فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه زهرا منافی فر، فاطمه غفاری، محبوبه فرامرزی، عباس شمسعلی نیا* صفحات 321-334
    زمینه و هدف

    سالمندی سالم فراتر از وجود یا عدم وجود بیماری است، و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. مطالعه حاضر با اهداف تعیین میزان سالمندی سالم در سالمندان آمل و پیش بینی آن بر اساس عوامل فردی، روانی و اجتماعی انجام شد.  

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 378 نفر از سالمندان 74-60 سال مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهری شهرستان آمل در سال 1399 به روش نمونه گیری تصادفی ساده بررسی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه سالمندی سالم، خود رتبه بندی سلامت، مقیاس یکپارچگی خود، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه شرکت در فعالیت های اوقات فراغت استفاده شد. داده ها در نرم افزارSPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل سالمندی سالم 15/7±137/30 بود و 74/3% از نمونه ها در سطح بالای سالمندی سالم قرار داشتند. در بین عوامل مختلف، شرکت در فعالیت های اوقات فراغت 79/6 درصد نمونه ها در سطح متوسط و کمترین مشارکت مربوط به بعد فعالیت های فرهنگی بود. نتایج بیانگر آن است که میزان شرکت در فعالیت های اوقات فراغت، عزت نفس و جنس به ترتیب پیش بینی کننده سالمندی سالم بودند (P<0/05).

    نتیجه گیری

    شرکت در فعالیت های اوقات فراغت، عزت نفس و جنس از مولفه های موثر بر سالمندی سالم هستند. لذا آموزش سالمندان و تشویق آنها به شرکت در فعالیت های اوقات فراغت به ویژه شرکت در فعالیت های فرهنگی و همچنین تدوین و اجرای برنامه هایی به منظور افزایش عزت نفس سالمندان می تواند به ارتقا سالمندی سالم کمک نماید.

    کلیدواژگان: سالمند، سالمندی سالم، درک، وضعیت سلامت، احساس یکپارچگی، فعالیت های اوقات فراغت
  • اعظم بیک میرزا، مهناز آشورخانی*، کیانوش عبدی، گلوریا شلویری صفحات 335-349
    زمینه و هدف

    استفاده بالا از داروهای تزریقی از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان معضلی در کشورهای در حال توسعه شناخته شده است که در مواردی بیش از70درصد تزریقات غیرضروری بوده و می تواند در اشکال دیگر دارویی تجویز گردد. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر تجویز و مصرف غیرمنطقی داروهای تزریقی در بین پزشکان و مردم در ایران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکت کنندگان 27نفر شامل سیاستگذاران حوزه دارو، پزشکان و مردم بودند. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف و با روش گلوله برفی شروع شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت. گردآوری داده ها بصورت مصاحبه نیمه ساختاریافته از مهر ماه تا اسفند ماه99 انجام گرفت و با استفاده از نرم-افزارMAXQDA2020 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از دیدگاه سیاستگذاران حوزه دارو، عوامل موثر شناسایی شده بر تجویز و مصرف غیرمنطقی داروهای تزریقی شامل 3مضمون اصلی (زنجیره تامین دارو، تجویز غیرمنطقی دارو توسط پزشکان و مصرف غیرمنطقی دارو توسط بیماران)، 8طبقه و 21زیرطبقه و براساس تجربه پزشکان شامل 2مضمون اصلی (تجویز غیرمنطقی دارو توسط پزشکان و مصرف غیرمنطقی دارو توسط بیماران)،6طبقه و26زیرطبقه می باشد، همچنین به تجربه مردم عوامل موثر شناسایی شده شامل 2مضمون اصلی (تجویز غیرمنطقی دارو توسط پزشکان براساس درک مردم و مصرف غیرمنطقی دارو توسط بیماران براساس تجربه مردم)، 5طبقه و15زیرطبقه می باشد.

    نتیجه گیری

    پیشگیری از تجویز و مصرف غیرمنطقی داروهای تزریقی نیازمند اولویت قراردادن آن در نظام سلامت است و اولین اقدام اساسی، شناخت عوامل موثر می باشد. براساس یافته های این مطالعه از مهمترین عوامل، تولید دارو نامتناسب با نیاز بازار، دسترسی راحت به داروها از طریق داروخانه ها، انگیزه های اقتصادی و اعتقاد به اثربخشی و سرعت عمل بالاتر داروهای تزریقی بشمار می روند. لذا نتایج این تحقیق می تواند مورد توجه مدیران نظام سلامت کشور قرار گیرد تا با رفع عوامل موثر، به ارتقای سلامت جامعه کمک نمایند.

    کلیدواژگان: تجویز و مصرف غیرمنطقی دارو، داروهای تزریقی، تجویز منطقی، مطالعه کیفی
  • علیرضا کریم پور وظیفه خورانی، محمدرضا جعفری، فاطمه رحمتی* صفحات 350-360
    زمینه و هدف

    آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از جمله آموزش های نوین در روان شناسی است که می تواند روی سبک زندگی سربازان اثر گذار باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سبک ارتقاء دهنده سلامت در سربازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه کنترل در سال 1397 و طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری(1ماهه) انجام شده است. جامعه پژوهش، سربازان وظیفه سپاه پاسداران شهر تبریز بودند و تعداد 60 نفر (30 نفر آزمون و 30 نفر کنترل) با استفاده از نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک ارتقاء دهنده سلامت (HPLP II) استفاده شد. مداخله (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) در هشت جلسه 45 دقیقه ای توسط روانشناس بالینی اجرا شد. 

    یافته ها

     نمرات کلی سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و ابعاد شش گانه آن، نشان داد که دو گروه قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر نداشتند (p=0/43) اما بعد از مداخله، نمرات کلی سبک زندگی اختلاف معنی داری بین دو گروه در پس آزمون و پیگیری به جز متغیر ورزش نشان داد) (P<0/05).همچنین، مطاالعه نشان داد آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ، بر سبک زندگی اثربخشی مثبت و معنادار  با تاثیر 0/7 داشته است (P<0/05). 

    نتیجه گیری

    به کارگیری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به علت سازوکار نهفته در آن مانند پذیرش، افزایش آگاهی، حساسیت زدایی، حضور در لحظه، مشاهده گری بدون قضاوت، رویارویی و رهاسازی می تواند ضمن افزایش سازگاری، باعث بهبود سبک زندگی گردد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ارتقای سلامت، سبک زندگی، کارکنان نظامی
  • لعیا جعفر پور، علی اشرف عیوضی، ساره شاکریان* صفحات 361-371
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان دادند، سطوح بالای استرس ادراک شده در دوران بارداری با افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری،  زایمان زودرس، وزن کم جنین هنگام تولد و عوارض دیگر همراه بوده است. در این راستا و نیز با توجه به نقش آموزش در کاهش اضطراب و استرس مادران،  پژوهش حاضر در مادران نخست زا طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل زنان باردار نخست زا شهر ایلام در سال 1398می باشد.نمونه گیری به روش خوشه ای تصادفی انجام گردید. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه معتبر استرس درک شده کوهن استفاده گردید.  برای تجزیه و تحلیل داده ها، شاخص های آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل واریانس،  آزمون تی مستقل و تی زوجی با کمک نرم   افزار  SPSS محاسبه گردید.  

    یافته ها: 

     نتایج تحلیل واریانس تفاوت معنادارآماری بین میزان استرس اداراک شدهپیش آزمون از پس آزمون ، (p=0/000   f=29/606) و پس آزمون از پیگیری (p=0/000   f=62/502) را نشان داد.  همچنین نتایج آزمون تی زوجی بیانگر تفاوت معنادارآماری دراسترس ادراک شده در گروه مداخله (P<0/05) بود. نتایج مطالعه حاضر، رابطه معنادار آماری بین متغیرهای دموگرافیک بر استرس ادراک شده (P≥0/05) را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر تاثیر آموزش الکترونیکی بر کاهش استرس ادراک شده زنان باردار را نشان داد.  بنابر این این شیوه اموزش به عنوان روشی سودمند، بدون محدودیت زمانی و مکانی جهت بهبود نگرش، آگاهی و عملکرد مادران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، استرس ادراک شده، مادران نخست زا، شبکه اجتماعی، یاد گیری از راه دور
  • فاطمه جوانمرد، نسرین روزبهانی*، محسن شمسی، فاطمه عزیزی سلیمان صفحات 372-384
    زمینه و هدف

    مصرف نوشیدنی های شیرین شده در بین دانش آموزان دوره ابتدایی روز به روز در حال افزایش می باشد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر مصرف نوشیدنی های شیرین شده در دانش آموزان ابتدایی انجام شد. 

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی آموزشی بر روی 155 نفر (75 نفرگروه آزمون و 80 نفرگروه کنترل) از دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اراک انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته براساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده جمع آوری شد. سپس پویش آموزشی طی یک ماه شامل رویدادهای بازی، نمایش، نمایشگاه نوشیدنی های سالم، مسابقه نقاشی با حضور والدین و معلمین و همچنین جلسه آموزش مخصوص والدین برای گروه آزمون انجام شد. برای گروه کنترل برنامه های آموزشی معمول اجرا شد.

    یافته ها

    میانگین سنی دانش آموزان شرکت کننده در این مطالعه 0/93±10/73 سال و میزان مصرف نوشیدنی شیرین آنها 2/44±3/75 لیوان در روز بود. سه ماه بعد از مداخله آموزشی دانش آموزان و همچنین مادران آنها در هر دو گروه آزمون و کنترل به طور معنی داری نوشیدنی شیرین شده کمتری نسبت به قبل از مداخله مصرف کردند، اما این کاهش مصرف درگروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001>p). بعد از مداخله، درگروه آزمون میانگین نمره نگرش، هنجارذهنی، کنترل رفتاری درک شده و قصد کاهش مصرف نوشیدنی شیرین به طور معنی داری افزایش یافت (0/001>p) اما درگروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه طراحی و اجرای پویش آموزشی بر مبنای تیوری رفتار برنامه ریزی شده در مدارس می-تواند سبب کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده در دانش آموزان و مادران آنها شود.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، دانش آموزان، نوشیدنی های شیرین شده، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • پریسا خلیل زاده، جمیله امیرزاده ایرانق، حمیدرضا خلخالی، مینا ماهری* صفحات 385-398
    زمینه و هدف

    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی مرتبط با کاهش علایم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) می تواند درکاهش مشکلات بهداشتی زنان و دختران کمک کننده  باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف "تعیین پیش بینی کننده های سبک زندگی مرتبط با کاهش علایم سندرم پیش از قاعدگی براساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در میان دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر ارومیه" انجام شد. 

    مواد و روش ها:

     مطالعه مقطعی حاضر بر روی410 دانش آموز دختر دوره متوسطه اول شهر ارومیه که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، در سال 1400 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی (PSST) و پرسشنامه محقق ساخته براساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و آگاهی بود. برای تعیین روایی از دو روش صوری و محتوایی و برای پایایی از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16و با آزمون های کولموگروف-اسمیرونوف، همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد. نتایج در سطح آماری 05/0>p، معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     سازه های خودکارآمدی (p<0/001  =β=0/250)، موانع (p<0/001  =β=0/162)، شدت (p<0/05  =β=0/155) و منافع درک شده (p=0/019  =β=0/13)، پیش بینی کننده معنی دار سبک زندگی مرتبط با کاهش علایم PMS بودند. سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و آگاهی در مجموع حدود0 درصد از واریانس سبک زندگی مرتبط با کاهش علایم PMS را در میان دانش آموزان تحت بررسی پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری

    سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی جهت شناسایی عوامل تاثیر گذار بر سبک زندگی مرتبط با کاهش علایم PMS در میان دانش آموزان دختر دوره متوسطه و همچین جهت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مرتبط در این زمینه مفید و مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سندرم پیش از قاعدگی، الگوی اعتقاد بهداشتی، دانش آموز، دوره متوسطه اول
  • سکینه مطیرزاده، رحیم طهماسبی، امیرحسین دارابی، آزیتا نوروزی* صفحات 399-411
    زمینه و هدف

    رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 بسیار ضروری است و طراحی پیامهایی که موجب درک خطر می شوند جهت ایجاد این رفتارها ضروریست. یکی از الگوهای پرکاربرد جهت طراحی پیامهای خطر، الگوی پردازش موازی بسط یافته است. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده ی رفتارهای پیشگیرانه بر اساس الگوی پردازش موازی بسط یافته انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 1455 فرد بالای 18 سال از شهرستانهای بوشهر، گناوه، تنگستان و عسلویه از استان بوشهر بصورت چند مرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات بصورت آنلاین با استفاده از پرسشنامه هایی روا و پایا شامل اطلاعات جمعیت شناختی، سازه های الگوی پردازش موازی درمورد ادراک افراد از کووید-19 و رفتارهای پیشگیری کننده (شسشتوی دستها و زدن ماسک) جمع آوری شد. آنالیز داده ها در نرم افزارSPSS نسخه22 انجام گرفت. 

    یافته ها

    از تعداد 1455 شرکت کننده،877 نفر (60/3%) رفتارهای پیشگیری کننده داشتند. طبق نتایج، بالاترین میزان ضدعفونی دست ها مربوط به بعد از حضور در اماکن عمومی (97/5%) و بالاترین میزان پوشیدن ماسک مربوط به حضور در مراکز درمانی (98/7%) بود. سازه های حساسیت، شدت و خودکارآمدی درک شده از عوامل پیشگویی کننده رفتارهای پیشگیرانه و خودکارآمدی قویترین تبیین کننده بود. از بین شرکت کنندگان، تعداد914 نفر (62/8%) در فرایند کنترل ترس بودند و بالاترین نمره پاسخ دفاعی مربوط به اجتناب بود. 

    نتیجه گیری

    جهت ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده باید در پیامهای بهداشتی درک افراد از تهدید بیماری افزایش یافته و با استفاده از روش های مختلف شامل ترغیب کلامی، الگوسازی، هدف گذاری گام به گام و...درک افراد از خودکارآمدی بهبود یابد.

    کلیدواژگان: کووید-19، رفتارهای پیشگیری کننده، الگوی پردازش موازی بسط یافته
  • سمیه رحمانی، مهین بخشی، زهرا یونسی، علی رحمانی* صفحات 412-423
    زمینه و هدف

    پیامدهای دهانی-صورتی سرطان دهان و عوارض درمان های آن، تاثیر نامطلوبی بر کیفیت زندگی بیماران می گذارد. هدف از مطالعه حاضر طراحی و تدوین برنامه آموزشی خودمراقبتی سلامت دهان در بیماران مبتلا به سرطان دهان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کیفی و مروری توصیفی می باشد. مقالات تحقیقاتی موجود در بانک های اطلاعاتی بین المللی PubMed, Scopus Springer , ISI web of science,  و کتب مرجع رشته های بیماری های دهان و جراحی فک و صورت بررسی شدند. برای یافتن عناوین مرتبط از کلید واژه های , oral cancer, self-care complication education program, استفاده شد. مقالات انگیسی زبان طی سال های 2000 تا 2021 ارزیابی شدند. برنامه آموزشی خود مراقبتی توسط 30 نفر خبره در رشته های بیماری های دهان، جراحی فک و صورت ، انکولوژی و رادیوتراپی از نظر وضوح و جامع بودن جملات، مفهوم محتوای آموزشی، ارتقاء آگاهی بیماران، عملیاتی بودن و قابلیت استفاده و کافی بودن به صورت کمی و از نمره 0تا10 ارزیابی شد.

     یافته ها:

     برنامه آموزشی خودمراقبتی در حوزه های: موکوزیت، عفونت های ثانویه، پوسیدگی، درد و حساسیت دندان ها، بوی بد دهان، خشکی دهان، اختلال حس چشایی، خونریزی، تریسموس، استیورادیونکروز و نیز دستورالعمل تغذیه ای تدوین گردید. میزان توافق کلی خبرگان در تمامی حیطه ها بیشتر از 9 امتیاز بود. در حیطه های جامع و واضح بودن (22/0± 9/9)، و کفایت پوشش دستورالعمل ها (3/1± 3/9) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان توافق وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها، این برنامه آموزشی به عنوان یک راهنمای خود مراقبتی کاربردی در مبتلایان به سرطان دهان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، سلامت دهان، سرطان دهان، برنامه آموزشی
|
  • Fatemeh Zahra Manafifar, Fatemeh Ghaffari, Mahbobeh Faramarzi, Abbas Shamsalinia* Pages 321-334
    Background and Objective

    Healthy ageing is beyond the presence or absence of disease, and is affected by a variety of factors. The aims of present study was to determine the rate of healthy aging in the older adults of Amol and to predict it based on individual, psychological and social factors.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 378 elderly people aged 60-74 years who refer to urban comprehensive health service centers in Amol city in 2020 were studied by simple random sampling. For data collection, demographic questionnaire, healthy ageing instrument, health self rating, ego integrity scale, Rosenberg self-esteem scale and participation in leisure activities questionnaire were used. Data were analyzed in SPSS software version 26.

    Results

    The mean total score of healthy ageing was 137.3±15.7 and 74.3% of the samples were at the high level of healthy old ageing. Among the various factors, participation in leisure activities was 79.6% of the samples at the average level and the lowest participation was related to the cultural activities dimension. The results indicate that the rate of participation in leisure activities, self-esteem and gender were predictors of healthy aging, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    Participation in leisure activities, self-esteem and gender are effective components of healthy aging. Therefore, educating the older adults and encouraging them to participate in leisure activities, especially cultural activities, as well as developing and implementing programs to increase the self-esteem of the older adults can help promote healthy ageing.

    Keywords: Aged, healthy aging, perception, health status, sense of coherence, leisure activit
  • Azam Beik Mirza, Mahnaz Ashoorkhani*, Kianoush Abdi, Gloria Shalwiri Pages 335-349
    Background and Objective

    Healthy ageing is beyond the presence or absence of disease, and is affected by a variety of factors. The aims of present study was to determine the rate of healthy aging in the older adults of Amol and to predict it based on individual, psychological and social factors.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 378 elderly people aged 60-74 years who refer to urban comprehensive health service centers in Amol city in 2020 were studied by simple random sampling. For data collection, demographic questionnaire, healthy ageing instrument, health self rating, ego integrity scale, Rosenberg self-esteem scale and participation in leisure activities questionnaire were used. Data were analyzed in SPSS software version 26.

    Results

    The mean total score of healthy ageing was 137.3±15.7 and 74.3% of the samples were at the high level of healthy old ageing. Among the various factors, participation in leisure activities was 79.6% of the samples at the average level and the lowest participation was related to the cultural activities dimension. The results indicate that the rate of participation in leisure activities, self-esteem and gender were predictors of healthy aging, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    Participation in leisure activities, self-esteem and gender are effective components of healthy aging. Therefore, educating the older adults and encouraging them to participate in leisure activities, especially cultural activities, as well as developing and implementing programs to increase the self-esteem of the older adults can help promote healthy ageing.

    Keywords: Aged, healthy aging, perception, health status, sense of coherence, leisure activit
  • Alireza Karimpour Vazifehkhorani, MohammadReza Jafari, Fatemeh Rahmati* Pages 350-360
    Background and Objectives

    The Acceptance and Commitment Therapy training is one of the new types of trainings in psychology that can affect the lifestyles of soldiers. The aim of this study was to determine the effectiveness of the ACT training on health promoting lifestyle profile in soldiers. 

    Materials and Methods

     The present study was a quasi-experimental study which was performed in 2018 with a control group, pre-test, post-test and follow-up (1 month) stages. The study population consisted of 60 soldiers that were part of the revolutionary guards in Tabriz (30 for the experimental group and 30 for the control group) and they were selected by using the convenience sampling method. In the end, 30 people were considered for each group. A Health-Promoting Lifestyle Profile (HPLP-II) was used to collect data. The ACT intervention was performed in eight 45-minute sessions by a clinical psychologist. 

    Results

    The total scores of the health-promoting lifestyle and its six dimensions showed that there was no statistically significant difference between the two groups before the intervention (P = 0.43), but after the intervention, the total lifestyle scores were significantly different between the two groups in the post-test and follow-up stages except for the exercise variable (P < 0.05). Also, the study showed that the acceptance and commitment therapy training had a positive and significant effect on lifestyle with an effect score of 0.7 (P < 0.05).

    Conclusion

    Applying the ACT training due to its underlying mechanism such as acceptance, raising awareness, desensitization, living in the moment, observation without judgment, confrontation and abandonment, can increase compatibility while also improving lifestyle. The ACT training is one of the new types of training in psychology that can affect the lifestyles of soldiers.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Health Promotion, Life Style, Military Personnel
  • Laya Jafarpoor, Ali Ashraf Aivazi, Sareh Shakerian* Pages 361-371
    Background and Objectives

    Studies have shown that high levels of perceived stress during pregnancy are associated with an increased risk of gestational diabetes, preterm labour, low birth weight, and other complications. In this regard and also considering the role of education in reducing maternal anxiety and stress, the present study was designed and conducted in the primiparous mothers.

    Materials and Methods

      The present study is a quasi-experimental study with a control group.  Participants include primiparous pregnant women in Ilam in 1398. Sampling was done by random cluster sampling.  Cohen's perceived valid stress questionnaire was used to collect data.  To analyze the data, descriptive and inferential statistical indices including analysis of variance, independent t-test and paired t-test were calculated using SPSS software. 

    Results

     The findings of an analysis of variance showed a statistically significant difference between the perceived stress of pre-test to post-test (F-29.606  P-value = 0.007) and post-test to follow-up (F-62.502 P-value=019). Also, the results of paired t-test showed a statistically significant difference in perceived stress in the intervention group (P-value ≤ 0.05). The results of the present study did not show a statistically significant relationship between demographic variables and perceived stress (P_value≥0.05.

    Conclusion

     The present study showed the effect of e-learning on reducing perceived stress in primiparous women.  Therefore, this method of education is recommended as a useful method, without time and space restrictions to improve the attitude, awareness and practice of mothers

    Keywords: Neonatal care, education, Perceived stress, primiparous women, Social network, e-learning
  • Fatemeh Javanmard, Nasrin Roozbahani*, Mohsen Shamsi, Fatemeh Azizi Soleiman Pages 372-384
    Background and Objectives

    Consumption of sugar-sweetened beverages among elementary students is increasing daily. Therefore, this study aims to determine the effectiveness of an educational program based on the theory of planned behavior on the consumption of sugar-sweetened beverages among elementary students.

    Materials and Methods

    This educational trial study was performed on 155 elementary students (75 in the experimental group and 80 in the control group). Data were collected through a researcher-made questionnaire based on the theory of planned behavior. Then, the educational campaign including games, roleplay, exhibition of healthy drinks, the Painting Competition with parents and teachers, and also a parent's training session for the experimental group was carried out for a month. Routine training program has been implemented for the control group.

    Results

    The mean age of students participating in this study was 10.73±0.93 years their consumption of sugar-sweetened beverages was 3.87±2.59 glasses per day. Three months after the educational intervention, students and their mothers in both experimental and control groups consumed significantly less sugar-sweetened beverages than before the intervention, but this reduction in consumption in the experimental group was significantly greater than Was the control group after the intervention (p<0.001). In the experimental group, the mean score of attitudes, subjective norms, perceived behavioral control and the intention to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages increased significantly (p<0.001), but no significant difference was observed in the control group.  

    Conclusion

    According to the results of this study, designing and implementing an educational campaign based on the theory of planned behavior in schools can reduce the consumption of sweetened beverages in students and their mothers.

    Keywords: Educational program, Students, Sugar-Sweetened Beverages, Theory of Planned Behavior
  • Parisa Khalilzadeh, Jamileh Amirzadeh-Iranagh, HamidReza Khalkhali, Mina Maheri* Pages 385-398
    Background and Objective

    Identifying the factors affecting the lifestyle related to reducing PMS symptoms can help to reduce the health problems of women and girls. Therefore, the aim of this study was to determine the "predictors of lifestyle related to reducing the premenstrual syndrome (PMS) symptoms  based on the Health Belief Model (HBM) constructs  among the first-grade high school female students in Urmia".

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 410 first-grade high school female students in Urmia who were selected by multi-stage cluster sampling in 2021. The data collection tools included demographic characteristics, Premenstrual Symptoms Screening Tool (PSST), and a researcher-made questionnaire based on HBM constructs and knowledge. Face validity and Content validiyt methods were used for determine validity and Cronbach’s alpha was used for determine reliability. Data analysis was performed in SPSS 16 using Kolmogorov–Smirnov, Spearman correlation, and Multiple linear regression. The results were considered statistically significant at the level of p <0.05

    Results

    Perceived self-efficacy (P <0.001, β = 0.250), perceived barriers (p <0.001, β = -0.162), perceived severity (p <0.05, β = 0.155), and perceived benefits (p = 0.019, β = 0.130), were significant predictors of lifestyle related to reducing PMS symptoms. HBM constructs and knowledg explained about 28.2% of the variance of lifestyle related to reducing PMS symptoms among the studied students.

    Conclusion

    HBM constructs are valuable and appropriate to identify the factors affecting the lifestyle related to reducing PMS symptoms among high school female students and to design and implement educational interventions in this field.

    Keywords: Lifestyle, premenstrual syndrome, Health Belief Model, students, first-grade high school
  • Sakineh Motayerzadeh, Rahim Tahmasebi, Amirhossain Darabi, Azita Noroozi* Pages 399-411
    Background and Objective

    Covid-19 preventive behaviors are essential, and designing messages that convey a sense of danger is essential to creating these behaviors. One of the most widely used models for designing danger messages is the Extended Parallel Process Model (EPPM). Therefore, the aim of this study was to determine the predictors of preventive behaviors based on EPPM. 

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 1455 participants over 18 years old living in Bushehr province in cities of Bushehr, Genaveh, Tangestan, and Assaluyeh were selected by multi-stage sampling method. Data were collected online using valid and reliable questionnaires including demographic questions, constructs of the EPPM about individuals' perception of Covid-19, and preventive behaviors (hand washing and masking). Data were analyzed in SPSS software version 22. 

    Results

    Out of 1455 participants, 877 (60.3%) had preventive behaviors. According to the results, the highest rate of hand disinfection by people after attending public places was 97.5% and the highest rate of wearing a mask was 98.7% in the presence of medical centers.  The constructs of perceived susceptibility, severity, and self-efficacy were predictors of preventive behaviors, and self-efficacy was the strongest predictor. Among the participants in the study, 914 (62.8%) were in the fear control process of preventive behavior, in which the highest defense response, has been about avoidance.

    Conclusion

    In order to promote preventive behaviors, people's perceptions of the threat of disease should be increased in health messages, and people's understanding of self-efficacy should be improved by using various methods, including verbal persuasion, modeling, step-by-step goal setting, and so on.

    Keywords: Covid-19, Preventive behaviors, Extended Parallel Process Model
  • Somayeh Rahmani, Mahin Bakhshi, Zahra Yoonesi, Ali Rahmani* Pages 412-423
    Background and Objectives

    Orofacial outcome of oral cancer, and its management can effect on patients' quality of life. The aim of this study was to design and compile oral health self-care education program for oral cancer patients.

    Materials and Methods

    The research design was a qualitative and descriptive review study. Research articles and text books from international databases including: PubMed, Scopus, Springer, ISI web of science, and authenticated textbooks of oral medicine and maxillofacial surgery were used to find relevant topics by means of MeSH keywords such as "oral care”, "education program", “oral cancer”, “consideration”, “rehabilitation”, “self-management”, "self-care”, “complication”. Thereafter, English-language articles published from 2000 to 2021 were appraised. Self-care education program were analyzed by 30 experts in the fields of oral diseases, maxillofacial surgery, oncology, and radiotherapy. The content of the instructions in the areas of clarity and comprehensiveness, educational concept, patient awareness, implement ability and usability, and adequacy were evaluated quantitatively and from a score of 0 to 10.

    Results

    Self-care education program were developed in these areas: mucositis, secondary infections, decay, pain and tooth sensitivity, halitosis, dry mouth, taste disturbance, bleeding, trismus, osteoradionecrosis, and nutritional instructions. The overall agreement of the experts in all areas was more than 9 points. In the areas of comprehensiveness and clarity of sentences and adequacy of coverage of instructions, there was the highest and lowest agreement, respectively (9.9 ±0.22), (9.3 ± 1.3).

    Conclusion

    According to the findings, this education program is recommended as a practical self-care guide for oral cancer patients.

    Keywords: Self-care, Oral health, Oral cancer, Education Program