthly, he has proposed new criteria such as "rules of commandment", "reason", "customs of commandment" and "justice";

    Keywords: Absolut nullity, Relative nullity, non-existence, Public order, public interest, Private interest