فهرست مطالب

طب کار - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1401)

نشریه طب کار
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا اردودری*، احسان الله حبیبی صفحات 1-9
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار بیشتر در اندامهای فوقانی میافتد و موجب ناتوانی میگردد. زمانی که درک افراد از تواناییهایشان مدنظر باشد، پرسشنامه ها ابزاری مفید و با ارزش محسوب میگردند. پرسشنامه ها میتواند برای سنجش علایم بیماریها و ناتوانیها موثر واقع گردند. لذا برآن شدیم که به بررسی همبستگی نتایج حاصل از پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک با پرسشنامه DASH بپردازیم.

    روش اجرا:

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی میباشد که به روش نمونه گیری تصادفی روی 82 نفر خانم مونتاژکار انجام شد. برای بررسی همبستگی نتایج حاصل از پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک با پرسشنامه DASH از آزمون کای دو و اسپیرمن استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار20 SPSS انجام و 05/0  P value <معنادار تلقی گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، نتایج پرسشنامه DASH با متغیرهای مورد مطالعه، مشابه نتایج پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک شد. ضمنا در اکثر سوالات بین این دو پرسشنامه رابطه معناداری یافت گردید(05/0 P value <). میانگین نمره DASH 85/14±60/19 بدست آمد و 9/ 65 %  افراد دارای مشکل خفیف در اندام فوقانی بودند. ضمنا، 8/76% شرکت کنندگان، دچار ناراحتی در ناحیه مچ دست شده که از این تعداد 3/46% ناراحتی خفیفی را تجربه کرده بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج  بیانگر کاربردی بودن پرسشنامه DASH در زمینه صنعتی و شغلی می باشد. بنابراین،  به دلیل رابطه نزدیک بین دو پرسشنامه می توان از پرسشنامه DASH به جای پرسشنامه اختصاصی مچ و دست نوردیک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نوردیک، DASH، اندام فوقانی، مچ و دست
  • محمدحسین داوری، مجاهده سلمانی، مرجان غروی، مژگان پیری اردکانی* صفحات 10-15
    مقدمه

    سرب فلزی سمی است که در پوسته زمین یافت می‏شود و به علت چگالی، شکل پذیری، مقاومت بالا و نقطه ذوب پایین، از 7000 سال پیش مورداستفاده بشر بوده است. استفاده وسیع از این فلز در صنعت، علاوه بر مواجهه شاغلین، منجر به آلودگی گسترده محیط‏‏‏زیست‏ و بروز مشکلات سلامت عمومی در بسیاری از نقاط جهان شده است. با توجه به گستردگی استفاده از سرب در مشاغل مختلف و اهمیت عوارض ناشی از آن، درمان شاغلین دارای علایم مواجهه با این ماده اهمیت خاصی در طب کار و سلامت شغلی کشورها داشته است، لذا در این مقاله، به مروری بر رویکرد به علایم ناشی از مواجهه با سرب  شاغلین دارای مسمومیت با سرب می پردازیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه باهدف بررسی درمان های موجود جهت کنترل عوارض ناشی از مواجهه با سرب در محیط های کاری، بانک های اطلاعاتی GoogleScholar, PubMed, Scopus از سال 1980 تا 2021 و همچنین دستورالعمل های CDC, ACOEM, OSHA, WHO  و ATSDR با روش جستجوی موضوعی بررسی شد.تعداد 19 مقاله و 5 دستورالعمل انتخاب و در نگارش این مقاله مورداستفاده قرار گرفت.

    یافته ها :

     بررسی ها نشان داد که در شاغلین در تماس با سرب در ارزیابی های دوره ای توجه به سیستم های مختلف بدن و انجام اقدامات تکمیلی در صورت شک به مسمومیت به سرب لازم است.

    نتیجه گیری :

     در شاغلین دارای تشخیص مسمومیت با سرب می بایست علاوه بر درمان عوارض موجود و شلاتوتراپی، آموزش های لازم جهت کاهش مواجهه با سرب نیز داده شود.

    کلیدواژگان: سرب، محیط کار، درمان، شلاتورتراپی
  • سولماز تابع افشار، سحر طوفان*، آرش ثقفی اصل صفحات 16-25
    مقدمه

    محیط کاری از مهمترین محیط هایی است که افراد بخش اعظمی از وقت خود را در آن سپری می کنند. فقدان آسایش صوتی یکی از مهمترین عواملی است که همه روزه سلامت و رفاه کارکنان را در این محیط های کاری تهدید می کند. هدف این مطالعه ضمن شناسایی علایم ناشی از مشکلات صوتی در بین کارکنان، شناسایی پارامترهای اصلی و بررسی نقش معماری در گسترش محیط های کاری ناسالم است.

    روش بررسی

    این مطالعه در بین کارکنان سه ساختمان اداری شهر ارومیه)راه و شهرسازی، نظام مهندسی و فرودگاه (انجام شد و حجم نمونه 226 از 309 نفر از کل کارکنان، براساس جدول مورگان مورد نظرسنجی قرار گرفت. داده های لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون فریدمن، به کمک نرم افزار SPSS-25  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

     میانگین رتبه های علایم نشان داد که خستگی (62/4)، مشکلات شنوایی (05/6)، سردرد (30/6)، دردهای عضلانی (01/7)، استرس زیاد (41/8)، عصبانیت سریع (55/8) و حواس پرتی و تمرکز ضعیف (58/8)، از مهمترین علایم ناشی از سر و صدا در بین کارکنان بودند. همچنین مزاحمت های ناشی از مکالمات سایرین (22/59%) و ازدحام زیاد و فقدان حریم گفتاری فردی (99/41%)، از مهمترین پارامترها با تعدد شکایت از سر و صدا بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج بررسی نشان داد که طراحی ناکارآمد محیط و عدم انعطاف پذیری فضاها، جانمایی نامناسب و عدم عایق کاری صوتی سطوح درکاربری های پر سر و صدا، تراکم بالا در محیط و فقدان فضای کافی برای کارکنان، عدم تعمیر سیستم های تاسیساتی، از مهمترین دلایل تعدد شکایات از سر و صدا بودند.

    کلیدواژگان: ساختمان های سالم، محیط های کاری، کیفیت محیط داخلی، سر و صدا، ارزیابی معماری، عوامل فیزیکی
  • محسن فلاحتی، اعظم بیابانی، مجتبی ذکایی* صفحات 26-41

    مقدمه:

     اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از مشکلات اصلی صنایع و همچنین مشاغل اداری است که عوامل مختلفی در ابتلا به آن نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین نقش هر یک از عوامل فردی، فیزیکی، روانی اجتماعی و محیطی در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی می باشد تا با شناسایی و کنترل آن ها گام مهمی در کاهش و پیشگیری از این اختلالات برداشته شود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بر روی 342 نفر از کارکنان شاغل در ادارات مختلف دولتی شهر ساوه در سال 1400 می باشد. در این مطالعه به منظور بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسشنامه خلاصه نوردیک و چک لیست ROSA استفاده شد. همچنین به منظور بررسی عوامل فردی و روانی اجتماعی محیط کار پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه عمومی نوردیک بکار برده شد. علاوه براین ارزیابی شرایط محیطی کار توسط دستگاه های لوکس متر Hagner مدل E1، دستگاه سنجش استرس حرارتی مدل  TIS10 و صداسنج TES1358 صورت پذیرفت.درنهایت تمام داده های حاصل وارد نرم افزار SPSS شدند و پس از کدبندی مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخص توده بدنی و جنسیت در ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی تاثیر معناداری دارند(p-value<0/05). نتایج آزمون همبستگی پیرسون مشخص کرد بین گزارش درد یا ناراحتی در ناحیه ی گردن با نمره ی ریسک صفحه نمایش- تلفن ، مچ / دست با نمره ی ریسک کیبورد- موس همچنین شانه، بالای کمر، آرنج و پایین کمر با نمره ی ریسک صندلی ارتباط معناداری وجود دارد (p-value<0/05). بعلاوه بین گزارش درد یا ناراحتی در نواحی گردن، شانه و مچ / دست با نمره ی کلی ROSA   ارتباط معناداری دیده می شود. همچنین بین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و سطوح نیازهای شغلی، سطوح کنترل شغلی، سطوح تعاملات اجتماعی، سطوح رهبری، سطوح جو سازمانی، سطوح رضایت از کار و سطوح استرس تفاوت معناداری دیده می شود (p-value<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کارکنان چندعاملی است؛ به گونه ای که در بین عوامل روانی اجتماعی؛ نیازهای شغلی، تعاملات اجتماعی و استرس اهمیت موثری در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی داشته اند. در بین عوامل فردی جنسیت و شاخص توده بدنی(BMI) و در بین عوامل ایستگاه کاری صندلی نقش بارزی در ایجاد اختلالات اسکلتی-عضلانی داشته اند.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، فاکتورهای محیطی، ریسک فاکتورهای ارگونومی، دموگرافیک، فاکتورهای روانی اجتماعی
  • زینب السادات نظالم الدینی، بهنوش جعفری*، پیام امینی، زهرا هاشمی صفحات 42-51
    مقدمه

    جرثقیل های سقفی در هدایت و راهبری صنایع فولاد و نگه داشتن وضعیت نرمال آن نقش حیاتی بر عهده دارند. این ماشین آلات توسط انسان اداره می شوند و خطر بزرگی از تصادفات را ایجاد می کنند که ممکن است به دلیل اشتباهات انجام شده توسط اپراتورها رخ دهد. با توجه به مطالب مذکور، عوارض غیرقابل اغماض صدا بر سلامت جسمی و روانی افراد در محیط های کاری، پیچیدگی و حساسیت اپراتورهای جرثقیل های سقفی و همچنین صدمات جدی ناشی از خطای این وظیفه، این مطالعه با هدف اثر مواجهه با صدا بر بارکار ذهنی، حساسیت به صدا و سلامت عمومی و روانی اپراتورهای جرثقیل های سقفی در یکی از صنایع فولاد جنوب ایران صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه در دو فاز، انجام شد. در فاز اول مواجهه کارگر با تراز صدا مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت. بدین صورت که تراز فشار صوت، حین انجام وظیفه ی اپراتور و در کابین جرثقیل مطابق توصیه ISO 9612 انجام  شد. در فاز دوم تحقیق و پس از تعیین میزان مواجهه اپراتورهای جرثقیل های سقفی موردبررسی با صدا، پرسشنامه های حساسیت به صدا، ارزیابی ذهنی مواجهه با شرایط صوتی و پرسشنامه سلامت عمومی توزیع و مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 22 انجام گردید. با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، تی تست مستقل و ضریب همبستگی پیرسن به بررسی چگونگی ارتباط بین عوامل مختلف پرداخته شد. در این مطالعه سطح معناداری 5 درصد در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین تراز معادل مواجهه اپراتورهای جرثقیل های سقفی برای یک دوره زمانی 8 ساعته  76.4 دسی بل و حداکثر و حداقل تراز معادل مواجهه 8 ساعته به ترتیب؛ 84  و 68.2 دسی بل به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد بین متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل و ساعت کاری با حساسیت به صدا و متغیرهای  جنسیت، تحصیلات، بحران روحی در یک ماه اخیر و شغل دوم با بار ذهنی و متغیر بحران روحی در یک ماه اخیر با سلامت عمومی ارتباط معناداری وجود دارد (P<0/05). جهت بررسی ارتباط بین مقادیر حساسیت به صدا، بار ذهنی و سلامت عمومی با صدا از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد، نتایج نشان داد که بین هیچ یک از مقادیر حساسیت به صدا، بار ذهنی و سلامت عمومی با صدا ارتباط معناداری وجود ندارد (P>0/05). ارتباط منفی یا معکوس بین حساسیت به صدا و سلامت عمومی با صدا وجود دارد. بدین معنی که با افزایش میزان صدا، حساسیت به صدا و سلامت عمومی کمتر می شود و بلعکس.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این تحقیق می تواند بستر لازم جهت بهبود شرایط کاری اپراتورهای جرثقیل های سقفی را فراهم آورد تا بدین ترتیب از به وجود آمدن ناراحتی ها و مشکلات اثرات غیر شنیداری صدا، در مقادیری کمتر از 85 دسی بل جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: صدا، سلامت عمومی، بار کار ذهنی، اپراتورهای جرثقیل های سقفی، صنعت فولاد
  • محمدحسن دشتی خویدکی* صفحات 52-64
    زمینه و هدف

    اطلاعات سازمان بهداشت جهانی ، نشان می دهد شیوه زندگی بدون تحرک یکی از ده دلیل عمده مرگ و ناتوانی است ازاین رو هدف از این تحقیق نقش فعالیت بدنی و جایگاه شغلی بر فاکتورهای خونی،پروفایل چربی و آنزیم های کبدی کارگران بود.

    روش تحقیق:

     94 نفر از کارگران پست های عملیاتی و غیرعملیاتی کارخانه های کاشی که شرایط حضور در مطالعه را داشتند بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و به صورت کاملا داوطلبانه در مطالعه انتخاب شدند. با بررسی پرسشنامه بک ،شرکت کننده ها  به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم شدند. که از بین شرکت کننده ها، گروه فعال 44 (عملیاتی20 و غیرعملیاتی 24 نفر) و گروه غیرفعال 50 (عملیاتی 27 و غیرعملیاتی 23) تشکیل دادند. بعد از گذشت 12 ساعت ناشتا از کارگران مقدار ده میلی لیتر خون سیاهرگی برای بررسی متغیرهای بیوشیمیایی فاکتورهای خونی،پروفایل چربی و آنزیم های کبدی در آزمایشگاه طب کار شهرستان میبد انجام شد.در این تحقیق برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده و از طریق نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد، اختلاف میانگین کلسترول ، تری گلیسرید، هماتوکریت و ALP در بین گروه های فعال،غیرفعال، عملیاتی و غیرعملیاتی معنی دار بود.نتایج نشان داد، کاهش در گروه فعال نسبت به غیرفعال، عملیاتی و غیرعملیاتی در کلسترول ،تری گلیسرید، هماتوکریت و ALP رخ داده که این تغییرات معنی دار بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج تحقیق، فعالیت بدنی می تواند تاثیرات مثبت بروی متغیرها داشته و جایگاه شغلی (عملیاتی و غیرعملیاتی) نمی تواند تاثیری بر نیمرخ چربی ، فاکتورهای خونی  و آنزیم های کبدی داشته باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، عملیاتی، غیرعملیاتی، پروفایل چربی خون، آنزیم کبدی
  • عاطفه عزیزی، محسن جلیلیان، زهرا بهرامی، حجت الله کاکایی*، مائده کمالوندی صفحات 65-73
    مقدمه

    نوبت کاری ازجمله پدیده های اجتماعی است که ریشه در تاریخ پیدایش انسان دارد و امروزه نیز به دلایل اقتصادی و تکنولوژیک وجود دارد. با توجه به عوارض نوبت کاری، مطالعه حاضر باهدف بررسی خستگی شغلی، کیفیت زندگی و خواب کارکنان نوبت کار شاغل در شرکت توزیع نیروی برق ایلام انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی کلیه کارکنان نوبت کار شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه خستگی شغلی سویدی، کیفیت زندگی (36-SF)، پرسشنامه ارزیابی بی خوابی و پرسشنامه بررسی کارکنان نوبت کار (SOS) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزارSPSS  نسخه26 استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری T-Test، One-way و کای دو تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سن و عملکرد جسمانی (r = 0.439; p = 0.022)، مصرف سیگار و مشکلات خواب (r = 0.528 ; p = 0.006) و تحصیلات و محدودیت ایفای نقش مشکلات هیجانی (r = 0.382 ; p = 0.049) رابطه معنی دار مستقیمی وجود دارد، همچنین بین سن و محدودیت ایفای نقش جسمانی (r = - 0.501 ; p = 0.008) رابطه معنی داری معکوسی وجود داشت. بین نوبت کاری و رضایت از زندگی فردی (p<0.045)، زندگی اجتماعی (p<0.038)، زندگی خانوادگی (p<0.023) و عدم رضایت خانواده نوبت کاران رابطه معنادار معکوسی وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    نوبت کاری تاثیرات نامطلوبی بر رضایت خانواده ها، ریتم های سیرکادین، عملکرد گوارشی و سلامت روان دارد. پیشنهاد می شود مدیران کاری دقت بیشتری را در رابطه با ساعات کاری، شیفت کاری، زمان های استراحت شاغلین داشته باشند.

    کلیدواژگان: بی خوابی، خستگی شغلی، کیفیت زندگی، نوبت کار، استرس شغلی، شرکت توزیع نیروی برق
  • رسول جنتی*، سعید حقی، هلاله جنتی، لیمو جنتی، فریده پرگر، مهرداد علی دوست صفحات 74-85
    زمینه و هدف

    با ارزیابی سطح مهندسی تاب آوری و مهندسی تاب آوری تلفیقی با ایمنی، بهداشت و محیط زیست، اولویت های مراکز درمانی برای مواجهه با بحران ها مشخص می شود. لذا هدف این مطالعه، پیاده سازی یک مدل ارزیابی ریسک با یک چک لیست طراحی شده در محیط فازی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی، در سال 1400، در دو بیمارستان فراجا در ایران با استفاده از دو فرم ارزیابی ریسک شامل 7 شاخص تاب آوری (24 زیر شاخص) و 3 شاخص تاب آوری تلفیقی با ایمنی، بهداشت و محیط زیست (8 زیر شاخص) انجام شد که سطح ریسک نهایی در هر شاخص، با اعداد فازی ذوزنقه ای در محیط فازی، محاسبه شدند و در وزن هر خبره ضرب شدند. بر این اساس، اولویت های هر بیمارستان تعیین شد.

    یافته ها: 

    در نتایج ارزیابی، مشخص شد که در بیمارستان نخست، تعهد مدیریت و شفافیت و در بیمارستان دوم، انعطاف پذیری اولویت های اصلی هستند. در هر دو بیمارستان نیز، به ترتیب تعهد مدیریت در HSE، آگاهی در HSE و فرهنگ یادگیری در HSE اولویت های RE-HSE بودند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس این نتایج پیشنهاد می شود در ارتقای سطح تاب آوری بر همه ی پارامترها به ویژه پارامترهای مرتبط با شاخص های تعهد مدیریت، شفافیت و انعطاف پذیری در RE و تعهد مدیریت در HSE، متمرکز شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیریت بحران، ارزیابی ریسک
|
  • Z .Ordudari *, E.Habibi Pages 1-9
    Background

    Work-related musculoskeletal disorders occur predominantly in the upper limbs and cause disability. When is it comes to the perception of people as for their abilities, Questionnaires are useful and valuable tools. Questionnaires can be used to measure the symptoms of disease and disability. We decided to evaluate correlation result of NORDIC questionnaire (wrist & hand) with DASH questionnaire in the female assembly workers.

    Methods

    The study was a descriptive -analytic and cross-sectional one and was carried out among 82 female assembly workers. In order to evaluate the correlation result of NORDIC questionnaire (wrist & hand) with DASH questionnaire, by chi squire and spearman have been used. Data analysis was carried out by using SPSS 20. It is noteworthy to mention that P value <0.05 was considered significant.

    Results

    In this study, the results of the DASH questionnaire with the studied variables were similar to the results of the NORDIC questionnaire (wrist & hand). Moreover, in the majority of questions, there was a significant relationship between the two questionnaires (P value <0.05). The average score of DASH was obtained 19.65 ± 14.85 and 65.9% of the people had a mild upper limb. Moreover, 76.8% of the participants had distress in the wrists area, among which, 46.3% had a mild discomfort.

    Conclusion

    According to the results the DASH questionnaire is a useful tool for industrial and occupational issues. Therefore, due to the high relationship between two questionnaires, the DASH questionnaire could be used instead of the Nordic Questionnaire (Wrist and Hand).

    Keywords: NORDIC, DASH, Upper Limb, Wrist, Hand
  • MohammadHosein Davari, Mojahede Salmani, Marjan Gharavi, Mojgan Piri Ardakani* Pages 10-15
    Introduction

    Lead is a toxic metal that is found in the earth's crust and has been used by humans since 7000 years ago due to its density, malleability, high resistance and low melting point. The wide use of this metal in the industry, in addition to the exposure of workers, has led to widespread environmental pollution and public health problems in many parts of the world. Due to the widespread use of lead in various occupations and the importance of its complications, the treatment of workers with symptoms of exposure to this substance has been of particular importance in the occupational medicine and occupational health of countries, therefore, in this article, it was reviewed the approach to the symptoms caused by lead exposure inworkers with lead poisoning.

    Materials and Methods

    In this study, with the aim of investigating the available treatments to control complications caused by exposure to lead in the workplace, Google Scholar, PubMed, Scopus databases from 1980 to 2021, as well as CDC, ACOEM, OSHA, WHO and ATSDR guidelines with the method Thematic search was reviewed. The number of 19 articles and 5 instructions were selected and used in writing this article.

    Results

    The investigations showed that it is necessary to pay attention to different body systems and perform additional measures in case of suspicion of lead poisoning in periodical evaluations of those working in contact with lead.

    Conclusion

    In addition to the treatment of existing complications and chelatotherapy, the workers diagnosed with lead poisoning should be given the necessary training to reduce exposure to lead.

    Keywords: lead, work environment, treatment, chelator therapy
  • SOLMAZ Tabe Afshar, Sahar Toofan*, Arash Saghafi Asl Pages 16-25
    Introduction

    The workplace is one of the most significant environments where people spend most of their time. Lack of acoustic comfort is one of the most important factors that threatens the health and well-being of employees in these workplaces every day. The purpose of this study, while identifying the symptoms caused by noise problems among employees, is to identify the main parameters and to investigate the role of architecture in the expansion of unhealthy workplaces.

    Method

    The current study was conducted among the employees of three administrative buildings in Urmia city (Road and Urban Development, Construction Engineering Organization and Airport) and a sample size of 226 out of 309 employees was surveyed based on Morgan's table. The required data were collected through a questionnaire and analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and Friedman test by SPSS-25 software.

    Results

    The average ranks of the symptoms showed that fatigue (4.62), hearing problems (6.05), headache (6.30), muscle pains (7.01), high stress (8.41), quick anger (8.55) and distraction and poor concentration (8.58), were among the most important symptoms caused by noise among employees. Also, disturbances caused by other people's conversations (59.22%) and overcrowding and lack of individual speech privacy (41.99%) were among the most important parameters, having frequent complaints about noise.

    Conclusion

    The results of the investigation indicated that the inefficient environment design and lack of spaces flexibility, inappropriate placement and lack of acoustic insulation of surfaces inside noisy uses, high environment density and lack of sufficient space for employees, lack of installation systems maintenance, were among the most important reasons for frequent complaints about noise.

    Keywords: Healthy buildings, Workplaces, Indoor Environmental Quality (IEQ), Noise, Architectural evaluation, Physical factors
  • Mohsen Falahati, Azam Biabani, Mojtaba Zokaei* Pages 26-41
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are one of the main problems of industries and administrative jobs, which are caused by various factors. The study aimed to determine the role of each individual, physical, psychosocial, and environmental factors in causing musculoskeletal disorders; Identifying and controlling risk factors, is an important step in reducing and preventing these disorders.

    Materials and methods

    The present study is a cross-sectional study of 342 employees working in different government offices in Saveh city in 2021. In this study, the Nordic summary questionnaire and ROSA checklist were used to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders. Also, to investigate individual and psychosocial factors of the work environment, a personal information questionnaire and a general Nordic questionnaire were used. In addition, the evaluation of conditions of work environment was done by Hagner model E1 lux meter devices, TIS10 model thermal stress measuring device, and TES1358 sound meter. Finally, all the resulting data were entered into SPSS software and tested after coding.

    Results

    The results showed that body mass index and gender have a significant effect on suffering from musculoskeletal disorders (p-value<0.05). The results of the Pearson correlation test indicated that there is a significant relationship between the report of pain or discomfort in the neck area with the screen-phone risk score, wrist/hand with the keyboard-mouse risk score, as well as shoulder, upper back, elbow and lower back with the chair risk score. p-value <0.05). In addition, there is a significant relationship between the report of pain or discomfort in the neck, shoulder, and wrist/hand areas with the overall ROSA score. Also, there is a significant difference between the prevalence of musculoskeletal disorders and levels of job demands, levels of job control, levels of social interactions, levels of leadership, levels of the organizational atmosphere, levels of job satisfaction, and levels of stress (p-value<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that several factors play a role in musculoskeletal disorders, such as job requirements, social interactions, and stress in the group of psychosocial factors that had considerable importance in causing musculoskeletal disorders. Among the individual factors, gender and body mass index (BMI) is important, and among the workstation factors, the chair has played a significant role in causing musculoskeletal disorders.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Environmental, ergonomic risk factors, demographic, psycho social
  • Zeinabsadat Nezamodini, Behnoush Jafari*, Payam Amini, Zahra Hashemi Pages 42-51
    Introduction

    Overhead cranes play a vital role in guiding steel industries and maintaining their normal condition. These machines are operated by humans and pose a great risk of accidents that may occur due to mistakes made by operators. According to the mentioned contents, the non-negligible effects of noise on the physical and mental health of people in the work environment, the complexity and sensitivity of overhead crane operators, as well as the serious injuries caused by the error of this task, this study aimed at the effect of exposure to noise on mental workload, noise sensitivity and general and mental health of overhead crane operators in one of the steel industries in southern Iran.

    Materials and Methods

    This study was conducted in two phases. In the first phase, the worker's exposure to the sound level was carefully evaluated. In this way, the sound pressure leveling was done during the operator's duty and in the crane cabin according to the recommendation of ISO 9612. In the second phase of the research, after determining the level of exposure of overhead crane operators to noise, noise sensitivity questionnaires, mental assessment of exposure to noise conditions, and general health questionnaires were distributed and subjected to statistical analysis. Statistical analysis of data was done using SPSS version 22 software. Using a one-way analysis of variance, independent t-test, and Pearson's correlation coefficient, the relationship between different factors was investigated. In this study, a significance level of 5% was considered.

    Results

    The average equivalent level of exposure of overhead crane operators for 8 hours is 76.4 dB and the maximum and minimum equivalent levels of 8-hour exposure, respectively; 84 and 68.2 dB were obtained. The results of this study showed that there is a significant relationship between the variables of gender, marital status, and working hours with noise sensitivity and the variables of gender, education, a mental crisis in the last month and second job with mental load, and the variable of mental crisis in the last month with general health (P<0.05). Pearson's correlation coefficient was used to investigate the relationship between noise sensitivity, mental load, and general health with sound. The results showed, there is no significant relationship between noise sensitivity, mental load, and general health with sound (P> 0.05). There is a negative or inverse relationship between noise sensitivity and general sound health. This means that with the increase in volume, sensitivity to sound and general health will decrease and vice versa.

    Conclusion

    The results of this research can provide the necessary platform to improve the working conditions of overhead crane operators to prevent the occurrence of inconveniences and problems of inaudible noise in values ​​less than 85 dB.

    Keywords: Noise, public health, mental workload, overhead crane operators, steel industry
  • MohammadHassaan Dashty Khavidaki* Pages 52-64
    Introduction

    World Health Organization information shows that a sedentary lifestyle is one of the ten major causes of death and disability. Therefore this study aimed research the role of physical activity and occupational status on blood factors, fat profile, and liver enzymes

    Materials and Methods

    This study was of a causal-comparative type. Ninety four workers of operational and non-operational positions of tile factories who had the conditions to participate in the study were selected based on the available sampling method and voluntarily. By examining Beck's questionnaires, the participants were divided into active and inactive groups. Among the participants, 44 people formed as active group (20 operational and 24 non-operational) and 50 as inactive group (27 operational and 23 non-operational). After 12 hours of fasting, ten milliliters of venous blood were collected from the workers to investigate the biochemical variables of blood factors, fat profile, and liver enzymes performed in the medical laboratory of Meibod city. In this research, a one-way analysis of the variance model and Tukey's post hoc test were used to analyze the data and analyzed through SPSS23 software.

    Results

    The current research showed that the difference in mean cholesterol, triglyceride, hematocrit, and ALP was significant among the active, inactive, operative, and non-operative groups. The results showed that there was a decrease in cholesterol, triglyceride, hematocrit, and ALP in the active group compared to the inactive, operative, and non-operative groups, and these changes were significant.

    Conclusion

    According to the research results, physical activity can affect variables, and job position (operational and non-operational) cannot affect fat profile, blood factors, and liver enzymes.

    Keywords: Physical activity, Operational, Non-operational, Blood lipid profile, Liver enzymes
  • Atefeh Azizi, Mohsen Jalilian, Zahra Bahrami, Hojatollah Kakaei*, Maedeh Kamalvandi Pages 65-73
    Introduction

    Shift work is one of the social phenomena that has its roots in the history of human origin and still exists today for economic and technological reasons. Due to the complications of shift work, the present study was conducted to investigate job fatigue, quality of life, and sleep of shift staff working in Ilam Electric Distribution Company.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, all shift workers of Ilam Electric Distribution Company were selected. Data collection tools included the Swedish Job Exhaustion Questionnaire, Quality of Life (SF-36), the Insomnia Assessment Questionnaire, and the Survey of shift workers (SOS). SPSS software version 26 was used to analyze data using independent sample T-Test, One-way ANOVA, and Chi-square tests. 

    Results

    Pearson correlation test showed that there was a direct and positive correlation between age and physical function (r = 0.439; p = 0.022), smoking and sleep problems (r = 0.528; p = 0.006), and education and limitation of the role of emotional problems (r = 0.382; p = 0.049). Also, the was a significant indirect correlation was found between age and physical role limitation (r = - 0.501; p = 0.008), shift work with satisfaction with individual life (p <0.045), social life (p <0.038), family life (p <0.023) and family dissatisfaction.

    Conclusion

    shift working has adverse effects on family satisfaction, circadian rhythms, digestive performance, and mental health. It is suggested that managers be more careful about working hours, work shifts, and rest times.

    Keywords: Insomnia, Job Fatigue, Quality of Life, Shift Work, Job Stress, Electric Distribution Company
  • Rasoul Jannaty*, Saeed Haghi, Halaleh Jannaty, Limo Jannaty, Farideh Pargar, Mehrdad Alidoust Pages 74-85
    Introduction

    By evaluating the level of resilience engineering and resilience engineering combined with safety, health, and environment, the priorities of medical centers to face crises are determined. Therefore, this study aimed to implement a risk assessment model with a checklist designed in a fuzzy environment.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study, in 2014, in two Faraja hospitals in Iran, using two risk assessment forms including seven resilience indicators (24 sub-indices) and three integrated resilience indicators with safety, health, and environment (8 sub-index) was done that the final risk level in each index was calculated with trapezoidal fuzzy numbers in the fuzzy environment and multiplied by the weight of each expert. Based on this, the priorities of each hospital were determined.

    Results

    In the evaluation results, it was found that in the first hospital, management commitment and transparency, and in the second hospital, flexibility are the main priorities. In both hospitals, management commitment in HSE, knowledge in HSE, and learning culture in HSE were RE-HSE priorities, respectively.

    Conclusion

    Based on these results, it is suggested to focus on all the parameters, especially the parameters related to management commitment indicators, transparency and flexibility in RE, and management commitment in HSE.

    Keywords: Resilience, Safety, Health, Environment, Crisis management, Risk assessment