فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 7 (پیاپی 76، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی محمدی، سعید ایمانی*، ابوالقاسم خوش کنش صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مواجهه روایی بر استرس پس از آسیب و احساس تنهایی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی همسر بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی از سوی همسر شهرستان شهریار در سال 1400 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 24 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری جایگذاری شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس اختلال استرس پس از آسیب (RCMD) نوریس و پریلا (1996) و مقیاس احساس تنهایی (UCLALS3) راسل (1996) بود. گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی به مدت 90 دقیقه تحت مواجهه روایی قرار گرفت ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد. نتایج نشان داد که مواجهه روایی بر کاهش اختلال استرس پس از آسیب و تنهایی اثر داشته و این تاثیر در دوره پیگیری پایدار مانده است (05/0>P). با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که باید به تاثیر درمان مواجهه روایی در کاهش مشکلات روانشناختی و هیجانی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی همسر توجه کرد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلال استرس پس از آسیب، خیانت زناشویی، درمان مواجهه روایی
  • علیرضا یوسفی، فریده حمیدی*، حسین فکوری حاجی یار صفحات 11-20

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر باورهای غیرمنطقی و رابطه والد-فرزندی در والدین متقاضی طلاق سازش نایافته انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر مشهد در نیمه دوم سال 1400 بودند. نمونه پژوهشی شامل 40 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس رابطه والد-کودک (CPRS، پیانتا، 1992) و پرسشنامه چهار عاملی باورهای غیرمنطقی اهواز (4IBT-A، عبادی و معتمدین، 1384) بود. برای گروه آزمایش هشت جلسه ی 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه آموزش شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی ارایه شد. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد، آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش باورهای غیرمنطقی و بهبود رابطه والد -فرزندی در والدین متقاضی طلاق سازش نایافته تاثیر داشت (01/0> P). براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش باورهای غیرمنطقی و بهبود رابطه والد-فرزندی در والدین متقاضی طلاق سازش نایافته موثر است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، باورهای غیرمنطقی، رابطه والد -فرزندی، طلاق
  • زهرا خلیلی گشنیگانی، عزت الله قدم پور*، سیمین غلامرضایی صفحات 21-32

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و رفتار سکوت کلاسی دانش آموزان دختر پایه ششم شهرستان شهرکرد بود. روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 4800 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 320 نفر  به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها شامل رفتار سکوت کلاسی بهنام فر و همکاران (CSBQ) (1394)، ویژگی های شخصیتی کاستا و مک کری (NEO_PI) (1998) و خودکارآمدی تحصیلی جینگز و مورگان (MJSENS) (1999) بود. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 25 وAMOS 25 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار است ویژگی های شخصیتی به جز باوجدان بودن بر رفتار سکوت کلاسی اثر علی و مستقیم دارند (01/0>P). . همچنین گشودگی نسبت به تجربه، توافق پذیری و باوجدان بودن از طریق خودکارآمدی تحصیلی  اثر علی و غیرمستقیم بر رفتار سکوت کلاسی دارد (01/0>P). بنابراین توجه به ویژگی های شخصیتی و خودکارآمدی تحصیلی در جهت کاهش رفتار سکوت کلاسی و افزایش مشارکت کلاسی دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رفتار سکوت کلاسی، ویژگی های شخصیتی، خودکارآمدی تحصیلی، دانش آموزان
  • مینوش همایونی، مولود کیخسروانی*، علی پولادی ریشهری صفحات 33-44

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی ذهن آگاهی مثبت نگر بر احساس شرم درونی شده، اجتناب تجربه ای و بدتنظیمی هیجان در زنان خشونت دیده انجام پذیرفت. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری سه ماه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از تمامی زنان قربانی خشونت خانگی که در سال 99-1398 عضو خانه های امن شیراز بود که به روش هدفمند 30 نفر انتخاب و به روش تصادفی در گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه بدتنظیمی هیجان گارنفسکی و همکاران (CERQ، 2001)، اجتناب تجربه ای باوند و همکاران (AAQ-II، 2011) و پرسشنامه شرم درونی شده کوک (ISS، 1987) بود. گروه آزمایش مداخله ذهن آگاهی مثبت نگر هافمن و همکاران (2014) در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای 2 بار دریافت کرد و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با نرم افزار spss-26 انجام شد. نتایج  تحلیل واریانس یک طرفه  نشان داد بین نمره پس آزمون و پیگیری  احساس شرم درونی شده، اجتناب تجربه ای و بدتنظیمی هیجان در گروه گواه و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). 44% احساس شرم درونی شده، 75% اجتناب تجربه ای و 36% بدتنظیمی هیجانی به وسیله درمان ذهن آگاهی مثبت نگر تبیین می شود. درنتیجه به نظر می رسد درمان ذهن آگاهی مثبت نگر بر احساس شرم درونی شده، اجتناب تجربه ای و بدتنظیمی هیجان موثر است.

    کلیدواژگان: احساس شرم درونی شده، اجتناب تجربه ای، بدتنظیمی هیجان، ذهن آگاهی مثبت نگر، زنان خشونت دیده
  • مریم رضایی، وحیده باباخانی* صفحات 45-56

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش آنلاین مفاهیم واقعیت درمانی بر تنظیم شناختی هیجان و اضطراب مادران دانش آموزان در ایام قرنطینه ناشی از ویروس کرونا انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دانش آموزان دختر مدارس غیرانتفاعی دوره ابتدایی ناحیه 1 آموزش و پرورش شهر قزوین در سال تحصیلی 1400-99 بود، که 30 نفر بصورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 8 جلسه بصورت مجازی تحت آموزش مفاهیم واقعیت درمانی قرار گرفتند، در این مدت گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) (گارنفسکی و همکاران، 2006) و مقیاس اضطراب کتل (CAS) (1957) بود. یافته های به دست آمده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p) بدین معنا که آموزش آنلاین مفاهیم واقعیت درمانی موجب افزایش و بهبود تنظیم شناختی هیجان و کاهش اضطراب مادران دانش آموزان در ایام قرنطینه ناشی از ویروس کرونا شده است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت از آموزش آنلاین واقعیت درمانی می توان به عنوان یک روش موثر در کاهش مشکلات روان شناختی مورد استفاده درمانگران و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم شناختی هیجان، قرنطینه، واقعیت درمانی، ویروس کرونا
  • مطهره مشرفی، رضا خاکپور*، مژگان نیکنام صفحات 57-66

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل ساختاری گرایش به خیانت زناشویی بر اساس عدالت زناشویی با نقش واسطه ای بلوغ عاطفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مثبت زندگی بهزیستی شهرستان بهشهر در طول سه ماه آذر، دی و بهمن ماه سال 1400 بود که از بین آن ها تعداد 385 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. همه افراد پرسشنامه های گرایش به خیانت زناشویی (PDIQ) دریگوتاس و همکاران (1999)، عدالت زناشویی (MJQ) هتفیلد و همکاران (2013) و بلوغ عاطفی (EMS) سینگ و بهار گاوا (1990) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از  مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد بین عدالت زناشویی و بلوغ عاطفی با گرایش به خیانت زناشویی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد بلوغ عاطفی (382/0-) و عدالت زناشویی (423/0-) اثر مستقیم و معنی داری (01/0>P) بر گرایش به خیانت زناشویی دارند. همچنین عدالت زناشویی از طریق بلوغ عاطفی اثر غیرمستقیم (213/0-) و معنی داری بر گرایش به خیانت زناشویی داشت. بنابراین مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بوده و عدالت  زناشویی به واسطه ی بلوغ عاطفی با خیانت زناشویی ارتباط دارد و می توان از این یافته ها در برنامه های آموزشی و مداخلات زوج درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، زنان، عدالت زناشویی، گرایش به خیانت
  • فاطمه سادات رایگانی*، علی عیسی زادگان، شیرین زینالی صفحات 67-78

    این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری کمال گرایی با رضایت زناشویی: نقش واسطه ای انعطاف پذیری روان شناختی و باورهای فراشناختی انجام گردید. طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی افراد متاهل شهر نازک در سال 1400 بودند. 270 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس برای این پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کمال گرایی (PI، هیل و همکاران، 2004)، انعطاف پذیری روان شناختی (AAQ-II، بوند و همکاران، 2011)، باورهای فراشناخت (MCQ، هاتون و ولز، 2004) و رضایت زناشویی انریچ (EMS، اولسون، 1999) بودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. شاخص های برازش نشان دهنده برازش مطلوب داده ها با مدل اصلاح شده بود. کمال گرایی مثبت و کمال گرایی منفی بر روی رضایت زناشویی اثر غیرمستقیم داشتند (001/0‹p) و از آنجایی که این اثرات از طریق متغیرهای انعطاف پذیری روان شناختی و باورهای فراشناختی برآورد شدند، لذا نقش واسطه آن ها در روابط بین کمال گرایی منفی و مثبت با رضایت زناشویی تایید شد (001/0‹p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که از آنجا که رضایت زناشویی از متغیرهای کمال گرایی، باورهای فراشناختی و انعطاف پذیری روان شناختی تاثیر می پذیرد، بنابراین در روان درمانی زوجین باید به این متغیرها نیز توجه نمود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، باورهای فراشناختی، رضایت زناشویی، کمال گرایی
  • جمشید قزوینه، هوشنگ جدیدی*، علی تقوائی نیا، ذکرالله مروتی صفحات 79-86

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی رضایت تحصیلی  بر خودتنظیمی و ابراز وجود دانش آموزان مقطع متوسطه انجام گرفت. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400 -1399 بودند که از بین آن ها با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60  نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. برنامه آموزش رضایت تحصیلی در طی 8 هفته در مورد گروه آزمایش اجرا شد. برای گردآوری داده از پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد (BSF) (1995) و ابراز وجود گمبریج و ریچی (AI) (1975) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزه و تحلیل شدند.   نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه آزمایشی و گروه گواه از نظر متغیرهای وابسته در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0<p). نتایج نشان داد که برنامه آموزش رضایت تحصیلی منجر به افزایش ابراز وجود و خودتنظیمی دانش آموزان گردید.

    کلیدواژگان: آموزش رضایت تحصیلی، ابراز وجود، خودتنظیمی
  • سارا وجد، صدیقه رضایی دهنوی*، اعظم صالحی صفحات 87-96

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی ایماگوتراپی بر فرایند مکالمه و ارتباط عمیق زوجین شهر بندرعباس انجام گردید. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زوجین شهر بندرعباس بودند که طی فراخوانی به مرکز مشاوره کلینیک نگاه نو در سال 1398 مراجعه کردند. 32 نفر (16 زوج)، به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به صورت تصادفی به 2 گروه 16 نفری (گروه آزمایش و گواه) تقسیم شدند. از پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) (کریستنسن و سالاوی، 1984) و همچنین از پروتکل 8 جلسه ای (هر هفته یک جلسه و هر جلسه 60 دقیقه) ایماگوتراپی برای مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد ایماگوتراپی نمرات ارتباط سازنده متقابل در گروه آزمایش در پس آزمون را افزایش داد و نمره متغیرهای ارتباط کناره گیری/ توقع و ارتباط اجتنابی متقابل در پس آزمون را کاهش داد (001/0<p). ایماگوتراپی باعث افزایش استفاده زوجین از الگوی ارتباط سازنده متقابل و کاهش میزان استفاده آن ها از الگوی ارتباط کناره گیری/ توقع و ارتباط اجتنابی متقابل شده است (001/0<p). به طور کلی رویکرد درمانی ایماگوتراپی بر فرآیند مکالمه و زیر مقیاس های ارتباط عمیق زوجین تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: ارتباط عمیق، ایماگوتراپی، فرایند مکالمه
  • سیده طاهره زرگرنتاج، طهمورث آقاجانی هشجین*، محسن جدیدی صفحات 97-108

    هدف از پژوهش حاضر تبیین مدل ساختاری اهمال کاری تحصیلی بر اساس نگرش به رشته تحصیلی و بی انگیزگی تحصیلی با نقش واسطه ای اضطراب تحصیلی بود. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به شیوه  معادلات ساختاری بود. از بین کلیه دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال 1400-1401، تعداد 350 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و همه آن ها پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی (PASS) سولومون و راث بلوم (1984)، اضطراب تحصیلی (AAT) آلپرت و هابر (1960)، نگرش نسبت به رشته تحصیلی (ATFSQ) سوفو و همکاران (2012) و بی انگیزگی (AMS) والراند و همکاران (1992) را تکمیل کرده اند. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد متغیرهای نگرش به رشته تحصیلی و بی انگیزگی تحصیلی اثرات مستقیم و معنی داری به ترتیب بر اهمال کاری تحصیلی و اضطراب تحصیلی داشتند (01/0>p). همچنین اضطراب تحصیلی بر اهمال کاری تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری داشت (01/0>p). افزون بر آن دو متغیر نگرش به رشته تحصیلی و بی انگیزگی تحصیلی به واسطه اضطراب تحصیلی اثر غیرمستقیم و معنی داری بر اهمال کاری تحصیلی داشتند. در نهایت می توان گفت مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود و هر سه متغیر اضطراب تحصیلی، نگرش نسبت به رشته تحصیلی و بی انگیزگی تحصیلی اثرات مستقیم و غیرمستقیم معنی داری بر اهمال کاری تحصیلی داشتند.

    کلیدواژگان: اضطراب تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، بی انگیزگی تحصیلی، دانشجویان، نگرش نسبت به رشته تحصیلی
  • بهاره رجبی گل، امیرحسین همدانی، امیررضا بخشنده سجاد، مجید معینی زاده* صفحات 109-120

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه با ویژگی های شخصیتی و ترس از تصویر بدنی در میان دانشجویان دختر بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد بود که در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری این پژوهش 509 نفر بود که به دلیل شیوع کرونا و مجازی بودن دانشگاه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها عبارت بود از: پرسشنامه شخصیت هگزاکو (HEXACO_60، اشتون و لی، 2009)، مقیاس ذهن آگاهی (MAAS، براون و رایان، 2003) و پرسشنامه ترس از تصویر بدنی لیتلتون (BICI، لیتلتون و همکاران، 2005). تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش با تحلیل مسیر توسط نرم افزار SPSS  26 و AMOS  24 انجام شد. نتایج نشان داد که مدل به خوبی برازش شده است. یافته های پژوهش نشان داد صفات شخصیتی بر ترس از تصویر بدنی در دانشجویان دختر اثر مستقیم دارد (0.001=P) و همچنین از طریق نقش میانجی ذهن اگاهی نیز بر ترس از تصویر بدنی اثر غیرمستقیم (0.001=P) دارد. در نتیجه برای افراد مبتلا به ترس از تصویر بدنی که صفات شخصیتی وظیفه شناسی، هیجانی بودن، برونگرایی و صداقت را دارند، مداخلات ذهن آگاهی مفید است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، صفات شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی
  • مریم قلی پور فیروزجائی، فریده دوکانه ای فرد*، پانته آ جهانگیر صفحات 121-132

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و معنادرمانی بر مولفه های بهزیستی ذهنی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی متقاضی طلاق بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دوماهه بود. از بین کلیه زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بابل از تیرماه تا آذرماه 1400 تعداد 48 نفر به روش نمونه گیری هدفمند (16 نفر گروه واقعیت درمانی، 16 نفر گروه معنادرمانی و 16 نفر گروه گواه) به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی ذهنی (SWBQ) کی یز و ماگیارمو (2003) استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSSV22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل واریانس نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری هر سه مولفه بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P). هر دو مداخله واقعیت درمانی و معنادرمانی در مولفه های بهزیستی ذهنی اثربخش بودند اما بین دو مداخله در هیچکدام از مولفه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت هر دو مداخله واقعیت درمانی و معنی درمانی در ارتقای مولفه های بهزیستی ذهنی موثر هستند اما بین دو مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، خیانت زناشویی، طلاق، معنادرمانی، واقعیت درمانی
  • مهدی معینی، پیمان مام شریفی*، ساجده فرخی، مهسا شهرابی فراهانی صفحات 133-144

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین سیستم های بازداری و فعال سازی رفتاری با تاب آوری در امدادگران هلال احمر انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی امدادگران هلال احمر از 17 شعبه هلال احمر استان آذربایجان غربی در سال 1401 بودند که از بین آن ها به صورت آنلاین و در دسترس 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری (CD-RISC، کانر و دیویدسون، 2003)، مقیاس سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری (BIS/BAS، کارور و وایت، 1994)، پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ، گراس و جان، 2003) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (CFI، دنیس و واندروال، 2010) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعال سازی رفتاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم و از طریق تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی توانستند تاب آوری را پیش بینی کند (001/0‹p). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که سیستم های بازداری و فعال سازی رفتاری، تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی نقش کلیدی در تاب آوری امدادگران دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای تاب آوری ضروری است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تاب آوری، تنظیم هیجان، سیستم های بازداری و فعال سازی رفتاری
  • ایوب مردانی، اشکان عالی محمدی*، مینا محمودی تبار صفحات 145-154

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط ساختاری طرحواره های هیجانی و اجتناب تجربی با رفتارهای خودآسیب رسان با نقش میانجی اعتیاد به تلفن هوشمند می باشد. پژوهش از نوع همبستگی و تحلبل مسیر و جامعه مورد بررسی کلیه زنان و مردان بین 13 تا 30 سال ساکن شهر اهواز  و در مرداد تا مهرماه سال 1400بوده است که از بین آنان نمونه ای با حجم 250 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل سیاهه رفتار خودآسیب رسان (SHI، سانسون و همکاران، 1998)، پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه (سواری، 1392)، پرسشنامه اجتناب تجربی (AISS، آرنت، 1994) و پرسشنامه طرحواره های هیجانی (LESS، لیهی، 2002) بود. یافته های پژوهش نشان داد همه ضرایب مسیر مربوط به مدل نهایی و اثرات مستقیم و غیرمستقیم (به جز مسیر طرحواره های هیجانی سازگار به رفتارهای خودآسیب رسان) در سطح 05/0 ≤p معنی دار هستند و مدل از برازش مطلوبی برخودار بود. می توان نتیجه گرفت طرحواره هیجانی و اجتناب تجربی از طریق اعتیاد به تلفن همراه هوشمند باعث رفتارهای خودآسیب رسان در افراد می شود.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، اعتیاد به تلفن هوشمند، رفتارهای خود آسیب رسان، طرحواره های هیجانی
  • یلدا اسمعیل نژاد*، سهیلا اسماعیلی ینگجه، سجاد بشرپور صفحات 155-166

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودمهارگری و بازداری هیجانی دانش آموزان پسر دارای رفتارهای پرخطر بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 29 نفر از بین آنها انتخاب و در دو گروه آزمایش (14 نفر) و گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه 75 دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز و استروساهی، 2010) دریافت کردند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS، سلیمانی نسب و همکاران، 1397)، مقیاس خودمهارگری (SCS، تاجنی و همکاران، 2004) و پرسشنامه استاندارد مهار هیجانی (ECQ، راجرز و نجاریان، 1989) بود. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS 22 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد با کنترل پیش آزمون بین نمرات پس آزمون در دو گروه آزمایشی و گواه تفاوت معناداری در خودمهارگری و بازداری هیجانی وجود داشت (001/0<p). در نتیجه می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود خودمهارگری و بازداری هیجانی در دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر موثر است.

    کلیدواژگان: بازداری هیجانی، خودمهارگری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتارهای پرخطر
  • طاهره طهماسبی، ناهید رامک، فرشید بی باک، علیرضا سنگانی* صفحات 167-176

    هدف این پژوهش بررسی رابطه رفتارهای خودمراقبتی با آسیب پذیری روانی در بیماران قلبی عروقی با نقش واسطه ای تبعیت درمانی بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی 354 بیمار مبتلا به بیمارهای قلبی عروقی در بیمارستان تخصصی قلب سیدالشهدا در شهر ارومیه در سال 1400 بود. بر اساس جدول کرجسی و مورگان با احتمال وجود پرسش نامه های ناقص تعداد 226 نفر از بیمارانی دارای بیماری های قلبی عروقی پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه با روش دردسترس انتخاب شدند. از پرسش نامه آسیب پذیری روانی (SCL-25، نجاریان و داوودی،1380)، پرسش نامه تبعیت درمانی (ADQ، سید فاطمی و همکاران، 2018) و پرسش نامه رفتارهای خودمراقبتی بیماران قلبی (EHFSB، ولن و همکاران، 2013) گرفته شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با نرم افزار SPSS 18 و Amos 23 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین رفتارهای خودمراقبتی و تبعیت درمانی با آسیب پذیری روانی در بیماران قلبی عروقی رابطه منفی معنی داری وجود دارد (01/0>P). رفتارهای خودمراقبتی بر آسیب پذیری روانی با نقش واسطه ای تبعیت درمانی تاثیری معادل 55/0- دارد. (01/0≥p). مدل پژوهش دارای برازش مطلوبی بود و مقدار ضریب تبیین کلی در مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم برابر با 42/0=R2 بود. این نتایج بر تاثیر عوامل شناختی رفتاری در کنترل آسیب پذیری روانی در بیماران قلبی عروقی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری روانی، تبعیت درمانی، رفتارهای خودمراقبتی، بیماران قلبی عروقی
  • مهران حیدری نیا*، ابراهیم مولایی نسب، ابراهیم شیروانی صفحات 177-188

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله شناختی بر عود اعتیاد و سلامت عمومی افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کنگره 60 شهر تهران انجام گرفت. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مرد با سوء مصرف مواد مراجعه کننده به کنگره 60 شهر تهران در سال 1399 بود. از جامعه فوق 30 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش طی هشت جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) آموزش مداخله شناختی را دریافت کردند و در این فاصله گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پیش بینی بازگشت (PRC) رایت (1993) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگ (1972) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مداخله شناختی بر عود اعتیاد و سلامت عمومی افراد وابسته به مواد تاثیر معناداری دارد (05/0>p). بنابراین مداخله شناختی روشی کارآمد برای کاهش عود اعتیاد و افزایش سلامت عمومی افراد وابسته به مواد کنگره 60 است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی، سلامت عمومی، عود اعتیاد، کنگره 60
  • نگین امیر ارده جانی* صفحات 189-198

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش گروهی راهبردهای فراشناختی بر تجربه غرقگی و منبع کنترل دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه سوم دوره دوم متوسطه شهر تهران در نیم سال تحصیلی اول 1401-1400 تشکیل دادند. 30 نفر آنها به روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاک های ورود و خروج، به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر)، گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، برنامه آموزشی مهارت های فراشناختی را در 9 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه) به صورت گروهی دریافت کردند؛ گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های غرقگی (FQ) (مارتین و جکسون، 2008) و منبع کنترل (LCQ) راتر (1996)، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری، استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه آزمایش و گواه در متغیرهای تجربه غرقگی و منبع کنترل، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P). با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که آموزش گروهی راهبردهای فراشناختی بر افرایش تجربه غرقگی و منبع کنترل درونی و کاهش منبع کنترل بیرونی دانش آموزان، موثر بود.

    کلیدواژگان: تجربه غرقگی، دانش آموزان، راهبردهای فراشناختی، منبع کنترل
  • سوگند کوچکی مطلق، مژگان نیکنام*، معصومه بهبودی صفحات 199-208

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر شیفتگی شغلی و شکوفایی شخصی روان درمانگران شهر تهران انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه روان درمانگران شهر تهران در سال 1400-1401 بود. تعداد 30 روان درمانگر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پروتکل طرحواره درمانی یانگ (2003) در 20 جلسه 60 دقیقه ای و پرسشنامه شیفتگی شغلی (WOLF) باکر و دمورتی (2008) و شکوفایی شخصی (FQ) سلیمانی و همکاران (2015) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری شیفتگی شغلی و شکوفایی شخصی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P). بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت طرحواره درمانی بر شیفتگی شغلی و شکوفایی شخصی روان درمانگران موثر بوده و نتایج آزمون پیگیری حکایت از ماندگاری این اثر در طول زمان دارد.

    کلیدواژگان: روان درمانگران، شکوفایی شخصی، شیفتگی شغلی، طرحواره درمانی
  • رقیه پرهام* صفحات 209-220

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر شادکامی و کیفیت زندگی زناشویی زوجین هر دو شاغل انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زوجین هر دو شاغل که از نیمه دوم مهر تا پایان آبان سال 1400 به مرکز مشاوره البرز شهر کرج مراجعه کردند بود، که 32 زوج بصورت در دسترس انتخاب و پس از همتاسازی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه شادمانی آکسفورد (0HI) (آرگایل و لو، 1990) و مقیاس کیفیت زناشویی (RDAS) (باسبی و  همکاران، 1995) بود.   زوجین گروه آزمایش طی 8 جلسه بصورت هفتگی تحت مداخله ی زوج درمانی هیجان مدار قرار گرفتند. در طی این مدت زوجین گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند.  نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری (MANCOVA) نشان داد بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0<p). بدین معنا که زوج درمانی هیجان مدار موجب افزایش شادکامی و کیفیت رابطه زناشویی زوجین هر دو شاغل شده است. بنابراین زوج درمانی هیجان مدار روشی موثر بر افزایش شادکامی و کیفیت رابطه زناشویی زوجین هر دو شاغل است.

    کلیدواژگان: شادکامی، زوج درمانی هیجان مدا، زوجین هر دو شاغل، کیفیت زندگی زناشویی
|
  • Ali Mohammadi, Saeed Imani*, Abolghasem Khoshkonesh Pages 1-10

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of narrative exposure therapy on posttraumatic stress disorder and loneliness among women affected by marital infidelity. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. In this study the statistical population of women affected by the infidelity of Shahriar in the year 1400, using the convenience sampling method, 24 people were selected and randomly placed in two groups of 12 people. Data collection tools included the civilian Mississippi scale for PTSD (RCMD) of Norris and Perilla (1996) and the loneliness scale (UCLALS3) of Russell (1996). Then the experimental group received narrative exposure therapy for 8 weekly sessions for 90 minutes. but the control group received no intervention. The results showed that narrative exposure therapy had an effect on reducing posttraumatic stress and loneliness and the impact remained stable during the follow-up period (P<0.05). According to the findings of the present study, it seems that the role of narrative exposure therapy in reducing psychological and emotional problems in women affected by marital infidelity should be considered.

    Keywords: Loneliness, Marital Infidelity, Narrative Exposure Therapy, Posttraumatic Stress Disorder
  • Alireza Yousefi, Farideh Hamidi*, Hossein Fakouri Hajiyar Pages 11-20

    This study was conducted to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy training on irrational beliefs and parent-child relationships in parents uncompromising divorce applicants. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all couples uncompromising divorce who were referred to counseling centers in Mashhad in the second half of 2021. The research sample consisted of 40 people who were selected by the available sampling method and randomly assigned to two groups of 20 experimental and control. Data collection tools included the child-Parent Relationship Scale (CPRS, Pianta, 1992) and the Irrational Beliefs Test - Ahvaz (4IBT-A, Ebadi and Motamedin, 2005). For the experimental group, eight 90-minute sessions were provided with one week of mindfulness-based cognitive therapy training. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS software version 22. Findings showed that mindfulness-based cognitive therapy training on reducing irrational beliefs and improving parent-child relationships in parents' uncompromising divorce Undefined had an effect (P<0.01). Based on these findings, it can be concluded that mindfulness-based cognitive therapy training is effective in reducing irrational beliefs and improving the parent-child relationship in parents' uncompromising divorce.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, irrational beliefs, parent-child relationship, divorce
  • Zahra Khalili Geshnigani, Ezatollah Ghadampour*, Simin Gholamrezae Pages 21-32

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between personality traits and class silence behavior of sixth-grade female students in Shahrekord. The method of the present study was correlation and structural equation modeling. The statistical population of the study included all sixth-grade female students in Shahrekord city in the academic year 1401-1400 in the number of 4800 people who were selected as a research sample by multi-stage cluster random sampling. Data collection tools included Behnamfar et al.'s (CSBQ) (2015) class silence behavior, Costa and McCreery personality traits (NEO_PI) (1998), and Jings& Morgan (1999) academic self-efficacy ((MJSENS)).SPSS25 and AMOS25 software were used to analyze the research data. The results showed that the model has a favorable fit. Personality traits, except conscientiousness, have a direct and causal effect on class silence behavior (P <0.01). Moreover, openness to experience, agreeability, and conscientiousness through academic self-efficacy has a causal and indirect effect on class silence behavior (P <0.01). Therefore, paying attention to personality traits and academic self-efficacy is very important in order to reduce the behavior of classroom silence and increase students' class participation.

    Keywords: Classroom Silence Behavior, Personality Traits, Academic Self-Efficacy, Students
  • Minoosh Homayooni, Moloud Keykhosravani*, Ali Poulad Reishehri Pages 33-44

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of positive mindfulness on internalized shame, experiential avoidance, and emotion dysregulation in women who experienced violence. The current research was applied in terms of its purpose and in terms of its nature, it was a semi-experimental design with a pre-test and post-test with a control group and a three-month follow-up phase. The statistical population of the present study consists of all women victims of domestic violence who were members of safe houses in Shiraz in 2018-2019, 30 people were selected in a targeted way and were randomly assigned to the experimental and control groups. Measurement tools included Garnevsky et al.'s Emotion Dysregulation Questionnaire (CERQ, 2001), Bavand et al.'s Experiential Avoidance (AAQ-II, 2011), and Cook's Internalized Shame Questionnaire (ISS, 1987). The experimental group received Hoffman et al.'s (2014) positive mindfulness intervention in 8 sessions of 90 minutes twice a week, and the control group did not receive any intervention. To analyze the data, analysis of variance with repeated measurements was done with SPSS 26 software. The results of the one-way analysis of variance showed that there is a significant difference between the post-test score and follow-up of internalized shame, experiential avoidance, and emotion dysregulation in the control and experimental groups (p<0.01). 44% of internalized shame, 75% of experiential avoidance, and 36% of emotional dysregulation are explained by positive mindfulness therapy. As a result, it seems that positive mindfulness treatment is effective on internalized shame, experiential avoidance, and emotion dysregulation.

    Keywords: Emotion Dysregulation, Experiential Avoidance, Feelings of Internalized Shame, Positive Mindfulness, Violent Women
  • Maryam Rezaee, Vahideh Babakhani* Pages 45-56

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of online training reality therapy concepts on cognitive emotion regulation and anxiety of students' mothers during quarantine due to coronavirus. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all mothers of female students of non-profit primary schools in District 1 of Qazvin city in the academic year of 2020-2021, in which 30   people are purposefully selected and randomly divided into experimental and control groups. The participants of the experimental group underwent training on concepts of reality therapy in 8 sessions online, but the control group did not receive any training during this time. The research instruments included the Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (CERQ) (Garnefski et al., 2006) and the Cattle Anxiety Scale (CAS) (1957). The results of multivariate analysis of covariance revealed a significant difference between pre-test and post-test scores in the experimental and control groups (P<0.05), meaning that online training in the concepts of reality therapy increased and improved cognitive emotion regulation and reduced mothers' anxiety during quarantine due to coronavirus. Based on the results of the present study, it can be concluded that online reality therapy training can be used by therapists and counselors as an effective method of reducing psychological problems.

    Keywords: anxiety, cognitive emotion regulation, quarantine, reality therapy, coronavirus
  • Motahare Mosharrafi, Reza Khakpour*, Mojgan Niknam Pages 57-66

    The present research was conducted with the aim of evaluating the structural model of a tendency to marital infidelity based on marital justice with the mediating role of emotional maturity. The statistical population of the study consisted of all married women who referred to the positive life welfare centers of Behshahr city during the three months of December, January, and February of 2021, out of which 385 people were selected by non-random sampling method. All subjects completed the Marital Infidelity Propensity (PDIQ) Questionnaires by Drigotas et al. (1999), Marital Justice (MJQ) Hatfield et al.'s (2013), and Singh & Bhargava (1990) Emotional Maturity (EMS) questionnaires. For data analysis, a structural equation model was used. The results showed that there is a negative and significant relationship between marital justice and emotional maturity with the tendency to commit marital infidelity (P<0.01). Also, the results showed that emotional maturity (-0.382) and marital justice (-0.423) have a direct and significant effect (P<0.01) on the tendency to commit marital infidelity. Also, marital justice through emotional maturity had an indirect and significant effect (-0.213) on the tendency to commit marital infidelity. Therefore, the research model has a favorable fit and Marital justice is related to marital infidelity through emotional maturity these findings can be used in educational programs and couple therapy interventions.

    Keywords: Emotional Maturity, Women, marital justice, Tendency to Marital Infidelity
  • Fatemeh Sadat Raygani*, Ali Esazadeghan, Shirin Zeinali Pages 67-78

    The aim of this study was to investigate the structural relationships of perfectionism with marital satisfaction: the mediating role of psychological flexibility and metacognitive beliefs. The design of the present study was a descriptive correlation. The statistical population of the study was all married people in Shahr Nazak in 2021. 270 people were selected for this study using the available sampling method. Research tools include the Perfectionism Questionnaire (PI, Hill et al., 2004), Psychological Flexibility (AAQ-II, Bond et al., 2011), Metacognitive Beliefs (MCQ, Hutton & Wells, 2004), and Enrich Marital Satisfaction (EMS, Olson, 1999). Data were analyzed using path analysis. The fit indices indicated an excellent fit of the data with the modified model. Positive perfectionism and negative perfectionism had an indirect effect on marital satisfaction (p< 0.001) since these effects were estimated through the variables of psychological flexibility and metacognitive beliefs. Therefore, their mediating role in the relationship between negative and positive perfectionism and marital satisfaction was confirmed (p< 0.001). From the above findings, it can be concluded that since marital satisfaction is affected by the variables of perfectionism, metacognitive beliefs, and psychological flexibility, so in couple psychotherapy, these variables should also be considered.

    Keywords: Psychological Flexibility, Metacognitive Beliefs, Marital Satisfaction, Perfectionism
  • Jamshid Ghazvineh, Hooshang Jadidi*, Ali Taghvaei Nia, Zekrollah Morovati Pages 79-86

    The aim of this study was to determine The Effectiveness of the Academic Satisfaction Package on the Self-Regulation and Assertiveness of High School Students. The research method was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study was the second-year high school students in Kermanshah in the academic year 2020-2021, from which 60 people were selected by purposive sampling method and then randomly assigned to two groups of 30 experimental and Control Groups. The academic satisfaction program was implemented for the experimental group for 8 weeks. Self-regulatory (Bouffard, 1995- BSF) and Assertion Inventory(Gambrill, Richey, 1995-AI) were used to collect data. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results of the study of covariance showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of dependent variables in the post-test stage (P <0.001). The results showed that Academic Satisfaction Package led to increased students' assertiveness and self-regulation.

    Keywords: Academic Satisfaction Package, Assertiveness, Self-Regulation
  • Sara Vajd, Sedigheh Rezai Dehnavi*, Azam Salehi Pages 87-96

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of imago therapy on the process of conversation and the profound relationship of couples in Bandar Abbas city. The design of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was all the couples from Bandar Abbas city who were referred to the counseling center of Negah-No Clinic in 2018. 32 people (16 couples) were selected as the sample using the available sampling method which was randomly divided into 2 groups of 16 people (experimental and control groups). The Communication Patterns Questionnaire (CPQ) (Christensen and Salawi, 1984) as well as an 8-session protocol (one session per week and each session lasting 60 minutes) were used for the intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test. The results showed that imago therapy increased the scores of mutual constructive communication in the experimental group in the post-test and decreased the scores of withdrawal/expectation and mutual avoidance communication variables in the post-test (p<0.001). Imago therapy has increased couples' use of the mutually constructive communication pattern and decreased their use of withdrawal/expectation and mutual avoidance communication patterns (p<0.001). In general, the image therapy approach has an impact on the conversion process and the couples' deep communication subscales.

    Keywords: Profound Relationship, Imagotherapy, Process of Conversation
  • Sayedeh Tahereh Zargar Nataj, Tahmooras Aghajanyhashjin*, Mohsen Jadidi Pages 97-108

    The purpose of the current research was to explain the structural model of academic procrastination based on the attitude towards the field of study and academic immaturity with the mediating role of academic anxiety. The research method was applied in terms of purpose and in the form of structural equations. 350 people were selected by random cluster sampling method among all the students of the Noshirvani University of Technology, Babol in 2020-2021. All of them completed the Procrastination Assessment Scale for Students (PASS) by Solomon and Rothblum (1984), the academic anxiety Test (AAT) by Alpert and Haber (1960), the attitude towards the field of study questionnaire (ATFSQ) by Sufo et al. (2012) and the academic immaturity scale (AMS) by Wallerand et al. (1992). Structural equations were used to analyze the data. The results showed that the variables of attitude towards the field of study and academic immaturity had direct and significant effects on academic procrastination and academic anxiety, respectively (p<0.01). Also, academic anxiety had a direct and significant effect on academic procrastination (p<0.01). In addition, academic anxiety had a mediating role for the two variables of attitude towards the field of study and academic immaturity which had an indirect and significant effect on academic procrastination. Finally, it can be said that the research model had a good fit and all three variables of academic anxiety, attitude toward the field of study, and academic immaturity had significant direct and indirect effects on academic procrastination.

    Keywords: Academic Anxiety, Academic Procrastination, Academic Immaturity, Attitude toward the Field of Study
  • Bahareh Rajabi Gol, Amirhossein Hamadani, Amirreza Bakhashandeh Sajjad, Majid Moeenizadeh* Pages 109-120

    The aim of this study was to investigate the mediating role of mindfulness in relation to personality traits and body image concerns among female students. The present study was a descriptive-correlational study of path analysis. The statistical population of the study included all female students of Ferdowsi University of Mashhad who were studying at the undergraduate and graduate levels in the academic year 1399-1400. The statistical sample of this study was 509 people who were selected by available means due to the prevalence of corona and the virtual nature of the university. Data collection was the Hexaco Personality Questionnaire (HEXACO_60, Ashton and Lee, 2009), the Mindfulness Scale (MAAS, Brown and Ryan, 2003), and the Littleton Body image concern Questionnaire (BICI, Littleton et al., 2005). Data analysis of this study was performed by path analysis using SPSS 26 and AMOS 24 software. The results showed that the model fits well. Findings showed that personality traits have a direct effect on body image concerns in girls (P = 0.001) and also have an indirect effect on body image concerns (P = 0.001) through the mediating role of mindfulness. Consequently, mindfulness interventions are helpful for people with body image concerns who have the personality traits of conscientiousness, emotionality, extraversion, and honesty.

    Keywords: Mindfulness, Personality Traits, Body Image Concern
  • Maryam Gholipor Firozjaei, Farideh Dokaneifard*, Pantea Jahangir Pages 121-132

    The current study aimed to compare the effectiveness of reality therapy and logotherapy on the mental well-being components of women seeking divorce affected by marital infidelity. The research design was a semi-experimental type of pre-test, post-test, and two-month follow-up with a control group. The statistical population consisted of all the seeking divorce women affected by marital infidelity who were referred to the family counseling centers of Babol, Iran from July to December 2021. The sample included 48 people by purposive sampling method (16 people in the reality therapy group, 16 people in the logotherapy group, and 16 people in the control group) randomly assigned. For gathering the data, Keyes and Magyar-Mae Subjective Well-Being Questionnaire (SWBQ) was applied. Moreover, Multivariate repeated measurement variance analysis using SPSSV22 was applied for analyzing the data. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up stages in three components of emotional well-being, psychological well-being and, social well-being (P<0.01). So, both reality therapy and logotherapy interventions were effective in mental well-being components, but no significant difference was demonstrated between the two interventions in any of the components (P>0.05). Therefore, one can argue that both reality therapy and logotherapy interventions are effective in enhancing mental well-being components, but no significant difference was demonstrated between the two interventions.

    Keywords: Subjective Well-Being, Marital Infidelity, Divorce, Logotherapy, Reality Therapy
  • Mahdi Moeini, Peyman Mamsharifi*, Sajedeh Farokhi, Mahsa Shahrabi Farahani Pages 133-144

    The aim of this study was to investigate the mediating role of emotion regulation and cognitive flexibility in the relationship between behavioral activation and inhibition systems with resilience in Red Crescent relief workers. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The statistical population of the present study was all Red Crescent relief workers from 17 Red Crescent branches in West Azerbaijan province in 2022, from which 200 people were selected as a sample online and available. Research questionnaires included: The resilience Questionnaire (CD-RISC, Connor and Davidson, 2003), the BIS/BAS Scale (BIS/BAS, Carver & White, 1994), the Emotion Regulation Questionnaire (ERQ, Gross & John, 2003), and the Cognitive Flexibility Inventory (CFI, Dennis & Vander Wal, 2010). Path analysis was used to analyze the data. The results of the path analysis indicated that the model fit in well. Findings showed that the behavioral activation and inhibition systems were able to predict resilience directly and indirectly through emotion regulation and cognitive flexibility (p<0.001). It can be concluded that the behavioral activation and inhibition systems, emotion regulation, and cognitive flexibility play a key role in rescuers' resilience and it is necessary to pay attention to these factors in interacting with each other in resilience promotion programs.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Resilience, Emotion Regulation, Behavioral Activation, Inhibition Systems
  • Ayub Mardani, Ashkan Aalimohammadi*, Mina Mahmouditabar Pages 145-154

    The aim of the current research is to investigate the structural relationship between emotional schemas and experiential avoidance of self-harm behaviors with the mediating role of smartphone addiction. The study was of the type of correlation and analysis of the path and society of all women and men between the ages of 13 and 30 living in the city of Ahvaz between August and October of 2021, from which a sample of 250 people was selected using the available sampling method. The research tools included The Self-Harm Inventory (SHI, Sanson, et al., 1998), the Mobile Phone Addiction questionnaire (Savari, 2012), the Inventory of Sensation Seeking (AISS, Arnett, 1994), and the Leahy Emotional Schema Scale (LESS, Leahy, 2002). The research findings showed that all path coefficients related to the final model and direct and indirect effects (except the path of adaptive emotional schemas to self-harm behaviors) are significant at the P≤0.05 level, and the model had an optimal fit. It can be concluded that emotional schema and experiential avoidance through smartphone addiction cause self-harm behaviors in individuals.

    Keywords: Experiential Avoidance, Smartphone Addiction, Self-harm Behaviors, Emotional Schemas
  • Yalda Esmaeilnezhad*, Soheila Esmaeily Yengejeh, Sajjad Basharpoor Pages 155-166

    The aim of this research was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on self-control and emotional inhibition in male students with high-risk behaviors. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all male high school students in Ardabil in the academic year 2020-2021. By purposeful sampling method, 29 eligible individuals were selected and randomly assigned to experimental (n = 14) and control (n = 15) groups. The experimental group received eight 75-minute sessions per week, one session of acceptance and commitment therapy (Hayes and Strosahl, 2010). Data collection tools were the Iranian adolescents' risk-taking scale (IARS, Soleimaninasab et al., 2018), Self-Controlling Scale (SCS, Tangney et al., 2004), and Standard Emotional Control Questionnaire (ECQ, Rogers and Najarian, 1989). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS22 statistical software. Results showed that with pre-test control, there was a significant difference between self-control and emotional inhibition between post-test scores in the experimental and control groups (P<0.001). As a result, it can be said that acceptance and commitment-based therapy is effective in improving self-control and emotional inhibition in students with high-risk behaviors.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotional Inhibition, High Risk Behaviors, Self-Control
  • Tahereh Tahmasebi, Nahid Ramak, Farshid Bibak, Alireza Sangani* Pages 167-176

    The aim of this study was to investigate the relation of Self-care behaviors with mental vulnerability in cardiovascular patients with mediating role of adherence. The method of this research was descriptive correlation based on path analysis. The statistical population of this study included all 354 patients with cardiovascular diseases in Seyed Al-Shohada Specialized Heart Hospital in Urmia in 2021. According to Krejcie and Morgan's table, with the possibility of incomplete questionnaires, 226 patients with cardiovascular disease were selected by available methods after reviewing the inclusion criteria. The mental Vulnerability Questionnaire (SCL-25) by Najarian and Davoodi (2001), the Adherence questionnaire (ADQ) by Seyed Fatemi et al. (2018), and the Self-care behaviors Questionnaire (EHFSB) by Wellen et al. (2013) were taken. Data were analyzed using the Pearson correlation method and path analysis with SPSS18 and Amos23 software. The results showed that there is a significant negative relationship between Self-care behaviors and adherence to mental vulnerability in cardiovascular patients (P<0.01). Self-care behaviors have an effect of -0.55 on psychological vulnerability with the mediating role of adherence. (p≤ 0.01). The research model had a good fit and also, and the value of the general explanation coefficient in direct and indirect paths was equal to R2=0.42. These results emphasize the effect of cognitive-behavioral factors in controlling psychological vulnerability in cardiovascular patients.

    Keywords: Mental Vulnerability, Adherence, Self-care behaviors, Cardiovascular Patients
  • Mehran Heydarinia*, Ebrahim Molaeenasab, Ebrahim Shirvani Pages 177-188

    The aim of this study was to determine the effectiveness of the cognitive intervention on the Relapse of addiction and general health of drug addicts referred to the 60th Congress in Tehran. The research design was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The study's statistical population included all male substance abuse patients referred to the 60th Congress of Tehran in 2020. From the above community, 30 people were selected according to the inclusion and exclusion criteria through purposive sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group received cognitive intervention training in eight sessions of 90 minutes (one session per week), during which time the control group did not receive any intervention. Research instruments included the Prediction Return Scale (PRC) and the General Health Questionnaire (GHQ). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that cognitive intervention significantly affected the recurrence of addiction and the general health of drug addicts (p<0.05). Therefore, cognitive intervention is an effective way to reduce the Relapse of addiction and increase the public health of people addicted to the 60th Congress.

    Keywords: Cognitive therapy, General health, Relapse of addiction, 60th Congress
  • Negin Amir Ardejani* Pages 189-198

    The aim of this study was to determine the effect of group teaching of metacognitive strategies on the drowning experience and students' source of control. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The study population consisted of all third grade female students in the second year of high school in Tehran in the first semester of 2020-2021. Thirty of them were selected as a sample by purposive sampling method according to the entry and exit criteria and were randomly assigned to the experimental group (n = 15) and the control group (n = 15). The experimental group received the metacognitive skills training program in 9 sessions of 90 minutes (two sessions per week) as a group; The control group was placed on a waiting list. The Drowning Questionnaire (FQ) (Martin and Jackson, 2008) and the Control Source (LCQ) Rutter (1996) were used to collect data. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. Findings showed that by controlling the effect of pre-test, there was a significant difference between the mean scores of post-test in the experimental and control groups in the variables of drowning experience and control source (P <0.001). According to the results of this study, it can be said that group training in metacognitive strategies was effective in increasing the experience of drowning and the source of internal control and reducing the source of external control of students.

    Keywords: flow experience, students, metacognitive strategies, source of control
  • Sogand Kochaki Motlagh, Mojgan Niknam*, Masoumeh Behboodi Pages 199-208

    The present study aimed to assess the determine effectiveness of schema therapy on flow at work and the personal flourishing of psychotherapists in Tehran. This study was semi-experimental with a pre-test, post-test, and three-month follow-up design and control group. The statistical population included all psychotherapists in Tehran, Iran in 2021-2022. Along this line, 30 psychotherapists who met the inclusion criteria were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The instruments comprised Young's (2003) schema therapy protocol in 20 60-minute sessions, Bakker and Demorti's (2008) WOLF questionnaire, and Soleimani et al.'s (2015) personal flourishing (FQ) questionnaire. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results of repeated measurement variance analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up flow at work and personal flourish (P<0.01). Based on the outcomes, it can be argued that schema therapy is practical for psychotherapists' flow at work and personal flourishing, and the results of the follow-up test indicate the durability of this effect over time.

    Keywords: Psychotherapists, Personal Flourishing, Flow at Work, Schema Therapy
  • Roghayeh Parham* Pages 209-220

    The present study aimed to Determine the effectiveness of emotionally-focused couple therapy on happiness and quality of married life of dual-career couples. The method of study was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all working couples referred to Alborz Counseling Center in Karaj from the second half of October to the end of November 2021. Among them, 32 couples were selected as samples of study using a convenience sampling method and then were randomly assigned two experimental and control groups after homogenizing them. The instruments used in this study included the Oxford Happiness Inventory(0HI) (Argyle, & Lu, 1990) and the Revised Dyadic Adjustment Scale(RDAS) (Busby et al, 1995). The couples participating in the experimental group underwent emotionally-focused couple therapy intervention for 8 sessions per week. Application of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) to the data revealed that was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group compared to the control group(P<0.01). It means that emotionally-focused couple therapy has increased the happiness and quality of the marital relationship of working couples. Therefore, emotionally focused couple therapy is an effective way to increase the happiness and quality of marital relationships between both working couples.

    Keywords: happiness, emotionally-focused couple therapy, dual-career couples, quality of married life