فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و ششم شماره 4 (پیاپی 123، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رومینا ابریشم باف، فاطمه شاهسواری، مریم جولهر* صفحات 295-304
    مقدمه
    دانشجویان تفاوتهای فراوانی در نحوه یادگیری و توانایی استفاده از اطلاعات دارند، که این امر در آموزش آنها نقش به سزایی ایفا می کند. لذا توجه به سبک های متفاوت یادگیری دانشجویان و تدریس مناسب به مقتضای این سبک ها، منجر به یادگیری در سطوح بالاتر و پیشرفت بیشتر تحصیلی افراد می گردد. تحقیق حاضر سعی در بررسی سبک های یادگیری دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران داشت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی انجام گردید. در این تحقیق از پرسشنامه سبک های یادگیری وارک مشتمل بر 4 سبک یادگیری (بینایی، شنوایی، نوشتنی-خواندنی و حرکتی) استفاده شد. پرسشنامه وارک شامل 16 عبارت / سوال می باشد و هر سوال دارای 4 گزینه است. هر گزینه نشانه دهنده یک سبک یادگیری است. پس از تعیین سبک یادگیری غالب در دانشجویان، نقش عوامل مرتبط، با استفاده از آنالیز رگرسیون تعیین گردید.     
    یافته ها
    از بین 442 دانشجو شرکت کننده در این تحقیق، تعداد 248 نفر (1/56 درصد) مونث و تعداد 194 نفر (9/43 درصد) مذکر بودند. آنالیز آماری داده ها نشان داد که اکثر دانشجویان (98 درصد) از یک سبک یادگیری استفاده می کردند. فراوانترین سبک یادگیری، سبک شنوایی (98/32 درصد) و کمترین سبک استفاده شده در میان دانشجویان، سبک بینایی (19 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    اکثر دانشجویان دندانپزشکی از یک سبک یادگیری و آن هم سبک شنوایی استفاده می کردند. بنابراین به نظر می رسد تمرکز برروی روش های آموزشی که تقویت کننده سبک های یادگیری به خصوص سبک شنوایی است به ارتقا یادگیری و پیشرفت علمی دانشجویان کمک شایانی می کند.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، پرسشنامه وارک، تدریس، آموزش
  • سلما امیدی*، کوثر دادگر، عباس مسگرانی، محمود موسی زاده، فاطمه زاغی حسین زاده صفحات 305-315
    مقدمه
    پرفوریشن ریشه دندان یکی از علل شکست درمان های ریشه می باشد. یکی از مهم ترین خواص ماده ی ترمیم کننده پرفوراسیون، زیست سازگاری آن است. هدف از این مطالعه ی آزمایشگاهی، بررسی سمیت سلولی سیلر Endoseal MTA به عنوان ماده ی ترمیم کننده ی پرفوراسیون کانال ریشه، بر روی سلول های فیبروبلاست لثه انسانی در مقایسه با MTA Pro Root ایرانی و CEM توسط تست MTT بود.
    مواد و روش ها
    MTA، CEM و Endoseal MTA آماده شدند و 72 ساعت بعد از ست شدن، 48 ساعت درتماس با محیط کشت قرار گرفتند. سپس فیبروبلاست های لثه انسانی کشت و به مدت 24 ساعت با غلظت های مختلف(2/1، 4/1 و 8/1) عصاره ی هر سیلر انکوبه شد. درصد زنده ماندن سلولها با استفاده از تست MTTبررسی شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس (ANOVA) و سپس تست توکی جهت مقایسه های متعدد، مقایسه شدند. مقادیر P-value کمتر از 05/0 معنادار درنظرگرفته شدند.
    یافته ها
    در رقت 2/1، بین درصد حیات سلولی CEM و Endoseal MTA و همچنین MTA و CEM ارتباط معنادار وجود داشت. در رقت 4/1 و 8/1 بین درصد حیات سلولی سیلرهای مختلف ارتباط معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    ر طبق نتایج این مطالعه، در غلظت 2/1 سیلر Endoseal MTA اگرچه نسبت به CEM سمی تر است، اما نسبت به MTA، سازگاری زیستی قابل مقایسه ای دارد و با توجه به سایر خواص مناسب، می تواند به عنوان یک ماده پرکننده پرفوراسیون در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: CEM، سمیت سلولی، Endoseal MTA، تست MTT، سیلر
  • مهدی تبریزی زاده، زهرا عاشق معلی، مریم کاظمی پور* صفحات 316-328
    مقدمه
    در حین درمان ریشه حوادث غیرقابل پیش بینی رخ می دهد و آگاهی از پیشگیری، تشخیص و چگونگی درمان این حوادث بر پروگنوز طولانی مدت دندان بسیار موثر است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی میزان آگاهی دانشجویان سال آخر دندانپزشکی یزد در رابطه با حوادث حین درمان ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 59 دانشجوی دندانپزشکی سال آخر شرکت داشتند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه ای محقق ساخته بود. روایی و پایایی پرسشنامه طراحی شده در سه مرحله مورد تایید و بررسی قرار گرفت. جهت گزارش میزان آگاهی دانشجویان به صورت کیفی، نمرات در سه طبقه ضعیف، متوسط و خوب دسته بندی گردید. نمره بندی داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون آماری T-test و ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دانشجویان شرکت کننده در مطالعه حاضر، 59 نفر شامل 25 مرد (4/42 درصد) و 34 زن (6/57 درصد) بودند. میانگین نمره کل آگاهی دانشجویان مورد بررسی 07/1±05/14 با حداقل نمره 7 و حداکثر نمره 20 بود. میانگین نمره کل آگاهی در سطح متوسط ارزیابی شد. بر اساس آنالیز انجام شده بین نمره کل آگاهی و معدل دانشجویان ضریب همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (001/0P-value=، 386/0=r). اختلاف آماری معناداری بین نمره آگاهی در دانشجویان زن و مرد وجود نداشت (246/0=P-value). در بررسی نمرات دانشجویان در هر چهار حیطه بالاترین میانگین مربوط به حیطه پاکسازی و شکل دهی و کمترین میانگین مربوط به تهیه فضای پست و شکستگی عمودی ریشه بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر میزان آگاهی دانشجویان دندانپزشکی مورد مطالعه در رابطه با حوادث حین درمان ریشه در سطح متوسط ارزیابی شد. پیشنهاد می گردد در جهت ارتقای آگاهی دانشجویان در این زمینه مداخلات آموزشی مناسب اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، تشخیص، دانشجویان دندانپزشکی، خطاهای حین درمان ریشه
  • مریم تفنگ چی ها، مریم شکری مژدهی، کتایون لسانی، مهسا اصفهانی*، مونا نصیری سوادکوهی، منیرسادات میرزاده صفحات 329-336
    مقدمه
    تشخیص رادیوگرافیک وجود یا عدم وجود تحلیل ریشه می تواند بر طرح درمان و حفظ دندان ها تاثیر گذار باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی توانایی دانشجویان سال آخر دوره عمومی در تشخیص تحلیل ریشه مولرهای شیری ماگزیلا در رادیوگرافی های پری اپیکال بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 35 کلیشه رادیوگرافی موازی پری اپیکال ماگزیلا که شامل دندان های D وE بود به صورت اسلاید در آمد و پس از تعیین وجود یا عدم وجود تحلیل خارجی ریشه توسط یک متخصص دندانپزشکی کودکان و یک متخصص رادیولوژی دندانپزشکی به عنوان استاندارد در مطالعه، در اختیار 26 نفر از دانشجویان سال آخر دوره عمومی قرار داده شد تا وجود تحلیل را مشخص نمایند. کلاس آموزشی برای افزایش مهارت دانشجویان برگزار گردید و مجددا پس از دو هفته از دانشجویان خواسته شد تحلیل را در کلیشه های رادیوگرافی مشخص کنند. آنالیز آماری داده ها توسط نرم افزار SPSS 21 صورت گرفت و نتایج با هم مقایسه شد. جهت بررسی توزیع نرمال متغیر ها از Kolmogrov-Smirnov test و جهت مقایسه نمرات قبل و بعد از آموزش از Paired t- testاستفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین توانایی دانشجویان در تشخیص وجود تحلیل ریشه به ترتیب مربوط به ریشه های مزیوباکال، دیستو باکال و در نهایت پالاتال بود. میانگین و انحراف معیار نمرات دانشجویان در تشخیص تحلیل ریشه، قبل از آموزش 9/15±8/97 بود که پس از آموزش 6/20±2/101 تغییر یافت. این مقدار هر چند افزایش نشان داد اما از نظر آماری معنا دار نبود (P=0.15).
    نتیجه گیری
    در هر دو دندان Dو Eکمترین میزان توانایی تشخیص مربوط به ریشه پالاتال بودو با توجه به نمرات دانشجویان قبل و بعد از آموزش، می توان نتیجه گرفت که آموزش کوتاه مدت، تیوری و سنتی تاثیر معنا داری بر قدرت تشخیصی دانشجویان ندارد.
    کلیدواژگان: دندان شیری، رادیوگرافی پری اپیکال، تحلیل ریشه
  • خاطره خیراللهی، زهرا روستایی زاده شورکی، اسما جعفری نیا، اکرم قدیری اناری، آرزو حیدری* صفحات 337-345
    مقدمه

    نفروپاتی که از عوارض اصلی دیابت شناخته می شود، شایع ترین علت نارسایی برگشت ناپذیر کلیه است. بیماران دیابتی و دیالیزی مستعد برخی از مشکلات دهانی دندانی مانند بیماری پریودنتال، افزایش جرم، التهاب لثه، عفونت کاندیدیایی، خشکی دهان، از دست دادن زودرس دندانها و لقی دندان می باشند. با توجه به شیوع بالای دیابت و افزایش بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی توزیع فراوانی علایم و نشانه های دهانی و دندانی این بیماران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی، بر روی 118بیمار دیابتی در دو گروه مراحل انتهایی بیماری کلیوی ESRD(End Stage Renal disease) و non-ESRD انجام شد. علایم درد یا سوزش در مخاط دهان با مقیاس (Visual Analogue Scale)VAS و احساس خشکی دهان براساس پرسشنامه استاندارد فاکس توسط بیمار در پرسشنامه ثبت گردید. نشانه های دهان که شامل زبان باردار، زخم مخاطی، کاندیدیازیس و اروژن دندان بودند و هم چنین CPITN (community periodontal index of treatment needs) و DMFT توسط محقق ارزیابی و ثبت شد. اطلاعات به دست آمده در نرم افزار آماری SPSS17 و با استفاده از آزمون های T-test، Chi-squre، ANOVA و Mann-Whitney آنالیز شد.

    یافته ها

    رنگ پریدگی مخاط (001/0>P)، احساس درد مخاط (007/0=P) و نیز شاخص CPITN (04/0<P) در گروه non-ESRD به طور معنی داری بیشتر از گروه بیماران تحت درمان دیالیز بود. همبستگی مستقیم و معنی داری بین سن با هریک از متغیرهای DMFT و CPITN در هردو گروه مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    برخی تظاهرات دهانی در بیماران کلیوی و دیالیزی بیشتر مشاهده می شود. همانطور که نتایج نشان داد رنگ پریدگی مخاط، احساس درد مخاط و همچنین مشکلات پریودنتال براساس شاخص CPITN در گروه بیماران دیالیزی به طور قابل توجهی کمتر از گروه دیگر بود.

    کلیدواژگان: دیالیز، ESRD، نفروپاتی دیابتی، دیابت ملیتوس، تظاهرات دهانی
  • فاطمه رحمت زاده، الیا رعنایی، صابر بابازاده، علی کاظمیان* صفحات 346-360
    مقدمه

    رفتارهای مضر برای سلامتی انسانها می توانند در باورهای نامعتبر رایج در جوامع ریشه داشته باشند. هدف مطالعه حاضر گردآوری فهرستی از باورهای شبه علمی و نامعتبر ایرانیان درباره سلامت دهان با روش کیفی بوده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با روش کیفی و با رویکرد قوم نگاری انجام شده است. به این منظور از طریق پنج روش شامل جستجوی منابع مختلف اینترنتی در شبکه های اجتماعی، جستجوی منابع مکتوب مربوط به فرهنگ عامه ایرانیان، گفتگو با 35 بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی مشهد، با طرح سوال باز از افراد با جنس، سن و تحصیلات مختلف، فراخوان از دندانپزشکان شاغل در سطح ایران و پرسش از اساتید دانشکده دندانپزشکی مشهد با نمونه گیری به صورت هدفمند باورهای شبه علمی و نامعتبر ایرانیان درباره سلامت دهان استخراج شد. بر این اساس، برای تحلیل فرهنگ عامه ایرانیان درباره سلامت دهان، علاوه بر جستجو در منابع مکتوب و اینترنتی، مصاحبه ها با دو گروه هدف اصلی انجام شد: دندانپزشکان (به عنوان مهمترین گروه مرجع سلامت دهان) و مردم طبقات مختلف اجتماعی. مصاحبه ها تا دستیابی به اشباع ادامه پیدا کرد. متن اسناد، منابع و مصاحبه ها توسط تیم پژوهشگران مورد تحلیل محتوا قرار گرفت تا باورهای نامعتبر استخراج شود. سپس این باورها بر اساس تم های مشترک به چند گروه تقسیم شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه ی قوم نگاری پس از حذف مضامین تکراری و مبهم، 181 گزاره حاصل شد که در 11 گروه زیر از جهت تم های مشترک طبقه بندی شدند: پیشگیری از پوسیدگی، عوامل پوسیدگی زا یا آسیب زا برای دندان، سفیدکردن دندان، تسکین درد دندان، درمان عفونت، لثه و بیماری های مربوط به آن، بارداری، کودکان، زخم های دهان، کشیدن دندان، و سایر موارد.

    نتیجه گیری: 

    در فرهنگ عامه ایرانیان باورهای متنوعی در مورد سلامت دهان وجود دارد که درباره علمی و معتبر بودن آنها تردیدهای جدی وجود دارد. برای تکمیل فهرست حاضر پژوهشهای بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: باورهای نامعتبر، شبه علم، سلامت دهان، پژوهش کیفی
  • محسن رضایی، عزت الله جلالیان، سعید سادات منصوری، مرتضی نشاندار، مهسا مقصودلو نژاد*، امین زندیان صفحات 361-371
    مقدمه

    در شرایطی که ضخامت استخوان موجود کم باشد، استفاده از ایمپلنت های با قطر کم ضروری می باشد. با توجه به اختلاف موجود در نتایج تحقیقات پیشین در این خصوص، این مطالعه با هدف بررسی میزان موفقیت ایمپلنت با قطر 4/2 و 3 میلیمتر در ناحیه قدامی در شرایط تک دندان پس از یک سال بارگذاری به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق هم گروهی تاریخی، جامعه مورد بررسی شامل افرادی بودند که در ناحیه بی دندانی در قدام ایمپلنت تکی بدون پیوند استخوان دریافت کرده بودند (40 بیمار با ایمپلنت های با قطر 4/2 میلی متر (سیستم IMTEC) و با قطر mm3 (سیستم MILO، 20=n). در طی مدت پیگیری یک ساله، تحلیل استخوان، درد، ایجاد بی حسی در ناحیه، لقی، زیبایی، رادیولوسنسی اطراف ایمپلنت، عمق پروبینگ و ایندکس جینجیوال مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزهای آماری (T-test و Fisher’s exact test) برای ارزیابی معیارهای زیبایی و آنالیزهای Mann- whitney test و Wilcoxon Signed Ranks Test به منظور مقایسه ایندکس جینجیوال انجام شد.

    یافته ها: 

    در این تحقیق هیچ گونه تحلیل استخوان، رادیولوسنسی اطراف ایمپلنت، درد و بی حسی در نمونه ها یافت نشد و فقط در 5 مورد پروتز ایمپلنتها از زیبایی لازم بر اساس معیارهای Pink esthetic score(PES) برخوردار نبود. در این تحقیق survival rate و success rate به ترتیب100 درصد و 3/98 درصد بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه محدودیت های این مطالعه، کاربرد ایمپلنت های با قطر کم در دندان های قدامی، در صورت انتخاب مورد مناسب و ایجاد اکلوژن ایده آل، درمانی موفق می باشد.

    کلیدواژگان: ایمپلنت باریک، تک دندان، ناحیه قدامی فک
  • فاطمه زارع بیدکی، زهرا بحرالعلومی، مریم وفائی شاهی* صفحات 372-383
    مقدمه
    امروزه کودکان زمان زیادی را صرف استفاده از رسانه های الکترونیکی می کنند که می تواند باعث ایجاد اختلالات مرتبط با اضطراب شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط بین عادات رسانه ای با نمره اضطراب و نمره ترس در دندانپزشکی در افراد 6 تا 15سال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، افراد 6 تا 15 ساله مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد به روش آسان انتخاب شدند. برای سنجش اضطراب و ترس به ترتیب از پرسشنامه MCDAS و CFSS-D و مدت زمان تماشای تلویزیون و بازی با کامپیوتر یا موبایل یا تبلت کودک نیز توسط طراحی پرسشنامه ای بررسی شد. داده ها به محیط نرم افزار SPSS17 وارد و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 120 فرد شرکت کننده، 39 نفر، پسر و 81 نفر، دختر بودند. میانگین سنی افراد 46/2±31/9 سال بود. بین اضطراب و ترس با مدت زمان تماشای تلویزیون و مدت زمان بازی با کامپیوتر یا تبلت یا موبایل، رابطه معنی داری وجود نداشت. بین مدت زمان تماشای تلویزیون و مدت زمان بازی با کامپیوتر یا تبلت یا موبایل در افراد 10 تا 15 سال، دختران، شرکت کنندگانی که مادران آن ها فوق دیپلم و بالاتر و پدران آن ها دیپلم و فوق دیپلم و بالاتر بودند، رابطه معناداری وجود داشت و سایر بررسی ها، معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عادات رسانه ای، ارتباط معناداری با اضطراب و ترس در دندانپزشکی در افراد 6 تا 15سال ندارد.
    کلیدواژگان: اضطراب دندانپزشکی، ترس از دندانپزشکی، تلویزیون، عادت رسانه ای، کامپیوتر
  • ناصر سرگلزائی، علیرضا قاسمیان، علی فروزان فر، مریم سادات دانشمند*، عبدالله جوان صفحات 384-393
    مقدمه
    التهاب پریودنتال (پریودنتیت) یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است که در نتیجه عدم رعایت بهداشت دهان و پلاک میکروبی به وجود می آید. آماس ایجاد شده می تواند منجر به تاثیرات سیستمیک در جریان خون محیطی و تغییراتی در میزان هموگلوبین، هماتوکریت و ایندکس های خونی شود.این مطالعه به بررسی ارتباط بین شاخص های پریودنتال با ایندکس های خونی هماتوکریت و هموگلوبین بیماران می پردازد.
    مواد و روش ها
    این طرح مشاهده ای از نوع مقطعی، بر روی مراجعه کنندگان به مرکز کوهورت دانشگاه علوم پزشکی مشهد که دارای پرونده کامل بودند، انجام شد. ابتدا شاخص های پریودنتال بیماران شامل ایندکس لثه و CPITN(The Community Periodontal Index of Treatment Needs) از پرونده های موجود استخراج گردید. این افراد با توجه به متغیر CPITN به سه گروه تقسیم بندی شدند. افراد با CPITN صفر، بعنوان گروه سالم و افراد با CPITN 1 و 2، بعنوان گروه جینجیویت و افراد با CPITN 3 یا 4، بعنوان گروه پریودنتیت در نظر گرفته شدند. ایندکس های خونی (Blood indices) (هموگلوبین، هماتوکریت) نیز از پرونده بیماران استخراج گردید و سپس ارتباط بین ایندکس های خونی هماتوکریت و هموگلوبین خون بیماران با شاخص های پریودنتال با استفاده از آزمون های آماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه پرونده 242 نفر، شامل 158 زن و 84 مرد بررسی شد که به ترتیب 87 نفر در زیرگروه سالم، 89 نفر در زیرگروه جینجیویت و 68 نفر در گروه پریودنتیت طبقه بندی شدند. در مردان و زنان، گروه ها از نظر متوسط هموگلوبین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. متوسط هماتوکریت مردان در گروه سالم نسبت به گروه جینجیویت بطور معنی داری بیشتر بود (P=0.006) به طوری که میانگین و انحراف معیار هماتوکریت در گروه سالم 4/2±7/45 و در گروه جینجیویت 7/2±3/43 بود. ولی در زنان هیچگونه ارتباطی میان ایندکس لثه با هماتوکریت یا هموگلوبین در هر دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    ارتباط قوی و معنی داری بین ایندکس های خونی و بیماری پریودنتال در این مطالعه مشاهده نشد. در مردان، گروه ها از نظر متوسط هموگلوبین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند ولی متوسط هماتوکریت در گروه سالم نسبت به گروه جینجیویت بطور معنی داری بیشتر بود. اما در زنان، گروه ها از نظر متوسط هماتوکریت و هموگلوبین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. هیچگونه همبستگی میان GI با هماتوکریت یا هموگلوبین در هر دو گروه دیده نشده است. آنالیز پیشگویی کننده رگرسیون نشان داد که، به ازای هر یک واحد افزایش در GI، بطور متوسط هماتوکریت، 37/0 واحد کمتر خواهد بود. ولی ارتباط معنی داری برای GI و هموگلوبین یافت نشد.
    کلیدواژگان: بیماری های پریودونتال، هموگلوبین، هماتوکریت، شاخص های پریودنتال
  • منصوره شایسته، هاجر شکرچی زاده*، فاطمه رشیدی میبدی صفحات 394-409
    مقدمه

    سواد سلامت دهان به عنوان عامل تعیین کننده جدید سلامت مطرح می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سواد سلامت دهان و ارتباط آن با وضعیت کلینیکی و رفتارهای سلامت دهان در بزرگسالان  مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان بود. 

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1394، با شیوه نمونه گیری آسان بر روی بیماران  داوطلبی که برای اولین بار به دانشکده دندانپزشکی مراجعه کرده بودند، انجام شد. سواد سلامت دهان بیماران بوسیله پرسشنامه Oral Health Literacy-Adult Questionnaire اندازه گیری شد. رفتارهای سلامت دهان نیز توسط پرسشنامه سنجیده شد. بعلاوه، معاینات کلینیکی برای اندازه گیری شاخص های DMFT و حداکثر شاخص  CPI (Community Periodontal Index) انجام شد. داده ها توسط ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون T مستقل، و آنالیز رگرسیون خطی و لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (05/0>P-value). 

    یافته ها: 

    از بین 202 نفر شرکت کننده، 5/64% زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان (6/10±) 4/33 سال و میانگین نمره سواد سلامت دهان آنها (8/19±)3/52 بود. هر چه سواد سلامت دهان افراد بالاتر بود، رفتارهای سلامت دهان بهتری را گزارش می کردند (05/0>P-value). سواد سلامت دهان با شاخص DMFT (140/0-=r و047/0P=)، تعداد دندان های پوسیده (179/0-=r و 01/0P=) و تعداد دندان های از دست رفته (208/0-=r و 003/0=P-value) رابطه معکوس و با تعداد دندان های پرشده رابطه مستقیم داشت (148/0=r  و04/0=P). بین سواد سلامت دهان و حداکثر شاخص CPI ارتباط وجود نداشت (05/0<P-value).

    نتیجه گیری: 

    سواد سلامت دهان مراجعین به دانشکده دندانپزشکی اصفهان در حد متوسط بود. افرادی که سواد سلامت دهان بالاتری داشتند، رفتارهای سلامت دهان مطلوبتری را گزارش می کردند و تاریخچه پوسیدگی کمتری داشتند. لذا بالا بردن سطح سواد سلامت دهان افراد جهت بهبود وضعیت سلامت دهان آنها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت دهان، سلامت دهان، کلینیک دندانپزشکی، پرسشنامه
  • سیما کیانی، مصطفی بهاری فر، شیرین رستمی* صفحات 410-422
    مقدمه
    بررسی عوامل عدم رضایت بیماران پس از پیوند لثه، می تواند منجر به افزایش بینش درمانگر از عوامل موثر بر رضایت بیماران و اجرای هرچه بهتر درمان شود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان رضایتمندی بیماران از انجام پیوند لثه، در شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، که در سال های 1399-1398 انجام شد، 63 نفر از بیمارانی که تحت پیوند لثه آزاد و بافت همبندی زیر اپیتلیومی قرار گرفته بودند، به طور تصادفی، انتخاب و میزان رضایت آن ها از پیوند لثه توسط پرسشنامه محقق ساخت، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و آزمون های آماری ANOVA، t-test و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت(α=0.05).
    یافته ها
    نمره کلی رضایت بیماران 64/0±47/3 محاسبه گردید، که در بازه رضایت متوسط قرار داشت. بیشترین میزان رضایتمندی مربوط به "دادن توضیحات لازم توسط پزشک در مورد فرآیند جراحی پیوند لثه در ابتدای کار" با 82 درصد موافق" و "جراحی پیوند لثه رعایت بهداشت را برای من آسانتر نموده است" با 70 درصد موافق بود. همچنین کمترین میزان رضایتمندی مربوط به "مدت زمان درد بعد جراحی" با 38 درصد موافق و "تطابق رنگ لثه پیوندی با لثه های مجاور" با 43 درصد موافق بود.
    نتیجه گیری
    بیماران دریافت کننده پیوند لثه در شهر اصفهان، رضایت نسبتا مطلوبی داشتند که موفقیت آمیز به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیماران، پیوند لثه
  • زهرا جهانشاهی افشار، علیرضا بابائی، مریم سیدمجیدی، مریم جوهری* صفحات 423-432
    مقدمه

    سمنتواسیوس دیسپلازی (COD) یک ضایعه فیبرواسیوس واکنشی است که در نواحی دندان دار استخوان های فکین و عمدتا مندیبل زنان میانسال ایجاد می شود. از نظر بافت شناسی، COD یک استرومای بافت همبندی سلولار به همراه جزایری از استخوان جنینی (woven) یا لاملار و کلسیفیکاسیون های مشابه سمنتوم را نشان می دهد. از نظر بالینی، این ضایعات بدون علامت بوده و دندان های مربوطه وایتال هستند؛ بنابراین از طریق معاینات روتین رادیولوژی کشف می شوند. خصوصیات رادیوگرافیک ضایعه بر اساس میزان بلوغ آن از الگوی کاملا رادیولوسنت تا رادیواپک متغیر می باشد.

    گزارش مورد:

     این گزارش مورد، یک زن 60 ساله، با ضایعه COD در ناحیه دندان های پرمولر اول و کانین سمت چپ فک بالا را ارایه می دهد که مکان نادری برای وقوع این ضایعات می باشد. ضایعه به تدریج و با گذشت زمان به اندازه کنونی رسیده بود. برخلاف بیشتر ضایعات COD گزارش شده، این بیمار علامتدار بود. وی اظهار درد دندانی به علت ریشه های باقیمانده دندان شماره 12# (سیستم یونیورسال) می نمود. همچنین تورم استخوانی و نازکی پلیت کورتیکال باکال در ناحیه درگیر وجود داشت. پس از معاینات رادیوگرافی داخل دهانی و توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) درمان جراحی برداشت ضایعه و ریشه های باقیمانده دندان شماره 12# برای بیمار انجام گردید. بررسی پاتولوژی تشخیص ضایعه COD را تایید کرد. پس از جراحی، بیمار به مدت سه ماه پیگیری شد و هیچ گونه عود و عفونتی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    ضایعات COD علایم بالینی و نمای رادیوگرافی متنوعی دارند. تشخیص این ضایعات با کمک دانش بالینی، ویژگی های رادیوگرافی و بررسی هیستوپاتولوژی انجام می شود. در ضایعات با اندازه بزرگ تصویر برداری توسط توموگرافی کامپیوتوری با اشعه مخروطی (CBCT) می تواند در تعیین میزان گسترش ضایعه مفید باشد.

    کلیدواژگان: دیسپلازی، فیبرواسئوس، فک بالا
|
  • Romina Abrishambaf, Fatemeh Shahsavari, Maryam Jolehar * Pages 295-304
    Introduction
    Students show considerable differences in their learning styles and abilities to use information; this matter plays a significant role in how to teach them. In view of that, reflecting on various learning styles among students and accommodating them to meet the requirements of teaching practices can contribute to learning at higher levels along with fulfilling more academic achievements. Therefore, the present study investigated learning styles among dental students at the Islamic Azad University, Tehran, Iran.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive cross-sectional research, in which the VARK Questionnaire consisting of four learning styles (i.e., visual, aural, read/write, and kinesthetic) was utilized. The questionnaire contained 16 statements/items with four options representing a learning style. After determining the dominant learning style in students, the role of related factors was determined using regression analysis.
    Results
    Among the 442 participants in this study, 248 (56.1%) and 194 (43.9%) individuals were female and male, respectively. Data analysis revealed that a large proportion of the students (98%) were tapping one of the mentioned learning styles. The most and least frequent styles were found to be the aural (32.98%) and visual (19%) types, respectively.
    Conclusion
    It was concluded that most dental students were keeping to the aural learning style. In this regard, it seems that focusing on teaching strategies that reinforce learning styles, especially the aural type, can significantly help to improve learning processes and fulfill academic achievements among university students.
    Keywords: Education, Learning Styles, Teaching, VARK Questionnaire
  • Salma Omidi *, Kosar Dadgar, Abbas Mesgarani, Mahmoud Moosazade, Fatemeh Zaghi Hosseinzadeh Pages 305-315
    Introduction
    Root canal perforation is a reason for root canal treatment failures. Cytocompatibility is an essential feature of a perforation restorative material. This in vitro study aimed to evaluate the cytotoxicity of Endoseal MTA sealer as a root canal perforation restorative material on human gingival fibroblast cells in comparison to Iranian ProRoot MTA and CEM using tetrazolium-based colorimetric assay (MTT test).
    Materials and Methods
    MTA, CEM, and Endoseal MTA were prepared and exposed (for 48 h) to cell culture media 72 h after setting. Human gingival fibroblasts were then cultivated and incubated for 24 h with different dilutions (1/2, 1/4, 1/8) of each sealer extract. Cell viability was evaluated using the MTT test. The data were compared using the analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey’s post hoc test for multiple comparisons. P-values less than 0.05 were considered statistically significant.
    Result
    There was a significant association between CEM cell viability and Endoseal MTA as well as between MTA and CEM in 1/2 dilution. No significant difference was found in 1/4 and 1/8 dilusions between the percentage of cell viability of different sealers.
    Conclusion
    Based on the results of this study, although Endoseal MTA sealer is more toxic than CEM in ½ dilution, it has higher biocompatibility compared to MTA and can be considered as a perforation restorative material in terms of other favorable qualities.
    Keywords: CEM, Cytotoxicity, Endoseal MTA, MTT Assay, sealer
  • Mehdi Tabrizizadeh, Zahra Asheghmoalla, Maryam Kazemipoor * Pages 316-328
    Introduction
    During root canal treatment, unpredictable conditions might occur that awareness of their prevention, diagnosis, and treatment is highly effective in the long-term prognosis of the teeth. The purpose of the present study was to evaluate the awareness of Yazd dental interns about endodontic accidents in 2020-2021.
    Materials and Methods
    The participants of this descriptive cross-sectional study included 59 dental interns. The instrument used in this study was a researcher-made questionnaire. The validity and reliability of the designed questionnaire were approved through three stages. For the qualitative recording of the students' knowledge, the scores were categorized as weak, moderate, and fair. Data were analyzed in SPSS software version 17 using a t-test and Pearson correlation coefficient. The significance level in this study was 0.05.
    Results
    In this study, out of 59 students, 25 (42.4%) and 34 (57.6%) were male and female, respectively. The total mean score of students’ awareness was 14.05±1.07 with a minimum of 7 and a maximum of 20. The average total awareness score was assessed as moderate. There was a positive correlation between students’ awareness score and their GPA (r=0.386, P=0.001). There was no significant difference between male and female students’ awareness scores (P=0.246). According to students’ scores in the four fields, the highest mean score was related to cleansing and shaping while the lowest average was related to post space preparation and vertical root fracture.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, the dental students' awareness of endodontic accidents was at a moderate level. It is recommended that educational interventions and appropriate strategies be adopted to promote students' knowledge.
    Keywords: Awareness, Diagnosis, Dental students, Endodontic procedural errors
  • Maryam Tofangchiha, Maryam Shokri Mozhdehi, Katayoun Lesani, Mahsa Esfehani *, Mona Nasiri Savadkouhi, Monirsadat Mirzadeh Pages 329-336
    Introduction
    Radiographic diagnosis of root absorption affects the treatment plan, and consequently, the preservation of the tooth. Therefore, the present study aimed to assess the ability of undergraduate dentistry students to detect root resorption of maxillary primary molars in periapical radiography.
    Materials and Methods
    Thirty-five parallel periapical radiographs that included maxillary primary molars were selected and converted to PowerPoint slides. A pedodontist and a radiologist determined external root resorption as the gold standard of the study. Twenty-six final-year dental students were enrolled to determine the existence or the absence of resorption in the radiographs. A training class was held to increase the students' ability to diagnose. After two weeks, the students were again asked to identify resorption in radiographic images. Statistical data analysis was performed using SPSS 21 and the results were compared together. The Kolmogorov-Smirnov test was used to assess the normal distribution of variables and a paired t-test was employed to compare the scores of the students before and after the training.
    Results
    The highest scores of the students in diagnosing root resorption in primary maxillary molars belonged to mesiobuccal, distobuccal, and palatal roots in descending order. The mean of the students’ scores before the training session was 97.8462±15.9466, which increased to 101.2308±20.6267 after the instruction session; however, this increase was not statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    The lowest detection ability in both maxillary molars was reported for palatal root. According to the students’ scores before and after the training session, it can be concluded that short-term, theoretical, and traditional education has no significant effect on students’ diagnostic ability.
    Keywords: Deciduous teeth, Dental Radiography, root resorption
  • Khatere Kheirollahi, Zahra Roostaie Zadeh, Asma Jafarinia, Akram Ghadir Anari, Arezoo Heidary * Pages 337-345
    Introduction

    Nephropathy, which is one of the main complications of diabetes, is the most common cause of irreversible renal failure. Diabetic and dialysis patients are prone to some oral dental problems, such as periodontal disease, increased plaque, gingivitis, candidiasis, dry mouth, premature loss of teeth. And mobility of teeth. Due to the high prevalence of diabetes and the increase in patients with chronic renal failure, the present study aimed to evaluate the frequency distribution of oral and dental signs and symptoms.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed on 118 diabetic patients in ESRD (End Stage Renal disease) and non-ESRD groups. The patients assessed the symptoms of pain or burning sensation in the oral mucosa and dry mouth using the Visual Analogue Scale (VAS) and Fox questionnaire, respectively. Oral symptoms, including coated tongue, mucosal ulcers, candidiasis, and dental erosion, as well as CPITN (community periodontal index of treatment needs) and DMFT (decayed, missing, and filled permanent teeth), were evaluated and recorded by the researcher. Data were analyzed in SPSS software (version17) using T-test, Chi-squre, ANOVA, and Mann-Whitney tests.

    Results

    Mucosal pallor, mucosal pain sensation, and CPITN index were significantly higher in the non-ESRD group, as compared to those inthe group of dialysis patients with p-values reported as 0, 0, and 0.04, respectively. Age demonstrated a direct and significant correlation with DMFT and CPITN index in both groups.

    Conclusion

    Some oral manifestations are more common in kidney and dialysis patients. As illustrated by the obtained results, mucosal pallor, mucosal pain sensation, as well as periodontal problems according to CPITN index, were significantly lower in the group of dialysis patients than in the other group.

    Keywords: diabetes melitus, Diabetic nephropathy, dialysis, ESRD, oral manifestation
  • Fatemeh Rahmatzadeh, Elya Ranayi, Saber Babazadeh, Ali Kazemian * Pages 346-360
    Introduction

    Harmful unhealthy behaviors could be rooted in common unsupported beliefs in communities. Therefore, this study aimed to compile a list of pseudo-scientific and unsupported beliefs of Iranians about oral health.

    Materials and Methods

    The present study was a qualitative research project using an ethnography approach. First, the researchers extracted a list of the pseudo-scientific and unsupported beliefs of Iranians about oral health. These beliefs were defined as not being supported by the available scientific evidence. The following five methods were used for the extraction of these beliefs: 1) analysis of various relevant websites or social network channels; 2) search for written documents related to Iranian popular culture; 3) open-ended interviews with 35 patients of Mashhad Dental School (Mashhad, Iran), of different genders, ages, and education levels; 4) telephone conversations with Iranian practicing dentists; and 5) interviews with a purposive sample of 13 professors at Mashhad Dental School (Mashhad, Iran). Therefore, there were two target groups of the interviews, including dentists (the most important reference group in the field of oral health), and Iranian people from different social classes. The interviews continued until saturation was achieved. Afterward, the text of documents, sources, and interviews were analyzed to extract possible pseudo-scientific beliefs. Finally, these beliefs were categorized into several groups based on common themes.

    Results

    In this ethnographic study, after removing duplicate and ambiguous themes, 181 statements were obtained, which were categorized into the following 11 groups, according to the common themes: actions are taken to prevent caries, factors that cause tooth decay, whitening teeth, toothache relief, treatment of infections, gums and related diseases, pregnancy, the oral health of children, mouth ulcers, tooth extraction, and other cases.

    Conclusion

    Iranians have various beliefs about oral health that might be unsupported scientifically. The list gathered in this study needs to be completed in further studies.

    Keywords: Oral Health, pseudo-science, Qualitative research, Unsupported claims
  • Mohsen Rezaei, Ezatollah Jalalian, Saeed Sadat Mansouri, Morteza Neshandar, Mahsa Maghsoudlou Nejad *, Amin Zandian Pages 361-371
    Introduction and Objectives

    Nowadays, it is essential to use narrow diameter implants in reduced bone thickness. Due to controversies in previous research, the present study was conducted to evaluate the success rate of narrow diameter implants (2.4 mm and 3 mm) in a single tooth in the anterior region after one year of loading.

    Materials and Methods

    In this historical cohort study, groups under investigation included patients who received single-tooth implants in the anterior edentulous segment without bone graft [40 patients with implants 2.4 mm in diameter (IMTEC, USA) and 3 mm in diameter (MILO, USA), n=20]. During the follow-up period of one year, bone resorption, pain, numbness, mobility, esthetic, peri-implant radiolucency, probing depth, and gingival index were evaluated. The Fisher’s exact test and T-test were used to analyze aesthetic scores while the Mann-Whitney test and the Wilcoxon Signed Ranks Test were employed to compare gingival index values.

    Results

    In this research, no discernible bone resorption, peri-implant radiolucency, pain, and numbness was found, and only in five implants, prostheses lacked esthetic, according to pink esthetic scores. The total survival rate and success rates were 100% and 98.3% respectively.

    Conclusion

    Within the limitationS of this study, narrow diameter implants replacing the anterior teeth (for proper case selection and ideal occlusion) is a successful treatment plan with a high survival and success rate.

    Keywords: anterior segment, narrow implant, single tooth
  • Fatemeh Zarebidoki, Zahra Bahrololoomi, Maryam Vafaee Shahi * Pages 372-383
    Introduction
    Nowadays, most children spend a lot of time on electronic media, which can cause anxiety-related disorders. The present study aimed to investigate the relationship of media habits with anxiety about and fear of dentistry in people aged 6 to 15 years.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, participants were selected from people referred to Shahid Sadoughi Dental School (Yazd, Iran) aged 6 to 15 years. To measure their anxiety and fear, the Modified Child Dental Anxiety Scale and the Children’s Fear Survey Schedule-Dental Subscale questionnaires were used, respectively. Additionally, a questionnaire was designed to assess the duration of watching TV and playing with a computer, cell phone, or tablet. Finally, the SPSS software (version 17) was utilized to analyze the data.
    Results
    From a total number of 120 participants with a mean age range of 9.31±2.46 years, 39 were boys and 81 were girls. The results of the study pointed the relationship of anxiety and fear with the duration of watching TV and playing with a computer, tablet, or cell phone was not significant. However, there was a significant relationship between the duration of watching TV and the duration of playing with a computer, tablet, or cell phone in girls aged 10 to 15 years, mothers with associate degrees and above, as well as fathers with a diploma or associate degrees. Other findings were not significant.
    Conclusion
    The results of the present study showed that media habits were not significantly associated with anxiety about and fear of dentistry in people aged 6 to 15 years.
    Keywords: Computers, Dental anxiety, dental fear, Media habits, Television
  • Naser Sargolzaie, Alireza Ghasemian, Ali Forouzanfar, Maryam Sadat Daneshmand *, Abdollah Javan Pages 384-393
    Introduction
    Periodontal inflammation, which is one of the most common infectious diseases, can be caused by poor oral hygiene and microbial plaque, and the resulting inflammatory products can also lead to systemic effects on the peripheral blood system. The present study aimed to investigate the relationship of periodontal indices with hematocrit and hemoglobin in patientsMaterials &
    Methods
    This cross-sectional observational study was performed on those referring to Mashhad University of Medical Sciences Cohort Center with a complete file. Firstly, patients' periodontal indices, including the Community Periodontal Index of Treatment Needs (CPITN) and Löe-Silness gingival index (GI), were extracted from the existing record files. These individuals were assigned to three groups according to the CPITN variable. Individuals with CPITN zero were considered a healthy group, individuals with CPITN 1 and 2 as a gingivitis group, and individuals with a CPITN of 3 or 4 as a periodontitis group. Blood indices (hemoglobin, hematocrit) were also extracted from patients' records. Thereafter, the relationship of hematocrit and hemoglobin with their periodontal indices was investigated using statistical tests.
    Results
    In this study, the records of 242 participants, including 158 females and 84 males, were examined, out of whom 87 cases were healthy, 89 had gingivitis, and 68 had periodontits. In males and females, there were no significant differences between mean hemoglobin; however, the mean hematocrit of men in the healthy group was significantly higher than that in the gingivitis group. The mean of hematocrit were 2.4± 45.7 and 2.7±43.3 in the healthy and gingivitis groups, respectively. Nonetheless, in females, GI displayed no association with hematocrit or hemoglobin in either group.
    Conclusion
    There was no significant difference between blood indices and periodontal disease in this study. In men, there was no significant difference in mean hemoglobin; nonetheless, the mean hematocrit was significantly higher in the healthy group than that in the gingivitis group. However, in females, there was no significant difference between mean hematocrit and hemoglobin. No correlation was detected between GI and hematocrit or hemoglobin in either group. Predictive regression analysis illustrated that for each unit increase in GI, the average hematocrit would be 0.37 units lower; however, no significant relationship was found between GI and hemoglobin.
    Keywords: Hemoglobin, Hematocrit, Periodontal diseases, periodontal indices
  • Mansoureh Shayesteh, Hajar Shekarchizadeh *, Fatemeh Rashidi Meybodi Pages 394-409
    Introduction

    Oral health literacy (OHL) is considered a new determinant of health. This study aimed to investigate OHL and its relationship with clinical indicators of oral health, as well as oral health behaviors, among patients attending the Dental School of the Islamic Azad University of Isfahan, Isfahan, Iran.

    Materials and Methods

    The authors conducted a cross-sectional study on volunteering patients attending dental school for the first time in 2015, who were selected through convenience sampling. Self-administered questionnaires requested information about patients’ OHL using Oral Health Literacy-Adult Questionnaire, as well as patients’ oral health behaviors. Clinical examinations were conducted to measure Decayed, Missing due to caries, and Filled Teeth (DMFT) and Community Periodontal Index (CPI). Pearson correlation coefficient, Spearman correlation coefficient, independent t-test, as well as linear and logistic regression models, served for statistical analysis (P-value<0.05).

    Results

    Among 202 participants, 64.5% were women. The mean age of participants was 33.4±10.6 years, and the mean score of OHL was 52.3±19.8. Individuals with a higher score of OHL reported better oral health behaviors (P-value<0.05). The OHL was negatively associated with DMFT (r=-0.140, P-value=0.047), Decayed Teeth (r=-0.179, P-value=0.01) and Missing Teeth (r=-0.208, P-value=0.003). On the other hand, individuals with higher OHL scores had more filled teeth (r=0.148, P-value=0.04). No association was revealed between OHL and maximum CPI (P-value>0.05).

    Conclusion

    Oral health literacy of patients attending dental school was moderate. Those patients with a higher OHL reported better oral health behaviors and had a lower history of dental caries. Therefore, it is essential to increase the OHL of individuals to improve their oral health status.

    Keywords: dental clinic, Oral Health, Oral health literacy, Questionnaire
  • Sima Kiani, Mostafa Baharifar, Shirin Rostami * Pages 410-422
    Introduction
    The evaluation of patient satisfaction after gingival graft treatments can increase therapists' knowledge about the factors affecting this issue and help render better treatment. The present study aimed to assess patients' satisfaction with gingival graft treatments in Isfahan.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study which was conducted in 2019-2020, 63 patients treated with free gingival and sub-epithelial connective tissue graft were randomly selected, and their satisfaction with gingival graft treatment was evaluated using a questionnaire. Data were analyzed in SPSS software using one-way ANOVA, t-test, and spearman (α=0.05).
    Results
    The overall patients' satisfaction score was 3.47±0.64, indicating a moderate satisfaction level. There was no significant difference in the mean satisfaction scores between male and female subjects (P= 0.762). The highest satisfaction was related to "giving the necessary explanations by the doctor about the process of gingival surgery at the beginning of the work" (82%) and "gingival surgery has made it easier for me to observe hygiene" (70%). On the other hand, the lowest level of satisfaction was related to "duration of pain after surgery" (38%) and "matching gingival color with adjacent gingival"(43%).
    Conclusion
    Patients treated with gingival graft had a relatively satisfactory level of satisfaction, indicating the success of the treatment.
    Keywords: Gingival graft, Patients, Satisfaction
  • Zahra Jahanshahiafshar, Alireza Babaei, Maryam Seyedmajidi, Maryam Johari * Pages 423-432
    Introduction

    Cemento-osseous dysplasia (COD) is a reactional fibro-osseous lesion that arises in the tooth-bearing area of the jaw bones, mostly the mandible of middle-aged women. Histologically, COD shows a cellular connective tissue stroma with islands of woven or lamellar bone and cementum-like calcifications. Clinically, these lesions are usually asymptomatic and the related teeth are vital; therefore, they are diagnosed through routine radiographic examinations. Radiographic features of COD are widely variable from completely radiolucent to mostly radiopaque patterns, based on the lesion’s stage of maturation.

    Case report: 

    This case report presents a 60-year-old female with a COD in the first premolar and canine area of the left upper jaw which is a rare region for the occurrence of COD. The lesion has gradually grown to its present size. In contrast to most reported CODs, the current patient was symptomatic. She presented tooth pain due to the remaining roots of tooth #12 (universal system). Moreover, bone expansion and thinning of the buccal cortical plate were obvious in the affected area. After intraoral radiography and cone beam computed tomography (CBCT) examination, removal surgery of the lesion and the remaining roots of tooth #12 was carried out. A histological examination confirmed the diagnosis of COD. The patient was followed for three months and no recurrence and infection were detected.

    Conclusion

    COD lesions have variable clinical and radiologic features. Diagnosis is based on clinical knowledge, radiologic features, and histopathological examination of the lesion. CBCT could help indicate the extension of lesions.

    Keywords: Dysplasia, Fibro-osseous, maxilla