فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال ششم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 29
|
  • صفحات 202-204

    نیروی انسانی از مهمترین سرمایه های نظام سلامت است. تامین، توانمندسازی، جذب و نگهداشت این نیرو از اولویت های نظام سلامت است. در بیانیه حاضر چالش ها و راهبردهای دستیابی به این اهداف ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت سلامت، توانمندسازی، نیروی کار بهداشت و درمان
  • علی اکبر حقدوست، سمیه نوری حکمت، بهروز طلایی، رضا ملک پورافشار، بهرام صلواتی، فهیمه بهزادی، اعظم بذرافشان* صفحات 205-213
    زمینه و هدف

    مهاجرت نیروی انسانی یکی از تهدیدهای جدی نظام سلامت در کشور محسوب می شود که در سالیان اخیر رشد چشم گیری داشته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر مهاجرت و فعالیت نیروی انسانی در حوزه سلامت در سال 1400 می باشد.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی توصیفی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه این پژوهش تمامی دانشجویان، اعضای هییت علمی، کارکنان و فارغ التحصیلان دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند. نمونه پژوهش شامل 360 نفر از دانشجویان، شاغلان و فارغ التحصیلان دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند که به روش نمونه گیری غیراحتمالی و آسان وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استانداردی بود که روایی و پایایی آن توسط تعدادی از استادان خبره و متخصص در حوزه سلامت مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت.

    یافته ها:

     از مجموع 360 شرکت کننده، 170 نفر دانشجو و 190 نفر فارغ التحصیل یا شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی بودند. 195 نفر از شرکت کنندگان زن (2/54) و 165 نفر مرد (8/45) بودند. مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی (118 نفر)، دکترای تخصصی (87 نفر) و دکترای حرفه ای (77 نفر) بیشترین سهم و رشته های پزشکی (89 نفر) و پیراپزشکی (76 نفر) بیشترین میزان مشارکت را داشتند. 189 نفر (5/52 درصد) از افراد شرکت کننده تمایل زیاد و بسیار زیاد به مهاجرت داشتند. 135 نفر (5/37 درصد) از افراد شرکت کننده حتی تمایل به کار در مشاغل غیرتخصصی و پایین تر در خارج از کشور داشتند. 108 نفر (30 درصد) برنامه زمانی مشخصی برای مهاجرت داشتند. تنها 65 نفر (18 درصد) از افراد، تمایل به برگشت پس از مهاجرت داشتند. عوامل اقتصادی، مدیریتی و رفاه اجتماعی به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مهاجرت دانشجویان و شاغلان حوزه سلامت شناسایی شدند.

    نتیجه گیری: 

    میل به مهاجرت در بین دانشجویان و شاغلان حوزه سلامت بسیار پررنگ بوده و بسیاری از افراد شرکت کننده به دلیل مسایل اقتصادی، اجتماعی تصمیم به مهاجرت دارند. حل مسیله مهاجرت نیازمند عزم جدی، همه جانبه و طولانی مدت به مسیله مدیریت نخبگان، انجام اصلاحات ساختاری و قانون گذاری، شایسته سالاری و افزایش امید در جامعه دانشگاهی است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، دانشجویان، مهاجرت، نیروی کار بهداشت و درمان
  • علی جعفریان*، علیرضا پارساپور، همایون امینی صفحات 214-218

    ارایه دهندگان خدمات سلامت به خصوص گروه های پزشکی سرمایه های ارزشمند انسانی هستند که هرجامعه برای حیات خود به آنها نیازمند است. جبران کاهش نیروهای بخش سلامت نیازمند صرف زمان و بودجه های عظیمی است. شواهد حاکی از آن است که در سال های اخیر روند مهاجرت ایرانیان به خصوص قشر تحصیل کرده صعودی بوده است و متاسفانه اکثر این افراد قصد بازگشت ندارند. در این مستند ضمن تحلیل وضعیت، عوامل تاثیرگذار بر مهاجرت گروه پزشکی و عواقب آن ارایه می شود و بر نیاز به آینده پژوهی و آینده نگاری تاکید شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، روند، مهاجرت، نیروی کار بهداشت و درمان
  • علی اکبر حق دوست، مجید فصیحی هرندی* صفحات 219-223

    امروزه پدیده مهاجرت دانش آموختگان بخش سلامت یکی از مهم ترین مسایلی است که سیاست گذاران نظام سلامت باید در صدد حل آن باشند. هدف کلی این نوشتار، واکاوی و ارزیابی عوامل موثر بر نگهداشت نخبگان علمی بخش سلامت در کشور می باشد. با توجه به اینکه موضوع بسیار پیچیده، چند وجهی و طی سال های متمادی به تدریج بروزکرده، ساده انگارانه است که بپنداریم می توان مشکل را با ارایه یک راهکار ساده، سریع و موثر مرتفع کرد، هر چند می توان با اتخاذ تمهیداتی برای حل مشکل اقدام کرد. بر این اساس در نوشته حاضر به ارایه چالش های موجود برای ماندگاری اعضای هییت علمی و نخبگان سلامت و سپس راهبردهای موجود برای حفظ این گروه در داخل کشور پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: جلای وطن و مهاجرت، سیاست بهداشت، نگهداری، نیروی کار بهداشت و درمان
  • صفحات 224-225

    نقشه جامع علمی کشور با هدف ترسیم مسیر حرکت نظام علم و فناوری و الزامات آن، چشم انداز علمی کشور در سال1404 را تبیین کرد. باوجود تلاش ها و دستاوردهای علمی کشور، به نظر می رسد تحول راهبردی در علم و فناوری نیازمند بازنگری جدی در ساختار و محتوای نقشه جامع علمی کشور است. در مستند حاضر پیشنهادهای فرهنگستان علوم پزشکی در این خصوص آمده است.

    کلیدواژگان: آینده نگری، علم و فناوری، نقشه راه
  • صفحات 226-227

    نقشه جامع علمی سلامت، در پاسخ به نیاز سلامت جامعه و با هدف دستیابی به جایگاه نخست کشور از نظر سلامت در بین کشورهای منطقه تدوین شد. دستیابی به این هدف در نتیجه توسعه علم، فناوری و نوآوری در علوم سلامت محقق می شود. با این وجود نقدهایی از منظر علمی، کاربردی و انسجام مطالب بر آن وارد است. مستند حاضر با بیان نقدهای راهبردی، محتوایی و فرایندی، بازنگری کلی سند را مورد تاکید قرار داده و پیشنهادهایی در این خصوص ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: ایران، برنامه ریزی بهداشتی، ترویج بهداشت، سیاست بهداشت
  • سید مهدی سیدی*، معصومه جان نثار، احسان شریفی پور صفحات 228-237
    زمینه و هدف

    در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، انتظارات مقام معظم رهبری از جوانان در حوزه علم و پژوهش بیان و تکلیف برای سیاست گذاران روشن شد. نقشه جامع علمی کشور حدود سیزده سال پیش تصویب شده و بر روزآمدسازی آن در سال 1397 تاکید شده است؛ لذا باید بتوان با توجه به پیشرفت های علمی و تجربیات کشور در حوزه علم و فناوری، هر چه سریع تر نقشه راه جدیدی برای پیشبرد علم کشور در هماهنگی کامل با بیانیه گام دوم تدوین کرد.

    روش

    با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، توصیه های مقام معظم رهبری، اسناد بالادستی و مستندات علمی در مورد پیشرفت علمی و تعداد مقالات علمی در حوزه های مختلف، مورد بررسی قرار گرفت و چالش ها و راهکارهایی در مورد تدوین نقشه راه علمی کشور ارایه شد.

    یافته ها: 

    هرچند در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی از رستاخیز علمی در سال های اخیر، سرعت رشد علمی و دست یابی به رکورد های جهانی یاد شده، ولی از عقب ماندگی تاریخی و عقب بودن از قله ها نیز ذکر به میان آمده است. در این بیانیه برجوشاندن چشمه های دانش، ادامه شتاب علمی و جهاد علمی توصیه اکید شده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به رقابت شدیدی که در جهان برای شتاب علمی بوجود آمده، کشورمان باید بتواند با نقشه راه علمی مدبرانه و منطبق با بیانیه گام دوم را محقق کند. یکی از حوزه های مهم علمی کشور، حوزه سلامت است که پیشرفت در آن بروز و ظهور سریعی در جامعه دارد؛ لذا باید نقشه راه زمان بندی شده با اهداف قابل اندازه گیری داشته باشد. ترسیم هوشمندانه یک نقشه ده ساله برای این حوزه بسیار مهم علمی می تواند جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از قدرت های بزرگ جهان در آینده نزدیک مطرح کند.

    کلیدواژگان: ایران، تحقیق و توسعه، سیاست علمی، سیاست گذاری
  • حسین حصاری، محمدجواد خرازی فرد*، امیرمحمد عربی دره در، محسن شیرازی، مهتاب نصرتی، اسمعیل یزدی صفحات 238-244
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه طراحی چارچوبی روش مند برای تخمین نیروی انسانی دندان پزشکی مورد نیاز در کشور بر اساس شاخص نیاز درمانی است.

    روش

    ابتدا، با استفاده از داده های حاصل از آخرین مطالعه کشوری در سال 1391 برای همه گروه های سنی تعداد (dt, mt و DT, MT) دندان های از دست رفته و پوسیده در دندان های دایمی و شیری با فرض خطی بودن روند ایجاد پوسیدگی در فواصل زمانی برون گزینی شد. سپس، میانه شاخص ها برای هر گروه سنی محاسبه و مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله بعد با استفاده از داده های194 بیمار در دانشکده دندان پزشکی تهران و یک کلینیک دندان پزشکی دیگر نیازهای درمانی آنها تعیین و بر اساس شاخص های پوسیدگی دندان و بیماری پریودونتال دسته بندی شد. زمان مورد نیاز درمان ها توسط پرسشنامه ای که در اختیار دستیاران 120 دندان پزشک قرار گرفت، مشخص شد. بر این اساس، مدل ریاضی برای تعیین نیروی انسانی دندان پزشک مورد نیاز ارایه شد.

    یافته ها: 

    فرض بر این است که همزمان همه مردم توانایی مالی برای بهره مندی داشته باشند و همزمان برای دریافت درمان مراجعه کنند. نیروی انسانی مورد نیاز کشور بر اساس تعیین نیازهای درمانی دندان پزشکی با تعیین زمان مورد نیاز برای انجام درمان های همه گروه های سنی، با در نظر گرفتن توان یک دندان پزشک برای ارایه خدمت طی یک سال قابل محاسبه است.

    نتیجه گیری: 

    روش تعیین نیروی انسانی دندان پزشک مورد نیاز بر اساس نیاز درمانی، روش قابل استفاده برای برآورد حداکثری دندان پزشکان در سال های آینده در یک کشور است.

    کلیدواژگان: دندانپزشکان، نیروی کار، نیازسنجی
  • صفحات 245-247

    در دهه گذشته حوادث ترافیکی عامل بیش از 170 هزار مرگ و حدود 5 میلیون مورد مجروح بوده و قریب 7 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) را به خود اختصاص داده است. علاوه بر هزینه های درمانی و سال های مفید از دست رفته عمر ایرانیان، مطلب مهم فوت یا معلولیت افراد فعال جامعه می باشد. علل زیادی در عدم توفیق جمهوری اسلامی ایران در مدیریت صحیح و کامل این موضوع نقش داشته است. ناکارایی نهاد راهبر (کمیسیون ایمنی راه)، همکاری ها و هماهنگی های ضعیف بین بخشی، ضعف در خط مشی گذاری، برنامه ریزی و عملکرد مبتنی بر شواهد، توجه ناکافی به جنبه های اجتماعی- فرهنگی در پیشگیری از حوادث ترافیکی از اهم این علل است. فرهنگستان علوم پزشکی با استفاده از نظرات کارشناسان امر این خلاصه سیاستی را تهیه و درخواست می کند پس از بررسی های لازم پیشنهادات ارایه شده در دستور کار هییت محترم وزیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امنیت جاده ای، پیشگیری، حوادث ترافیکی
  • مهناز امیرپور* صفحات 248-255
    زمینه و هدف

    ضرورت توجه به وضعیت احساسات مردم و عملکرد آنان درشرایط حاد کرونایی بسیاربااهمیت است تا بتوان براساس آن اقدامات مفید در جهت کاهش پیامدهای همه گیری کرونا انجام داد. از دغدغه های مسیولان در ایام مواجهه شیوع ویروس کرونا، چگونگی همکاری مردم در مبارزه با ویروس است. یعنی برای داشتن تلفات کمتر، همکاری کامل مردم ضروری است.هدف این تحقیق، بررسی وضعیت احساسات و عملکرد مردم در مقابله با کرونا است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و جامعه مورد مطالعه از خانواده های ساکن در شهر مشهد درتابستان 1400 انتخاب و برای سنجش آنها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است و با استفاده از تکنیک تحلیل عامل،گویه ها بعدبندی شدند.

    یافته ها: 

    نگرانی و اضطراب اکثر اعضای نمونه از همه گیری کرونا درحد بالایی است یعنی بین 15 تا 60 درصد دچار نگرانی، اضطراب و آشفتگی شده اند. ازسویی کسانی که احساسات منفی شدیدی نسبت به شیوع کرونا دارند به همان انداره هم شیوه نامه های بهداشتی را در مقابله با آن رعایت می کنند. به علاوه فرضیه های ارایه شده درتحقیق با استفاده از تکنیک کای دو تک متغیره تایید شدند.

    نتیجه گیری: 

    میانگین نمرات احساسات، کمتر از میانگین نمرات عملکرد بود یعنی احساسات نمره ضعیف تری نسبت به عملکرد گرفته است؛ اما به طورکلی هم احساسات منفی شدیدی از طرف نمونه نسبت به شیوع این همه گیری در جامعه وجود دارد هم عملکرد مردمی که چنین احساساتی دارند قوی است. با اینهمه، نقش افرادی را که احساسات شان خیلی تغییری نکرده یا به طور کل تغییر نکرده نباید از نظر دور داشت؛ زیرا می تواند به سرعت در جامعه سرایت کند و تبدیل به یک تهدید شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، تحلیل و اجرای عملکرد، شیوع همه گیر، کووید-19، هیجان ها
  • مریم امینی*، مجید حاجی فرجی، محدثه برازجانی، بابک عشرتی صفحات 256-264
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تجربیات زیسته بیماران بهبود یافته ازکرونا اعم از بستری در بیمارستان یا قرنطینه در منزل در سال 1399 تا 1400 در تهران انجام شد.

    روش

    مطالعه از نوع توصیفی پدیدارشناسی بود. راهنمای پرسشگری برای استفاده در مصاحبه های نیمه ساختاریافته انفرادی طراحی و پیش از استفاده در مصاحبه ها، در یک مطالعه پایلوت ارزیابی شد. مصاحبه ها به صورت تلفنی انجام شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و پس از اتمام، پیاده و براساس اهداف مطالعه کدگذاری شد. گزارش حاصله از تمام مصاحبه ها گردآوری و براساس مضامین کلیدی و زیر مضامین طبقه بندی شد. در انتها، مضامین مشابه با هم در یک گروه قرار گرفتند و مضامین اصلی را تشکیل دادند.

    یافته ها:

     با 14 بیمار بهبود یافته از کرونا مصاحبه انفرادی انجام شد. میانگین سنی بیماران 14± 1/40 سال بود. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، 10 مضمون اصلی شناسایی شد. نتایج نشان داد وحشت ناشی از سرایت بیماری به اطرافیان و تجربه تنهایی و دوری از خانواده بزرگترین دغدغه بیماران بود. یافته ها همچنین حاکی از فقدان خدمات غذایی مناسب و اختصاصی برای بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان ها بود. به طور کلی بیماران قرنطینه شده در منزل در طول دوره درمان در مقایسه با بیماران بستری در بیمارستان شرایط مطلوب تری را تجربه کردند. برخی از شرکت کنندگان از رفتار نامناسب برخی از اعضای کادر درمان و مردم در قبال بیماری شان گله مند بودند. بار هزینه های تحمیل شده بر بیماران از دیگر مشکلات ذکر شده بود. حمایت روحی و عاطفی، بزرگترین انتظار بیماران مبتلا به کرونا از اطرافیان و نزدیکانشان بود. آنان همچنین خواستار همراهی آحاد جامعه در رعایت دستورالعمل ها و کمک به قطع زنجیره انتقال ویروس بودند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده از این مطالعه حاوی نکاتی است که می تواند برای سیاست گذاری های آتی مورد استفاده قرار گیرد و برای متولیان امر برای ارایه خدمات اثربخش و کارا، راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازماندگان، پدیده شناسی، سیاست بهداشت، کووید-19
  • محمدجواد رودگر* صفحات 265-273
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی بنیادی ترین نیاز وجودی در نظام تکوین (از تولد تا مرگ) و تشریع (از تکامل ابتدایی تا انتهایی) انسان است که در کتاب و سنت و معارف وحیانی از بسامدهای مستقیم و غیرمستقیم و با دلالت های تطابقی، تضمنی و تلازمی برخوردار می باشد. بدین سان متن آیات قرآن، احادیث و ادعیه و سیره و سبک زندگی معصومین (ع) منابع غنی در تحقیق و تدقیق مبانی سلوکی سلامت معنوی است که دارای اهمیت، ضرورت و حساسیت خاصی است.

    روش

    در این تحقیق با توجه به هویت سلوکی و ماهیت باطنی سلامت معنوی، مبانی سلامت معنوی با روش عقلی(تبیین برهانی آموزه های سلوکی) و نقلی (استناد به کتاب و سنت، استنباط از نصوص دینی و اصطیاد معارف وحیانی) بیان و تبیین شده اند.

    یافته ها:

     مهمترین یافته های نوشتار حاضر عبارت است از: الف) نفس ناطقه بستر حرکت و صیرورت و تحول همه جانبه جوهری حقیقت وجودی انسان، (مبنای هستی شناختی و انسان شناختی)، سلامت عقلی و قلبی (عقل و قلب سلیم) که از دو حیث قابلیت شناختن و مولد شناخت الهامی - لدنی بودن برخوردار است (مبنای معرفت شناختی) زیرساخت، اعتدال مزاج روح حاکم و گفتمان مسلط بر سلامت معنوی است که با قرب حقیقی به خدا و تجلی اسمای حسنا و اوصاف علیای الهی شدن عینیت می یابد (مبنای غایت شناختی). ب) بیان، تبیین و اثبات زیربنا بودن سلامت معنوی برای سلامت روانی و اجتماعی و آنگاه تمهیدی برای سلامت عاطفی، ادراکی و سلامت در جنبه ها و ابعاد دیگر می تواند ره آورد التزامی آن باشد.

    نتیجه گیری:

     سلامت معنوی از یک حیث زیرساخت سلامت در ساحات دیگر وجودی انسان (ساحت جسمانی، روانی و اجتماعی) و از حیث دیگر در ترابط و تعامل مستمر با ساحات یاد شده است، زیرا سلوک و سلامت ترابط و تعامل همه جانبه و رابطه دیالکتیکی دارند، سلامت معنوی عامل سلوک انفسی و سیر باطنی و سلوک نیز علت استکمالی سلامت معنوی است که دارای مبانی گوناگونی خواهد بود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت معنوی، مزاج
  • سیده زهرا نهاردانی*، سهیلا حسینی صدر صفحات 274-280
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی یکی از ابعاد چهارگانه سلامت انسان است که با توجه به فرهنگ و بافت اجتماعی کشور ایران باعنوان سلامت معنوی اسلامی شناخته می شود، برای لحاظ کردن این مفهوم در سیستم آموزش پزشکی باید مباحثی در بسترهای مختلف مورد تفسیر و تعبیر قرار گیرد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مفهوم پردازی سلامت معنوی اسلامی در آموزش پزشکی انجام گرفته است.

    روش

    این مطالعه به روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی انجام شده است. محقق از طریق بررسی مبنای نظری و ادبیات موجود به دنبال مفهوم پردازی، توصیف صریح و شناسایی ابعاد سلامت معنوی اسلامی در بستر آموزش پزشکی ایران می باشد. روش نمونه گیری، با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد و متون مرتبط از نمونه در دسترس انتخاب شد.

    یافته ها: 

    در ادبیات آموزش پزشکی ایران، سلامت معنوی اسلامی به عنوان جوهر ذاتی و عنصری بسیار مهم تلقی می شود. این مفهوم در آموزش پزشکی باید عملی، واقعی، وسیع و متمرکز بوده و قابلیت انتقال پذیری سریع داشته باشد. حوزه سلامت معنوی باید از حوزه های دیگر سلامت قابل تفکیک و تشخیص باشد و به کارگیری آن برای همه انسان ها راحت بوده با سلامت و بهزیستی مرتبط و پایه علمی و قابل قبول داشته باشد.

    نتیجه گیری:

     بدون شناخت، مفهوم پردازی و تبیین سلامت معنوی اسلامی در آموزش پزشکی همچنان برنامه های آموزش سلامت معنوی در سیستم سلامت و پزشکی مورد انتقاد قرار گرفته و به عنوان فضاهای یادگیری غیررسمی کنترل ناپذیر تلقی می شوند. سلامت معنوی اسلامی باید به صورت شفاف در بستر نظام آموزش پزشکی از طریق محیط های یادگیری تجربه شونده مفهوم پردازی شوند تا نظام آموزش پزشکی مبتنی بر سلامت معنوی اسلامی شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، سلامت معنوی، گفتمان
  • نرگس تبریزچی* صفحات 281-291
    زمینه و هدف

    برنامه پزشک خانواده با هدف گسترش عدالت در سلامت و ارایه خدمات و مراقبت های جامع و مستمر سلامت به تمامی سنین طراحی شد. با این حال چالش ها و مشکلات در بخش های مختلف برنامه وجود دارد. این مطالعه به بررسی وضعیت برنامه پزشک خانواده و تحلیل هرکدام از حیطه های مرتبط با برنامه در کشورهای مدیترانه شرقی به خصوص ایران می پردازد.

    روش

    این مطالعه به صورت مرور نظام مند طراحی شد. جستجوی پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی و فارسی Magiran، SID، EBSCo، Pubmed، Google scholar، با کلیدواژه های مرتبط در بازه زمانی 2016 تا سال 2022 انجام گرفت. مقالات براساس معیارهای مورد نظر انتخاب و بررسی شدند. تحلیل محتوای 63 مقاله انجام و مطالب در 5 حیطه حکمرانی و مقررات، آموزش، منابع مالی، ارایه خدمات کیفی و توانمندسازی جامعه دسته بندی شد.

    یافته ها: 

    از تحلیل مطالعات پیشین 23 حیطه فرعی ذیل 5حیطه شناسایی شد: عوامل مدیریتی، پرونده الکترونیک، جذب و نگهداشت نیروی انسانی، نظام ارجاع، ارزیابی و ارزشیابی، نظام آموزشی، محتوای آموزش، روش آموزش، محل آموزش، بازآموزی، مهارت های ارتباطی، تامین مالی، پرداخت به پزشکان، نظام بیمه، دسترسی به خدمات، ارزیابی کیفیت خدمات، ارتباط مناسب با مراجعان، رضایت ارایه دهندگان خدمت، رضایت گیرندگان خدمت، فرهنگ سازی، آموزش و اطلاع رسانی به جامعه، اصلاح نگرش جامعه و مشارکت اجتماعی.

    نتیجه گیری:

     درهریک از حیطه های اصلی و زیر حیطه ها چالش ها و مشکلاتی وجود دارد که با سیاست گذاری و برنامه ریزی های مبتنی بر شواهد قابل تعدیل و اصلاح هستند. به این ترتیب می توان انتظارداشت برنامه پزشک خانواده گسترش یافته و در جامعه نهادینه شود.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، ایران، پزشکان خانواده، خدمات بهداشتی درمانی
  • اعظم کمالی، خلیل علی محمدزاده*، سید شهاب الدین صدر، احمد فیاض بخش، شهرام توفیقی، علیرضا اولیایی منش، ابوالقاسم پوررضا، نرگس تبریزچی صفحات 292-301
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف مهم در سیاست گذاری حوزه سلامت تامین عدالت در سلامت است. عدالت در سلامت به مفهوم پرهیز از تفاوت های سیستماتیک و بالقوه قابل برطرف کردن در یک یا چند جنبه از سلامت در یک جمعیت و زیرگروه های اقتصادی، اجتماعی، دموگرافی و جغرافیایی است.

    روش

    این مطالعه از طریق مرور ادبیات و متون علمی موجود و با بررسی مقاله ها، پایان نامه ها، گزارش ها و منابع موجود در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی و کنفرانس برگزار شده توسط فرهنگستان علوم پزشکی با استفاده از کلید واژه های مرتبط، در محدوده زمانی 10 سال گذشته انجام شده است.

    یافته ها: 

    روند حرکت شاخص سیاست های بخش سلامت نتوانسته تغییر معنی داری در جهت بهبود عدالت ایجاد کند. تبعیض در پوشش خدمات، تبعیض در جنسیت، دسترسی به خدمات در مردم مناطق دور افتاده و عدم برخورداری از خدمات سلامت در اقشار کم درآمد باوجود دستاروردهای 40 ساله انقلاب و تاکید در برنامه های توسعه اول تا پنجم همچنان وجود دارد. با وجودی که طرح تحول توانست هزینه های خدمات بستری را کاهش دهد؛ اما هزینه های عدالت در مشارکت مالی و شاخص هزینه های سلامت فقرزا همچنان بالا است.

    نتیجه گیری: 

    کسری بودجه تکرارشونده در بخش سلامت نشان از عدم پایداری منابع مالی این بخش دارد. ناهماهنگی های بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت اقتصاد و رفاه به عنوان یکی از عواملی است که می تواند در عدم دستیابی به تامین عدالت در سلامت موثر باشد. یکی از راهکارهای بهبود شاخص ها و کنترل هزینه ها در همه جوامع مدیریت منابع محدود سلامت می باشد. براساس قانون برنامه پنجم توسعه اجرای کامل برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع و گسترش پوشش بیمه ها می تواند به ارتقای عدالت در سلامت و کاهش هزینه ها از جیب مردم منجر شود.

    کلیدواژگان: استانداردهای عدالت در سلامت، عدالت در سلامت، نظام سلامت ایران
  • حسن اشرفی ریزی، لیلا شهرزادی* صفحات 302-304

    ایجاد و توسعه زیرساخت های دسترسی به اطلاعات سلامت با کیفیت و به هنگام، بدون تبعیض و برای همه مردم و متناسب با نیاز آنان، وظیفه سیاست گذاران و تصمیم سازان کلان کشور است. باوجود همه تلاش ها همچنان در ارایه خدمات اطلاعات سلامت، نابرابری هایی در میان شهرها و روستاها مشهود است که برخی از آنان عبارتند از: نابرابری در مراکز بهداشتی و درمانی، نابرابری در مراکز آموزشی، نابرابری در فناوری اطلاعات، نابرابری در دسترسی به منابع اطلاعاتی، نابرابری در کتابخانه ها، نابرابری در حضور متخصصان اطلاعات سلامت. تلاش در جهت رفع این نابرابری، دسترسی به خدمات سلامت عادلانه تر و ارتقای سطح سلامت عمومی جامعه را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: جمعیت روستایی، جمعیت شهرنشین، سیستم های اطلاعات بهداشتی، مدیریت اطلاعات بهداشتی، ناهمگونی های مراقبت بهداشتی
  • حمید مقدسی* صفحات 305-306
  • فرهاد نصرتی نژاد، حجت شریفی* صفحات 307-314
    زمینه و هدف

    از آنجایی که مفهوم سلامت اجتماعی هم در حوزه علمی و هم در حوزه سیاست گذاری اجتماعی به کار می رود، این پژوهش تلاش کرده است آنچه که از این مفهوم مراد می شود را به تصویر کشد.

    روش :

     این مطالعه یک مطالعه مروری نظام مند است. تمامی مقالاتی که در بانک اطلاعاتی جهاد دانشگاهی (SID) تا بهمن 1397 منتشر شده اند را با استفاده از دستورالعمل پریزما (PRISMA) بررسی و پس از غربال گری، مقالات را از منظر بنیان های نظری مقاله، ویژگی های روش شناختی و حوزه علمی مطالعه و تجزیه وتحلیل کرده است.

    یافته ها:

     مفهوم سلامت اجتماعی هم در پژوهش های علوم اجتماعی و هم درپژوهش های حوزه سلامت، مورد توجه واقع شده است. عموم پژوهش ها تحلیلی اند و صرفا 5/17 درصد به صورت توصیفی انجام شده اند. به لحاظ روش شناختی تنها 57/43 درصد از پژوهش ها تعریفی در خصوص سلامت اجتماعی ارایه نکرده اند یا اینکه تناسبی بین تعریف شان و آنچه را که سنجش کرده اند وجود ندارد. به لحاظ نظری بیش از 55 درصد ازپژوهش ها مبتنی بر نظریه کییز هستند. از نظر مفهومی سلامت اجتماعی در معناهای متفاوتی تعریف شده است. برای دو مفهوم Social health و Social well-being معادل فارسی سلامت اجتماعی در نظر گرفته شده است.

    نتیجه گیری: 

    در کل با نوعی عدم اجماع مفهومی و نظری در حوزه مطالعات سلامت اجتماعی روبه رو هستیم و توافق چندانی بین پژوهشگران این حوزه وجود ندارد. گذشته از آن به دلیل نوع نمونه گیری و جامعه آماری مطالعات انجام شده، نمی توان تصویری از وضعیت سلامت اجتماعی در ایران ارایه داد.

    کلیدواژگان: ایران، رفاه اجتماعی، عوامل اجتماعی سلامت، مرور نظام مند
  • عبدالرضا محمودی*، فریده انصافداران، هاشم کاکایی صفحات 315-322
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی بر بحران هویت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر شیراز می باشد. به دلیل شرایط حاکم بر جامعه، همه گیری کرونا و برگزاری کلاس ها به صورت مجازی تعداد 300 نفر از اعضای جامعه به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، نگرش های ناکارآمد و بحران هویت جمع آوری و به روش تحلیل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است. براساس نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق نگرش های ناکارآمد بر بحران هویت تاثیر دارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشانگر اهمیت ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی بر بحران هویت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی نیازها، بحران هویت، روان شناسی شناختی، کارکرد ناهنجار شناختی
  • ندا قنبری نژادناصری*، وحید کاظمی زاده صفحات 323-331
    زمینه وهدف

    برنامه ریزی فضای سبز شهری از جامعیت خاصی برخوردار است. شاید کم تر دانشی را بتوان یافت که این گونه با رشته های علمی مختلف در ارتباط باشد. هدف از پژوهش حاضر بیان روابط میان طراحی و برنامه ‏ریزی فضای سبز شهری با ورزش، سلامت و رفاه جامعه بوده و در آن از مزایای ورزش در فضای سبز و اصول مقدماتی که باید مدنظر طراحان قرار بگیرد تاکید شده است.

    روش

    استراتژی جستجوی الکترونیکی پیشینه پژوهش توسط نویسندگان ایجاد و با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی پژوهشی از جمله Scopus، Web of Science، PubMed و Google Scholar انجام شد. عبارت های جستجوی «فضای سبز»، «ورزش» و «سلامت» و انواع آنها اعمال شد و مقالات شناسایی شده گروه بندی شدند.

    یافته‏ ها:

     شهری با فضاهای سبز و به هم پیوسته که فرصت های امنی را برای ساکنان شهری برای تحرک و ورزش فعال و همچنین برای بهبود استرس، تفریح و تماس اجتماعی فراهم می کند؛ شهروندان سالم ‏تری خواهد داشت که تقاضا برای خدمات بهداشتی را کاهش می ‏دهد و به اقتصاد قوی تر کمک می ‏کند. چنین شهری احتمالا در برابر رویدادهای شدید محیطی مانند امواج گرما و بارندگی شدید مقاوم تر است.

    نتیجه‏ گیری:

     ورزش در فضای باز باعث افزایش سلامت جسمانی، سلامت روان و رفاه، شهروندی فعال، کاهش جرم و رفتارهای ضد اجتماعی و... می شود. بنابراین در طراحی فضاهای شهری باید سعی شود با استفاده از ابزار و وسایل موجود طراحی شهری و به کارگیری تکنیک های مفید و موثر، فضا ها و عناصر مربوط به آن را به گونه ای طرح کند که باعث بروز رفتارهای مطلوب و مانع انجام رفتارهای نامطلوب باشد.

    کلیدواژگان: بهداشت همگانی، معماری منظر شهری، ورزش
  • فاطمه حامی کارگر*، محسن نیازی، زهرا صادقی آرانی صفحات 332-340
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شاخص ها و عوامل اصلی موثر بر مدیریت بدن زنان و ارایه مدل ساختاری و تفسیری برای داشتن نگاهی جامع و اولویت مند نسبت به مسیله صورت گرفته است؛ زیرا موضوع مدیریت بدن و نگاه افراطی به آن علاوه بر مخاطرات سلامتی برای زنان، هزینه هایی برای نظام بهداشت و درمان کشور به همراه دارد.

    روش

    در ابتدا با مروری نظام مند بر پژوهش های انجام شده در زمینه مدیریت بدن زنان، به شناسایی عوامل موثر بر آن پرداخته شد، سپس با نمونه گیری هدفمند از خبرگان و استفاده از پرسشنامه، ماتریس خود تعاملی با روش مدل سازی ساختاری و تفسیری به دست آمد. در ادامه با بررسی روابط بین عوامل موثر بر مدیریت بدن زنان، سطح بندی عوامل صورت گرفت. در مرحله نهایی نیز با استفاده از تحلیل میک مک نوع متغیرها، براساس قدرت نفوذ و میزان وابستگی تعیین شد.

    یافته ها:

     متغیرهای رسانه و سرمایه اقتصادی بانفوذ بالا و وابستگی کم از متغیرهای مستقل کلیدی در مدیریت بدن زنان بوده و متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، گروه های مرجع، پذیرش اجتماعی، فشار اجتماعی، دین داری، تحصیلات، تصویر بدنی منفی و نارضایتی از بدن نیز از متغیرهای پیوندی هستند که هم دارای قدرت نفوذ بالا و هم میزان وابستگی بالا به سایر متغیرها دارند و متغیرهای جلب جنس مخالف، اعتمادبه نفس و مصرف گرایی جزو متغیرهای وابسته به دست آمدند این متغیرها دارای وابستگی بالا و قدرت نفوذ کم هستند و به شدت تحت تاثیر تغییرات سایر متغیرها بر مدیریت بدن زنان تاثیر می گذارند.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به اهمیت اقدامات مدیریت بدن بر سلامت زنان، شناسایی عوامل و سطح بندی آنان می تواند در سیاست گذاری سلامت قابل توجه باشد.

    کلیدواژگان: بدن انسان، زنان، سلامت زنان، میک مک
  • محمد حسینی مقدم، حسن بشیری* صفحات 341-350
    زمینه و هدف

    افزایش پیچیدگی مسایل و پیشرفت های فناورانه باعث گسترش و توسعه میان رشته ای ها برای فهم دقیق تغییرات و فراگیری چگونگی رویارویی با آنها شده است. بهداشت و سلامت اساسا ماهیت پیچیده ای پیدا کرده است و امکان فهم این حوزه تنها با تکیه بر علوم پزشکی مهیا نخواهد بود. پرسش اصلی این مقاله آن است که به کارگیری میان رشته ای ها در علوم پزشکی ایران تابع چه الگو و مدلی است؟ برای پاسخ به این پرسش بازیگران و عوامل شکل دهنده به توسعه میان رشته ای ها بررسی شده است. عوامل شکل دهنده به وضعیت به کارگیری میان رشته ای ها در علوم پزشکی ایران کدام هستند؟ تحلیل ساختاری- تفسیری این عوامل بر پایه تاثیرپذیری و تاثیرگذاری آنها از یکدیگر چگونه است؟

    روش

    پانل خبرگان به منظور گردآوری، اولویت گذاری و اعتباربخشی عوامل تاثیرگذار بر آینده توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی؛ روش تحلیل ساختاری- تفسیری با استفاده از نرم افزار میک مک و مکتور به منظور شناسایی نقش کنشگران و عوامل بر وضعیت میان رشته ای ها.

    یافته ها:

     توسعه میان رشته ای ها نیازمند حمایت و پشتیبانی نهادهای سیاست گذار به عنوان هدایت گر و تسهیل کننده از طریق وضع قوانین تسهیل گر، توسعه هسته های آموزشی و پژوهشی میان رشته ای، توسعه برنامه های ماژولار میان رشته ای.

    نتیجه گیری:

     عامل «لزوم گذار به دانشگاه های نسل سوم»، بیشترین اثرگذاری و عامل «بازبینی سیاست های جذب منابع انسانی»، بیشترین تاثیرپذیری را دارند. عامل دانشگاه های نسل سوم عاملی است که زمینه را به شدت برای توسعه میان رشته ای ها فراهم می کند و بر سایر عوامل و دانش های میان رشته ای اثرگذار است. توسعه میان رشته ای ها باید به گفتمان مسلط دانشگاه تبدیل شود به شکلی که در قالب سیاست ها و برنامه های راهبردی آموزش عالی پزشکی مدون شود.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری- تفسیری، علوم پزشکی، مطالعات میان رشته ای
  • حمیدرضا آراسته*، مجیدرضا کتابدار، بیژن عبدالهی، حسن رضا زین آبادی صفحات 351-359
    زمینه و هدف

    پاسخ گویی از ضرورت های اندازه گیری عملکرد، ارزشیابی و نیازهای یک نظام کارآمد و خدمتگزار مردم سالار، محسوب می شود. نظر به شروع موج بیکاری به ویژه در قشر دارای تحصیلات عالی در کشور که از دهه 1370 آغاز شد، دانشگاه ها متهم به ناکارآمدی در قبال پاسخگویی به بازارکارند که این امر می بایست با بررسی ابعاد مختلف موضوع، شناسایی و ارایه شود. هدف این پژوهش ارایه چارچوب مفهومی برای پاسخ گویی دانشگاه های کشور به بازارکاراست.

    روش

    این تحقیق در چارچوب پارادایم تفسیری و مطالعه کیفی قرار می گیرد که برای تحلیل اطلاعات و داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. روش نمونه گیری و گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از خبرگان آموزش عالی بود که براساس نمونه گیری ملاک محور و زنجیره ای انتخاب شدند.

    یافته ها:

     هفده مولفه در 4 بعد است شامل: بعد سیاست گذاری، ساختاری و مدیریتی (8 مولفه)، بعد آموزشی، مهارتی و پژوهشی (5 مولفه)، بعد فرهنگی (2 بعد) و بعد قوانین ومقررات (2 مولفه).

    نتیجه گیری:

     به منظور کم شدن شکاف وضع موجود با وضعیت مطلوب دانشگا ه ها در جهت پاسخ گویی به بازارکار و به خصوص کاهش بیکاری و افزایش رضایت دانش آموختگان، اعتمادسازی بین دانشگاه و بازار کار و نیز محبوبیت بیشتر دانشگاه در این زمینه، انتظار می رود سیاست گذاران و به خصوص برنامه ریزان آموزش عالی توجه و عنایت ویژه ای را به مولفه های این پژوهش داشته باشند، اهم این مولفه ها عبارتند از: :تعامل دانشگاه با بازارکار، ارایه برنامه ریزی درسی و آموزش های کاربردی و مهارتی مبتنی بر بازارکار، توجه به انتصاب مدیران دانشگاهی پاسخ گو در قبال بازار کار، تقاضا محور شدن رشته ها و پذیرش دانشجو، ارایه آمار از وضعیت بازارکار، تعداد دانشجو و دانش آموخته به جامعه، مقابله با مدرک گرایی، اصلاح قوانین بازار کار و آیین نامه جذب و ارتقای هییت علمی.

    کلیدواژگان: بازار کار، دانشگاه ها، مسئولیت اجتماعی
  • زینب زواری*، اسماعیل مزروعی نصرابادی، زهرا صادقی ارانی صفحات 360-364
    زمینه و هدف

    همکاری در زنجیره تامین برای مقابله با شرایط خاص که منجر به اختلال می شود، اهمیت زیادی دارد. با شیوع ویروس کرونا اهمیت این موضوع در زنجیره تامین گردشگری پزشکی دوچندان شد. تاکنون تحقیقی که به بررسی این موضوع در زنجیره تامین گردشگری پزشکی پرداخته باشد انجام نشده است در نتیجه این تحقیق با هدف پر کردن این خلا تحقیقاتی انجام شده است.

    روش

    جامعه آماری تحقیق، خبرگان صنعت گردشگری پزشکی هستند. شیوه نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی و حجم نمونه براساس اشباع نظری برابر با 26 تعیین شده است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق و برای تحلیل آن ها از نظریه ی برخاسته از داده ها استفاده شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به نتایج تحقیق 111 مفهوم شناسایی شده که در قالب 26 مقوله و 5 محور اصلی دسته بندی شده است.

    نتیجه گیری: 

    به منظور بهبود همکاری در زنجیره تامین گردشگری پزشکی، راهکارهایی از جمله مدیریت شایسته منابع انسانی، بهبود روش های تامین مالی، مدیریت مسایل رفتاری، مدیریت امکانات سخت افزاری، مدیریت زنجیره تامین، برنامه ریزی راهبردی مناسب و سیستم جبران خدمت در طول زنجیره توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیمارستان ها، گردشگری پزشکی، همکاری
  • مهرداد حمیدی* صفحات 365-366
  • مونا پورقادری، امیرحسین تکیان* صفحات 367-368
|
  • Pages 202-204

    Human resource is one of the most important assets of the health system. One of the priorities of the health system is organizing supply, recruiting and retaining health workforce. Challenges and strategies to achieve these goals are presented in this statement.

    Keywords: Empowerment, Health Care Sector, Health Workforce
  • Ali Akbar Haghdoost, Somaye Noorihekmat, Behrouz Talaei, Reza Malekpour Afshar, Bahram Salavati, Fahimeh Behzadi, Azam Bazrafshan* Pages 205-213
    Background

    Health workforce migration is one of the serious threats to the health system in Iran, which has grown significantly in recent years. The aim of the current research is to investigate factors associated with the emigration of human resources in the field of health in the year 2022.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study conducted using a survey method. The study population included students, faculty members, staff, and graduates of the Iranian universities of medical sciences. The study sample included 360 participants from medical universities involved by a non-probability, convenient sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire whose validity and reliability were evaluated and confirmed by a number of expert professors and experts in the field of health.

    Results

    Out of a total of 360 participants, 170 were students and 190 were graduates or working in medical universities. 195 participants were female (54/2) and 165 were male (45/8). Associate and Bachelor’s degrees (n=118), Ph.D. (n=87), and general medical practitioner (n=77) had the largest share in the studied sample. The fields of medicine (n=89) and paramedicine (n=76) had the highest participation rate. 189  (52.5%) of the participants had a great desire to emigrate. 135 people (37.5%) of the participants even thought of working in non-specialized and lower jobs abroad. 108 people (30 %) planned to migrate or took practical action and had a definite schedule for emigration. Only 65 (18%) of the participants had the desire to return after emigration. Economic, managerial, and social welfare factors were identified as the most important factors associated with the emigration of the health workforce.

    Conclusion

    The desire to emigrate is very strong among students and health professionals, and many participants decide to emigrate due to economic and social issues. Solving the emigration problem requires a serious, comprehensive, and long-term commitment to the issue of elite management, structural and legislative reforms, meritocracy, and increasing hope in the academic community.

    Keywords: Health Workforce, Medical Education, Migration, Immigration, Students
  • Ali Jafarian*, Alireza Parsapour, Homayoon Amini Pages 214-218

    Health care workers especially medical groups are worthful human capital, that each community’s life depends on. Compensating for the shortage of human resources for health care requires huge time and budgets. The evidence shows that in recent years, Iranians migration trend, especially the highly educated class, have been increasing, unfortunately, most of these people do not intend to return. In this article, while analyzing the situation, the factors affecting the migration of the medical groups and its consequences are presented, and futurology and forecasting are emphasized.

    Keywords: Forecasting, Health Workforce, Migration, Trend
  • AliAkbar Haghdoost, Majid Fasihi Harandi* Pages 219-223

    Nowadays, one of the most important challenges for health policymakers is the phenomena of emigration of health graduates. The aim of this manuscript is to assess and analyze factors that influence retaining and maintaining health elites in Iran. Since this issue is complicated and multidimensional, and as it has happened gradually, It is simplistic to think that the problem can be resolved by providing a simple, quick and effective solution. However, it is possible to take measures to solve the problem. Accordingly, in this article, we have presented the existing challenges for faculty members and health elites staying in Iran, and subsequently, the existing strategies to maintain this group in the country.

    Keywords: Emigration, Immigration, Health Policy, Health Workforce, Maintenance
  • Pages 224-225

    The comprehensive scientific map has explained Iran’s scientific perspective in 1404, with the aim of delineating the direction of science and technology system and its requirements. It seems that the strategic transformation in science and technology requires a serious revision of the structure and content of the comprehensive scientific map of the country. In this document, proposals of the Academy of Medical Sciences in this regard are presented.

    Keywords: Forecasting, Roadmap, Science, Technology
  • Pages 226-227

    The comprehensive scientific health map was compiled in response to the health needs of the society and with the aim of achieving the first position of the country in terms of health among the countries of the region. However, there are some criticisms regarding science, application and coherence of the content. Presenting strategic, content and process criticisms, the current document provides suggestions with emphasis on the overall revision of the document.

    Keywords: Health Planning, Health Policy, Health Promotion, Iran
  • Ehsan Sharifipour Pages 228-237
    Background

    The Supreme Leader's expectations from the youth in the field of science and research were expressed and the task for the policy makers was clarified in the statement of the second step of the Islamic revolution. The comprehensive scientific map of the country was approved about thirteen years ago, and its updating was emphasized in 2018, therefore, according to the scientific progress and the experiences of the country in the field of science and technology, it should be possible to formulate a new road map for the advancement of the country's science as soon as possible in full coordination with the statement of the second step.

    Methods

    By using qualitative content analysis method the recommendations of the Supreme Leader and top-level documents and scientific documents regarding scientific progress and the number of scientific articles in different fields were examined and challenges and solutions regarding the preparation of the country's scientific road map were presented.

    Results

    Although the scientific resurrection in recent years, the speed of scientific growth, and the achievement of world records are mentioned in the statement of the second step of the Islamic revolution, but historical backwardness and being behind the peaks have also been mentioned. In this statement, creation of the sources of knowledge, continuing scientific acceleration and scientific endeavor are strongly recommended.

    Discussion

    Considering the intense competition in scientific acceleration that has arisen in the world, our country should be able to realize the second step with a prudent scientific road map and in accordance with the statement. One of the most important scientific fields of the country is the field of health, in which its progress is rapidly emerging in the society. Therefore, the roadmap should have a schedule and measurable goals. Designing a ten-year map intelligently for this very important scientific field can promote the Islamic Republic of Iran as one of the great powers of the world in the near future.

    Keywords: Iran, Policy Making, Research, Development, Science, State
  • Hossein Hessari, AmirMohammed Arabi Daredor, Mohsen Shirazi, Mohtab Nosrati, Esmaeil Yazdi Pages 238-244
    Background

    The aim of present study was to design a systematic framework to estimate needed dental manpower in Iran based on treatment need index.

    Methods

    Initially, dt, mt, and DT, MT indices were extracted from the data of the last national survey in 2012 for all age groups, assuming a linear trend for dental caries in time intervals. Subsequently, medians for each age group were calculated and used. In next phase, according to data of 194 patients in Tehran School of Dentistry and another dental clinic, the detailed need for dental treatments based on dental caries and periodontal status indices were identified, and then classified. The total time needed for dental treatments were determined via a questionnaire completed by dental assistants of 120 dentists. Accordingly, a mathematical model suggested to calculate the number of dentists needed.

    Results

    It was assumed that all people have enough affordability for dental utilization, and dentist visits, simultaneously. Dental manpower needed to deliver dental services to all age groups, considering dentist’s ability through one year was calculated.

    Conclusion

    The method of determining dental manpower needed for Iran based on treatment needs, is applicable for maximum estimation of dentists.

    Keywords: Dentist, Iran, Manpower, Need
  • Pages 245-247

    In the last decade, traffic accidents have caused more than 170,000 deaths and about 5 million injuries, accounting for about 7% of gross domestic product (GDP). In addition to medical expenses and wasted useful life years of the Iranian population, the important issue is death and disability of active members of the community. Islamic Republic of Iran has failed effective and comprehensive management of this issue due to a number of reasons. The most important include: inefficiency of road policing (Road Safety Commission), weak inter-sectoral coordination, weakness of evidence-based planning and performance, and insufficient attention to socio-cultural aspects in prevention of traffic accidents.The Academy of Medical Sciences has prepared this policy brief with the help of experts, and requests this proposal be included in the agenda of the Board of ministers.

    Keywords: Prevention, Road Safety, Traffic Accidents
  • Mahnaz Amirpour* Pages 248-255
    Background

    Paying attention to emotions of individuals and their functional status in the acute situation of COVID-19 pandemic is of utmost importance. Useful measures can be undertaken to reduce the consequences of this novel disease. Specifically, the all-round cooperation of the public is necessary in order to lower incidence of morbidities. The aim of the present study is to examine the emotional and functional status of the public in confronting COVID-19.

    Methods

    The present study was a correlational study and the study population was selected from families living in Mashhad in summer of 2021. A researcher-made questionnaire was used and items were dimensioned using factor analysis technique.

    Results

    Levels of anxiety and worry in most participants were high; i.e., between 15 and 60% were worried, anxious and confused. On the other hand, those who have strong negative feelings about the corona outbreak, also follow health protocols to deal with it. In addition, the hypotheses presented in the study were confirmed using the univariate chi-square technique.

    Conclusion

    The results showed that the mean scores of emotions were lower than the mean scores of performances, i.e., emotions scored lower than performance. In general, the sample showed strong negative feelings towards the spread of this epidemic in the society, while the performance of people with such feelings is also strong. However, the role of people whose feelings have not changed much or not at all should not be overlooked, as it can quickly spread in society and become a threat.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, Emotions, Pandemics, Task Performance, Analysis
  • Maryam Amini*, Majid Hajifaraji, Mohadese Borazjani, Babak Eshrati Pages 256-264
    Background

    The present study aimed to evaluate the lived experiences of patients with COVID-19, whether hospitalized or quarantined at home, their caregivers and treatment staff involved in the care and treatment of the patients with COVID-19 between 2020 to 2021 in Tehran.

    Methods

    This was a descriptive phenomenology study. A questionnaire guide was designed and piloted to be used for in-depth interviews. Interviews were conducted by telephone. All interviews were recorded and were coded based on the objectives of the study after completion. The report collected from all interviews was categorized according to key themes and sub-themes. In the end, similar themes were grouped together and eventually the main themes emerged.

    Results

    Individual interviews were conducted with 14 patients, six medical staff (nurses and physicians) and three caregivers of the patients. The mean age of patients was 40.1±14. Ten main themes were identified for the patient group, five for the treatment staff and eight for the caregivers. Fear of spreading the disease to others and the experience of loneliness and being away from family was the biggest concern of the patients. The findings indicated lack of adequate and specific food services for patients with COVID-19 in the hospitals. In general, patients quarantined at home experienced more favorable conditions during the treatment period compared with hospitalized patients. Some of the participants complained about mistreatment of some members of the medical staff and the public regarding their illness. The economic burden imposed on the patients was another mentioned problem. Psychological and emotional support was the greatest expectation of patients with COVID-19 from those around them. They also called for community members to adhere to the protocols and help break the virus transmission chain.

    Conclusion

    The results of this study contain valuable points that can be used for future policy-making and will certainly be an aid for those in charge to provide effective and efficient services.

    Keywords: COVID-19, Health Policy, Phenomenology, Survivors
  • Mohamadjavad Roodgar* Pages 265-273
    Background

    Spiritual health is the most fundamental existential need in the system of creation (from birth to death) and legislation (from the initial to the final evolution) of human beings. It has direct and indirect frequencies, as well as corresponding, inclusion and implied implications in the Quran, the tradition, and revealed teachings. Thus, Quranic verses, hadiths and supplications, and the Fourteen Impeccable’s biography and lifestyle are rich sources in researching and clarifying the Spiritual conduct (sulūki) foundations of spiritual health, which have special importance, necessity and sensitivity.

    Methods

    According to the identity of spiritual conduct and the esoteric nature of spiritual health, this research has endeavored to describe the foundations of spiritual health via a rational method (argumentative explanation of spiritual conduct teachings) and narration (referring to Quran and the traditions, inferences from religious texts, and obtaining revelation teachings).

    Results

    The most important findings of the present article include the following: a) the rational soul is the basis of movement and transformation and all-round transformation of the essential truth of human existence (ontological and anthropological foundations), and mental and heart health (healthy reason and heart), with the ability to know and be the generator of inspiration knowledge (epistemological foundations). It is the infrastructure, equability of  temperament, the ruling spirit and the dominate discourse on spiritual health, which is objectified by the real closeness to God and the manifestation of the Divine Names and Divine Attributes (teleological foundations). b) Expressing, explaining and proving that spiritual health is the foundation for psychic and social health and then a preparation for emotional, cognitive health and health in aspects and other differences can be its implied result.

    Conclusion

    Spiritual health, is the infrastructure of health in other areas of human existence (physical, psychological, and social), and on the other hand, it is in the relationship and continuous interaction with these areas, because spiritual wayfaring (sulūk) and health have an all-round connection and interaction and a dialectical relationship. Spiritual health is the cause of Introversive sulūk and the esoteric course and spiritual wayfaring is also the complete cause of spiritual health, which will have various foundations.

    Keywords: Mental Health, Spiritual Health, Temperament
  • Seyedeh Zahra Nahardani*, Sohaila Hosseini Sadr Pages 274-280
    Background

    Spiritual health is one of the four dimensions of human health, which is known as Islamic spiritual health in Iran according to the culture and social context. In order to include this concept in the medical education system, discussions must be interpreted in different contexts. The purpose of this study is to conceptualize Islamic spiritual health in medical education.

    Methods

    This phenomenological study used a descriptive method. Via examining the theoretical basis and existing literature, the researcher endeavored to conceptualize, clearly describe and identify Islamic spiritual health in the context of Iranian medical education as a neglected or emerging phenomenon. Purpose-based sampling was used and relevant texts were selected from the available sample.

    Results

    Islamic spiritual health is of remarkable significance in Iranian medical education literature. This concept should be practical and real, wide and focused, and transferable in medical education. Spiritual health should be distinguishable from other areas of health, and user-friendly, and be scientific-based and related to health and well-being.

    Conclusion

    Without conceptualization of Islamic spiritual health in medical education, spiritual health education programs in the health and medical system are considered uncontrollable informal learning spaces. Islamic spiritual health should be clearly conceptualized in the medical education system through experiential learning environments, so that a medical education system based on Islamic spiritual health is formed.

    Keywords: Discourse, Medical Education, Spiritual Health
  • Narges Tabrizchi* Pages 281-291
    Background

    The family physician program is designed to promote health equity and provide comprehensive and continuous health services for all ages. However, the implementation faced many challenges and problems in different parts. This study investigates the status of family physician program and analyzes its aspects in the Eastern Mediterranean countries, especially in Iran.

    Methods

    This study is systematic review. English and Persian databases such as Google scholar, Pubmed, EBSCo, SID, Magiran, were searched with related keywords in the timeframe of 2016 to 2022. Content analysis of 63 articles was performed and results were categorized in five areas of governance and regulation, training program, financing, quality assurance of services, and community empowerment.

    Results

    Analyzing previous studies revealed 23 sub-domains in five main 5 areas: Management factors, electronic files, recruitment and retention of human resources, referral system, assessment and evaluation, educational system, content  of education, educational  method, training place, retraining, communication skills, financing, payment to doctors, insurance system, access to services , evaluation for service quality, proper communication with clients, satisfaction of service providers, satisfaction of service recipients, culture building, public education and awareness, modification of social attitude and community participation.

    Discussion

    There are challenges and problems in each of the major areas and sub-domains, which can be adjusted and modified with evidence-based policy making and planning. This way, it could be expected that the family medicine program be expanded and institutionalized in the society.

    Keywords: Delivery of Health Care, Family Physicians, Health Services, Iran
  • Azam Kamali, Khalil Ali Mohammad Zadeh*, Seyed Shahabedin Sadr, Ahmad Fayaz Bakhsh, Shahram Tofighi, Alireza Olyaee Manesh, Abolghasem Pourreza, Narges Tabrizchi Pages 292-301
    Background

    One of the important goals in health policy is to ensure equity in health. Equity in health means absence of systematic and potentially remediable differences in one or more aspects of health in a population and economic, social, demographic and geographic subgroups.

    Methods

    This study was conducted by reviewing available scientific literature and texts and examining articles, theses, reports and resources available in internal and external databases and the conference held by the Academy of Medical Sciences by using relevant

    Results

      Analysis of the studies showed that the progress of the index of the policies of the health sector has not been able to create a significant change in the direction of improving equity. Discrimination in service coverage, gender discrimination, access to services in remote areas and lack of health services in low-income groups still exist despite the 40-year achievements of the revolution and emphasis on this issue in the first to fifth development programs. Although the transformation plan was able to reduce costs of inpatient services, the costs of justice in financial participation and the index of health costs of the poor is high.

    Conclusion

    Recurring budget deficit in the health sector shows the instability of the financial resources of this sector. The inconsistencies between the Ministry of Health and Medical Education and the Ministry of Economy and Welfare are effective in not achieving justice in health.One of the approaches to improve indicators and control costs in all societies, whether rich or poor, is management of limited health resources. According to the law of the fifth development plan, full implementation of the family physician program, the referral system, and expansion of insurance coverage can help improve equity in health and reduce costs for the public.

    Keywords: Health Equity, Health Equity Standards, Iran Health System
  • Hasan Ashrafi-Rizi, Leila Shahrzadi* Pages 302-304

    Creating and developing the infrastructure for timely access to high-quality health information, for all people in accordance with their needs and without discrimination, is the responsibility of of policy-makers and decision-makers in the country. Despite all efforts, there are still inequalities in the provision of health information services between cities and villages, some of which include inequality in health centers, inequality in educational centers, inequality in information technology, inequality in access to information resources, inequality in libraries, inequality in availability of health information professionals. Efforts to address these inequalities will lead to more equitable access to health services, and improve public health.

    Keywords: Healthcare Disparities, Health Information Management, Health Information Systems, Rural Population, Urban Population
  • Farhad Nosrati Nejad, Hojjat Sharifi* Pages 307-314
    Background

    Since the concept of social health is used by scientific community and policymakers, this research has endeavored to demonstrate the meaning of social health in Iranian studies.

    Methods

    This study is a systematic review of all articles published in the SID database up to February 2019 using the PRISM guideline (PRISM). After an initial screening, articles were analyzed according to methodological features, theoretical bases and scientific field of study.

    Results

    Both social sciences and health researchers studied social health. Only 17.5% of articles are descriptive studies. 43.57% of the articles did not define social health or there was no consistency between their definition of social health and what was measured. Theoretically, more than 55% was based on Keyes's theory. Conceptually, social health was defied in different ways and social health and social well-being were used interchangeably.

    Conclusion

    In general, there is no acceptable consensus about the concept of social health in social health studies in Iran. Moreover, due to the method of sampling and the statistical population of the studies, this study cannot present a picture of the social health situation in Iran.

    Keywords: Iran, Social Determinants of Health, Social Welfare, Systematic Reviews
  • Abdolreza Mahmoudi*, Faride Ensafdaran, Hashem Kakaieh Pages 315-322
    Background

    The aim of this study was to investigate the direct and indirect effects of satisfying basic psychological needs on the identity crisis of students of Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study is a correlational study. The statistical population of the study includes all students of Shiraz University of Medical Sciences. Due to the prevailing conditions in the community and the corona pandemic, 300 members of the community were selected as the research sample by available sampling method. Data were collected using standard questionnaires that evaluated satisfaction of basic psychological needs, dysfunctional attitudes, and identity crisis and were analyzed by structural equation analysis using SPSS and Amos software.

    Results

    The results showed that the proposed model has a good fit. Based on the results of structural equation analysis, satisfaction of basic psychological needs, affects the identity crisis both directly and indirectly via dysfunctional attitudes.

    Conclusion

    The results of this research demonstrated the importance of satisfaction of basic psychological needs on identity crisis in students of Shiraz University of Medical Sciences.

    Keywords: Cognitive Dysfunction, Cognitive Psychology, Needs Assessment, Identity Crisis
  • Neda Ghanbarinezhad Naseri*, Vahid Kazemizadeh Pages 323-331
    Background

    Urban green space planning has a special comprehensiveness. There are few fields of science that are so interrelated to different scientific disciplines. The purpose of this study is to express the relationship between urban green space design and planning with sports, health and community welfare, and to emphasize the benefits of green space sports and the basic principles that should be considered by designers.

    Methods

    The electronic search strategy to extract data on research background was created by the authors and performed using research databases such as Scopus, Web of Science, PubMed and Google Scholar. The search terms "green space", "sport" and "health" and their types were queried and the obtained articles were classified.

    Results

    A city with interconnected green spaces that provides safe opportunities for urban residents to be active and exercise, as well as improve stress, recreation and social contact, will have healthier citizens. In such a city, there would be less demand for health services, a stronger economy will develop, and it would probably be more resistant to extreme environmental events such as heat waves and heavy rainfall.

    Conclusion

    Outdoor sports increase physical health, mental health and well-being, active citizenship, reduce crime and anti-social behaviors, etc. Therefore, in designing urban spaces, it is necessary to endeavor to design the spaces and related elements in a way that causes desirable behaviors and prevents undesirable behaviors. This can be achieved using the available tools and means of urban design and applying useful and effective techniques.

    Keywords: Exercise, Public Health, Urban landscape architecture
  • Fateme Hami Kargar*, Mohsen Niazi, Zahra Sadegi Arani Pages 332-340
    Background

    The issue of body management and the extreme view towards it is common in the country, and has adverse effects on health. Therefore, the present study aimed to identify the main indicators and factors affecting women's body management and to provide a structural and interpretive model for a comprehensive and priority view of the problem.

    Methods

    Initially, the factors affecting women's body management were identified by reviewing research on the topic. Subsequently, a self-interaction matrix with structural and interpretive modeling method was used via purposeful sampling of experts and using a questionnaire. In the next stage,  the level order of the factors was determined by examining the relationships between the factors affecting women’s body management. Finally, using Mick Mac analysis, the type of variables was determined based on penetration power and degree of dependence.

    Results

    Based on the findings of this study, the variables of media and economic capital with high influence and low dependence are the key independent variables in women's body management. Cultural capital, social capital, reference groups, social acceptance, social pressure, religiosity education, negative body image and body dissatisfaction are also related variables that have both high influence and high dependence on other variables. The variables of opposite sex attraction, self-confidence and consumerism were identified as dependent variables. These variables have high dependence and low penetration power and strongly affect women's body management under the influence of changes in other variables.

    Conclusion

    Considering the importance of body management measures on women's health, identifying the factors and their leveling can be of significance in health policy.

    Keywords: Human Body, Women, MicMac, Women's Health
  • Mohammad Hosseini Moghadam, Hassan Bashiri* Pages 341-350
    Background

    The increase in the complexity of issues and technological advances has led to expansion and development of interdisciplinary fields to accurately understand the changes and learn how to face them. The Health system has basically become a complex system and it will not be possible to understand this field by merely relying on medical sciences. The main objective of this research is to design the desired model for interdisciplinary developments in medical sciences in Iran. To answer this question, the actors and factors shaping the development of interdisciplinary fields were investigated. What are the factors shaping the situation of interdisciplinary use in Iran's medical sciences? How is the structural-interpretive analysis of these factors based on their influence on each other?

    Methods

    The methods that were used to conduct this study included: an expert panel to collect, prioritize and validate factors affecting the future development of interdisciplinary fields in medical sciences; structural-interpretive analysis using MicMac and Mactor software to identify the role of actors in interdisciplinary studies.

    Results

    Development of interdisciplinary studies requires support of policy-making institutions as guides and facilitators through establishment of facilitating laws, development of interdisciplinary education and research cores, and development of interdisciplinary modular programs.

    Conclusion

    The factor "requiring transfer to third generation universities" has the most impact and the factor "revision of human resources recruitment policies" is the most affected. Third-generation university is a factor that can provide substantial ground for development of interdisciplinary studies and influeces other factors and interdisciplinary knowledge. The development of interdisciplinary fields should become the dominant discourse of the university in such a way that it is codified in the form of policies and strategic programs of higher medical education.

    Keywords: Interdisciplinary Studies, Medical Sciences, Structural-Interpretive Analysis
  • HamidReza Arasteh*, Majid Reza Ketabdar, Bijan Abdollahi, Hasan Reza Zainabadi Pages 351-359
    Background

     Accountability is regarded as one of the necessities performance measurement, evaluation, and providing an effective and serving democratic system. Universities were accused of being ineffective in responding to the labor market after the 1990s unemployment wave, particularly among highly-educated individuals. Various dimensions of this issue should be investigated in order to identify and define the problem. This research aimed to offer a conceptual framework for universities' responses to the market.

    Methods

     This study is a qualitative investigation built on an interpretative paradigm that employs thematic research to evaluate information. The data were collected through a semi-structured interview with 15 higher education experts, and sampling was performed according to the chain sampling and criteria-based method.

    Results

     There are four dimensions consisting of 17 components, which include: 1) policy-making, structural, and managerial dimension (8 components); 2) educational, skill, and research aspects (5 components); 3) cultural dimension (2 components); and 4) laws and regulations dimension (2 components).

    Conclusion

     Policymakers, particularly higher education planners, should pay special attention to the components of this research to reduce the gap between current and desired situation. The status should be improved in terms of responding to the labor market needs, mainly by reducing unemployment and increasing satisfaction of graduates, building trust between university and the labor market, and increasing university popularity in this regard. The main components are as follows: interaction of universities with the labor market, providing curriculums and offering practical and skill training based on the labor market conditions, paying more attention to designation of university managers who are responsive to the labor market, providing demand-oriented courses and student admission, providing statistics on the state of the labor market, the number of students, and graduates, confronting credentialism and educational inflation, amending the labor market laws and regulations for the recruitment and promotion of faculty members.

    Keywords: Labor Market, Social Responsibility, Universities
  • Zeinab Zavari*, Esmaeil Mazroui Nasrabadi, Zahra Sadeqi Arani Pages 360-364
    Background

    Supply chain collaboration is critical to coping with disruptions. The importance of this issue in the medical tourism supply chain has been highlighted with the outbreak of the novel coronavirus disease (COVID-19). So far, no research has been performed to investigate this issue in the medical tourism supply chain. Therefore, this research has been conducted with the aim of filling this research gap.

    Methods

    The statistical population of the research is experts in the medical tourism industry. Judgmental and snowball sampling method is used and sample size are determined based on theoretical saturation equal to 26. In-depth interviews were conducted to collect data and Grounded theory was used to analyze them.

    Results

    According to the research results, 111 concepts were identified, and classified into 26 categories and five main axes.

    Conclusion

    In order to improve collaboration in the medical tourism supply chain, solutions such as proper management of human resources, improvement of financing methods, management of behavioral issues, management of hardware facilities, supply chain management, appropriate strategic planning and compensation system throughout the chain is recommended.

    Keywords: Collaboration, Hospitals, Medical Tourism
  • Mehrdad Hamidi* Pages 365-366