فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یدالله چاشنی دل*، مریم فرهمندپور، اسدالله تیموری یانسری، محمد کاظمی فرد صفحات 1-18
    هدف

    در نژاد های آمیخته و یا نژاد های پربازده که لزوم استفاده از منابع لیپیدی در جیره برای تامین سطح انرژی مورد نیاز دام است ، به منظور افزایش بهره وری مصرف چربی و افزایش قابلیت هضم آن ، استفاده از لیزوفسفولیپید دارای مزایایی می باشد. همچنین امکان استفاده از چربی در جیره با حفظ سایر شرایط فیزیولوژی گوارشی ، سبب کاهش مصرف غلات و جلوگیری از ناهنجاری های متابولیکی نظیر اسیدوز می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثرات مصرف سطوح مختلف لیزو فسفولیپید بر عمکرد، صفات کمی و کیفی لاشه، قابلیت هضم ظاهری، برخی فراسنجه های خونی و آنزیمهای کبدی در بره های پرواری نر آمیخته های افشاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از تعداد 24 راس بره نر آمیخته زل با افشاری با میانگین وزن 9/1 ± 85/ 29 کیلوگرم و میانگین سن 4 ماه استفاده شد. بره های آزمایشی در 4 تیمار و 6 تکرار در هر تیمار به مدت 90 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایش شامل: 1) تیمار شاهد بدون افزودن لیزوفسفولیپید در جیره و با جیره حاوی منبع لیپید 2) تیمار جیره ای حاوی منبع لیپید به اضافه افزودن 25/0 درصد لیزوفسفولیپید در جیره 3) تیمار جیره ای حاوی منبع لیپید به اضافه افزودن 50/0 درصد لیزوفسفولیپید در جیره 4) تیمار جیره ای حاوی منبع لیپید به اضافه افزودن 75/0 درصد لیزوفسفولیپید در جیره بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که، افزودن مکمل لیزوفسفولیپید به جیره بره های پرواری تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک روزانه دارد (05/0>p) . استفاده از75/0درصد مکمل لیزوفسفولیپید سبب افزایش مصرف خوراک شد. در پژوهش حاضراستفاده از مقدار 75/0 درصد جیره مکمل لیزوفسفولیپید سببب کاهش مقدار عددی ضریب تبدیل خوراک شد اما این کاهش به لحاظ عددی معنی دار نبود (05/0<p). وزن زنده نهایی درتیمارهایی که مکمل لیزوفسفولیپید دریافت کرده بودند نسبت به گروه شاهد بیشتر بود . همچنین گروهی که مقدار 75/0 درصد مکمل لیزوفسفولیپیددریافت کرده بود نسبت به گروه شاهد و سایر گروه ها، وزن نهایی بیشتری داشتند (05/0>p). قابلیت هضم ماده خشک و پروتیین خام، در گروه های آزمایشی با گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت. اما قابلیت هضم ظاهری چربی خام در همه گروه هایی که مکمل لیزوفسفولیپید دریافت کرده بودند نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. قابلیت هضم NDF ، در گروه هایی که مقادیر 5/0 و 75/0 درصد جیره مکمل لیزوفسفولیپید دریافت کرده بودند افزایش یافت. این درحالی است که قابلیت هضم ADF، تنها در گروهی که مقدار75/0 درصد مکمل لیزوفسفولیپید دریافت کرده بود، افزایش معنی داری یافت. تیمارهای آزمایشی بر غلظت گلوکزو پروتیین خام سرم خون دام های آزمایشی، تاثیری نداشتند. همچنین غلظت اوره ،کلسترول ،تری گلیسیرید ، LDL و VLDLسرم خون با مصرف مکمل لیزوفسفولیپید افزایش یافت. اما غلظت HDL سرم خون کاهش یافت. همچنین تیمارهای آزمایشی بر غلظت آنزیمهای کبدی در سرم خون تاثیر نداشتند. اگرچه غلظت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز (ALP)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT) و آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، در روز 90 آزمایش در گروه هایی که مکمل لیزوفسفولیپید دریافت کرده بودند، از لحاظ عددی از تیمار شاهد بیشتر بود، اما این افزایش از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات مثبت مکمل لیزوفسفولیپید بر قابلیت هضم چربی ، صفات عملکردی و بدون ایجاد شرایط نامطلوب بر قابلیت هضم الیاف (NDF و ADF) ، آنزیم های کبدی در جیره بره های نر پرواری آمیخته نژاد زل با افشاری، قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، صفات لاشه، عملکرد، فراسنجه های خونی، لیزوفسفولیپید
  • زهرا تقی پور، رضا طهماسبی، امید دیانی*، امین خضری، زهره حاج علیزاده صفحات 19-36

    سابقه و هدف:

     با توجه به این که تعداد قابل توجهی تخم مرغ طی حمل و نقل، نگهداری در انبار و در هنگام فروش شکسته شده و قابل مصرف برای انسان نمی باشند، بنابراین می توان از آن به عنوان یک ماده خوراکی با کیفیت بالا در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده کرد. تخم-مرغ، یک منبع عالی از پروتیین و چربی، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته و تحقیقاتی در رابطه با کاربرد آن به عنوان یک منبع پروتیین ارزان و متنوع در تغذیه حیوانات انجام شده است. طی برآورد صورت گرفته، هشت درصد تخم مرغ های تجاری تولیدشده کیفیت خوبی را ندارند و قابل مصرف برای انسان نمی باشند، که برای مصارف حیوانی از جمله در تغذیه دام ها، ارزش تغذیه ای خوبی را دارند. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف تخم مرغ کامل ضایعاتی بر مصرف خوراک، گوارش پذیری ظاهری مواد مغذی، فراسنجه های تخمیری شکمبه و سنتز پروتیین میکروبی در گوسفند بود.

    مواد و روش ها

    تخم مرغ کامل ضایعاتی به صورت تر در ده روز مراجعه متوالی از یک واحد مرغ تخم گذار تهیه شد. تخم مرغ های جمع-آوری شده به صورت طبیعی در هوا و دور از نور مستقیم آفتاب خشک و آسیاب شدند. پس از تعیین ترکیب شیمیایی، در سطوح صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد در جیره های آزمایشی استفاده و جایگزین کنجاله کلزا و سبوس گندم شد. پس از تهیه جیره های آزمایشی، فراسنجه-های مورد نظر با استفاده از چهار راس گوسفند نر بالغ کرمانی با میانگین وزن زنده 5/0±44 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی در چهار دوره 21 روزه بررسی شد. گوارش پذیری ظاهری براساس روش جمع آوری کامل مدفوع محاسبه گردید. از مایع شکمبه هر گوسفند در پنج روز آخر هر دوره در ساعات صفر، سه و شش ساعت پس از وعده صبح جهت تعیین pH، نیتروژن آمونیاکی شکمبه و جمعیت پروتوزوآ نمونه گیری عمل آمد. در آخرین روز هر دوره و در سه ساعت پس از مصرف خوراک، خون گیری از گوسفندان از طریق ورید وداج انجام گرفت. جهت تعیین میزان آلانتویین و پروتیین میکروبی، میزان ادرار تولیدی در روزهای نمونه گیری در طول 24 ساعت با ظرف هایی موجود در زیر قفس های متابولیکی جمع آوری شد.

    یافته ها

    مصرف خوراک، مصرف و ابقا نیتروژن و همچنین گوارش پذیری ظاهری مواد مغذی تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. این در حالی است که غلظت نیتروژن آمونیاکی در سه ساعت پس از مصرف خوراک و جمعیت کل پروتوزوآ و گونه های انتودینیوم (به-ترتیب 54/13 و 94/9) با افزایش سطح تخم مرغ کامل ضایعاتی جیره، افزایش یافت (05/0>P). با افزودن تخم مرغ کامل ضایعاتی میزان سنتز پروتیین میکروبی تغییر معنی داری نداشت. در بین فراسنجه های خونی، غلظت کلسترول خون گوسفندان با افزودن تخم مرغ کامل ضایعاتی به جیره گوسفندان افزایش یافت (75/58 میلی گرم در دسی لیتر با جیره شاهد در برابر 69 میلی گرم در جیره حاوی 5/7 درصد ضایعات تخم مرغ) (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد تخم مرغ کامل ضایعاتی از نظر سطح مواد مغذی مورد نیاز نشخوارکنندگان به طور نسبی متعادل بوده و استفاده از آن در سطح 5/7 درصد موجب افزایش جمعیت گونه های پروتوزوآ و تولید آمونیاک در شکمبه و بهبود شرایط تخمیر شد. بنابراین، این فراورده می تواند به عنوان جزیی از کنسانتره ی نشخوارکنندگان کوچک در جیره گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تخم مرغ کامل ضایعاتی، تخمیر شکمبه، گوارش پذیری، گوسفند
  • مسلم زمانی، حسین جهانی عزیزآبادی*، عثمان عزیزی، صمد مزارعی صفحات 37-56

    سابقه و هدف:

     برای دستیابی به حداکثر تولید پروتیین میکروبی و بازده استفاده از پروتیین خوراک، فراهمی همزمان منابع کربوهیدرات و نیتروژن قابل تجزیه در شکمبه برای میکروارگانیسم های شکمبه امری ضروری است. هنگام استفاده از اوره به دلیل نرخ تجزیه پذیری شکمبه ای بسیار بالای آن برای دستیابی به حداکثر راندمان استفاده از مواد مغذی، تولید پروتیین میکروبی و بازده تخمیر باید از منابع کربوهیدراتی سریع التخمیر مانند قندهای محلول استفاده کرد. از طرفی، با توجه به نرخ آزادسازی کندتر نیتروژن در اوره آهسته رهش در مقایسه با اوره به نظر می رسد که نوع منبع کربوهیدراتی و نرخ تجزیه آن در هنگام استفاده از اوره آهسته رهش در تغذیه گاوهای شیرده باید مورد توجه قرار گیرد زیرا می تواند بر بازده استفاده از نیتروژن در شکمبه موثر باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر نوع منبع کربوهیدراتی بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین تغذیه شده با جیره حاوی اوره آهسته رهش بود.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت تکرار در زمان در سه دوره 21 روزه با استفاده از 9 راس گاو شیرده هلشتاین (با میانگین وزن 50±650، شیر تولیدی 5/0±33 کیلو گرم و میانگین روزهای شیردهی25± 100 روز) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه حاوی نیتروزا (منبع اوره آهسته رهش، به عنوان شاهد)، 2- جیره پایه به علاوه 7/2 درصد ملاس به عنوان جایگزین دانه ذرت و 3- جیره پایه به علاوه 7/2 درصد دانه جو به عنوان جایگزین دانه ذرت بود. برای اندازه گیری فراسنجه های تخمیر شکمبه ، در روز 21 هر دوره چهار ساعت پس از خوراک صبحگاهی از گاوها مایع شکمبه گرفته شد. قابلیت هضم ظاهری با استفاده از مارکر خاکستر نامحلول در اسید اندازه گیری شد. میزان شیر تولیدی به صورت روزانه ثبت و از شیر تولیدی هر دام در هر وعده برای اندازه گیری ترکیب شیر نمونه برداری شد. به منظور تعیین غلظت آلبومین، گلوکز، پروتیین کل، کلسترول، تری گلیسرید و نیتروژن اوره ای سرم خون در روز 21 هر دوره 4 ساعت پس از خوراک صبحگاهی از سیاهرگ دمی هر دام نمونه خون گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن ملاس و یا جو به عنوان جایگزین بخشی از دانه ذرت، تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک و مواد مغذی (غیر از ماده آلی) نداشت. نسبت به تیمار شاهد جایگزین کردن ذرت با ملاس در جیره حاوی اوره آهسته رهش سبب افزایش میزان ماده آلی مصرفی شد (01/0>P). نتایج مقایسات مستقل نشان داد که افزودن ملاس و افزایش دانه جو در مقایسه با تیمار شاهد سبب کاهش مصرف الیاف نامحلول در شوینده اسیدی گردید، اما این کاهش در تیمار جو کمتر از تیمار ملاس بود (02/0>P). تیمارها اثر معنی داری بر قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و مواد مغذی، pH مایع شکمبه ، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، نسبت مولی پروپیونات، بوتیرات، استات، والرات، ایزووالرات، نسبت استات به پروپیونات و نسبت اسیدهای چرب گلوکوژنیک به اسیدهای چرب غیر گلوکوژنیک نداشتند. تولید و ترکیب شیر به صورت معنی دار تحت تاثیر منبع کربوهیدرات اضافه شده قرار نگرفت. میزان تولید شیر گروه تغذیه شده با تیمار ملاس و یا جو بالاتر از شاهد بود. همچنین غلظت آلبومین، گلوکز و نیتروژن اوره ای خون به طور معنی داری تحت تاثیر نوع منبع کربوهیدراتی قرار نگرفت. نسبت به گروه شاهد، افزودن ملاس سبب افزایش معنی دار غلظت پروتیین کل سرم شد (05/0>P). محاسبه اقتصادی نشان داد افزودن ملاس و یا دانه جو در جیره های حاوی اوره آهسته رهش منجر به افزایش درآمد خالص گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افزودن منابع کربوهیدراتی سریع التجزیه تر از نشاسته ذرت (جو و ملاس) به جیره های حاوی اوره آهسته رهش (نیتروزا®) در تغذیه گاوهای شیرده می تواند منجر به بهبود بازده استفاده از مواد مغذی و افزایش درآمد دامدار شود.

    کلیدواژگان: اوره آهسته رهش، گاو شیرده، ملاس، منبع کربوهیدراتی
  • عبدالمنصور طهماسبی*، سید علیرضا وکیلی، محسن دانش مسگران، مهرداد موحدنسب، محسن خواجه محمودی، ملیکا حامدی صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    با توجه به روند خشکسالی های اخیر و افزایش قیمت نهاده ها، بهره وری از هر ماده خوراکی را که در تغذیه دام ها قابل استفاده باشد را اجتناب ناپذیر کرده است. استفاده از بقایای کشاورزی ضمن برآورد بخشی از نیازهای دام با هزینه کم، غالبا با مشکلاتی همچون وجود ترکیبات ضد تغذیه ای مثل تانن و ساپونین روبروست. این آزمایش به منظور بررسی اثر ساپونین بر فعالیت های تخمیری، عملکردی و فراسنجه های متابولیکی گوسفندان بلوچی طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها: 

    این آزمایش که با استفاده 3 راس گوسفند نر بلوچی با میانگین وزن زنده 2±40 کیلوگرم که حدودا 9 ماه سن داشتند، در قالب طرح چرخشی در سه دوره 21 روزه شامل 14 روز دوره عادت پذیری و 7 روز دوره نمونه گیری صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: مقادیر متفاوتی از ساپونین خالص به نسبت های 0، 60 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک، به خوراک افزوده شد. جیره مورد استفاده بر اساس احتیاجات غذایی گوسفندان نر بلوچی و با استفاده از نرم افزار SRNS ورژن 2007 تنظیم شد که شامل مخلوط علوفه و کنسانتره با نسبت های 50:50 بود. جیره ها به صورت کاملا مخلوط و در دو وعده صبح (08:00) و بعدازظهر (20:00) در اختیار دام ها قرار می گرفت. حیوانات در طول دوره آزمایش دسترسی آزاد و خوراک داشتند. داده های آماری به دست آمده، در قالب طرح چرخشی با رویه Mixed، نرم افزار SAS 9.1 مورد سنجش ارزیابی قرار گرفتند.برای اندازه گیری متابولیت های خونی، نمونه خون از ورید وداج گردن برداشت شد. نمونه های خون به لوله های آزمایش منتقل و پس از 15 دقیقه در دمای اتاق، سانتریفیوژ (به مدت 15 دقیقه در xg 1509) گردید، پلاسما آن جمع آوری شد و سپس به میکروتیوب های استریل منتقل شد. پلاسما تا آنالیز بعدی در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که اضافه کردن ساپونین تاثیری بر قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، پروتیین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی نداشته است. تیمارهای آزمایشی نتوانستند بر میزان سطح اوره، تری گلیسیرید و گلوکز خون تاثیر معنی داری داشته باشند. با این حال سطح کلسترول خون تحت تاثیر غلظت های مختلف ساپونین قرار گرفت بطوری که در تیمار های 60 و 120 میلی گرم ساپونین به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود 05/0<P نیتروژن آمونیاکی شکمبه در زمان های، قبل از خوراک، 2 و 4 ساعت بعد از خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، این در حالی است که میانگین غلظت نیتروژن آمونیاکی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت 05/0< P به طوری که با افزایش مقادیر ساپونین، میزان نیتروژن آمونیاکی شکمبه نیز کاهش یافت. حضور ساپونین در شکمبه موجب بروز تفاوت معنی داری در pH شکمبه گوسفندان بلوچی نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش حاضر نشان داد که افزایش میزان ساپونین در جیره، باعث کاهش سطح نیتروژن اوره ای شکمبه و برخی از پارامترها خونی شده، که این امر می تواند اثرات مخربی در رشد حیوان داشته باشد. افزایش ساپونین در سطح بالاتر از 60 میلی گرم در کیلو گرم ماده خشک مصرفی در جیره، منجر به کاهش معنی دار کلسترول خون شده است. باتوجه به داده های این آزمایش و نتایج گزارش شده در آزمایشات گوناگون توصیه می گردد که مصرف مواد خوراکی ساپونین دار هدفمند صورت پذیرد ودر تغذیه دام محدودتر مورد استفاده قرار گیرد تا عوارض جانبی کمتری در عملکرد و سلامتی حیوان داشته باشد.

    کلیدواژگان: ساپونین، فراسنجه های های خونی، فراسنجه های شکمبه ای، قابلیت هضم مواد مغذی، گوسفند نر بلوچی
  • علیرضا طالبیان مسعودی*، آزاده میرشمس الهی صفحات 71-86

    سابقه و هدف :

    ید عنصری ضروری برای ساخت هورمونهای تیروییدی است که سوخت وساز بدن را کنترل می کنند. کمبود تحت بالینی عنصر ید که به فقر آن در خاک مربوط می شود در دام های اکثر نقاط کشور به ویژه دامهای استفاده کننده از مرتع، محتمل بوده و حدود 10 سال قبل نیز در گوسفندان برخی مناطق استان مرکزی با ید معدنی پلاسمای کمتر از 5 میکروگرم در دسی لیتر گزارش شده است. هدف این تحقیق، بررسی مجدد وضعیت ید در گوسفندان منطقه شازند و ارزیابی اثرات استفاده از یک مکمل روغنی یددار بر غلظت هورمونهای تیروییدی، مقدار ید غیرآلی سرم خون، شیر و عملکرد میش ها و بره های آنها بود.

    مواد و روش ها

    تعداد هفت گله گوسفند داشتی در استان مرکزی و منطقه ای که قبلا کمبود ید در گوسفندان آن ها گزارش شده بود به شکل تصادفی انتخاب و ید غیرآلی سرم خون میش ها اندازه گیری شد. برای ارزیابی اثرات مکمل ید، از میان گله ها، گله ای با پایین ترین مقدار ید معدنی سرم که قابلیت اجرای آزمایش را نیز داشت، انتخاب گردید و 80 راس میش توده نژاد فراهانی با میانگین وزن 8/7±53/48 قبل از قوچ اندازی به دو گروه 40 راسی به عنوان گروه های شاهد و آزمایشی تقسیم شدند. در گروه آزمایشی از مکمل تزریقی ید با نام تجاری دپودین، سه هفته قبل از قوچ اندازی و 9 هفته بعد از آن به مقدار 5/1 میلی لیتر به شکل عضلانی استفاده شد. غلظت هورمون های تیروییدی شامل تری یدو تیرونین و تیروکسین در روز 60 و 120 از شروع آزمایش، ید غیر آلی سرم خون هر ماه تا روز 180، ید غیر آلی شیر میشها بعد از زایش و فراسنجه های تولیدی و تولید مثلی در دو گروه اندازه گیری و مقایسه شد.

    یافته ها

    وضعیت ید گله های بررسی شده حاکی از ادامه وضعیت کمبود ید در منطقه مورد مطالعه و عدم رفع این مشکل بود. کمترین و بیشترین مقدار ید معدنی سرم گله ها به ترتیب 22/0±0/2 و08/2±38/4 میکروگرم در دسی لیتر بود. استفاده از مکمل ید در گله آزمایشی باعث افزایش معنی دار غلظت هورمون های تیروییدی گردید (05/0>P). همچنین ید غیرآلی سرم و شیر میش ها به ترتیب از 39/2 و 22/1 میکروگرم در دسی لیتر در گروه شاهد به 2/11 و 44/21 میکروگرم در دسی لیتر در گروه آزمایشی، افزایش یافت (01/0>P). میانگین وزن تولد بره ها در گروه آزمایشی و شاهد به ترتیب62/0±33/4 و77/0±91/3 کیلوگرم بود که اختلاف معنی داری داشت (05/0>P). همچنین میانگین وزن شیرگیری بره های گروه آزمایشی در مقایسه با شاهد (به ترتیب16/1±08/17 و 83/1± 6/16کیلوگرم) و میزان زنده مانی بره ها تا 120 روزگی افزایش یافت درحالیکه نرخ زایش و تعداد بره در هر زایش تحت تاثیر مکمل ید قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از ادامه کمبود ید در منطقه مطالعه شده بر اساس غلظت پایین ید معدنی سرم خون و اثربخشی مکمل ید در کاهش عوارض آن در گوسفندان و بهبود عملکرد تولیدی و تولید مثلی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: فراسنجه های تولید مثلی، کمبود ید، گوسفند داشتی، هورمون های تیروئیدی، ید غیر آلی سرم
  • مصطفی مهدی پور گل بته، مصطفی ملکی*، حسن علی عربی، پویا زمانی صفحات 87-110

    سابقه و هدف :

    با وجود اهمیت استراتژیک نشخوارکنندگان در تامین نیازهای غذایی انسان، کارایی تولید نسبتا پایین آن ها اغلب منجر به افزایش هزینه های تولید و ایجاد آلودگی های زیست محیطی می گردد. در این راستا، استفاده از مکمل ها و افزودنی های خوراکی از جمله راهکارهای موثر در جهت بهبود کارایی عملکرد تولید دام ها است. افزودنی های خوراکی با منشا گیاهی همچون روغن های اسانسی و عصاره ها از جمله ترکیباتی هستند که موجب بهبود کارایی تولید نشخوارکنندگان، به واسطه بهبود عملکرد هضم و تخمیر شکمبه می گردند. از طرف دیگر، استفاده از منابع مختلف چربی به عنوان مکمل انرژتیک در جیره دام ها، اثرات مثبتی همچون افزایش عملکرد، کاهش اسیدوز شکمبه، کاهش تولید متان و به تبع آن کاهش آلودگی زیست محیطی و بهبود بهره وری انرژی خوراک را به دنبال داشته است. با توجه به اهمیت روز افزون کیفیت محصولات تولیدی و توجه ویژه مصرف کنندگان به شاخص های سلامتی و کیفیت فرآورده های دامی در دهه های اخیر، افزودنی های با منشا طبیعی و سبز در دهه های اخیر مورد توجه محققین تغذیه دام قرار گرفت. در این راستا، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات روغن اسانسی مرزه خوزستانی بر شاخص های تخمیر شکمبه، سنتز پروتیین میکروبی و جمعیت پروتوزآی شکمبه در دو جیره حاوی روغن ماهی و سویا بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق روغن اسانسی مرزه خوزستانی به روش تقطیر با بخار آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید و ترکیب شیمیایی آن با استفاده از گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنج جرمی تعیین شد. در این آزمایش، روغن اسانسی مرزه خوزستانی در دوزهای 0، 150، 300، 450 و 600 میلی گرم بر لیتر در دو جیره حاوی روغن ماهی و سویا در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از انکوباسیون 24 ساعته به منظور بررسی اثرات آن بر شاخص های تخمیر شکمبه ای مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

    هیچکدام از فراسنجه های تخمیر تحت تاثیر نوع جیره قرار نگرفت. حجم گاز تولید شده بعد از 24 ساعت، میزان تجزیه پذیری آزمایشگاهی ماده خشک و ماده آلی با افزایش دوز اسانس در هر دو جیره به طور خطی کاهش یافت (01/0>P). با این حال، فاکتور تفکیک و پروتیین میکروبی، با افزایش دوز اسانس به طور غیر خطی (خطی و درجه دو) و کارایی سنتز پروتیین میکروبی به صورت خطی افزایش یافت (01/0>P). همچنین، غلظت آمونیاک شکمبه ای به موازات افزایش دوز اسانس، به صورت غیرخطی کاهش یافت (01/0>P). تعداد کل پروتوزوآها و همچنین جمعیت اغلب جنس ها در هر دو جیره با افزایش دوز اسانس کاهش یافت (05/0>P). غلظت کل اسیدهای چرب فرار در جیره حاوی روغن ماهی تا سطح 450 میلی گرم بر لیتر و در جیره حاوی روغن سویا تا سطح 300 میلی گرم بر لیتر اسانس افزایش و بعد از آن کاهش یافت (05/0>P). در هر دو جیره، به موازات افزایش دوز اسانس نسبت غلظت استات به صورت غیر خطی کاهش و نسبت پروپیونات به صورت تابع درجه دو افزایش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    در مجموع، این یافته ها نشان داد که استفاده از روغن اسانسی مرزه به خصوص در دوزهای پایین و متوسط به واسطه بهبود سنتز پروتیین میکروبی، کاهش آمونیاک و جمعیت پروتوزوآیی و همین طور افزایش غلظت اسیدهای چرب فرار، موجب بهبود تخمیر شکمبه گردید. لذا استفاده از سطوح مذکور این روغن اسانسی در جیره دامها می تواند ضمن بهبود کارایی تخمیر شکمبه موجب ارتقاء سطح تولید دامها گردد. با این حال، به نظر می رسد دوزهای 450 میلی گرم بر لیتر و بالاتر روغن اسانسی مرزه دارای اثرات منفی بر برخی از جمعتی-های میکروبی باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین میکروبی، پروتوزوآ، تخمیر شکمبه، روغن اسانسی، مرزه خوزستانی
  • ملیکا صمد پور، سعید حسنی*، مجنبی آذری آهنی، فاطمه بحری بیناباج، علیرضا خان احمدی صفحات 111-126
    سابقه و هدف

    کیفیت پشم گوسفند تاثیر عمده‏ای بر روی مصرف و کاربرد نهایی آن دارد و در نتیجه بررسی کیفیت الیاف پشم و تجزیه و تحلیل ژنتیکی صفات مربوط به آن یکی از زمینه های تحقیقاتی مهم در گوسفندان بومی است. با توجه به این که نژاد ایران بلک از آمیخته گری نژاد بلوچی با کیوسی به دست آمده است، تحقیق حاضر به منظور مقایسه و تجزیه و تحلیل ژنتیکی صفات پشم گوسفندان بلوچی و ایران‏بلک انجام شد.

    مواد و روش ها:

     برای انجام این پژوهش در مهر ماه 1396 از 176 راس بره بلوچی و 105 راس بره ایران بلک موجود در مرکز اصلاح‏نژاد شمال شرق کشور واقع در مشهد، نمونه پشم جمع ‏آوری شد. خصوصیات بیده پشم شامل وزن بیده ناشور، متوسط قطر الیاف، متوسط طول فتیله پشم، درصد الیاف هتروتایپ، درصد الیاف مدولادار و درصد الیاف حقیقی در گوسفندان این دو نژاد اندازه‏گیری شد. برای تعیین عوامل موثر بر صفات پشم (نژاد، سال تولد، تیپ تولد و جنس بره) این دو نژاد از رویه GLMنرم افزار SAS استفاده شد. مقایسه میانگین های حداقل مربعات زیرگروه های مختلف اثرات ثابت با آزمون توکی- کرامر و سطح معنی داری 5 درصد انجام شد. اجزای واریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات مورد مطالعه در این دو نژاد با استفاده ‏از مدل حیوانی چند صفتی و روش حداکثر درست نمایی محدود شده با نرم افزار WOMBAT برآورد شد.

    یافته ها

    تفاوت دو نژاد از نظر میانگین قطر الیاف، درصد الیاف هتروتایپ و درصد الیاف حقیقی معنی دار بود. به جز درصد الیاف هتروتایپ و حقیقی سایر صفات تحت تاثیر جنس قرار نگرفت. از بین صفات مورد بررسی تنها وزن بیده ناشور تحت تاثیر سال و تیپ تولد قرار گرفت. ضریب تغییرات برآورد شده برای تولید پشم (9/26 درصد)، درصد الیاف هترو تایپ (77/76 درصد) و درصد الیاف مدولا دار (99/95 درصد) نشان داد که تنوع قابل ملاحظه‏ای در گوسفندان این دو نژاد برای این صفات وجود دارد. میانگین قطر الیاف در نژاد بلوچی (28/26 میکرون) کمتر از نژاد ایران بلک (30/29 میکرون) بود. درصد الیاف حقیقی در نژاد بلوچی (81/94 درصد) بیشتر از نژاد ایران بلک (65/92 درصد) بود. وراثت پذیری صفات پشم در نژاد بلوچی متوسط به بالا و در دامنه 26/0 (درصد الیاف مدولادار) تا 45/0 (درصد الیاف هتروتایپ) و در نژاد ایران بلک بین 26/0 (درصد الیاف مدولادار) تا 34/0 (درصد الیاف حقیقی) قرار داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نژاد بلوچی پشم ظریف تری نسبت به ایران‏بلک داشت و نژاد ایران‏بلک از نظر خصوصیات پشم نسبت به والد بومی خود افت داشته است. با توجه به وراثت پذیری های برآورد شده، انتخاب برای بهبود صفات کیفی و کمی پشم در این نژادها موثر خواهد بود.واژه های کلیدی: گوسفندبلوچی، آمیخته گری، پشم، پارامترهای ژنتیکی

    کلیدواژگان: گوسفندبلوچی، آمیخته گری، پشم، پارامترهای ژنتیکی
  • خلیل زابلی*، مهبد مهرادکیا، حسن علی عربی صفحات 127-142

    سابقه و هدف:

     عنصر روی یک ماده معدنی ضروری است که در بسیاری از اعمال حیاتی بدن از قبیل رشد، سنتز DNA، ساختمان هورمون ها و آنزیم ها نقش دارد. به همین دلیل وجود این عنصر در جیره غذایی حیوانات لازم و ضروری است. کمبود روی در جیره، سبب کاهش اشتها و اختلال در تخمیر شکمبه می شود. این پژوهش، به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عنصر روی بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه ای در بره های نر مهربان انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این آزمایش از تعداد 18 راس بره نر مهربان 4-3 ماهه با میانگین وزن 67/2± 62/33 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. جیره پایه (حاوی 10/26 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره) به صورت کاملا مخلوط شده در دو وعده صبح (08:00) و عصر (16:00) به مدت 60 روز در اختیار بره ها قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، بدون افزودن مکمل روی (شاهد)، 2) جیره پایه به همراه 40 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره به صورت سولفات روی و 3) جیره پایه به همراه 80 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره به صورت سولفات روی بود. در طول دوره آزمایش، مقدار خوراک مصرفی روزانه و افزایش وزن بره ها هر 15 روز یکبار اندازه گیری شد. به منظور بررسی مقدار pH، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، آمونیاک و نیز جمعیت پروتوزواهای شکمبه، در روز آخر آزمایش و 3 ساعت بعد از خوراک دهی صبح، با استفاده از لوله مری از بره ها مایع شکمبه استحصال شد. نمونه های مربوط به تعیین غلظت کل اسیدهای چرب فرار و آمونیاک با استفاده از پارچه متقال چهار لایه صاف و پس از اسیدی شدن، در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شد. نمونه های در نظر گرفته شده برای تعیین پروتوزوآها (بدون صاف شدن)، به نسبت 1 به 1 با فرمآلدیید 5/18% مخلوط و در دمای اتاق و به دور از تابش نور نگهداری شد. در پایان روز 60 آزمایش، از هر تیمار تعداد 4 راس بره به صورت تصادفی انتخاب و به مدت 10 روز (5 روز دوره سازش پذیری و 5 روز دوره نمونه برداری) به داخل قفس های متابولیک منتقل شدند و آزمایش تعیین قابلیت هضم و ابقاء نیتروژن بر روی آنها انجام شد. در مرحله نمونه برداری، مقدار خوراک خورده شده، پسماند احتمالی، ادرار و مدفوع دفع شده طی 24 ساعت به طور روزانه ثبت و از آنها نمونه-برداری صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استفاده از سطوح مختلف عنصر روی، اثر معنی داری بر مصرف ماده خشک، ماده آلی و پروتیین خام نداشت. قابلیت هضم ماده خشک و قابلیت هضم اجزای جیره با مصرف مکمل روی تغییر نکرد. ارزش غذایی جیره ها (پروتیین خام قابل هضم و مجموع مواد مغذی قابل هضم) نیز در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری نشان نداد. همچنین، افزودن عنصر روی به جیره پایه، اثر معنی داری بر فراسنجه های شکمبه ای (مقدار pH، غلظت کل اسیدهای چرب فرار و آمونیاک)، تعداد کل پروتوزوآهای شکمبه و جنس های مشاهده شده آنها نداشت. بیشترین تعداد پروتوزوآی مشاهده شده، مربوط به جنس انتودینیوم و کمترین تعداد نیز مربوط به جنس داسی تریش بود. افزودن مکمل روی به جیره پایه اثر معنی داری بر نیتروژن ابقاء شده نداشت. میزان نیتروژن ابقاء شده در تیمارهای شاهد، 2 و 3 به ترتیب 95/8، 55/8 و 61/8 گرم در روز بود که تحت تاثیر مصرف عنصر روی قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که اضافه کردن مقدار 40 و 80 میلی گرم عنصر روی به هرکیلوگرم از ماده خشک جیره پایه (حاوی 10/26 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک)، تاثیر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده نداشت. به نظر می-رسد مقدار عنصر روی موجود در جیره پایه، نیاز حیوان را از این نظر تامین کرده و نیازی به افزودن عنصر روی نیست.

    کلیدواژگان: بره نر مهربان، عنصر روی، فراسنجه های شکمبه، قابلیت هضم، متابولیسم نیتروژن
|
  • Maryam Farahmandpour, Asdolah Teymori, Mohammad Kazemifard Pages 1-18
    Objective

    In mixed breeds or high-yielding breeds that require the use of lipid resources in the diet to provide the required energy level for livestock, in order to increase fat consumption and increase its digestibility, the use of lysophospholipids has advantages. Also, the possibility of using fat in the diet while maintaining other conditions of gastrointestinal physiology, reduces the consumption of grains and prevents metabolic disorders such as acidosis. This study was performed to investigate the effects of consumption of different levels of lysophospholipids on performance, quantitative and qualitative traits of carcass, apparent digestibility, some blood parameters and liver enzymes in male fattening lambs of Afshari breeds.

    Materials and methods

    In this study, 24 male lambs of Zell mixed with Afshari with an average weight of 29.85 ± 1.9 kg and an average age of 4 months were used. Experimental lambs were tested in 4 treatments and 6 replications in each treatment for 90 days. Experimental treatments include: 1) control treatment without adding lysophospholipid in the diet and with diets containing lipid source 2) diet treatment containing lipid source plus 0.25% lysophospholipid in the diet 3) diet treatment containing lipid source plus adding 0.5 % lysophospholipid in diet 4) Diet treatment contained lipid source plus addition of 0.75% lysophospholipid in diet.

    Results

    The results showed that the addition of lysophospholipid supplement to the diet of fattening lambs had a significant effect on daily feed intake (P <0.05). The use of 0.75% lysophospholipid supplement increased feed intake. In the present study, the use of 0.75% of lysophospholipid supplement diet reduced the numerical value of feed conversion ratio, but this reduction was not numerically significant (P <0.05). The final live weight was higher in the lysophospholipid supplementation treatments than in the control group. Also, the group that received 0.75% of lysophospholipid supplement had a higher final weight than the control group and other groups (P <0.05). Dry matter and crude protein digestibility were not significantly different in the experimental groups and the control group. However, the apparent digestibility of crude fat increased in all groups that received lysophospholipid supplementation compared to the control group. NDF digestibility increased in the groups that received 0.5 and 0.75% of lysophospholipid supplement diet. However, ADF digestibility increased significantly only in the group that received 0.75% lysophospholipid supplementation. Experimental treatments had no effect on the serum glucose concentration of crude protein in experimental animals. Also, serum urea, cholesterol, triglyceride, LDL and VLDL concentrations increased with lysophospholipid supplementation. But the serum HDL concentration decreased. Also, experimental treatments had no effect on the concentration of liver enzymes in blood serum. Although the concentrations of alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) were numerically higher on day 90 in the groups receiving lysophospholipid supplementation, but this increase was statistically significant. Was not significant (P <0.05).

    Conclusion

    Due to the positive effects of lysophospholipid supplement on fat digestibility, functional traits and without creating unfavorable conditions on fiber digestibility (NDF and ADF), liver enzymes can be used in the diet of Afshari mixed breeding male lambs.

    Keywords: liver enzymes, traits of carcass, blood parameters, Lysophospholipid
  • Zahra Taghipour, Reza Tahmasbi, Omid Dayani *, Amin Khezri, Zohreh Hajalizadeh Pages 19-36
    Background and objectives

    Considering that the significant numbers of eggs are broken during transport, storage and sale and are not consumable by humans, so it can be used as a high quality feed in livestock diet. Egg is an important alternative feed ingredient that contains high quality crude protein and crude fat. It is estimated that 8% of produced commercial eggs had not a good quality which has good nutritional value for animal consumption. It has been thought that, as a high quality nutrient, unmarketable cracked eggs could be used in animal nutrition and a few studies have been carried out on that respect. Therefore, the purpose of this experiment was to investigate of the effect of feeding different levels of wasted egg as the main source of dietary protein on sheep rumen fermentation, nutrient digestibility and blood parameters.

    Materials and methods

    Whole waste egg were prepared from a commercial laying hen farm during 10 consecutive days. The collected eggs were air-dried away from direct sunlight then grounded. After determining the chemical composition of wasted eggs, levels of 0, 2.5, 5 and 7.5% were used in experimental diets. For determine the effects of wasted egg on sheep, four mature ram (with 44±0.5 live weight) were used in a change-over design with four periods of 21 days. Nutrients digestibility determined by fecal total collection method. In the 5 days at the end of each period at 0, 3 and 6 h after morning feeding, rumen fluid was sampled from sheep by esophagus tube and were filtered through three layers of cheesecloth. Blood samples were collected at the end of each period and 3 h after morning feeding in 10-mL. To determine the amount of allantoin and microbial protein synthesis, the daily urine produced during 24 hours was collected.

    Results

    In the present study, dry matter intake and digestibility in sheep fed experimental diet were not significantly altered. Ruminal pH was not affected by waste egg. But, ammonia nitrogen and total protozoa population (13.54 and 9.94 respectively) in rumen fluid at three hours after morning feeding increased (P<0.05) by adding of waste egg in sheep’s diet. Total purine derivatives and microbial protein synthesis did not change. Blood cholesterol levels in sheep fed wasted egg were significantly higher (58.75 in control diet vs 69 in 7.5 % whole waste egg diet) than other groups (P<0.05).

    Conclusion

    In conclusion, waste egg has suitable nutrients for using livestock feed. Whereas, feeding 7.5% of wasted egg increased of total protozoa population and ammonia nitrogen, and improved fermentation condition. Because alter in ruminal fermentation characteristics, this waste can be used as part of a concentrate in the diet of sheep.

    Keywords: Waste egg, Rumen fermentation, Microbial protein, Sheep
  • Moslem Zamani, Osman Azizi, Samad Mazarei Pages 37-56
    Background and objectives

    To achieve maximum microbial protein production and efficiency of feed protein utilization, the simultaneous availability of rumen degradability carbohydrate and nitrogen sources for ruminal microorganisms is essential. When using urea, due to its very high ruminal degradability rate, highly fermentable carbohydrate sources such as soluble sugars should be used to achieve maximum efficiency of nutrients utilization, microbial protein production and fermentation. On the other hand, considering the rate of nitrogen release in slow-release urea compared to urea, it seems that the type of carbohydrate source and its degradation rate should be considered when using this product in the diet of lactating cows, because it can affect the efficiency of nitrogen utilization in the rumen. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of carbohydrate source type on the performance of Holstein lactating cows fed a diet containing slow-release urea.

    Materials and Methods

    This experiment was performed in the 3 periods in a completely randomized design as repeated measurement using 9 Holstein lactating cows (average weight: 650± 50 kg, milk production: 33± 0.5 kg and DIM: 100± 25 days) in three 21-day periods. Experimental treatments were; 1. basal diet include Nitroza® (a source for slow- release urea, as control); 2. basal diet plus 2.7 % molasses as a replacement for corn grain and 3. basal diet plus 2.7% barley grain as a replacement for corn grain. To measure ruminal fermentation parameters, on the day 21 of each period, four hours after the morning meal, ruminal fluid was collected. Apparent digestibility of nutrients were measured by acid insoluble ash as internal marker. The milk production was recorded daily and on the day 20 of each period, milk produced from each animal was sampled at each meal to measure the milk composition. To determine the concentration of serum albumin, glucose, total protein, cholesterol, triglyceride and urea nitrogen concentration on day 21 of each period, 4 hours after the morning meal, blood samples were taken from the tail vein of each animal.

    Results

    The results of the present study showed that the addition of molasses and or barley grain as a replacement for a part of corn grain had no significant effect on feed and nutrient intake (except for organic matter). Compared to the control group, replacing corn with molasses in a diet containing slow-release urea increased the amount of organic matter intake (P< 0.01). The results of independent comparisons showed that the addition of molasses compared with control and barley treatment reduced ADF intake, but increasing the amount of barley in the diet resulted an increase in the ADF intake (P< 0.02). Treatments had no significant effect on apparent digestibility of nutrients, ruminal fluid pH, total concentration of volatile fatty acids, molar ratio of propionate, butyrate, acetate, valerate, isovalerate, and acetate: propionate ratio and glycogenic:non-glycogenic fatty acids. Treatments had no significant effect on milk production and composition. Although, milk production in the cows fed diet containing molasses and barley grain was higher than that of control group. The serum concentration of albumin, glucose and urea nitrogen in was not significantly affected by the type of carbohydrate source. Compared to the control group, the addition of molasses caused a significant increase in serum total protein concentration (P <0.05). Economic calculations showed that the addition of molasses or barley grain to diets containing slow release urea increased net income.

    Conclusion

    The results of the present study demonstrated that the addition of carbohydrate sources with degradability higher than corn grain in dairy cow diets include slow release urea (Nitroza®) can improve nutrients utilization efficiency and increase farmer income.

    Keywords: Carbohydrate source, lactating cow, Molasses, slow-release urea
  • Abdolmansour Tahmasbi *, Seyed Alireza Vakili, Mohsen Danesh Mesgaran, Mehrdad Movahednasab, Mohsen Khaje Mahmoodi, Melika Hamedi Pages 57-70
    Background and objectives

    Due to the recent drought condition and rising cost of production, the productivity of any feedstuff that can be used to feed livestock has become inevitable. The use of agricultural residues, while estimating some of the needs of low-cost livestock, often faces problems such as the presence of anti-nutritional compounds such as tannins and saponins. This experiment was designed and performed to investigate the effect of saponin on fermentation, functional and metabolic parameters of Baluchi sheep.

    Materials and Methods

    This experiment was performed using 3 Baloch male sheep with an average live weight of 40±2 kg, which were about 9 months old, in the form of a change over design in three 21-day periods including 14 days of adaptation and 7 days of sampling period. Experimental treatments including; Different level of pure saponin in proportions of 0, 60 and 120 mg / kg dry matter were added to the feed. The ration used was adjusted based on the nutritional needs of Baluchi male sheep using SRNS software version 2007, which included a mixture of forage and concentrate in 50:50 ratios. The rations were thoroughly mixed and provided to the animals in two meals in the morning (08:00) and in the evening (20:00). The animals had free access to water and feed during the experimental period. The obtained statistical data were evaluated in the form of a change over design using SAS 9.1 software. Blood sample were harvested from jugular vein for serum blood metabolites. To collect plasma, blood samples were transferred test tubes and after 15 minutes at room temperature, centrifuged (for 15 minutes at 1509 xg) and their plasma was collected, then transferred to sterile microtubes. Serum was stored in -20 centigrade until further analysis.

    Results

    The results of the above experiment showed that the addition of saponin had no significant effect on the apparent digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, insoluble fibers in neutral detergent (NDF) and insoluble fibers in acidic detergent (ADF). Data indicated that experimental treatments could not have a significant effect on the urea, triglyceride and blood glucose levels. The amount of cholesterol in the blood was affected by saponin so animals received 60 or 120 mg saponin had a significantly lower cholesterol than control group (p>0/05). Although ammonia nitrogen during pre-feeding and 2 or 4 h after feeding was not affected by treatments but in overall the mean ammonia was affected by saponin level, so by increasing saponin in diet trend was to decrease of ammonia nitrogen compare to control group. Accumulation of saponin in rumen cause to alter rumen environment and decrease its pH in Baluchi sheep.

    Conclusion

    The results of the present experiment showed that increasing the amount of saponin in the diet reduced the nitrogen level of ruminal urea and some blood parameters, which can have destructive effects on animal growth. Increasing saponin to levels above 60 mg / kg of dry matter in the diet has led to a significant reduction in blood cholesterol. Based on the data of this experiment and the results reported in different experiments, it is recommended that the using feed contained saponin be targeted and limited as a feed, to reduce the side effects on the animal performance and health.

    Keywords: Baluchi sheep, blood parameters, Nutrient digestibility, rumen parameters, Saponin
  • Alireza Talebian Masoudi *, Azadeh Mirshamsollahi Pages 71-86
    Background and objectives

    Iodine is an essential element for the production of thyroid hormones that control the body's metabolism. Subclinical iodine deficiency, which is related to the deficiency of this element in the soil, is likely in most livestock in different parts of the country, especially grazing livestock, and was reported in sheep with plasma inorganic iodine less than 5 Micrograms per deciliter in some areas of Markazi province about 10 years ago. The objective of this study was to re-evaluate the iodine status of sheep in Shazand areas and evaluate the effects of using an injectable iodinated oil supplement on thyroid hormone concentrations, blood serum and milk inorganic iodine content, and the production performance of ewes and their lambs.

    Material and methods

    Seven sheep breeding farms in this region randomly selected and ewe’s serum inorganic iodine analyzed. To evaluate the effects of iodine supplementation, the herd with the lowest amount of serum inorganic iodine in which the experiment could be performed was considered as the experimental herd. In this herd,80 Farahani ewes with an average weight of 48.53±7.8 was divided into two groups of 40 as control and experimental groups. The experimental group, were supplemented with 1.5 ml iodised oil (Depodine®) intramusculary three weeks before mating and nine weeks later. Concentrations of thyroid hormones including triiodothyronine and thyroxine on days 60 and 120 from start of the test, inorganic iodine in blood serum every month until day 180,inorganic milk iodine after lambing and production and reproductive parameters were measured and compared in the two groups.

    Results

    The iodine status of the studied herds indicated that iodine deficiency continued in the study area, and this problem was not resolved. The lowest and highest serum mineral iodine levels of the studied herds were 2.0±0.22 and 4.38±2.08 μg/dl, respectively. Thyroid hormone concentrations were significantly (P< 0.05) elevated in the iodine-supplemented ewes after treatment. Serum inorganic iodine and milk inorganic iodine of ewes also increased from 2.39 and 1.22 μg/dl in the control group to 11.2 and 21.44 μg/dl in the experimental group, respectively (P<0.01). The mean birth weight of lambs in the experimental and control groups was 4.33±0.62 and 3.91±0.77 kg, respectively, which had a significant difference (P<0.05). Also, the mean weaning weight of lambs in the experimental group increased compared to the control group (17.08±1.16 and 16.6±1.83 kg, respectively) and lamb survival rate up to day 120 increased significantly (P<0.05) while lambing rate and litter size of ewes didn’t affect.

    Conclusion

    The results indicate that sheep continue to be impacted by the effects of iodine deficiency in the study area based on low serum mineral iodine concentration, and the effectiveness of the iodine supplement in preventing the effects of iodine deficiency in sheep and improving their production and reproduction performance.

    Keywords: Iodine deficiency, reproductive parameters, serum inorganic iodine, Sheep, thyroid hormones
  • Mostafa Mehdipour Golbotte, Mostafa Malecky *, Hasan Aliarabi, Pouya Zamani Pages 87-110
    Background and objectives

    Despite the central importance of ruminants in providing the human nutritional requirements, their relatively low production efficiency leads often to increased production costs and pollut the environment. In this connection, using supplements and feed additives have considered as efficient strategies for improving the efficiency of livestock production. The plant-based feed additives, including essential oils and plant extracts, are the products that improve the efficiency of the ruminant production, through ameliorating the rumen digestion and fermentation. On the other hand, using the supplements, such as the different fat sources as the energetic supplement in animal diet, has had several positive impacts such as reducing ruminal acidosis, reducing methane production and and consequently declining environmental pollution, and improving feed energy efficiency and the performance of animals. Regarding the growing importance of high-quality products and special interest of consumers for the safety and quality of animal products in recent years, the feed additives of natural and green origin have been of great interest for animal nutritionists in recent decades. In this context, the current research aimed at investigating in vitro the savory essential oil effects on rumen fermentation, microbial protein synthesis and protozoal population in two diets supplemented with fish and soybean oils.

    Materials and methods

    The essential oil was extracted by steam distillation using a clevenger apparatus, and was subsequently analysed qualitatively and quantitatively by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). The essential oil effects on fermentation parameters were tested in vitro at 0, 150, 300, 450, and 600 mg/ in two diets supplemented with fish and soybean oils using the incubations of 24 h.

    Results

    None of the rumen fermentation parameters was affected by the diet type. The gas produced over 24 h of incubation, in vitro true dry matter and organic matter degradability decreased linearly with increasing doses of the essential oil (P < 0.01) in both experimental diets. However, the partitioning factor as well as the microbial protein, and the efficiency of microbial protein synthesis increased none-linearly (linearly and quadratically) and linearly, respectively, with the essential oil dosage (P < 0.01). The ruminal ammonia concentration decreased none-linearly with the essential oil dosage (P < 0.01). Total protozoa numbers as well as most of the rumen common protozoal genera were reduced by increasing doses of the essential oil (P < 0.01). Total VFA concentration increased at the doses up to 450 and 300 mg/L of the essential oil in the fish oil and soybean oil containing diets, respectively (P < 0.05), and decreased thereafter at higher doses. The acetate molar proportions decreased none-linearly and that of propionate increased quadratically in both diets with essential oil dosage (P < 0.05).

    Conclusion

    In total, these findings indicated that using the savory essential oil, especially at low and medium doses, improved rumen fermentation through enhancing microbial protein synthesis, reducing ammonia and protozoa population, and increasing TVFA. Hence, the above-mentioned doses of the this essential oil can improve rumen fermtaion thereby enhancing the farm animals productivity. However, the savory essential oil seems to have negative impact on some rumen microorganisms at 450 mg/L and higher doses.

    Keywords: Microbial protein, Protozoa, Rumen fermentation, Essential oil, Satureja khuzistanica
  • Melica Samadpour, Mojtaba Ahan Azari, Fateme Bahri Binabaj, Alireza Khanahmadi Pages 111-126
    Background and objective

    Quality of wool has a major impact on its consumption and ultimate use and therefore, evaluation and genetic analysis of wool characteristics is one of the most important research fields for native sheep. Considering that Iran-black sheep is a result of Baluchi and Chios crossbreeding, the present study was conducted to compare and genetic analysis of fleece characteristics of Baluchi and Iran-black sheep.

    Materials and method

    In this study, wool samples were collected from 176 Baluchi and 105 Iran-black sheep in Abbas-Abad sheep breeding center located near to Mashhad, Khorasan-Razavi province, in October 2017. Fleece characteristics, including greasy fleece weight, average fiber diameter, average staple length, hetero-type fibers (%), modulated fibers (%), and true wool fibers (%) were measured. To determine the fixed effects (breed, year of birth, type of birth and sex) affecting wool characteristics of the breeds, the GLM procedure of SAS software was used. Least square means comparisons of different fixed effects subclasses was carried out by Tukey-Kramer test at 5 percent probability levels. The components of (co) variances and genetic parameters of the studied traits were estimated using the multi-trait animal model and restricted maximum likelihood using WOMBAT software.

    Results

    Results showed that the differences between the breeds were significant for average fiber diameter, hetero-type fiber percentage and true wool percentage. None of the studied traits were affected by sex of lamb except for hetero-type and true fiber percentages (P<0.05). Year and type of birth could only affect the greasy fleece weigh (P<0.05). Coefficient of variation for greasy fleece weigh (26.28 percent), hetero-type fiber (76.77 percent) and modulated fiber (99.59 percent) showed that considerable variations are there for these traits in the two studied breeds. Average fiber diameter in Baluchi (26.28 micron) was significantly lower than Iran-black breed (29.26 micron) (P<0.05). True wool percent in Baluchi (94.81 percent) was significantly higher than Iran-black breed (92.65 percent) (P<0.05). Heritability of wool traits in Baluchi breed ranged from 0.26 (modulated fiber percent) to 0.45 (hetero-type percent) and in Iran-black breed ranged from 0.28 (modulated fiber percent) to 0.34 (true fiber percent).

    Conclusion

    In general, Baluchi breed had finer wool than Iran-black and Iran-black fleece characteristics were worse than the native Baluchi parent. Moreover, moderate heritability for the studied traits in both of the breeds indicated that selection programs for improving these traits in these populations would be effective.Keywords: Baluchi Sheep, Crossbreeding, Wool, Genetic parameters

    Keywords: Baluchi sheep, Crossbreeding, Wool, genetic parameters
  • Khalil Zaboli *, Mahbod Mehradkia, Hassan Aliarabi Pages 127-142
    Background and objectives

    Zinc (Zn) is an essential mineral that involved in many vital functions such as growth, DNA synthesis and hormones and enzymes’ structure. So the presence of Zn is necessary in diet of animals. Deficiency of Zn in diet reduces appetite and impairs ruminal fermentation. This study was performed to investigate the effect of different levels of Zn on digestibility and ruminal parameters in Mehraban male lambs.

    Materials and methods

    18 Mehraban male lambs 3-4 months old with an initial body weight of 33.62 ± 2.67 kg were used in a completely randomized design. The basal diet (containing 26.10 mg Zn/kg DM without supplementary Zn) was offered in a total mixed ration twice daily at morning (08:00) and evening (16:00) for 60 days. Experimental treatments included 1) basal diet without adding Zn supplementary (control), 2) basal diet plus 40 mg Zn/kg DM in the form of zinc sulfate and 3) basal diet plus 80 mg Zn/kg DM in the form of zinc sulfate. During the experimental period, feed intake and body weight gain were measured daily and every 15 days, respectively. The rumen fluid was collected from the lambs using the esophagus tube, on the end of the experiment at 3 hours after feeding morning. After determination of pH, rumen fluid was filtered through four layers of cheese cloth, acidificated and then stored at -20 ° C. These samples were used for measurement of total volatile fatty acid and ammonia concentration. Another part of the ruminal fluids (without filtration) was mixed with 18.5% formaldehyde in a ratio of 1: 1 and kept at room temperature away from light for determination of rumen protozoa population. At the end of day 60, 4 lambs from each treatment were randomly transferred to the metabolic cages for 10 days (5 days for adaptation and 5 days for sampling period) for digestibility and nitrogen retention trial. During the sampling period, feed intake, ort, urine and feces excreted for 24 hours were recorded and sampled daily.

    Results

    The results showed that using different levels of zinc had no significant effect on dry matter, organic matter and crude protein intakes. The digestibility of dry matter and diet ingredients were not affected by zinc supplementation. Nutritive value of the diets (digestible crude protein and total digestible nutrients) did not show significant differences between the treatments. Also, the supplementation of zinc to the basal diet had no significant effect on ruminal parameters (pH, total volatile fatty acids and ammonia concentration), total numbers and observed genus of ruminal protozoa. The highest and lowest numbers of observed protozoa were related to Entodinium and Dasytricha genus, respectively. Supplementation of zinc to the basal diet had no significant effect on retained nitrogen. The amount of nitrogen retention in control and treatments 2 and 3 were 8.95, 8.55 and 8.61 g/day, respectively, which was not affected by zinc supplementation.

    Conclusion

    Generally, the results of this study showed that the adding 40 and 80 mg Zn/kg DM to the diet of fattening lambs (containing 26.10 mg Zn/kg DM) had no significant effect on measured traits such as feed intake, nutrients digestibility, ruminal parameters and retained nitrogen. It seems that the amount of zinc in the basal diet has provided the animal's needs in this regard and there is no need to adding zinc.

    Keywords: digestibility, Mehraban male lamb, nitrogen metabolism, ruminal parameters, Zinc