فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

نشریه روانشناسی پیری
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نازنین پورقیصر، شیدا جبل عاملی*، سید عباس حقایق، مریم مقیمیان صفحات 205-217

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است که با چالش های متعددی که برای فرد بوجود می آورد باعث ایجاد آشفتگی روان شناختی و کاهش کیفیت زندگی می شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر آشفتگی روان شناختی و کیفیت زندگی سالمندان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه سالمندان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1399 تشکیل دادند که نمونه 30 نفری از بین آنها  به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل به نسبت یکسان گمارده شدند. جهت سنجش متغیرها از پرسش نامه های آشفتگی روان شناختی ماسون و همکاران و کیفیت زندگی ویر و شربور استفاده شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش در 10 جلسه 20 دقیقه ای، درمان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای را دریافت کردند. داده ها با روش تحلیل کواریانس تک متغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در متغیر آشفتگی روان شناختی و مولفه های کیفیت زندگی شامل عملکرد اجتماعی، ایفای نقش جسمی، ایفای نقش هیجانی، سلامت روانی و سرزندگی، تفاوت معناداری وجود داشت. اما در مولفه های عملکرد جسمی، درد بدنی و سلامت عمومی، تفاوت معناداری مشاهده نشد. در مجموع، با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای را به عنوان روشی جهت کاهش آشفتگی روان شناختی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان در کنار سایر روش های درمانی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، آشفتگی روان شناختی، کیفیت زندگی، سالمندان
  • سمیه کریمی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 219-234

    سالمندان منابع ارزشمندی از تجربه و دانش هستند که می توان با روش های علمی کیفیت زندگی آنها را ارتقا داد. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش الگوی سالمندی سالم و درمان وجودگرای معنویت محور بر مولفه های سرمایه عاطفی سالمندان انجام شد. مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه شامل سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان در شهر اصفهان در بهار 1401 بودند. گروه نمونه 58 نفر از این سالمندان بودند که بر مبنای ملاک های ورود به صورت هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش درمان وجودگرای معنویت محور (20=n) و آموزش سالمندی سالم (18=n) و یک گروه کنترل (20=n) گمارده شدند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی گل پرور (GACQ) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. آموزش الگوی سالمندی سالم و درمان وجودگرای معنویت محور هر یک طی 12 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد. نتایج نشان داد که پس از کنترل پیش آزمون، در عاطفه مثبت (85/5=F؛ 005/0=P)، احساس انرژی (30/4=F؛ 02/0=P) و شادکامی (91/8=F؛ 001/0=P) تفاوت معناداری بین گروه ها وجود دارد. مقایسه گروه ها نشان داد که فقط آموزش الگوی سالمندی سالم بر افزایش مولفه های سرمایه عاطفی اثربخش است. اثربخشی آموزش الگوی سالمندی سالم بر افزایش مولفه های سرمایه عاطفی در مطالعه حاضر تایید شد. بنابراین می توان از این آموزش سالمندی برای یاری سالمندان در مراکز نگهداری سالمندان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سرمایه عاطفی، سالمندی سالم، درمان وجودگرای معنویت محور، سالمندان
  • روح انگیز اسمعیل پور دیلمقانی، امیر پناه علی*، علی نقی اقدسی، علی خادمی صفحات 235-249

    بیماری کرونا به عنوان یک بیماری نوظهور با گسترش جهانی و میزان بالای مرگ و میر در گروه های آسیب پذیر، علاوه بر عوارض جسمی، به علت ترس از ابتلا منجر به بروز اختلالات روان شناختی متعددی همچون اضطراب مرگ و احساس تنهایی در سالمندان شده است. بنابراین هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی معنادرمانی گروهی و درمان راه حل محور گروهی بر اضطراب مرگ و احساس تنهایی در زنان سالمند با ترس از ابتلا به بیماری کرونا بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، زنان سالمند عضو مراکز توانبخشی روزانه تحت نظارت سازمان بهزیستی تبریز بودند که از بین آنها 36 نفر حایز شرایط، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار سنجش، پرسش نامه های اضطراب مرگ تمپلر و احساس تنهایی راسل بود. گروه های آزمایش به صورت جداگانه با دو رویکرد متفاوت ده جلسه درمانی 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که معنادرمانی گروهی و درمان راه حل محور بر کاهش اضطراب مرگ و احساس تنهایی اثربخشی معنی داری داشتند (05/0>P). اگرچه بین دو گروه آزمایش در اثربخشی بر اضطراب مرگ تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<P)، اما بین دو گروه آزمایش در اثربخشی بر احساس تنهایی تفاوت معنی داری دیده نشد (05/0>P) و اثربخشی معنادرمانی بیشتر بود. با توجه به این نتایج می توان از معنادرمانی گروهی و درمان راه حل محور برای درمان و کاهش اضطراب مرگ و احساس تنهایی در زنان سالمندان دچار ترس از ابتلا به بیماری کرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، معنادرمانی گروهی، درمان راه حل محور، اضطراب مرگ، احساس تنهایی، زنان سالمند
  • مجید یوسفی افراشته*، معصومه مرادی صفحات 251-266

    امروزه با توجه به رشد روز افزون جمعیت سالمندان در ایران، حفظ و ارتقای سلامت و کیفیت زندگی آنها به عنوان یک گروه جمعیتی آسیب پذیر بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. پژوهش های اخیر نشان می دهد سلامت معنوی، حمایت اجتماعی، تاب آوری و امید ممکن است کیفیت زندگی را در سالمندان ارتقا بخشد، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مدلیابی کیفیت زندگی بر مبنای سلامت معنوی و حمایت اجتماعی از طریق نقش میانجی تاب آوری و امید در سالمندان بود. جامعه پژوهش شامل سالمندان روستاهای استان قزوین بود از بین آنها 300 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسش نامه های سلامت معنوی پولوتزین و والیسون، حمایت اجتماعی واکس، امید آشنایدر و همکاران، تاب آوری کانر و دیویدسون و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. برای تحلیل مدل علی از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشانگر برازش کامل مدل با داده ها بود. همچنین نتایج تاثیر مستقیم و معناداری را بین سلامت معنوی (p<0.05،β=0.15)، حمایت اجتماعی (p<0.05،β=0.21)، امید (p<0.05، β=0.35)، تاب آوری (p<0.05، β=0.25) با کیفیت زندگی نشان دادند. بعلاوه، تحلیل نقش میانجی چندگانه با رویکرد پرچهر و هایز، میانجگری تاب آوری و امید را در رابطه بین سلامت معنوی و حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی تایید کرد. این نتایج به دانش نظری در مورد اینکه حمایت اجتماعی و سلامت معنوی چگونه بر کیفیت زندگی در سالمندان تاثیر می گذارد کمک می کند. یافته ها نشان داد حمایت اجتماعی و سلامت معنوی بواسطه امید و تاب آوری، توان لازم برای پیش بینی کیفیت زندگی در بین سالمندان را دارد. هر چهار متغیر پیش بینی قابل ارتقاء هستند و می توانند در مداخلات کیفیت زندگی در جمعیت سالمندان روستایی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سالمندان روستایی، تاب آوری، سلامت معنوی، کیفیت زندگی، امید
  • میرجواد مجرد آذر قره باغی، جلال دهقانی زاده* صفحات 267-285

    سالمندی شناختی با اختلال در کارکردها اجرایی سطوح بالاتر همراه است زیرا می تواند توانایی های لازم برای انجام این کارکردها را مختل کند. یکی از اختلالات شناختی رایج در میان سالمندان، اختلال شناختی خفیف است که با سطح زوال شناختی بالاتر از حد طبیعی مشخص می شود. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تمرینات ثبات خیرگی بر تعادل و کارکردهای اجرایی سالمندان دچار اختلال ‏شناختی خفیف بود. پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه سالمندان دارای اختلال شناختی خفیف شهرستان ارومیه در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر سالمند 60 الی 80 سال مبتلا به اختلال شناختی خفیف بود که بر اساس معیارهای ورود به پژوهش و به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش (میانگین سنی: 552/1±466/78) و کنترل (میانگین سنی: 404/2± 93/76) قرار گرفتند. شرکت کنندگان آزمون برخاستن و حرکت کردن زماندار ماتیاس و همکاران و آزمونGo/NoGo ‎ هافمن و آزمون  N-Backکرچنر را برای ارزیابی تعادل و کنترل بازداری رفتاری و حافظه کاری در پیش آزمون و پس آزمون به طور مشابه هم انجام دادند. گروه آزمایش طی هشت هفته، هفته ای سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه به اجرای تمرینات ثبات خیرگی موریموتو و همکاران پرداختند. داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یکراهه در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد. نتایج نشان داد که با کنترل نمره پیش آزمون، بین نمرات آزمون برخاستن و حرکت کردن زماندار، کنترل بازداری رفتاری و حافظه کاری دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (001/0=p). بنابراین انجام این تمرینات می تواند راهبردی موثر برای بهبود تعادل وکارکردهای اجرایی در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف باشد.

    کلیدواژگان: ثبات خیرگی، کارکردهای اجرایی، تعادل، سالمندان، اختلال شناختی خفیف
  • ایمان ممبینی*، هیفا بریحه بریهی صفحات 287-298

    سالمندی یکی از مهم ترین مراحل زندگی انسان است که در این دوره، افراد با طیف وسیعی از تغییرات فیزیولوژیکی و روان شناختی مواجه می شوند. در میان این تغییرات، موضوعاتی از قبیل سلامت روان، احساس تنهایی و احساس رضایت از زندگی اهمیت می یابند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سلامت روانی و احساس تنهایی با احساس رضایت مندی از زندگی در سالمندان شهر اهواز بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بالای 60 سال شهر اهواز بود که از میان آنها 400 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه های سلامت روان گلدبرگ، احساس تنهایی راسل و همکاران و رضایت از زندگی دینر و همکاران بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که اختلال در سلامت روان (r=-0.17) و احساس تنهایی (r=-0.14) با رضایت از زندگی در سالمندان رابطه منفی و معنی دار دارند (0.01>p). همچنین متغیرهای اختلال در سلامت روان و احساس تنهایی به طور معنی داری توانستند 4 درصد از تغییرات رضایت از زندگی در سالمندان را پیش بینی نمایند که سهم اختلال در سلامت روانی بیشتر از احساس تنهایی بود. با توجه به نتایج به دست آمده مبنی بر ارتباط احساس تنهایی و سلامت روان با رضایت از زندگی، تقویت شبکه ارتباطات سالمندان از طریق مشارکت و فعالیت بیشتر آنها در کانون های گرم خانواده و محلات شهری زمینه ساز کاهش احساس تنهایی در ایشان ضروری به نظر می ‎رسد. همچنین پیشنهاد می شود مشاوران و روان شناسان مشغول در حیطه سالمندی با بکارگیری تدابیری، در جهت افزایش سلامت روان و در نتیجه افزایش سطح رضایتمندی سالمندان گام بردارند.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، احساس تنهایی، رضایت از زندگی، سالمندان
  • مهسا ذوالفقاری، ساره زمانی* صفحات 299-310

    پژوهش در حوزه سالمندان که سال های آینده، قشر غالب جمعیت ایران را تشکیل می دهند و شناسایی ابعاد مختلف مسایل و مشکلات آنان در جهت انجام مداخلات کارآمدتر اهمیتی ویژه دارد. از آن جهت که سالمندان مرگ خویش را نزدیک می بینند، اضطراب مرگ و مبهم بودن آن می تواند به صورت ناهشیار بر جنبه های مختلف زندگی آنها از جمله کیفیت خواب شان اثر بگذارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش‎ بینی اضطراب مرگ و کیفیت خواب سالمندان بر اساس ذهن آگاهی و توانایی تحمل ابهام انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد بالای 65 سال خانه های سالمندان شهر تهران (در حدود 1120 نفر) در سال 1401 بود که از بین آنها 200 نفر از مراکز آسمان نیاوران (منطقه 1) و کهریزک (منطقه 20) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های پنج عاملی ذهن آگاهی بایر و همکاران، تحمل ابهام مک لین، اضطراب مرگ کالت-لستر و کیفیت خواب پیترزبورگ استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند راهه انجام شد. یافته ها نشان دادند که ذهن آگاهی و توانایی تحمل ابهام قادر به پیش بینی اضطراب مرگ و کیفیت خواب در سالمندان بودند (05/0<p). ذهن آگاهی با کیفیت خواب و با اضطراب مرگ رابطه منفی معنادار دارد. همچنین بین توانایی تحمل ابهام با اضطراب مرگ و کیفیت خواب رابطه منفی معنادار وجود دارد (05/0<p). بر اساس نتایج پژوهش، تلاش برای افزایش ذهن آگاهی و توانایی مقاله با ابهام به عنوان یک روش مداخله ای مرتبط با سلامت روان با هدف کاهش اضطراب مرگ و افزایش کیفیت خواب سالمندان پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، توانایی تحمل ابهام، اضطراب مرگ، کیفیت خواب
|
  • Nazanin Pourgheisar, Sheida Jabalameli *, Sayed Abbas Haghayegh, Maryam Moghimian Pages 205-217

    Elderly appears to be a sensitive period of human life, which causes people to experience psychological distress and lower quality of life, through creating many challenges. Therefore, this study aims to investigate the effectiveness of transcranial direct-current stimulation on psychological distress and quality of Life in the elderly. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest control group design. The population includes all the elderly who referred to counseling centers in Tehran in 2019, among whom 30 were selected using convenience sampling and according to the including and excluding criteria, and randomly assigned into experimental and control groups equally. In order to measure the variables, Mason et al.’s psychological distress questionnaire as well as Ware and Sherbourne’s quality of life questionnaire were used. The participants of the experimental group underwent transcranial direct-current stimulation for ten 120-minute sessions. The data were analyzed using univariate covariance analysis (ANCOVA). The findings showed that after controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the mean score of the experimental and control groups in terms of psychological distress and the components of quality of life including social functioning, physical role playing, emotional role playing, mental health and vitality in post-test. However, no significant difference was observed in the components of physical performance, physical pain and general health. In general, according to the results of this research, transcranial direct-current stimulation can be applied as a method to reduce psychological distress and to improve the elderly’s quality of life, along with other treatment methods.

    Keywords: Transcranial direct-current stimulation, psychological distress, quality of life, elderly
  • Somayeh Karimi, Mohsen Golparvar *, Asghar Aghaei Pages 219-234

    The elderly are valuable sources of experience and knowledge whose quality of life need to be improved. through scientific manners. Therefore, this study aims to compare the effectiveness of healthy elderly training model and spirituality-based existential therapy on affective capital components of the elderly. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all the elderly living in elderly care centers in Isfahan, Iran in the spring of 2022. The sample was made up of 58 elderly selected based on inclusion criteria by purposeful sampling method, and randomly assigned into two experimental groups of spirituality-based existential therapy (n=20) and healthy aging training (n=18), and one control group (n=20). Golparvar’s affective capital questionnaire (GACQ) was applied to collect data. Each of the healthy elderly training model and spirituality-based existential therapy underwent twelve 90-minute sessions of intervention. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-26 software. The results revealed that after control of pretest, there was a significant difference between the groups in terms of positive affect (F=5.85; P=0.005), feeling of energy (F=4.30; P=0.02) and happiness (F=8.91; P=0.001). The comparison of the groups revealed that only healthy elderly training model was effective in increasing the components of affective capital. The effectiveness of healthy elderly training model on increasing affective capital components was confirmed in the present study. Therefore, this geriatric training can be used to help the elderly in elderly care centers.

    Keywords: Affective capital, healthy elderly, spirituality-based existentialism therapy, elderly people
  • Rouhangiz Esmaeilpour Dilmaghani, Amir Panahali *, Ali Naghi Aghdasi, Ali Khademi Pages 235-249

    The coronavirus disease, as an emerging disease with global spread and high mortality rates among vulnerable groups, in addition to physical symptoms, has led to the occurrence of many psychological disorders such as death anxiety and feeling of loneliness due to the fear of infection. Therefore, the purpose of this study was to compare the effectiveness of group logotherapy and solution-oriented therapy on anxiety and feeling of loneliness in the elderly with the fear of coronavirus. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and a control group design. The statistical population consisted of the elderly women who took part in the daily rehabilitation centers of the Welfare Institution (Sazman-e Behzisti), in Tabriz, among whom 36 eligible individuals were selected and randomly assigned into two experimental and one control groups. measuers applied in the current study incuded Templer’s Death Anxiety Scale and Russell et al.’s UCLA Loneliness Scale. The experimental groups underwent ten 90-minute therapy sessions, separately and with two different approaches, while the control group did not receive any intervention at the same time. The data were analysed using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-24 software. The results indicated that logotherapy and Solution-oriented therapy have a significant effect on reducing death anxiety and feeling of loneliness (P<0.05). Although, there was no significant difference between two experimental groups in reducing death anxiety (P>0.05), there was a significant difference between the two experimental groups in reducing loneliness, in a way that the effectiveness of logotherapy was greater (P<0.05). According to the results, logotherapy and solution-oriented therapy can be applied to improve the death anxiety and feeling of loneliness among elderly women with fear of coronavirus. The results indicated that logotherapy and Solution-oriented therapy had a significant effect on reducing death anxiety and feeling of loneliness compared to the control group (P< 0/05). However, there was no significant difference between two experimental groups regarding death anxiety (P> 0/05). In addition, there was a significant difference between the two experimental groups regarding loneliness (P< 0/05), and the effectiveness of logotherapy was greater. According to the results, logotherapy and Solution oriented therapy can be applied to improve the death anxiety and feeling of loneliness among elderly women with fear of coronavirus.

    Keywords: Coronavirus, logotherapy, solution-oriented therapy, death anxiety, feeling of loneliness, elderly women
  • Majid Yousefi Afrashteh *, Masoumeh Moradi Pages 251-266

    Nowadays, due to the increasing rate of elderly populaion in Iran, it seems necessary to maintain and improve the health and the quality of life (QOL) of them as a vulnerable demographic group. Recent studies have revealed that spiritual health, social support, resilience, and hope may improve QOL in the elderly. Therefore, this study aims to determine the model of QOL based on spiritual health and social support through the mediating role of resilience and hope in the elderly. The study population included all the elderly living in villages of qazvin province, Iran, among whom 300 were selected using convenience sampling method. The measures applied in the current study consisted of Paloutzian and Ellison’s spiritual health, Vaux’s social support, Connor & Davidson’s resilience, Snyder’s hope and the World Health Organization QOL questionnaires. Path analysis was used to analyze the causal model. The results indicated the fit of the model with the data. The results also demonstrated a direct and significant effect between spiritual health (β=0.15, P<0.05), social support (β=0.21, P<0.05), hope (β=0.35, P<0.05) and resilience (β=0.25, P<0.05) with QOL. Moreover, the analysis of the role of multiple mediators using Preacher and Hayes’s approach confirmed the mediating role of resilience and hope in the relationship between spiritual health and social support with QOL. The results contribute to the theoretical knowledge regarding how social support and spiritual health affect QOL in the elderly. The findings showed that social support and spiritual health have the power to predict the QOL through hope and resilience among the elderly. All the four predictive variables can be improved and can be used in QOL-related interventions in the rural elderly.

    Keywords: Social Support, rural elderly, resilience, spiritual health, quality of life, Hope
  • MirJavad Mojarad Azar Gharabaghi, Jalal Dehghanizade * Pages 267-285

    Cognitive ageing is associated with disruption in higher-level executive functions, because it can impair the abilities needed to perform these functions. One of the common cognitive impairments among the elderly is the mild cognitive impairment (MCI), characterized by a higher than normal level of cognitive decline. Therefore, the current study aims to investigate the ‎the effectiveness of gaze stability exercises on balance and executive functions in the elderly suffering from MCI. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest-control group design. The statistical population of this study consisted of all the elderly with MCI living in Urmia in 2020. The sample included 30 elderly aged 60 to 80 years with MCI, who were selected using convenience randomly and based on the inclusion criteria and assigned randomly into two groups of experimental (mean age: ‌78/466±1/552 years) and control (mean age:76/93±2.404 years) with 15 memebers in each group. Participants of both groups performed Mathias et al’s Timed Up and Go (TUG), Hoffman’s Go/NoGo test and Kirchner’s N-Back Test for their balance, inhibitory control and working memory to be evaluated in pre-test and post-test. ‎The experimental group performed Morimoto et al.’s gaze stabilization exercises in three 60-minute sessions a week for eight weeks. The data were analyzed using the Analyze of Covariance (ANCOVA) in SPSS-24 software. The results indicated that after controlling the pretest scores, there was a statistically significant difference in TUG, behavioral inhibition control and working memory ‌between the control and experimental groups (p=0.001). Therefore, performing these exercises can be an effective strategy to improve balance and executive functioning abilities in the elderly suffering from MCI.

    Keywords: Gaze Stability Exercises, Executive Functions, balance, elderly, mild cognitive impairment
  • Iman Mombeini *, Heyfa Bereyhe Bereyhi Pages 287-298

    Aging is one of the highly important stages of human life, during which people face a wide range of physiological and psychological changes. During these changes, issues such as mental health, loneliness and life satisfaction appears to be crucial. Therefore, the aim of the present study was to investigate the relationship between mental health and feeling of loneliness with life satisfaction in the elderly of Ahvaz. The research design was correlational. The statistical population of the study included all people over 60 years old living in Ahvaz, Iran, among whom 400 were selected using convenience sampling method. The tools applied in this research included Goldberg's mental health questionnaire and Russell et al.’s loneliness, and Diener et al.’s life satisfaction questionnaires. The collected data were analyzed using the statistical methods of Pearson’s correlation coefficient and stepwise regression. The findings indicated that mental health disorders (r=-0.17) and loneliness (r=-0.14) have a significant negative relationship with life satisfaction in the elderly (P0.01). Besides, mental health disorders and feeling of loneliness could significantly predict 4% of the changes in life satisfaction in the elderly, and the share of mental health disorders was more than that of feeling of loneliness. According to the above-mentioned results stating that the feeling of loneliness and mental health are related to life satisfaction, it seems necessary to strengthen the communication network of the elderly through their more participation and activity in their warm hearth and local centers in order to reduce the feeling of loneliness among them. It is also suggested that counselors and psychologists working in the field of elderly, should take steps to increase mental health and cosecuently increase the level of the eldery’s life satisfaction.

    Keywords: Mental Health, Loneliness, life satisfaction, elderly
  • Mahsa Zolfaghari, Sareh Zamani * Pages 299-310

    Conducting research in the field of the elderly, who will form the majority of the population of Iran in the coming years, and identifying the various dimensions of their problems and difficulties in order to perform more efficient interventions, are of particular importance. Due to the fact that the elderly considers their death close, the anxiety of death and its vagueness may unconsciously affect various aspects of their life, including the quality of their sleep. Therefore, the current research aims to predict death anxiety and sleep quality of the elderly based on the mindfulness and tolerance of ambiguity. This was a descriptive study, of correlational type. The statistical population included all people over 65 years of age living in the nursing homes of Tehran, Iran in 2022 (around 1120 people), among whom 200 people from Asman Niavaran (area 1) and Kahrizak (area 20) centers were selected using convenience sampling method. In order to collect data, Bauer et al.’s five-factor mindfulness, McLean’s tolerance of ambiguity, Cult-Lester’s death anxiety and Petersburg’s sleep quality questionnaires were used. Data was analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multivariate regression analysis. The findings illustrated that mindfulness and tolerance of ambiguity were able to predict death anxiety and sleep quality in the elderly (P<0.05). Mindfulness was correlated to sleep quality and death anxiety. Besides, there was a significant negative relationship between tolerance of ambiguity with death anxiety and sleep quality. Based on the findings of the current study, trying to increase the mindfulness and tolerance of ambiguity as an intervention related to mental health is recommended to reduce death anxiety and increase the sleep quality of the elderly.

    Keywords: Mindfulness, tolerance of ambiguity, death anxiety, sleep quality