فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 215 (آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه رضوانی، ویدا شفیع پور*، معصومه باقری نسامی، نادعلی اسماعیلی آهنگرکلایی، علی اصغر فرسویان، سید نورالدین موسوی نسب صفحات 1-3
    سابقه و هدف

    شکایت کمردرد و خستگی ناشی از دراز کشیدن طولانی به پشت، از عوارض بعد از آنژیوپلاستی است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر طب فشاری بر شدت کمردرد و خستگی بیماران بعدآنژیوپلاستی عروق کرونر از طریق شریان فمورال بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی ساده در سه گروه طب فشاری، مداخله کاذب و کنترل در 75 بیمار بیمارستان فاطمه الزهرای دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1400 انجام شد. در گروه مداخله، طب فشاری در چهار نقطه ST36، GV26، SI3 و BL60، هریک به مدت 2دقیقه به فواصل 2، 4، 6 و8 ساعت بعد از آنژیوپلاستی انجام شد. در گروه مداخله کاذب، همه اقدامات گروه مداخله به صورت ماساژ آرام اعمال شد. در گروه کنترل مداخله‎ای انجام نشد. شدت کمردرد با مقیاس معیاری- دیداری سنجش درد و شدت خستگی با مقیاس معیاری- دیداری سنجش خستگی قبل و پس از مداخله اندازگیری شد. داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    شدت کمردرد در  4ساعت (0/001=P)، 6 ساعت (0/001>P) و 8 ساعت (0/01=P) بعد از آنژیوپلاستی در گروه طب فشاری کاهش بیش‎تری نسبت به دو گروه دیگر داشت. شدت خستگی در 4 ساعت (0/001>P) و 6 ساعت (0/001>P) بعد از آنژیوپلاستی در گروه طب فشاری کاهش بیش‎تری نسبت به دو گروه دیگر داشت.

    استنتاج

    طب فشاری در کاهش شدت کمردرد و خستگی آنژیوپلاستی در گروه مداخله موثر بود. می توان این روش را به‎عنوان روشی غیرتهاجمی وکمک کننده در کاهش شدت کمردرد و خستگی بیماران تحت آنژیوپلاستی، معرفی نمود.

    کلیدواژگان: طب فشاری، آنژیوپلاستی، کمردرد، خستگی، فمورال
  • محیا شریفی راینی، داریوش مفلحی*، سهیل امینی زاده، ملیحه آوسه صفحات 14-25
    سابقه و هدف

    گیرنده وابسته استروژنی آلفا (ERR-α)  و PGC-1α، فاکتورهای مهم درگیر در تنظیم هموستاز انرژی سلولی به شمار می آیند. هدف از مطالعه حاضر بررسی بیان ژن های PGC-1α وERR-α  متعاقب 6 هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل MitoQ در عضله اسکلتی رت های نر نژاد ویستار و تعیین نقش آن ها با شاخص های متابولیسم لیپید در حضور مصرف مکمل MitoQ بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه که به روش تجربی انجام شد، تعداد 32 سر موش صحرایی نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه با تعداد مساوی (8n=) شامل گروه کنترل، تمرین استقامتی، مکمل MitoQ و گروه تمرین استقامتی + مکمل MitoQ تقسیم شدند. تمرین استقامتی دویدن به مدت 6 هفته (پنج جلسه در هر هفته)، اعمال شد. از تحلیل واریانس یک راهه برای مقایسه گروه ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    بیان ژن های ERR-α (0/002=P)،  PGC-1α(0/000=P)، MCAD (0/041=P) و CPT-1b (0/521=P) در گروه های تمرین استقامتی به طور معنی داری از گروه کنترل بیش تر بود. بیان ژن  ERR-α (0/036=P) و CPT-1b (0/000=P) در گروه مصرف مکمل نسبت به گروه کنترل نیز به طور معنی داری افزایش داشت. هم چنین بیان PGC-1α در گروه تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل نسبت به تمرین استقامتی کاهش داشت (0/000=P).

    استنتاج

    تمرین استقامتی موجب افزایش بیان ژن های ERR-α و PGC-1α می شود که با افزایش بیان ژن های درگیر در متابولیسم لیپید همراه است. با وجود افزایش در بیان ERR-α و CPT-1b متعاقب مصرف مکمل آنتی اکسیدانی MitoQ، اثر این مکمل به اثر تمرین استقامتی قابل اضافه شدن نبود که موکد واسطه گری اثر تمرین برمتابولیسم لیپید از طریق رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، ERR، متابولیسم لیپید، MitoQ
  • خسرو قشعری، سعید مهدوی عمران، آسیه خلیل پور، جلال جعفرزاده، مجتبی تقی زاده ارمکی*، اکبر حسین نژاد، احمدرضا امینیان صفحات 26-34
    سابقه و هدف

    با توجه به گسترش مقاومت های دارویی به آزول در میان گونه های کاندیدا یافتن ترکیبات جدید موثر در شرایط آزمایشگاه مانند مشتقات 3،4-دی-هیدروپیریمیدین حایز اهمیت می باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی حساسیت ضدقارچی مشتقات 3،4-دی-هیدروپیریمیدین-1-(H2)-ال-H1- پیرول بر روی ایزوله های بالینی کاندیدا می باشد.

    مواد و روش ها:

     حساسیت دارویی 102 ایزوله کاندیدا با منشا اتومایکوزیس نسبت به مشتقات دی- هیدروپیریمیدین و داروی ایتراکونازول به روش میکرودایلوشن براث و بر اساس دستورالعمل CLSI-M27S4 ارزیابی شد. دامنه رقت دارویی ترکیبات و داروی ضدقارچ 16-0/016 میکروگرم/ میلی لیتر بود. غلظتی از ترکیبات که حداقل 50 درصد مهار رشد نسبت به گروه کنترل مثبت مشاهد شد به عنوان MIC (حداقل غلظت مهاری رشد) در نظر گرفته شد. آنالیز آماری با نرم افزار20 SPSS انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد مشتقات 3،4-دی- هیدروپیریمیدین-1-(H1)-ال-H2- پیرول، دارای MIC بیش تری نسبت به داروی ایتراکونازول علیه گونه های کاندیدا هستند. هم چنین در مقایسه مقادیر MIC های مشتقات 3، 4-دی-هیدروپیریمیدین با یکدیگر (P1-P4)، مشتقات P1 مقادیر MIC پایین تری نسبت به سه مشتق دیگر داشت و تقریبا تمامی ترکیبات علیه کاندیدا آلبیکنس کارایی بیش تری را نسبت به گونه های دیگر کاندیدا از خود نشان دادند .

    استنتاج

    با وجود این که اثرات ضد قارچی مشتقات 3، 4-دی-هیدروپیریمیدین-1-(H2)-ال-H1- پیرول علیه گونه های کاندیدا در مقایسه با داروی ضدقارچی ایتراکونازل به طور معناداری کم تر بود ولی می توان با ایجاد تغییرات ساختاری در این ترکیبات، اثرات ضدقارچی آن ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: مشتقات 3، 4-دی-هیدروپیریمیدین-1-(H2)-ال-H1- پیرول، ایتراکونازول، گونه های کاندیدا
  • ساناز حامدیزدان*، سمیه حلاج نژادی، فروغ محمدی، شادی نجارصادقی صفحات 35-48
    سابقه و هدف

    گیاهان جنس Marrubium از دیرباز به عنوان داروی سنتی در درمان بیماری‎ها استفاده می‎شدند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات ضد میکروبی عصاره‎ها و فراکسیون‎های گیاه Marrubium parviflorum می‎باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، عصاره‎گیری از اندام هوایی گیاه با روش سوکسله انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره‎ها بر روی شش سویه باکتری گرم مثبت، چهارسویه باکتری گرم منفی و یک سویه قارچ مورد ارزیابی قرار گرفت. هم‎چنین عصاره‎های موثر با انواع روش‎های کروماتوگرافی فراکسیونه شدند و اثرات ضدمیکروبی آن ها نیز بررسی شد.

    یافته ها: 

    عصاره کلروفرمی گیاه M.parviflorum علیه باکتری های Micrococcus luteus، Staphylococcus epidermidis و  Bacillus cereus به ترتیب با قطر هاله عدم رشد (DIZ) 16/6، 14/6 و 11/6 میلی‎متر و همگی با حداقل غلظت باکتریسیدال (MBC)100 میلی‎گرم بر میلی‎لیتر موثر بود.  عصاره متانولی نیز علیه باکتری Proteus mirabilis و Psudomonas aeruginosa اثرات ضد میکروبی قابل توجهی نشان دادند. دربین فراکسیون‎های حاصل، فراکسیون 10، 20، 40 و 60 درصد عصاره کلروفرمی و فراکسیون‎های 20، 40 درصد عصاره متانولی بیش ترین اثر ضدمیکروبی را ایجاد کردند. مقادیر MBC و DIZ در فراکسیون‎هاای به‎دست آمده نشان‎دهنده تغلیظ ترکیبات ضدمیکروبی در برخی از فراکسیون ها و حساسیت بیش‎تر باکتری‎های گرم مثبت نسبت به باکتری‎های گرم منفی می‎باشد.

    استنتاج

    از بین تمامی عصاره‎های مطالعه شده، عصاره کلروفرمی و متانولی گیاه M.parviflorum قوی‎ترین اثر ضد میکروبی را از خود نشان دادند و حساس ترین میکروارگانیسم Micrococcus luteus بود.

    کلیدواژگان: Marrubium parviflorum، عصاره، فراکسیون، اثرضدمیکروبی، حداقل غلظت باکتریسیدال
  • سعید خلیلی، سیده فرزانه مهدویان، نیلوفر احمدی فرد، رضا ولدان، نقی شهابی مجد، حسین رنجبران، محمدرضا مهدوی، آتنا شریفی رضوی، شعبانعلی خداشناس* صفحات 49-61

    شکل بالغ فاکتور نوروتروفیک مشتق شده از مغز (BDNF)،  به گیرنده فاکتورهای رشد BDNF / NT-3 (Trk-B)متصل می شود. این اتصال منجر به فعال شدن مسیر پیام رسانی Ras-MAPK می شود که در رشد و تکثیر سلول ها دخیل است. کمبود BDNF با بروز بیماری های مختلف و ظهور اثرات پیری مرتبط می باشد. در این مطالعه هدف ما طراحی پروتیین کایمریک LAMP-BDNF و ارزیابی آن برای هدف قرار دادن سلول های عصبی توسط روش های in silico است.. به همین منظور، با استفاده از ابزارهای بیوانفورماتیک، ساختار پروتیین کایمریک BDNF / LAMP2 پیش بینی و کیفیت آن تایید شد. سپس تعامل بین ساختارهای پروتیین BDNF / LAMP2 و Trk-B با استفاده از روش های داکینگ پروتیین-پروتیین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای مقایسه فعل و انفعالات بین این دو پروتیین با فعل و انفعلات Trk-B با آنتی بادی خاص آن از روش برهم نهی ساختار استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که پروتیین کایمریک BDNF / LAMP2 می تواند ساختار اصلی مولکول BDNF را حفظ کند و می تواند به Trk-B نیز اتصال یابد. فعل و انفعالات بین پروتیین های  BDNF / LAMP2 و Trk-B مشابه فعل و انفعالات بین Trk-B و آنتی بادی اختصاصی آن بود. با توجه به این نتایج ، پروتیین کایمریک BDNF / LAMP2b که بر سطح  اگزوزوم ها بیان می شود، قادر است سلول های عصبی را هدف قرار دهد و سبب انتقال بهتر دارو به بافت مغز شود.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، bdnf، trk-b، LAMP2، دارو رسانی
  • محسن محمدی، شیوا یوسفی، مریم نیک پور، هادی سرخی* صفحات 62-70
    سابقه و هدف

    سونوگرافی به عنوان ابزار در دسترس، ارزان، غیرتهاجمی و بدون اشعه را شاید بتوان جایگزین Dimercapto Succinic Acid (DMSA) برای ارزیابی آسیب کلیه در نظر گرفت. این مطالعه با هدف مقایسه پیشگویی آسیب کلیه با سونوگرافی نسبت به روش استاندارد DMSA در کودکان مبتلا به پیلونفریت و ریفلاکس انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی روی کودکان یک ماه تا 18 سال با تشخیص پیلونفریت و ریفلاکس وزیکویورترال درجه 2 و بالاتر بستری در بیمارستان کودکان امیرکلا در سال‎های 1399-1390 انجام شد. در زمان بستری سونوگرافی از کلیه کودکان و چهار تا شش ماه پس از عفونت ادراری، DMSA انجام شد. حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی سونوگرافی با DMSA تعیین و ضریب توافق کاپا نیز بین سونوگرافی و DMSA سنجش شد. سطح معنی‎داری 05/0P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    از 220 کودک مبتلا به پیلونفریت و ریفلاکس، 153 کودک وارد مطالعه شدند. در سونوگرافی، از 306 واحد کلیه، بترتیب 262 (85/6 درصد) و 44 (15/1 درصد) واحد طبیعی و غیر طبیعی بودند و در DMSA، به‎ترتیب 128 (41/8درصد)، 178 (58/2 درصد) واحد طبیعی و غیرطبیعی بودند. حساسیت و ویژگی سونوگرافی در پیشگویی آسیب کلیه‎ها به ترتیب 19درصد (27-12 درصد CI:) و 86 رصد (97-74 درصد CI:) بود. ارزش اخباری مثبت و منفی سونوگرافی نسبت به DMSA در پیشگویی آسیب کلیه‎ها به ترتیب 82 درصد (96-68 درصد CI:) و 24درصد (31-17 درصدCI:) بود.

    استنتاج

    سونوگرافی به تنهایی قادر به پیشگویی آسیب کلیه‎ها به دنبال عفونت ادراری و ریفلاکس وزیکویورترال نیست و در موارد نیاز باید از DMSA استفاده کرد. ولی در صورت طبیعی بودن سونوگرافی احتمال وجود آسیب کلیه‎ها توسط DMSA بسیار کم‎تر می‎باشد.

    کلیدواژگان: سونوگرافی، Dimercapto Succinic Acid، پیلونفریت، ریفلاکس وزیکویورترال، کودکان، آسیب کلیه
  • مهران شاهانی کلاکی، دردی قوجق، سید حسن عابدی ولوکلایی* صفحات 71-80
    سابقه و هدف

    دیورتیکولیت یک مشکل اصلی سلامت در میانسالان و سالمندان می باشد. از آنجاییکه علت بروز خونریزی در دیورتیکول بطور شفاف مشخص نیست ولی تغییرات آرتریولار بعنوان پاتوژنز اصلی خونریزی دیورتیکول در نظر گرفته می شود، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط فاکتورهای خطر آترواسکلروز با خونریزی دیورتیکولی انجام شد.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه مورد-شاهدی 112 بیمار مبتلا به دیورتیکول بالای 40 سال، مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله روحانی بابل طی سالهای 98-1397در دو گروه با و بدون خونریزی از نظر سطح کلسترول لیپوپروتیین با چگالی بالا و پایین و تری گلیسرید، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، سابقه دیابت و هایپرتنشن و سایر فاکتورهای مورد نظر مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران در 45/10±42/62 سال بود. 62 بیمار (4/55%) مبتلا به بیماری دیورتیکول و 50 بیمار (6/44%) مبتلا به خونریزی دیورتیکول بودند. شانس ابتلا به خونریزی دیورتیکولی در بیمارانی که سابقه بیماری قلبی غیرکرونری داشتند، 25/4 برابر بیماران بدون سابقه بیماری قلبی غیرکرونری بوده است (001/0>p). شانس خونریزی دیورتیکول در بیمارانی که سابقه آنژیوگرافی و استنت کرونری داشتند نسبت به بیماران بدون سابقه 11/3 برابر گزارش شد (004/0=p). در تحلیل چند متغیره بر اساس نسبت شانس تطبیق یافته، سابقه بیماری قلبی غیرکرونری، سابقه هایپرتنشن، افزایش سطح تری گلیسرید و LDL و کاهش سطح HDL ریسک فاکتوری برای خونریزی دیورتیکول بشمار می روند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که به موازات ایسکیمی در عروق قلب، مغز و عروق محیطی شانس خونریزی در عروق روده ای بیماران دیورتیکولی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، دیورتیکول، خونریزی، ریسک فاکتور
  • مهران ضرغامی، اردشیر خسروی، عباس علی پور، مهدی صابری، مسعوده باباخانیان* صفحات 81-94
    سابقه و هدف

    به‎منظور طراحی و اجرای مداخلات پیشگیرانه و درمانی سوءمصرف مواد، این مطالعه با هدف تحلیل روند و بررسی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از سوء‎مصرف مواد، اجرا شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی، داده‎های مربوط به 6810 مرگ ناشی از سوء‎مصرف مواد ثبت شده در سامانه نظام ثبت و طبقه بندی علل مرگ (تعریف شده با معیار ICD-10) و بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان پزشکی قانونی کشور بود که طی سال‎های 1397-1393 جمع آوری شده  و شامل متغیرهای سن، جنس، نحوه مسمومیت و نوع ماده بود، مورد بررسی قرار گرفت. توصیف داده‎ها و بررسی روند زمانی نوع ماده ی مصرفی با آزمون رگرسیون نقاط اتصال و محاسبه درصد تغییرات سالیانه(APC) و میانگین درصد تغییرات سالیانه (AAPC) با نرم‎افزارهای SPSS23 و Joinpoint Regression Program4.9.00 انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی متوفیان 0/17±39/2 سال و درصد عمده‎ آن ها مردان بودند. بیش‎ترین آمار فوت در مناطق مرکزی و سپس مناطق غربی ایران و مربوط به مسمومیت با مواد افیونی بود. مسمومیت تصادفی و سپس مسمومیت با قصد نامشخص فراوان‎ترین علل بودند. طی این سال‎ها در کل ایران، مرگ با مواد افیونی (0/008=P، 27/2=APC) و محرک‎ها (0/1=P، 10/249=APC) روندی افزایشی داشت و یک نقطه خیز در سال 1393 را نشان داد. در دو گروه مسکن-آرام بخش-ضداضطراب‎‎ها و سایر مواد روند کاهشی یافت شد، اما از نظر آماری معنادار نبود. برای مرگ با مصرف الکل روندی مشاهده نشد.

    استنتاج

    روند رو به رشد مرگ‎های تصادفی، به خصوص ناشی از ‎مصرف مواد افیونی، به ویژه در میانسالان مرد قابل توجه است و نیاز به اقدامات لازم برای محدود کردن این روند دارد. تشدید نظارت‎های دارویی و در دسترس قرار دادن و آموزش استفاده از نالوکسان به عنوان یک پادزهر اضطراری برای بیش مصرف بیش مواد افیونی به خانواده‎ها، پلیس و اورژانس در مراحل اولیه مسمومیت با مخدرها پیشنهاد می‎شود.

    کلیدواژگان: روند زمانی، رگرسیون نقاط اتصال، مرگ و میر، سوء مصرف مواد، ایران
  • میثم رضاپور، سجاد سعیدفر، هاجر ضیایی هزار جریبی، محبوبه منتظری، سیف علی مهدوی* صفحات 95-103
    سابقه و هدف

    مالاریا یکی از عفونت‎های ناشی از انگل‎های داخل خون است. علی‎رغم اقدامات صورت گرفته جهت پیشگیری و درمان مالاریا، هنوز به عنوان یکی از مشکلات سلامت در برخی از نقاط ایران مطرح می‎گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی‎های دموگرافیکی و کلینیکی بیماران مبتلا به مالاریا از سال 1380 الی 1399 در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی، کل موارد مثبت مالاریا ثبت شده در مرکز مدیریت بیمارهای معاونت بهداشتی استان مازندران از سال‎های 1380 تا 1399 به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده‎های مورد نیاز از اطلاعات ثبت شده شبکه‎های بهداشت و معاونت بهداشتی استان مازندران استفاده شد. داده‎های به دست آمده در مطالعه توسط نرم‎افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     مجموعا 649 بیمار در بازه زمانی مورد نظر ثبت شدند که 591 بیمار (91/1 درصد) مرد و مابقی زن بودند. میانگین سنی بیماران وارد شده در مطالعه 10/1±26 سال بود. بیش‎ترین و کم‎ترین فراوانی نسبی مالاریا به ترتیب در گروه سنی 20 تا 29 سال (49/5 در هر صد هزار نفر) و گروه سنی 70 سال و بالاتر (6 در هر میلیون نفر) مشاهده شد. شایع‎ترین انگل، پلاسمودیوم ویواکس بود که در 624 بیمار (96/6 درصد) مشاهده شد. شایع‎ترین فصل درگیری بهار، و شیوع مالاریا در بازه‎ی زمانی مورد نظر در حال کاهش بوده است.

    استنتاج

    اگر چه روند رو به کاهش در طی سال‎های 1380 تا 1399 برای موارد ثبت شده از مالاریا مشاهده شد. اما در نظر گرفتن مولفه ‎ های اجتماعی، اقتصادی و جمعیت شناختی در درک اپیدمیولوژی توصیفی این بیماری و پیش‎بینی کانون‎های انتقال می ‎تواند بسیار کمک ‎کننده باشد.

    کلیدواژگان: مالاریا، پلاسمودیوم ویواکس، پلاسمودیوم فالسیپاروم، اپیدمیولوژی
  • محمدمهدی درزی، مهسا قجرپور، حمید شافی، عمادالدین موعودی*، همت قلی نیا صفحات 104-111
    سابقه و هدف

    بزرگی پروستات بر روی پیشابراه فشار آورده و موجب مشکلات ادراری می‎گردد که درمان آن، دارویی و جراحی می‎باشد. از آن‎جایی که اثرات جراحی برداشت پروستات بر عملکرد جنسی بیماران با بزرگی خوش‎خیم پروستات هنوز مورد بحث محققین بوده و نتایج ضد و نقیض می‎باشند، مطالعه حاضر با هدف مقایسه عملکرد جنسی بیماران پروستاتکتومی باز و TURP قبل و بعد از عمل انجام گردید.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مقطعی بر روی 100 بیمار دارای بزرگی خوش‎خیم پروستات در سن 75-50 سال که سال 1398 در مراکز دانشگاهی شهر بابل براساس سایز پروستات تحت عمل جراحی قرار گرفتند، در دو گروه 50 نفری TURP و پروستاتکتومی باز انجام شد. عملکرد جنسی بیماران از طریق پرسشنامه استاندارد IIEF-15، قبل از پروسیجر و سپس 3 و 6 ماه پس از عمل در دو گروه ارزیابی و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، تست دقیق فیشر و T-test و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    میانگین سنی بیماران در گروه TURP، 27/6±42/71 سال و در گروه پروستاتکتومی باز، 91/5 ± 40/73 سال بود. نمره کلی پرسشنامه IIEF5، قبل، سه و شش ماه بعد در گروه پروستاتکتومی باز به‎ ترتیب 82/10±40/37، 21/9±74/37 و 31/9 ± 22/38 و در گروه TURP به ترتیب نمرات، 62/7±40/23، 38/7 ± 34/37 و 11/7 ± 29/37 بود که اختلاف بین دو پروسیجر معنی‎دار نبود (05/0<P). اختلال شدید عملکرد جنسی 6 ماه پس از عمل به روش TURP و باز به ترتیب در 5 نفر (10 درصد) و 8 نفر (16 درصد) دیده شد. اختلال عملکرد خفیف در روش TURP مشاهده نشد اما در روش باز در 2 نفر (4 درصد) دیده شد.

    استنتاج

    نتایج مطالعه نشان داد که روش باز و TURP بر عملکرد جنسی تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، پروستاتکتومی باز، TURP
  • عبدالرضا نجفی*، منصور شریفی، علی پژهان صفحات 112-122
    سابقه و هدف

    ورزش و شیوه زندگی فعال موجب به تعویق انداختن روند پیری می‎شود. شناخت بهتر سبک زندگی و سطح سلامت سالمندان در طراحی و اولویت‎بندی مداخلات مربوط به بیماری های مزمن، مفید است. لذا هدف این پژوهش تاثیر سبک زندگی بر اختلال سلامت سالمندان شهر اهواز در سال 1399 بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 1000 سالمند با روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های سبک زندگی،کیفیت زندگی و اختلال سلامتی جمع آوری شد. سپس با نرم افزار SPSS22،آزمون های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون یا معادل ناپارامتری آن ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد و برای آزمون مدل نظری تحقیق و اعتبار پرسشنامه، مدل‎سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS صورت گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین سنی سالمندان 6/5±69/5 سال و 9/50 درصد، مرد بودند. 51 درصد دارای اضافه وزن و 23 درصد چاق بودند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، اختلال سلامتی با سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، سلامت روحی-روانی، سبک زندگی، عوامل فردی، سلامت معنوی و فیزیکی به‎ترتیب با ضرایب استاندارد شده23/1، 0/99، 0/78-، 0/57، 0/52، 0/49 و 0/46- ارتباط معنی‎داری داشت (0/05<P). بر اساس ضریب تعیین، بعد روحی- روانی 61 درصد، بعد معنوی 51 درصد، سبک زندگی 33 درصد، عوامل فردی 27 درصد، بعد اجتماعی 24 درصد و بعد فیزیکی با 21 درصد، متغیر پنهان اختلال سلامتی را تبیین می‎کنند. در برازش مدل سبک زندگی، شاخص ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) برابر با 0/052 بود، که نشان می‎دهد مدل برازش قابل قبولی دارد.

    استنتاج

    آگاهی سالمندان در خصوص سبک زندگی سالم ضروری است و می‎توان با آموزش‎های شیوه زندگی سالم،گامی در ارتقای سلامتی این گروه آسیب‎پذیر جامعه برداشت. کلاس‎هایی نظیر آموزش مدیریت اختلال اضطراب و تغذیه سالم و برنامه‎ های تفریحی ازجمله راهکارهای پزشکی است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، اختلال سلامتی، جمعیت سالمند
  • کوثر دادگر، عاطفه رمضانی*، جمشید یزدانی چراتی، سهیلا حسنی، علی اکبر استبصاری صفحات 123-130
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف ارزیابی رابطه اینسیزورهای سانترال ماگزیلا با اینسیزیو پاپیلا در دنچر کامل و مقایسه آن با افراد با دندان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، فاصله افقی بین حداکثر برجستگی سطح لیبیال اینسیزورهای سانترال ماگزیلا تا نقطه میانی و نقطه خلفی اینسایزیو پاپیلا به وسیله ی کولیس بر روی کست تهیه شده از 30 بیمار با دندان و 30 دنچر کامل که در دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ساخته شده بود، اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    با استفاده از آزمون T فاصله میانگین از نقطه میانی اینسایزیو پاپیلا تا سطح لیبیال در افراد با دندان 0/866±9/641 میلی متر و در دنچرهای کامل 1/504±8/851 میلی متر اندازه گیری شد. هم چنین فاصله میانگین از نقطه خلفی اینسایزیو پاپیلا تا سطح لیبیال در افراد با دندان 1/264±12/815 میلی متر و در دنچرهای کامل 1/837±10/788 میلی متر بوده است. از آزمون T مستقل جهت مقایسه دو گروه استفاده شد. در تعیین فاصله نقطه میانی تا سطح لیبیال اختلاف بین دو گروه با دندان و دنچرهای کامل، از لحاظ آماری معنی دار و به طور میانگین 0/790 میلی متر بوده است (0/05>P). هم چنین در تعیین فاصله نقطه خلفی تا سطح لیبیال نیز اختلاف بین دو گروه از لحاظ آماری معنی دار بوده است و اختلاف آن ها در این مورد 0/407±2/026 میلی متر محاسبه شد (0/001>P).

    استنتاج

    با توجه به محدودیت های مطالعه استفاده از نقطه ی میانی اینسیزیو پاپیلا نسبت به نقطه خلفی جهت ارزیابی مکانی دندان های قدامی در بیماران پروتز کامل پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فاصله افقی، اینسایزیو پاپیلا، اینسایزور سنترال، دنچرکامل، دندان قدامی
  • حدیثه السادات نبوی، ژیلا گنجی، رضاعلی محمدپور، زهره شاه حسینی* صفحات 131-142
    سابقه و هدف

    مادران، خط اول آموزش سلامت جنسی به نوجوانان به شمار می‎آیند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی گفتگوی سلامت جنسی میان مادران و نوجوانان و عوامل مرتبط با آن در خانوارهای تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهر ساری انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش مقطعی در فاصله زمانی ماه مرداد تا دی سال 1399 بر روی 196 مادر دارای فرزند نوجوان 15 تا 19 ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی و پزشکان خانواده شهر ساری با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل فرم اطلاعات جمعیتی- اجتماعی- طبی، پرسشنامه موانع گفتگوی سلامت جنسی میان والدین و نوجوانان و ابزار موضوعات سلامت جنسی مورد گفتگو میان والدین و نوجوانان بود. برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از میانگین و انحراف معیار و توزیع فراوانی و آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها: 

    تقریبا همه مادران (99/5درصد) حداقل در مورد یکی از موضوعات سلامت جنسی با نوجوانانشان گفتگو داشتند، اما گفتگوی سلامت جنسی مطلوب در 49 درصد  مادران مشاهده شد. خجالت زده شدن نوجوان (54/8 درصد پسران و 38درصد دختران) و امکان ایجاد حس کنجکاوی در نوجوان در زمینه جنسی (49 درصد پسران و 58/7 درصد دختران) شایع‎ترین موانع گفتگوی سلامت جنسی مادر با هردو جنس بود. آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که شانس گفتگوی سلامت جنسی مطلوب میان مادران و پسران، 93درصد کم‎تر از گفتگوی سلامت جنسی مطلوب میان مادران و دختران است.

    استنتاج

    با توجه به فراوانی پایین گفتگوی مطلوب سلامت جنسی میان مادران و نوجوانان، توجه به موانع این گفتگو و اتخاذ راهکارهای لازم برای رفع آن از اقدامات ضروری در سیاستگذاری سلامت نوجوانان می‎باشد.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، گفتگوی جنسی، آموزش جنسی، مادر، نوجوان
  • تهمینه بامدادیان، آتنا شیوا، نادیا الیاسی گرجی، مهدی شایسته آذر، محمد ابراهیمی ساروی، امیرحسین پاکروان* صفحات 143-150
    سابقه و هدف

    هدف از انجام این مطالعه بررسی موقعیت کانین نهفته و عرض فولیکولی دندان همراه با آن می باشد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی مقطعی می باشد که به منظور بررسی کانین نهفته انجام گرفت. جامعه آماری رادیوگرافی های 70 نمونه CBCT از آرشیو یکی از مراکز تصویربرداری فک و صورت شهر ساری را شامل می شد. سپس تصاویر توسط نرم افزار Planmeca Romexis Viewer ورژن 2/8/3 آنالیز گردیدند. پس از تعیین متغیرهای موردنظر، روابط فاکتورهای اندازه گیری شده نسبت به هم بررسی شد. در نهایت، داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS ver. 22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج بررسی 70 مورد نشان داد که 61/43 درصد کانین ها در موقعیت پالاتالی، 28/57 درصد در موقعیت سنترال زایده آلویولار و 10 درصد در موقعیت باکالی بود. هم چنین فراوانی موقعیت عمودی نوک کاسپ کانین نهفته در 1⁄3 کرونالی، 2⁄3 اپیکالی و ناحیه سرویکالی ریشه اینسایزوور لترال به ترتیب 50/86 درصد، 40 درصد و 7/14 درصد بود و در 28/57 درصد و 2/86 درصد موارد به ترتیب تحلیل ریشه خفیف و شدیدی مشاهده شد.

    استنتاج

    نهفتگی کانین غالبا در موقعیت پالاتالی نسبت به کرست استخوان رخ می دهد و ریسک بروز آن با افزایش فاصله کانین از میدلاین و افزایش سایز فولیکول افزایش می یابد. این پدیده که در زنان بیشتر از مردان گزارش شده است، در نهایت می تواند تحلیل ریشه دندان اینسیزور لترال را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: دندان کانین نهفته، CBCT، عرض فولیکول دندانی
  • آسیه مظفری، منا اکبری*، زهره یزدی، آزاده زینب تی تی دژ صفحات 151-156
    سابقه و هدف

    کشت فیبروبلاست‎های لثه انسانی برروی غشای کلاژنی به عنوان یک روش درمانی جایگزین در رژنراسیون هدایت شونده به کاررفته است. مطالعه آزمایشگاهی حاضر، حیات فیبروبلاست‎های لثه‎ای را روی دو نوع غشای غنی از کلاژن ارزیابی و مقایسه کرده است.

    مواد و روش ها:

     سلول‎های فیبروبلاست لثه ای انسان (HGF1-RT1) روی دو نوع غشای غنی از کلاژن قابل جذب Regen و CenoMembrane کشت داده شدند. 24 و 72 ساعت بعد تست MTT انجام شد. برای مقایسه میانگین MTT در گروه ها و زمان‎های مختلف از آزمون ANOVA و تست تعقیبی Tukey استفاده شد.

    یافته ها:

     پس از 24 و 72 ساعت بیش‎ترین حیات سلول‎های فیبروبلاست در گروه‎های کنترل و غشا Regen بود و کم‎ترین میزان در CenoMembrane بود. حیات سلول‎ها در گروه کنترل به طور معنی‎داری بیش تر از غشای CenoMembrane و در غشای Regen به طور معنی‎داری بیش‎تر از CenoMembrane بود (0/05<p) تفاوت آماری معنی‎داری بین گروه کنترل و غشای Regen وجود نداشت (0/05<P).

    استنتاج

    حیات فیبروبلاست‎ها روی غشا Regen پس از 24 و 72 ساعت براساس تست MTT، در مقایسه با CenoMembrane بیش‎تر بود.

    کلیدواژگان: فیبروبلاست، کشت سلول، Regen، CenoMembrane
  • الناز راشد چیتگر، پیام سعادت، مرسده مداحیان، پیمان امیری فر، سید محمد مسعود حجتی، مهدی دهقان* صفحات 157-162
    سابقه و هدف

    آفازی (زبان پریشی) رایج ترین اختلال ارتباطی ناشی از سکته مغزی است، که می تواند بر عملکردهای زبانی شامل خواندن، نوشتن، درک شنیداری و بیان شفاهی اثرگذار باشد. آفازی براساس شدت روانی برونداد گفتاری، خطاهای گرامری، درک شنیداری، لحن گفتار و جایگاه آسیب به دو دسته روان (زبان پریشی ورنیکه، ترانس کورتیکال حسی، انتقالی و آنومی) و ناروان (زبان پریشی بروکا، گلوبال، ترانس کورتیکال حرکتی و ترانس کورتیکال آمیخته) تقسیم می شود. درنتیجه انواع آفازی بستگی به ناحیه آسیب مغزی دارد. در این مطالعه ارتباط آفازی روان و ناروان با ناحیه آسیب مغزی در بیماران دچار سکته مغزی بستری شده در بیمارستان‎های تابعه دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1397 بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    در مطالعه مقطعی حاضر، تشخیص و نوع زبان پریشی با اجرای آزمون زبان پریشی نسخه فارسی بررسی شد و ناحیه آسیب مغزی باتوجه به تصاویر MRI و سی تی اسکن توسط متخصص مغز و اعصاب مشخص شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 توصیف شدند.

    یافته ها: 

    از میان 123 نمونه تحت مطالعه 70 بیمار (56/9 درصد) با میانگین سنی 68/16 سال و توزیع جنسیتی 41 مرد و 29 زن دچار آفازی بودند. لوب های فرونتال (25/7 درصد) و تمپورال (25/7 درصد) شایع ترین نواحی آسیب دیده مغزی بودند.

    استنتاج

    آسیب لوب فرونتال و نواحی اطراف آن با بروز زبان پریشی ناروان و آسیب لوب تمپورال و نواحی اطراف آن با بروز زبان پریشی روان مرتبط است.

    کلیدواژگان: زبان پریشی روان، زبان پریشی ناروان، سکته ی مغزی
  • احمد علیخانی، زهرا نکوکار، مینو مقیمی، میثم رضاپور، سید جواد بسکابادی، امیرمحمد شعبانی، حمیده عباسپور کاسگری* صفحات 163-168
    سابقه و هدف

    داروی توسیلیزوماب (Tocilizumab) یک مونوکلونال آنتی‎بادی علیه رسپتور اینترلوکین-6 می‎باشد. این دارو به‎عنوان درمان کمکی برای بیماری کووید-19 در بیمارانی که خطر طوفان سایتوکینی در آن‎ها وجود دارد، استفاده می‎شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی پاسخ درمانی به توسیلیزوماب در بیماران مبتلا به کووید-19 طراحی شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مشاهده‎ای گذشته نگر، خصوصیات دموگرافیک و بالینی بیماران مبتلا به کووید-19 و پیامدهای بالینی شامل مرگ یا بهبودی به دنبال دریافت برندهای داروی توسیلیزوماب شامل اکتمرا (Actemra®) و تمزیوا (Temziva®) در بیمارستان رازی قایم‎شهر (استان مازندران) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از تعداد 56 پرونده مورد ارزیابی، 32 نفر(57/1 درصد) زن بودند و میانگین سنی 57/5 سال بود. 19 بیمار (33/9 درصد) در بخش ICU بستری شدند و 7 مورد (12/7 درصد) اینتوبه شده و 8 بیمار (14/3 درصد) فوت شدند. متوسط اشباع اکسیژن پس از دریافت توسیلیزوماب از 90/1 به 93/8 درصد (0/001=P) رسید. مقایسه دو برند اکتمرا و تمزیوا نشان داد که مرگ و میر در گروه تمزیوا به‎طور شاخص کم‎تر بوده است (0/004=P).

    استنتاج

    با توجه به نتایج به‎دست آمده به نظر می‎رسد تجویز توسیلیزوماب در کووید-19 می‎تواند باعث بهبود اشباع اکسیژنی شود و استفاده از برند تمزیوا مرگ و میر کم تری را به همراه دارد ولی با توجه به تعداد کم نمونه، تایید این مساله نیاز به مطالعه با حجم نمونه بیش‎تر دارد.

    کلیدواژگان: توسیلیزوماب، اینترلوکین 6، کووید-19، طوفان سایتوکینی
  • حمیدرضا عصائیان، زهرا دانش فر، بهاره لشتوآقائی*، منیژه جزپناهی، حبیب ضیغمی، احمد شفیع زاده ارجمندی، سبحان بهرامی صفحات 169-175
    سابقه و هدف

    کاندیدمی (عفونت خون ناشی ازگونه‎ های کاندیدا) یکی از جدی‎ترین مشکلات بخش‎های مراقبت ویژه بزرگسالان و نوزادان است. تکنیک‎های مولکولی در شناسایی عفونت‎های قارچی از جایگاه ارزشمندی برخوردار بوده که درکنار روش‎های تشخیص قارچ شناسی مانند تهیه اسمیر و کشت خون، مفید می‎باشد. این مطالعه با هدف تعیین ‎گونه‎ های کاندیدا جدا شده از کشت خون بیماران بستری در بخش‎های انکولوژی و مراقبت‎های ویژه بیمارستان ولیعصر، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 154 بیمار از بخش های انکولوژی و مراقبت های ویژه بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان در بازه زمانی آبان 1396 تا اردیبهشت 1397 از نظرکاندیدمی مورد بررسی قرارگرفتند. سپس روی نمونه‎ های خون پس از کشت و استخراج DNA، تست واکنش زنجیره‎ای پلیمراز یا PCR (Polymerase Chain Reaction) انجام گردید.

    یافته ها:

     در این مطالعه نشان داده شد که کاندیدمی در مردان با میانگین سنی 72 سال به‎ طور چشمگیری بیش از زنان می‎باشد، به علاوه، نشان داده شد که وجود بیش از یک پراسیجر در بیمار، بروز تب و مصرف آنتی‎بیوتیک می‎تواند به عنوان عوامل مهم زمینه ساز در ایجاد کاندیدمی مطرح گردد. نتایج این مطالعه نشان داد که در 2/6 درصد بیماران (کاندیدا آلبیکنس در 1/3درصد و کاندیدا تروپیکالیس 0/65 درصد و کاندیدا گلابراتا 0/65 درصد) کشت خون از نظر رشد مخمر مثبت بوده است.

    استنتاج

    گونه های کاندیدا از جمله عوامل مهم ایجادکننده عفونت خون در بیماران بستری در بخش مراقبت‎های ویژه می‎باشند که میزان مرگ و میر ناشی از آن‎ها در صورت عدم تشخیص به موقع می‎تواند 100درصد باشد.

    کلیدواژگان: کاندیدا، شناسایی DNA، کشت خون
  • نگین مسگر ساروی، طهورا موسوی* صفحات 176-188
    سابقه و هدف

    عفونت سودوموناس شامل عفونت دستگاه ادراری (UTIs)، عفونت تنفسی، عفونت بافت نرم، درماتیت، باکتریمی، عفونت‎های گوارشی، استخوانی و مفصلی و انواع سیستمیک عفونت‎ها به ویژه در بیماران بستری شده در بیمارستان با سوختگی شدید، یا بیماران سرکوب شده سیستم ایمنی مبتلا به سرطان یا ایدز است. با توجه به اهمیت ژن‎های ویرولانس باکتری سودوموناس آیروژینوزا و هم‎چنین مقاومت دارویی که می‎تواند توسط این باکتری صورت گیرد، این مطالعه با هدف بررسی شیوع ژن‎های ویرولانس مقاوم به چند دارو در ایزوله‎های جدا شده از سودوموناس آیروژینوزا در نمونه‎های بالینی ایرانی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مروری، با استفاده از پایگاه‎های اطلاعاتی Scopus, ISI, Web of sciene، Pubmed، کلید واژه‎های مرتبط phzM، phzH، phzII، phzI، phzS، plcH، plcN،algD ،algU ،pilB ، pilA مورد جستجو قرار گرفت. پس از محدود نمودن استراتژی جستجو و حذف موارد تکراری، مطالعات باقیمانده با بررسی عنوان و چکیده مورد غربالگری قرار گرفتند. در نهایت شاخص هتروژنیتی بین مطالعات با استفاده از آزمون کوکران (Q) و I2 تعیین گردید. بر اساس نتایج هتروژنیتی از مدل اثر تصادفی برای برآورد شیوع عفونت استفاده گردید.

    یافته ها:

     در 26 مطالعه وارد شده به متاآنالیز، فراوانی ژن‎های phzM،phzH ، phzII، phzI، phzS، plcH،plcN ، algD، algU،pilB ، و pilA و براساس مدل اثر تصادفی ترتیب 39/6، 38/5، 57، 53/1، 41، 77/8، 58/3، 61/6، 74، 25/5 و 25/5درصد بوده است.

    استنتاج

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان‎دهنده حضور انواع ژن‎های کدکننده فاکتورهای ویرولانسphzM ، phzH، phzII، phzI، phzS، plcH، plcN، algD،algU ،pilB ، و pilA در سویه‎های بالینی سودوموناس آیروژینوزا بوده است. به‎طور کلی انواع مختلفی از ژن‎های ویرولانس این باکتری نشان‎دهنده این است که این ژن‎ها با شدت بیماری‎زایی ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: ژن‎های ویرولانس، مقاومت دارویی، سودوموناس آئروژینوزا، نمونه‎های بالینی، متاآنالیز
  • راضیه زارعی*، مجید سعیدی، علی حسین زاده صفحات 189-200

    ریزش مو، اختلال شایع مو در جمعیت های انسانی است. به دلیل تاثیر آن برکیفیت زندگی، تلاش مداوم برای یافتن درمان ماندگار آن صورت می گیرد. روش های درمانی فعلی هنوز نتوانسته اند درمان قطعی را برای همه ی افراد مبتلا فراهم کند. اما، در ریزش موی آندروژنتیک آلوپسی با وجود از دست رفتن فولیکول مو، سلول های بنیادی فولیکول های مو به صورت خاموش باقی می مانند ولی بالقوه قادرند در حضور فعال کننده های مناسب تحریک شده و دوباره با تکثیر و تمایز، فولیکول های جدید مو را ساخته و تار مو تولید کنند. از این رو، تمرکز زیادی برروی کاشت سلول های بنیادی مزانشیمی، سلول های پیش ساز فولیکول های مو، سلول های درمال پاپیلا که می توانند مانند سلول های بنیادی عمل کنند، شده است. فعال کردن مسیرهای پیام رسانی سلول های بنیادی فولیکول مو نظیر مسیر پیام رسانی Wnt/β-catenin می تواند، سلول های فوق را فعال و وادار به تکثیر و تمایز نماید تا ترمیم مو صورت گیرد. در حال حاضر، این روش درمانی افق روشنی را در درمان ماندگار ریزش موی ناشی از آندروژنتیک آلوپسی باز کرده است. این مقاله مروری کوتاه بر یافته هایی است که تاکنون به دست آمده است.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی فولیکول مو، مسیر پیام رسانی Wnt، β-catenin، آندروژنتیک آلوپسی
|
  • Fatemeh Rezvani, Vida Shafipour*, Masoumeh Bagheri Nesami, Nadali Esmaeili Ahangarkolai, Ali Asghar Farsavian, Seyed Nouraddin Mousavinasab Pages 1-3
    Background and purpose

    Complaints of low back pain and fatigue caused by prolonged lying on the back are complications of angioplasty. The aim of this study was to evaluate the effect of acupressure on severity of low back pain and fatigue in patients after coronary artery angioplasty through femoral artery.

    Materials and methods

    A simple randomized controlled clinical trial was carried out in three groups of patients (n= 75); experimental group, pseudo-intervention group, and control group. The study was performed in Sari Fatemeh Al-Zahra Hospital affiliated with Mazandaran University Medical Sciences, 2021. In experimental group, acupressure was applied to four points, including ST36, GV26, SI3, and BL60, each for two minutes, at two, four, six, and eight hours after angioplasty. In pseudo-intervention group, all measures performed in the experimental group were done without putting pressure. The control group received no intervention. The severity of low back pain was measured using Visual Analogue Scale and the severity of fatigue was measured using Visual Analog Fatigue Scale before and after the intervention. Data were analyzed applying descriptive and inferential statistics.

    Results

    Severity of back pain significantly decreased in experimental group after four hours (P=0.001), six hours (P<0.001), and eight hours (P=0.01) following angioplasty compared with other groups. Also, in this group, severity of fatigue significantly decreased after four hours (P<0.001) and six hours (P<0.001) following angioplasty when compared to other two groups.

    Conclusion

    Acupressure was effective in reducing the severity of low back pain and fatigue in patients undergoing angioplasty. Therefore, this method can be introduced as an easy, non-invasive and helpful method in reducing the severity of low back pain and fatigue in these patients.

    Keywords: acupressure, angioplasty, back pain, fatigue, femoral
  • Mahya Sharifi Rayeni, Daruosh Moflehi*, Soheil Aminizadeh, Malihe Aveseh Pages 14-25
    Background and purpose

    Estrogen-related receptor α (ERR-α) and transcriptional activator (PGC-1α) are important factors involved in regulating cellular energy. The aim of this study was to evaluate the expression of PGC1α, ERRα genes after six weeks of endurance training and MitoQ supplementation in skeletal muscle of male Wistar rats and to determine their role in lipid metabolism indices.

    Materials and methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats were randomly divided into four groups (n= 8); control group, endurance training, MitoQ supplement, and endurance training + MitoQ supplement. Training groups performed endurance training for six weeks (five sessions/ week). One-way analysis of variance was applied to compare data between the study groups.

    Results

    Expression levels of ERR-α (P= 0.002), PGC-1α (P= 0.000), MCAD (P= 0.041), and CPT-1b (P= 0.521) genes were significantly higher in endurance training groups compared with the control group. ERR-α and CPT-1b gene expression levels significantly increased in the supplement group compared with the control group (P= 0.036 and P= 0.000, respectively). Findings showed that PGC-1α expression decreased in supplementation groups compared with the endurance training groups (P= 0.000).

    Conclusion

    Endurance training increases the expression of ERR-α and PGC-1α genes, which is associated with an increase in expression of genes involved in lipid metabolism. Despite increase in the expression of ERR-α and CPT-1b follwing MitoQ supplement, the effects of MitoQ supplement was not additive to the effect of endurance exercise, which emphasizes that the effect of exercise on lipid metabolism is mediated through free radicals and oxidative stress.

    Keywords: endurance training, ERR, lipid metabolism, MitoQ
  • Khosro Ghashari, Saeid Mahdavi Omran, Asieh Khalilpur, Jalal Jafarzadeh, Mojtaba Taghizadeh Armaki*, Akbar Hossein Nejad, AhmadReza Aminian Pages 26-34
    Background and purpose

    There is an increasing rate of drug resistance to azole among Candida species, so, finding new compounds that are effective in laboratory conditions, such as 3,4-dihydropyrimidine derivatives are important. The purpose of this study was to evaluate the antifungal sensitivity of 3,4-di-hydropyrimidine-1- (H2) -L- H1-pyrrole derivatives in Candida isolates.

    Materials and methods

    Antifungal sensitivity of 102 Candida isolates with the origin of otomycosis to dihydropyrimidine derivatives and itraconazole were evaluated by broth microdilution according to CLSI-M27S4 guidelines. The serial dilution range of compounds and antifungal drug was 0.016-16 μg/ml. A concentration of compounds that showed at least 50% growth inhibition compared to the positive control group was considered as the minimum inhibitory concentration (MIC). Statistical analysis was performed in SPSS V16. 

    Results

    Findings showed that 3,4-di-hydropyrimidine-1-(H2)-L-H1-pyrrole derivatives have higher MIC than itraconazole against Candida species. Also, comparing the MIC values of 3,4-di- hydropyrimidine with each other (P1-P4), P1 derivatives were found with lower MIC values than the other three derivatives and almost all compounds showed more efficacy against Candida albicans than other Candida species.

    Conclusion

    Although the antifungal effects of 3,4-dihydropyrimidine-1-(H2)-L-H1-pyrrole derivatives against Candida species were lower than itraconazole, but, making structural changes in these compounds can increase their antifungal effects.

    Keywords: 3, 4-di-hydropyrimidine-1-(H2)-L-H1-pyrrole derivatives, itraconazole, Candida species
  • Sanaz Hamedeyazdan*, Somayeh Hallaj-Nezhadi, Forough Mohammadi, Shadi Najjar-Sadeghi Pages 35-48
    Background and purpose

    Marrubium plants have long been used as a traditional medicine in treatment of diseases. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial effects of Marrubium parviflorum extracts and fractions.

    Materials and methods

    In this experimental study, solvent extraction from aerial parts of the plant was done by Soxhlet method. The antimicrobial effect of the extracts was evaluated on six strains of gram-positive bacteria, four strains of gram-negative bacteria, and one strain of fungus. Also, effective extracts were fractionated by various chromatographic methods and their antimicrobial effects were investigated.

    Results

    Chloroform extract of M. parviflorum was found to be effective against Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermidis, and Bacillus cereus with a growth inhibition zone diameter (DIZ) of 16.6, 14.6, and 11.6 mm, respectively, and MBC 100 mg/ml. Methanolic extract also showed considerable antimicrobial effects against Proteus mirabilis and Psudomonas aeruginosa. Among the fractions obtained, 10%, 20%, 40%, and 60% fractions of the chloroform extract and 20% and 40% fractions of the methanolic extract showed the highest antimicrobial effect. The superior values ​​of MBC and DIZ in fractions indicate the condensation of certain antimicrobial compounds in some fractions and higher sensitivity of gram-positive bacteria compared with gram-negative bacteria.

    Conclusion

    Among the extracts studied, the chloroform and the methanolic extracts of M. parviflorum exhibited the strongest antimicrobial effect and Micrococcus luteus was the most sensitive microorganism.

    Keywords: Marrubium parviflorum, extract, fraction, antimicrobial effect, minimum bactericidal concentration
  • Saeed Khalili, Seyedeh Farzaneh Mahdavian, Niloufar Ahmadifard, Reza Valadan, Naghi Shahabi Majd, Hosein Ranjbaran, MohammadReza Mahdavi, Atena Sharif Razavi, Shabanali Khodashenas Pages 49-61
    Background and purpose

    The mature form of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) binds to BDNF/NT-3 growth factors receptor (Trk-B). This binding leads to activation of Ras–MAPK pathway which is integrated with cell growth and proliferation. The BDNF deficiency is correlated with various diseases and affects aging and miscellaneous. In the present study we aimed to design a chimeric LAMP-BDNF protein and assess its suitability to target neuronal cells employed in silico approaches.

    Materials and methods

    The specific binding between the BDNF and Trk-B would be used to guide the drug loaded lysosomes in to brain tissue. So, the structure of the chimeric BDNF/LAMP2 protein was predicted and its quality was confirmed using bioinformatics tools. Then, the interaction between the structures of BDNF/LAMP2 protein and Trk-B was analyzed by protein-protein docking. The orientation of the interaction between these proteins was compared to orientation of Trk-B interaction with its specific antibody using structural superimposition.

    Results

    Findings showed that the chimeric BDNF/LAMP2 protein could preserve the original structure of the BDNF molecule. Moreover, the chimeric BDNF/LAMP2 protein was found to be capable of interacting with Trk-B. The interaction orientation and binding affinity for BDNF/LAMP2 protein and Trk-B were similar to the orientation and binding affinity of interaction between Trk-B and its specific antibody.

    Conclusion

    The designed chimeric BDNF/LAMP2b protein would be capable of targeting the exosomes toward neural cells and provides better drug delivery to brain tissue.

    Keywords: exosomes, BDNF, Trk-B, LAMP2, drug delivery
  • Mohsen Mohamadi, Shiva Yousefi, Maryam Nikpour, Hadi Sorkhi* Pages 62-70
    Background and purpose

    Ultrasound is easily available, cheap, non-invasive and radiation-free that could be considered as an alternative to Dimercaptosuccinic Acid (DMSA) in evaluation of kidney damage. The aim of this study was to determine the prediction of kidney damage in ultrasound compared with DMSA (standard method) in children with pyelonephritis and vesicoureteral reflux.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in children aging one month to 18 years old with pyelonephritis and vesicoureteral reflux grade 2 and higher admitted in Amirkola Children's Hospital, 2011-2020. Renal ultrasound was done in all children at admission and DMSA was done after at least 4-6 months. Then, sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of ultrasound were studied. The kappa coefficient was determined for the percentage agreement between ultrasound and DMSA.

    Results

    Out of 220 children with pyelonephritis and reflux, 153 were included in the study. In ultrasound, out of 306 kidneys, 262 (85.6%) and 44 (15.1%) were normal and abnormal, respectively, but DMSA showed 128 (41.8%) normal and 178 (58.2%) abnormal kidneys. The sensitivity and specificity of ultrasound in predicting kidney damage compared with DMSA were 19% (CI: 12-27%) and 86% (CI: 97-74%), respectively. The positive and negative predictive values of ultrasound compared with DMSA in predicting kidney damage were 82% (CI: 68-68%) and 24% (CI: 17-31%), respectively.

    Conclusion

    Based on current study, ultrasound alone is not able to predict kidney damage following pyelonephritis and vesicoureteral reflux and DMSA should be performed. If the ultrasound is normal, the chances of detecting kidney damage are much lower in DMSA.

    Keywords: ultrasound, kidney damage, Dimercaptosuccinic Acid, pyelonephritis, vesicoureteral reflux
  • Mehran Shahani, Durdi Qujeq, Seyed Hassan Abedi Valokolaee* Pages 71-80
    Background and purpose

    Diverticulosis is a major health problem in middle-aged and older adults. The cause of bleeding in the diverticulum is not clear, but arteriolar changes are considered as the main pathogenesis of diverticular bleeding. This study aimed at investigating the relationship between the risk factors for atherosclerosis and diverticular bleeding.

    Materials and methods

    In this case-control study, 112 patients with diverticulitis over 40 years of age attending Babol Ayatollah Rouhani Hospital 2018-19 were studied in two groups of with and without diverticular bleeding. The participants were investigated in terms of high and low density lipoprotein cholesterol levels, triglyceride, systolic and diastolic blood pressure, history of diabetes, hypertension, and other factors.

    Results

    The mean age of patients was 62.42±10.45 years. There were 62 patients (55.4%) with diverticular disease and 50 patients (44.6%) with diverticular bleeding. The risk of diverticular bleeding in patients with a history of heart disease was 4.25 times higher than that in patients without a history of non-coronary heart disease (P<0.001). Also, the risk of diverticular bleeding in patients with history of angiography and coronary stent was 3.11 times higher compared with patients without such history (P=0.004). In multivariate analysis based on adapted odds ratio, history of non-coronary heart disease, history of hypertension, elevated triglyceride and LDL levels, and decreased HDL levels were found as the risk factors for diverticular bleeding.

    Conclusion

    This study showed that along with ischemia in the arteries of heart, brain, and peripheral arteries, the risk of bleeding in intestinal arteries also increases in patients with diverticulosis.

    Keywords: atherosclerosis, diverticulosis, bleeding, risk factor
  • Masoudeh Babakhanian* Pages 81-94
    Background and purpose

    This study was carried out to analyze the trend of death due to substance abuse and related factors in Iran in order to design and implement preventive and therapeutic interventions for substance related deaths.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, we investigated the data of 6810 deaths caused by drug abuse, registered in the "System of Registration and Classification of Causes of Death", defined by ICD-10 criteria and based on the reports of Ministry of Health and Legal Medicine Organization in 2014-2018. Variables including age, gender, type of poisoning and the type of substance leading to death were examined. Description of these data and examination of the time trend of the raw mortality rate were performed using joinpoint regression analysis and percentage of annual changes (APC) and average percentage of annual changes (AAPC) were calculated in SPSS V23.

    Results

    The average age of the deceased was 39.2±17.0 years. Majority of them were men. Central regions followed by western regions of Iran accounted for the highest number of deaths that was related to opioid poisoning. Accidental poisoning and poisoning with unknown intention were the most frequent causes. Deaths due to opioids (APC=27.2, P=0.008) and stimulants (APC=109.24, P=0.1) overdose showed an increasing trend and a peak in 2014 in Iran. A decreasing trend was found in two groups of sedative-hypnotic-anxiolytics and other drugs, but it was not statistically significant. No trends were found for alcohol-related deaths.

    Conclusion

    There is a considerable increasing trend in accidental deaths, especially caused by opioids and mainly in middle-aged men which requires limiting measures. It is recommended to intensify drug monitoring and provide trainings about using naloxone as an emergency antidote to opiate overdose to families, police and emergency staff in early stages of drug poisoning.

    Keywords: time-trend analysis, join point regression, mortality, substance abuse, Iran
  • Meysam Rezapour, Sajjad Saeedfar, Hajar Ziaei Hezarjaribi, Mahbobeh Montazeri, Seif Ali Mahdavi* Pages 95-103
    Background and purpose

    Malaria is one of the infections caused by parasites in the blood. Despite preventive measures and treatments, it is still considered as one of the health problems in some parts of Iran. The aim of this study was to investigate the demographic and clinical characteristics of patients with malaria in the population covered by Mazandaran University of Medical Sciences between 2001 and 2020.

    Materials and methods

    In this descriptive study, all positive cases of malaria registered in the Patient Management Center in Mazandaran Health Department (2001-2020) were included by census. Data were obtained from Health Network and Health Deputy in Mazandaran province. Statistical analysis was performed in SPSS V23.

    Results

    A total of 649 patients were found, including 591 (91.1%) men. The mean age of patients was 26±10.1 years. The patients mainly aged 20-29years (49.5 per 100,000) and the lowest rate of infection was found in cases of >70 years old (6 per 1000,000). Plasmodium vivax was the most common parasite (96.6%, n=624). Malaria transmission occurred most in spring and malaria cases declined in this period.

    Conclusion

    Malaria cases showed a decreasing trend during the study period, however, socioeconomic and demographic factors could be of great value in understanding the epidemiology of the disease and predicting the foci eras.

    Keywords: Malaria, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum, epidemiology
  • Mohammadmehdi Darzi, Mahsa Qajarpour, Hamid Shafi, Emadeddin Moudi*, Hemmat Gholinia Pages 104-111
    Background and purpose

    Enlarged prostate places pressure on the urethra and causes urinary problems, the treatment of which is medication and surgery. The effect of transurethral resection of the prostate (TURP) on sexual function is still controversial in patients with benign prostate enlargement. This study aimed at comparing sexual function in patients with open prostatectomy and TURP before and after surgery.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 100 patients with benign prostatic hyperplasia aged 50-75 years who underwent surgery in 2019 in hospitals affiliated with Babol University of Medical Sciences based on prostate size in two groups of 50 TURP (n=50) and open prostatectomy (n=50). Patients' sexual function was evaluated and compared between the two groups using the International Index of Erectile Function (IIEF-15), before and three and six months after the surgery. Data analysis was done applying Chi-square, Fisher's exact test, t-test, and analysis of variance.

    Results

    The mean age in TURP group was 71.42 ± 6.27 and in open prostatectomy group was 73.40±5.91 years. The total scores for the IIEF-15 before, three, and six months after the open prostatectomy group were 37.40 ±10.82, 37.74 ±9.21, and 38.22 ± 9.31, respectively, and in TURP group were 23.40±7.62, 37.34±7.38, and 37.29±7.11, respectively. The scores showed no significant differences in sexual function between the two procedures (P>0.05). Intense sexual dysfunction was seen in five (10%) patients and eight (16%) patients, six months after TURP and open prostatectomy, respectively. Mild dysfunction was not observed after TURP, but it was seen in two (4%) patients after open prostatectomy.

    Conclusion

    In current study, open prostatectomy and TURP did not affect sexual function.

    Keywords: sexual function, open prostatectomy, TURP
  • Abdolreza Najafi*, Mansour Sharifi, Ali Pezhhan Pages 112-122
    Background and purpose

    Physical activity and active lifestyle delay the aging process. A better understanding of the lifestyle and health level of the elderly is useful in designing and prioritizing interventions for chronic diseases. This study aimed at exploring the relationship between lifestyle and health disorders in older adults in Ahvaz, Iran 2020.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, 1000 older people were selected by systematic random sampling. Data were collected using Life Style Questionnaire (LSQ), Older People's Quality of Life Questionnaire (OPQOL), and the General Health Questionnaire (GHQ). Data were analyzed in SPSS V22 applying descriptive statistics and analytical statistics (Pearson correlation coefficient or Spearman correlation coefficient). Structural equation modeling using AMOS software was used to test the theoretical model of the research and the validity of the questionnaires.

    Results

    The mean age of participants was 69.5±6.5 years of whom 50.9% were women. Among the population studied 51% were overweight and 23% were obese. Confirmatory factor analysis showed significant relationships between health disorders and social health (β=1.23), quality of life (β=0.99), mental health (β=-0.78), lifestyle (β=0.57), individual factors (β=0.52), spiritual health (β=0.49), and physical health (β=-0.46), (P<0.05). According to the coefficient of determination, mental-psychological dimension (61%), spiritual dimension (51%), lifestyle (33%), individual factors (27%), social dimension (24%), and physical dimension (21%) explained the hidden variable of health disorder. In fitting the lifestyle model, the root mean square error of approximation (RMSEA) was 0.052, which shows that the model has an acceptable fit.

    Conclusion

    Old adults should to be aware of the benefits of healthy lifestyle. Therefore, the health of this vulnerable group can be improved by implementing healthy lifestyle interventions, including stress management, healthy nutrition, and recreational activities.

    Keywords: lifestyle, health disorders, older people
  • Kosar Dadgar, Atefeh Ramezani*, Jamshid Yazdani Charati, Soheila Hasani, Aliakbar Estebsari Pages 123-130
    Background and purpose

    This study was carried out to determine the relationship between maxillary central incisors and incisive papilla in complete dentures and compare that with dentate people.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, the horizontal distance between the maximum prominence of labial surface of maxillary central incisors to the middle and posterior points of incisor papilla was measured using a caliper, on the casts prepared from 30 dentate patients and 30 complete dentures made in Dental School affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences.

    Results

    Average distance between the midpoint of incisive papilla to the labial surface was 9.641±0.866 mm in dentate people and 8.851±1.504 mm in complete dentures. The mean distance between the posterior point of incisive papilla and the labial surface was 12.815±1.264 mm in dentate people and 10.788±1.837 mm in complete dentures. Independent t-test showed significant difference between the two groups in mean distance between the midpoint and the labial surface (0.790 mm, P<0.05). The distance between the posterior point and the labial surface was also found to be significantly different between the two groups (2.026±0.407 mm, P<0.001).

    Conclusion

    According to the limitations of this study, the midpoint of incisive papilla is suggested to be more reliable than posterior point in assessing the position of anterior maxillary teeth among complete denture patients.

    Keywords: horizontal distance, incisive papilla, central incisor, complete denture, anterior tooth
  • Hadiseh Sadat Nabavi, Jila Ganji, Reza Ali Mohammadpour, Zohreh Shahhosseini* Pages 131-142
    Background and purpose

    Mothers are in the first line of adolescent sexual health education. The aim of this study was to determine the prevalence of sexual health dialogue between mothers and adolescents and related factors in households covered by urban health care centers in Sari, Iran.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in 196 mothers of adolescents (15-19 years) using simple random sampling between August 2020 and January 2021. Data were collected using a Medical Socio-Demographic Questionnaire, a researcher-made questionnaire investigating the barriers to sexual health dialogue between parents and adolescents, and the Sexual Health Dialogue. Data analysis was performed applying logistic regression analysis.

    Results

    Almost all mothers (99.5%) had a dialogue about at least one of the topics associated with sexual health with their adolescents. However, good-quality dialogue about sexual health was observed in 49%. Embaressment (54.8% of boys and 38% of girls) and encouraging curiosity about sex (49% of boys and 58.7% of girls) were the most frequent barriers to sexual health dialogue between mothers and adolecents of both genders. Logistic regression analysis showed that the odds of good-quality dialogue about sexual health between mothers and sons were 93% less than that between mothers and daughters.

    Conclusion

    Considering the low frequency of good-quality dialogue about sexual health between mothers and adolescents, attention to the barriers involved in this dialogue and essential appropriate approaches are necessary measures in adolescent health policy.

    Keywords: sexual health, sexual dialogue, sexual education, mothers, adolescents
  • Tahmineh Bamdadian, Atena Shiva, Nadia Elyassi Gorji, Mehdi Shayesteh Azar, Mohammad Ebrahimi Saravi, Amirhossein Pakravan* Pages 143-150
    Background and purpose

    This study was conducted to investigate the relationship between the position of impacted canine and associated follicular width.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study, included CBCT archival images (n=70) in a maxillofacial imaging center in Sari, Iran. The images were studied by Planmeca Romexis Viewer ver. 3.8.2. Variables were determined and any relationship was investigated. Data analysis was carried out in SPSS V22.

    Results

    Findings showed that 61.43% of the canines were in palatal position, 28.57% were in central position of the alveolar process and 10% were in buccal position. Also, the frequencies of vertical position of the canine cusp tip impacted in coronal 1/3, apical 2/3, and cervical region of the lateral incisor root were 50.86%, 40%, and 7.14%, respectively, and there were mild and severe root resorption in 28.57% and 2.86% of the cases, respectively.

    Conclusion

    Canine impaction often occurs in the palatal position relative to the bone crest and the risk of its occurrence increases with increase in the distance of the canine from the midline and increase in the size of the follicle. This phenomenon, which is reported more in women, can eventually lead to root resorption of the lateral incisor tooth.

    Keywords: impacted canine teeth, cone beam computed tomography, dental follicle width
  • Asieh Mozaffari, Mona Akbari*, Zohreh Yazdi, Azadehzeinab Titidezh Pages 151-156
    Background and purpose

    Human gingival fibroblasts cultured on collagen membrane is an alternative treatment method in guided regeneration. This in vitro study aimed at evaluating and comparing the human gingival fibroblasts viability on two types of collagen-rich membranes.

    Materials and methods

    Human gingival fibroblast cells (HGF1-RT1) were cultured on two types of collagen-rich membranes, including Regen and CenoMembrane. After 24 and 72 hours, the MTT test was performed. ANOVA test and Post Hoc Tukey were applied to compare MTT mean values in different groups and times.

    Results

    After 24 and 72 hours, the highest rates of viability of fibroblast cells were observed in the control group and the Regen membrane, and the lowest viability was seen in the CenoMembrane group. Cell viability in control group was significantly higher than the CenoMembrane and in Regan membrane was significantly higher than the CenoMembrane (P<0.05). There were no significant differences between the Regen membrane and the control group (P>0.05).

    Conclusion

    Based on MTT assay, the viability of fibroblasts after 24 and 72 hours was higher in the Regen membrane compared with the CenoMembrane.

    Keywords: fibroblast, cell culture, CenoMembrane, Regen
  • Elnaz Rashed Chitgar, Payam Saadat, Mersede Maddahiyan, Peyman Amirifar, Seyed MohammadMasood Hojjati, Mehdi Dehghan* Pages 157-162
    Background and purpose

    Aphasia is the most common communication disorder resulting from stroke. In this condition all modalities of language, including reading, writing, auditory perception, and oral speech may be affected. Aphasia is divided into two categories: fluent (Wernicke's aphasia, Transcortical sensory aphasia, conduction aphasia, and anomic aphasia) and non-fluent (Broca's aphasia, global aphasia, transcortical motor aphasia, and mixed transcortical aphasia). As a result, the types of aphasia depend on the area of brain damage. In this study, the relationship between fluent aphasia and non-fluent aphasia with the brain damage area was investigated in stroke patients admitted to hospitals affiliated with Babol University of Medical Sciences in 2018.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, the diagnosis and discrimination of aphasia types were determined by performing the Persian version of the aphasia test and MRI/CT-scan images were taken to find the exact brain damage area. Data were analyzed in SPSS V26.

    Results

    We studied 123 patients. There were 70 cases with aphasia (mean age: 68.16 years), including 41 men and 29 women. Frontal lobes (25.7%) and temporal lobes (25.7%) were the most common brain regions affected.

    Conclusion

    Damage to the frontal lobe and its surrounding areas is associated with incidence of aphasia, and damage to the temporal lobe and its surrounding areas is linked to the occurrence of fluent aphasia.

    Keywords: fluent aphasia, non-fluent aphasia, stroke
  • Ahmad Alikhani, Zahra Nekoukar, Minoo Moghimi, Maysam Rezapour, Seyyed Javad Boskabadi, Amir Mohammad Shabani, Hamideh Abbaspour Kasgari* Pages 163-168
    Background and purpose

    Tocilizumab (TCZ), a monoclonal antibody against interleukin-6 (IL-6) receptor, is emerged as an alternative treatment for COVID-19 patients with a risk of cytokine storms. This study aimed at investigating the efficacy of TCZ in patients with COVID-19.

    Materials and methods

    In a retrospective observational study, we examined the demographic and clinical characteristics of patients with COVID-19 and also the outcomes of TCZ therapy (Actemra® and Temziva®) in Qaemshahr Razi Hospital.

    Results

    Out of 56 cases, 32 (57.1%) were women and the median age of the patients was 57.5 years. Among the patients, 19 (33.9%) were admitted to ICU where seven (12.7%) were intubated and eight (14.3%) patients deceased. Before TCZ therapy, mean oxygen saturation level was 90.1% which elevated to 93.8% after receiving TCZ (P=0.001). In this study, Temziva® was associated with lower mortality rate compared with Actemra® (P=0.004).

    Conclusion

    TCZ therapy in patients with COVID-19 could improve oxygen saturation level and Temziva® results in lower mortality rate. However, further studies with larger sample size are required to confirm these results.

    Keywords: Tocilizumab, IL6, COVID-19, cytokine storm
  • Hamidreza Asaiyan, Zahra Danshfar, Bahareh Lashtoo Aghaee*, Manijeh Jozpanahi, Habib Zeighami, Ahmad Shafizadeh Arjmandi, Sobhan Bahrami Pages 169-175
    Background and purpose

    Candidiasis is one of the most serious problems in adult and neonatal intensive care units. Molecular techniques play a key role in identifying invasive fungal infections and could be of great benefit beside other mycological diagnostic methods such as smear preparation and blood culture. The aim of this study was to detect candida species isolated from patients in oncology unit and intensive care unit in Zanjan Valiasr Hospital, Iran.

    Materials and methods

    In this cross-sectional descriptive study, we examined 154 patients between November 2017 and May 2018. Blood culture was done and PCR was carried out after DNA extraction.

    Results

    In this study, Candidemia was found to be considerably higher in men with a mean age of 72 years old compared with women. Also, more than one procedure in a patient, fever, and antibiotic treatments were the main underlying factors causing Candidemia. In this study, blood cultures were positive for yeast growth in 2.6% of the patients (C. albicans in 1.3%, C. tropicalis in 0.65%, and C. glabrata in 0.65 %(. 

    Conclusion

    Candida species are among the main causes of blood infection in patients admitted to intensive care units and death rate of the condition can approach 100% in case of late diagnosis.

    Keywords: Candida, DNA determination, blood sample
  • Negin Mesgar Saravi, Tahoora Mousavi* Pages 176-188
    Background and purpose

    Pseudomonas infections include urinary tract infections (UTIs), respiratory infections, soft tissue infections, dermatitis, bacteremia, gastrointestinal, bone and joint infections, and systemic types of infections, especially in hospitalized patients with severe burns, or patients with immunosuppression such as cancer or AIDS. Considering the importance of the virulence genes of Pseudomonas aeruginosa and the drug resistance that can be caused by this bacterium, the purpose of this study was to investigate the prevalence of multidrug-resistant virulence genes in isolates of P. aeruginosa in Iranian clinical samples.

    Materials and methods

    Using Scopus, ISI, Web of science, Pubmed, and Web of science databases, the following were used as keywords: phzM, phzH, phzII, phzI, phzS, plcH, plcN, algD, algU, pilB, and pilA. After limiting the search strategy and removing duplicates, the remaining articles were screened by examining the titles and abstracts. Finally, the heterogeneity index between studies was determined using Cochran's test (Q) and I2. Based on this information, the fixed effect model was used to estimate the prevalence of Pseudomonas infection.

    Results

    In 26 studies included in the meta-analysis, the frequencies of phzM, phzH, phzII, phzI, phzS, plcH, plcN, algD, algU, pilB, and pilA genes based on random effect model were 39.6%, 38.5%, 57%, 53.1%, 41%, 77.8%, 58.3%, 61.6%, 74%, 25.5%, and 25.5%, respectively.

    Conclusion

    This study showed presence of genes encoding virulence factors (phzM, phzH, phzII, phzI, phzS, plcH, plcN, algD, algU, pilB, and pilA) in clinical strains of P. aeruginosa. In general, different types of virulence genes of this bacterium indicate that these genes are linked to severity of pathogenicity.

    Keywords: virulence genes, drug resistance, Pseudomonas aeruginosa, clinical samples, meta-analysis
  • Razieh Zarei*, Majid Saeedi, Ali Hosseinzade Pages 189-200

    Hair loss is a common hair disorder in human population. It affects quality of life and there are ongoing attempts to find permanent treatment for this condition. But, today there is no completely safe and protective treatment for all. Hair follicle stem cells are alive, but quiescence in androgenetic alopecia and are potentially active and can proliferate and differentiate, then regenerate hair follicles. Currently, research is more focussed on mesenchymal stem cells, hair follicle progenitor cells, and dermal papilla cells implantation which act like hair follicle stem cells. Therefore, activating the hair follicle stem cells signaling pathways such as Wnt/β-catenin can stimulate these cells for proliferation and differentiation and lead to hair regeneration. Nowadays, this treatment strategy has shown promising horizon to treat androgenetic alopecia. This paper reviews latest findings in treatment of androgenetic alopecia using re-activation Wnt/β-catenin signaling pathway in hair follicle stem cells.

    Keywords: hair follicle stem cells, Wnt, β-catenin signaling pathway, androgenetic alopecia