فهرست مطالب

نشریه پژوهش های راهنماشناسی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رضا قائمی* صفحات 11-40

    دکتر فرهاد دفتری یکی از پژوهشگران عرصه شیعه پژوهی در غرب است که سال هاست دراین زمینه تالیفات فراوانی را به رشته تحریر درآورده است. مشهورترین اثر وی کتاب تاریخ و عقاید اسماعیلیه است که مهم ترین نظریات خود را در این کتاب عرضه داشته است. نظریات و روش او در این کتاب با نقاط قوت و ضعفی همراه است. مهم ترین نقاط قوت اثر او تناسب در شکل و ساختار و استفاده از تاریخ تحلیلی در حوزه مطالعات اسلامی است که در نوع خود امری بدیع به حساب می آید. درعین حال، کتاب او هم از نظر روشی و هم از حیث محتوایی با نقدهایی همراه است. مهم ترین نقدهای روشی این کتاب تمرکز مطلق بر تاریخ نگری و منابع و متون غیر شیعی، توجه نکردن به مصادر شیعی و بهره گیری از پیش فرض های اثبات نشده است. از نظر محتوایی هم اعتقاد به تاریخ سازی شیعیان امامی، تنسیق برخی از عقاید اصیل شیعه توسط کیسانیه، تحلیل نادرست از زمان شکل گیری شیعه و نقش غلات در شکل گیری هویت متمایز شیعه، ازجمله مسایلی است که از نظر تاریخ قطعی و نیز احادیث شیعه ضعیف بوده و قابل نقد است. روش کار در این اثر، بیان نقاط قوت و نیز نقد اندیشه های شیعه شناسی دکتر فرهاد دفتری است که براساس جمع آوری شواهد متعدد از کتاب مشهور او در این حوزه، یعنی تاریخ و عقاید اسماعیلیه، و تحلیل مختصر هریک و نتیجه گیری از آن ها بر دو مبنای روشی و محتوایی استوار است.

    کلیدواژگان: شیعه، شیعه شناسان، مستشرقان، کیسانیه، فرهاد دفتری
  • مهدی نصرتیان اهور* صفحات 41-64
    گستره شریعت پیامبران اولوالعزم یکی از مباحث مهم اصل نبوت است. جهانی بودن یا نبودن نبوت این انبیا به چه میزان در اولوالعزم بودن آن ها مدخلیت دارد؟ آیت الله سبحانی ازجمله اندیشمندانی است که، برخلاف دیدگاه مشهور، صرفا جهانی بودن شریعت پیامبر اکرم (ص) را پذیرفته و نبوت دیگر پیامبران اولوالعزم را منطقه ای و مختص به قوم خاص می داند. به همین دلیل، تحلیل و بررسی دیدگاه ایشان اهمیت ویژه ای دارد. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی و انتقادی است و سوال اصلی این تحقیق عبارت است از اینکه آیت الله سبحانی باتوجه به چه ادله ای درصدد اثبات منطقه ای بودن نبوت برخی از پیامبران اولوالعزم بوده و به چه میزان می توان این ادله را پذیرفتنی دانست؟ آیت الله سبحانی برای اثبات نظریه خود (اختصاص نبوت حضرت نوح، ابراهیم، موسی و عیسی به قوم خودشان و جهانی نبودن آن) ادله نقلی و عقلی اقامه کردند و تکیه ایشان در ادله نقلی بیشتر بر ظهور آیات در ارسال این انبیا به سمت قوم خود است و در ادله عقلی هم تاکید بر ناکافی بودن زیرساخت های لازم برای عمومی شدن دعوت این انبیاست؛ در حالی که، در برداشت از ادله نقلی میان هسته اولیه دعوت و مخاطبان نهایی دعوت فرق گذاشته نشده است و اگر چنین فرق گذاری صورت بگیرد، جهانی بودن نبوت آن ها امری مسلم و انکار ناپذیر است. ادله عقلی نیز با مشارکت دادن نبوت تبلیغی و بالابردن سطح فهم مردم پاسخ دادنی است.
    کلیدواژگان: نبوت، اولوالعزم، رسول، نبی
  • مرتضی خسروشاهی* صفحات 65-87
    نفس از منظر دین و حکمای اسلامی جوهری الهی و دارای مراتبی چون نفس نباتی، حیوانی و انسانی است؛ و نفس قدسی را می توان از بالاترین مراتب نفس انسانی دانست. صاحب این نفس به دلیل رهایی از تعلقات و نیز پیراستگی از هرگونه رجس و پلیدی، دارای تجلیاتی در عالم هستی است، که وساطت فیض الهی و ارشاد و دستگیری بندگان خدا، ازجمله آن ها به شمار آمده و از مقامات پیشوایان معصوم علیهم السلام و اولیای خاصه الهی است. این تجلیات قدسی که زمان و مکان در آن تاثیری نخواهد داشت، امروزه ظهوری متفاوت و آشکار در زیارت اربعین پیدا کرده است؛ که ازجمله این تجلیات می توان به اکمال ایمان و بندگی، تجدید عهد و پیمان با ولایت، احیای فرهنگ آزادی خواهی و قیام برای خدا و نیز اتصال مکتب عاشورا و مکتب ظهور اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اربعین، نفس، نفس قدسی، امام معصوم، زیارت
  • سید رضی سیدنژاد* صفحات 88-109

    در زمان امام سجاد علیه السلام در ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی چالش هایی بس عمیق و گسترده علیه اساس دین و باورهای دینی و تشیع و نیز هویت امت اسلامی شکل گرفته بود. بی گمان، برای ناکام گذاشتن این چالشگری ها در دستیازی به اهداف اصلی، نیاز به یک جریان توانمند و برخوردار از تدبیر اجتماعی و عقلانی بود که با هوشمندی بتواند چالشگران را از دستیازی به اهدافشان ناکام کند و با بهره وری از فرصت های فراهم شده، سنت دین رسول الله (ص) را در جامعه پایدار نماید و امت اسلامی را از بحران عبور دهد. این مهم با اندیشه بالنده سیدالساجدین علیه السلام و تدبیر باکفایت و پایداری سترگ حضرت و تشکل همراه ایشان با اقداماتی همچون بیدار کردن افکار عمومی و افشای ماهیت چالشگران، تحلیل و ترسیم صراط مستقیم، تبیین معارف والای عقیدتی و نیروسازی و تربیت شاگردان زبده، به بهترین وجه ممکن سامان یافت. در این مقاله تلاش شده با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر تاریخی، مهم ترین اقدامات حضرت در مقابله با چالش های دینی آن عصر تبیین و تحلیل شود که نتایج حاصل از آن می تواند به عنوان راهبردهای موثر برای پیشگیری و مقابله با چالش های دینی عصر حاضر به کار آید.

    کلیدواژگان: امام سجاد، سیره، دین، چالش های دینی، بنی امیه
  • زهرا حصارکی* صفحات 110-126
    علم و عصمت نبی (ص) ازجمله مسایل مهمی هستند که متکلمان مسلمان درباره آن دیدگاه های متفاوتی با توجه به اهمیت آن ارایه کرده اند و ثمره آن شناخت بهتر نبی (ص) و متقابلا سلوک عملی بهتری برای پیروان آن حضرت می شود. این مقاله در صدد است به سنجش و مقایسه علم و عصمت نبی از دیدگاه ابن تیمیه و ابن مطهر بپردازد. این گزینش را می توان به دلیل نزدیکی زمانی این دو متکلم و همچنین نقدهای خاص ابن تیمیه به دیدگاه علامه حلی دانست. پرسشی که در این مقاله به آن پاسخ داده شده، این است که آیا علم و عصمت در تمامی شیون زندگی نبی (ص) از دیدگاه این دو متفکر جاری است یا خیر؟ با توجه به اسوه بودن نبی باید گفت نمی توان عصمت را تنها در برخی شیون نبوت ایشان پذیرفت. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و جست وجوی نرم افزاری و کتابخانه ای، صورت گرفته است و هدف آن تبیین دیدگاه ابن تیمیه و علامه حلی در این مسیله است.
    کلیدواژگان: علم غیب، عصمت، سهو و نسیان، علامه حلی، ابن تیمیه
  • هادی کاظم زاده (صلواتی)* صفحات 127-146

    با توجه به جایگاه ویژه دایرهالمعارف ها در تزریق اطلاعات و آگاهی بخشی به صورت کلی و عمومی در سطح عموم یا حتی پژوهشگران، بررسی و نقد مقاله های تدوین شده در این دایرهالمعارف ها و تعیین میزان اعتبار و صحت مطالب مطرح شده در آن مقاله ها، امری لازم و حتمی است. دایرهالمعارف آمریکانا که قدیمی ترین دایرهالمعارف انگلیسی زبان جهان به شمار می رود و از اعتبار و شهرت خوبی میان دایرهالمعارف های عمومی جهان برخوردار است، از دانشنامه های مرجعی است که در موضوعات متنوع، به قلم بیش از 6500 محقق نگاشته شده است. تصویر ناقص و اشتباهی که از شیعه و امامان شیعه علیهم السلام در این دایرهالمعارف ارایه شده، نویسنده این مقاله را برآن داشت تا در این نوشته، با ابزار کتابخانه ای و با مراجعه و استناد به منابع تاریخی و حدیثی، به نقد و بررسی مقاله «علی» در این دایرهالمعارف دست یازد. کوتاه و مختصر بودن مقاله در مورد مهم ترین شخصیت جهان اسلام پس از پیامبر (ص)، تحلیل های نادرست و یک سونگرانه و نیز برخوردهای متعصبانه ناشی از اطلاعات نادرست و ناقص و ارجاعات محدود در این مقاله، ازجمله نقدها به این مدخل در دایرهالمعارف آمریکانا است که توسط خاورشناس، ویلیام مونتگمری وات به رشته تحریر درآمده است.

    کلیدواژگان: امام علی، شیعه، دایرهالمعارف، آمریکانا، ویلیام مونتگمری وات، تاریخ اسلام
|
  • Sayyid Rida Qaimi * Pages 11-40

    Dr. Farhad Daftary is one of the researchers in the field of Shi’i studies in the West who has written many works in this field for many years. His most famous work is the book ‘The Ismailis: Their History and Doctrines’ which presented most of his important notions. His viewpoints and styles are accompanied by strong and weak points in this book. The most important vital points of his work are the appropriateness in form and structure, and the use of analytical history in the field of Islamic studies which is a novelty in its kind. At the same time, his book is critically acclaimed both in terms of method and content. The most important methodological critiques of this book are the absolute focus on historiography and non-Shiite sources and texts, the disregard for Shiite sources, and the use of unproven presuppositions. In terms of content, belief in the historiography of Imami Shi’ah, compilation of some original Shi’ah beliefs by Keysaniyah, incorrect analysis of the time of Shi’ah formation and the role of exaggerations in the formation of a distinct Shi’ah identity are among the issues that are weak in terms of definite history as well as Shi’ah hadiths and are criticizable. The style of work in this aspect is to express the vital points as well as criticizing Dr. Farhad's Shi’ah ideas based on gathering numerous evidences from his famous book in this field, namely ‘The Ismailis: Their History and Doctrines’, and a brief analysis of each and their conclusions based on the two platform of method and content.

    Keywords: Shi’ah, Shi’ah scholars, orientalists, Keysaniyeh, Farhad Daftary
  • Mehdi Nosratian Ahoor * Pages 41-64
    The scope of the law of the Ulul Azmi Prophets is one of the important issues of the principle of prophethood. To what extent does the universality or non-universality of the prophethood of these prophets interfere with their determination? Ustadh Subhani is one of the thinkers who, contrary to popular belief, has accepted only the universality of the Shari'ah of the Holy Prophet and considers the prophethood of other Ulul Azmi Prophets as regional and specific to a particular nation. For this reason, analyzing and examining their point of view is of particular importance. The method of this research is descriptive-analytical and critical and the main question of this research is that according to what arguments did Ustadh Subhani try to prove the regionality of the prophethood of some of the Ulul Azmi Prophets and to what extent did he consider these arguments acceptable? To prove his theory (attributing the prophethood of Noah, Abraham, Moses, and Jesus to their own people and the non-universality of those narrations), Ustadh Subhani presented narrative and rational arguments. And in rational arguments, the emphasis is on the inadequacy of the necessary infrastructure to make the invitation of these Prophets public. However, in the interpretation of the narrations, there is no difference between the original core of the invitation and the final audience of the invitation, and if such a distinction is made, the universality of their prophethood is certain and undeniable. Rational arguments can also be answered by sharing the prophetic propagation and raising people's level of understanding.
    Keywords: prophethood, Ulul Azmi, messenger, prophet
  • Morteza Khosroshahi * Pages 65-87
    From the perspective of religion and Islamic scholars, the soul is a divine essence and has levels such as vegetative, animal and human souls; and the holy soul can be considered one of the highest levels of the human soul. The possessor of this soul has manifestations in the universe due to liberation from (worldly) attachments and also refinement from any obscenity and filthiness, and counted among these manifestations are mediation of divine grace and guidance and apprehension of God's servants, and he is one of the representatives of infallible leaders and special saints of God. These sacred manifestations, in which time and place will have no effect, have found a different and obvious manifestation in the Arbaeen pilgrimage today. Among these manifestations, we can mention the fulfillment of faith and servitude, the renewal of the covenant with the Wilayah, the revival of the culture of freedom-seeking and rebellion for God, as well as the connection between the school of Ashura and the school of revelation.
    Keywords: Arbaeen, Nafs, Nafs Qudsi, Imam Masoom, Ziyarat
  • Sayyid Razi Sayyid Najad * Pages 88-109

    In the time of Imam Sajjad (AS), in political, social, cultural and economic dimensions, very deep and wide challenges were formed against the basis of religion and religious beliefs and Shi’ism as well as the identity of the Islamic Ummah. Undoubtedly, in order for these challenges to fail in achieving the main goals, a powerful and socially and intellectually prudent stream is needed that could intelligently prevent the challengers from achieving their goals, taking advantage of the opportunities provided by the Sunnah of the Messenger of God (PBUH) to stabilize the society and bring the Islamic Ummah through the crisis. This is important with the rising thought of Sayyid al-Sajdeen (AS) and the plan with the adequacy and stability of the Imam and his organization with measures such as awakening public opinion and exposing the nature of the challengers, analyzing and drawing a straight line, explaining high ideological teachings and empowering and training good students. This was organized in the best possible way. In this article, an attempt has been made to explain and analyze the most important actions of the Imam in dealing with the religious challenges of the mentioned era by using descriptive-analytical method and using valid historical sources. The results can be used as effective strategies to prevent and deal with religious challenges of the present age.

    Keywords: Imam Sajjad (AS), Sirah (history), religion, religious challenges, Bani Umayyah
  • Zahra Hisaraki * Pages 110-126
    The knowledge and infallibility of the Prophet (PBUH) are among the important issues that Muslim theologians have presented different views according to its importance, and the result is better knowledge of the Prophet (PBUH) and reciprocal better practical behavior for his followers. This article intends to measure and compare the knowledge and infallibility of the Prophet from the point of view of Ibn Taymiyyah and Ibn Mutahar. This selection can be considered due to the time proximity of these two theologians as well as Ibn Taymiyyah's specific criticisms of Allamah Hilli's point of view, a question that has been answered in this article. This is: whether knowledge and infallibility are current in all aspects of the life of the Prophet (PBUH) from the perspective of these two thinkers or not? Considering that the Prophet is a role model, it should be said that infallibility cannot be accepted only in some aspects of his prophethood.The present article has been done by descriptive-analytical method and software and library search, and its purpose is to explain the views of Ibn Taymiyyah and Allamah Hilli on this issue.
    Keywords: Unseen knowledge, Infallibility, Inadvertence, forgetfulness, Allamah Hilli, Ibn Taymiyyah
  • Hadi Kazemzadeh (Salavati) * Pages 127-146

    Considering the special place of encyclopedias in injecting information, and awareness in general and even at the level of the general public or even researchers, review and critique, the articles compiled in this encyclopedia and determining the validity and accuracy of the content presented in those articles is necessary and certain. The Encyclopaedia Americana, the world's oldest English-language encyclopedia and well-known among the world's public encyclopedias, is a reference encyclopedia written by more than 6,500 researchers on a variety of topics.The incomplete and erroneous picture of the Shi’ah and Shi’ah Imams presented in this encyclopedia, with the help of library tools and referring to historical and hadith sources, led the author of this article to critique and review the article “Ali” in this encyclopedia. The brevity of the article on the most important figure in the Islamic world after the noble Prophet [PBUH], incorrect and one-sided analyzes, as well as fanatical attitudes resulting from incorrect and incomplete information and limited references in this article written by Orientalist William Montgomery Watt are among the criticisms of this entry in the American Encyclopedia.

    Keywords: Imam Ali, Shia, encyclopedia, Americana, William Montgomery Watt, history of Islam