فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 46 (تابستان 1401)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 46 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین برسلانی، صدیقه ابراهیمی علویکلایی*، جمال صادقی، رجبعلی محمدزاده صفحات 1-13
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نقش سیستم های مغزی رفتاری در یادگیری فراگیران، خصوصا دوره های آموزشی، بررسی ارتباط آن با متغیرهای تحصیلی ضروری به نظر می رسد. بنابراین تحقیق حاضر با هدف الگویابی خلاقیت در ارتباط بین سیستم های مغزی رفتاری با خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر گنبد انجام شد.
    روش
    روش تحقیق از نوع روش توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری به طور خاص معادلات رگرسیونی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم در سه پایه (اول، دوم و سوم) شهرستان گنبد کاووس بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای  تعداد 230 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری پرسشنامه سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994)، پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان (1999)، و پرسشنامه ی خلاقیت عابدی (1373) بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
      نتایج نشان داد که بین خلاقیت، سیستم های مغزی رفتاری با خودکارآمدی تحصیلی رابطه وجود دارد. و مدل پژوهش با برازش مناسب تایید گردید. همچنین 15 درصد از واریانس خودکارامدی تحصیلی توسط خلاقیت و سیستم های مغزی رفتاری مورد تبیین قرار گرفت.
    نتیجه گیری
      براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که با افزایش خلاقیت و سیستم های مغزی رفتاری می توان خودکارآمدی تحصیلی را در دانش آموزان افزایش داد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سیستم های مغزی رفتاری، خودکارآمدی تحصیلی
  • زهرا جهانبخش، علی دلاور*، نورعلی فرخی، جلیل یونسی صفحات 14-28
    یکی از انواع مهم خطا های منظم زمانی ایجاد می شوند که یک سیوال دارای کنش افتراقی شناسایی شود. هدف این پژوهش با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو این بود که تعیین کند آیا تاثیر داده های مفقود بر سوگیری و دقت آزمون نسبت درست نمایی برای شناسایی کنش افتراقی در سیوالات چندارزشی در روش های مختلف برخورد با داده های مفقود متفاوت است یا خیر. از طرح عاملی برای ارزیابی تاثیر شش روش برخورد با داده های مفقود بر اثربخشی آزمون نسبت درست نمایی برای تشخیص این تفاوت در مدل پاسخ مدرج بر حسب خطای نوع اول و توان آماری استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های دارای رشته های علوم تربیتی و روانشناسی مقطع کارشناسی در شهر تهران بودند. 1100 نفر نمونه ی مورد پژوهش از این جامعه از بین دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران، شهید بهشتی، خوارزمی، آزاد اسلامی واحد تهران شمال، آزاد اسلامی تهران جنوب و آزاد اسلامی تهران مرکز در سال 1398 بودند که پرسشنامه بیگانگی تحصیلی برای آن ها اجرا شد. تحلیل ها با استفاده از روش تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون چندگانه، شاخص G2 و اندازه اثر η2 برای تمامی اثر های متقابل مرتبه اول محاسبه شد. روش انتساب چندگانه و جایگذاری رگرسیون تکی کمترین سهم را در کنترل خطای نوع اول دارا بودند و روش های مبتنی بر بیشینه درست نمایی و جایگذاری میانگین شخص به ترتیب بیشترین سهم را از نظر کنترل خطا نشان دادند. توان آماری آزمون در تمامی روش ها و همه عوامل مورد بررسی در این پژوهش مشابه بود. نتایج این پژوهش حاکی از این است که نسبت داده ها و مشاهدات مفقود و طول آزمون نقش مهمی در تعیین اثربخشی آزمون و به عبارتی دقیق تر سوگیری و دقت سیوالات آزمون داشتند.
    کلیدواژگان: داده مفقود، بیگانگی تحصیلی، آزمون نسبت درست نمایی، خطای نوع اول، توان آزمون
  • محمد دریکوند، منیجه شهنی ییلاق، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 29-47

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر «بازی توانبخشی شناختی رایانه ای توجه و حافظه (آرام) » و «بازی های عملی توجه» بر توجه پایدار، بازداری پاسخ، سرعت و صحت خواندن در دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری خاص با نقص در خواندن (نارسا خوانی) بود. روش پژوهش، از نوع آزمایشی میدانی با طرح گروه گواه گسترده است که شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه می باشد. جامعه آماری شامل دانش آموزان ابتدایی پایه های دوم، سوم، چهارم و پنجم شهرستان اندیمشک در سال 1401-1400 بودند که تعداد 60 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه فعال) گمارده شدند و در پیش آزمون و پس آزمون به آزمون های عملکرد پیوسته، برو-نرو، و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما)، پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون مقایسه زوجی بنفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش بازی های توانبخشی رایانه ای و عملی بر مهارت های شناختی و خواندن دانش آموزان نارساخوان تاثیر معنی داری دارد (001/0 > p). همچنین آزمون بنفرونی نشان داد که توانبخشی رایانه ای در مقایسه با بازی های عملی از اثربخشی بالاتری برخوردار است. نتیجه گیری با توجه به نتایج پژوهش بازی های توانبخشی (رایانه ای و عملی) می توانند به عنوان یک روش کارآمد در درمان اختلالات یادگیری توسط مشاوران و متخصصان به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، توجه پایدار، بازداری پاسخ، نارساخوانی
  • روژین رحمتی نژاد، تورج سپهوند*، محسن باقری صفحات 48-62
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش تدریس مبتنی بر نقشه مفهومی بر باورهای هوشی و درک مطلب دانش آموزان در درس علوم انجام گرفت. این مطالعه به روش شبه تجربی و با یک طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر سال ششم ابتدایی شهرستان فراهان در سال تحصیلی 98-1397 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 34 نفر از آن ها انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس باورهای هوشی بابایی (1377) و خرده مقیاس درک مطلب وکسلر (1974) برای کودکان استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل تفاوت معناداری را در ترکیب خطی متغیرهای وابسته (باورهای هوشی و درک مطلب) در دو گروه نشان داد (724/0 =تی پیلایی، 015/38 =29،2F، 001/0 =p، 724/0 =مجذور ایتای تفکیکی). بعلاوه،  آزمون های تک متغیری تحلیل کوواریانس نشان داد که روش تدریس مبتنی بر نقشه مفهومی در مقایسه با گروه کنترل، تاثیر معناداری بر افزایش باورهای هوشی (001/0 =p، 640/0 =مجذور ایتای تفکیکی) و درک مطلب (001/0 =p، 562/0 =مجذور ایتای تفکیکی) داشته است؛ بنابراین، استفاده از روش تدریس مبتنی بر نقشه مفهومی برای ارتقای باورهای هوشی و درک مطلب در درس علوم دانش آموزان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، باورهای هوشی، درک مطلب، دانش آموزان
  • سعیده سبزیان*، هوشنگ گراوند صفحات 63-84

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی تاثیر ادراکات کیفیت کلاسی و عدالت آموزشی بر تقلب تحصیلی با توجه به نقش میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی انجام شد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر خرم آباد در سال تحصیلی 96-1395 به تعداد 9981 دانش آموز بود که از این میان 240 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ادراکات کیفیت کلاسی جنتری، گابل و ریزا (2002)؛ عدالت آموزشی گل پرور (1389)؛ خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999) و تقلب تحصیلی علیوردی نیا، جانعلی زاده و عمرانی (1394) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد. نتایج نشان داد که عدالت آموزشی دارای اثر منفی و مستقیم بر تقلب تحصیلی بود (01/0 <p)؛ اما دارای اثر مستقیمی بر خودکارآمدی تحصیلی نبود (05/0< P). ادراکات محیط کلاسی اثر مستقیمی بر تقلب تحصیلی نداشت (05/0< P)؛ اما دارای اثر مثبت و مستقیمی بر خودکارآمدی تحصیلی بود (01/0 <p). همچنین اثر مستقیم خودکارآمدی تحصیلی بر تقلب تحصیلی منفی و معنادار بود (01/0 <p). نتایج غیرمستقیم مسیرها نشان داد که فقط ادراکات کیفیت کلاسی با میانجی گری خودکارآمدی می تواند از میزان تقلب تحصیلی دانش آموزان بکاهد.  با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه می شود برای کاهش تقلب تحصیلی، ادراکات مناسبی بر اساس تکالیف چالش انگیز، جذاب، معنادار، توام با حق انتخاب و خودکارآمدی ایجاد گردد؛ و همچنین ایجاد فرصت های برابر آموزشی در مدارس، می تواند به کاهش تقلب تحصیلی در دانش آموزان منجر شود.

    کلیدواژگان: ادراکات کیفیت کلاسی، عدالت آموزشی، خودکارآمدی تحصیلی، تقلب تحصیلی
  • بهاره میرزاده، محبوبه طاهر* صفحات 85-99
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان چند وجهی لازاروس بر عزت نفس و سازش یافتگی کودکان با اختلال اضطراب جدایی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان با اختلال اضطراب جدایی مراجعه کننده به بیمارستان ابن سینای مشهد در سال 1397 بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 16 نفر از آن ها انتخاب شد و سپس به شیوه ی تخصیص تصادفی افراد به دو گروه آزمایش و کنترل، هر گروه (8 نفر) گمارده شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه   های عزت نفس روزنبرگ (1965)، پرسشنامه اضطراب اسپنس (1997) و پرسشنامه سازش یافتگی دانش آموزان  سینها و سینگ (1993) پاسخ دادند، برای گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان چند وجهی لازاروس اجرا شد درحالی که گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد، درمان چند وجهی لازاروس باعث افزایش عزت نفس و سازش یافتگی کودکان با اختلال اضطراب جدایی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.بر این اساس می توان نتیجه گرفت درمان چندوجهی لازاروس با تکیه بر 7 بعد مختلف و تاثیرگذاری بر آن، می تواند روشی موثر در درمان اختلال اضطراب جدایی و بالا رفتن عزت نفس و سازش یافتگی در این کودکان شود.
    کلیدواژگان: درمان چندوجهی لازاروس، اختلال اضطراب جدایی، سازش یافتگی، عزت نفس
  • مهناز عنایتی، زهره رئیسی* صفحات 100-113

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی درمانی والد-کودک  بر بهبود عملکرد خواندن در کودکان 8 تا 10 ساله درگیر با اختلال یادگیری انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح  پژوهش  از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل  بود .  جامعه آماری پژوهش  شامل والدین دانش آموزان 8 تا 10 ساله مراجعه کننده به کلنیک های تخصصی کودک (مرکز مشاوره توحید) در شهر اصفهان در سال 1400بودند. که از میان آنها  با توجه به ملاک ورود تعداد 28 نفر به شیوه  نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) گمارده شدند.  گروه آزمایش در 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار به صورت گروهی تحت بازی درمانی والد-کودک قرار گرفت در حالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند .ابزار های پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه عملکرد خواندن (کرمی نوری و مرادی، 1384) بود . داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل ها نشان داد که بازی درمانی والد-کودک موجب بهبود عملکرد خواندن در دانش آموزان درگیر با اختلال یادگیری می شود (005/0>.p).

    کلیدواژگان: بازی درمانی والد، کودک عملکرد خواندن اختلال یادگیری
  • خاتون محمودنژاد*، محبوبه فولادچنگ صفحات 114-126
    مقدمه

    حافظه کاری سیستمی فعال برای اندوزش و دست کاری موقتی اطلاعات به منظور انجام تکالیف پیچیده شناختی مانند یادگیری، استدلال، ادراک و تفکر درنظرگرفته می شود. بنابراین بهبود عملکرد حافظه کاری می تواند به انجام بهتر این تکالیف منجر شود.

    هدف

    هدف پژوهش بررسی تاثیر استفاده از راهبردهای شناختی شامل سازمان دهی و بسط بر بهبود حافظه کاری در دانش آموزان دوره ابتدایی بود.

    روش

    در پژوهش از روش آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان شامل 24 دانش آموز (12 نفر گروه آزمایش، 12 نفر گروه کنترل) پسر کلاس ششم ابتدایی شیراز بودند که به روش نمونه برداری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای ارزیابی حافظه کاری از خرده آزمون توالی عدد-حرف آزمون وکسلر نسخه چهارم استفاده شد. ابتدا پیش آزمون برای دو گروه اجرا شد، سپس راهبردهای سازمان دهی و بسط به گروه آزمایش آموزش داده شد، و در پایان پس آزمون برای دو گروه اجرا شد. داده ها به وسیله شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد بین عملکرد حافظه کاری دانش آموزان گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، ضریب اتا 77/0 به دست آمد که نشان از آن دارد 77 درصد واریانس حافظه از طریق آموزش انجام شده تببین می‎شود.

    نتیجه

    پژوهش نشان داد که آموزش راهبردهای سازمان دهی و بسط موجب بهبود عملکرد حافظه کاری دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: بسط، حافظه کاری، راهبردهای شناختی، سازمان دهی
  • بهرام ملکی* صفحات 127-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی حمایت تحصیلی با مشارکت تحصیلی با نقش میانجی سرمایه روان شناختی انجام شد. به این منظور، 230 نفر (108 زن، 122 مرد) از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کردستان با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس حمایت تحصیلی ساندز و پلانکت، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز و آولیو و پرسشنامه مشارکت تحصیلی ریو جمع آوری شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزارAmos  استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های پژوهش برازش مناسبی دارد. با توجه به یافته ها، مسیر مستقیم حمایت تحصیلی به مشارکت تحصیلی؛ سرمایه روان شناختی به مشارکت تحصیلی و حمایت تحصیلی به سرمایه روان شناختی، معنی دار (01/0>P) بود. مسیر غیرمستقیم از حمایت تحصیلی به مشارکت تحصیلی به واسطه سرمایه روان شناختی نیز معنی دار. درمجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که حمایت تحصیلی با اثرگذاری بر سرمایه روان شناختی، می تواند منجر به مشارکت فعال دانشجویان در فعالیت های درسی و آموزشی شود.
    کلیدواژگان: مشارکت تحصیلی، حمایت تحصیلی، سرمایه روان شناختی
  • ولی مهدی نژاد* صفحات 145-160
    به استناد گزارش یونسکو از وضعیت آموزش و پرورش کشورهای مختلف دنیا به واسطه همه گیری کووید-19، بیش از 195 کشور دنیا مجبور به توقف فعالیت های آموزشی خود در مقاطع مختلف شده اند که چیزی معادل 91 درصد یا 6/1 میلیارد دانش آموز و دانشجو هست. هدف این پژوهش بررسی میزان یادگیری دانشجویان از طریق آموزش های مجازی در دوره ی همه گیری کووید-19 و مقایسه ی آن با آموزش های حضوری بود. در این مطالعه از روش پژوهشی توصیفی-مقطعی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان سال دوم تا سال آخر دانشگاه به تعداد حدود 15000 نفر بوده و حجم جامعه نمونه به استناد جدول تعیین حجم نمونه سینگ و ماسکو برابر با برآورد شد. از روش نمونه گیری طبقه ایی متناسب با حجم (برحسب دانشکده) و تصادفی ساده استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بسته پاسخ در طیف پنج گزینه ایی لیکرت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش های آماری همچون محاسبه درصدها، میانگین ها، انحراف معیار، آزمون t همبسته و مستقل، آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان اثربخشی دورهای حضوری در حوزه ی شناختی در حد نسبتا خوب (13/1±82/3) و در ارتباط با آموزش های مجازی در حد نسبتا متوسط (05/1±84/2) بوده است. همین طور میزان اثربخشی دورهای حضوری در حوزه ی عاطفی در حد نسبتا خوب (13/1±64/3) و در ارتباط با آموزش های مجازی در حد پایین تر از متوسط (05/1±84/2) بوده است و درعین حال میزان اثربخشی دورهای حضوری در حوزه ی توانشی (مهارت های اجتماعی-ارتباطی) در حد خوب (09/1±80/3) و در ارتباط با آموزش های مجازی در حد پایین تر از متوسط (12/1±71/2) بوده است. در هر سه حوزه مهارت های شناختی ، عاطفی و توانشی، تفاوت معنی داری در سطح 05/0 بین دو رویکرد آموزشی مشاهده شد. میزان فعالیت های درسی دانشجویان در طول آموزش های مجازی در مقایسه با آموزش های حضوری نسبتا کمتر بوده است. نهایتا اینکه میزان رضایت دانشجویان از کلاس های مجازی کمتر از حد متوسط بوده است.
    کلیدواژگان: کووید-19، آموزش های مجازی، آموزش های حضوری، یادگیری، دانشجویان
|
  • Nasrin Barsalani, Sedigheh Ebrahimi Alaviklaei *, Jamal Sadeghi, Rajab Ali Mohammadzadeh Pages 1-13
    Background
    The present study was conducted to investigate the modeling creativity in Relationship between behavioral activation/ inhibition systems with Academic Self-Efficacy in male students.
    Methods
    correlation studies based on structural equation modeling technique. Population Were all of male students in high school of Gonbad city that 230 people selected by cluster sampling. Measurment tools were were behavioral activation/ inhibition systems, Academic Self-Efficacy and Abedi creative questionnairs . data analysis was performed using SPSS-22 using Pearson correlation and path analysis.
    Findings
    Result showed that has been Relationship between Creativity behavioral systems with Academic Self-Efficacy in students. And result showed that the research model was confirmed and in general 0.15 of academic self-efficacy  can be explained by Creativity and behavioral systems(P <0.01).
    Conclusion
    According to result of this study with increasing of Creativity and behavioral systems can increase of academic self-efficacy and self-steam is necessary.
    Keywords: creativity, behavioral systems, Academic Self-Efficacy, Students
  • Zahra Jahanbakhsh, Ali Delavar *, Noor Ali Farokhi, Jalil Younesi Pages 14-28
    One of the important type of errors is differential item functioning (DIF). The aim of this study, using the Monte Carlo simulation method, was to determine whether the effect of missing data on the bias and precision of the Likelihood Ratio test for DIF detection differ across different missing data methods? The factorial design was used to examine the effect of six MDM methods on the effectiveness of IRT-LR test for DIF detection in the GRM, in terms of Type I error and statistical power. The statistical population in this study was all university students with undergraduate degrees in educational sciences and psychology in Tehran. A sample of 1100 students from this community were among the students studying at Allameh Tabataba’i, Tehran, Shahid Beheshti, Kharazmi, Islamic Azad University Tehran North Branch, Islamic Azad University Tehran South Branch and Islamic Azad University Central Tehran Branch in 2019. The academic alienation questionnaire was administered to them. G2 index and the effect size η2 were calculated for all first-order interactions. Multiple imputation and single regression substitution methods had the lowest contribution in the control of the type I error and the methods based on maximum likelihood and the person mean substitution showed the highest contribution in terms of error control, respectively. The statistical power of the test was similar in all methods in this study. The results of this study indicated that the missing data and observations and the length of the test had an important role in the effectiveness (bias and precision) of the test.
    Keywords: : missing data, academic alienation, likelihood ratio test, type I error rate, statistical power
  • Mohammad Drikvand, Manijeh Shehniyailagh, Alireza Hajiyakhchali Pages 29-47

    The present study aimed to compare the effects of “computerized cognitive rehabilitation game of attention and memory (ARAM)” and “practical games of attention” on sustained attention, response inhibition, reading speed, and accuracy of reading in students with a specific learning disability of dyslexia. This was a field experiment with an extensive control group design, which included two test groups and a control group. The statistical population included second to fifth-grade elementary students of Andimeshk, Iran in 2021-2022. In total, 60 subjects were selected by purposive sampling and were randomly divided into three groups of 20 (two test groups and one active control group). The students were tested by having them complete the Continuous Performance Test, the Go/No-go test, and the Reading and Dyslexia Test (Nema) in the pretest and posttest stages. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance and the Bonferroni test. According to the results, both games had significant effects on the cognitive and reading skills of dyslexic students (P<0.001). In addition, the Bonferroni test results were indicative of the higher effectiveness of computerized cognitive rehabilitation, compared to the practical games. Conclusion according to the results of the study, rehabilitation games (computerized and practical) could be used as an efficient method for the treatment of learning disabilities of individuals by consultants and specialists.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Sustained Attention, Response Inhibition, Dyslexia
  • Rojin Rahmati Nejad, Tooraj Sepahvand *, Mohsen Bagheri Pages 48-62
    The present study aimed to investigate the effectiveness of concept mapping teaching method on students' intelligence beliefs and comprehension in Science. This research was conducted in a quasi-experimental method with a pretest- posttest control group design. The statistical population of the study included male students in the sixth grade of elementary school in Farahan city in the academic year 2018-2019, 34 of whom were selected by convenience sampling and divided to experimental and control groups. To collect the data, Babaei’s Questionnaire of Intelligence Beliefs (1998) and Wechsler’s Comprehension Subscale (1974) for children were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results indicated significant difference in the linear composition of dependent variables (intelligence beliefs and comprehension) in two groups. (Pillai's Trace= 0.724, F2, 29= 38.015, p< 0.001, Partial Eta Squared= 0.724). Furthermore, univariate analysis of covariance indicated that the concept mapping teaching methods had significant effect on intelligence beliefs (p< 0.001, Partial Eta Squared= 0.640) and comprehension (p< 0.001, Partial Eta Squared= 0.562). In conclusion, it proposed using the concept mapping teaching method to improve students' intelligence beliefs and comprehension in science.
    Keywords: Concept Mapping, intelligence beliefs, Comprehension, Students
  • Saeideh Sabzian *, Houshang Garavand Pages 63-84

    The present study was done with the aim of presenting a causal model of the effect perceptions of classroom quality and educational justice on academic cheating with regard to the mediating role of self-efficacy. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study included all upper secondary girl students in khorramabad city in the academic year 2015-2016 to 9981 students, of which 240 were selected based on stratified random sampling method. To collect the required data from perceptions of classroom quality Gentry, Gable and Rizza (2002), educational justice golparvar (2011), Jinks and Morgan academic self-efficacy (1999) and academic cheating aliverdini, janalizade & amrani (2016) was used. Data analysis was performed by the SPSS-22, and AMOS-24 software. The results showed that educational justice had a negative and direct effect on academic fraud (p<0.01); But it did not have a direct effect on academic self-efficacy (P<0.05). Perceptions of classroom quality had no direct effect on academic fraud (P<0.05); But it had a positive and direct effect on academic self-efficacy (p<0.01). Also, the direct effect of academic self-efficacy on academic fraud was negative and significant (p<0.01). The indirect results of the pathways showed that only perceptions of classroom quality mediated by self-efficacy can reduce students' academic cheating. According to the results obtained, it is recommending for reduce academic cheating, develop appropriate perceptions based on challenging, engaging, meaningful tasks with choice and self-efficacy; and also, creating equal educational opportunities in schools can lead to a decrease in students' academic cheating.

    Keywords: perceptions of classroom quality, educational justice, Academic Self-Efficacy, academic cheating
  • Bahareh Mirzadeh, Mahboobeh Taher * Pages 85-99
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of multidimensional treatment of Lazarus on self-esteem and adjustment of children with separation anxiety disorder. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population included all children with separation anxiety disorder who referred to Ibn Sina Hospital in Mashhad in 1397. 16 of them were selected by convenience sampling method and then based on random assignment of individuals to two experimental and control groups, each group (8 people) were appointed. Subjects answered the Rosenberg Self-Esteem Questionnaire (1965), the Spence Anxiety Questionnaire (1997), and the Sinha and Singh Students' Adjustment Questionnaire (1993). While the control group did not receive any intervention during this period. Research data were analyzed using univariate analysis of covariance. The results of univariate analysis of covariance showed that multidimensional treatment of Lazarus increased self-esteem and adaptation of children with separation anxiety disorder in the experimental group compared to the control group. Based on this, it can be concluded that the multifaceted treatment of Lazarus by relying on 7 different dimensions and influencing it, can be an effective way to treat separation anxiety disorder and increase self-esteem and compromise in these children.
    Keywords: Lazarus Multifaceted Treatment, Separation Anxiety Disorder, Adaptation, Self-Esteem
  • Mahnaz Enayati, Zohre Raeisi * Pages 100-113

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of parent-child play therapy on improving reading performance in children aged 8 to 10 years with learning disabilities. The method of the present study was quasi-experimental and its design was pretest-posttest and control groups. The statistical population of the study included the parents of 8 to 10 year old students who referred to specialized pediatric clinics (Tohid Counseling Center) in Isfahan in 1400. according to the inclusion criteria, 28 people were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental groups (14 people) and control (14 people). The experimental group underwent parent-child play therapy in 10 sessions of 90 minutes once a week, while the control group did not receive any intervention. The research tools were a reading performance questionnaire (Karami Nouri and Moradi, 2005 ). Research data were analyzed using analysis of variance. The results of the analysis showed that parent-child play therapy improves reading performance in students with learning disabilities (p <0.005). Therefore, it can be said that parent-child play therapy is an effective way to treat reading performance in children with learning disabilities.

    Keywords: Parent-child play therapy, reading function, learning disability
  • Khatoun Mahmoudnejad *, Mahbobeh Fooladchang Pages 114-126
    Introduction

    Working memory is an active system for maintaining and manipulating information temporarily to accomplish complex cognitive tasks such as learning, reasoning, perception, and thinking. Therefore, improving the memory performance can lead to better performance of these assignments.

    Purpose

    The purpose of this study was to determine the impact of using the cognitive strategies including organization and elaboration on working memory improvement in elementary school students.

    Methods

    In this research, a experimental design, a pre-test, post-test with experimental and control group were used. Participants included 24 students (12 experimental group, 12 control group), sixth grade elementary boys school from Shiraz who were selected by multi-stage cluster sampling and assigned into two groups randomly. For working memory evaluation, Letter-Number Sequencing subtest of the fourth-edition of Wechsler complementary scale was used. At first, a pre-test was conducted for the two groups, then the organization and elaboration strategies were taught to the experimental group, and finally the post-test were run on the two groups. Data were analyzed by using descriptive statistical methods and ANCOVA tests.

    Results

    The findings showed that there is a significant difference between the performance of the students' working memory in the experimental and control groups. Also, the Eta coefficient is 0.77, which indicates that 77% of the variance of memory is explained through training.

    Conclusion

    The research finding showed that training organization and elaboration strategies has improved the performance of students' working memory.

    Keywords: cognitive strategies, elaboration, organization, working memory
  • Bahram Maleki * Pages 127-144
    The aim of this study was to investigate the causal relationship between academic support and academic engagement with the mediating role of psychological capital. For this purpose, 230 students (108 females, 122 males) at the Farhangian University of Kurdistan were selected by systematic random sampling. Data were collected using Sands and Plunkett’s, Academic Support Scale, Luthans and Avolio’s Psychological Capital Questionnaire, and Reeve’s Academic Engagement questionnaire. Data was analyzed via path analysis using structural equation modeling. The findings corroborated the good fitness of the model with the research data. According to the results, the direct path from academic support to academic engagement, psychological capital to academic engagement, and academic support to psychological capital was significant (P <0.01). The indirect path from academic support to academic engagement through psychological capital was also significant (P <0.01).  In sum, the results of this research show that academic support by affecting psychological capital can lead to effective involvement of students in educational and learning activities.
    Keywords: academic engagement, academic support, psychological capital
  • Vali Mehdinezhad * Pages 145-160
    According to the UNESCO’s 2020 report on the state of education in different countries of the world due to the Covid-19 pandemic, more than 195 countries have been forced to stop their educational activities at different times, which is equivalent to 91% or 1.6 billion students. This study aimed to investigate the rate of students' learning through virtual education in the Covid-19 pandemic and compare it with face-to-face education.The study method was descriptive cross-sectional and the target population of all second to fourth year students of University of Sistan and Baluchestan in the year 1400 was over 15,000 subjects. 375 students (154 boys and 222 girls) were selected as the sample population using Singh and Masuku sample size determination table. A researcher-made questionnaire in a five-choice Likert scale was used to collect data. Statistical methods such as, paired and independent t-test, analysis of variance, and Bonferroni post hoc test were used for statistical analysis of data. The software used was SPSS21. The results showed that the effectiveness of face-to-face education in the field of cognition was relatively good (3.82±1.13) and concerning virtual education was relatively moderate (2.84±1.05). Also, the effectiveness of face-to-face classes in the emotional field has been relatively good (3.64±1.13) and concerning virtual education has been lower than average (2.84±1.05), and at the same time the effectiveness of face-to-face classes in the field of competence (social-communication skills) has been good (3.80±1.09) and in communication with e-learning has been below average (2.71±1.12). In all three domains of cognitive, emotional, social skills, a significant difference was observed at the level of P≤01 between the two educational approaches. The amount of students' academic activities during virtual education was relatively less compared to face-to-face education. Due to the unwanted experience of the Covid-19 pandemic, it seems that educational centers at all levels, especially higher education, should design and implement coherent and rapid measures and programs to familiarize students with information technology related to virtual education to make such a course effective.
    Keywords: COVID-19, virtual education, face-to-face education, learning, studen