فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 51 (تابستان 1401)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 51 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوذر شفیعی* صفحات 1-13
    هدف این مقاله مروری بر نظریه پردازی در روابط بین الملل از منظر اندیشمندان چینی است که در یک عنوان کلی از آن به مکتب چینی روابط بین الملل یاد می شود. یکی از نظریه های مهم مکتب چینی روابط بین الملل ریالیسم اخلاقی است که از مکتب تسینگهوا نشات می گیرد. اینکه نگرش این نظریه به روابط بین الملل چیست، پرسش اصلی این مقاله است. ریالیسم اخلاقی در پی ان است که نشان دهد یک قدرت نوظهور مثل چین چرا و چگونه می تواند جایگزین قدرت هژمون موجود شود. یان زوتونگ بعنوان یکی از پیشگامان ریالیسم اخلاقی علت العلل این مساله را در کیفیت رهبری سیاسی می داند. رهبری سیاسی فعال و پیشگام بعنوان عنصر جوهری توانایی سیاسی یک کشور، می تواند از طریق رعایت اخلاق دولتی و جهانی ، توانایی جامع ملی (حاصل جمع توانایی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی)کشور نوظهور را چند برابر کند، به ان اعتبار استراتژیک ببخشد، اقتدار بین المللی ان را افزایش دهد، و در نهایت ان را در موقعیت رهبری نظم بین المللی قرار دهد.
    کلیدواژگان: رهبری سیاسی، رئالیسم اخلاقی، سیستم بین المللی، مکتب تسینگهوا، مکتب چینی روابط بین الملل
  • رشید رکابیان* صفحات 14-26

    متاثر از تحولات اخیرافغانستان که منجر به سقوط دولت«اشرف غنی» از اریکه قدرت شد، ملت افغانستان ونیروهای نظامی این کشوربدون هیچ مقاومتی حکومت را دراشغال طالبان دیدند وشرایط ناامنی دیگری براین کشورحاکم شد.علاوه براین گروه تروریستی داعش برای مقابله با طالبان برعملیات انتحاری ونا امنی دراین کشور افزود ودرحال حاظراین کشوربدون دولت ودرمنازعات ناامنی بسرمی برد. (مساله) پژوهش پیش رو با هدف بررسی تحولات و کنشگران میدانی موثردرافغانستان کوشیده است تا با تاسی از مولفه های تیوریک مطالعات امنیتی جهان سوم و با رویکردی توصیفی تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد (هدف-روش) که فقدان امنیت در سامان سیاسی نوین افغانستان متاثر از چه عواملی می باشدو تاثیر آن بر جمهوری اسلامی ایران چیست؟ (سوال) فرضیه قابل طرح به عنوان یافته پژوهش ناظر بر آن است که انباشت مولفه های مانع و پس ران در دولت سازی موجب شده است تا افغانستان امروزی به عنوان جامعه ای از هم گسیخته، مضمحل و واگرا، که در مارپیچ تنازلی منازعه، ناامنی و فقر قرار دارد به بهشت تروریست های مدرن از جمله طالبان وداعش بدل شود؛ گروه هایی که با تمسک به عنصر دین و با هدف کسب قدرت سیاسی، نه تنها در داخل مانع ایجاد هرگونه مردم سالاری نهادمند شده اند، بلکه در سطحی گسترده تر امنیت جمهوری اسلامی ایران، منطقه و حتی نظام بین الملل را آماج حملات تروریستی خود قرار داده اند (یافته ها)

    کلیدواژگان: دولت ورشکسته، افغانستان، امنیت، بحران.طالبان، ایران
  • مهرشاد غفاری زاده*، امید آسیابان، عنایت الله یزدانی صفحات 27-41
    حضور روزافزون چین در منطقه غرب آسیا منجر به شکل گیری مباحث متعددی در مجامع آکادمیک و عرصه های سیاست-گذاری شده است. در حال حاضر چین به عنوان تهدید راهبردی در سطح جهانی برای منافع ایالات متحده مطرح است. حضور روزافزون چین در منطقه منجر به طرح این پرسش شده است که تا چه اندازه سیاست ایالات متحده و چین دستخوش تغییر خواهد شد و چه آینده یا آینده هایی را می توان برای حضور راهبردی چین و ایالات متحده در منطقه ترسیم کرد؟ مطابق فرضیه این پژوهش موقعیت راهبردی منطقه ایجاب می کند که با وجود رقابت راهبردی چین و ایالات متحده در سطح جهانی، در منطقه غرب آسیا با یکدیگر همکاری خواهند کرد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ناظر بر رویکرد آینده پژوهی است. طبق یافته های پژوهش می توان گفت که حضور ایالات متحده و چین در منطقه غرب آسیا در قالب چهار آینده «ممکن، باورکردنی، محتمل و مطلوب» قابل بررسی است. با توجه به نیاز این دو دولت فرامنطقه ای به منطقه غرب آسیا، می توان گفت که آینده مطلوب، همکاری است و حضور هر دو دولت در منطقه قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، غرب آسیا، ایالات متحده، چین، آینده مطلوب
  • احسان بخشنده*، یاسمن یگانه صفحات 42-54
    دریای اژه طی حدود یک قرن گذشته شاهد مجموعهای از اختلافات و مناقشات بر سر تعیین حدود مرزی (مناطق دریایی) به ویژه میان ترکیه و یونان بوده است. اکنون سه دهه پس از وقوع اولین مناقشه جدی، دو طرف مذاکرات موسوم به "اکتشافی" را از سر گرفته اند تا به بررسی اولیه اختلافات دریایی خود در اژه بپردازند. یونان که عضو کنوانسیون سازمان ملل درباره حقوق دریا می باشد بر ارجاع دعوی خود با ترکیه به دیوان لاهه تاکید دارد درحالیکه ترکیه مصمم به توافق دوجانبه بر اساس اصل انصاف است. مقاله حاضر با بررسی حقوق بین الملل حاکم بر دریاها و ابعاد حقوقی اختلافات یونان و ترکیه و با درنظرداشت قرار دادگاه لاهه در 1976 و 1978، به دنبال آن است دلیل شکست ابتکارات حدود یک قرن گذشته برای حل این مناقشه را تبیین کند. یافته های پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر نشان می دهد درحالیکه مکانیسم ها و روندهای حل اختلافات دریایی در کنوانسیون حقوق دریا به تفصیل مورد توجه و تاکید قرار گرفته، ترکیه و یونان تنها در صورت رسیدن به یک توافق دوجانبه در خصوص تحدید مناطق دریایی خود می توانند اختلافات فیمابین را حل و فصل کرده و مشترکا از منابع طبیعی شرق مدیترانه بهره برداری کنند.
    کلیدواژگان: یونان، ترکیه، دریای اژه، کنوانسیون حقوق دریا، فلات قاره، آب های سرزمینی، منطقه ویژه اقتصادی
  • حسن جلال پور* صفحات 55-67

    این نوشتار در نظر دارد تا زمینه های شکل گیری سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را در برابر اتحاد جماهیر شوروی سابق بر اساس نظریه موازنه تهدید استفان والت را مورد سنجش قرار دهد، بنابراین سیوال این پژوهش این است که شاخص های مطرح شده در نظریه موازنه تهدید استفان والت تا چه اندازه با عوامل موثر در شکل گیری سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در برابر اتحاد جماهیر شوروی سابق قابل تطبیق می باشد؟ فرض بر این است که شاخص های ذکر شده در نظریه موازنه تهدید والت در شکل گیری سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) علیه اتحاد جماهیر شوروی موثر و قابل انطباق بوده است.روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی و در چارچوب نظریه «موازنه تهدید» استفان والت است. اطلاعات لازم با استفاده از شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به کتابها، مقالات، و نشریات داخلی و خارجی و منابع اینترنتی گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بر اساس نظریه موازنه تهدید والت شاخص های ذکر شده در شکل گیری اتحادها (مجاورت، قدرت تهاجمی،نیات تهاجمی، افزایش قدرت تهاجمی) در شکل گیری ناتو علیه اتحاد جماهیرشوروی سابق موثر و قابل تطبیق می باشد.

    کلیدواژگان: نظریه موازنه تهدید، والت، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، اتحاد جماهیر شورروی
  • حسین معین آبادی بیدگلی*، منصوره منصوری، پریسا شاه محمدی صفحات 68-82

    معمای امنیت به عنوان یکی از دغدغه های اصلی کشورها در صحنه بینالمللی است که با افزایش امنیت یک کشور، سایر کشورها روند ناامنی را سیر خواهند کرد. وظیفه دولتها ارایه کالاهای سیاسی مانند؛ امنیت، امکانات اقتصادی، نظم قانونی و زیرساختارها است. زمانی که دولت این کارویژه ها را نتواند ارایه کند، یک دولت شکننده محسوب می شود. مفهوم دولتهای شکننده در یک دهه اخیر، ازجمله ویژگیهای برخی کشورهای خاورمیانه شده است. عراق پس از سال 2003، در گروه دولتهای شکننده قرار گرفته و در طول این سالها همواره در سطح نامطلوبی از امنیت ارزیابی شده است. براین اساس، سوال اصلی این است که، دولت شکننده عراق چه تاثیری بر معمای امنیت در خلیج فارس دارد؟ هدف این نوشتار با استفاده از روش توصیفی -تحلیلی، این است که به بررسی معمای امنیت در عراق به عنوان دولتی در منطقه خلیج فارس پس از سال 2003 بپردازد. یافته های پژوهش نشان میدهد دولت شکننده عراق با برهم زدن نظم عربی منطقه ای، زمینه سازی افزایش مداخلات نظامی، تاثیرگذاری بر موازنه قوای منطقه ای بین ایران و عربستان، زمینه سازی گسترش فعالیت های تروریستی و قاچاق نفت در منطقه، معمای امنیت در خلیج فارس را تشدید نموده است.

    کلیدواژگان: معمای امنیت، خلیج فارس، دولت شکننده، نظم عربی، عراق
  • سودابه مختاری، گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 83-93

    یکی از مباحث مهم در روابط بین الملل مفهوم "قدرت" است. ابتکار جوزف نای در انفکاک میان قدرت سخت و قدرت نرم، شکل جدیدی به تعاریف مربوط به قدرت داد. دیپلماسی ورزشی به عنوان یکی از کلیدی ترین شیوه های شکل گیری قدرت نرم به حساب می آید و کشورها تلاش می کنند ازاین طریق راهکارهایی برای کاهش تنش ها، تاثیرات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با سایر بازیگران در این عرصه بیابند. حضور پررنگ تیم های ملی ایران بخصوص کشتی در رویدادهای بین المللی پربیننده مانند بازی های المپیک، فرصتی به وجود آورده است تا ورزش به کمک ارتقای جایگاه ایران درساختار جدید جهانی، حتی کاهش تنش با دشمن دیرینه ایران یعنی آمریکا بیاید. از این رو پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که قدرت نرم دیپلماسی ورزشی به خصوص ورزش کشتی چه نقشی در مناسبات ایران و آمریکا در سال های 1998 تا 2013 داشته است؟ بررسی ها با استفاده از چارچوب نظری قدرت نرم نشان داد که فرضیه اصلی درخصوص تاثیر کشتی در شکل گیری قدرت نرم دیپلماسی ورزشی، در مقاطعی حساس و با کمترین هزینه به بهبود مناسبات ایران و آمریکا کمک کرده است. در این پژوهش همچنین پیشنهادهایی برای استفاده بهتر از قدرت نرم کشتی جهت کاهش مشکلات در روابط ایران و آمریکا ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، دیپلماسی ورزشی، سیاست خارجی، کشتی، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Nozar Shafiee * Pages 1-13
    The purpose of this article is to review the theory of international relations from the perspective of Chinese scholars. One of the most important Chinese theories of international relations is moral realism, which originates from the Tsinghua school. The main question of this article is what is the attitude of this theory in international relations? Moral realism seeks to show why and how an emerging power such as China can replace existing hegemonic power. As one of the pioneers of moral realism, Yan Xuetong sees the cause of this issue as a quality of political leadership. Active and pioneering political leadership as an essential element of a country's political strength can, by adhering to state and global ethics, multiply a nation's comprehensive national strength (resulting from political, economic, cultural, military capability) in an emerging country, increase its international authority, and ultimately place it in the leadership position of the international order.
    Keywords: Chinese School of International Relations, International system, Moral Realism, Political Leadership, Tsinghua school
  • Rashid Rekabian * Pages 14-26

    Affected by the recent developments in Afghanistan, which led to the fall of Ashraf Ghani's government, the Afghan people and their military forces saw the government occupy the Taliban without any resistance, and other conditions of insecurity prevailed for the country. In this country, he added, and at present, the country is living without government and in insecurity conflicts. What are the factors affecting the new political life of Afghanistan and what is its impact on the Islamic Republic of Iran?The hypothesis that can be put forward as a research finding is that the accumulation of barriers and factors in state-building has led to today's Afghanistan as a disintegrated, fragmented and divergent society, which is in the degenerative spiral of conflict, insecurity and poverty from modernity to poverty. Become the Taliban and ISIS; Relying on the element of religion and with the aim of gaining political power, the groups have not only been institutionalized within the framework of preventing the establishment of any democracy, but have also targeted the security of the Islamic Republic of Iran, the region and even the international system.

    Keywords: Bankrupt government, Afghanistan, Security, crisis. Taliban, Iran
  • Mehrshad Ghafarizade *, Omid Asiaban, Enayatollah Yazdani Pages 27-41
    China's growing presence in the West Asian region has led to a number of debates in academia and policy-making. China is now a global strategic threat to US interests. China's growing presence in the region has led to the question of how much the policy of the United States and China will change and what future or futures can be drawn for the strategic presence of China and the United States in the region? According to this research hypothesis, the strategic position of the region requires that despite the strategic rivalry between China and the United States in the world, they will work together in the West Asian region. The research method is descriptive-analytical and oversees the future research approach. According to the research findings, the presence of the United States and China in the West Asian region can be considered in the form of four "possible, believable, probable and desirable" futures. Given the need of these two supra-regional governments for the West Asian region, it can be said that the desired future is cooperation and the presence of both governments in the region is predictable.
    Keywords: Future Research, West Asia, USA, China, favorable future
  • Ehsan Bakhshandeh *, Yasaman Yeganeh Pages 42-54
    Te Agean Sea has been witness, during the past one century, to a series of disputes over the delimitation of maritime boundaries in the East Mediterranean expecially between Turkey and Greece. Such disputes have culminated in highetened tensions and risk of military confrontation between the two neighbors. Now, after three decades of the first serious tension, the two sides have resumed “exploratoty talks” to discuss maritime disputes. Greece, as a member of UNCLOS insists on referring the dispute to the Hague, while Turkey wants negotiations to reach an agreement on the basis of equity. The present paper aims to study the legal aspects of the maritime dispute between Turkey and Greece under the UNCLOS considering ICJ orders in 1976 and 1978. Researchers study reasons behind the failure of the many initiatives presented during the past one century to resolve this maritime dispute. Findings of this analytical-descriptive research suggest that while mechanisms and procedures for the settlement of maritime disputes by virtue of the UNCLOS have been considered by Turkey and Greece, they can resolve their dispute only through bilateral negotiations and reaching agreement on the delimitation of maritime zones and joint exploitation of the natural resources of the East Mediterranean.
    Keywords: Turkey, Greece, Aegean Sea, UNCLOS, continental shelf, territorial water, special economic zone
  • Hassan Jalalpoor * Pages 55-67

    This paper intends to examine the background to the formation of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) against the former Soviet Union on the basis of Stephen Walt's threat balance theory, so the question of this study is that the indicators presented in To what extent is Stephen Walt's theory of threat balance compatible with the factors influencing the formation of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) against the former Soviet Union? It is assumed that the indicators mentioned in Walt's Threat Balance Theory have been effective and applicable in the formation of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) against the Soviet Union. Stephen Walt. The necessary information has been collected using the library method and by referring to books, articles, and domestic and foreign publications and Internet resources. Findings show that according to Walt's threat balance theory, the mentioned indicators in the formation of alliances (proximity, offensive power, offensive intentions, increase of offensive power) are effective and applicable in the formation of NATO against the former Soviet Union.

    Keywords: Balance Theory Theory, Walt, North Atlantic Treaty Organization, NATO, Soviet Union
  • Hossein Moeinabadi Bidgoli *, Mansoureh Mansouri, Parisa Shahmohammadi Pages 68-82

    The security dilemma,as one of the main concerns of countries in the international arena, that as one country's security increases, other countries will go through a process of insecurity.It is the duty of states to provide political goods such as security, economic facilities, legal order and infrastructure.When a state fails to provide these features, it is considered as a fragile state.The concept in the last decade, is one of the characteristics of some Middle Eastern countries.Iraq has been included in the group of fragile states since 2003 and has always had an unsatisfactory level of security since then.Accordingly,the main question is “what effect does the fragile state of Iraq have on the security dilemma in the Persian Gulf?”.Using a descriptive -analytical method, the purpose of this paper tries to examine the security dilemma in post-2003 Iraq as a state in the Persian Gulf region.Findings show that the fragile state of Iraq has intensified the security dilemma in the Persian Gulf by disrupting the regional Arab order, paving the way for increased military intervention,influencing the balance of power between Iran and Saudi Arabia, and paving the way for the spread of terrorist activities and oil smuggling in the Persian Gulf region.

    Keywords: Security Dilemma, Persian Gulf, Fragile State, Arab order, Iraq
  • Soudabeh Mokhtari, Garineh Keshishyan Siraki * Pages 83-93

    One of the most important issues in international relations is the concept of "power". Joseph Nye's initiative in separating hard power from soft power gave new form to the definition of power. Sports diplomacy is considered as one of the key ways of forming soft power and countries are trying to find solutions to reduce tensions, political, economic and social effects with other actors in this supply. The strong presence of Iranian national teams, especially wrestling, in popular international events such as the Olympic Games has created an opportunity for sports to help improve Iran's position in the new world structure, even reducing tensions with its longtime enemy, the United States. Therefore, the present study seeks to answer the question that what role did the soft power of sports diplomacy, especially wrestling, play in Iran-US relations from 1998 to 2013? Studies using the soft power theoretical framework showed that the main hypothesis about the impact of wrestling on the formation of the soft power of sports diplomacy, at critical times and at the lowest cost has helped to improve Iran-US relations. This study also offers suggestions for better use of ship soft power to reduce problems in Iran-US relations.

    Keywords: Soft power, Sports Diplomacy, Foreign policy, wrestling, USA, Islamic Republic of Iran