فهرست مطالب

مجله علوم و فنون دریایی
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نورمحمد صفایی، مهران لقمانی*، پروین صادقی صفحات 1-15

    دریای مکران همواره تحت تاثیر جریانات مانسون تابستانه و زمستانه بوده و این پدیده یک عامل تنش زای طبیعی برای گونه های ساکن در بوم سامانه آبی از جمله نرم تنان دوکفه ای به شمار می رود. در بررسی اثر مانسون زمستانه بر تراکم دو کفه ای های زیر جزر و مدی سواحل شمالی مکران، نمونه برداری از رسوبات سه منطقه رمین ، بریس و پسابندر، در مجموع 10 ایستگاه، با در نظر گرفتن دوره های زمانی مانسون زمستانه در1396صورت گرفت. شفافیت، شوری، اسیدیته، دما، مواد آلی و دانه بندی بستر هر ایستگاه جهت بررسی ارتباطشان با تراکم به دست آمد که در میان فاکتورها فقط دما، در دوره مانسون به طور معنی داری کمتر از پس مانسون و پیش مانسون بوده است (P<0.05). در این پژوهش 10 گونه شناسایی شد که گونه Donax scalpellum با 37/13 درصد بیشترین و گونه Trisidos tortuosa با 98/3 درصد کمترین فراوانی را داشتند. جمعیت دوکفه ای ها در پس مانسون، با فراوانی 17/46 درصد (میانگین 14/23±713 فرد بر مترمربع) پیش مانسون، با فراوانی 27 درصد (میانگین 12/25 ± 413 فرد بر مترمربع) و دوره مانسون، با فراوانی 26 درصد (میانگین 34/13± 413 فرد بر مترمربع) محاسبه شد. منطقه پسابندر  با میانگین 2/28± 63 فرد بر مترمربع دارای بالاترین میزان تراکم نسبت به مناطق بریس (7/17± 43) و رمین (37/19± 44) بوده است و میان ایستگاه ها اختلاف معنی داری به دست آمد (P<0.05). همبستگی مثبت معنی داری میان سیلت-ماسه و دما با تراکم مشاهده شد؛ ولی بین سایر فاکتورهای محیط و مواد آلی با تراکم، رابطه معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). عوامل مختلفی به عنوان پارامترهای کنترل کننده فراوانی و گسترش اجتماعات دوکفه ای مناطق و ایستگاه های مختلف مطالعاتی در محدوده آب های ساحلی شمالی مکران محسوب می شوند که از جمله ی آنها، می توان فاکتورهای دما، اندازه ذرات رسوب و نوع بستر، مواد آلی و مغذی، مانسون را نام برد که بیشترین تاثیر در تراکم دوکفه ای ها دارند.

    کلیدواژگان: نرم تنان دوکفه ای، دریای مکران، تراکم، مانسون زمستانه
  • مژگان تودویی*، شهلا روزبهانی، علی نوری، سمیه آزادبخت، حدیث کریمی فر صفحات 16-25
    گلرنگ (Safflower) با نام علمی  Carthamus tinctoriusمتعلق به خانواده Compositae بوده و در صنایع غذایی و طب سنتی استفاده گسترده ای دارد. هدف از انجام این بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه گلرنگ بر تعیین جنسیت فیزیولوژیک و تاثیر آن بر ایجاد جنس نر در ماهی گوپی (Guppy) با نام علمی (Poecilia reticulata) می باشد. 88 ماهی گوپی درسن یک هفتگی، درچهار گروه 22 تایی A، B، C و شاهد (بدون دریافت عصاره) تقسیم شده و غلظت های  ppm 150 و100 و 50 از عصاره آبی گلرنگ را به مدت یک ماه به همراه غذا دریافت کردند. پس از گذشت سه ماه از گنادهای ماهیان مقاطع بافتی تهیه شد و تغییرات بافتی آن ها مورد بررسی قرار گرفت و با گروه شاهد که هیچ عصاره ای دریافت نکرده بودند، مقایسه گردید. نتایج تیمار با عصاره گیاه گلرنگ اختلاف معنی داری را در تمامی گروه ها در تعداد اسپرماتوسیت های اولیه نشان داد؛ به طوری که بیشترین افزایش سلول ها درماهیان دریافت کننده غلظت های ppm 100و 150 عصاره بود(05/0> p). نتایج همچنین نشان داد؛ با افزایش غلظت، تعداد فولیکول های ماده به طور معنی داری کاهش می یابد(05/0> p). نتایج این مطالعه نشان داد؛ گلرنگ موجب افزایش اسپرماتوژنز شده و با ایجاد تغییرات بافتی می تواند جنسیت ماهی گوپی را در جهت نر سازی القاء کند.
    کلیدواژگان: تعیین جنسیت، فولیکول، Carthamus tinctorius، گوپی (Poecilia reticulata)، نرسازی
  • شهرام بهمنش*، باقر امیری مجازی، عبدالمجید حاجی مرادلو، محمود بهمنی، فریدون چکمه دوز قاسمی، سهراب دژندیان صفحات 26-38

    خصوصیات بافتی تخمدان ماهی اسبله (glanis linnaeus,1758  Silurus) در تالاب بین المللی انزلی طی یک دوره یک ساله بررسی شد. تعداد 154 ماهی ماده به وسیله تله صید و تخمدان آنها جداسازی شد. سپس، در محلول بوین تثبیت شده و در آزمایشگاه فیزیولوژی پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی انزلی مراحل بافت شناسی شامل آبگیری، شفاف سازی، قالب گیری، پارافینه و رنگ آمیزی ایوزین هماتوکسیلین انجام و پس از تهیه مقاطع 5 میکرونی به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. شش مرحله جنسی شامل: نا بالغ (Immature)، در حال توسعه اولیه (Early Developing)، در حال توسعه پایانی (Late Developing)، تخمدان رسیده (Ripe Ovary)، تخمدان رسیده سیال (Running Ripe Ovary)، تخمدان تخم ریزی کرده (Spent) مشاهده شد. قطر تخمک برای 123 عدد ماهی اسبله در مراحل 2 تا 5 رسیدگی جنسی اندازه گیری گردید. میانگین اندازه قطر تخمک در مرحله دوم رسیدگی جنسی 4/1 میلی متر بود که بتدریج در مراحل بعدی تکامل، افزایش یافته و در مرحله پنجم رسیدگی جنسی به میانگین قطر 36/2 میلی متر رسید. در مرحله ششم رسیدگی جنسی مجددا اندازه قطر تخمک کاهش یافت. روند افزایش اندازه قطر تعدادی از تخمک ها در مراحل 2 تا 5 بیشتر از بقیه بود و در مراحل 4 و 5، این تفاوت مشخص تر شد. تعدادی تخمک نیز در اندازه های کوچک تر دیده شد که در حال رسیدگی بودند ولی تخمک نابالغ دیده نشد. هیچ همپوشانی بین مراحل بالا و پایین رسیدگی جنسی مشاهده نشد. این امر نشان دهنده تخم ریزی در یک مدت طولانی تر بود؛ که از این نظرتخمدان این ماهیان را می توان جزء تخمدان های دسته ای (Group Synchronous) در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، تخمدان، بافت شناسی، ماهی اسبله، Silurus glanis
  • مریم صفی*، ناصر محرم نژاد، افشین دانه کار، سید علی جوزی صفحات 39-51
    مناطق ساحلی به سبب موقعیت جغرافیایی، تنوع زیستی واکوسیستم های وابسته از مناطق حساس و شکننده محسوب می شوند. در این پژوهش به مطالعه و تعیین حساسیت اکوسیستم های ساحلی منطقه پارس جنوبی پرداخته شد و نتایج حاصل با استفاده از نرم افزارExpert Choice  مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که منطقه پارس جنوبی همواره در معرض حفاری و استخراج چاه های نفت و گاز است، سکوی حفاری جک آپ به عنوان یکی از عوامل آلاینده در این منطقه شناسایی و تاثیرات آن بر روی اکوسیستم های مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور ارزیابی ریسک با استفاده از تعاریف اصلی ارزیابی ریسک و به کار گیری تکنیک های ریاضی، احتمال، شدت پیامد و اهمیت زیستگاه ها محاسبه شده است. برای کمی سازی پارامتر های کیفی، از مفاهیم فازی استفاده شده است. به منظور صحت سنجی نتایج، محاسبات حاصل از مدل ریاضی با مقادیر واقعی مقایسه گردید. نتایج حاصل از حوادث زیست محیطی در یک دوره چهار ساله، حاکی از اهمیت توجه به ریسک های زیست محیطی در عملیات حفاری سکوی جک آپ بوده که این امر لزوم مدیریت و حفاظت از اکوسیتم های حساس منطقه را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک زیست محیطی، دکل حفاری خود بالابر، شناسایی خطر، مدل ریاضی، مفاهیم فازی
  • سمیه سادات علویان پطرودی، امیرحسین حمیدیان*، سهیل ایگدری، سهراب اشرفی صفحات 52-62

    صدف دوکفه ای Saccostrea cucullata، یکی از مهم ترین بی مهرگان صخره ه ای سواحل جنوبی ایران است. در این مطالعه رشد و ترکیب سنی 80 نمونه صدف برداشت شده از سواحل بندر لافت، واقع در جزیره قشم مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها از 5 گروه سنی (1 تا 5 سال) تشکیل شده بودند. گروه سنی دو ساله ها، جمعیت غالب را به خود اختصاص داد و گروه سنی پنج ساله ها دارای کمترین جمعیت است. کمترین و بیشترین مقدار طول 20-70 میلی متر، عرض10-50  میلی متر، ارتفاع 50/3- 50/26 میلی متر، ضخامت پوسته 00/1- 90/5 میلی متر، وزن تر بافت نرم 75/0- 68/7 گرم به دست آمد. پس از بررسی نرمال بودن داده ها، ارتباط آن ها به وسیله آزمون همبستگی و رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج همبستگی نشان داد که بین سن و سایر متغیرها، همبستگی مثبت ضعیفی وجود دارد و رابطه خطی معنی داری بین فاکتورهای رشد و سن وجود دارد. ولی به دلیل همبستگی ضعیف، هیچ یک از فاکتورها نمی تواند معیار دقیقی برای تعیین سن صدف باشد.

    کلیدواژگان: صدف دوکفه ای، Saccostrea cucullata، سن، فاکتور رشد، بندر لافت
  • حامد شفیع آبادی*، همایون یوسفی، محمدامین کوهبر صفحات 63-75

    هدف پژوهش حاضر بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر توسعه سفر و گردشگری دریایی در پایانه خلیج فارس بندر خرمشهر است. در پژوهش های قبلی علی رغم توجه به دیگر انواع گردشگری، مطالعه ای بر گردشگری دریایی و به طور خاص سفر و گردشگری دریایی در پایانه خلیج فارس بندر خرمشهر، صورت نگرفته است. با تحقق هدف پژوهش حاضر، ضمن افزایش درآمدهای سازمان بنادر و دریانوردی خوزستان، فرصت های شغلی در منطقه افزایش می یابد. در صورت محقق نشدن، علاوه بر استفاده نکردن از پتانسیل های بالقوه منطقه، موجب هدر رفت سرمایه در بخش سفر و گردشگری دریایی می گردد. روش تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت پژوهش، آمیخته اکتشافی (رویکرد کیفی -کمی) است. بخش کیفی تحقیق با تمرکز بر مصاحبه، مشاهده، مطالعه و... با رویکرد استقرایی صورت گرفته است. در بخش کمی تحقیق اقدام به تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدل تحلیل سلسله مراتبی و با به کارگیری از نرم افزار SPSS v.22 انجام شده است، همچنین رتبه بندی مولفه های تحقیق با استفاده از مدل ایده آل و به کمک مقایسات زوجی مورد ارزیابی قرار گرفت که این عملیات توسط نرم افزار Expert choice 11 محاسبه شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، بعد زیرساخت با وزن نهایی528/0 رتبه اول و بعدهای خدماتی، اقتصادی و فرهنگی به ترتیب با وزن نهایی 243/0، 142/0 و 086/0 رتبه های دوم، سوم و چهارم را به خود اختصاص داده اند. از میان مولفه ها، ساخت مکان های اقامتی و تفریحی، برگزاری گشت ها و تورهای دریایی، تسهیلات بانکی برای بخش خصوصی و تبلیغات رسانه ای به ترتیب با وزن نهایی 431/0، 432/0، 488/0 و 559/0 از میان مولفه های هر بعد بعنوان رتبه اول مشخص شدند.

    کلیدواژگان: مسافربری دریایی، گردشگری دریایی، بندر خرمشهر، مدل تحلیل سلسله مراتبی
  • داور رضایی منش*، پریسا امیری فارسانی صفحات 76-85

    تعادل هموستاتیک، تعادلی پویا بین فرآیند تشکیل لخته و مکانیسم تجزیه لخته خونی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی منتخب در آب، بر شاخص های فیبرینولیتیک(t-PA، PAI-1، کمپلکس t-PA/PAI-1 و دی دایمر) در ورزشکاران بازنشسته است. به همین منظور 20 مرد داوطلب سالم انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرین (10=n) و کنترل (10=n) تقسیم شدند. دو گروه از نظر سن و شاخص توده بدن همسان بودند. برنامه تمرینی درگروه مورد شامل تمرین هوازی در آب به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه با شدت 55 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب بود. گروه شاهد در مدت تحقیق در هیچ برنامه منظم ورزشی شرکت نکردند. نمونه های خونی برای اندازه گیری آنتی ژن t-PA، آنتی ژن PAI-1، کمپلکس t-PA/PAI-1 و دی دایمر گرفته شدند. برای مقایسه میانگین پارامترها از آزمون های تی مستقل و وابسته در سطح 05/0 = α استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقادیر  t-PA (001/0=P) و t-PA/PAI-1 (003/0=P) در گروه تمرین افزایش معنی داری و مقادیر PAI-1 (001/0=P) و دی دایمر (001/0=P) کاهش معنی داری داشته است. مقایسه تغییرات بین گروهی نشان داد که تغییرات t-PA (022/0=P) وPAI-1 (038/0=P) بین دو گروه معنی دار بود. بر اساس نتایج این تحقیق تمرین در آب می تواند از طریق افزایش سطوح t-PA و کاهش سطوح PAI-1، در جلوگیری از تشکیل ترومبوز و بروز ناگهانی بیماری های قلبی در ورزشکاران بازنشسته موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات در آب، شاخص های فیبرینولیتیک، ورزشکاران بازتشسته
  • نرگس علیرحیمی*، علاءالدین کردنائیج، ایت الله رضایی، داریوش طالعی صفحات 86-94

    با هدف بررسی تولید بتا-کاروتن، برخی صفات و الگوی باند پروتیینی در ریزجلبک D. salina در حضور کلشیسین پس از کشت ریزجلبک مورد نظر و ایجاد جمعیت مناسب، تیمار های کلشیسین در قالب طرح تصادفی شامل غلظت های 0، 0/05، 0/1 و 0/2 درصد وزنی به حجمی کلشیسین اعمال شد. تغییرات حاصل در رشد و میزان بتاکاروتن، کلروفیل A، B و کل و کاروتنوییدهای تولید شده توسط دستگاه اسپکتوفتومتر اندازه گیری شد. همچنین از الکتروفورز به روش SDS-PAGE با هدف بررسی الگوی باندهای پروتیینی استفاده گشت. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف کلشیسین باعث تفاوت معنی دار در الگوی باندهای پروتیینی این جلبک در 11 نمونه مورد بررسی نشد و تنها میزان تولید برخی پروتیین ها تحت تاثیر قرار گرفت. در حالی که این تیمار سبب ایجاد تفاوت میزان بتاکاروتن، کلروفیل A، B، کل، کاروتنویید و رشد ریزجلبک شد. بتاکاروتن به عنوان مهم ترین متابولیت دونالیلا سالینا در تمام غلظت های کلشیسین افزایش داشت. با اعمال تیمار کلشیسین کاروتنویید، کلروفیل A، B وکل افزایش یافت، در حالی که رشد کاهش  داشت. چنین نتیجه گیری می شود که اعمال تیمار کلشیسین سبب کاهش رشد و افزایش تولید بتاکاروتن، کلروفیل A B, و کل، کارتنوییدها در دونالیلا می شود. در حالی که اثر معنی داری بر الگوی بیان پروتیین ها ندارد. پس استفاده از این ماده برای تولید بیش تر بتاکاروتن مناسب خواهد بود.

    کلیدواژگان: الکتروفورز، بتاکاروتن، دونالیلا سالینا، کلشیسین، متابولیت
  • مزدک عالی محمودی، حمید محمدی آزرم* صفحات 95-106
    هدف این مطالعه بررسی پرورش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) درسیستم بیوفلاک و تاثیر آن بر عملکرد رشد و ترکیب بیوشیمیایی لاشه بود. تعداد 750 عدد بچه ماهی با میانگین وزن 05/0±17 گرم بطور تصادفی میان 30 عدد تانک پلی اتیلنی با حجم تقریبی 250 لیتر آب تقسیم شدند. تیمارهای مطالعه حاضر شامل 3 سطح کربن به ازت (C/N) مختلف 15،20و 25 و سه سطح پروتیینی جیره غذایی شامل 25%،30% و 35% با سه تکرار برای هر تیمار در طی یک دوره 56 روزه بود. بیشترین ضریب تبدیل غذایی و همچنین کمترین درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه در تیمار با پروتیین 35% و 25 C/N در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). میزان درصد پروتیین لاشه در تیمارهای بیوفلاک با تیمار شاهد فاقد اختلاف معنی دار بود (05/0<P). از طرفی کمترین درصد چربی لاشه در تیمار شاهد بدست آمد که اختلاف معنی داری با برخی تیمارها داشت (05/0>P). بیشترین میزان درصد خاکستر لاشه در تیمار پروتیین 35% و نسبت 25C/N بوده که با تیمار شاهد دارای اختلاف معنی دار بود (05/0>P). همچنین بیشترین میزان درصد رطوبت لاشه در تیمار شاهد بوده که با تیمار پروتیین 25% با 25C/N ، تیمار پروتیین30% با 20 C/N و تیمار پروتیین 35% با 25 C/N دارای اختلاف معنی دار بود (05/0>P). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده توانایی پرورش ماهی کپور معمولی در سیستم بیوفلاک با پروتیین 25 درصد و نسبت کربن به ازت 15 الی 20 بود.
    کلیدواژگان: بیوفلاک، Cyprinus carpio، عملکرد رشد، لاشه
  • مجتبی علیشاهی*، محمدمهدی حق پرست راد مرد، مریم شکوهمند، فرید براتی صفحات 107-118

    با توجه به توسعه پرورش میگوی سفید غربی (Litopenaeus  vanamei) در کشور و نیاز به تحقیق در مورد تکثیر این گونه، بررسی بیولوژی تولید مثل و خصوصیات جنسی این گونه ارزش زیادی دارد. لذا در این تحقیق ویژگی های ریخت شناسی اسپرم میگوی سفید غربی با استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست، تکنیک Atomic Force Microscopy و میکروسکوپ الکترونی بررسی گردید، همچنین وزن بیضه و اسپرماتوفور، تراکم و زنده مانی اسپرم این میگو  نیز بررسی شده و همبستگی بین شاخص های اندازه گیری شده ارزیابی گردید. به این منظور در فصل تکثیر 20 عدد میگوی نر بالغ رسیده (وزن 4/3±35/37 گرم) از یکی از کارگاه های تکثیر استان خوزستان به آزمایشگاه منتقل شده و بعد از بررسی های بهداشتی و بیومتری،  وزن اسپرماتوفور، وزن بیضه، اندازه اسپرم و وضعیت اسپرم های غیر طبیعی و ملانیزاسیون اسپرماتوفور بررسی گردید. همبستگی بین شاخص های مودر بررسی نیز ارزیابی گردید. همچنین از اسپرم نمونه مناسب برای میکروسکوپ الکترونی و AFM تهیه شده و ریز ساختار اسپرم میگو در این دو روش بررسی گردید. نتایج نشان داد وزن بیضه و وزن اسپرماتوفور و نسبت اسپرماتوفورهای ملانیزه شده به ترتیب برابر 0/01 ± 0/18 گرم، 0/01 ±08/0 گرم و1/50 ± 15/56 درصد بود. همچنین تعداد اسپرم، درصد اسپرم های زنده و قطر اسپرم ها به ترتیب برابر 3/83 ± 41/19 در میکرولیتر، 2/39 ± 69/69 درصد و 10/8 ± 39/36 میکرومتر بود. بیشترین همبستگی بین شاخص های مورد بررسی بین وزن میگو و وزن بیضه (R=0.958)، مساحت اسپرم (R=0.91)، تعداد اسپرم (R=0.766)، و درصد بقا اسپرم (R=0.716) مشاهده شد. هرچند ارتباط معنی داری بین نسبت اسپرم های غیر طبیعی و همچنین میزان ملانیزه شدن اسپرماتوفور با سایر شاخص های مورد بررسی وجود نداشت. بطور کلی شباهت بالایی بین مشخصات تولید مثلی میگوی نر وانامی در شرایط استان خوزستان با مشخصات گزارش شده در سایر نقاط دنیا مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: میگوی پاسفید غربی، Litopenaeus vaname، ریخت شناسی اسپرم، استان خوزستان
|
  • Noormohammad Safaei, Mehran Loghmani *, Parvin Sadeghi Pages 1-15

    The Makoran Sea is been influencing by the summer and winter monsoon currents, and this phenomenon is a natural stressor for species inhabiting the aquatic ecosystem, including bivalve molluscs. In the current study, the effect of winter monsoon on the sub-tidal bivalve densities of the northern coast of Makoran were evaluated. Sampling of sediments were conducted from three regions of Ramin (3 stations), Beris (3 stations) and Pasabandar. Physical chemical parameters of transparency, salinity, acidity, temperature, organic matter, and grain size of each station were also obtained to investigate their relationship with density, which among the factors, only temperature, were significantly lower in the monsoon and pre-monsoon periods. In this study, 10 species of bivalves were identified, according to which Donax scalpellum with 13.37% had the highest and Trisidos tortuosa with 3.98% had the least frequency. The population of bivalves was calculated after Monsoon, with a frequency of 46.17% (mean 713 ±23.14 m2), pre-Manson, with 27% (mean of 413 ± 25.12 m2) and Monsoon, with 26% abundance. (413±13.34 m2). The pasabandar was (including stations 7, 8, 9 and 10), with an average density of 63±28.2 persons / m2 having the highest density in comparison to Beris (43±17.7) and Ramin (44±19.37). There was a significant difference between the stations. There was no significant positive correlation between silt and sand and temperature with density but no significant relationship between other environmental factors and organic matter with density. In general, it can be said that various factors are considered as parameters controlling the abundance and expansion of bivalve communities of different study areas and stations in the northern coastal waters of Makoran, including It is possible to name the factors of temperature, particle size and type of substrate, organic matter and nutrients, monsoon flows that have the most influence on the density of bivalve organisms.

    Keywords: Bivalve mulluscs, Makoran Sea, Density, winter monsoon
  • Mozhgan Toodooei *, Shahla Roozbehani, Ali Noori, Somaye Azadbakht, Hadis Karimifar Pages 16-25
    The safflower (Carthamus tinctorius) belongs to the Compositae family. This plant is widely used in food industries and medicine. The aim of this paper is studying the effect of Safflower extract on physiological sex determination and Masculinization in Guppy fish (Poecilia reticulata). 88 one-week-old Guppy fishes were divided into four groups (22 fishes in each group): A, B, C and control (without extract). The fishes were exposed to 50, 100 and 150 ppm concentrations of safflower extract for one month. After 3 months, gonads tissue sections of the fishes were prepared. Tissue changes were examined and compared with the control group that did not receive any extract. Results showed a significant difference in the number of primary spermatocytes in all groups; So the greatest increase of cells was in fishes that receiving concentrations of 100 and 150 ppm extract (p<0.05). The results also showed; with increasing concentration of safflower extract, the number of female follicles decreases significantly (p<0.05). Finally, the results of this study showed; safflower extract increases spermatogenesis and by creating tissue changes, it can induce the sex of guppy fish in the direction of masculinization.
    Keywords: sex determination, follicle, Carthamus tinctorius, guppy (Poecilia reticulata), Masculinization
  • Shahram Behmanesh *, Bagher Amiri Mojazi, Abdolmajid Haji Moradlo, Mahmoud Bahmani, Fereidoon Chakmehdouz Ghasemi, Sohrab Dejandian Pages 26-38

    The ovarian histological characterization of European Catfish on Anzaly lagoon was investigated. 154 female’s specimen in different size were caught by trap, ovarian were fixed in bouin׳s liquid. Samples were fixed, dehydrated, clarified, embedded and stained by H&E method. The tissues were supplied on 0.5µ size and analyzed by light microscope. The ovaries had six maturity stages which were as follow: Immature, Early Developing, Late Developing, Ripe Ovary, Running Ripe Ovary and Spent. Oocyte diameter was measured for 123 female’s specimen in the 2 to 5 maturity stages. In this study, the mean egg diameter, in stage II of gonad maturation was 1/4 mm and gradually increased in the later stages of development, in the fifth stage of the maturation process the average diameter reached to 2/36 mm and again in the sixth stage decreased the oocyte diameter. Also according the present study the type of gonad in this species under the climatic condition of Guilan Province was found on Group Synchronous and spawning in longer period.

    Keywords: Anzaly Lagoon, European Catfish, Gonad maturation, histology, Ovary, Silurus glanis
  • Maryam Safy *, Naser Moharamnejad, Afshin Danehkar, Seyed Ali Jozi Pages 39-51
    Coastal areas due to geographic location, biodiversity and dependent ecosystems are sensitive and delicate areas. In this study, the sensitivity of the coastal ecosystems of the South Pars region has been determined, and the results have been evaluated by using Expert Choice software. Since, the south Pars region is constantly exposed to the drilling and extraction of the oil and gas wells, the Jack-up drilling platform is identified as one of the pollutant factors in the region and its effects as a pollutant factor on the Different ecosystems have been analyzed.  In order to assess risk through the basic definitions of risk assessment, as well as application of mathematical techniques, the probability, the severity of consequences, and the importance of habitat have been identified and calculated. In this study Fuzzy concepts are used for quantifying the qualitative parameters. In order to validate the results, the calculated mathematical model was compared with the actual values. The results of environmental events over a period of four years indicated the importance of considering environmental risks in drilling operation by jack-up, which is needed for management and protection of sensitive ecosystems in the region.
    Keywords: Environmental risk assessment, Jack-up drilling rig, Hazard identification, mathematical model, Fuzzy concepts
  • Somayye Sadat Alavian Petroody, AmirHossein Hamidian *, Soheil Eagderi, Sohrab Ashrafi Pages 52-62

    Saccostrea cucullata is one of the widely spread oysters in south coasts of Iran. This study was conducted on 80 specimens of S. cucullata from coastal areas of the Laft port in the Qeshm Island in order to determine the relationships between growth factors and age. The population was divided into five age groups. The 2 year-old and 5 year-old oysters had the highest and lowest number of individuals in the population, respectively. The lowest and highest values of the length, width, height, shell thickness and wet soft tissue weight of S. cucullata were 20-70 mm, 10-50 mm, 3.50-26.50 mm, 1.00-5.90 mm , 0.75-7.68 g, respectively. After testing the normality of the data, their relationships were investigated using correlation and regression. A weak but positive correlation with a significant linear relationship was found between age and growth factors. However, because of the weakness of the correlation, no precise criteria can be found for determination of age based on growth factors.

    Keywords: Oyster, Saccostrea cucullata, age, growth factor, Laft port
  • Hamed Shafiabadi *, Homayoun Yousefi Yousefi, Mohammadamin Kuhbor Pages 63-75

    The purpose of this study was to investigate and rank the factors affecting the development of maritime travel and tourism in the Persian Gulf terminus of Khorramshahr port. In previous studies, despite investigating other types of tourism, there has been no study on maritime tourism and in particular on maritime travel and tourism at the Persian Gulf terminus of Khorramshahr port. Despite the realization of the research goal, while increasing the revenue of the Khuzestan ports and maritime organization, it will boost job opportunities in the region, otherwise the potential loss of the region will result in the loss of capital in the maritime sector. The method of this research is based on the nature of exploratory blend (qualitative-quantitative approach), which focuses on qualitative research. The quantitative part of this research is related to the analytical method based on Analytic hierarchy process (AHP). In addition, SPSS22 and Expert choice11 software were used for this purpose. Based on the results, the infrastructure dimension with the final weight of 0.528 first rank and the service, economic and cultural services with the final weight of 0.243, 0.142 and 0.086 respectively ranked second, third and fourth. Among the components, the construction of residential and recreational facilities, the provision of patrols and sea tours, banking facilities for the private sector and media advertising, respectively, with the final weight of 0.431, 0.432, 0.488 and 0.559, were among the components of each dimension as the first rank.

    Keywords: Marine passenger, Maritime tourism, khorramshahr Port, Analytic hierarchy process model
  • Davar Rezaeimanesh *, Parisa Amiri Farsani Pages 76-85

    Hemostatic balance is a dynamic balance between the process of blood clotting and the mechanism of blood clot dissolution. The purpose of this endeavor was to investigate the effect of an 8-week selected aquatic aerobic training period on fibrinolytic indexes in retired athletes. 20 healthy male volunteers were randomly divided into experimental (n=10) and control groups (n=10).Both groups were similar regarding their age and body mass indexes. The training program for the experimental group included three weekly sessions of aquatic aerobic exercise for a period of eight weeks with an intensity of 55-70% of maximal heart rate. The control group had no participation in any regular training program. The blood samples were analyzed for t-PA and PAI-1 antigens, t-PA/PAI-1 complex and D-dimer. Independent and dependent t-tests were implemented to compare parameter averages at α=0.05.The results showed that in the experimental group, t-PA (P=0.001) and t-PA/PAI-1(P=0.003) levels increased significantly while there was a significant decrease in PAI-1(P=0.001) and D-dimer (P=0.001) levels. The comparison of the differences between the two groups showed that the changes in t-PA (P=0.022) and PAI-1(P=0.038) levels was significant. The results of this study showed that aquatic aerobic training can prevent thrombosis and sudden heart disease in retired athletes.

    Keywords: aquatic exercise, fibrinolytic indexes, retired athletes
  • Narges Alirahimi *, Alaeddin Kordenaeej, Ayatollah Rezaei, Daryush Talei Pages 86-94

    To evaluate the production of beta-carotene, traits and patterns of protein band in D. salina microalgae in the presence of colchicine, after microalgae cultivation, colchicine treatments randomized design concentrations of 0, 0.05 and 0.1 and 0.2% Volumetric weight was applied. Changes in growth and beta-carotene, chlorophyll A, B and total and carotenoids produced by spectrophotometer measurements, as well as electrophoresis on SDS-PAGE analysis was used to investigate the protein patterns. The results showed that concentrations of colchinicine did not result in significant differences in protein pattern in 11 samples and it just affacted the production of certain proteins.. While this treatment causes a difference in beta-carotene, chlorophyll A, B, total carotenoids and growth. Beta-carotene is the most important metabolites increased in all concentrations of colchicine. Treatment increased the carotenoids, chlorophyll A, B, and total while reduced growth. So the treatment of colchicine reduced the growth and increase the production of beta-carotene, chlorophyll A, B, total  and carotenoids is in Dunaliella. While no significant effect on the pattern of protein expression. Therefore , it can be concluded that using treatment of colchicine will be useful in beta-carotene productions.

    Keywords: Electrophoresis, Beta-Carotene, Dunaliella Salina, colchicine, metabolites
  • Mazdak Aalimahmoudi, Hamid Mohammadiazarm * Pages 95-106
    The aim of this study was to investigate the growth performance and body composition of common carp (Cyprinus carpio) in biofloc system. Firstly, 750 fingerling fishes with an average weight (17±0.05gr) were randomly divided into 30 polyethylene tanks with a volume of approximately 250 liters of water (25fish/tank). The treatments consisted of 3 levels of carbon to nitrogen ratio including 15, 20 and 25 and 3 levels of dietary crud protein content of 25%, 30% and 35% with three replicates for each treatment was performed over a period of 56 days. The highest feed conversion ratio and also lowest percentage of weight gain and specific growth rate were observed in treatment with protein 35% and C/N25 compared with control group (P0.05). The lowest amount of crude lipid was obtained in control treatment that it was significantly different compared with some treatments (P
    Keywords: Biofloc, growth performance, Cyprinus carpio, body composition
  • Mojtaba Alishahi *, MohammadMehdii Haghparast Radmard, Maryam Shokoohmand, Farid Barati Pages 107-118

    Regarding expansion of Litopenaeus vanamei culture in Iran, and the necessity to work on its reproduction system, conducting a research on its biological reproduction and sexual properties is of high value and sexual properties. Then in this study morphological properties of L. vanamei's sperm were evaluated using phase contrast microscope, Atomic Force Microscopy technique and Electronic microscope. Wight of testis and spermotophore as well as density and survival rate of sperms were measured in L. vanamei.  For this purpose, 20 mature male L. vanamei (35.37 ±4.3) were transferred from a local shrimp hatchery to laboratory. Biometrical indices as well as reproductive properties of shrimp (density, diameter and size of sperms, spermatophore weight and melanisation) were measured. Correlation coefficient between all indices were measured too. Results showed that testis and spermatophore weight were 0.18±o.01g and 0.08±0.01g respectively. Sperm count, survival rate and diameter of sperms were 41.19±3.83 per µl, %69.69±%2.39 and 39.36±10.8 respectively. The highest correlation coefficient was seen between shrimp weight and testis weight (R=0.958), sperm diameter (R=0.91) and sperm survival (R=0.716) respectively, although there was no significant correlation between abnormal sperm or melanized spermatophores and other biometrical indices.

    Keywords: Litopenaeus Vanamei, sperm morphology, Khouzestan province