فهرست مطالب

آینده پژوهی شهری - سال دوم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه آینده پژوهی شهری
سال دوم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افشین قربانی پارام*، علیرضا جزء پیری، محمدرضا قربانی پارام صفحات 1-17
    امروزه با گسترش شهرها و مهاجرت به کلان شهرها، نیازها و مشکلات شهرنشینی روزبه روز در حال تغییروتحول است. با افزایش جمعیت و نیازهای آنها، و تبدیل خانه های ویلایی به برج ها و آسمان خراش های سر به فلک کشیده و به علت تعدد واحدها و طبقات، تعاملات اجتماعی در آنها مخدوش و استفاده از برق و سوخت فسیلی افزایش یافته از طرفی در تمام جهان، به دلیل وجود مشکلات اساسی چون مصرف بی رویه انرژی و هزینه های اقتصادی بالای آن، بهره گیری از انرژی تجدیدپذیر خورشید در جهت کاهش مصرف انرژی، اهمیت زیادی پیدا کرده است. پژوهش حاضر باهدف طراحی برج مسکونی با رویکرد انرژی خورشیدی در منطقه 22 تهران انجام شد. به لحاظ هدف کاربردی است به لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی و به لحاظ داده ها کمی و کیفی است و از مدل سازی انرژی (سیمولیشن) استفاده شده است. گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفت. نتایج پژوهش حاضر باتوجه به جهت گیری ساختمان، حجم و فرم کلی ساختمان، جانمایی فضاهای داخلی، جدارهای تور گذر، سایه بان، استفاده از پوسته دوم و انجام محاسبات انرژی نشان از صرفه جویی انرژی دارد.
    کلیدواژگان: طراحی برج مسکونی، انرژی خورشیدی، جهت گیری ساختمان، فرم کلی ساختمان، منطقه 22 تهران
  • مهیار سجادیان*، محمدعلی فیروزی، احمد پوراحمد صفحات 18-35

    امروزه حرکت به سوی شهرهای هوشمند نه تنها یک واقعیت، بلکه یک لزوم در راستای حل معضلات کنونی شهرنشینی بیش از پیش، از جمله در شهر سرشار از مشکلات اهواز می باشد. لذا هدف این پژوهش، واکاوی تحقق شهر هوشمند از منظر مولفه های کلان این گونه شهرها می باشد. این مقاله در زمره پژوهش های کاربردی- توسعه ای محسوب می گردد که سوال محور بوده و به صورت اسنادی- کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخ به پرسش های پژوهش از روش تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون های کولموگروف- اسمیرنف، شاپیرو- ویلک؛ و آزمون تی تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شده است.  به منظور گردآوری داده های توصیفی از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استفاده گردید و برای گردآوری داده های تحلیلی از روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل و خبرگان دانشگاهی بود. روش نمونه گیری، خوشه ‍ای دو مرحله ای بوده است که در نهایت 142 نمونه انتخاب گردید. روایی محتوایی نهایی پرسش نامه با نظر اساتید در نهایت، بعد از اصلاحاتی تایید گردید و ضریب آلفای کرونباخ 878/0 برای کل پرسش نامه، نشان از مطلوبیت و قابل قبول بودن پایایی پرسشنامه داشت. جهت روایی محتوایی کمی پرسشنامه ها از 10 نفر خبره، آشنا به کلانشهر اهواز و روش ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) استفاده گردیده است. برای سنجش سندیت پرسشنامه ها و این که چقدر قابل اتکا است، از آزمون کندال W (ضریب هماهنگی کندال) ، استفاده گردید. بر مبنای یافته های تحقیق وضعیت کلان شهر اهواز از منظر کلان مولفه های شکل گیری شهرهای هوشمند در شرایط کنونی مناسب نیست.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، اقتصاد هوشمد، حکمروایی، محرک های توسعه، شهر اهواز
  • مسعود صفایی پور، هوشنگ مرادی* صفحات 36-55
    در دین اسلام؛ شهر، انسان و قواعد اسلامی کنار هم قرار می گیرند و در اینجاست که قرآن مواردی که برای زندگی جمعی انسان لازم است بیان می کند. پس مفهوم شهر اسلامی مطرح می شود و در قرآن برای شهر اسلامی مولفه ها و ویژگی هایی بیان شده است. برای دستیابی به یک شهر دارای نمادهای مطلوب، لازم است الگویی متناسب با ویژگی های آن فرهنگ و ملهم از آموزه های دینی شکل گیرد. این پژوهش ازنظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی می باشد و داده ها و اطلاعات آن با استفاده از روش کتابخانه ای و مصاحبه عمیق به دست آمده اند. روش مورد استفاده در این پژوهش، «گراندد تیوری» یا «نظریه زمینه ای» است. جامعه آماری این تحقیق با توجه به قلمرو موضوعی آن، شامل 18 نفر از افراد آگاه و متخصص در حوزه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، جامعه شناسی و شهرسازی است که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. مصاحبه با جامعه هدف تا زمان رسیدن به حد اشباع ادامه یافت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون محتوا استفاده گردید. هدف از انجام این پژوهش بررسی و ارزیابی وضعیت پایداری شهرهای آینده متناسب با نمادهای اسلامی و معرفی ساختار و ویژگی های معماری و شهرسازی ایرانی - اسلامی است. مقوله و شاخص های تاثیرگذار بر پایداری شهرهای آینده و نمادهای اسلامی از دیدگاه صاحب نظران عبارت اند از: در شاخص های اجتماعی (احساس هویت، امنیت، و اصل عدالت و...)، در مولفه های اقتصادی (محله های خوداتکا، مسکن مناسب و آرام و همچنین استطاعت مالی شهروندان و...)، در ابعاد کالبدی (کاربری های ترکیبی و پیاده محوری) و مولفه های مهم و کلیدی در پایداری شهرهای اسلامی از دیدگاه زیست محیطی (همزیستی با طبیعت و سازگاری با اقلیم)، از دیدگاه پاسخگویان استخراج شده است. بررسی ها نشان می دهد که عناصر کلیدی در شهرهای ایرانی و نمادهای اسلامی در فراموشی هویت بومی در طراحی نمادهای شهری و ضعف در نظام برنامه ریزی شهری می باشد که الگوها متناسب بافرهنگ بومی نیست و ناسازگار با فرهنگ غنی ایران است. یافته ها نشان می دهد طراحی فضاهای شهری و نوع معماری بناهای یک شهر تاثیر به سزایی در زیست پذیری و حیات شهری دارد. کالبد بی جان فضاها با حضور شهروندان جان می گیرد و تعلق خاطر آنان موجب رونق و حفظ فضاهای شهری می شود.
    کلیدواژگان: پایداری، شهرهای آینده، نمادهای اسلامی، گراندد تئوری، ایران
  • محمدجواد خسروی، علیرضا استعلاجی*، سعید پیری، حمیدرضا صباغی صفحات 56-78

    امروزه تاب آوری شهری در حوزه بافت های فرسوده به مسیله ای اساسی در حوزه تصمیم گیری های فضایی و شهری تبدیل شده است. از این رو، مدیران و سیاستگذاران شهری قسمت قابل توجهی از منابع و امکانات خود را در حوزه تدوین اسناد و فرآیندهای عملیاتی معطوف به تحقق و کاهش اثرگذاری آن در مواجه با بحران های احتمالی شهری، نموده اند. تحقیق حاضر با هدف تحلیل ابعاد تاب آوری اجتماعی و کالبدی منطقه 7 شهرداری تهران انجام شد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون در نرم افزارهای SPSS و Arc GIS استفاده شدند. جامعه آماری پژوهش تعداد 230 نفر از شهروندان ساکن در محلات منطقه 7 تهران بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج داده ها در مطالعه حاضر نشان داد که بعد کالبدی در رتبه اول (2/71) و بعد اجتماعی در رتبه دوم (2/53) قرار دارد. در پایان می توان به این نتیجه رسید که تاب آوری شهری در منطقه 7 شهرداری تهران با توجه به ابعاد تاب آوری کالبدی و اجتماعی در وضعیت ناپایدار و ضعیف می باشد. بنابراین این منطقه در برابر سوانح و مخاطرات طبیعی از تاب آوری کالبدی و اجتماعی پایینی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، تاب آوری اجتماعی، بافت فرسوده، منطقه 7 تهران
  • تارا حیدری ارجلو*، امیر عباس زارع، نسترن نژداغی، الهه حیدری ارجلو صفحات 79-100

    شیوع کرونا تاثیر زیادی بر روی توسعه گردشگری داشته است. بسیاری از این تاثیرات در دوره پساکرونا نیز ادامه داشته است که منجر به رکود صنعت گردشگری شده است. ادامه این روند، هشداری جدی به تمامی دولت ها است. در این رابطه بایستی به سلامت عمومی جامعه به عنوان یک متغییر مهم در رشد اقتصادی و حفظ و توسعه صنعت گردشگری یک کشور توجه و اهمیت زیادی داده شود. بر این اساس شناخت عوامل موثر بر توسعه گردشگری در دوره پساکرونا می تواند در مدیریت چالش ها و پیشبرد آن موثر باشد که در این تحقیق به صورت موردی شهر شیراز بررسی شد.  روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان و متخصصان صنعت گردشگری سلامت شهر شیراز است. 100 کارشناس به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت تصادفی پرسشگری شدند. روایی پرسشنامه از طریق جامعه نخبگان و پایایی نیز از طریق آلفای کرونباخ با ضریب 0/81 تایید شدند. نتیجه آزمون آماری نشان داد که عوامل اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، زیرساختی و مدیریتی در سطح کمتر از 0/05 معنادار بوده است. بررسی اختلاف میانگین نیز تایید نمود که این عوامل در توسعه گردشگری پساکرونا تاثیرگذاری مثبتی دارند. نتیجه تحلیل عاملی نیز تایید نمود که در توسعه گردشگری پساکرونا، عوامل زمینه ای و علی موثر هستند که در سطح متغیرها نیز بیشترین وزن یا بار عاملی مربوط به نوآوری مدیران شهری با وزن  0/994، تقویت دوره های آموزشی رونق گردشگری با وزن 0/975 و سپس تقویت تورهای گروهی و جمعی با 0/974 بوده است.  همچنین تحلیل همبستگی پیرسون بیانگر وجود رابطه در سطح کمتر از 0/05 بین عوامل بررسی شده و توسعه گردشگری پساکرونا بود.

    کلیدواژگان: توسعه، صنعت گردشگری، مدیریت شهری، پساکرونا، شهر شیراز
  • زهرا حسنی، فرشته احمدی* صفحات 101-119

    شیوع جهانی کووید-19 در سراسر جهان، موجب ایجاد اختلال در زندگی معمول شهروندان و ارایه خدمات در شهرها گردیده است. با وجود دستورالعمل ها و برنامه هایی که شهرها برای شرایط بحرانی و اضطراری دارند، اما شیوع گسترده این بیماری، شهرها را با کمبود توانمندی و منابع لازم برای رویارویی با آن مواجه ساخته است. از این رو، شیوع کووید-19 موجب شد تا به نقش و اهمیت شهرهای هوشمند در مقابله و پیشگیری از بحران ها بیشتر پرداخته شود. چراکه قابلیت های جهان واقعی و مجازی را برای حل مشکلات شهری با هم ترکیب می کند. هدف از این پژوهش شناسایی شاخص های شهر هوشمند برای کاهش خطر کووید-19 بوده است. این پژوهش، توصیفی - همبستگی و از نوع مطالعات کاربردی است که داده های موردنظر با استفاده از پرسشنامه گردآوری شدند. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان شهر جدید بهارستان بوده است و از این جامعه، تعداد382 نفر با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان اعضای نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل عاملی اکتشافی استفاده گردید. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی منجر به شناسایی سه عامل خدمات هوشمند، مراقبت های بهداشتی هوشمند و تحرک هوشمند گردید. در حقیقت شهرهای هوشمند با برخورداری از سه عامل فوق، قابلیت کاهش خطر کووید-19 را دارند و می توانند در شرایط ظهور بحران های این چنینی، نقش مهمی را در کنترل و مدیریت بهینه شرایط ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، خدمات شهری، زندگی هوشمند، تحرک، کویید-19
|
  • Afshin Ghorbaniparam *, Alireza Jpiry, Mohammadreza Ghorbaniparam Pages 1-17
    Today, with the expansion of cities and migration to metropolises, the needs and problems of urbanization are changing day by day. With the increase of the population and their needs, and the transformation of villas into towers and skyscrapers, and due to the multiplicity of units and floors, social interactions in them are distorted and the use of electricity and fossil fuels has increased on the one hand all over the world, due to the existence of problems Because of the excessive consumption of energy and its high economic costs, the use of renewable energy from the sun has become very important to reduce energy consumption.The current research was conducted with the aim of designing a residential tower with solar energy approach in the 22nd district of Tehran. In terms of purpose, it is practical, in terms of analytical descriptive nature, and in terms of data, it is quantitative and qualitative, and energy modeling (simulation) is used. Data collection was done by library and field methods. The results of the current research show energy saving according to the orientation of the building, the volume and overall shape of the building, the placement of internal spaces, the walls of the passage net, shade, the use of the second shell and performing energy calculations.
    Keywords: Residential Tower Design, Solar Energy, Building Orientation, General Building form, 22 District of Tehran
  • Mahyar Sajadian *, MohammadAli Firoozi, Ahmad Pourahmad Pages 18-35

    Today, moving towards smart cities is not only a reality, but a necessity in order to solve the current problems of urbanization, including in the city of Ahvaz, which is full of problems. Therefore, the purpose of this research is to analyze the realization of the smart city from the perspective of the macro components of such cities. This article is considered among applied-developmental researches. It is question-oriented and it has been done in a document-library and survey form; in an exploratory way using the exploratory factor analysis method, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk tests; And a sample t-tech test and Friedman's rating test have been done in response to the research questions. In order to collect descriptive data, library and documentary studies were used, and survey method and questionnaire tool were used to collect analytical data. The statistical community of the research included academic experts. The sampling method was a two-stage cluster. ; Finally, 142 samples were selected. The final content validity of the questionnaire was confirmed by the opinion of the professors, after some corrections, and the Cronbach's alpha coefficient of 0.878 for the entire questionnaire showed the desirability and acceptability of the reliability of the questionnaire. For the quantitative content validity of the questionnaires, 10 experts, familiar with Ahvaz metropolis, and the relative coefficient of content validity (CVR) method were used. Kendall's W test (Kendall's correlation coefficient) was used to measure the credibility of the questionnaires and how reliable it is. Based on the findings of the research, the situation of the metropolis of Ahvaz is not suitable in terms of the macro components of the formation of smart cities in the current situation.

    Keywords: Smart city, Smart Economy, Governance, Drivers of Development, Ahvaz city
  • Masoud Safaeepoor, Hoshang Moradi * Pages 36-55
    In the religion of Islam; The city, man, and Islamic rules come together, and it is here that the Qur'an states what is necessary for human collective lifeThis research is descriptive-analytical in nature and practical in terms of purpose, and its data and information have been obtained using the library method and in-depth interviews. The method used in this research is "grounded theory" or "grounded theory". The statistical population of this study, according to its subject area, includes 18 knowledgeable and specialized people in the field of geography and urban planning, sociology and urban planning, who have been selected by purposive sampling. The interview with the target population continued until saturation was reached. In the present study, by studying the theoretical foundations and research background, five components of environmental, physical, socio-cultural, economic for the Islamic city were determined. Categories and indicators affecting the sustainability of future cities and Islamic symbols from the perspective of experts are: In social indicators (sense of identity, security, and the principle of justice, etc.), in economic components (self-reliant neighborhoods, adequate and quiet housing, as well as citizens' financial ability, etc.), in physical dimensions (combined and pedestrian-oriented uses) And the important and key components in the sustainability of Islamic cities from the perspective of environment (coexistence with nature and adaptation to climate), have been extracted from the perspective of respondents. Based on this, it can be said that the existence of clear and clear perspectives based on principles and values, institutional capacity building, level of authority and decision-making, rules and regulations, institutional integrity and policy integration There are factors that can influence the culture-building principles and values of Iranian-Islamic urban planning.
    Keywords: Sustainability, Future Cities, Islamic Symbols, Grounded Theory, Iran
  • MohammadJavad Khosravi, Alireza Estelaji *, S. Piri, Hamidreza Sabbaghi Pages 56-78

    Today, urban resilience in the field of worn-out textures has become a major issue in the field of spatial and urban decision-making. Therefore, urban managers and policy makers have devoted a significant part of their resources and facilities in the field of document preparation and operational processes to the realization and reduction of its effectiveness in the face of possible urban crises. The aim of this study was to analyze the dimensions of social and physical resilience in District 7 of Tehran Municipality. The research method is descriptive-analytical and applied in terms of purpose. One-sample t-test, Pearson correlation and regression coefficient in SPSS and Arc GIS software were used to analyze the data. The results of the data in the present study showed that the physical dimension is in the first rank (2.71) and the social dimension is in the second rank (2.53). In the end, it can be concluded that urban resilience in District 7 of Tehran Municipality is unstable and weak due to the dimensions of physical and social resilience. Therefore, this region has low physical and social resilience against natural disasters and hazards.

    Keywords: physical resilience, Social resilience, Deteriorated Fabrics, District 7 of Tehran
  • Tara Heidari Orojloo *, Amirabbas Zare, Nastaran Najdaghi, Elahe Heidari Orojloo Pages 79-100

    The outbreak of Corona has had a great impact on the development of tourism. Many of these effects have continued in the Post-covid period, which has led to the stagnation of the tourism industry. The continuation of this trend is a serious warning to all governments. In this regard, great importance should be given to the general health of society as an important variable in economic growth and maintaining and developing the tourism industry of a country. Based on this, knowing the factors affecting the development of tourism in the Post-covid period can be effective in managing the challenges and advancing it, which was investigated in this research as a case study in the city of Shiraz. The research method is descriptive-analytical. The statistical population of the research was selected from the experts and specialists of the health tourism industry in Shiraz.  100 experts were selected as the sample size and were questioned randomly. The validity of the questionnaire was confirmed through the elite society and reliability through Cronbach's alpha with a coefficient of 0.81. The result of the statistical test showed that the social, economic, environmental, infrastructural and managerial factors were significant at a level of less than 0.05. Examining the average difference also confirmed that these factors have a positive impact on the development of Post-covid tourism. The result of the factor analysis also confirmed that contextual and causal factors are effective in the development of Post-covid tourism, and the highest weight or factor load is related to the innovation of urban managers with a weight of 0.994, and the strengthening of training courses for tourism development with a weight of 975. 0.0 and then strengthening group tours with 0.974.  Also, Pearson's correlation analysis shows that there is a relationship at a level of less than 0.05 between the investigated factors and Post-covid tourism development.

    Keywords: development, Tourism Industry, urban management, Post-Covid, Shiraz City
  • Zahra Hassani, Fereshte Ahmadi * Pages 101-119

    The global outbreak of COVID-19 has disrupted the normal lives of citizens and the provision of services in cities around the world, and despite the guidelines and programs that cities have for emergencies; the widespread outbreak of the disease has left cities with a lack of capability and resources to deal with it. Hence, the prevalence of COVID-19 led to more emphasis on the role and importance of smart cities in dealing with and preventing crises. Because it combines the capabilities of the real and virtual world to solve urban problems. Therefore, the purpose of this study was to identify smart city indicators for reducing the COVID-19 risk. The present study is a descriptive-correlational and applied study that has been conducted using exploratory factor analysis with principal component analysis. The statistical population of this study is citizens living in the new town of Baharestan. Using available sampling method, 382 people were selected as sample members. The main tool for collecting information was a questionnaire. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the obtained data. Findings from exploratory factor analysis led to the identification of three factors: smart services, smart health care and smart mobility. smart cities with the above three factors, have the ability to reduce the risk of corona and can play an important role in the optimal control and management of the situation in the event of such crises. Building smarter cities can support significantly better outbreaks and are crucial to saving lives. Evidence suggests that the risk of COVID-19 can be reduced with the help of smart city solutions. The need for smart cities is essential for the epidemic. COVID-19 epidemic has increased the demand for smart city and justified its existence.

    Keywords: Smart city, Urban services, Smart Life, mobility, COVID-19