فهرست مطالب

آینده پژوهی انقلاب اسلامی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1401)

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • انشاءالله رحمتی*، محسن حاکمی صفحات 11-36

    مسیله این پژوهش این است که اگر خداوند عالم مطلق است و در صورت تعلق علم الهی به چیزی آن چیز محقق می گردد، و از طرفی انسان مختار و صاحب اعمال خویش است؛ پس خداوند چگونه به آن اعمال در آینده (مستقبل) علم دارد و مشخصا رابطه علم الهی با قضایای آینده چیست؟ آنچه بر این پیچیدگی می افزاید این است که هم خداوند قادر متعال است، یعنی به آنچه بخواهد دست می یابد و بالاتر از آن، حتی نزدش بلافاصله حاضر می گردد؛ از طرفی اختیار انسان به گونه ای ست که اگر درست تبیین نگردد، با علم الهی دیالکتیک تکوینی خواهد داشت؛ از طرفی آنچه که در عالم وجود مشاهده می گردد، تحقق موجودات در بستر زمان و مکان است. در این میان انسان معاصر با تکیه بر اختیار خویش بعنوان یکی از مبانی انسان شناسی آینده پژوهی، دست به تحقیق در آینده زده است و این امر مهم و پیچیده تبدیل به معمای هستی شناسانه ای برای هستندگان ناطقی (انسان یعنوان حیوان ناطق) شده است که به علم الهی، هستی و انسان، و دیالوگ تکوینی آنها، می نگرند. روش تحقیق در این مطالعه بنیادین مبتنی بر قیاس منطقی، استوار بر استدلال عقلی است که بحثی نظری (نه به مثابه روش های کیفی و نه به هیچ وجه کمی) را در بر می گیرد. نتیجه تحصیل شده نیز از این قرار است که امور و اعمال اختیاری آینده تعین ناپذیرند؛ اما به دلیل علو الهی بر زمان در علم الهی موجود اند و با شناخت سبب و مسبات و جریانات تکوینی می توان به شناخت آینده تا حد مقدور دست یازید.

    کلیدواژگان: علم الهی، تعین ناپذیری، شناخت ناپذیری، علم پیشینی و پسینی، لازمانی
  • محسن گودرزی*، محمدامین نصیری پور، فرهاد حمزه صفحات 37-63

    نگاه به آینده و جهت حرکت مکاتب مختلف دینی نشات گرفته از ایدیولوژی حاکم بر آنهاست. تشکیل حکومت جهانی در دو مکتب یهود و اسلام نیز برخاسته از این نگاه می باشد. در این مقاله برای فهم این موضوع برای شناخت رویکرد حاکم در هر دو مکتب با روش تحلیل محتوای کیفی پس از بررسی سه مفهوم آرمان شهر، موعود و آخرالزمان، از این منظر که کدام مکتب در سطح جهانی با چه ویژگی هایی بهتر می تواند بشریت را به سمت ساخت آینده مطلوب راهنمایی کند، ویژگی های مهم ادعا شده در تشکیل حکومت جهانی دو مکتب یهود و اسلام استخراج و با یکدیگر مقایسه گردید. مهمترین ویژگی های مشترک شامل هفت ویژگی و مهمترین تفاوت ها نیز شش ویژگی می باشد. در ویژگی های مورد نیاز به منظور برخوردای یک مکتب برای تشکیل حکومت واحد جهانی در آخرالزمان، با بررسی در ویژگی های مطرح شده برای هر دو حکومت جهانی یهود و اسلام در آینده، مکتب اسلام ظرفیت ، استعداد و خصوصیت های برتر و والاتری نسبت به تشکیل حکومت در سطح جهان را دارا می باشد و بدون جهت گیری سیاسی نسبت به قوم و یا نژادی خاص در پی تحقق عدالت در همه شیون جامعه می باشد.

    کلیدواژگان: موعود، آخرالزمان، یهود، اسلام، حکومت جهانی
  • علیرضا جعفری زاد*، علی توحیدیان، رضا حسنوی صفحات 65-93

    پژوهش حاضر، با رویکرد آینده پژوهی، به شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر وضعیت آینده روابط امنیتی جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان می-پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و از نظر ماهیت، براساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. بنابراین، با توجه به ماهیت تحقیق، این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که پیشران ها یا عوامل کلیدی موثر بر وضعیت آینده روابط امنیتی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان کدام اند و به چه میزان و چگونه بر یکدیگر تاثیر می گذارند؟ برای پاسخ به پرسش پژوهش، از روش تحلیل ساختاری میک مک و دلفی بهره گرفته شده است. در این راستا، پس از برگزاری جلسات اولیه بحث با پانزده نفر از نخبگان و متخصصان اجرایی و دانشگاهی (جامعه آماری پژوهش)، که تخصص و تجربه کافی پیرامون مسایل امنیتی و روابط بین الملل داشتند، از ایشان خواسته شد تا در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع به پیشران ها، بر مبنای میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری امتیاز دهند. بیست پیشران اولیه در قالب چهار بعد کلی شناسایی شد. سپس، پیشران های اولیه در چارچوب ماتریس اثر متقاطع در نرم افزار آینده نگار میک مک تعریف شد. خروجی صفحه پراکندگی پیشران ها بیان گر ناپایداری سیستم است. در نهایت، باتوجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، شش پیشران کلیدی و اهرمی دارای بیشترین تاثیر بر وضعیت آینده روابط امنیتی ایران و جمهوری آذربایجان شناخته شد.

    کلیدواژگان: ایران، جمهوری آذربایجان، آینده پژوهی، میک مک
  • علی اسماعیل پور*، محمدرضا عرب بافرانی صفحات 95-140
    سناریونویسی یکی از روش های بسیار پرکاربرد و از روش های اختصاصی آینده پژوهی است. استفاده از این روش در خصوص پروژه های مطالعه آینده در ایران در سال های اخیر بسیار گسترش یافته است و پژوهشگران در موضوعات مختلف در تحقیقات خود از این روش استفاده کرده اند. این پژوهش به بررسی تمامی مقالات علمی پژوهشی ایران با استفاده از روش سناریونویسی پرداخته و با معیار دارا بودن مطالعه موردی مشخص، ارتبط با آینده و استفاده صحیح از روش، صد مقاله منتشر شده در پنج سال اخیر را به منظور بررسی دقیق و نهایی برگزیده است. سپس با استفاده از روش فراتحلیل مقالات منتخب را مورد بررسی قرار داده و آن ها را با 12 شاخص شامل؛ اکتشافی یا هنجاری، موضوع، افق زمانی، منبع، نوع داده ها، وجود یا عدم وجود سیالیت در استفاده از روش، ترکیب یا عدم ترکیب روش (سناریونویسی) با دیگر روش ها، تک لایه یا چندلایه بودن، تعامل محوری یا خبره محوری، خلاقانه محوری یا داده محوری، تک رشته ای یا چندرشته ای بودن و استفاده یا عدم استفاده از نرم افزار مورد ارزیابی قرار داده و نهایتا توصیه هایی در خصوص استفاده از روش سناریونویسی در انجام پروژه های آینده پژوهی در ایران ارایه داده است.
    کلیدواژگان: روش سناریونویسی، فراتحلیل، آینده پژوهی، سناریو
  • فائزه پناهی*، فرهاد نظری زاده صفحات 141-171
    نظام های انتخاباتی از لوازم بنیادین نظام های سیاسی مردم سالار هستند. جمهوری اسلامی ایران به دلیل ماهیت مردم سالار بودن خود از این قاعده مستثنی نیست در نظام جمهوری اسلامی نیز مشروعیت سیاسی یکی از ارکان شکل دهنده ی نظام است که قوت و ضعف این مسیله نیز ناشی از نقش آفرینی مردم خواهد بود. یکی از تجلی گاه های مقبولیت مردمی نظام انتخابات است که در طی آن هرچه میزان مشارکت بالاتر باشد نشان دهنده ی مقبولیت بالای آن نظام سیاسی خواهد بود. از این جهت مسیله اساسی پژوهش حاضر کسب آگاهی از آینده های محتمل پیش روی مشارکت در انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی بوده است. در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز به دلیل ویژگی ها خاص خود، مشارکت اهمیت ویژه تری را خواهد داشت، از این رهگذر اهمیت مطالعه درباره انتخابات مجلس و میزان مشارکت روشن می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی آینده های محتمل پیش روی مشارکت در دوازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران بر اساس الگویی بومی و بهبودیافته از سناریونویسی که از سوی «شبکه جهانی کسب وکار» معرفی شده است، طراحی و اجرا شد که در نهایت با نظر خبرگان 3 عدم قطعیت کلیدی «وجود و یا عدم وجود نشاط سیاسی»؛ «گشایش و عدم گشایش اقتصادی» و «امنیتی شدن و عدم امنیتی شده فضای انتخابات» 4 فضای سناریوی با عناوین « ایستاده در غبار»؛ «می خواهم زنده بمانم»؛ «به سوی افتخار» و «از نفس افتاده» را به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: انتخابات، سناریو، مشارکت، مجلس شورای اسلامی
  • امیرعباس پراژنگ*، امید وقوفی صفحات 173-199

    در این مقاله با هدف شناسایی نگاه مسیحیت به آینده، به واکاوی ریشه های تاریخی، الهیات و تفکرات مسیحیت پرداخته شد و با شناخت نسبت به تفکرات مسیحی با رویکرد آینده پژوهی، تلاش شد تا چارچوب آینده اندیشی مسیحیت احصا و تبیین شود. پژوهش حاضر ماحصل بررسی مقالات و تحلیل محتوای کیفی در خصوص نگاه به آینده و باور به آخرالزمان در آیین مسیحیت است. بر همین اساس تلاش گردید با مدنظر قرار دادن عنصر «زمان» که موضوعی کلیدی در مطالعات آینده پژوهی است؛ و تطبیق آن با الهیات، عقاید، رخداد های تاریخی، مطابق نگاه دیتور مبنی بر پایه های چهارگانه ساخت آینده، مدل مفهومی برای پاسخ به پرسش اصلی پژوهش استخراج گردد. بر این اساس روند های: سکولاریسم، گسترش اسلام و موج مهاجران مسلمان در کشور های مسیحی، فمینیسم و تلاش برای ارایه چهره ای رحمانی و اهل گفتگو و تعامل از مسیحیت احصا شد. تصاویر نیز بصورت تصاویر تاریخی و آرمانی طبقه بندی شد؛ که بر این اساس تصاویر تاریخی شامل: گناه نخستین، تثلیث، حضرت مریم (س)، تقابل پولس و پطرس، عصمت پاپ یا جامعه مسیحیت، آیین یهود به عنوان خاستگاه مسیحیت، مکاشفات، جنگ های صلیبی و مواجهه با اسلام، جام مقدس، رفوماسیون و جنبش اصلاح طلبی مارتین لوتر، جنگ های مذهبی اروپا، تفتیش عقاید و دعوا با علم؛ و تصاویر آرمانی شامل: بازگشت مسیح، دجال یا آنتی کرایست، حکومت صلح جهانی (یا هزاره)، سرزمین موعود، برپایی هیکل سلیمان و آرماگدون استخراج شد.

    کلیدواژگان: آینده اندیشی، مسیحیت، تصاویر، روند
|
  • Enshaallah Rahmati *, Mohsen Hakemi Pages 11-36

    The problem of this research is that if God is omniscient and if divine knowledge belongs to something, that thing will be realized, and on the other hand, man is free and owns his actions; So, how does God know about those actions in the future (future) and specifically what is the relationship between God's knowledge and future issues? What adds to this complexity is that God is also Almighty, that is, he achieves what he wants and above that, he even comes to him immediately; On the other hand, human free will is such that if it is not explained correctly, it will have an evolutionary dialectic with divine knowledge; On the other hand, what is observed in the world of existence is the realization of beings in the context of time and space. In the meantime, the contemporary man, relying on his free will as one of the foundations of anthropology of futurism, has started researching the future, and this important and complex issue has become an ontological puzzle for the speaking beings who believe in divine science, existence and Humans, and their formative dialogue, look. The research method in this fundamental study is based on logical analogy, based on rational reasoning that includes a theoretical discussion. . The learned result is also from the fact that the affairs and discretionary actions of the future are indeterminable; But due to the divine supremacy over time, they exist in the divine knowledge, and by knowing the cause and effect and the processes of development, you can reach the knowledge of the future as much as possible.

    Keywords: divine science, indeterminacy, unknowability, antecedent, a posteriori science, necessity
  • Mohsen Goodarzi *, Mohamadamin Nasiripour, Farhad Hamze Pages 37-63

    Looking to the future and the direction of the movement of different religious schools is derived from the ideology that governs them. The formation of a world government in both the Jewish and Islamic schools also stems from this view. In this article, in order to understand this issue, to recognize the prevailing approach in both schools by qualitative content analysis method, after examining the three concepts of utopia, the promised and the apocalypse, from the perspective of which school in the world can build humanity better. To guide the favorable future, the important features claimed in the formation of the world government of the two schools of Judaism and Islam were extracted and compared with each other. The most important common features include seven features and the most important differences are six features. In terms of the features required for a school to form a single world government in the end of time, by examining the features proposed for both the Jewish and Islamic world governments in the future, the school of Islam has higher and higher capacity, talent and characteristics than the formation of a government at the level He owns the world and without political orientation towards a specific nation or race, he seeks to achieve justice in all the affairs of the society.

    Keywords: Promised, Apocalypse, Judaism, Islam, World Government
  • Alireza Jafari Zad *, Ali Towhidian, Reza Hosnavi Pages 65-93

    The present study with a futures study approach, identifies the most important factors affecting the future security relations of the Islamic Republic of Iran with the Republic of Azerbaijan.This research is applied in terms of purpose and in terms of method a combination of documentary and survey methods and in terms of nature, it is based on new methods of futurology, analytical and exploratory science which is done by using a combination of quantitative and qualitative models.Therefore, according to the nature of the research, this research seeks to answer the question that what are the drivers or key factors affecting the future state of security relations between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan and to what extent and how do they affect each other?To answer the research question, the structural analysis method of Mick Mac and Delphi has been used. In this regard, after holding initial discussion sessions with fifteen elites and executive and academic experts (research statistical community),who had sufficient expertise and experience in security issues and international relations, they were asked to interact within the matrix of effects.Rate propellants based on how effective they are.Twenty primary propellants were identified in four general dimensions. Next, the initial drivers of the crossover matrix were defined in Mick Mac prospect software. What can be understood from the position of the propulsion scattering plate is the instability of the system that most of the propulsions are scattered around the diagonal axis of the plate. Finally, due to the high score of direct and indirect influence, the six key drivers and levers were identified as having the greatest impact on the future state of security relations between Iran and the Republic of Azerbaijan.

    Keywords: Iran, Republic of Azerbaijan, futurology, Mick Mac
  • Ali Esmaeilpour *, Mohamadreza Arab Bafrani Pages 95-140
    Scenario planning is one of the most widely used methods and one of the specific methods of futures studies. The use of this method for future study projects in Iran has become very widespread in recent years and researchers have used this method in various subjects in their research. This study examines all Iranian scientific research articles using the scenario planning method and with the criteria of having a specific case study, relevance to the future and correct use of the method, has selected one hundred articles published in the last five years for detailed and final review. Then, using the meta-analysis method, the selected articles are examined and they are included with 12 indicators; heuristic or normative, subject, time horizon, source, data type, presence or absence of fluidity in using the method, combination or non-combination of the method (scenario planning) with other methods, monolayers or multilayered, interaction-oriented or expert-centered, creative-oriented or data-driven, Intradisciplinary or Interdisciplinary and the use or non-use of software, and finally provides recommendations on the use of scenario planning in future research projects in Iran.
    Keywords: scenario planning method, meta-analysis, Futures studies, Scenario
  • Faezeh Panahi *, Farhad Nazarizadeh Pages 141-171
    electoral systems are the fundamental tools of democratic systems. the islamic republic of iran is no exception to the nature of its democratic nature in the islamic republic system as well as political legitimacy is one of the main pillars of the system. one of the most important is the popular acceptance of the electoral system, in which the higher participation rate reflects its high acceptance of the political system. therefore, the importance of study and study of elections and participation rate is clarified. In the elections of the Shura Council elections, due to its specific characteristics, the participation of popular political figures on participation in the 12th elections of the Shura Council in Iran was designed and implemented, finally with the opinion of eight key political figures among "electoral candidates"; "the emergence of popular political figures" and "sudden change of oil prices"; three scenarios have been characterized using the knowledge of experts participating in the study.
    Keywords: Elections, Scenario, Participation, The Islamic Consultative Assembly
  • Omid Voghofi Pages 173-199

    In this article, with the aim of identifying Christianity's view of the future, the historical roots, theology, and thoughts of Christianity were analyzed, and with the knowledge of Christian thoughts with a future research approach, an effort was made to quantify and explain the future thinking framework of Christianity. The current research is the result of the review of articles and qualitative content analysis regarding looking to the future and believing in the end of time in Christianity. Based on this, an effort was made by considering the element of "time" which is a key issue in future research studies; and matching it with theology, beliefs, historical events, according to Detour's view based on the four foundations of building the future, a conceptual model to answer the main question of the research should be extracted. Based on this, the trends of: secularism, the spread of Islam and the wave of Muslim immigrants in Christian countries, feminism and the effort to present a compassionate and communicative face of Christianity were counted. The images were also classified as historical and ideal images; Based on this, the historical images include: the original sin, the Trinity, the Prophet Mary (pbuh), the conflict between Paul and Peter, the infallibility of the Pope or the Christian community, Judaism as the origin of Christianity, revelations, the Crusades and the confrontation with Islam, the Holy Grail, Reformation and the reformation movement of Martin Luther, the religious wars of Europe, the Inquisition and the fight with science; And the ideal images include: the return of Christ, Dajjal or Antichrist, the reign of world peace (or millennium), the promised land, the building of Solomon's temple, and Armageddon were extracted.

    Keywords: future thought, Christianity, Trend, Images