فهرست مطالب

نشریه حکمت اسرا
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد ملکی*، محمدرضا مصطفی پور صفحات 5-28

    قرآن کریم، کتاب استدلال و برهان است تا آنجا که بیش از سیصد مرتبه دعوت به تعقل نموده و حتی از مخالفان خود طلب برهان کرده است. با این حال برخی معتقدند قرآن، برهانی بر اثبات وجود حق تعالی که اساس توحید و رکن همه ادیان شمرده می شود اقامه نفرموده است. لذا این پژوهش در صدد است با تمرکز بر آراء و نظریات حضرت آیت لله جوادی آملی، اثبات نماید که می توان براهینی بر اثبات وجود حق تعالی از این کتاب آسمانی استفاده نمود و چنین ادعا نمود که هرچند اصل هستی مبدا در بسیاری از آیات مفروغ عنه و مسلم گرفته شده است، لکن چنین نیست که قرآن هیچ گاه به آن نپرداخته باشد. این پژوهش در همین راستا، دو برهان از براهین عقلی و فلسفی اثبات وجود حق تعالی یعنی برهان «امکان و وجوب» و «امکان فقری» را مورد توجه قرار داده و با استنباط مقدمات آن ها از قرآن کریم، اقامه برهان بر وجود خدا در قرآن را به اثبات رسانیده است. لازم به ذکر است، انجام پژوهش هایی از این دست می تواند جلوه ای از تفکیک ناپذیری قرآن و برهان و نمایی از اعجاز علمی این کتاب آسمانی را به سهم خود آشکار نماید.

    کلیدواژگان: برهان، وجود خدا، قرآن، آیت لله جوادی آملی، امکان و وجوب، امکان فقری.
  • مرتضی عرفانی*، حسن رهبر صفحات 29-52

    پژوهندگان در این نگاشت بر این باورند که نزاع اصالت وجود یا ماهیت نه تنها لفظی نیست بلکه یک چالش متافیزیکی مهم میان اصالت وحدت با اصالت کثرت محسوب می شود که  هریک از این دو اصل می تواند نتایج کلامی متفاوتی را در پی داشته باشد. پیرامون انتساب اصالت ماهیت به سهروردی در بین محققان معاصر سه دیدگاه مهم را می توان از هم تفکیک کرد: نخست، دیدگاهی که  انتساب اصالت ماهیت به شیخ اشراق را نفی می کند و حتی وی را مبتکر اصالت وجود می داند. دوم، نظرگاهی که این انتساب را به صراحت نفی نمی کند اما براساس شواهدی از اصالت وجود در سخنان او، چنین می انگارد که روح حکمت اشراق اصالت وجودی است. سوم، دیدگاه آیت الله جوادی آملی و برخی محققان دیگر که نظام حکمت سهروردی را مبتنی بر اصالت ماهیت و کثرت و از این رو در مقابل نظام اصالت وجود صدرایی ، که مبتنی بر وحدت وجود است، می پندارد. نگارندگان در این پژوهش با روشی تحلیلی انتقادی، بر پایه مطالعه آثار سهروردی و سهروردی پژوهان، می کوشند ضمن نقادی دیدگاه های سه گانه، وجوه برتری نظرگاه آیت الله جوادی آملی را تبیین نمایند و ادله خود بر رد دیدگاه های دیگر را به منصه ظهور رسانند.

    کلیدواژگان: اصالت ماهیت، اصالت وجود، سهروردی، وحدت، کثرت، آیت الله جوادی آملی
  • زهرا عابدی*، احمد عابدی صفحات 53-84

    نظریه ی چندمعنایی در تفسیر قرآن به رویکردی تفسیری عرفانی نظر دارد که ریشه در تاویل پذیری قرآن داشته و مطابق با آن کلمات و تعابیر قرآنی حاوی معانی گوناگونی است و هر کدام از این معانی در جای خود معتبر است و نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد. اما آیا پذیرش چندمعنایی خود مانعی در برابر تفسیر قرآن نیست؟ چگونه می توان میان اقوال متغایر مفسرین جمع کرد؟ آیا جمع میان این اقوال که ریشه در تکثرگرایی عرفانی دارد نتیجه ای تفسیری نیز به همراه خواهد داشت؟ تفسیر عین الاعیان نوشته شمس الدین محمد فناری که به تفسیر سوره حمد اختصاص دارد، نمونه و الگوی مناسبی است که کیفیت به کارگیری چندمعنایی در تفسیر قرآن و نیز نتایج آن را به روشنی نشان می دهد. فناری در تفسیر کلمات «الحمد»، «رب العالمین»، «یوم الدین» و نیز در بیان تفاوت دو صفت الهی «الرحمن» و «الرحیم»، اقوال گوناگون مفسران را نقل کرده تلاش می کند به معنایی گسترده از آیات دست یابد تا نشان دهد قرآن کریم دریایی بی کران از معانی است. کاربست چندمعنایی در تفسیر عین الاعیان گویای آن است که این رویکرد می تواند لایه هایی از معانی قرآن را بازگو کند که در رویکرد تک معنایی، مغفول می ماند.

    کلیدواژگان: تفسیر عین الاعیان، ابن فناری، رویکرد تک معنایی، نظریه چندمعنایی. قرآن کریم.
  • زینب رامه، سید حمیدرضا میرعظیمی*، محمود شیخ صفحات 85-115

    «راه» از مفاهیم موردتوجه قرآن کریم است که با واژگان گوناگونی مانند «سبیل»، «طریق» و «صراط» در آیات آمده است. در زبان فارسی همه این واژگان به معنای راه اند، اما در قرآن کریم و نوشته های مفسران صوفی شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر دارند. از آنجا که به مفهوم صراط در مقاله ای مستقل پرداخته ایم، در پژوهش حاضر به مفهوم «سبیل» و «طریق» و برخی مفاهیم کم کاربردتر از راه در آیات قرآن پرداخته شده است. مساله پژوهش حاضر یافتن مفهوم راه و وجوه معنایی دو واژه مذکور و مصادیق آنها در آیات قرآن و تفسیر و تاویل آنها از تفاسیر عرفانی پنج عارف پیش از ابن عربی در بحثی تبیینی - تطبیقی است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر با تبیین و مقایسه این مفاهیم از دیدگاه تفاسیر عرفانی یاد شده؛ اشتراکات و تفاوتهای آنها و مصادیق شان را منکشف می سازد.

    کلیدواژگان: تفسیر عرفانی، عرفان اسلامی، سبیل، طریق، راه
  • سید جابر موسوی راد* صفحات 117-145

    ریچارد سویین برن معتقد است که حیات پس از مرگ تنها در صورتی ممکن است که انسان دارای نفس مجردی باشد که بعد از مرگ باقی مانده و هویت انسان را حفظ نماید. بدین جهت وی تلاش می کند با اثبات نفس، حیات پس از مرگ را حقیقتی ممکن و محتمل بداند. وی ایراداتی چون عدم تبیین کیفیت ارتباط دو جوهر کاملا متفاوت، عدم تبیین علت ارتباط نفس با بدنی خاص و ناسازگاری با اصل بستگی علی فیزیکی را نادرست دانسته و معتقد است پذیرش نفس با هیچ مشکل عقلی و فلسفی مواجه نیست. بعد از پاسخ به مشکلات پذیرش نفس، وی تلاش می کند بر مبنای اموری چون وحدت هویت شخصی، آگاهی، وجود همزمان حالات ذهنی و استدلال امکانی وجود نفس را اثبات نماید. این مقاله ضمن بررسی و نقد برخی ادله ی سویین برن، از برخی ادله ی دیگر ارایه شده توسط وی دفاع نموده و بر این اساس، ممکن و محتمل بودن حیات پس از مرگ را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سوئین برن، حیات پس از مرگ، نفس، دوگانه انگاری جوهری
  • مطهره شکوئی پورعالی نام*، رضا الهی منش، محمد کیوانفر صفحات 147-181

    محب الله الله آبادی از بزرگان سلسله چشتیه در هندوستان و از مدافعان سرسخت ابن عربی و اندیشه وحدت وجود است. این مقاله ویژگی های شرح فارسی الله آبادی (نسخه خطی) را بررسی می کند. مقاله می کوشد با تقسیم ویژگی ها به دو دسته صوری (روشی) و محتوایی با تمرکز بر محتوا کیفیت و جایگاه شرح الله آبادی را در میان شروح مختلف فصوص نشان دهد. تمرکز اصلی مقاله بر خرده گیری های ملایم الله آبادی بر ابن عربی و نیز انتقادات او بر قیصری و شارحان دیگر خواهد بود. نتیجه آنکه به رغم دقت ورزی های الله آبادی، که نشان از شخصیت مستقل و نیز تسلط او بر متن دارد، بجز چند مورد اختلاف عمدتا استحسانی در تفسیر آیات قرآنی، عمده خرده گیری های معدود او نسبت به ابن عربی در حوزه لفظی و عبارت پردازی قرار می گیرد. اشکالات او به قیصری نیز منحصر در تفسیر لفظی متن فصوص است و هیچگاه از چارچوب اندیشه ورزی حاکم بر عرفان نظری که آثار قیصری از جلوات مهم آن محسوب می شود خارج نمی شود. با این همه، در میان معدود شروح فارسی فصوص، شرح الله آبادی مستقل ترین شرح فصوص نسبت به شرح قیصری است و در مجموع، می توان «ارزش افزوده» شرح الله آبادی را در ترجمه تفسیری دقیق او از فصوص به فارسی دانست که البته از فارسی معاصر دور است.

    کلیدواژگان: ابن عربی، فصوص الحکم، شرح فصوص الحکم، محب الله الله آبادی، داوود قیصری، نسخه خطی
|
  • Morteza Erfani *, Hassan Rahbar Pages 29-52

    The authors of this article believe that the conflict between the Principality of existence or Essence is not only verbal but also an important metaphysical challenge between the Originality of Unity and the Originality of Plurality, each of which can have different theological consequences. Regarding the attribution of the the Principality of Essence to Suhrawardi among contemporary scholars, three important views can be distinguished: First, a view that denies the attribution of the Principality of Essence to Sheikh Ishraq and even considers him the originator of the Principality of Existence. Second, a view that does not explicitly deny this attribution, but based on evidence of the Principality of Existence in his words, concludes that the Principality of Existence is the basis of Suhrawardi''s philosophy. Third, the view of Ayatollah Javadi Amoli and some other scholars who consider the system of Suhrawardi''s philosophy based on the Principality of Essence and plurality and therefore contrast it with Mulla Sadra''s philosophical system, which is based on the unity of existence. In this article, the authors use a critical analytical method, based on the study of the works of Suhrawardi and his researchers, while criticizing the three views, to explain the superiority of Ayatollah Javadi Amoli''s point of view and to present their arguments for rejecting other views.

    Keywords: Principality of Essence, principality of existence, Suhrawardi, Unity, plurality, Ayatollah Javadi Amoli
  • Zahra Abedi *, Ahmad Abedi Pages 53-84

    Topic: The application of the theory of "multiple meanings" in the mystical interpretation of Ain Al-A'ayanThe author is Zahra Abedi, a PhD student specializing in Quranic and Hadith sciences.Supervisor Dr. Ahmed Abedi, assistant professor of Qom UniversityAbstractThe theory of multiple meanings in the interpretation of the Qur'an refers to an interpretive approach according to which the words and interpretations of the Qur'an contain various meanings and each of these meanings is valid in its place and one cannot be preferred over the other. But this approach is always faced with the question of how to combine the different statements of commentators? And will the sum of these sayings bring an interpretative result?Tafsir Ain Alaayan written by Shamsuddin Mohammad Fanari which is dedicated to the interpretation of Surah Hamd and is a good model that clearly shows the quality of using multiple meanings in the interpretation of the Qur'an and its results.In the interpretation of the words "Al-Hamd", "Rab Al-Alamin", "Yum al-Din" and also in explaining the difference between the two divine attributes "Al-Rahman" and "Al-Rahim", Fanari quotes various commentators' sayings and tries to achieve a broad meaning of the verses in order to It shows that the Holy Quran is an infinite sea of ​​meanings. The use of polysemy means that this approach can tell the layers of meanings of the Qur'an that are neglected in the monosemantic approach.key words: Multiple meanings, Ibn Fanari, Tafsir Ain Alaayan, Tafsir,

    Keywords: Tafsir Ain Alaian, Ibn Fanari, Multiple Meanings in the Qur'an
  • Zeinab Rameh, Seyyed Hamidreza Mirazimi *, Mahmoud Sheikh Pages 85-115

    "The path" is one of the important concepts of the Holy Quran, which is used with various terms such as "mustache", "path" and "straat". In Persian, all these words have the meaning of path, but in the Holy Quran and the writings of Sufi commentators, they have differences with each other. The importance of this concept is so much that they have used it a lot in mystical interpretations. In this regard, the present research has explained its examples by examining more than two hundred verses of the Qur''an and referring to the interpretation books of five ancient mystics. Examining the words of the road and their examples and characteristics is one of the topics of interest in the present research. These examples include: the path of guidance and happiness, jihad in the way of God, blame and rebuke, endurance and stability.

    Keywords: mystical interpretation, Islamic mysticism, mustache, tariq, Way
  • Seyyed Jaaber Mousavirad * Pages 117-145

    Richard Swinburne holds that the life after death is possible only if human being has a soul that remains after death and preserves human identity. For this reason, he attempts to make life after death a possible and probable truth by proving the existence of soul. He considers objections such as "not explaining the quality of communication between two completely different essences", "not explaining the reason for the soul's relationship with a particular body" and "incompatibility with the principle of physical causal closure", and believes that the acceptance of soul does not face any intellectual or philosophical problems. After answering the problems of the theory of the soul, he endeavors to prove the existence of the soul on the basis of the following arguments: personal identity, consciousness, the simultaneous existence of mental states, and the argument from possibility. This article, while examining and criticizing some of Swinburne's arguments, defends some of the other arguments presented by him and, accordingly, shows the possibility of life after death.

    Keywords: Swinburne, life after death, soul, substance dualism
  • Motahareh Shokouei Pour Ali Nam *, Reza Elahimanesh, Mohammad Keivanfar Pages 147-181

    Mohibullah Allahabadi is one of the elders of the Chishtiyya dynasty in India and one of the staunch defenders of Ibn Arabi and the idea of unity of Being. This article examines the features of Allahabadi's Farsi commentary (manuscript). The article tries to show the quality and position of Allahabadi's commentary among the different commentaries of Fusus by dividing the features into two categories: formal (method) and content, focusing on the content. The main focus of the article will be on Allahabadi's mild criticisms of Ibn Arabi as well as his criticisms of Qeisari and other commentators. The result is that, despite Allahabadi's meticulousness, which shows his independent character and mastery of the text, except for a few cases of mostly favorable differences in the interpretation of Quranic verses, most of his few criticisms towards Ibn Arabi are in the field of vocabulary and phrasing. His objections to Qeisari are also limited to the literal interpretation of the text of Fusus and never leave the framework of thinking that governs theoretical mysticism, of which Qeisari's works are considered one of the most important aspects. However, among the few Persian commentaries of Fusus, Allahabadi's commentary is the most independent commentary on Fusus compared to Qeisari's, and in general, the "added value" of Allahabadi's commentary can be seen in his accurate translation of Fusus into Persian, which is of course far from contemporary Persian.

    Keywords: Ibn Arabi, Fusus al-Hikm, commentary of Fusus al-Hikm, Mohibullah AllahAbadi, Davood Qeisari, Manuscript