فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناسی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1401)

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سالار صادقی*، حسن موثقی صفحات 7-30

    دولت ها با اینکه عهده دار تامین نظم و امنیت و عدالت در جامعه هستند، اما ممکن است گاه تبدیل به عامل ناامنی و بی نظمی شوند. از منظر جامعه شناسی حقوق، این مساله موجب پیدایش مفهوم «جرم دولتی» شده که به اقدامات مجرمانه و ضداجتماعی دولت و نهادهای دولتی اطلاق می شود که علیه شهروندان خود مرتکب می شوند. مقابله با جرایم ارتکابی در جامعه بر عهده دولت هاست اما مقابله با جرایمی که خود دولت ها مرتکب جرم شوند مساله ای چالش برانگیز است زیرا قدرتی مافوق قدرت دولت وجود ندارد. در این صورت مردم و جامعه مدنی هم می توانند به مقابله با جرایم دولتی اقدام کنند که می تواند خشونت آمیز یا غیرخشونت آمیز باشد. با توجه به این مسایل، مقاله حاضر با رویکرد جامعه شناسی حقوق، درصدد بررسی انواع سیاست های جنایی سنجیده تقنینی، قضایی و مشارکتی از طریق راهکارهای مقابله کیفری و غیرکیفری با این جرایم و ارزیابی این راهکارها با تاکید بر سیاست جنایی ایران است. فعالیت موثر قوه مقننه و قضاییه از طریق جرم انگاری و رسیدگی عادلانه، فعالیت نهادهای نظارتی و مردمی، اعتراضات خشونت آمیز و مسالمت آمیز جامعه مدنی و عدالت ترمیمی راهکارهایی است که برای مقابله با جرایم دولتی در این مقاله مورد واکاوی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: جرم دولتی، سیاست جنایی، جرم انگاری، نافرمانی مدنی، عدالت ترمیمی
  • جعفر ملاح، ابوالقاسم حیدرآبادی*، سیف الله فرزانه صفحات 31-52

    شهرستان بندر گز در حوزه توسعه سیاسی، رشد چشمگیری نداشته و میزان مشارکت سیاسی و فعالیت احزاب سیاسی در آن کم رنگ است. توسعه سیاسی متاثر از عوامل اجتماعی و فرهنگی است که اعتماد سیاسی و باورهای دینی از جمله آنها است. مقاله حاضر با هدف تحلیل اثرات اعتماد سیاسی و باورهای دینی بر توسعه سیاسی انجام شد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و با ابزار پرسشنامه اطلاعات جمع آوری شد. افراد بالای 15 ساله بندر گز به عنوان جامعه آماری انتخاب شده که برابر 36785 نفر است. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران380 نفر است. ابزار سنجش از اعتبار صوری برخوردار بوده و پایایی متغیر توسعه سیاسی برابر با 790/0 است.یافته ها نشان می دهد که میانگین توسعه سیاسی برابر با 01/2 است که عددی بالاتر از حد متوسط می باشد. بعد مشارکت سیاسی با میانگین 31/2 بیشترین میانگین و بعد آزادی سیاسی با میانگین 76/1 کمترین مقدار را در بین ابعاد توسعه سیاسی دارا می باشند. متغیرهای دینداری و اعتماد سیاسی با میزان توسعه سیاسی رابطه مثبت و مستقیمی دارند. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که 9/33 درصد از تغییرات میزان توسعه سیاسی توسط متغیرها تبیین می شود. دینداری کمترین و اعتماد سیاسی بیشترین اثر را بر توسعه سیاسی دارند. بنابراین باید به نقش اعتماد سیاسی و باورهای دینی در افزایش و تسریع توسعه سیاسی بندر گز توجه نمود.

    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، باورهای دینی، اعتماد سیاسی، کنشگران سیاسی، بندر گز
  • جواد علی اکبر پور، محمود علمی*، صمد عابدینی صفحات 53-70
    هدف اصلی پژوهش حاضر ، تعیین رابطه عوامل اجتماعی وفردی مرتبط با میزان گرایش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به دموکراسی بود . نوع پژوهش ، کاربردی ، روش  تحقیق ، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات ، پرسشنامه محقق ساخته بود . اعتبار ابزار اندازه گیری از طریق اعتبار صوری و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ تعیین شد . جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با 12 دانشکده و دارای 20100 هزار دانشجو بود . حجم نمونه ، با استفاده از فرمول کوکران 377 نفر تعیین شد . روش نمونه گیری ، تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه بود . با توجه به اطلاعات به دست آمده ، ضریب همبستگی پیرسون بین متغیر گرایش به دموکراسی و دینداری 65/0 می باشد که نشان دهنده یک رابطه مستقیم و مثبت می باشد . همچنین با توجه به نتیجه آزمون ،  میانگین متغیر گرایش به دموکراسی بر اساس نوع خانواده متفاوت است . میزان گرایش به دموکراسی در بین دانشجویان مجرد اندکی بیش از دانشجویان متاهل است . بر اساس یافته ها ، میزان گرایش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به دموکراسی بر حسب وضعیت شغلی دانشجویان متفاوت می باشد. ضرورت دارد بسترهایی برای ایجاد و گسترش سازمان های مدنی و مردم نهاد به منظور مشارکت دانشجویان در فعالیت های سیاسی فراهم گردد .
    کلیدواژگان: گرایش به دموکراسی، دینداری، نوع خانواده، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
  • زهرا رییسی، ناصر حجازی*، محمدعلی چیت ساز صفحات 71-89
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی دنیا جایگاه ویژه ای دارد و نقش مهمی را در بهبود ساختار اجتماعی - فرهنگی و اقتصادی کشورها ایفا می کند. بررسی متون توسعه نشان میدهد  که بهبود رفاه اجتماعی روستایی تابعی از پدیده های مختلف است که از جمله آنها می توان به فعالیت گردشگری اشاره کرد. نوشتار حاضر سعی در بررسی رابطه ابعاد توسعه گردشگری روستایی بر کیفیت رفاه اجتماعی ساکنین روستاهای شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری دارد. روش تحقیق توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است و دارای حجم نمونه 616 نفر میباشد که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. اعتبار سازه ای پرسشنامه با روش تحلیل عاملی و آزمون KMO و پایای آن با آزمون آلفای کرونباخ (72/0) انجام گرفته است. فرآیند محاسبات در این مقاله بر اساس روش معادله ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS انجام شده است. نتایج نشان داد بین ابعاد توسعه گردشگری و رفاه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد و مقادیر رگرسیونی مدل ساختاری حاکی از آن است که بعد عملکردی توسعه گردشگری روستایی دارای بیشترین اثر (64/0= ß)  و  بعد خدماتی (07/0= ß)  دارای کمترین اثر بر رفاه اجتماعی است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، رفاه اجتماعی، روستاهای کوهرنگ
  • علی نعمتی خیاوی، جعفر برقی*، رحیم نجف زاده، حمید جنانی صفحات 91-107

    هدف تحقیق حاضر، مدل یابی مبتنی بر اندازه گیری متغیر خودمدیریتی بر اساس دیدگاه کارشناسان با هدف ارتقای بهره وری تور دوچرخه سواری بین المللی ایران- آذربایجان از منظر جامعه شناسی اقتصادی بود. روش پژوهش، روش پیمایش بود و از روش تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری برای بررسی و تایید خرده مقیاس ها و متغیرهای پرسشنامه ها استفاده شد . جامعه آماری کارشناسان و صاحب نظران مختلف در حوزه تور دوچرخه سواری بین المللی ایران- آذربایجان از سازمان ها و مراکز مختلف بودند و 300 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شامل 60 سوال بود. برای بررسی اعتبار ابزار از اعتبار صوری (نظرات استاد راهنما ، استاد مشاور و صاحب نظران حوزه مدیریت ورزشی) استفاده گردید. همچنین پایایی پرسشنامه ها از طریق آزمون آلفای کرونباخ آزمون شد. نتایج بدست آمده نشان داد که می توان با خودمدیریتی در برگزاری تور دوچرخه سواری بین المملی ایران نسبت به افزایش سودآوری و بهره وری نیز دست یافت.

    کلیدواژگان: خود مدیریتی، تور دوچرخه سواری بین المللی ایران-آذربایجان، سوددهی، بهرهوری
  • لیلا ندرلو، ربابه پورجبلی*، محبوبه بابائی صفحات 109-126
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه، درک و برداشت مفهومی کنشگران از فرهنگ توسعه و موانع رسیدن به توسعه در زنجان است که از لحاظ هدف تحقیق کاربردی و از نظر روش، تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی می باشد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است. مدت زمان انجام هر مصاحبه به طور متوسط 30 الی 60 دقیقه بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کلایزی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که گسترش جهانی شدن و پیشرفت تکنولوژی و فرهنگ استفاده نادرست از ابزار توسعه مانند اینترنت، ماهواره، فضای مجازی و..، موجب تزلزل بنیان خانواده ها، گرایش به فردگرایی و منفعت طلبی منفی شده است، همچنین تقابل سنت با مدرنیته، تعصب شدید به ایل وتبار، ازخودبیگانگی و مصرف گرایی، وقوع تغییرات فرهنگی تا توسعه فرهنگی، عدم مطالبه گری اجتماعی، عدم توجه به قانون گرایی و رفتار اجتماعی صحیح، عدم تحقق سرمایه اجتماعی، فرهنگی، نمادین، انسانی، اقتصادی، سیاسی  و... ، از دیگر موانع فرهنگی دست بابی به توسعه از نتایج مطالعه حاصل شد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، جهانی شدن، منفعت طلبی منفی، ازخودبیگانگی و مصرف گرایی، سرمایه اجتماعی
  • مریم سیدزاده طلاتپه، سید محمدصادق مهدوی*، مصطفی ازکیا صفحات 127-144

    محرومیت اجتماعی واقعیتی است که برخی افراد بطور قابل توجهی بیش از دیگران در معرض آن هستند. در این میان گروه های زنان بیشترین محرومیت های اجتماعی را می بینند. این پژوهش به بررسی جامعه شناختی محرومیت اجتماعی زنان شهر اورمیه و عوامل اجتماعی مرتبط با آن پرداخته است. چارچوب نظری پژوهش نظریه های نارایان، بوردیو، پتریک، گیدنز و دارندروف است. روش تحقیق کمی و پیمایش با استفاده از تکنیک پرسشنامه بوده است. جامعه تحت مطالعه زنان شهر ارومیه بوده که با نمونه گیری سهمیه ای احتمالی، 430 نفر مورد پرسش قرار گرفتند. یافته ها و نتایج به دست آمده حاکی از آن است  که میانگین احساس محرومیت اجتماعی در بین زنان برابر 54/7 ± 93/37 بوده است و متغیر مذکور با هر یک از متغیرهای فرصتهای برابر، داشتن مهارت، قدرت تصمیم گیری و سرمایه اجتماعی دارای رابطه منفی و معناداری است (001/0> sig). برای تبیین متغیر وابسته از رگرسیون چندگانه استفاده شد و تمامی متغیرها در مدل رگرسیونی باقی ماندند و متغیر فرصتهای برابر بیشترین اثر و متغیر سرمایه اجتماعی کمترین اثر معنادار بر متغیر وابسته داشته اند. ضریبب تعیین بدست آمده بیانگر آنست که حدود 38% از واریانس محرومیت اجتماعی زنان توسط متغیرهای مستقل موجود در معادله رگرسیونی تبیین شده اند.

    کلیدواژگان: محرومیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، فرصت های برابر، مهارت، قدرت تصمیم گیری، زنان شهر ارومیه
  • علی ریاستی، ایرج ساعی ارسی*، محمدجعفر بهره دار صفحات 145-165

    دو ویژگی نوپدیدی و پنهان بودن شیوه القای پیام های زیر آستانه ای، پژوهش در گستره بهره برداری از آن را ضروری می کند و در این میان تبلیغات سیاسی با توجه به تاثیر مستقیمش بر جامعه مدنی، یکی از حوزه های با اهمیتی است که نیاز به تامل جدی دارد.این بررسی به شیوه تحلیل محتوای کیفی ترکیبی، با تحلیل پیام های زیرآستانه ای تصویری انجام شده و برای این منظور به شیوه نمونه برداری هدفمند از مجله های تایم، رولینگ استون و تیزرهای تبلیغاتی سیاسی مبادرت گردیده است.در این مقاله پس از بازخوانی مفهوم القای زیرآستانه ای، در پاسخ به این پرسش که در تبلیغات سیاسی از القای زیرآستانه ای چگونه و با چه اهدافی استفاده می گردد؟ در یافتیم که القای این گونه پیام ها با تعبیه در پس زمینه، تغییر وضوح، اندازه و رنگ تصاویر با تعقیب اهدافی مانند تبلیغات انتخاباتی، ترور شخصیت، ایجاد تغییر در افکار عمومی و نظایر آنها مورد بهره برداری قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: زیر آستانه ای، تبلیغات، فراآگاهی، تبلیغات سیاسی، القای زیر آستانه ای
  • مرتضی شعبانی، رضا سیمبر*، محمدرضا اخضریان کاشانی صفحات 167-183

    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر نگرش به نظم اجتماعی مجلس و نمایندگانش بر نگرش رای دهندگان نسبت به سیاستگذاری های آن است. روش اصلی این تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افرادی که  در شهر رشت واجد رای دادن هستند، تشکیل می دهند که از این تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری نیز خوشه ای چندمرحله ای است. از یافته های مهم این پژوهش می توان به تاثیر مستقیم نگرش به نظم اجتماعی بر نگرش نسبت به سیاست گذاری های نهاد انتخاباتی مجلس شورای اسلامی اشاره کرد. این امر نشانگر آن است که هرچقدر مردم احساس کنند که سیاست ها با درنظرگرفتن شرایط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جامعه تدوین و اعمال می شود نگرش آنان نسبت به آن سیاست ها مثبت تر است. از دیگر نتایج می توان به رابطه مثبت و معنادار ابعاد متغیر نگرش به نظم اجتماعی (سیاسی، اقتصادی، انسجام و یکپارچگی، حفظ کیفیت الگوهای سبک زندگی) با نگرش نسبت به سیاستگذاری های مجلس اشاره کرد. همچنین نتایج بیانگر آن بود که ابعاد نگرش به نظم اجتماعی در حد متوسط توانسته اند نگرش نسبت به سیاستگذاری های مجلس را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: نظم اجتماعی، سیاستگذاری، مجلس شورای اسلامی، رشت
  • آمنه صدیقیان بیدگلی* صفحات 185-207

    قانون گریزی فارغ از میزان بروز و ظهور آن در نگرش ها و رفتارهای دانشجویی، قطعا موضوعی است که نیازمند بررسی جدی است. این پژوهش به دنبال این است که میزان قانون گریزی در بین جمعیت موردمطالعه چقدر است و چه عوامل جامعه شناختی با قانون گریزی رابطه دارند. بدین خاطر، با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه در نمونه ای 400 نفره از دانشجویان دانشگاه های وزارت علوم در تهران، به بررسی مسیله پژوهش پرداخته است. یافته ها نشان داد میزان قانون گریزی در میان دانشجویان تهران در حد متوسط رو به پایین بوده است. درحالی که میانگین شاخص های کل دینداری، احساس محرومیت نسبی و احساس نابرابری نشان دهنده سطح متوسط رو به بالای این شاخص ها در میان دانشجویان هستند. نتایج حاکی از این است که رابطه شاخص کل دینداری و تمام ابعادش با قانون گریزی نسبتا ضعیف و معکوس می باشد؛ یعنی با افزایش میزان دینداری دانشجویان، میزان قانون گریزی آن ها کاهش می یابد. در مورد متغیر احساس محرومیت نسبی، روابط تنها در بعد فردی احساس محرومیت و قانون گریزی معنی دار است. در واقع، افزایش بعد فردی احساس محرومیت نسبی همسو با افزایش قانون گریزی در میان دانشجویان است و اینکه ارتباط بین احساس نابرابری و قانون گریزی، معنی دار نبوده است. نهایتا در مورد متغیرهای زمینه ای نیز، مقاطع تحصیلی و سنین کمتر در معرض آسیب پذیری بیشتری قرار داشته اند. همچنین نتایج حاکی از آن است که سیاست گذاری ها باید عمدتا معطوف به مقاطع تحصیلی پایین تر و دانشجویان سنین پایین باشد.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، دینداری، احساس نابرابری، احساس محرومیت نسبی، دانشجویان
  • نریمان منتصر، ندا سلیمانی* صفحات 209-223

    رسانه های اجتماعی یکی از ابزارهای مهم در آگاه سازی مردم و تغییر ذهنیت آنها محسوب می شود. مصرف کالاهای داخلی و حمایت از تولیدات داخلی نقش مهمی در رشد و توسعه صنایع داخلی کشور دارد و بر متغیرهای کلان اقتصادی نیز تاثیرگذار است . تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش رسانه ها در اعتماد شهروندان ایرانی به کالاهای تولید شده در ایران در بین شهروندان منطقه 18 تهران صورت گرفته است . روش تحقیق کاربردی و بر حسب نحوه اجراء از نوع پیمایش و ابزار گرد آوری اطلاعات ، پرسشنامه های استاندارد بودند . جامعه آماری ، شهروندان منطقه 18 شهر تهران بود و حجم نمونه 384 تعیین شد . شیوه نمونه گیری ، تصادفی خوشه ای بود . به منظور اندازه گیری رابطه فرضیه های پژوهش از آزمون های پیرسون و رگرسیون استفاده گردید . نتایج نشان داد که میزان تاثیر رسانه های شخصی اجتماعی بر روی اعتماد شهروندان ایرانی 8/51 درصد است ، میزان تاثیر رسانه های شبکه ای اجتماعی بر روی اعتماد شهروندان ایرانی 3/46 درصد و میزان تاثیر رسانه های سنتی بر روی اعتماد شهروندان ایرانی 7/35 درصد است که با توجه به مثبت بودن علامت ضریب بتا ، جهت این تاثیر مثبت بود .

    کلیدواژگان: رسانه، اعتماد شهروندان ایرانی، کالاهای تولید شده در ایران
  • پروانه نیرومند، جعفر قهرمانی*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 225-240

    آموزش کارکنان انواع مختلفی دارد که همگی در جهت ارتقای سطح دانش، آگاهی، مهارت های فنی، حرفه ای و شغلی و همچنین ایجاد رفتار مطلوب در کارکنان یک سازمان انجام می شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مناسب منتورینگ معلمان جدیدالاستخدام در نظام آموزشی کشور در قالب الگویی نظام مند و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد انجام گرفت . در این پژوهش ، از روش ترکیبی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی ، تعدادی از متخصصان رشته مدیریت آموزشی، دبیران باتجربه و متخصصان رشته های تربیتی و در بخش کمی معلمان جدیدالاستخدام بود. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام گرفت . ابزار اصلی جمع آوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود . در بخش کیفی پژوهش از مصاحبه نیمه ساختاریافته به حد اشباع نظری استفاده شد و یافته ها به وسیله نرم افزار MAX-QDA (18) تحلیل شده و در نهایت مدل پارادایمی منتورینگ معلمان جدیدالاستخدام طراحی شد . بر اساس یافته های بدست آمده ، منتورینگ دارای ابعاد فردی، سازمانی و فراسازمانی می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده ، شرایط علی، مقوله محوری ، زمینه ، راهبردها، شرایط مداخله گر و پیامدهای منتورینگ معلمان جدیدالاستخدام به روش نظریه داده بنیاد استخراج گردید.

    کلیدواژگان: منتورینگ، فراسازمانی، ابعاد منتورینگ، معلمان جدیدالاستخدام، تئوری داده بنیاد
|
  • Salar Sadeghi *, Hassan Movassaghi Pages 7-30

    While state are in charge of maintaining order and security and justice in society, they may sometimes become the factor of insecurity and disorder, in which case state crime occurs. State crimes are criminal and anti-social acts committed by states and state agencies against their own citizens. Countering with state crimes committed in society is the responsibility of states, but countering with crimes committed by states themselves is a challenging issue. Because there is no superior power to power of state. In this case, people and civil society can also counter with state crimes, which can be violent or non - violent. According to these issues, this article tries to investigate various criminal, judicial, and participatory criminal policies through criminal and non-criminal strategies with these crimes and evaluating these strategies with emphasis on Iran's criminal policy. The effective operation of the legislative and judiciary through criminalization and fair trial and the activities of public and non-governmental bodies, Violent and peaceful protests of the people and restorative justice are ways to deal with state crimes that have been analyzed in this article.

    Keywords: state crime, criminal policy, criminalization, Civil Disobedience, Restorative justice
  • Jafar Mallah, Abolghasem Heidarabadi *, Sefollah Farzaneh Pages 31-52

    Bandar Gaz city has not grown significantly in the field of political development and the level of political participation and activity of political parties in it is low. Political development is influenced by social and cultural factors, including political trust and religious beliefs. The present article aimed to analyze the effects of political trust and religious beliefs on political development. The research method was survey and information was collected using a questionnaire. All people over 15 years old in Gaz port have been selected as the statistical population, which is equal to 36785 people. The sampling method is multi-stage cluster and the sample size according to Cochran's formula is 380 people. The measurement tool has a formal validity and its reliability for the political development variable is equal to 0.790.The findings show that the average political development is 2.01, which is a higher than average number. The dimension of political participation with an average of 2.31 has the highest average and the dimension of political freedom with an average of 1.76 have the lowest value among the dimensions of political development. The variables of religiosity and political trust have a positive and direct relationship with the level of political development. The results of multivariate regression show that 33.9% of the changes in political development are explained by variables. Religiosity has the least effect and political trust has the most effect on political development. Therefore, the role of political trust and religious beliefs in increasing and accelerating the political development of Gaz port should be considered.

    Keywords: political development, religious beliefs, political trust, Political Activists, Bandar Gaz
  • Javad Ali Akbarpour, Mahmoud Elmh *, Samad Abedini Pages 53-70
    The main purpose of this study was to determine the relationship between some social and individual factors related to the tendency of students of the Islamic Azad University of Tabriz to democracy. The type of research was applied, the research method was survey and the data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the measurement tool was determined through the face validity and reliability of the instrument using Cronbach's alpha. The statistical population of students was Islamic Azad University of Tabriz with 12 faculties and had 20100 thousand students. The sample size was determined using Cochran's formula of 377 people. The sampling method was stratified randomly proportional to the size of the population. According to the information obtained, Pearson correlation coefficient between the variables of tendency to democracy and religiosity is 0.65, which indicates a direct and positive relationship. Also, according to the test result, the average of the variable of tendency towards democracy varies according to the type of family. The tendency towards democracy is slightly higher among single students than among married students. Based on the findings, the tendency of students of Islamic Azad University of Tabriz to democracy varies according to the job status of students. There is a need to create the conditions for the creation and expansion of civil society organizations and non-governmental organizations in order for students to participate in political activities.Conflict of interes"According to the authors of the present article, there was no conflict of interest.
    Keywords: Tendency to democracy, religiosity, family type, students of Islamic Azad University of Tabriz
  • Zahra Raisi, Naser Hejazi *, Mohamadali Chitsaz Pages 71-89
    Nowadays, the tourism industry has a principal impact as the largest service industry in the world and plays a key role in improving the socio-cultural and economic structure of countries. Investigating the literature of development, indicates that the improvement of rural social welfare is a function of various phenomena, such as tourism activity. The present study, investigates the relationship between the dimensions of rural tourism development and the quality of social welfare of rural residents of Koohrang city in Chaharmahal and Bakhtiari province. The research method is descriptive and comparative causal, including a sample size of 616 people which have been chosen by stratified sampling method. The data obtained from this study have been analyzed using descriptive and inferential statistics. The structural validity of the questionnaire was performed by factor analysis and KMO test and its reliability was determined by Cronbach's alpha test (0.72). The calculation process in this investigation is based on the structural equation method, SPSS and AMOS software. The outcomes showed a significant relevance between the dimensions of tourism development and social welfare and the regression values ​​of the structural model indicate that the functional dimension of rural tourism development has the most effect (ß = 0.64) and the service dimension (ß = 0.07) has the least influence on social welfare.
    Keywords: Rural tourism, social welfare, Koohrang villages
  • Ali Nemati Khiavi, Jafar Barghi Moghadam *, MohammadRahim Najafzadeh, Hamid Janani Pages 91-107

    The aim of the present study was a confirmatory factor analysis based on a self-management variable measurement model based on experts' views with the aim of improving the productivity of the Iran-Azerbaijan International Cycling Tour from the perspective of economic sociology. The research method was survey method and confirmatory factor analysis method based on structural equation model was used to review and confirm the subscales and variables of the questionnaires. The statistical population was different experts and thinkers in the field of Iran-Azerbaijan international cycling tour from different organizations and centers and 300 of them were selected by stratified sampling. Data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 60 questions. Formal validity (opinions of the supervisor, consultant and experts in the field of sports management) was used to evaluate the validity of the tool. The reliability of the questionnaires was also tested through Cronbach's alpha test. The results obtained also increase with increasing profitability.

    Keywords: confirmatory factor analysis, Self-Management, Iran-Azerbaijan international cycling tour
  • Leila Naderloo, Robabeh Pourjabali *, Mahbooe Babaei Pages 109-126
    The main purpose of this research is to study, understand and conceptualize the concept of development culture and barriers to development in Zanjan, which in terms of the purpose of applied research and in terms of method, qualitative research with a phenomenological approach. The data collection tool is a semi-structured interview. The average duration of each interview was 30 to 60 minutes. Klaizi analysis method was used to analyze the data. The results showed that the spread of globalization and the advancement of technology and the culture of misuse of development tools such as the Internet, satellite, cyberspace, etc., has shaken the foundation of families, tendency to individualism and negative utilitarianism, as well as the opposition between tradition and modernity, extreme prejudice. Severe prejudice, from alienation and consumerism, the occurrence of cultural changes to cultural development, Lack of social demands, lack of attention to legalism and correct social behavior, failure to realize social, cultural, symbolic, human, economic, political and ... Capital renaissance , Other cultural barriers to development were developed from the results of the study.the  Conflict of interest
    Keywords: phenomenology, Globalization, negative utilitarianism, alienation, consumerism, Social capital
  • Maryam Seyyedzadeh, Seyed MohammadSadegh Mahdavi *, Mostafa Azkia Pages 127-144

    Social deprivation is a fact that some people are significantly more exposed to than others. Women's groups, meanwhile, are the ones most severely affected by social exclusion. Accordingly, this study examines the sociological deprivation of women in the city of Urmia and its related social factors. The theoretical framework of the research is the theories of Narayan, Bourdieu, Petrick, Giddens and Dahrendorf. This research is a cross-sectional survey in terms of control of research conditions, cross-sectional, expansive, and time-based. The community was studied by women in Urmia, and 430 people were questioned by sampling the possible quotas. The findings show that social deprivation has a negative and significant relationship with each of the variables of equal opportunities, participation, skill, decision-making power, social capital, social economic base and social network(p<0/001). Multiple regression was used to explain the dependent variable, and all variables remained in the regression model and had a significant effect on the dependent variable. The coefficient of determination indicates that about 38% of the variance of women's social deprivation is explained by the independent variables in the regression equation.

    Keywords: Social deprivation, Social capital, equal opportunities, Social networks, women in Urmia
  • Ali Riasaty, Iraj Saee Arasi *, MohammadJafar Bahrehdar Pages 145-165

    Two emerging features and concealment of subliminal perception, suggests that essential to investigate the areas in which subliminal messages are used or can be used in the textual or semiotic contents. This research relies on a combination of qualitative content analysis, with the analysis of visual subliminal messages, and for this aim, purposeful sampling of Time magazines, Rolling Stone and political advertising clips was performed. The approach used in this study provides a comprehensive understanding of how political propaganda draws on subliminal messages? Furthermore, we found that the induction of such messages is exploited by embedding in the background, changing the resolution, size and color of images by pursuing goals such as election campaigns, assassination of personalities, changes in public opinion and the like..

    Keywords: subliminal, subliminal message, propaganda, subliminal induction
  • Morteza Shabani, Reza Simbar *, Mohamadreza Akhzariyan Kashani Pages 167-183

    This research aims to explore the impact of the social order on the Rashti voters’ attitudes towards the policymaking of the Islamic Parliament. The main method of this research is survey and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. The statistical population of this study consists of all people who have the right to vote in Rasht, of which 400 people were selected as the sample size. The sampling method is also a multi-stage cluster.One of the paramount findings of this study was that the attitudes towards the social order have a direct and positive impact on the attitudes towards the policymaking of the electoral institution of the Islamic Parliament. This indicates that the more people feel that the policies are developed with respect to the economic, cultural, social and political conditions, the more positive their attitudes will be towards those policies. Meanwhile, there was no correlation between education and the voters’ attitudes whereas there was a negative correlation between age and voters’ attitudes towards the policy making of the electoral institutions. Finally, males and females were different with respect to attitudes towards the policy making in the sense that the females’ attitudes were more positive

    Keywords: social order, Policy Making, Islamic Parliament, Rasht
  • Amene Sedighian Bidgoli * Pages 185-207

    Besides the incidence and quantity of law-aversion attitudes and behaviors of university students, definitely it is a problem which necessitatesmore serious consideration. This study seeks to determine the extent of law-aversion among the study population and what sociological factors are related to law-aversion. This research using survey and questionnaire in a sample size as 400 students in Tehran universities examined the variable and affecting factors. The findings showed that the rate of law-aversion among Tehran students is medium to low. While the average of the indicators of total religiosity, feeling of relative deprivation and feeling of inequality indicate an above-average level of these indicators among students. The results indicate that the relationship between the index of total religiosity and all its dimensions with law-aversion is relatively weak and inverse; That is, as students' religiosity increases, so does their law-aversion. Regarding the variable of relative deprivation, relationships are significant only in the individual dimension of deprivation and law-aversion. In fact, the increase in the individual dimension of the feeling of relative deprivation is in line with the increase in law-aversion among students, and that the relationship between feelings of inequality and law-aversion has not been significant. Finally, in the case of contextual variables, educational attainment and younger ages were more vulnerable. The results also suggest that policies should focus mainly on lower education and younger students.

    Keywords: Law-Aversion, religiosity, Inequality, Deprivation, university students
  • Nariman Montaser, Neda Soleymani * Pages 209-223

    Social media is one of the important tools in informing people and changing their mentality. Consumption of domestic goods and support of domestic products has an important role in the growth and development of domestic industries and also affects macroeconomic variables. The present study aims to determine the role of the media in the trust of Iranian citizens in goods produced in Iran among the citizens of Tehran's 18th district. The applied research method was standard questionnaires according to the type of survey and data collection tools. The statistical population was citizens of district 18 of Tehran and the sample size was 384. The sampling method was cluster random. Pearson and regression tests were used to measure the relationship between research hypotheses. The results showed that the impact of personal social media on the trust of Iranian citizens is 51.8%, the impact of social media on the trust of Iranian citizens is 46.3% and the impact of traditional media on the trust of Iranian citizens is 35.7%. Given the positive sign of the beta coefficient, the direction of this effect was positive.

    Keywords: Media, trust of Iranian citizens, goods produced in Iran
  • Parvaneh Niroomand, Jafar Ghahramani *, Abolfazl Gasemzadeh Alishahi Pages 225-240

    There are different types of employee training, all of which are done to improve the level of knowledge, awareness, technical, professional and job skills, as well as to create desirable behavior in the employees of an organization. The aim of this study was to provide a suitable model for mentoring new teachers in the country's educational system in the form of a systematic model and using the data theory of the foundation. In this study, a combined method was used to collect data. The statistical population consisted of a number of specialists in the field of educational management, experienced teachers and specialists in the field of education, and in the quantitative part, new teachers. Sampling was performed in a targeted manner. The main tool for data collection was a researcher-made quantitative part of the questionnaire. In the qualitative part of the research, semi-structured interviews with theoretical saturation were used and the findings were analyzed by MAX-QDA software (18) and finally a paradigm model of mentoring new teachers was designed. Based on the findings, mentoring has individual, organizational and extra-organizational dimensions. According to the obtained results, causal conditions, central categories, context, strategies, intervention conditions and consequences of mentoring new teachers were extracted using the data theory theory of the foundation.Conflict of interest: According to the authors, the article did not have any conflict of interest.

    Keywords: Mentoring, Extra-Organizational, Dimensions of Mentoring, Newly Hired Teachers, Grounded Theory