فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 104، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهرام مصلی، علیرضا امینی*، غلامرضا گرایی نژاد، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 1-32

    نبود شاخصی جامع برای اندازه گیری تغییرات سرمایه انسانی در ابعاد مختلف کمیت و کیفیت آموزش در کشور موجب شده است تا برنامه ریزان و سیاستگذاران آموزشی با کمبود اطلاعات برای برنامه ریزی آموزش کشور مواجه باشند. در این پژوهش با الهام گرفتن از الگوی ساخت شاخص های ترکیبی منتشر شده توسط سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و نیز مشورت با پانزده نفر از استادان متخصص دانشگاهی در حوزه سرمایه انسانی و با اتکا به مبانی نظری و طراحی پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت و پس از آزمون آلفای کرونباخ به منظور ارزیابی پایایی پژوهش، شاخص های تشکیل دهنده سرمایه انسانی از نوع آموزش در دو حوزه کمیت و کیفیت وزن دهی شدند. با استفاده از داده های آماری موجود 18 شاخص مرتبط با کمیت و کیفیت سرمایه انسانی از نوع آموزش برای دوره 1396-1389 انتخاب و سپس داده ها نرمال شدند و با استفاده از تحلیل تصمیم گیری چند معیاره و روش سوارا وزن دهی و به روش حسابی تجمیع شدند. در انتها، نتایج اندازه گیری شاخص جامع سرمایه انسانی از نوع آموزش به تفکیک کمیت و کیفیت ارایه شده است که قابلیت بررسی علل افزایش و کاهش آن در قالب شاخص های تشکیل دهنده کمیت و کیفیت وجود دارد. نتایج به دست آمده نشان داد که کیفیت سرمایه انسانی متناسب با کمیت آن رشد نداشته و حتی در برخی از سال ها با کاهش نیز مواجه بوده است که بیانگر کم توجهی دولت به ارتقای کیفیت آموزش در کشور است.

    کلیدواژگان: کمیت و کیفیت سرمایه انسانی، آموزش، شاخص ترکیبی
  • مژگان سمندرعلی اشتهاردی* صفحات 33-64

    با توجه به اهمیت انتقال اقتصادها از اقتصاد منبع بنیان به دانش بنیان و متناسب با آن اهمیت نقش تحول دانشگاه ها در خصوص زمینه سازی باروری فعالیت های نوآورانه و کارآفرینانه، موضوع دانشگاه کارآفرین و راهبردهای لازم برای شکل گیری آن توجه بسیاری از پژوهشگران و سیاستگذاران حوزه آموزش عالی را جلب کرده است. در این میان، ماموریت آموزش، که از دیرباز جزو ماموریت های اصلی دانشگاه ها بوده است، نیازمند تحول و تکامل در جهت هماهنگی با نیازهای روز جامعه است. در این پژوهش برای شناسایی راهبردهای موثر و بیان روابط میان آنها به منظور تحقق ماموریت آموزش در دانشگاه کارآفرین، از مدلسازی ساختاری-تفسیری (ISM) استفاده شد. ابتدا با مطالعه نظام مند پژوهش های داخلی و استفاده از گروه کانونی، 23 راهبرد در تحقق ماموریت آموزش در مسیر جامعه محوری و کارآفرینی در دانشگاه ها شناسایی و از میان آنها روایی محتوایی 15 راهبرد تایید و به عنوان اثرگذارترین راهبردها معرفی شدند. پس از تحلیل داده ها، راهبردها در چهار سطح مختلف طبقه بندی شدند و با توجه به روابط، نمودار ISM ترسیم شد. با بررسی ارتباط میان این راهبردها، این نکته قابل توجه است که تحقق اکثریت آنها بر تحقق دیگری تاثیر می گذارد و نیز تاثیر می پذیرد. از این رو، می توان نتیجه گرفت که سیاستگذاران، که هدف خود را تحقق جامعه محوری و کارآفرینی در دانشگاه و تحول ساختار آموزشی قرار داده اند، لازم است از نگاه خطی پرهیز کنند و با تکیه بر نگاه سیستماتیک اقدامات لازم را در تحقق کلیه راهبردهای ذکر شده انجام دهند. تعیین روابط میان راهبردها و نوع راهبردها می تواند به درک بهتر موضوع و اتخاذ سیاست ها و اقدامات مناسب در تحقق ماموریت آموزش در دانشگاه کارآفرین کمک کند.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، ماموریت آموزش، مدلسازی ساختاری-تفسیری
  • احمد ابراهیمی، سید ابراهیم میرشاه جعفری*، علی ربانی خوراسگانی صفحات 65-96

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین بایسته های راهبرد یاددهی-یادگیری بدیعه پردازی، متناسب با ‏ویژگی های نسلی دانشجویان دوره ‏کارشناسی در سال تحصیلی 1400-1399 انجام شد. طرح پژوهش آمیخته و از نوع اکتشافی متوالی (کیفی-کمی) و روش پژوهش در قسمت کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد و در قسمت کمی توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری بخش کیفی صاحبنظران در دو حوزه علوم تربیتی و علوم اجتماعی بودند که نمونه از میان آنها به صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع اطلاعات به تعداد 31 نفر ادامه یافت. جامعه آماری بخش کمی شامل استادان و دانشجویان دوره کارشناسی از دانشکده های علوم تربیتی و علوم اجتماعی دو دانشگاه تهران و اصفهان بود که نمونه از میان آنها به تعداد 121 نفر از استادان و 349 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری سهمیه ای متناسب با حجم از نوع تخصیص بهینه انتخاب شدند. در بخش کیفی از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه و مصاحبه طبق نظر 8 تن از متخصصان و پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ با مقدار ‏90/0 مناسب برآورد شد. یافته ها در قسمت کیفی با رویکرد تحلیل مضمون (ساختاری و تفسیری) و در قسمت کمی با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. بر اساس یافته ها مهم ترین بایسته های راهبرد بدیعه پردازی متناظر با ویژگی های نسلی دانشجویان عبارت اند از: تدارک فعالیت های خلاقانه و ایده پرور، خودداری از مطلق انگاری، تشویق ایده های نوآورانه، فراهم ساختن زمینه های تفکر چندبعدی، استفاده از روش های قیاس، استعاره و تشبیه، بهره گیری از روش بارش مغزی، کاربست الگوهای زیباشناسانه و توجه به خیال پردازی در راستای نیل به استنتاج منطقی. درنتیجه، می توان گفت که کاربست مولفه های مذکور به انگیزه مندی تحصیلی و رشد علمی دانشجویان منجر می شود. از این رو، پیشنهاد می شود به منظور استفاده بهینه از فرصت های آموزشی و تدریس اثربخش، روش های بیان شده مورد استفاده مدرسان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دوره کارشناسی، یاددهی-یادگیری، بدیعه پردازی، ویژگی های نسل جدید
  • روح الله قاسمی*، سارا یوسفی خواه صفحات 97-127

    در این مطالعه سیاستگذاری آموزش عالی در دهه 80 و کالایی سازی دانش بررسی شد. شاخص اصلی کالایی شدن دانش در نوع رابطه مالی بین دانشجو و دانشگاه تعریف می شود. هر میزان که تامین اعتبار و هزینه های دانشگاه توسط دانشجو صورت بگیرد، درجه کالایی سازی بیشتری رخ می دهد. روش پژوهش تاریخی-اسنادی بود و با رجوع به منابع دست اول یا دست دوم، اطلاعات گردآوری شد. در طول دهه 80، میزان جذب دانشجو در بخش شهریه ای 146 درصد و در بخش رایگان فقط 32 درصد افزایش یافته است. در تبیین علل کالایی سازی دانش در دهه 80، دو دلیل عمده وجود دارد که در کنار یکدیگر توضیح دهنده وضعیت هستند. عامل اول سیاستگذاری آموزش عالی و سیاست های خصوصی سازی و کوچک سازی دولت پس از انقلاب و عامل دوم افزایش جمعیت رنج سنی متقاضی ورود به آموزش عالی در دهه 80 است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، کالایی سازی، دانش، دانشگاه، نئولیبرالیسم
  • سوده اقتصاد*، مرضیه مهرابی صفحات 129-161

    به دنبال شیوع ویروس کرونا در دنیا، آموزش الکترونیکی در دانشگاه های ایران رواج یافت. هدف این مطالعه بررسی نگرش دانشجویان رشته زبان ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به این گونه آموزش بود. با این هدف و بر اساس الگوی پذیرش فناوری دیویس، متناسب با رشته نامبرده، پرسشنامه ای محقق- ساخت با 74 سوال، متضمن 3 شاخص اصلی «تلقی از سودمندی»، «تلقی از سهولت دسترسی»، «تمایل به استفاده در آینده» و 6  زیرشاخص در خصوص آموزش الکترونیکی زبان تهیه شد. 166 دانشجو به پرسشنامه الکترونیکی پاسخ دادند و میزان آلفای کرونباخ برای شاخص ها عبارت از سودمندی 971/0، سهولت استفاده 972/0 و تمایل به استفاده در آینده 94/0 بود. برای تحلیل یافته ها از آزمون های t یک گروهی و دوگروهی و آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که سطح سه شاخص اصلی پژوهش در میان دانشجویان هر دو مقطع در کلیه رشته ها پایین تر از حد متوسط است؛ یعنی از نظر دانشجویان آموزش الکترونیکی قابل دسترس و سودمند نیست و در کل، آنان نگرش مثبتی به این گونه آموزش ندارند. طبق نتایج، دانشجویان بر این باورند که آموزش الکترونیکی آنان را به استقلال در یادگیری سوق داده، اما علی رغم دسترسی آسان به امکانات و ابزارهای سامانه یادگیری الکترونیکی، تعامل سازنده میان استادان و دانشجویان شکل نگرفته است. تفاوت های بسیاری نیز در نگرش دانشجویان دو مقطع وجود داشت؛ از نظر دانشجویان کارشناسی ارشد استفاده از سامانه یادگیری و پرورش مهارت های زبانی در کلاس ها نسبت به دانشجویان کارشناسی آسان تر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، الگوی پذیرش فناوری، زبان ها و ادبیات خارجی، تلقی از سودمندی، تلقی از سهولت
  • امین آبزن، شهرام حافظی*، عبدالخالق غلامی صفحات 163-195

    این پژوهش با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی ارزیابی مرشدیت سازمانی در نظام آموزش عالی کشور انجام شد. این مطالعه از نظر فلسفی پژوهش تجربه گرایانه بود که با رویکردی قیاسی- استقرایی انجام شد و از نظر هدف در دسته پژوهش های اکتشافی است و از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها در دسته پژوهش های پیمایشی-مقطعی قرار می گیرد. همچنین چون از روش های کمی و کیفی استفاده شده است، یک پژوهش آمیخته به شمار می آید. جامعه آماری این مطالعه در مرحله کیفی شامل استادان و خبرگان باتجربه آموزش عالی کشور است که با روش هدفمند از دیدگاه 11 نفر استفاده شد. همچنین در بخشی کمی از دیدگاه 384 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری آموزش عالی استفاده شد. در این مطالعه برای شناسایی مقوله های زیربنایی مرشدیت سازمانی از روش تحلیل مضمون و برای اعتبارسنجی مدل نیز از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. داده ها با نرم افزارهای MaxQDA و Smart PLS تحلیل شد. نتایج نشان داد که ارزیابی مرشدیت سازمانی سنگ بنای دستیابی به شایستگی مرشد است. شایستگی مرشد موجب بهبود کیفیت روابط میان مرشد و مرید می شود و فعالیت ها و اقدامات اجرایی مرشدانه را بهبود می بخشد. بدین ترتیب، فرهنگ مرشدیت در نظام آموزش عالی بسط پیدا می کند و این به اثربخشی رفتارهای مرشدانه و افزایش حمایت های مرشدانه می انجامد.

    کلیدواژگان: الگوی ارزیابی، مرشدیت سازمانی، نظام آموزش عالی کشور، رویکرد آمیخته
  • ساناز شفیعی*، علی شاه نظری درچه صفحات 197-230

    یکی از مدل های جدید انجام دادن کار و فعالیت ها در عصر حاضر، بهره گیری از دورکاری هوشمند است که به عنوان یک روش جدید برای انجام کار شناخته شده است. کار هوشمند روشی برای چابک تر شدن سازمان و مقابله با تغییرات روزافزون بازار و بحران های مختلف است. نمونه بارز از بحران های کنونی بیماری همه گیر کووید 19 است که کار میلیون ها نفر را در سرتاسر جهان به منظور فاصله گذاری اجتماعی به خانه های افراد منتقل کرده است. این بیماری اثرهای جدی بر نیروی کار و به طورکلی، اقتصاد کشورها داشته است. در این شرایط نمی توان با قطعیت پیش بینی کرد که چه زمانی اقتصاد دوباره سر پا خواهد شد. استفاده از مدل های کاری انعطاف پذیر بخش مهمی از راهبردها در برابر چالش های پیش رو از جمله بحران کووید 19 هستند. در مطالعه حاضر ابعاد موثر بر دورکاری هوشمند به عنوان یک الگوی کاری انعطاف پذیر شناسایی و تبیین شد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع پژوهش های توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه کارکنان و اعضای هییت علمی دانشگاه پیام نور کشور بودند و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر محاسبه شد. گردآوری داده ها با ابزار پرسشنامه صورت گرفت. فرضیه ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی قرار و برای تجزیه و تحلیل مدل از روش مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل عامل اکتشافی و نرم افزارهایSPSS 22  و8.8   Lisrel استفاده شد. بر اساس داده ها ابعاد دورکاری هوشمند در هشت بعد بهره وری، فناوری، فردی، ارتباطات و همکاری، سازمانی، اجتماعی، مدیریتی و خانواده و زندگی شناسایی و دسته بندی شدند. ارایه راهکارهای موثر کار هوشمند، افزایش انعطاف پذیری سازمان ها، بالا بردن مهارت ها و کشف مسیرهای تازه و داشتن نگاه میان رشته ای می توانند در کمک به کلیه سازمان ها برای برون رفت از این بحران نقش چشمگیری داشته باشند.

    کلیدواژگان: کار هوشمند، انعطاف پذیری کار، دورکاری هوشمند، کووید 19، تحلیل عاملی اکتشافی
  • ضرغام فرامرزی نیا، حمید فرهادی راد*، یدالله مهرعلیزاده، رحمت الله قلی پور سوته صفحات 231-262

    یکی از پیامدهای اجرای بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، توجه و تمرکز دانشگاه بر شاخص ها و نتایج پایانی یا عملکردمحور شدن دانشگاه است. در دهه اخیر، استفاده از مدل دانشگاه عملکردمحور در جهان فراگیر شده است. از آنجا که استفاده از این الگو برای دانشگاه های ایران در دستور کار سیاستگذاران قرار دارد، شناسایی آثار و پیامدهای اجرای این مدل از دیدگاه حامیان و منتقدان به عنوان هدف و مسیله اصلی پژوهش در نظر گرفته شد. روش پژوهش کیفی و از نوع فرا ترکیب بررسی اسناد بود. اسناد مورد بررسی از بین 788 سند مرتبط انتخاب شدند که همگی به زبان لاتین، مرتبط با بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد و در پایگاه های داده معتبر از سال2010 تا 2020 منتشر شده بودند. در فرایند انتخاب با توجه به ارتباط موضوعی قوی با توجه به سه شاخص عنوان، چکیده و محتوا، تعداد 25 سند علمی انتخاب و روایی محتوایی این اسناد با روش ابزار ارزیابی حیاتی (CASP) احراز شد. در مرحله تجزیه و تحلیل اسناد منتخب، زیرمولفه ها و کدهای باز این اسناد با روش تحلیل محتوای کیفی استخراج و سپس ذیل مولفه های اصلی و ابعاد پژوهش دسته بندی و ترکیب شد. برای اعتبار یافته ها از روش مقایسه نظر پژوهشگران با فرد خبره استفاده شد که ضریب توافق کاپا 786/0 بود. یافته ها در بعد آثار مثبت اجرای مدل و از دیدگاه حامیان شامل افزایش رقابت دانشگاهی، ارتقای کارایی و رشد شاخص های کمی دانشگاه و بهبود مسیولیت پذیری، پاسخگویی و مشارکت دانشگاه بود. پیامدهای منفی نیز از دیدگاه منتقدان شامل تهدید عدالت دانشگاهی، کاهش اثربخشی و تهدید شدن شاخص های کیفی دانشگاهی و تهدید شدن ماهیت، استقلال، آزادی آکادمیک و بروز مقاومت دانشگاه بود.

    کلیدواژگان: عملکردمحوری دانشگاه، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، فرا ترکیب کیفی
  • صمد ایزدی*، یوسف عالی پور، ابراهیم صالحی عمران، حجت صفارحیدری صفحات 263-300

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه فهم و برداشت های اعضای هییت علمی از وضعیت موجود و مطلوب آزادی علمی صورت پذیرفت و برای این منظور، رویکرد پژوهش به صورت آمیخته (کیفی-کمی) انتخاب شد. ابزار پژوهش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته (75 سوالی) شامل پنج خرده مقیاس (ابعاد آزادی علمی، چالش های آزادی علمی، ملزومات آزادی علمی، راهکارهای نهادینه سازی و حدود آزادی علمی) بود که محتوای سوالات آن بر نتایج بخش کیفی (مصاحبه ها) و ادبیات پژوهش مبتنی بود. سوالات پرسشنامه بر اساس کدهای استخراج شده از مصاحبه ها و ادبیات تدوین و گویه ها بر مبنای مقوله های اصلی و فرعی و ارتباط بین آنها انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کیفی 13 نفر از صاحبنظران و در بخش کمی 325 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور بودند که بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL و با بهره گیری از آمارهای توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش در بخش کمی نشان داد که در وضعیت موجود آزادی علمی، ابعاد اخلاق و حرفه علمی در زیرمولفه حدود آزادی علمی دارای بالاترین میانگین و بعد سیاسی و سیاستگذاران دارای کمترین میانگین و رتبه در بین مولفه های آزادی علمی بودند. همچنین وضعیت مطلوب نتایج حاکی از آن است که  بعد زمینه و ساختار در زیرمولفه ملزومات دارای بالاترین میانگین و بعد دولتی و نهادی در زیرمولفه چالش های آزادی علمی دارای کمترین میانگین و رتبه در بین مولفه های آزادی علمی بودند.

    کلیدواژگان: آزادی علمی، وضعیت موجود، وضعیت مطلوب، نظام آموزش عالی
|
  • Shahram Mosalla, Alireza Amini*, Gholamreza Geraei Nejad, AliAkbar Khosravi Nejad Pages 1-32

    The lack of a comprehensive index to measure the changes in human capital in various dimensions of the quantity and quality of education in the country has caused educational planners and policy makers to face a lack of information for planning the country's education.  This research was inspired by the model of making composite indicators published by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD, 2008) and consulting with fifteen academic  professors in the field of human capital. Based on the theoretical foundations, a Likert scale questionnaire was designed. After performing Cronbach's alpha test to evaluate the reliability of the research, the composite indicators of human capital of education type were weighed in two contexts of quantity and quality. Using the available statistical data, 18 indicators related to the quantity and quality of human capital of the education type for the period 2010-2017 were selected. The data were normalized and weighted using multiple criteria decision analysis and SWARA method and were aggregated by arithmetic method. Finally, the results of measuring the comprehensive index of human capital in the form of education by quantity and quality are presented which has the ability to investigate the causes of its increase and decrease, in the form of indicators of quantity and quality. The results showed that the quality of human capital has not grown in proportion to its quantity and has even decreased in some years, which indicates the government's lack of attention to improving the quality of education in the country.

    Keywords: Composite index, education, quantity, quality of human capital, Iran
  • Mojgan Samandar Ali Eshtehardi* Pages 33-64

    Considering the importance of transitioning economies from a resource-based economy to a knowledge-based one, and the importance of the role of universities in the development of innovative and entrepreneurial activities, the subject of entrepreneurial university and the strategies necessary for its formation have attracted the attention of many researchers and policy makers in the field of higher education. Meanwhile, the education mission, which has always been one of the universities' main missions, needs transformation and evolution in order to coordinate with the daily needs of the society. In this research, structural-interpretive modeling (ISM) was used to identify effective strategies and express the relationships between them in order to fulfill the mission of education in the entrepreneurial university. First, by systematically studying internal researches and using a focus group, 23 strategies were identified in fulfilling the mission of education in the path of community-oriented and entrepreneurship in universities, and among them, the content validity of 15 strategies was confirmed and introduced as the most effective strategies. After analyzing the data, the strategies were classified into four different levels and the ISM graph was plotted according to the relationships. By examining the relationship between these strategies, it is noteworthy that the achievement of the majority of them affects and is also affected by the realization of others. Therefore, it can be concluded that the policy makers, who have set their goal to achieve community-oriented and entrepreneurship in the university and the transformation of the educational structure, need to avoid a linear view and based on a systematic view, take the necessary measures to realize all the mentioned strategies. Determining the relationships between strategies and the types of strategies can help to better understand the issue and adopt appropriate policies and actions to fulfill the mission of education in entrepreneurial university.

    Keywords: Education mission, entrepreneurial university, Interpretive Structural Modeling (ISM), Iran
  • Ahmad Ebrahimi, Seyed Ebrahim Mirshahjafari*, Ali Rabbani Pages 65-96

    The purpose of this research was to identify and explain the requirements of synectics teaching-learning strategy appropriate to the generational characteristics of undergraduate students in 2020-21. ‎ The research design was mixed and of sequential  exploratory type (qualitative-quantitative). The research method in the qualitative part was based on grounded theory and in the quantitative part was descriptive-survey. The statistical population in the qualitative section was the experts in the two fields of educational and social sciences, of which the sample of them continued to be 31 people in a purposeful and snowball manner until the saturation of information. The statistical population of the quantitative section included professors and undergraduate students from the Faculties of Educational Sciences and Social Sciences of Tehran and Isfahan Universities from which a sample of 121 faculty members and 349 students were selected by quota sampling method. In the qualitative part, the semi-structured interview tool and in the quantitative part, the researcher-made questionnaire was used.  The content validity of the questionnaire and interview was estimated according to the opinion of 8 experts and the reliability of the questionnaire was also estimated through Cronbach's alpha with a value of 0.90.  The findings were analyzed in the qualitative part with thematic analysis approach (structural and interpretive) and in the quantitative part by using descriptive and inferential statistics. Based on the findings, the most important requirements of the synectics strategy corresponding to the generational characteristics of the students were:‏‎ preparation of creative and idea-generating activities, abstain from absolutism, encourage innovative ideas, provide multidimensional thinking contexts, using analogy, metaphor and simile techniques, using brainstorming technique, application of artistic and aesthetic models and finally attention to imagination to achieve logical inference. As a result, one can say: the application of these elements leads to academic motivation and scientific growth of today's students. Therefore, it is suggested that the mentioned methods be used by professors in order to make the best use of educational opportunities and effective teaching.

    Keywords: Higher education, undergraduate, synectics teaching-learning strategy, new generation characteristics, Iran
  • Rohollah Ghasemi*, Sara Yousefikhah Pages 97-127

    In this article, the policymaking of higher education in the 2000s in Iran and the commodification of knowledge are discussed. The main indicator of the commodification of knowledge is defined in the type of financial relationship between the student and the university. The more the university's funding and expenses are financed by the student, the more commoditization has occurred. The research method for this study was historical-documentary, and data was collected by referring to first-hand or second-hand sources. The findings of this study showed: During the 2000s, the amount of student enrollment in the tuition fee section has increased by 146%. While in the free tuition section, only 32% increase in the amount of student recruitment has taken place. In explaining the causes of commodification of knowledge in the 2000s, there are two main reasons that together explain the situation. The first factor is higher education and privatization policymaking, and downsizing of the government after the revolution. The second factor is the increase in the age range of applicants for higher education in the 2000s.

    Keywords: Policymaking, commodification, knowledge, university, neoliberalism, Iran
  • Soodeh Eghtesad*, Marzieh Mehrabi Pages 129-161

    Following the outbreak of coronavirus in the world, Iranian universities embraced electronic teaching. The purpose of this study was to investigate the attitude of the students in the Faculty of Foreign Languages and Literature of Tehran University towards this type of education in bachelor and master levels. With this aim and based on Davis' technology acceptance model, a researcher-made questionnaire with 74 questions was prepared, including 3 main indicators"perception of usefulness", "perception of ease of use", "willingness to use in the future" and 6 sub-indices regarding electronic language learning. One hundred sixty six students responded to the electronic questionnaire and Cronbach's alpha for the indicators were the following: the perception of usefulness indicators 0.971, ease of use 0.972  and intention to use in the future 0.94. Findings indicated that the level of the three indicators among bachelor and master levels students in all major groups were lower than the average; that is, from the point of view of students electronic courses were neither very easily accessed nor useful, which suggests a rather negative attitude toward electronic education. Students believed that electronic courses made them more independent in learning, yet despite a relatively easy access to university’s e-learning platform, constructive interaction between professors and students has has not been formed. In addition, differences were perceived in bachelor and master students’ attitudes. From the point of view of master's surdents, it was easier to use the learning system and develop language skills in classes than undergraduate students. Master students found electronic courses relatively more user-friendly and believed that language skills were more easily developed in those courses.

    Keywords: Electronic learning, Technology Acceptance Model, foreign languages, literatures, perceived usefulness, perceived ease of use, Iran
  • Amin Abzan, Shahram Hafezi*, Abdul Khaleq Gholami Pages 163-195

    This study was conducted with the aim of designing and validating a comprehensive model for evaluating organizational mentoring in the Iran’s higher education system. From a philosophical point of view, this study is an empirical research that was done with a deductive-inductive approach. From the perspective of purpose, it is in the category of exploratory research and from the perspective of method and time period of data collection, it is in the category of survey-cross-sectional research. It is also a mixed research because of the quantitative and qualitative methods used. The statistical population of this study in the qualitative section included 11 professors and experienced experts of higher education in Iran who were selected purposefully. Also, in a quantitative part, the point of view of 384 master and doctoral students of higher education was used. In this study, theme analysis method was used to identify the underlying categories of organizational mentoring. Partial least squares method was also used to validate the model.  Data analysis was performed with MAXQDA and Smart PLS softwares. The results showed that the evaluation of organizational mentoring is the cornerstone of achieving the competency of a mentor. The competence of the mentor improves the quality of the relationship between the mentor and the mentee and improves the activities and practical actions of the mentor. In this way, the culture of mentoring develops in the higher education system, and this ultimately leads to the effectiveness of mentoring behaviors and increased mentoring support.

    Keywords: Evaluation model - organizational mentality-higher education system - mixed approach
  • Sanaz Shafiee*, Ali Shahnazari Dorche Pages 197-230

    One of the new models of doing work and activities in today's age is the use of smart remote work, which is known as a new way of doing work. Smart working is a method of achieving a more agile organization and coping with the increasing changes of the market and different crises. One of the main instances of such crises is the current COVID-19 pandemic which has shifted the work of millions of people around the world to homes for social distancing. This pandemic has seriously affected the labor force and the economy of the countries. In such a condition, it cannot be certainly predicted when the economy will flourish again. Flexible working models constitute the majority of the strategies adopted against the faced challenges including COVID-19. In the current study, the effective aspects of intelligent remote working, as a flexible working model, were identified and explained. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey type. The statistical population was all faculty and staffs of Payam Noor University, and the sample size was calculated as 385 people based on Cochran's formula. Data collection was done with a questionnaire. Hypotheses were evaluated through confirmatory factor analysis and Structural Equation Modeling and exploratory factor analysis.  SPSS 22 and Lisrel 8.8 softwares were used to analyze the model. According to the obtained data, smart remote working consisted of eight dimensions including productivity, technology, individual, communication and cooperation, organization, social, management, and family and life. Providing effective smart work solutions, increasing the flexibility of organizations, raising skills and discovering new ways and having an interdisciplinary perspective can play a significant role in helping all organizations to overcome this crisis.

    Keywords: COVID-19, exploratory factor analysis, work flexibility, smart work, smart remote work, Iran
  • Zargham Faramarzi Nia, Hamid Farhadi Rad*, Yadollah Mehralizadeh, Rahamatollah Gholipour Pages 231-262

    One of the consequences of performance-based budgeting is the university's attention and focus on indicators and final results, or performance-oriented university.  In the last decade, the use of the performance-oriented university model has become widespread in the world. Since the use of this model for Iranian universities is on the agenda of policymaker, identifying the effects and consequences of implementing this model from the views of supporters and critics was the purpose of the present research. The research method was qualitative and a document review meta-analysis type. The study documents were selected from 788 related documents, all of which were in English, related to performance-based budgeting, and published in credible databases from 2010 to 2020. In the selection process, according to the strong thematic relationship and three indicators of title, abstract and content, 25 scientific documents were selected and the content validity of these documents was verified by the Critical Appraisal Skills Program (CASP) tool. In the selection  stage of analyzing the selected documents, the sub-components and open codes of these documents were extracted by qualitative content analysis method and then categorized and combined under the main components and dimensions of the research. To validate the findings, the method of comparing the opinions of researchers with experts was used, which Kappa agreement coefficient was 0.786. Findings in terms of the positive effects of implementing the model and from the point of view of the supporters included: increasing university competition, improving efficiency and growth of quantitative academic indicators, and improving responsibility, accountability, and university participation. Furthermore, critics believed that negative consequences were included: threatening university equality, reducing the effectiveness and threatening the quality indicators of the university, and threatening the nature, independence, academic freedom, and the emergence of university resistance.

    Keywords: Higher education, performance-based university model, Qualitative meta-synthesis, Iran
  • Samad Izadi*, Yousef Alipor, Ebrahim Salehi-Omran, Hojjat Safar-Haydari Pages 263-300

    The current research was conducted with the aim of studying the understanding and perceptions of faculty members about the current and desirable state of academic freedom. For this purpose, a mixed (qualitative and quantitative) research approach was chosen. Research tools included interviews and researcher-made questionnaire (75 questions), including five subscales (dimensions of academic freedom, challenges to academic freedom, requirements of academic freedom, institutionalization strategies and limits of academic freedom). The content of these questions were based on the results of the qualitative section (interviews and research literature). Questionnaire’s questions were developed based on codes extracted from interviews and literature. The variables were selected based on main and sub-categories and the relationship between them. The statistical population of the research in the qualitative part included 13 experts and in the quantitative part included 325 faculty members of the country’s universities who were selected based on Cochran's formula and multi-stage random sampling method. Data were analyzed using SPPS and LISREL software and descriptive and inferential statistics. The findings of the research in the quantitative part indicated that in the status quo of academic freedom, the dimensions of ethics and academic profession under the component of the limits of academic freedom with an average of 52.3 and 26.3 had the highest average and political and policy maker’s dimensions with an average of 22.2 and 37.2 had the lowest average and rank among the components of academic freedom. Moreover, the desirable condition of the results indicated that contextual and structural dimensions under the component of requirements with an average had the highest average and the governmental and institutional dimensions under the components of academic freedom challenges had the lowest average and rank among the components of academic freedom.

    Keywords: Scientific freedom, status quo, desirable condition, higher education system, Iran