فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه توانگر، ساجده باغبان*، مژگان آراسته صفحات 1-18

    از نیمه دوم سده بیستم میلادی خدمات گردشگری به یکی از عوامل کلیدی برای پیشرفت اجتماعی-اقتصادی تبدیل شده است و امنیت گردشگری یکی از مهمترین نیازهای اساسی توسعه آن شناخته می شود. مسیله پژوهش حاضر بر امنیت اقامتگاه های گردشگری ارزان قیمت (زایرسراهای) شهر مشهد به عنوان یکی از اجزاء مهم ایمنی و امنیت گردشگری در شهر  مشهد تمرکز دارد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی_تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است. در این پژوهش تعداد 19 مولفه آسیب پذیری در سه دسته ی  1- نحوه استفاده از زمین، 2- دسترسی و 3- تراکم، مورد بررسی قرار گرفته است که در راستای ارزیابی این مولفه ها، 10 زایرسرای دولتی و وقفی واقع در منطقه ثامن شهرداری مشهد انتخاب شده و با استفاده از تکنیک جمع وزنی در محیط نرم افزار GIS مورد سنجش قرار گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش، میزان آسیب های احتمالی در اقامتگاه های گردشگری (زایرسراها) شهر مشهد در برابر بحران های طبیعی و غیرطبیعی زیاد است. بطوریکه در سنجش وضعیت زایرسراهای نمونه پژوهش بر اساس هر یک از معیارها مشخص شد که کلیه آن ها به غیر از معیار فاصله از گسل، در سایر معیارها دارای آسیب پذیری زیادی دارند. این نتایج بیان کننده ی عدم نظارت فنی بر فرایند مکانیابی، احداث و مدیریت زایرسراهای شهر مشهد توسط دستگاه نظارتی مربوطه و عدم رعایت استانداردهای فنی و تخصصی تاسیسات گردشگری است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، امنیت گردشگری، بحران های طبیعی و انسان ساخت، زائرسرا، شهر مشهد
  • پریناز حسنی*، سید مسلم سیدالحسینی، هادی سروری، تکتم حنایی صفحات 19-38

    امروزه شهرها همچون سازمان بزرگ و پیچیده ای می باشند، که شهروندان به عنوان عنصر اصلی این مجموعه به حساب می آیند. رفتار شهروند سازمانی به عنوان رفتارهای فرانقشی، باعث بهبود موثر وظایف و نقش های سازمان می شوند. لذا با توجه به اهمیت شهرها به لحاظ تاثیرپذیری برنامه ریزی های شهری از رفتار شهروند سازمانی، ضرورت شناسایی مولفه های رفتار شهروند سازمانی در شهرها وجود دارد. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مولفه های رفتار شهروند سازمانی می باشد، که از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است. جمع آوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و تهیه 384 پرسشنامه انجام شده است. روایی پرسشنامه با نظر چند تن از صاحبنظران در این زمینه، پایایی پرسشنامه براساس آلفای کرونباخ، تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و اولویت بندی از آزمون فریدمن بهره گرفته شده است. طبق یافته ها، در میان متغیرهای اصلی، همبستگی و رابطه معناداری وجود دارد و در میان متغیر های اصلی انگیزه، پاسخ، محرک، تقویت و نگرش، متغیر انگیزه و پاسخ دارای اولویت بالاتری در میان متغیرهای دیگر می باشد، لذا نتایج حاکی از آن است، در اولویت بندی مولفه های رفتاری شهروند سازمانی در نظام برنامه ریزی شهری، مدیران و برنامه ریزان شهری باید انگیزه شهروندان در شهر مشهد را در برنامه ریزی های شهری مد نظر داشته باشند، چون بر پاسخ دهی شهروندان که به شکل میزان تعهد و رضایت شهروندی از شهر بروز می دهد، تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، رفتار، شهروند سازمانی، شهر مشهد
  • محمدتقی حیدری، ثریا نصیری، یعقوب حقی*، سعید محرمی صفحات 39-58

    موضوع اسکان غیررسمی، یک پدیده چندبعدی و سیستماتیک است که ناشی از سازوکار و روابط متقابل کنشگران عوامل پنهان و آشکار اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی است. با این رویکرد نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، به دنبال تحلیل نقش کنشگران تاثیرگذار در ساماندهی سکونتگاه غیررسمی محله اسلام آباد با مدل مکتور در شهر زنجان است. گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل گروه متخصصین و نخبگان شهرسازی در شهر زنجان است که با روش نمونه گیری گلوله برفی، 25 نمونه انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از رویکرد تحلیل عاملی، مدل معادلات ساختاری و مدل چندموضوع-چند بازیگر با کمک نرم افزارهای SPSS و Lisrel و Mactor استفاده شد. طبق مدل معادلات ساختاری کنشگران بیشترین روابط علی را با شاخص زیست محیطی با ضریب 05/7 و کمترین روابط را با شاخص کالبدی با ضریب 12/3 داشته اند. طبق مدل چندموضوع-چند بازیگر، عامل اصلی ساماندهی اسکان غیررسمی محله اسلام آباد، مثلث روابط بین شهرداری-ساکنین محله و نهادهای محلی است و محوریت اصلی نیز با شهرداری می باشد. با توجه به جایگاه شهرداری در کنشگری شهری این محلات باید در نظر داشت اولویت دادن به تامین منافع انحصاری نهفته در نوسازی تک بنا که بر سوداگری زمین و مسکن شهری را دامن می زند و با قرار گرفتن این موارد در کنار وظایف مانده دولت و نهادهای بخش عمومی مثل شهرداری و غفلت از تعهدات خود در قبال این محلات، علاوه بر القا و تشدید فرسودگی، سبب حضور بیشتر غیررسمی شدن فضا خواهند شد.

    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، ساماندهی، شهر زنجان، کنشگران، مکتور
  • حمیدرضا رخشانی نسب*، سید علی حسینی، نظام الدین ستار زاده صفحات 59-81

    امروزه جوامع بشری با مسیله بزرگ افزایش شدید نسبت جمعیت سالمندان به کل جمعیت، روبه رو هستند. علت این مسیله، پیشرفت های بهداشتی و پزشکی و کاهش آمار موالید و مرگ ومیر است. در این میان، نکته مهم آن است که 60 درصد افراد سالمند در کشورهای درحال توسعه زندگی می کنند؛ کشورهایی که آمادگی لازم برای رویارویی با پدیده سالمندی و پیامدهای بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی آن را ندارند. هدف از این پژوهش ارزیابی شاخص های شهر مطلوب سالمندان و ارزیابی مهم ترین بعد در شهر یاسوج می باشد. این تحقیق بر اساس هدف «کاربردی» و ازلحاظ ماهیت و روش «توصیفی-تحلیلی» می باشد. شیوه گردآوری اطلاعات شامل مطالعات کتابخانه ای (فیش برداری و اسنادی) و مطالعات میدانی (پرسش نامه) است. جهت تحلیل داده ها از مدل های تحلیل آماری در SPSS شامل آزمون T تک نمونه ای، تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج ارزیابی شاخص ها نشان داد که شهر یاسوج ازنظر مطلوبیت برای سالمندان از شرایط مناسب و باکیفیتی برخوردار نبوده و در طراحی و ساخت شهر یاسوج، رفاه و آسایش سالمندان به درستی موردتوجه قرار نگرفته و فقط در برخی از ابعاد به این امر توجه شده است.

    کلیدواژگان: سالمندان، شاخص های شهر مطلوب، شهر مطلوب، شهر یاسوج
  • معصومه حاجی زاده کرقند*، محمد سلمانی مقدم، سعید حسین آبادی، هادی سلیمانی مقدم صفحات 83-101

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل و بررسی مقایسه ای وضعیت حس باهمستان و کیفیت زندگی و رابطه بین این دو متغیر در دو محله متفاوت از هم (شهرک ولیعصر به عنوان محله جدید و محله پایین به عنوان محله قدیمی) در شهر قاین است. رویکرد کلی این تحقیق توصیفی - تحلیلی است و یک تحقیق پیمایشی محسوب می شود. جهت گردآوری داده های میدانی از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل جمعیت دو محله مذکور است. حجم کل نمونه بر اساس فرمول کوکران 370 نفر تعیین شد و سهم هر محله از این حجم نمونه با توجه به جمعیت آن مشخص گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون T گروه های مستقل و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت کیفیت زندگی و حس باهمستان در هر دو محله مطالعاتی بالاتر از حد متوسط است و از این نظر تفاوت معناداری بین دو محله وجود ندارد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان می دهد که در محدوده مطالعاتی بین «حس باهمستان» و «کیفیت زندگی» رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین تقویت حس باهمستان در محلات شهری می تواند به افزایش رضایت از زندگی کمک کند.

    کلیدواژگان: حس باهمستان، شهر قاین، کیفیت زندگی، محله پایین، محله ولیعصر
  • سعید امانپور، مهناز حسینی سیاه گلی*، نیلوفر آذر برزین صفحات 103-120

    مسکن از نیازهای اولیه و اساسی هر انسان به شمار می آید. در کشورهای مختلف، دولت ها اقدامات و برنامه ریزی های جامعی در زمینه تامین مسکن اقشار مختلف به ویژه طبقات کم درآمد انجام داده اند. طی چند سال اخیر، به منظور پاسخگویی به انتظارات قانونی و عرفی در زمینه مسکن برای اقشار کم درآمد، دولت سیاست احداث مسکن مهر را در پیش گرفته است.دراجرای این سیاست به خصوص از بعد محیطی مباحث دامنه داری در جریان است. از این رو هدف این پژوهش ارزیابی مکان یابی مسکن مهر با تاکید بر بعد محیطی در شهر ایذه می باشد. پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و دارای ماهیت توسعه ای- کاربردی است. داده های موردنیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی گردآوری گردید. تعداد 8 معیار در قالب معیارهای فاصله از شیب زمین، کاربری اراضی ، فاصله از شکل زمین، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه؛ فرسایش خاک، ژیوموفولوژی موثر در تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک AHPFUZZY بر پایه نظرسنجی از کارشناسان و تعیین وزن معیارها در بازه (0-1) در محیط ArcGIS، با استفاده FUZZY OVERLAY  و عملگر GAMMA بهره گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است از لحاظ محیطی مکانیابی مسکن مهر شهر ایذه در وضعیت متوسطی قرار گرفته است. همچنین مکانیابی مسکن مهر ایذه می توانست در جای بهتری نسبت به جای کنونی از نظر شاخص های محیطی باشد.

    کلیدواژگان: ایذه، مکان یابی، مسکن، مسکن مهر، Gamma
  • وحیده ابراهیم نیا، طاهره شهبازی، روح الله رحیمی* صفحات 121-140

    میزان سرمایه اجتماعی در سطوح مختلف فعالیتهای برنامه ریزی و طراحی شهری عامل مهمی در ارتقای کیفیت زندگی شهری شناخته می شود.در سطوح بالای سرمایه اجتماعی تعاملات اجتماعی ساکنین افزایش یافته و تعهد و تعلق نسبت به محل زندگی ایجاد می شود. چنین شرایطی خود محرک توسعه است. هدف از این پژوهش ارتقاء سرمایه اجتماعی با استفاده از روش های برنامه ریزی فضایی در محلات منتخب شهر ساری است. این پژوهش در همین راستا می کوشد به این سوال پاسخ دهد که با چه ملاحظات و راهبردهایی در برنامه ریزی فضایی می توان به ارتقاء سرمایه اجتماعی کمک کرد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از تلفیق روش های اسنادی و پیمایشی می باشد. اطلاعات مورد نیاز پژوهش با سنجش وضع موجود سرمایه اجتماعی در محلات انتخابی با تکمیل پرسشنامه از ساکنین، بررسی اسنادی و مشاهده میدانی جمع آوری می شود. تحلیل اطلاعات با به کارگیری آزمون های آماری و تحلیل نقشه ها در رابطه با معیارهای چارچوب پژوهش  انجام می شود. در پایان با استفاده از فن تحلیل میدان نیرو جمع بندی صورت گرفته و پیشنهادات ارایه می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد میزان سرمایه اجتماعی و تفاوت سطح آن در محلات مذکور نشانگر تاثیر تفاوت نحوه شکل گیری و همچنین به دلیل تفاوت های کالبدی آنها به عنوان محلات همجوار است و همچنین چهار شاخص فضایی: اتصال، تنوع، امنیت و ویژگی می تواند بر میزان سرمایه اجتماعی محلات شهری تاثیرگذار باشد و با افزایش سرانه فضای سبز ، فضای عمومی، تنوع در مسیر حرکتی و اهمیت دادن به کیفیت مسیرهای پیاده، ایجاد نشانه ها، توزیع مناسب خدمات، گسترش حمل و نقل عمومی جمعی،  و در نظر گرفتن تسهیلات محلی با شعاع دسترسی مناسب به منظور ایجاد امنیت به بهبود سرمایه اجتماعی کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، سرمایه اجتماعی، محلات شهر ساری
  • ملیکا علی زاده حسن آبادی، مریم غروی الخوانساری*، محمدباقر کبیرصابر، مهدی جباری نوقابی صفحات 141-169

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای نیازمندی های اجتماعی-فرهنگی حس مکان با تاکید بر تاثیر فناوری دیجیتالی در ارتقاء کیفیت معماری شهری، درمنطقه یک مشهد انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظرماهیت، توصیفی تحلیلی است وجامعه آماری آن شهروندان منطقه یک می باشند. حجم نمونه با استفاده ازمحاسبات لازم در نرم افزارR، 2000 نمونه تعیین واز روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. برای ارایه الگویی از عوامل و زیرعاملهای موثر بر ارتقاء کیفیت معماری شهری از روش تحلیل عاملی تاییدی و برای دستیابی به الگوهای شرطی که به تشخیص ارتباطات میان شاخص های مربوط به ارتقاء کیفیت معماری شهری با عواملی چون متغیر گروه بندی مربوط به نواحی، ویژگیهای فردی (نوع شخصیت وخودکارآمدی) و نوع مالکیت می پردازد ازالگوریتم داده کاوی Apriori استفاده گردید. نتایج نشان داد بجز شاخص های آماری نشانه ها و راحتی، که از نظر وجود واجرا شدن در محلات درحد متوسط هستند، سایر شاخص ها تفاوت معناداری با مقدارمتوسط دارند و از دیدگاه پاسخ دهند گان هریک ازشاخص های 6گانه انسجام و همبستگی اجتماعی، تحرک و پویایی، حس تعلق، خوانایی، هویت و اصالت و نظم و سیمای مطلوب در محلات مختلف کمتر از حد میانه اتفاق می افتد. همچنین در اکثر محلات، قوانین و الگوها حاصل از داده کاوی، وضعیت های مختلف پی آمد درمورد وضعیت موجود هرکدام ازشاخص های 6گانه، مقداری کمتر ازحد متوسط را دارا است. در این پژوهش از فرم های آنلاین تعاملی (توزیع وتکمیل الکترونیکی پرسشنامه) وابزارهای تحلیلی بر بستر ابر استفاده شد و با استفاده ازیادگیری ماشین و الگوریتم داده کاوی، روابط معنادار والگوهای پنهان کشف گردید. این امر نشان داد فناوری های دیجیتالی می تواند در کمترین زمان و با بالاترین دقت به جمع آوری و تحلیل داده پرداخته و با شناسایی خودکار و به هنگام الگوهای موثر به روشن شدن پیچیدگی ها وقوانین مستتر کمک کرده و با مشارکت وانعکاس عمیق ترین خواسته های ساکنان، امکان تحلیل دقیقتر مشکلات و بدنبال آن راه حل های سریعتر و صحیحتر را فراهم نماید. فناوری های دیجیتالی ازطریق انتظام داده های شهری و نیز در گام بعدی ترکیب ونمایش الگوها می تواند به نحو شایسته ای معماری شهری را پوشش دهد و با ارایه الگوهای دقیقتر در پیوند با الگوهای موثر دیگر در کیفیت معماری شهری، یک کل منسجم و معنادار شکل گیرد.

    کلیدواژگان: ارتقاء کیفیت معماری شهری، الگوهای اجتماعی-فرهنگی، حس مکان، مشارکت، فناوری دیجیتالی
  • سهند لطفی*، مهسا شعله، خلیل حاجی پور، سینا جنگجو، افروز فلاح منشادی صفحات 171-193

    بازآفرینی شهری، در پی یابش و بازتبلور بن مایه تکوین ساحت کارکردی و کالبدی شهر است. بازآفرینی مبتنی بر رویداد، با کاوش، فهرست نگاری، تثبیت، احیاء و روزآمد نمودن رویدادهای مبتنی بر فرهنگ و پیشینه آیینی، رهیافتی همه شمول را بنیان می نهد که به تداوم حیات محتوایی و ارتقاء کیفیت کالبدی می انجامد. روند تاریخی تکوین ساختار فضایی شهر شیراز، همواره بر نوعی قلمروگرایی آیینی-مذهبی استوار بوده، که در آن بستر کالبدی به عنوان متغیر مستقل، میزبان متغیر وابسته طیف رویدادها با ماهیت های گوناگون بوده است. بازشناسی ساختار فضایی و استخوان بندی آیینی شهر، به همراه بازخوانی پیشینه آیین مبنایی که در شرایط امروز با فهرستی از رویدادهای فرهنگی مکمل همراهی خواهند نمود، بازآفرینی استخوان بندی آیینی شهر و ترمیم گسست های کالبدی-فضایی به واسطه تداوم و تحکیم غنای تاریخی-محتوایی را هدف قرار می دهد. تدوین و ارایه راهکارهای مرتبط با این فرایند، هدفی است که در پژوهش حاضر مورد توجه قرارگرفته است. تدوین چارچوب مفهومی پژوهش از طریق جمع بست مطالعات پیشین به انجام رسیده و نقش تاریخی قلمروهمگانی و پیوستار مکان های آیینی در استخوانبندی رویدادمبنای شهر، بازخوانی شده است. سپس با کاربست مدل راهبرد استراتژیک SOAR و ماتریس ANSOFF فهرستی از راهبردهای مرتبط با رویدادمداری استوار بر زمینه تاریخی-فرهنگی تدوین شده است. دستاورد تحلیل و ارزیابی شرایط دوگانه بستر و محتوا، شامل پس نگشتی بر ساختار هم پیوند شیراز تاریخی و رویدادهای آیینی-مذهبی جاری در ساختار، منتج به مجموعه ای از راهبردها گردیده، و متعاقبا سیاست های متناسب برای دستیابی به اهداف بازآفرینی رویدادمدار را پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: استخوانبندی آئینی-مذهبی، بازآفرینی شهری، رویدادمداری، رویدادهای آیینی، شیراز
  • علی خوشاب، براتعلی خاکپور، ریحانه علائی* صفحات 195-216

    از اقدامات در جریان اصلاح و بهبود روندهای نادرست و مشکلات موجود در تهیه این طرح ها، آسیب شناسی طرح های توسعه شهری است. این پژوهش سعی دارد با توجه به روش تحقیق ترکیبی به جمع آوری اطلاعات بپردازد. تحلیل بکار گرفته شده از طریق نرم افزارهای مکس کیودا و SPSS می باشد. در روش کیفی به شناسایی مهمترین آسیبها و در روش کمی برای اولویت بندی نتایج از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج در دو سطح (کشور و شهر مشهد) که سطح اول با بررسی44 سند مرتبط و سطح دوم با مصاحبه انجام شده با 16 نفر از متخصصین حوزه اجرایی و نظری در نرم افزار مکس کیودا نشان داد: در مجموع 68 آسیب در طرح های توسعه شهری دخیلند. 56 آسیب در زمینه تهیه، 6 آسیب در زمینه دیدگاه و 6 آسیب نیز در زمینه نظارت می باشد. نتایج آزمون فریدمن مهمترین آسیب های طرح های توسعه شهر مشهد را به ترتیب اولویت در حوزه تهیه  (میانگین اهمیت 1/28)، اجرا (5/16)، دیدگاه (3/14) نشان داد، بطوریکه موازی کاری بین نهادی، محصول نگری طرح و سیاست گزینی سه مساله اولویت دار در مسایل آسیب شناسی مطرح گردیدند. ضعف مشاوران تهیه طرح، عدم توجه به نقش شهر، غفلت از مسایل آن و شتاب زدگی در تصویب کمترین تاثیر را بر روند طرح های توسعه شهر مشهد دارا میباشند. در حوزه اسنادی مهمترین اولویت های مسیله دار در ابعاد تهیه و اجرا شناسایی گردید. سه مسیله مهم در آسیب شناسی طرح های توسعه در سطح کشور نیز موازی کاری بین نهادی، فقدان نیروی متخصص در شهرداری ها و نادیده گرفتن مسایل اجتماعی طرح می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، طرحهای توسعه شهری، شهر مشهد
|
  • Masoomeh Tavangar, Sajdeh Baghban *, Mozhgan Arasteh Pages 1-18

    Since the second half of the 20th century, tourism services have become one of the key factors for socio-economic progress and tourism security has been recognized as one of the most important needs of its development. Using a descriptive analytical approach, this study focused on the security of low-cost tourism lodgings (known as pilgrims' temporary houses) in Mashhad, which is one of the most significant aspects of tourism security in this city. Nineteen vulnerability components were investigated regarding three categories: land use, access, and density. To evaluate these components, 10 governmental and endowed lodgings located in Samen area of Mashhad municipality were selected and evaluated using the weighted sum technique in GIS. The results showed that the potential vulnerabilities of the pilgrim lodgings against natural and anthropogenic damages is high. The results also indicate lack of authoritis’ technical supervision over the process of identifying, constructing, and operating the pilgrim lodgings, as their situation do not comply with technical and specialized criteria of tourist facilities.

    Keywords: Vulnerability, Tourism Safety, Natural, Man-made Crises, Pilgrim Lodgings, Mashhad
  • Parinaz Hassani *, Sayed Muslim Sayed Al-Husseini, Hadi Sarvari, Tooktam Hanaee Pages 19-38

    Today, cities are like a large and complex organization, where citizens are considered the main element of the organization. Organizational citizenship behavior as extra-role behavior can effectively improve the tasks and roles of organizations. Considering the importance of cities in terms of the influence of urban planning on organizational citizenship behavior, there is a need to identify the components of organizational citizenship behavior in cities. Therefore, the aim of this descriptive research is identifying and prioritizing the components. Data collection was done using library studies and 384 questionnaires. The validity of the questionnaire was confirmed using the opinion of several experts in this field and the reliability of the questionnaire is based on Cronbach's alpha. Data analysis was done using confirmatory factor analysis method and the prioritization was based on Friedman test. The results show that there is a significant correlation among the main variables including motivation, response, stimulus, reinforcement and attitude. The motivation and response variables have a higher priority among other variables, so the results indicate that, in prioritizing the behavioral components of the organizational citizenship in the urban planning system, managers and urban planners should consider citizens’ motivation of Mashhad in urban planning.

    Keywords: Urban planning, behavior, Organizational Citizen, Mashhad city
  • MohammadTaghi Heydari, Soraya Nasiri, Yagoob Haghi *, Saeeid Moharami Pages 39-58

    Informal settlement is a multi-dimensional and systematic phenomenon that is induced by the various mechanisms and mutual relations among hidden and visible social, economic, political and administrative actors. This study applied a descriptive-analytical method to analyze the role of influential actors in organizing the informal settlement of Islamabad neighborhood with the Mector model in Zanjan city. Data was collected through library and field methods. The statistical population includes the urban planning experts and elites in Zanjan city, of whom 25 participants were selected using the snowball sampling method. For data analysis, factor analysis approach, structural equation model, and multi-subject-multi-player model were applied using SPSS, Lisrel, and Mactor software. The results showed that 21 main factors in different dimensions have a direct impact on the organization of the informal settlement of Islam neighborhood in Zanjan city. According to the model of structural equations, the actors have the most causal relationships with the environmental index with a coefficient of 7.05 and the least relationships with the physical index with a coefficient of 3.12. According to the multi-issue-multi-player model, the main factor in the organization of informal settlements in the neighborhood of Islamabad is the triangle of relations between the municipality, the residents of the neighborhood, and local institutions, and the main focus is on the municipality. Since the micro-activists of Islamabad have low economic power to participate in construction and renovation of the area, the transcendental participatory models like the spontaneous model is not recommended for this area. Thus, it seems that models like the interactive model are better options to be used in the above range. Considering the position of the municipality in the urban activism of these neighborhoods, the provision of exclusive interests hidden in the renovation of single buildings, which fuels commercialization of land and urban housing should be prior. Moreover, the government and public sector institutions such as the municipality and neglecting their obligations towards these neighborhoods, in addition to inducing and aggravating wear and tear, will cause more in formalization of the space.

    Keywords: Activists, Informal settlement, Mector, Organization, Zanjan city
  • HamidReza Rakhshaninasab *, Sayed Ali Hosseini, Nezamuddin Sattarzadeh Pages 59-81

    Like most people in Iran, the citizens of the city of Yasuj are elderly. According to the Statistics Center of Iran (2016), out of the total population of Yasuj (n= 134532), 5362 people are elderly which makes up about 3.98 percent of its citizens. Currently, few facilities, arrangements, and welfare services have been considered for this group in Yasuj which has caused their deprivation from urban spaces and different communities. Hence, this study tried to investigate and analyze the indicators of a desirable city for the elderly in case of Yasuj, and answer the questions “whether the needs of this section of society have been met in the planning and design of the city?” and “which index has received the greatest attention in final evaluation of the indicators of the desirable city for the elderly in Yasuj?” The data collection includes library and field studies. To analyze the indicators of the desirable city for the elderly in Yasuj, the required data were first collected using a questionnaire, and then, the subject was studied using statistical analysis models in SPSS including one-sample t-test and multivariate regression analysis. Moreover, to investigate the validity of the components evaluated in this study, the exploratory factor analysis model was used. The statistical population of the study consists of all residents (aging  60 years) in the city of Yasuj. Later, using Cochran's formula, 380 people were selected through simple random sampling. To evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used, so that based on the obtained numerical value (0.87), the reliability of the questionnaire was considered as excellent. The results showed that of the five studied dimensions, the access dimension with an average value (3.35) had the best status and the most desirable dimension for the elderly. Respectively, the two dimensions of security (with an average value off 3.07) and urban furniture (with an average value of 3.02) had the best situation among the evaluated dimensions for the elderly. The transportation dimension (with an average value of 2.47) and the passages (with an average value of 2.56) had the worst situation from the perspective of the elderly in this analysis, so they were in a very unfavorable situation.

    Keywords: Desirable City, Indicators of a Desirable City, The elderly, Yasuj
  • Masumeh Hajizadeh *, Mohammad Salmani Moghadam, Saeed Hossein Abadi, Hadi Soleimani Moghadam Pages 83-101

    The purpose of the research was to analyze and compare the state of sense of community and quality of life and the relationship between the variables in two different neighborhoods (Vali- Asr neighborhood as the new neighborhood and Payin neighborhood as the old neighborhood) in Qaen city. The general descriptive-analytical study used a questionnaire to collect field data. The statistical population includes the population of two mentioned neighborhoods. The size of the sample was calculated based on Cochran's formula to be 370 people, and the share of each neighborhood from this sample size was determined according to its population. To analyze the data, the independent samples t-test and Pearson correlation were don using in SPSS.  The results of this research suggest that the quality of life and the sense of community in both studied neighborhoods are above average and there is no significant difference between the two neighborhoods in this respect. The results of the Pearson correlation also show that there is a positive and significant relationship between sense of community and quality of life in the study area. Therefore, strengthening the sense of community in urban neighborhoods can increase life satisfaction.

    Keywords: neighborhood, sense of community, quality of life, Qaen city
  • Saeed Amanpour, Mahnaz Hoseini Siahgoli *, Niloofar Azarbarzin Pages 103-120

    Housing is among the basic needs of human beings. In different countries, governments make comprehensive planning and measures to provide different classes, especially low-income ones, with housing. Over recent years, the government of Iran has established the policy of Mehr Housing Construction to satisfy the legal and common expectations of low-income classes regarding housing. The execution of this policy deals with a broad range of subjects, especially from the environmental aspect. Accordingly, this study aimed exploring the location of Mehr Housing in Izeh, Iran, focusing on the environmental aspect. For doing the descriptive-analytical study, the data were collected using library and documentary studies. A total of eight criteria, including the distance from the ground slope, land use, distance from ground shape, distance from the fault, distance from the river, soil erosion, and effective geomorphology were explored. The data were analyzed using AHP FUZZY technique based on a survey of experts. The weights of criteria were determined within the range of 0-1 in ARC GIS using the FUZZY OVERLAY and GAMMA operators. The results indicated that from the environmental perspective, the location of Mehr Housing in Izeh has a medium status. Moreover, the project could be located in a much better place than its current location, regarding environmental indicators.

    Keywords: House, location, Mehr housing, Izeh city, Gamma
  • Vahideh Ebrahimnia, Tahereh Shahbazi, Rouhollah Rahimi * Pages 121-140

    Different amount of social capital in different urban planning and designing would significantly enhance the quality of urban life. In high levels of social capital, the social interaction among residents will boost, and convention and the feel of belonging to the neighborhood will influence. The condition in itself will intrigue development. The study aimed at boosting social capital through spatial planning in selected urban neighborhoods of Sari city, Iran. It tried to answer the question that what considerations and strategies of spatial planning can enhance social capital. The applied research uses a mixed method of survey and document studies. The data on evaluating the social capital in selected neighborhoods were gathered through questionnaires filled by residents, exploring documents and field observations. The data were analyzed using statistics tests, map analysis regarding the criteria of the theoretical framework. Using force field analysis technique, a synopsis and suggestions were provided. The results indicated that the amount of social capital and its difference in terms of the level in the studied neighborhoods show the influence of difference of formation and physical differences in neighboring neighborhoods. Moreover, connectivity, diversity, security, and feature may influence the amount of capital of urban neighborhoods. So, such issues will help the enhance of social capital: increase in the per capita of green space and public space, variety in passages, considering the quality of footpaths, making signs, appropriate distribution of services, boosting public transportation, and considering local facilities with an expanded access to provide security.

    Keywords: Social capital, Spatial planning, Neighborhoods of Sari city
  • Melika Alizadeh Hasan Abadi, Maryam Gharaviolkhasari *, MohammadBagher Kabir Saber, Mehdi Jabbari Nooghabi Pages 141-169

    Issues such as extreme physical expansion and socio-cultural, economic, and physical-spatial inequalities in Mashhad, and the methods applied for dealing with the issues have created great challenges, requiring changes towards a more qualified structure and more intense sense of belonging to the place. Another important issue is cities’ fates that depends on the digital technology. It seems necessary to redefine such issues as modern patterns and technologies for overcoming some of the challenges. This study was conducted to identify patterns related to socio-cultural needs of sense of place with an emphasis on the impact of digital technology on improving the quality of urban architecture in region 1 of Mashhad. The applied and descriptive-analytical study focused on the residents of region 1 of Mashhad as population statistics. The size of the sample was determined to be 2000 participants using R software. Cluster method was applied for sampling. Confirmatory factor analysis was used to present a model of the factors and sub-factors impacting the improvement of the quality of urban architecture and Apriori algorithm was used to reach a conditional pattern for identifying the relationships between quality improvement indicators and such factors as the area grouping, individual characteristics, and the type of ownership. The results indicated that except for the statistical indicators of signs and comfort that seem to be average regarding the existence and being implemented in the neighborhoods, other indicators showed a significant difference from the average value. Moreover, from the respondents’ perspective, the whole indicators “social cohesion and solidarity, mobility and dynamism, sense of belonging, readability, identity, originality, order, and desired style in different neighborhoods” are less than the average. Moreover, the patterns resulted from exploring the obtained data showed that in most of the neighborhoods, the different situations of the existence of 6 indicators have a value less than the average. The study applied the interactive online forms, cloud-based analytical tools, machine learning, and data-exploring algorithms, the result of which is significant relationships of hidden patterns. Moreover, it showed that digital technologies can provide a suitable ground for more detailed analysis of problems and more suitable solutions through automatic and timely identification of patterns and showing the deepest desires of residents. The technologies can cover as well the urban architecture through regulating urban data, and combining and displaying patterns. The result could be a more united and meaningful whole with the help of more exact patters and in connection with the patterns influencing the quality of urban architecture.

    Keywords: Socio-cultural patterns, sense of belonging to a place, Participation, Digital technology, quality improvement of urban architecture
  • Sahand Lotfi *, Mahsa Sholeh, Khalil Hajipoor, Sina Jangjoo, Afrooz Fallah Manshadi Pages 171-193

    Urban regeneration seeks to uncover and recrystallize the essence of the functional and physical genesis of the city. By exploring, listing, stabilizing, reviving, and updating events based on culture and ritual backgrounds, event-led regeneration establishes an inclusive approach that leads to the continuance of celestial life and the improvement of physical quality. The historical process of Shiraz’s spatial structure development has always been based on ritual-religious territoriality, in which the physical substrate as an independent variable has hosted a dependent variable of various events of eclectic natures. Recognizing the spatial structure and ritual structure of the city, together with the review of the background of the ritual that will be accompanied by a list of complementary cultural events in today’s conditions, aims to regenerate the ritual structure of the city and repair the physical-spatial ruptures through the continuity and consolidation of the historical-content richness. Formulating and presenting solutions related to this process are the goals of this research. The conceptual framework of the research was compiled through an overview of previous studies. The public realm’s historical role and the continuum of ritual places in the event-led main structure of the city were reviewed. Then, by applying the SOAR strategic model and the ANSOFF matrix, a list of eventfulness strategies based on the historical-cultural context was formulated. Analyzing and evaluating the dual conditions of context and content, including a retrospect on the interconnected structure of historical Shiraz and the ritual-religious events flowing through the structure, resulted in a set of strategies that subsequently led to the proposition of relevant policies to achieve the event-led regeneration objectives.

    Keywords: Urban Regeneration, Eventfulness, Ritual Events, Town Ritual-Religious Structure, Shiraz
  • Ali Khoshab, B .Khakpour, Reyhane Alaee * Pages 195-216

    One of the corrective measures and improvement of incorrect processes and existing problems in the preparation of these plans is pathology of urban development plans. This research tried to gather data in this regard using the mixed method. The analysis was done using MAXQDA and SPSS software. In qualitative stage for identify the most important damages and in the quantitative stage, Friedman's test was used to prioritize the results. The results were obtained from two levels (the country and the city of Mashhad). The first one through the review of 44 related documents and the second level through interviews conducted with 16 experts in the executive and theoretical fields. The results showed that a total of 68 damages are involved in urban development plans. There are 56 damages in the field of preparation, 6 damages in the field of perspective and 6 damages in the field of supervision. The results of Friedman's test showed the most important damages of Mashhad city development plans in order of priority are in preparation (average importance 28.1), implementation (16.5), perspective (14.3). In this way, inter-institutional parallel work, planning product and policy selection were determined as three important issues respectively regarding the damages. Weakness of plan preparation consultants, ignoring the role of the city, neglecting necessary issues, and haste in approval have the least impact on the development plans of Mashhad. Regarding the documents, the most important problematic priorities were preparation and implementation. Three important issues in the pathology of development plans at the country level are inter-institutional parallelism, lack of expert staff in municipalities, and ignoring the social issues of the plan.

    Keywords: Pathology, Urban Development Plans, Mashhad city