فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و چهارم شماره 8 (پیاپی 117، آذر و دی 1401)

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 8 (پیاپی 117، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا محمدی*، نسرین کمالی صفحات 1504-1505
  • نرگس سعیدی، فریده پورشاه آبادی، محسن جرجانی، محسن اکبریان*، محراب مفاخری صفحات 1506-1516

    زمینه و هدف:

     درد مزمن از رایج ترین مسایلی است که جمعیت نظامی را به استفاده از مراقبت‎های پزشکی ترغیب ساخته است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مولفه های درد مزمن بر اساس همدلی، ذهنی سازی و تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به درد مزمن انجام شد.

    روش ها

    پژوهش از نوع توصیفی و به روش همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن بویژه دردهای اسکلتی-عضلانی در بازه زمانی فروردین تا مرداد 1399 بودند که به کلینیک روماتولوژی بیمارستان بقیه الله (عج) در شهر تهران مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 339 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه‎های درد مزمن، همدلی، دشواری تنظیم هیجان و ذهنی سازی پاسخ دادند. پس از گردآوری داده ها، تحلیل آن با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    میان هردو مولفه درد مزمن با متغیرهای پیش‎بین به جزء همدلی عاطفی در رابطه با مولفه شدت درد ارتباط معنی داری در سطح کمتر از 0/05 مشاهده گردید و بیشترین میزان تغییرپذیری توسط متغیرهای پیش بین با ضریب تعیین 0/58 برای ناتوانی درد بود که 0/54 به دشواری تنظیم هیجان، 0/02 ذهنی سازی و 0/02 به همدلی عاطفی اختصاص یافت و میزان ضریب تعیین برای شدت درد 0/43 حاصل شد که بیشترین تغییرپذیری مربوط به دشواری تنظیم هیجان 0/42 و سپس ذهنی سازی 0/01 بود.

    نتیجه گیری

    با استفاده از نتایج می‎توان در قالب آموزش های روانشناختی در حوزه تنظیم هیجان و درد مزمن در راستای مدیریت سلامت و درد مزمن برای سایر اقشار در معرض خطر بویژه جمعیت افراد نظامی مبادرت ورزید.

    کلیدواژگان: درد مزمن، ذهنی سازی، تنظیم هیجان
  • مصطفی محمدقاسمی، بهنوش خوش منش زاده* صفحات 1517-1528

    زمینه و هدف:

     مواجهه شغلی با صدا در محیط کار یک مشکل بهداشتی قابل توجه و بیماری های قلبی عروقی یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های غیرواگیر و یکی از مهمترین علل ابتلا به مرگ زودرس می باشد. صدا علاوه بر اختلالات شنوایی، به عنوان یک عامل استرس زا ممکن است باعث مشکلات قلبی عروقی، افزایش فشارخون، تحریک اعصاب، استرس و اختلالات هورمونی در بدن شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر مواجهه با صدای محیط کار بر عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی انجام پذیرفت.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد-شاهدی بوده و در سال 1399 در یک صنعت نیروگاهی انجام پذیرفت. در این مطالعه وضعیت سلامت شاغلین در دو گروه مواجهه یافته و بدون مواجهه با صدا از نظر عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی شامل شاخص توده بدنی (BMI)، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و پارامترهای خون شامل قند خون ناشتا (FBS)، کلسترول، تری گلیسیرید، کراتینین و آنزیم های عملکردی کبد (SGOT وSGPT) مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری اطلاعات در این مطالعه به صورت بررسی پرونده پزشکی کلیه شاغلین مرد معاینه شده در سال 1399 و بررسی وضعیت مواجهه یا عدم مواجهه با صدا، از طریق بررسی مستندات مربوط به سنجش صدا در آن صنعت انجام گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون های آماری تی مستقل دو نمونه ای و کای اسکویر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اختلاف معناداری در سن، سابقه کار و وضعیت استعمال دخانیات دو گروه مشاهده نشد (0/05>p). نتایج نشان داد که میانگین قند خون، تری گلیسیرید، آنزیم کبدی (SGOT)، فشارخون و شاخص توده بدنی در دو گروه دارای اختلاف معناداری می باشند (0/05<p). اختلاف معنا داری در میانگین کراتینین، کلسترول و آنزیم کبدی (SGPT) دو گروه مشاهده نشد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مواجهه با سر و صدای بالاتر از حد مجاز می تواند بر عوامل خطر بروز بیماری های قلبی عروقی در افراد موثر باشد، بنابراین توصیه می شود با کمک اقدامات مهندسی، مدیریتی و در نهایت استفاده از لوازم حفاظت شنوایی از خطر ابتلا به این بیماری ها کاسته و با سنجش دوره ای وضعیت سلامت شاغلین و تشخیص به موقع از پیشرفت عوارض ناشی از آن پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: سر و صدا، مواجهه شغلی، بیماری های قلبی عروقی، سلامت شغلی
  • سمیه آزرمی، سید امیرحسین پیشگویی، سیمین تاج شریفی فر*، علی مرادی، فائضه بنی یعقوبی، فرشید الازمنی نوده صفحات 1529-1538

    زمینه و هدف:

     بحران کووید-19، سیستم های سلامت در جوامع را با چالش های عمده ای مواجه کرد. بیمارستان ها واحد اصلی ارایه خدمات سلامت در پاسخ به بلایا هستند. از آنجا که پرستاران پرسنل خط مقدم مقابله با بحران های سلامت می باشند و با توجه به نقش حیاتی بیمارستان های نظامی در پاسخ به بحران پاندمی کووید- 19، پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش های مدیریت پرستاری کووید- 19 در بیمارستان های نظامی انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی است که در سال 1400-1399 انجام شد. مشارکت کنندگان 14 نفر از مدیران پرستاری و سرپرستاران بخش های بستری بیماران مبتلا به کووید-19 در هفت بیمارستان نظامی مرجع مراقبت از بیماران کرونا در شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه انفرادی عمیق نیمه ساختاریافته و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای قراردادی براساس روش گرانهیم و لاندمن استفاده شد.

    یافته ها

    چالش های مدیریت پرستاری کووید-19 در بیمارستان های نظامی در قالب 4 طبقه و 14 زیرطبقه «موانع انسانی» (حمایت، تعهد، فرهنگ، مدیریت کارکنان، مدیریت داوطلبان)، «موانع مالی» (بودجه، تجهیزات، افزایش ظرفیت)، «موانع سازمانی» (سازماندهی، قوانین و مقررات، برنامه ریزی، آموزش، تمرین)، و «موانع ارتباطی» (ارتباطات و هماهنگی، مدیریت اطلاعات) تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    بحران پیچیده همه گیری کووید-19 می تواند منجر به بی ثباتی و چالش های متعددی در فرایند مدیریت پرستاری بویژه چالش های مرتبط با قوانین و مقررات، مدیریت داوطلبان، هماهنگی برون سازمانی و مدیریت اطلاعات در بیمارستان های نظامی شود. با برنامه ریزی صحیح و دقیق، مدیریت علمی و قدرتمند و وحدت فرماندهی می توان تا حد زیادی مانع از تاثیر گذاری این چالش ها در فرایند مدیریت خطر بلایا در بیمارستان های نظامی شد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، بیمارستان نظامی، مدیریت پرستاری
  • محمد رستمی، فاطمه رحمتی*، محمود ثالثی صفحات 1539-1546

    زمینه و هدف :

    افکار خودکشی یکی از عوامل خطر اصلی اقدام به خودکشی است، از همین رو درک عوامل مرتبط با افکار خودکشی در سربازان وظیفه می تواند در پیشگیری و درمان خودکشی در محیط های نظامی با اهمیت باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین عوامل جمعیت شناختی سربازان وظیفه با تجربه افکار خودکشی در آنان بود.

    روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، 150 سرباز وظیفه از پادگان های نظامی شهر سنندج، استان کردستان انتخاب و به پرسشنامه های افکار خودکشی بک و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون ه ای آماری آنوا و تی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد از بین عوامل جمعیت شناختی سن، وضعیت تحصیل، بومی یا غیربومی، وضعیت تاهل و مدت خدمت، تنها بومی یا غیربومی بودن سربازان ارتباط معنی داری با تجربه افکار خودکشی دارد (0/05P<، 2/033- T =).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد سربازان غیربومی به صورت معنی داری افکار خودکشی بیشتری نسبت به سربازان بومی دارند و این موضوع بایستی از سوی مسیولان و روان شناسان مراکز نظامی از طریق حمایت های سازمانی بیشتر از جمله ارایه تسهیلاتی همچون اعطای مرخصی های طولانی، فعالیت در وظایف کمتر استرس زا و نیز مراقبت های روان شناختی همچون انجام غربالگری های اولیه و برگزاری مشاوره های فردی و گروهی برای سربازان غیربومی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سربازان، افکار خودکشی، عوامل جمعیت شناختی
  • پیمان حاتمیان*، احمد سوری، علیرضا کولیوند صفحات 1547-1556

    زمینه و هدف:

     از آنجایی که سلامت روان به عنوان بخش مهمی از مفهوم کلی سلامت شامل توانایی برقراری رابطه مثبت با دیگران، شیوه تطابق و سازگاری با محیط و نیز چگونگی کنترل استرس در زندگی روزمره در هنگام مواجهه با شرایط بحرانی است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف نقش دشواری در تنظیم هیجان و افکار تکرارشونده منفی در پیش بینی سلامت روان کارکنان ناجا انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان نیروی انتظامی استان تهران که در سال 1400 مشغول به خدمت بودند، از بین آن ها به به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 203 نفر انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (2004)، پرسشنامه افکار تکرارشونده منفی مک اوی و همکاران (2010) و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1979) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSSنسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نمره کلی دشواری در تنظیم هیجان و افکار تکرارشونده منفی با سلامت روان به ترتیب همبستگی 0/58 و 0/64 وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل ضرایب رگرسیون نشان می دهد که نمره کلی دشواری در تنظیم هیجان 0/54 و نمره کلی افکار تکرارشونده منفی 0/60 توان پیش بینی تغییرات سلامت روانی را دارند. مولفه های دشواری در تنظیم هیجان و افکار تکرارشونده منفی همگی با هم می توانند 56 درصد تغییرات سلامت روانی را پیش بینی کنند، بر این اساس مدل رگرسیونی معنادار است (0/001>P).

    نتیجه گیری

     دشواری در تنظیم هیجان و افکار تکرارشونده منفی می توانند سلامت روان کارکنان ناجا را با تهدید مواجهه سازند، از این رو با کمک گرفتن از مهارت های مرتبط با تنظیم و مدیریت درست هیجان و مدیریت افکار و هیجان های ناسالم می توان از بسیاری از تهدیدکننده های مرتبط با سلامت روان اجتناب کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، افکار منفی، سلامت روان، کارکنان ناجا
  • یاسین اسدی، فرید مریخی* صفحات 1557-1565
    زمینه و هدف

    پریودنتیت مجموعه ای از بیماری های التهابی است که می تواند باعث از دست دادن دندان شود. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی دو نوع دهانشویه کلر هگزیدین و چای سبز برند ایرشا و کولگیت بر روی بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن بر اساس ارزیابی فاکتورهای مرتبط با التهاب لثه، شامل شاخص لثه (GI) و شاخص خونریزی سالکوس (SBI)، انجام شد.

    روش ها: 

    تعداد 90 بیمار در سه گروه مساوی شامل کلرهگزیدین، چای سبز کولگیت، و چای سبز ایرشا تقسیم شدند. نمونه گیری بیماران به صورت تصادفی ساده از میان بزرگسالان دارای پریودنتیت مزمن متوسط انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 استفاده شد. برای بررسی اختلاف معنادار بین گروه های درمانی از آزمون t-test مستقل، و از آزمون t-test جفت شده برای بررسی معناداری در پارامترهای GI و SBI قبل و بعد از درمان با دهانشویه در هر گروه از بیماران استفاده شد. مقادیر 0/05˂p به عنوان شاخص تفاوت معنادار بین گروه ها در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    بین گروه کلرهگزیدین و چای سبز کولگیت از نظر شاخص GI اختلاف معناداری وجود نداشت (0/023=P)، ولی چای سبز ایرشا، شاخص GI را به طور معنی داری نسبت به کلرهگزیدین (0/025=P) و چای سبز کولگیت (0/021=P) کاهش داده است. همچنین نتایج آماری اختلاف معنی داری بین کلرهگزیدین و چای سبز کولگیت از نظر شاخص SBI را نشان نداد (0/116=P). ولی چای سبز ایرشا، شاخص SBI را به طور معنی داری نسبت به کلرهگزیدین کاهش داده است (0/003=P). میزان شاخص SBI در دو برند چای سبز مشابه بود (0/445=P).

    نتیجه گیری:

     اثربخشی دهانشویه چای سبز برند کولگیت در کاهش شاخص GI و SBI مشابه با کلرهگزیدین بود، ولی اثربخشی دهانشویه چای سبز ایرشا نسبت به دهانشویه کلرهگزیدین به طور معنی داری کمتر بود. بین دو برند چای سبز، تغییرات محسوسی در کاهش شاخص SBI مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، پریودنتیت مزمن، التهاب لثه، چای سبز، دهانشویه
|
  • Narges Saeidi, Farideh Pour Shah Abadi, Mohsen Jorjani, Mohsen Akbarian*, Mehrab Mafakheri Pages 1506-1516
    Background and Aim

    Chronic pain is one of the most common issues that has encouraged the military population to seek medical care. This study aimed was to predict the components of chronic pain based on empathy, mentalization, and emotion regulation in patients with chronic pain.

    Methods

    The study was a descriptive correlational study and the statistical population was all patients with chronic pain, especially musculoskeletal pain in the period from April to August 2020 who were referred to the rheumatology clinic of Baqiyatallah Hospital in Tehran. The sample consisted of 339 people who were selected by convenience sampling method and answered the questionnaires about chronic pain, mentalization, difficulties in emotion regulation, and Empathy. After collecting the data, its analysis was performed using version 22 of SPSS software.

    Results

    There was a significant relationship between both components of chronic pain with predictor variables except emotional empathy about the pain intensity component at the level of less than 0.05. The highest rate of variability by predictor variables with a coefficient of determination of 0.58 for pain inability, 0.54 for difficulty in emotion regulating, 0.02 for mentalization and emotional empathy 0.02, and the coefficient of determination for pain intensity was 0.43 which the highest variability was related to the difficulty of emotion regulation (0.42) and then Mentalization (0.01).

    Conclusion

    Using the results, it is possible to take measures in the form of psychological training in the field of emotion regulation and chronic pain in the direction of health and chronic pain management for other at-risk groups, especially the military population.

    Keywords: Chronic Pain, Mentalization, Emotional Regulations
  • Mostafa Mohammad-Ghasemi, Behnoush Khoshmaneshzadeh* Pages 1517-1528
    Background and Aim

    Occupational exposure to noise in the workplaces is a significant health problem and cardiovascular disease is one of the most important and common non-communicable diseases and one of the main causes of premature death. In addition to hearing impairments, noise as a stressor may cause cardiovascular problems, high blood pressure, nerve stimulation, stress and hormonal disorders in the body. The present study aimed to investigate the effect of occupational exposure to workplace noise on cardiovascular disease risk factors.

    Methods

    This case-control study was conducted in 2020 in a large power plant industry. In this study, the health status of employees in both exposed and non-exposed groups was examined for cardiovascular disease risk factors (body mass index, blood pressure, fasting blood sugar, creatinine, and cholesterol, triglyceride and liver enzymes). Data collection in this study was performed by examining the medical records of all male workers, and investigating the exposure or non-exposure to noise by examining the documentation related to noise measurement in the industry. Data were analyzed using two independent sample t-test and Chi-square in SPSS version 26.

    Results

    There was no significant difference between age, work experience and smoking status of the two groups (P>0.05). The results revealed that mean fasting blood sugar (FBS), triglyceride, liver enzyme (SGOT), blood pressure and body mass index were significantly different in the case and control groups (P<0.05). There was no significant difference in the mean of creatinine, cholesterol, liver enzyme (SGPT) between the case and control groups (P>0.05).

    Conclusion

    The results of this study revealed that exposure to noise above the allowable occupational exposure limit can be effective on the cardiovascular disease risk factors in individuals, so it is recommended to reduce the risk of these diseases and prevent the progression of complications by periodically assessing the health status of employees, timely diagnosis of noise exposure and performing suitable control measures like engineering controls, management controls and finally use of hearing protection equipment.

    Keywords: Noise, Occupational Exposure, Cardiovascular Disease, Occupational Health
  • Somayeh Azarmi, AmirHosein Pishgooie, Simintaj Sharififar*, Ali Moradi, Faeze Baniyaghoobi, Farshid Alazamani Noodeh Pages 1529-1538
    Background and Aim

    The COVID-19 pandemic led public health systems to encounter major challenges. Nurses in hospitals are serving on the frontline in encountering disasters and military hospitals have a vital role in the health response to disasters. The aim of this study was to explore the nursing management challenges in the face of the COVID-19 pandemic in military hospitals.

    Methods

    This qualitative study with a conventional content analysis approach was conducted in 2021. Fourteen nursing administrators from seven military hospitals in Tehran were enrolled using purposive sampling. In-depth and semi-structured interviews were used for data collection and continued until reaching data saturation.

    Results

    Four main categories emerged from the data analysis: “Human barriers” (Support, Commitment, Culture, Staff management, Volunteers Management), “Financial barriers” (Budget, Equipment), “Organizational barriers” (Organizing, Rules and Regulations, Planning, Training, Drill), and “Communicational barriers” (Communications and Coordination, Information management).

    Conclusion

    The complex crisis of the Covid-19 pandemic can lead to instability and numerous challenges in the nursing management process, especially related to rules and regulations, volunteer management, extra-organizational coordination, and information management in military hospitals. With correct and accurate planning, scientific and, decisive management, and unity of command, these challenges can be prevented from affecting the disaster risk management process in military hospitals.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Military Hospital, Nursing Management
  • Mohammad Rostami, Fatemeh Rahmati*, Mahmood Salesi Pages 1539-1546
    Background and Aim

    Suicidal thoughts are one of the main risk factors for suicide attempts, so understanding the factors associated with suicidal ideation in soldiers can be important in preventing and treating suicide in military environments. The aim of this study was to investigate the relationship between the demographic factors of soldiers and their experience of suicidal ideation.

    Methods

    In a cross-sectional study, 150 soldiers were selected from military barracks in Sanandaj, Kurdistan Province and answered the Beck Suicide Thought Questionnaire and the Demographic Characteristics Questionnaire. ANOVA and t-tests were used to analyze the data.

    Results

    The findings of the present study showed that among the demographic factors of age, educational status, indigenous or non-indigenous, marital status, and length of service only native or non-native soldiers have a significant relationship with the experience of suicidal ideation (T = -2.033, P<0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the non-native soldiers reported significantly more suicidal ideation than the native ones and this issue should be addressed by the officials and psychologists of military centers through more support, including providing facilities such as granting long vacations, working in less stressful tasks and psychological care such as conducting preliminary screenings and holding individual and group counseling for non-native soldiers.

    Keywords: Soldiers, Suicidal Ideation, Demographic Factors
  • Peyman Hatamian*, Ahmad Souri, Alireza Colivand Pages 1547-1556
    Background and Aim

    Mental health is an important part of the overall concept of health including the ability to communicate positively with others, how to adapt to the environment, and how to control stress in daily life when faced with critical situations. Therefore, the study aimed to investigate the role of difficulty in emotion regulation and negative repetitive thoughts in predicting the mental health of NAJA employees.

    Methods

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population included the employees of the police force of Tehran city Who were employed in 2021, and 203 people were selected from them by the available sampling method. Gertz and Roemer's emotion regulation difficulty questionnaire (2004), McEvoy et al.'s repetitive negative thoughts questionnaire (2010), and Goldberg and Hiller's mental health questionnaire (1979) were used to collect data. Data analysis was done using SPSS version 23 statistical software.

    Results

    The results showed that there is a correlation of 0.58 and 0.64 between the overall score of difficulty in emotions regulating and negative repetitive thoughts with mental health. Also, the results of regression coefficient analysis show that the overall score of difficulty in emotion regulation is 0.54 and the total score of negative repetitive thoughts is 0.60 can predict mental health changes. components difficult in emotion regulating and repetitive negative thoughts can all predict 56% of mental health changes, so the regression model is significant (P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that difficulty in emotion regulating and negative recurring thoughts can threaten the mental health of NAJA employees, Therefore, with the help of skills related to proper emotion regulation and management of unhealthy thoughts and emotions, many mental health threats can be avoided.

    Keywords: Emotion Regulation, Negative Thoughts, Mental Health, NAJA Staff
  • Yasin Asadi, Farid Merrikhi* Pages 1557-1565
    Background and Aim

    Periodontal is a group of inflammatory diseases that can cause tooth loss. This study investigated two types of mouthwash, chlorhexidine and green tea of the Irsha and Colgate brands to patients with moderate chronic periodontitis based on gingival factors, including gingival index (GI) and sulcus bleeding index (SBI).

    Methods

    Ninety patients were divided into three equal groups: chlorhexidine, Colgate green tea, and Irsha green tea. The sampling patients were randomly selected among adults with moderate chronic periodontitis. The SPSS statistical software (version 22) was used for data analysis. An independent t-test was used to investigate the significant difference between treatment groups and paired t-test was used to assess the significance of GI and SBI parameters before and after treatment with mouthwash in each group of patients. P-values less than 0.05 indicated significant differences between the groups.

    Results

    There was no significant difference between the chlorhexidine and Colgate green tea groups regarding the GI index (P=0.023). However, Irsha green tea has significantly reduced the GI index compared to chlorhexidine (P=0.025) and Colgate green tea (P=0.021). In addition, the statistical results did not show a significant difference between chlorhexidine and Colgate green tea in terms of the SBI index (P=0.116). However, Irsha green tea has significantly reduced the SBI index compared to chlorhexidine (P=0.003). The amount of SBI index in the two green tea brands was similar (P=0.445).

    Conclusion

    The effectiveness of Colgate green tea mouthwash in reducing GI and SBI index was similar to chlorhexidine; however, the effect of Irsha green tea mouthwash on these indices was significantly less than that of chlorhexidine mouthwash. Between the two brands of green tea, no noticeable changes in the reduction of the SBI index were observed.

    Keywords: Chlorhexidine, Chronic Periodontitis, Gingivitis, Green Tea, Mouthwash