فهرست مطالب

حقوق خصوصی - پیاپی 40 (بهار و تابستان 1401)

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 40 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی السان*، سجاد مظلومی، محمدرضا فتحی صفحات 1-24

    تجاوز از حق در حقوق کشور ایران، همانند کشورهای دیگر، ممنوع و ناخوشایند است، به نحوی که اصل 40 قانون اساسی نیز بدان پرداخته است، اما عوامل متعددی همچون خلا در قوانین و مقررات، تشریفاتی بودن شدید بانکداری اسلامی در قانون عملیات بانکداری بدون ربا و بخشنامه ها و دستورالعمل های متعدد مرتبط با آن، مطرح بودن موضوع مهمی به نام «پول»، سستی بنیان اسناد رسمی در سایه رویه قضایی و مقررات مغایر با ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک، و چالش همواره همراهی به نام «تورم» زمینه را برای سوء استفاده از قراردادهای بانکی فراهم ساخته است. انواع مختلف سوء استفاده، حسب مورد، می تواند از جانب مشتری (سپرده گذار یا گیرنده تسهیلات بانکی) یا از طرف بانک صورت گیرد. همچنین سوء استفاده امکان دارد در زمان انعقاد قرارداد بانکی یا در مرحله اجرا و حتی سال ها بعد از خاتمه اجرای قرارداد باشد. در این مقاله، فروض مختلف مرتبط با موضوع با تکیه بر نظریه های حقوقدانان و رویه قضایی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: بانک، سوء استفاده، رویه قضایی، قرارداد بانکی، مشتری
  • مهدی حسن زاده* صفحات 25-49
    شرایط غیابی محسوب شدن حکم بدوی در ماده 303 ق.آ.د.م. بیان شده است. این ماده عدم حضور در جلسه دادرسی و عدم دفاع کتبی و عدم ابلاغ واقعی اخطاریه را شرایط غیابی محسوب شدن حکم اعلام کرده است. بیان ماده 303 ق.آ.د.م. از جهات متعدد قابل تامل و بررسی است. ماده 364 ق.آ.د.م. هم شرایط و احکام حکم غیابی مرحله تجدیدنظر را بیان کرده است که تفاوت هایی با حکم غیابی مرحله بدوی دارد. بیان این ماده هم ایرادات و نکته های قابل تاملی دارد که بررسی و تحلیل آن را ضروری کرده است. بررسی موضوع نشان می دهد اضافه شدن شرط عدم ابلاغ واقعی اخطاریه در ماده 303 ق.آ.د.م. تحولی در شرایط غیابی محسوب شدن حکم بدوی ایجاد کرده و مصادیق حکم غیابی مرحله بدوی را به حداقل رسانده است. این در حالی است که قانون گذار این شرط را در ماده 364 ق.آ.د.م. نیاورده است و همین مطلب سبب تفاوت قابل توجه حکم غیابی مرحله تجدیدنظر و حکم غیابی مرحله بدوی شده است.
    کلیدواژگان: ابلاغ واقعی، جلسه دادرسی، لایحه دفاعیه، مرحله بدوی، مرحله تجدیدنظر، واخواهی
  • حسن بادینی، کریم ایمانی* صفحات 51-72
    توسعه شگرف تکنولوژی و افزایش شرایط و محیط‏های خطرناک منجر به افزایش و تنوع مصادیق ورود زیان به اشخاص و در نتیجه ضرورت توسعه نهادهای حقوقی برای مقابله با چنین زیان‏هایی شده است. نهاد حقوقی «هشدار» یکی از راه‏کارهای حقوقی است که در نظام‏های حقوقی پیشرفته برای مقابله با زیان‏های یادشده توسعه یافته است. این نهاد حقوقی علاوه بر پیشگیری از وقوع چنین زیان‏هایی مانع ایجاد مسیولیت مدنی تولیدکنندگان یا کاهش آن و همچنین سبب رفع یا کاهش مسیولیت متصدیان محیط‏های خطرناک می‏شود. اما متاسفانه در نهاد قانون گذاری نظام نوین مسیولیت مدنی درباره این موضوع مهم توجه شایان ذکری به این نهاد حقوقی نشده است. نوشتار حاضر به ارزیابی دیدگاه‏های موجود در خصوص نهاد هشدار پرداخته است. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که معیار «توجه به تمام اوضاع و احوال حاکم بر قضیه» از مطلوبیت بیشتری برخوردار است و نیاز به احراز همه شرایط نیست.
    کلیدواژگان: تکلیف به دادن هشدار، مسئولیت مدنی، هشدار‏دهنده، هشدارگیرنده
  • بیژن حاجی عزیزی*، فیض الله جعفری، رضا توکلی نهاد صفحات 73-92
    اساس اخلاق عدالت است و عدالت نیز ایجاد تعادل میان همه ارزش ها و اهداف است. در حوزه مسیولیت مدنی، قاعده ای اخلاقی خواهد بود که مجموع اهداف مسیولیت مدنی را بهتر تامین کند. بر این اساس، در مواردی که مسیولیت محض بتواند اهداف مسیولیت مدنی را بهتر برآورده سازد اعمال آن کاملا اخلاقی خواهد بود. هدف از تحمیل مسیولیت مدنی تنبیه و مجازات نیست؛ بلکه بازگرداندن طرفین به وضعیت متعادل قبل از وقوع حادثه است. از این رو، سوءنیت و تقصیر از جمله شروط الزامی در مسیولیت عامل زیانی که این تعادل را به هم زده نیستند. در برخی موارد، هم در مسیولیت محض هم در مبنای تقصیر، مسیولیت به شخصی تحمیل می شود که تقصیری مرتکب نشده است. در مواردی که هیچ یک از طرفین مرتکب تقصیر نشده باشند تقصیر نمی تواند عاملی برای تخصیص مسیولیت باشد. در این شرایط، آنچه می تواند تحمیل هزینه ها را بر یکی از طرفین توجیه کند رابطه سببیت و انتسابی است که میان فعل و خسارت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تقصیر، مسئولیت محض، مسئولیت مدنی
  • سید علیرضا رضائی، رضا معبودی نیشابوری*، اعظم انصاری، عبدالله خدابخشی صفحات 93-122

    میانجی گری به دلیل ایجاد امکان حل وفصل دعوا به صورت مسالمت آمیز و تعیین نتیجه دعوا توسط خود طرفین روشی مناسب جهت حل اختلافات است. میانجی گری برخط در اختلافات مربوط به تجارت الکترونیک این امکان را برای اشخاص و فعالان تجاری فراهم می سازد که به رغم بعد مسافت و عدم امکان ملاقات حضوری دعوای خود را به صورت مسالمت آمیز حل وفصل کنند. در پژوهش حاضر، میانجی گری برخط از منظر «مفهوم و ویژگی ها»، «مزایا»، «معایب»، «فرایند»، «دعاوی قابل ارجاع»، «اجرای نتیجه»، و «راهکارهای موجود جهت پیشرفت» مورد بررسی قرار گرفت تا با روشن شدن جوانب حقوقی مختلف روش حل اختلاف یادشده اشخاص بتوانند در خصوص مناسب بودن استفاده از این روش حل اختلاف تصمیم بگیرند. مقاله حاضر به این نتیجه نایل آمد که با توجه به ظهور تکنولوژی های متعدد استفاده از میانجی گری برخط میسر است. در عین حال فقدان قابلیت اجرایی نتیجه میانجی گری برخط در اکثر موارد و فقدان تضمین برای عدم افشای اطلاعات محرمانه در فرایند حل اختلاف آن جزء مشکلات اساسی روش یادشده است که با وضع قوانین جامع و آموزش میانجیان می توان این مشکلات را برطرف کرد.

    کلیدواژگان: حل اختلاف برخط، دعاوی اینترنتی، سازش، محرمانگی
  • علیرضا باریکلو* صفحات 123-145

    هرچند تحقق عدالت در رابطه قراردادی یکی از کارکردهای حقوق قراردادهای معاصر تلقی شده است، از منظر اجرایی، قابل بررسی است که آیا حقوق قراردادها باید نقش اثباتی و ایجابی ایفا کند یا صرفا می تواند نقش بازدارندگی از بی عدالتی را دارا باشد. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی ثابت شد با توجه به لزوم حمایت از اصل حاکمیت اراده حقوق قراردادها نقش مانعیت از بی عدالتی دارد . در این باره هرچند معیارهایی مانند عدم تساوی ارزش اقتصادی عوضین، شرط بندی غیرصادقانه، شروط نامناسب، عدم رعایت استحقاق ها، و امتیازات نابایست برای تشخیص بی عدالتی مطرح شده، معیار فقدان غرض عقلایی مناسب تر است. چون همه معیارهای یادشده را متضمن است.

    کلیدواژگان: تامین عدالت، حقوق قراردادها، معیار، منع از بی عدالتی
  • جعفر نوری یوشانلویی*، سجاد قاسمی صفحات 147-178
    به رغم ضرورت سرعت در رسیدگی و قطعیت آرای داوری، به دلیل ملاحظات رسیدگی منصفانه و جنبه نظم عمومی حل اختلاف، حدی ضروری از نظارت قضایی بر آرای داوری در حقوق های ملی مورد شناسایی قرار گرفته است. از جمله این نظارت ها امکان ابطال آرای داوری در دادگاه ها بر مبنای طرح دعوای طرفین اختلاف است. جز در مورد استثنایی تجدید نظرخواهی از آرای داوری داخلی در حقوق فرانسه، که با توافق طرفین منجر به یک رسیدگی ماهوی و شکلی کامل به موضوع اختلاف می شود و البته در حقوق ایران پذیرفته نشده است، در هر دو نظام حقوقی رسیدگی دادگاه ها به دعاوی ابطال آرای داوری صرفا بر اساس جهات مشخص شده ای صورت می گیرد که در قانون مقر داوری مورد تصریح قرار گرفته و از سوی طرفین اختلاف در دعوای ابطال مورد استناد قرار گرفته است و با احراز وجود یکی از جهات رای داوری ابطال می شود. در این پژوهش بررسی تطبیقی جهات ابطال آرای داوری در حقوق ایران و فرانسه آشکار می کند که در حقوق فرانسه جهات ابطال آرای داوری، به خصوص آرای بین المللی، محدودتر و انسجام جهات تعیین شده به طور کلی نسبت به حقوق ایران بیشتر است.
    کلیدواژگان: ابطال آرای داوری، جهات ابطال، داوری، رای داوری
  • محمدرسول آهنگران*، سید محسن رضوی اصل صفحات 179-196

    تجمیع املاک از جمله عملیات‏های ثبتی است که در قانون ثبت و آیین‏نامه آن مورد غفلت واقع شده است؛ درحالی که در موارد بسیار از سوی مالک یا مالکان مورد تقاضاست. به همین دلیل سازمان ثبت اسناد و املاک طی بخشنامه‏ای شرایط و شیوه تجمیع املاک را بیان کرده است که از جمله شروط آن برابری سهام مالکان مشاعی در همه قطعات مورد تجمیع است. در این تحقیق، که به شیوه توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع موجود و بررسی رویه عملی واحدهای ثبتی انجام شد، این موضوع مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است و چنین نتیجه‏گیری شد که برخلاف آنچه اکنون مورد عمل واحدهای ثبتی است می‏توان با تنظیم اقرارنامه رسمی سهام مالکان مشاعی در ملک حاصل از تجمیع را با وجود تفاوت مالکیت هر یک از آنان در قطعات مورد تجمیع مشخص و بر مبنای آن سند مالکیت مالکان مشاعی قطعه تجمیعی را صادر کرد و به دلایلی چون خلاف اصل نبودن تجمیع، قرار داشتن اقرار در راس سایر ادله در امور حقوقی، خلاف قانون نبودن تنظیم اقرارنامه رسمی جهت تجمیع، وظیفه سردفتر اسناد رسمی در احراز شرایط اقرار، قاعده لاضرر و قاعده تسلیط استناد شده است.

    کلیدواژگان: اقرارنامه، تجمیع املاک، ثبت اسناد و املاک، سند مالکیت، مالکیت مشاع
  • محمدحسین وکیلی مقدم* صفحات 197-220

    استفاده از عقد حفظ‏و‏مراقبت با هدف ایجاد تعهد به نظارت بر حسن فعالیت تجهیزات و تاسیساتی است که تداوم فعالیت یا کوتاه کردن زمان توقف آن‏ها بهره‏وری اقتصادی را محقق می‏کند. اگرچه در قوانین ایران مانند قوانین بسیاری از کشورها از این عقد به صراحت نام برده نشده، مزایای عملی آن موجب شده فعالان صنایع به شکلی گسترده در نظام‏های حقوقی مختلف از آن بهره ببرند؛ درحالی که ماهیت و اصول حاکم بر آن در برخی موارد دارای ابهام است. در این مقاله تلاش شد بر پایه مطالعه تطبیقی و تجربیات سایر کشورها ابتدا ماهیت این عقد بررسی و تبیین شود و بر مبنای اصول حاکم بر فقه اسلامی و حقوق ایران انعقاد و استفاده از آن اعتبارسنجی شود. با مقایسه عقد با نهادهای مشابه، استقلال یا هم‏پوشانی آثار و احکام آن ارزیابی و در نهایت علل توجیهی به‏ کار بردن آن تحلیل می‏شود. می‏توان گفت عقد حفظ‏ومراقبت عقدی مستقل و بی‏نام است که به واسطه عدم توجه متناسب سازوکارهای سنتی حقوق قراردادها به مفهوم بهره‏ وری اقتصادی ایجاد شده است. این عقد مهم‏ترین ابزار حمایتی در حقوق جهت پیشگیری از توقف فعالیت تجهیزاتی است که استفاده مداوم از آن‏ها با خطر تعطیلی مواجه است.

    کلیدواژگان: تعهد به مراقبت، حقوق اقتصادی، قراردادهای صنعتی، کارآمدی حقوق قراردادها
  • محمدعلی شریفی کیا*، فریده شعبانی جهرمی صفحات 221-245

    داده های شخصی قسمی از اطلاعات مربوط به حریم خصوصی افراد است و توسط قانون گذاران تحت عنوان حق بر حریم خصوصی مورد حمایت قرار گرفته است. از طرفی حمایت از کاربران در مقابل اعمال شرکت های پردازنده داده و خطراتی که ممکن است تمامیت و محرمانگی داده های شخصی ایشان را تهدید کند مستلزم آشنایی با ویژگی های این نوع خاص از داده هاست. در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی توصیفی تلاش شد با بررسی متن سند مقررات عمومی حفاظت از داده های شخصی اتحادیه اروپا و همچنین اسناد حقوقی ایرانی نظیر قانون تجارت الکترونیک، قانون جرایم رایانه ای، پیش نویس لایحه صیانت و حفاظت از داده های شخصی به تبیین ویژگی های متمایزکننده داده های شخصی از دیگر داده ها در فضای سایبر پرداخته شود. در نهایت یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که داده های شخصی لزوما مرتبط با شخص حقیقی است و نقطه اشتراکی که در همه اقسام و مصادیق داده های شخصی مشاهده می شود قید شناسنده بودن آن داده هاست؛ بدین ترتیب که اگر بتوان با استفاده از ابزار و وسایل متعارف و منطقی پردازش داده، چه به صورت مستقیم چه به صورت غیرمستقیم، صرفا و به تنهایی به هویت شخص موضوع داده (و نه اشخاص دیگر) دست پیدا کرد، داده ها شخصی تلقی خواهند شد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حفاظت از داده شخصی، داده های شخصی، شناسایی موضوع داده، فضای سایبر، مقررات عمومی حفاظت از داده های شخصی اروپا
  • محسن ایزانلو*، امیر غفاری، طاها عرب اسدی صفحات 247-270
    یکی از مباحث مهم، که در مباحث حقوق ایران معمولا مغفول واقع می شود، تاثیر ارتکاب عمل نامشروع بر حقوق اشخاص است. در این رابطه، اصل ممنوعیت استناد به عمل نامشروع خویش اقتضای آن دارد که آلوده بودن دستان شخص در نتیجه ارتکاب عملی ناروا منجر به محرومیتش از دیگر حقوقی شود که در شرایط عادی از این رهگذر بدو می رسیده است. در این اثر تلاش شد با استفاده از روش تحلیلی کتابخانه ای به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که آیا اشخاص از استناد به عمل نامشروع خویش ممنوع هستند؟ موارد و مصادیق ممنوعیت استناد به عمل نامشروع خویش کدام است و اثر وضعی چنین ممنوعیتی چیست؟ در پاسخ به این پرسش‏ها و با بهره گیری و تحلیل آثار فقها به این نتیجه دست یافته شد که پذیرش این اصل، تحت شرایطی، هیچ ناسازگاری با مبانی نظام حقوقی ما ندارد و در قوانین موجود پاسخ هایی درخور به مثابه ضمانت اجرای مناسب این اصل می توان یافت.
    کلیدواژگان: اخلاق و حقوق، اصول کلی حقوقی، حرمت نفاق، ممنوعیت استناد به عمل نامشروع خویش
  • احمد اسفندیاری* صفحات 271-289
    با اینکه مطابق اصل رومی «قرارداد باید نگهداری شود»، که الهام بخش قانون مدنی هلند است، اولویت اجرای اجباری تعهد بر روش های جبرانی، مانند جبران خسارت و فسخ، در حقوق این کشور پذیرفته شده است، با سکوت قوانین موضوعه در این مورد، دیوان عالی این کشور اعمال آن را به دو وصف «علی البدلی بودن» و «متناسب بودن» مقید کرد. به این معنی هرگاه مرجع قضایی با استفاده از طرق جبرانی، مانند صدور حکم به پرداخت خسارت و فسخ، بتواند خلل ناشی از نقض قرارداد را مرتفع کند، می‏تواند از صدور حکم به اجرای اجباری تعهد خودداری ورزد و صرفا در صورتی چنین حکمی می‏دهد که منافعی که بستانکار از این راه می‏برد با زیان های وارد به بدهکار متناسب باشد. در حقوق ایران نیز به رغم برخی نصوص، که دلالت بر لزوم وفای به عقد و شرط دارد و به نظر برخی امتناع دادگاه از صدور حکم به اجرای اجباری تعهد پیش از متعذر شدن اجرا آن را غیرممکن می‏کند، در صورت نبود توازن میان منافع بستانکار و زیان بدهکار، قواعدی مانند لاحرج و لاضرر دست دادگاه را برای خودداری از صدور حکم به اجرای اجباری تعهد باز می‏گذارد.
    کلیدواژگان: اجرای اجباری، توازن، صلاحدید، علی البدلی بودن، متناسب بودن
|
  • Mostafa Elsan *, Sajjad Mazloumi, MohammadReza Fathi Pages 1-24

    The abuse of the rights in Iran - like other countries - is prohibited and unpleasant, as Principle 40 of the Constitution addresses, but several factors such as gaps in Acts and regulations, the strict formalities of Islamic banking in Interest-Free banking operations Act and related directives and instructions, an important issue called "money", weakness of official documents- In the light of judicial procedure and regulations contrary to Article 22 of the Act on Registration of Deeds and Property- and the challenge of always being accompanied by so-called "inflation" has paved the ground for the misuse of banking contracts. Different types of abuse, depending on the case, can be committed by the customer (depositor or recipient of bank facilities) or by the bank. Abuse can also be at the time of concluding a bank contract or at the implementation stage and even years after the termination of the contract. In this article, various related hypotheses are examined based on the doctrine and jurisprudence.

    Keywords: Banking Agreement, abuse, judicial procedure, Bank, Customer
  • Mahdi Hasanzadeh * Pages 25-49
    The conditions to consider a first instance verdict absentia are mentioned in Article 303 of the Code of Civil Procedure which states the absence in the hearing and the lack of written defense and the lack of actual notification of the notice as conditions for the sentence to be considered in absentia. The expression of article 303 of the Code of Civil Procedure shall be noted and investigated in several ways. Article 364 of the Code of Civil Procedure has also stated the conditions of the absentia verdict in the appeal stage, which are different from the absentia verdict in the first instance stage. The expression of this article also has some notable points that need to be studied and analyzed. The examination of the issue shows that adding the condition of “lack of actual notification” mentioned in Article 303 of the Code of Civil Procedure has created a change in the conditions of a verdict to be considered absentia in the first instance stage and has minimized the instances of an absentia verdict in the this stage. However, the legislator did not include this condition in Article 364 of the Code of Civil Procedure, and this has led to a significant difference between the absentia verdict in the appeal stage and the absentia verdict in the first instance stage.
    Keywords: Actual Notification, Hearing, Written Defense, First Instance Stage, Appeal Stage
  • Hasan Badini, Karim Imani * Pages 51-72
    Astonishing developments in technology and the rise of dangerous settings have increased and diversified examples of situations that may inflict damage on individuals. Hence it has been indispensable to develop legal institutions to counter such damages. The duty to warn is one of these institutions that has been developed and applied in modern legal systems. The duty to warn not only has preventive effects; it also can prevent manufacturers' civil liability from happening or at least it can diminish it. The duty to warn can also prevent or lower civil liability of operators of dangerous settings. Despite these pros brought about by the duty to warn, our legal system does not deal with it adequately, if not at all. This article critically examines the existing scholarship on the duty to warn. It concludes that "all circumstances of the case" is an appropriate criterion to adopt in order to establish liability.
    Keywords: Duty to Warn, civil liability, Warner, Receiver of Warning
  • Bijan Haji Azizi *, Feizollah Jafari, Reza Tavakoli Nahad Pages 73-92
    The basis of morality is justice. Justice is also a balance between all values and goals. In the law of torts, a rule that better meets the overall objectives of the law of torts would be moral. Accordingly, in cases where strict liability can better meet the objectives of the law of torts, its application will be entirely moral. The purpose of imposing tort liability is not to punish, but to return the parties to a balanced situation that the parties had before the incident. Therefore, in the injurer's liability who upset this balance, malice and negligence are not among the necessary conditions. In some cases, either strict or negligence liability regime, liability is imposed on a person who has not committed a fault. In cases where neither party has committed a fault, the fault cannot be a factor in assigning liability. In these circumstances, what can justify the imposition of costs on one of the parties, the injurer, is the causal and attributive relationship that exists between the action and the damage.
    Keywords: Torts, strict liability, Negligence, Moral
  • Seyed Alireza Rezaee, Reza Maboudi Neishabouri *, Azam Ansari, Abdollah Khodabakhshi Pages 93-122

    Mediation is an appropriate dispute resolution method because of the possibility of resolving disputes peacefully and determining the outcome of the dispute by the parties.  Online mediation in e-commerce disputes, despite of the special circumstances of the parties due to the distance and impossibility of face-to-face meeting, allow individuals and business activists to resolve their disputes peacefully. In the current study, online mediation has been studied In terms of  "concept and characteristics", "advantages", "disadvantages", "process", "resolvable disputes", "enforcement of outcome" and "existing strategies for progress",  so that by clarifying the different legal aspects of this dispute resolution method, individuals can decide whether it is appropriate to use this dispute resolution method or not. Finally, the present article has reached the conclusion that due to the emergence of various technologies, in most disputes, online mediation can be exploited. At the same time, the lack of enforceability of online mediation results in most cases and the lack of guarantee for non- disclosure of confidential information in the dispute resolution process are the main problems of this method that can be solved by enacting comprehensive rules and training mediators.

    Keywords: Conciliation, Confidentiality, Internet Disputes, Online Dispute Resolution
  • Alireza Bariklou * Pages 123-145

    Although ‌ Administration of justice in the contractual relation has been proposed as one of the functions of contemporary contract law, but from an executive point of view, it can be examined whether contract law should play a positive role or can only play the role of preventing injustice. In this article, by descriptive-analytical method, it was proved that due to Necessity of protection of will principle, contract law has a role in preventing injustice. In this regard, although several criteria such as exchange of unequal economic values, dishonest wager, inappropriate terms, undeserved return and advantage, have been proposed to detect injustice, but the criterion of lack of rational purpose or unrasoablness is more appropriate than others because it includes all the above criteria.

    Keywords: Administration of justice, Prohibition of injustice, contract law, Criteria
  • Jafar Nory Yoshanloey *, Sajjad Ghasemi Pages 147-178
    Despite the necessity of speed and irrevocability of arbitral awards, because of considerations of due process and public order in dispute resolution a certain limit of judicial review on arbitral awards has been recognized in national legal systems including annulment of arbitral awards on the basis of a disputing party litigation. Except for appeal from arbitral awards in French law for domestic awards which with the agreement of the parties leads to a de novo judicial review and in Iranian law is not allowed, hearing an annulment case in both legal systems is only on the basis of the grounds which have been referred to by the parties and court may annules an arbitral award accordingly. In this article, comparative study of grounds for annulment of arbitral awards in French and Iranian law reveals that in French law the grounds for annulment of arbitral awards are more limited especially in international awards and more coherent than Iranian law.
    Keywords: rbitration, annulment of arbitral awards, arbitral awards, grounds for annulment
  • MohammadRasool Ahangaran *, Seyed Mohsen Razavi Asl Pages 179-196

    Real estate aggregation is one of registration operations which is neglected in property registration law and its regulations, meanwhile lots of owners demanded for it. Because of that the property and deeds registration office has declared a circular of conditions and method of real estate aggregation which one of its conditions is the equality of common ownership shares in all aggregated units. In this research we have investigated based on analytical descriptive  method, accorded to existed sources and practical method of registration units. We have concluded that it's possible to issue title deed for common owners of aggregated unit by adjusting formal declaration for portions of owners regardless of difference in ownership of each part of aggregated unit contrary to routine of registration units and we proved to jurisprudential rule of domination, harmless juris prudential rule, duty of notary public in confirmation of conditions, not being against the rule of formal declaration for aggregation, being of confession on the top of other proves in legal affairs and not being against the principle of aggregation.

    Keywords: Formal declaration, real estate aggregation, common ownership, property, deeds registration
  • MohammadHosein Vakili Moghadam * Pages 197-220

    The purpose of maintenance contract is to create an obligation to monitor the good operation of the equipment and facilities, which their continuation of the activity or the shortening of their downtime will improve economic efficiency. Although in the law of Iran, like the laws of many countries, this contract is not mentioned explicitly; but its practical benefits have persuaded industry activists to take advantage of it widely, while the nature and principles governing it are ambiguous in some cases. This article, based on comparative study and the principles of Islamic jurisprudence and Iranian law tries to examine and explain the nature of this contract. In the following, its independence or overlapping effects and provisions are evaluated by comparing with the similar institutions, and finally, the reasons justifying its use are analyzed. As a result, it is safe to say that the maintenance contract is an independent contract that is created due to the lack of appropriate attention of the traditional mechanisms of contract law to the concept of economic efficiency. This contract is the primary protection tool in law to prevent the stoppage of the equipment whose continuous use is facing the risk of shutdown.

    Keywords: Commitment to Care, Economic law, Industrial Contracts, Efficiency of Contract Law
  • MohammadAli Sharifi Kia *, Farideh Shabani Jahromi Pages 221-245

    Personal data is a piece of information about the privacy of individuals and is protected by lawmakers as a right to privacy. On the other hand, protecting users against the actions of data processing companies and the risks that may threaten the integrity and confidentiality of their personal data, requires familiarity with the characteristics of this particular type of data. The present study, using descriptive analytical method, tries to examine the text of the EU General Data Protection Regulation document as well as Iranian legal documents such as the Electronic Commerce Law of the Islamic Republic of Iran, Iranian electronic crime law and the draft bill on personal data protection, to explain the distinguishing features of personal data from other types of data in cyberspace. Finally, the findings of the present study indicate that personal data are necessarily related to the natural person and the common point which is observed in all types and instances of personal data, is the identifiability of data, thus if the identity of the data subject (and not other persons) can be accessed, either directly or indirectly, using conventional and logical data processing tools and devices, the data will be considered personal.

    Keywords: Privacy, cyberspace, Personal Data, General Data Protection Regulation (2016), Personal Data Protection, Data Subject Identification
  • Mohsen Izanloo *, Amir Ghaffari, Taha Arabasadi Pages 247-270
    One of the important issues which is usually neglected in the Iranian Legal literature is the impact of wrongdoing on rights of the wrongdoer from which would other they would have benefited. In the present paper we endeavor to address the complex issues by using analytical-library method which pertains to the legal doctrine of “ex turpi causa non oritur actio” what are the cases and examples and what is its legal effect. We have sought to base the said doctrine on Islamic canons and maxims, thus justifying its application under Iranian positive law. In response to the said questions and by using and analyzing the Islamic documents we came to the conclusion that the doctrine of clean hands under certain conditions has no inconsistency with the foundations of our legal system, and there exists adequate remedies for said doctrine in order to be applied.
    Keywords: Ex turpi causa non oritur action, Clean Hands Doctrine, Ethics, Law, General Legal Principles, Respect for Hypocrisy
  • Ahmad Esfandiari * Pages 271-289
    Although, according to Roman principle, "The Agreements Must be Kept"-which is inspiring for Dutch Civil Law- the priority of enforcing the Specific Performance over compensation and termination has been accepted,  due to silence of law about it, the Supreme Court of this country, restricts its application to 2 items subsidiarity and proportionality. This means that whenever the judicial authority is able to eliminate the impediment caused by breach of the contract by using compensatory methods such as issuing a verdict for payment of damages and termination, it can refuse to issue a verdict for specific performance and gives such a decision only when the benefits that the creditor gets in this way are proportional to the losses incurred by the debtor. In Iranian law, in spite of some texts - which indicate the need to fulfill the contract and terms and conditions, and according to some opinions, the refusal of the court to issue a verdict for specific performance, before the impossibility of its performance is impossible-, In case there is no balance between the interests of the creditor and the loss of the debtor, rules such as no-hardship and no-harm leave the court free to refrain from issuing a judgment to enforce the specific performance.
    Keywords: specific performance, discretion, Balancing, Subsidiarity, Proportionality