فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 55، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا زمانی، محبوبه نم نباتی، مسعود فردوسی، شهره ضیایی* صفحات 1-9
    مقدمه

    آموزش به بیمار، مددجویان را برای مراقبت از خود توانمند می سازد. کودکان به تنهایی توانایی خود مراقبتی ندارند و والدین مسیول مراقبت از آنها هستند. این مطالعه به بررسی "آموزش و ثبت پیگیری پس از ترخیص" به مادران با کودکان در حال ترخیص، بر اساس استانداردهای اعتبار بخشی ایران، پرداخته است.

    روش کار

    روش پژوهش مقطعی و توصیفی تحلیلی بود. این مطالعه در سال 1395 به بررسی 231 مادر با کودک در حال ترخیص در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (05/0<p) و نرم افزار16 ‏SPSS‏ تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره کل ثبت "آموزش پیگیری پس از ترخیص" توسط پزشک، با میانگین نمره آموزشهای دریافت شده توسط مادر، اختلاف معنی داری داشت (002/0=P). میانگین نمره کل ثبت "آموزش پیگیری پس از ترخیص" توسط پرستار با میانگین نمره آموزشهای دریافت شده توسط مادر، اختلاف معنی داری داشت (001/0>P). ضریب توافق ثبت آموزش ارایه شده توسط پزشک و پرستار، با آموزشهای دریافت شده توسط مادر 68% و 85 %  بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، ثبت "آموزش پیگیری پس از ترخیص" توسط پزشک بیشتر از آموزش های دریافت شده توسط مادران بود. همچنین ثبت "آموزش پیگیری پس از ترخیص" توسط پرستار نیز بیشتر از آموزش های دریافت شده توسط مادران بود. پیشنهاد می گردد اجرای برنامه آموزش به بیمار از زمان پذیرش تا ترخیص، برنامه ریزی شود و اجرا کنندگان برنامه آموزشی از روش های مختلف آموزشی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، استاندارد های اعتبار بخشی، ثبت، بخش کودکان، برنامه ترخیص
  • رویا چریکی، خسرو رمضانی*، بهرام موحدزاده صفحات 10-20
    مقدمه

     خواب هر فردی با سلامتی او در ارتباط است و پرستاران به دلیل نوع شغل شان بیشتر از دیگران در معرض خواب با کیفیت پایین هستند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش فراشناخت بر کیفیت خواب و مولفه های آن در پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل بود. با روش نمونه گیری در دسترس 36 نفر پرستار از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1399  براساس ملاک های ورود و خروج به مطالعه انتخاب شدند، و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند(هرگروه 18 نفر). گروه آزمایش  تحت آموزش  12 جلسه 75 دقیقه ای آموزش مبتنی بر فراشناخت قرار گرفتند. مشارکت کنندگان با پرسشنامه جمعیت شناسی در ابتدا و پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ در 3 مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده گردید.

    یافته

    میانگین و انحراف معیار نمرات کیفیت خواب قبل از آموزش در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 1/80±13/11 و 1/93±11/72 بود که پس از آموزش در پس آزمون به 2/35±8/44 و 2/27±12/28 و در پیگیری به 1/56±7/72 و 2/21±11/78 تغییر یافت. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که میانگین کیفیت خواب و مولفه های کیفیت ذهنی خواب، تاخیر در به خواب رفتن، مدت زمان خواب و میزان بازدهی خواب در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون تا پیگیری معنادار بوده (0/001>p) است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر فراشناخت به پرستاران می تواند روش مناسبی برای بهبود کیفیت خواب از طریق تاثیر گذاری بر مولفه های کیفیت ذهنی خواب، اختلال عملکرد روزانه، تاخیر در به خواب رفتن و میزان بازدهی خواب باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فراشناخت، کیفیت خواب، نشانه های بی خوابی، پرستاران
  • بهاره قاسمی، نوشین پردلان*، کتایون برجیس صفحات 21-31
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش خودشفقت ورزی بر خودانتقادی و آشفتگی روانشناختی در زنان نابارور انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب یک روش تحقیق نیمه آزمایشی بود و با استفاده از طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری انجام گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم در سال 1400 بود، که30 نفر از زنان که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که بصورت تصادفی در  2 گروه 15 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله، 8 جلسه آموزش غیرحضوری خودشفقت ورزی را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. شرکت کنندگان با پرسشنامه آشفتگی روانشناختی Kessler & et al (2003) و مقیاس سطوح خودانتقادی Thampson & Zuroff (2004) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری بوسیله نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که گروه ها در مرحله ی پیش آزمون همگن بودند و بعد از آموزش نمرات گروه کنترل و مداخله با یکدیگر تفاوت داشتند بدین معنی که آموزش خودشفقت ورزی بر آشفتگی روانشناختی و خودانتقادی اثربخش بوده است. 

    نتیجه گیری

    بنابراین اثربخشی آموزش خودشفقت ورزی بر خودانتقادی و مولفه های آن و آشفتگی روانشناختی در زنان نابارور پس از درمان و پیگیری هشت هفته ای در طول زمان ثبات دارد. براساس نتایج حاصله، لزوم توجه به درمان شفقت به خود در کاهش خود انتقادی و آشفتگی زناشویی زنان نابارور نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانشناختی، زنان نابارور، خودانتقادی، خودشفقت ورزی
  • طاهره بلوچی بیدختی، رسول سلیمانی مقدم*، ابوالفضل قدیمی فر صفحات 32-45
    مقدمه

    تبعیت از رژیم غذایی در بیماران دیالیزی از چالش های مهم مراقبتی است که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. آموزش با تغییر سطح آگاهی، نگرش و عملکرد می تواند موجب تغییر در رفتار گردد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش چهره به چهره و ویدیویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی دو سوکور است که سال 1396-1395 در شهر مشهد بر روی 180 بیمار همودیالیزی که بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آموزش چهره به چهره، ویدیویی وکنترل قرار گرفتند، انجام گردید. مداخله شامل: آموزش رژیم غذایی 45-30 دقیقه 2 مرتبه به فاصله یک هفته بود. داده ها به وسیله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی SF-36 قبل از مداخله و به فاصله یک و نیم ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و تحلیلی با آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کای دو، کروسکال والیس انجام و سطح معنی داری کم تر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که قبل از مداخله سه گروه در ابعاد وضعیت جسمانی، محدودیت جسمی، خستگی، محدودیت روانی، عملکرد اجتماعی، درد و سلامت عمومی باهم تفاوت آماری معنی داری نداشتند و تنها در بعد حس خوب بودن تفاوت آماری معنی داری داشتند (009/0=p) ، ولی بعد از مداخله در تمام ابعاد به جزء وضعیت جسمانی باهم تفاوت آماری معنی داری داشتند (05/0>p) و با انجام تست تعقیبی توکی مشخص شد که این تفاوت در گروه ویدیویی با دو گروه چهره به چهره و کنترل معنی دار بود ولی بین دو گروه  چهره به چهره و کنترل تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که نمره کل کیفیت زندگی بعد از مداخله در گروه آموزش ویدیویی بیشتر از گروه چهره به چهره   می باشد، لذا به کارگیری روش آموزشی ویدیویی توسط مراقبین بهداشتی جهت ارتقاء کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی کلیوی، کیفیت زندگی، آموزش، رژیم غذایی
  • مریم شیخلو*، فائزه صحبائی، شیرین حجازی صفحات 46-57
    مقدمه

      بهبود عملکرد جنسی در زنان مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی نه تنها باعث بهبود بقای آن ها بلکه سبب انسجام بیشتر خانواده نیز می شود. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تیوری رفتاربرنامه ریزی شده بر عملکرد جنسی زنان مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی مراجعه کننده به درمانگاه های بیماری های رفتاری در سال 1400 انجام شد.

    روش کار

      این مطالعه از نوع مطالعه نیمه تجربی بود که بر روی 60 زنان مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (30 نفر گروه کنترل و 30 نفر گروه مداخله) انجام شد. تخصیص افراد به دو گروه کنترل و مداخله با استفاده از بلوک چهارتایی تصادفی انجام شد. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی زنان Rozen (2000) ،که در قبل و بعد از انجام مداخله، سنجیده شد. مداخله آموزشی با روش برگزاری کلاس های آموزشی در دو گروه 15 نفری به مدت 4 جلسه هفته ای یک روز و هر روز به مدت 90 دقیقه اجرا شد. در پایان داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، عملکرد جنسی زنان مورد بررسی قبل از مداخله در گروه ازمون  6/3±4/28 بود که بعد از مداخله اموزشی به 7/5±3/30 رسید و نتایج آزمون ویلکاکسون اختلاف معنی داری را در گروه مداخله نشان داد (001/0=p). هم چنین نتایج اختلاف آماری معنی داری بین میانگین امتیازات آگاهی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری و عملکرد جنسی وجود داشت بین دو گروه نشان داد (01/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که با استفاده از آموزش بر پایه تیوری رفتار برنامه ریزی شده که بر  تغییر رفتار، تاکید می کند، می توان عملکرد جنسی را در زنان ارتقا داد.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، عملکرد جنسی زنان، ویروس پاپیلومای انسانی
  • سیده مهنوش سید محمودی، طاهر تیزدست*، حمیدرضا وطن خواه، جواد خلعتبری، شهره قربان شیرودی صفحات 58-67
    مقدمه

    رشد و تقویت مهارت های فکری و اخلاقی دانش آموزان همواره یکی از اهداف مهم نظام های آموزشی کشورهای مختلف بوده است، بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش فراشناخت بر تفکر انتقادی و قضاوت اخلاقی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی به روش پیش آزمون -و پس آزمون و گروه کنترل در سال 1398انجام گرفت. جامعه مطالعه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر چالوس در سال تحصیلی 1399-1398 بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره مداخله  و کنترل جای دهی شدند. هر دو گروه به پرسش نامه تفکر انتقادی و قضاوت اخلاقی پاسخ دادند، گروه مداخله در 8 جلسه آموزش فراشناخت شرکت کردند، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کووایاریانس چند متغیره و تک متغیره انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار نمرات تفکر انتقادی قبل از آموزش فراشناخت در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 26/6 ± 78/69 ، 91/4 ±10/70 بود، که پس از آموزش فراشناخت به ترتیب57/7 ±59/80، 30/5 ±84/71 تغییر یافت. میانگین و انحراف معیار نمرات قضاوت اخلاقی قبل از آموزش فراشناخت در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 35/1 ± 63/34 ، 63/1 ±80/34 بود، که پس از آموزش فراشناخت به ترتیب33/3 ±29/39، 97/1 ±33/35 تغییر یافت. بنابراین نتایج نشان داد آموزش فراشناخت موجب افزایش تفکر انتقادی تفکر انتقادی (01/0>p، 717/14=F : و  افزایش قضاوت اخلاقی (01/0>P، 109/23=F) دانش آموزان شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش توجه بیشتر صاحب نظران و متخصصان تعلیم و تربیت را در خصوص روش های بهبود تفکر انتقادی و رشد قضاوت اخلاقی را می رساند.

    کلیدواژگان: آموزش فراشناخت، تفکر انتقادی، قضاوت اخلاقی، دانش آموزان ابتدایی
  • سمیرا عاشری، سپیده نصرالله*، طاهره نصرآبادی صفحات 68-79
    مقدمه

    ابتلا به سرطان کولون و درمان های آن دارای عوارض متعددی چون ضعف، خستگی، بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، آنمی و اختلال در تغذیه می باشد که تمامی این موارد موجب کاهش مراقبت از خود در این بیماران می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مدل مراقبت پیگیر بر مراقبت از خود در  بیماران مبتلا به سرطان کولون انجام شده است.

    روش کار:

     مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری 60 نفر از بیماران مبتلا به سرطان کولون بیمارستان های امام علی (ع) و شهیدرجایی کرج در نیمه ی اول سال 1400، که از طریق روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به صورت تصادفی با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، مدل مراقبت پیگیر در 4 مرحله و به مدت 2 ماه (8 هفته) اجرا شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مراقبت از خود محقق ساخته بیماران مبتلا به سرطان کولون استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS21 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میانگین نمرات مراقبت از خود بیماران قبل از مداخله در گروه مداخله 57/2 ± 44/33 و در گروه کنترل 76/3 ± 48/33 بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت (77/0=P) که بعد از مداخله در گروه مداخله به 01/3 ± 48/41 و در گروه کنترل به 82/4 ± 13/34 رسید که  این تفاوت در گروه مداخله معنی دار بود و مراقبت از خود ارتقا یافت (001/0<p).

    نتیجه گیری:  

    نتایج نشان داد که مدل مراقبت پیگیر بر مراقبت از خود در  بیماران مبتلا به سرطان کولون تاثیر دارد و موجب ارتقای آن می شود لذا توصیه می شود پرستاران در مراقبت از این بیماران از مدل های پرستاری مانند مدل مراقبت پیگیر بهره برند.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت پیگیر، مراقبت از خود، سرطان کولون
  • سیدرضا برزو*، شیما فرخی، احمد نورالدینی، فاطمه چراغی، مهناز خطیبان صفحات 80-91
    مقدمه

    حرفه و رشته پرستاری، به عنوان یک عرصه علمی نیازمند مبنایی علمی است که مدل های پرستاری شاخص آن بوده و هست. یکی از مدل های مطرح در پرستاری مدل خودمراقبتی Orem می باشد. لذا این مطالعه با هدف به کارگیری فرآیند پرستاری مبتنی بر مدل خودمراقبتی Orem در مددجو شکستگی درشت نی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه موردی، فرآیند پرستاری از یک مددجو با شکستگی استخوان درشت نی بستری در بیمارستان بعثت شهر همدان در سال 1399 ارایه گردید. در مرحله بررسی و شناخت پرستاری، گردآوری داده ها براساس "فرم بررسی مدل خودمراقبتی Orem" انجام شد. تشخیص های پرستاری تدوین شد و اهداف مراقبتی تعیین و اقدامات پرستاری جهت دستیابی به اهداف، انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از جدول ارایه شد. 

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که موارد نقص در خودمراقبتی و نیازهای خودمراقبتی بیمار پس از اقدامات پرستاری بر اساس مدل مدل خودمراقبتی Orem کاهش یافت. یافته ها منجر به 7 تشخیص پرستاری و 42 هدف مراقبتی گردید.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از مدل خودمراقبتی Orem به عنوان چارچوبی برای تشخیص، انتخاب اقدام مناسب و ارزشیابی نتایج، بسیار مفید بود. پیشنهاد می شود تیوری های پرستاری به صورت کاربردی در تمامی بخش ها و روی بیماران مختلف به کار روند.

    کلیدواژگان: فرآیند پرستاری، مدل پرستاری Orem، شکستگی استخوان درشت نی، مطالعه موردی
|
  • Zahra Zamani, Mahboobeh Namnabati, Masuod Masuod, Shohreh Ziaei* Pages 1-9
    Introduction

    Patient education empowers clients to take care of themselves. pediatrics alone are not capable of self-care. while their parents are responsible for caring for them. In this research, the have studied "education and registration of follow-up after discharge" to mothers with pediatric being discharged based on Iranian accreditation standards.

    Methods

    This was a cross-sectional study with descriptive-analytical design in 2016, which examined 231 mothers with children being discharged from the teaching hospitals of Isfahan University of Medical Sciences. Data collection tools were a researcher-made questionnaire and checklist. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics (p < 0.05) and SPSS 16 software.

    Results

    The mean total score of registration of "education of follow-up after discharge" by the physician was significantly different from the mean score of education received by the mother (P = 0.002). The mean total score of registration of "education of follow-up after discharge" by the nurse was significantly different from the mean score of education received by the mother (P <0.001). The agreement coefficient of registration of education provided by the physician and nurse with the education received by the mother was 68% and 85%, respectively.

    Conclusions

    According to the results of the present study, the registration of "follow-up education after discharge" by the physician was more than education received by the mother. also the registration of "follow-up education after discharge" by the nurse was more than education received by the mother. Planning the education program implementation is suggested for the patient from the time of admission to discharge, and its implementers are recommended to use different educational methods.

    Keywords: Patient education, Accreditation standards, Registration, pediatric ward, discharge planning
  • Roya Cheriki, Khosro Ramezani*, Bahram Movahedzadeh Pages 10-20
    Introduction

    Every person’s sleep is related to their health and due to their type of occupation; nurses are likely to be more exposed to low-quality sleep. The aim of this study is to investigate the effectiveness of training based on metacognition on sleep quality and insomnia symptoms in nurses at Shiraz University of Medical Sciences hospital.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental one with a pre-test, post-test and, follow-up group design. A total of 36 nurses of shiraz university of medical science hospital were selected based on inclusion and exclusion criteria in 1399 and placed randomly into experimental and control groups as each one holds 18 subjects. The experimental group went under 12 sessions of 75 minutes of metacognition training. Participants were assessed first with a demographic questionnaire and then a Pittsburgh sleep quality questionnaire in three stages. Data analysis was performed using SPSS software version 23.

    Results

    Sleep quality’s mean± standard deviation scores before the training in the experimentaland control group are 13.11 ±1.80 and 11.72 ±1.93 respectively, which changed into 8.44 ±2.35 and 12.28 ±2.27 after the intervention in the post-tests and were 7.72±1.56 and 11.78 ±2.21 in the follow-ups. The result of frequent variance analysis shows that the mean score of sleep quality and its components including mental quality of sleep, delay in falling sleep, sleep duration and, sleep efficiency in the experimental group is more significant than in the control group as the P<0.001 and were consistent until the follow-ups.

    Conclusion

    The results of this study show that metacognition training for nurses can be a proper method to improve sleep quality through their effect on sleep components including mental sleep quality, daily dysfunction, delay in falling sleep and, sleep efficiency.

    Keywords: Metacognition Training, Sleep Quality, Signs of Insomnia, Nurses
  • Bahareh Qasemi, Nooshin Pordelan*, Katayoun Berjis Pages 21-31
    Introduction

    The present study seeks to investigate the impact of self-compassion training on self-criticism and psychological distress in infertile women. 

    Methods

    This research was in the framework of a quasi-experimental research method and was performed using a pretest-posttest design with a control group and a follow-up test. The statistical population of the study included all the infertile women visiting the infertility treatment center of Qom University Jihad over 2021, Thirty women who met the inclusion criteria were selected by purposive sampling method, which was randomly divided into two groups of 15 intervention and control. The test group underwent eight online sessions of self-compassion training and the control group received no intervention. Participants were assessed using the Kessler et al. (2003) Psychological Distress Scale Questionnaire and the Thompson and Zurrof’s level of self-criticism scale (2004). Data obtained from pre-test, post-test and follow-up were analyzed using repeated measures analysis of variance using SPSS23 software.

    Results

    The results showed that the groups were homogeneous in the pre-test stage and after training the scores of the control and intervention groups were different from each other, which means that self-compassion training was effective on psychological and self-critical disorders.

    Conclusions

    Thus, the impact of training self-compassion on self-criticism and its components and the psychological distress is stable over time in infertile women after treatment and a six-week follow-up. Results indicate that self-compassion treatment leaves a significant impact on reducing self-criticism and marital distress in infertile women.

    Keywords: psychological distress, infertile women, self-criticism, self-compassion
  • Tahereh Baloochi Beydokhti, Rasool Solaimanimoghaddam*, Abolfazl Ghadimifar Pages 32-45
    Introduction

    Adherence to diet in dialysis patients is one of the important care challenges that affect the quality of life. Education can change behavior by changing the level of awareness, attitude, and practice. Therefore, this study aimed to compare the effect of face-to-face and video-based diet training on the quality of life of patients undergoing hemodialysis.

    Methods

    This study is a double-blind clinical trial conducted with 180 eligible hemodialysis patients in Mashhad in 2016 and 2017. They were randomly assigned to three groups face-to-face training, video-based training, and control. The intervention included two 30- to 45-minute sessions of diet training held once biweekly. Data were collected using a demographics form and the Quality of Life (SF-36) Questionnaire at baseline and 1.5 months after the intervention. Data were analyzed in SPSS software version 16 Descriptive and analytical statistics were performed using one-way ANOVA, Chi-square, and Kruskal-Wallis. The significance level was set at p < 0.05.

    Results

    One-way analysis of the variance test showed that before the intervention of the three groups in the dimensions of physical condition, physical limitation, fatigue, mental limitation, social functioning, pain and general health were not statistically significant and only in the sense of well-being were statistically significant differences. (P=0.009), but after the intervention, there was a statistically significant difference in all dimensions except physical condition (P <0.05) and by Tukey post hoc test, it was found that this difference was in the video group with two groups of faces. It was significant for face and control, but no statistically significant difference was observed between the two groups of face to face and control.

    Conclusion :

    The results showed that the total score of the quality of life after the intervention was higher in the video training group than in the face-to-face group. Therefore, the use of video-based training by health care providers to improve the quality of life of hemodialysis patients is recommended.

    Keywords: Kidney failure, quality of life, film education, diet
  • Maryam Sheikhlou*, Faeze Sahbahi, Shirin Hejazi Pages 46-57
    Introduction

    Improving sexual function in women with human papillomavirus not only improves their survival but also increases family cohesion. Therefore, this study was conducted to determine the effect of education based on the theory of planned behavior on sexual function of women with human papillomavirus referred to behavioral disease clinics in 2021.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 60 women with human papillomavirus (30 in the control group and 30 in the intervention group). The subjects were assigned to the control and intervention groups using a random quadruple block. A researcher-made demographic information questionnaire and Rozen (2000) standard female sexual function questionnaire, which were measured before and after the intervention. The educational intervention was performed by holding training classes in two groups of 15 people for 4 sessions a week, one day and for 90 minutes every day. Finally, the data were analyzed using SPSS software version 26.

    Results

    Based on the results of the present study, the sexual performance of the women before the intervention in the experimental group was 28.4 3 3.6, which reached 30.3 7 5.7 after the educational intervention and the results of the Wilcoxon test. Showed a significant difference in the intervention group (p = 0.001). The results also showed a statistically significant difference between the mean scores of knowledge, control of perceived behavior, behavioral intention and sexual function between the two groups (p = 0.01).

    Conclusion

    The results of this study show that by using education based on the theory of planned behavior that emphasizes behavior change, sexual function can be improved in women.

    Keywords: Theory of planned behavior, female sexual function, human papillomavirus
  • Seyyed Mahnoosh Seyed Mahmoudi, Taher Tizdast*, HamidReza Vatankhah, Javad Khalatbari, Shoreh Ghorban Shiroodi Pages 58-67
    Introduction

    Development and strengthening of students' intellectual and moral skills has always been one of the essential  goals of educational systems in different countries, so the purpose of this study was to investigate the effect of metacognition education program on critical thinking and moral judgment of elementary students.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed by pretest and posttest methods and a control group in 2019. The study population was elementary school students in Chalous in the academic year 2019-2020, which was selected by in available sampling method of 30 people and randomly placed in two groups of 15 people intervention and control. Both groups answered the Critical Thinking and Moral Judgment Questionnaire. The intervention group participated in 8 sessions of metacognition training, but the control group did not receive any training. Data analysis was performed using SPSS software version 22 and multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The mean and standard deviation of critical thinking scores before metacognition training in the intervention and control groups were 69.78 ± 6.26 and 70.10 ± 4.91, respectively, which after metacognition training were 80.59 ± 7.57 and 71.84± 5.30. The mean and standard deviation of moral judgment scores before metacognition training in the intervention and control groups were 34.63 ± 1.35 and 34.80 ± 1.63, respectively, which after metacognition training were 39.29 ± 3.33 and 35.33 ± 1.97. Therefore, the results showed that metacognition training increased critical thinking, critical thinking (p <0.01, F = 14.717) and increased moral judgment (P <0.01, F = 23.109).

    Conclusion

    The study results will draw the attention of experts and educators to ways to improve critical thinking and the development of moral judgment.

    Keywords: Metacognition education, Critical thinking, Moral judgment, Elementary Students
  • Samira Asheri, Sepideh Nasrollah*, Tahereh Nasrabadi Pages 68-79
    Introduction

    Colon cancer and its treatments have several signs and symptoms such as weakness, fatigue, lethargy, anorexia, nausea and vomiting, anemia, and eating disorders that self-care is essential to control in these patients. The aim of this study was to determine the effect of the continuous care model on self-care in patients with colon cancer.

    Methods

    The present study was an experimental study with a pre-test-post-test design. The statistical population of 60 patients with colon cancer at Imam Ali (AS) and Shahid Rajaei hospitals in Karaj in the first half of 2021, were selected based on inclusion criteria and randomly divided into intervention and control groups using even and odd codes. For the intervention group, the continuous care model was implemented in 4 stages for the intervention group for 2 months (8 weeks). A demographic information questionnaire and a researcher-made self-care questionnaire for patients with colon cancer were used to collect information. Data were analyzed with SPSS19 statistical software using descriptive and inferential tests. The significance level was considered 0.05.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups regarding demographic variables. The mean scores of patients' self-care index before the intervention in the intervention group was 33.44 ± 2.57 and in the control, group was 33.48 ± 3.76, which was not statistically significant (P= 0.77) after the intervention in the group The intervention reached 41.48 ± 3.01 and in the control group reached 34.34 ± 4.82, which was a significant difference in the intervention group and self-care was improved (P <0.001).

    Conclusions

    The results showed that the continuous care model has an effect on self-care in patients with colon cancer and promotes it, so it is recommended that nurses use nursing models such as the continuous care model in caring for these patients.

    Keywords: Continuous Care Model, self-care, colon cancer
  • Seyed Reza Borzou*, Shima Farrokhi, Ahmad Nooreddini, Fatemeh Cheraghi, Mahnaz Khatiban Pages 80-91
    Introduction

    Nursing profession and field, as a scientific field, needs a scientific basis of which nursing models were and still are. One of the prominent models in nursing is Orem's self-care model. Therefore, this study was conducted with the aim of applying the nursing process based on the Orem self-care model in patients with tibia fractures.

    Methods

    In this case study, the nursing process of a patient with tibia fracture admitted to Ba'ath Hospital in Hamedan city in 2019 was presented. In the stage of nursing research and recognition, data collection was done based on the "Orem self-care model survey form". Nursing diagnoses were compiled and care goals were determined and nursing measures were taken to achieve the goals. Data analysis was presented using a table.

    Results

    The findings showed that cases of self-care deficiencies and patient self-care needs decreased after nursing measures based on the Orem self-care model. The findings led to 7 nursing diagnoses and 42 care goals.

    Conclusions

    Using Orem's self-care model as a framework for diagnosis, choosing the appropriate action and evaluating the results was very useful. It is suggested that nursing theories be applied in all departments and on different patients.

    Keywords: Nursing Process, Orem Nursing Model, Tibia Fracture, Case Study