فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 68 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد رهدار، محمدصابر صادقی* صفحات 7-24

    مسیله حفظ و استمرار جوامع شیعی همواره به عنوان یک دغدغه نزد ایمه علیهم السلام و زعمای شیعه مطرح بوده است؛ پژوهش حاضر با هدف کشف «راهبردهای فقه سیاسی برای حفظ و استمرار جوامع شیعی» از دیدگاه امام خمینی ره به روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای، پژوهشی نو به شمار می آید؛ الگوی حکومت مستنبط از منهج فقهی امام خمینی ره که برآمده از تجربه عملی و تراث علمی جامعه شیعه در طول قرون متمادی بوده است، به الگویی جهت حفظ و استمرار جامعه شیعه بدل شد؛ ایشان در سایه ضرورت تشکیل حکومت اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه به عنوان کلان ایده محافظت کننده و استمرار بخش جامعه شیعه به طراحی راهبردهای متنوعی از جمله قیام برای تشکیل حکومت دینی، تحول در اجتهاد، تقنین هویت و نظام سازی روی آوردند و الگوی الهام بخش برای حفظ و استمرار دیگر جوامع شیعی را معرفی نمودند.

    کلیدواژگان: امام خمینی، راهبرد، فقه سیاسی، جامعه شیعه، حفظ و استمرار
  • محمدرضا ملایی* صفحات 25-43

    یک اندیشه سیاسی برای دوام آوردن در عالم اندیشه ها، باید مانا و پویا باشد؛ مانایی و پویایی یک اندیشه سیاسی در صورتی محقق می شود که علاوه بر لحاظ سه لایه ی وجودی انسان در مقام تکوین، در فضای گفتمانی هم بتواند نظریه های رقیب را به چالش بکشد و این امر میسور نیست مگر اینکه در مقام تکوین، جامعیت داشته باشد. برای اثبات این فرضیه، از تحلیل اندیشه سیاسی در دو مقام ثبوت - بر اساس الگوی انسان شناسی حکمت متعالیه - و مقام اثبات - بر اساس روش تحلیل گفتمان - استفاده می کنیم و این الگو، بر اندیشه امام خمینی قابل تطبیق است. در انتها خواهیم دید بر خلاف مدعی زوال، اندیشه سیاسی شیعه با فرآیند تکاملی مواجه بوده و این تکامل در اندیشه سیاسی امام خمینی به بلوغ می رسد و پا به عرصه عمل و مدیریت جامعه می گذارد.

    کلیدواژگان: زوال اندیشه سیاسی، مانایی و پویایی اندیشه سیاسی، اندیشه سیاسی امام خمینی، اندیشه سیاسی
  • سید حمید حسینی*، محمد کفاش، منصور میراحمدی صفحات 45-64

    دو مقوله سنت و تجدد از جمله مسایلی هستند که در نظام فکری اندیشمندان برای طراحی قالب حکومتی در دوران معاصر چالش اساسی ایجاد کرده است. امام خمینی (ره) به عنوان تولیدگر نظامی جدید و همچنین روشنفکرانی از جمله مهندس بازرگان  داعیه دار تحلیل و تفسیر این دو مفهوم بوده اند . این پژوهش با روش مقایسه ای بین اندیشه دو جریان مذکور به این سوال پاسخ می دهد که سنت و تجدد در اندیشه امام خمینی و روشنفکران ملی مذهبی از چه نوع ترابطی برخوردار بوده است ؟ یافته های به دست آمده براساس داده ها؛ حاکی از آن است که نسبت سنت و مدرنیته در اندیشه سیاسی امام خمینی ره  بهره برداری از دومفهوم  با نگرشی انتقادی به مدرنیته و در مقابل گروه دیگر چون مهدی بازرگان سعی در بهره گیری از اسلام در اثبات ماهیت مدرنیته, با اصالت دادن به مبانی و مفاهیم تجددخواهی  بوده است.

    کلیدواژگان: سنت، تجدد، امام خمینی، روشنفکران، ملی مذهبی
  • سید ابراهیم معصومی*، محسن عسکری جهقی صفحات 65-88

    بعد از جدایی آذربایجان از ایران و قرار گرفتن آن تحت حکومت تزاری و کمونیست ها، مسیحیت و کمونیستی بر انسان آذری تاثیر گذاشت و این اثر گذاری خود را بعد از استقلال دهه 90 نشان داد لذا این کشور در نوع و سطح تعاملات خود با  ایران فضای سردی را پی گرفت حال مهم ترین مسیله در این میان، ارایه راهکارهای مناسب برای ایجاد همگرایی بین دو کشور می باشد از این رو مقاله حاضر با بهره گیری از چارچوب نظری سامانه تابع اشپیگل و با روش کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختارمند و تحلیل عوامل همگرایی بین دو کشور، راهکارهایی را برای همگرایی در روابط علمی بین آن دو ارایه نماید و درنهایت راهکارها حوزه علمی مانند: همکاری در دانشگاه و مراکز علمی، همکاری در حوزه مجازی و سایبری، همکاری در بخش آموزش فنی حرفه ای و همکاری در تربیت طلاب و دانشجویان علوم دینی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: راهکار، همگرا، پیوندهای علمی، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان
  • نجف لک زایی، رضا لک زایی*، مهدی امیدی، حسین ارجینی صفحات 89-110

    قدرت از مباحث کلیدی علوم سیاسی است و غایات قدرت، متمایز کننده جهت‏‎ها و رویکردهای قدرت از یکدیگر است. قرآن نیز نسخه شفا بخش دردهای بشریت برای همیشه تاریخ است. غایات قدرت سیاسی از منظر قرآن کریم مسیله مقاله حاضر است. روش مقاله تحلیلی - استنباطی و چارچوب نظری هم ترکیبی از انسان‏شناسی امام خمینی و ارکان نظام سیاسی فارابی است. یافته تحقیق حکایت از آن دارد که غایت قدرت متعالی، دارای ابعاد دنیوی و اخروی، مادی و معنوی، ظاهری و باطنی، فردی و خانوادگی و اجتماعی و بر محور عفت، شجاعت، حکمت و عدالت است که نشان دهنده جامعیت آن است. غایات قدرت متدانی در سه سطح تک بعدی، دو بعدی و سه بعدی دسته بندی می‏شوند که دارای وضعیت ساده، پیچیده و بسیار پیچیده و منحصر در امور مادی می‏باشند. نوآوری مقاله حاضر علاوه بر استفاده از چارچوب نظری بومی و اسلامی، طبقه بندی اهداف قدرت متعالی و متدانی بر اساس انواع هشت گانه انسان می‏باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام خمینی، غایات قدرت سیاسی، قدرت متعالی، قدرت متدانی
  • جهانبخش مرادی*، یوسف یعقوبی منفرد صفحات 111-130

    پس از پایان جنگ سرد، آمریکا بیش ترین نفوذ را به عنوان یک قدرت بزرگ در خاورمیانه پیدا کرده است و به این جهت راهبردهای مختلفی را برای برتری بر دیگر قدرت های رقیب منطقه ای و فرامنطقه ای و از جمله ایران استفاده کرده است. بر این پایه، پرسش اصلی مقاله آن است که پس از خروج آمریکا از برجام؛ این کشور، چه راهبردهای سیاسی و امنیتی ای را برای حفظ منافع خود و امنیت در خاورمیانه اتخاذ کرده است؟ روش تحقیق مقاله، روش توصیفی و تحلیلی است و هدف مقاله آن است که با بررسی رفتار و اقدامات امریکا، راهبردهای امنیتی آمریکا در منطقه را مشخص نماید. نتیجه کلی مقاله هم نشان می دهد که آمریکا، پس خروج از برجام، راهبردهای تهاجمی و مقابله جویانه در زمینه ی امنیتی در خاورمیانه اتخاذ کرده است تا منافع خود و امنیت در منطقه را تامین کند که این امر به افزایش تنش در منطقه دامن زده است.

    کلیدواژگان: استراتژی، خاورمیانه، ایران، آمریکا، برجام، امنیت
  • محمدعلی احمدیان*، مهدی جاودانی مقدم صفحات 131-154

    «انزوای استراتژیک»، یکی از مهمترین چالش های دکترین امنیتی رژیم صهیونیستی از ابتدای تاسیس این رژیم تا کنون بوده است. در این راستا، اسراییل با تدوین استراتژی ایتلاف با قدرت های بزرگ و اتحاد پیرامونی، درصدد دستیابی به متحدان منطقه ای و جهانی به منظور حفظ بقای خود است. این مساله در دو دهه اخیر با تمرکز بر کشورهای عربی خلیج فارس از جمله امارات متحده عربی پیگیری شده و در سال 2020 در قالب «توافق ابراهیم» عملیاتی شده است. این مقاله به این سوال اصلی می پردازد که سیاست خارجی رژیم صهیونیستی در قبال امارات متحده عربی چگونه بوده و روابط آنان چه تاثیراتی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی-تبیینی صورت گرفته نشان می دهد که سیاست خارجی اسراییل در قبال امارات با هدف ارتقای همکاری ها در همه سطوح و گسترش عمق استراتژیک در منطقه خلیج فارس، موازنه گری سخت و نرم علیه ایران، ناامن شدن محیط پیرامونی آن و بالتبع، کاهش ضریب امنیت ملی آن پیگیری می شود.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، رژیم صهیونیستی، امارات متحده عربی، جمهوری اسلامی ایران، امنیت ملی
  • احمد عزیزخانی* صفحات 155-174

    پژوهش پیش رو با تمرکز بر سیاست تحزب پهلوی دوم از سال 1336 تا 1357، در پی پاسخ به این پرسش است که محمدرضا پهلوی چرا و چگونه از ابزاری دموکراتیک چون حزب در راستای پیشبرد اهداف سیاسی خود بهره برده و در این زمینه به چه نتایجی نایل شده است؟ (سوال) یافته های پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیل گردآمده (روش) حاکی از آن است که پهلوی دوم با سیاست تحزب، از یک طرف در پی تربیت کادرهای مطیع و توسعه نظارت حزبی بر ارکان زندگی مردم و در نهایت توسعه توتالیتریسم برآمده و از طرف دیگر با مشارکت اجباری توده ها در صحنه سیاسی و همچنین نمایش دموکراتیک به دنبال تضمین مشروعیت حکومت بوده است. اما نتایج حاصل از این سیاست نه تنها به تقویت حکومت پهلوی نیانجامید بلکه به فروپاشی آن سرعت بخشید. (یافته ها)

    کلیدواژگان: حکومت پهلوی، احزاب سیاسی، تمامیت خواهی، مشروعیت سیاسی، محمد رضا پهلوی
|
  • Pages 7-24

    The issue of protection and duration of Shia communities has always been Imams and Shia leaders` concern. The current research, aiming to discover "strategies of political jurisprudence for the protection and duration of Shiite societies" from the perspective of Imam Khomeini through a descriptive-analytical method and library-based studies, is a new research. The model of government, having been derived from Imam Khomeini's jurisprudence and as an out-come of the practical experience and scientific heritage of the Shia community over many centuries, became a model for the protection and duration of the Shia community. In the shadow of the necessity of forming an Islamic government - based on the theory of faqih gaurdianship as the grand idea of ​​protection and continuity of the Shia society - they turned to designing various strategies, including uprising to form a religious government, transformation in ijtihad, identity legislation and system building, and gave an inspiring model for protection and duration of other Shia communities.

    Keywords: Imam Khomeini, strategy, political jurisprudence, Shia society, preservation, continuity
  • Pages 25-43

    To survive in the world of ideas, a political thought must be stable and dynamic; The stability and dynamism of a political thought would be actualized only in the case that, in addition to the three layers of human existence in terms of formation, it can also challenge competing theories in the space of discourse, and this is not possible unless it is comprehensive in terms of formation. To prove this hypothesis, we use the analysis of political thought in two positions of thubut- on the anthropological model of transcendental wisdom - and ithbat - based on the discourse analysis method - and this model can be applied to Imam Khomeini's thought. In the end, we will see that contrary to the claimant of decline, Shiite political thought has experienced an evolutionary process, and this evolution reaches maturity in Imam Khomeini's political thought and enters the field of action and management of society.

    Keywords: The Decline of Political Thought, the Dynamism of Political Thought, Imam Khomeini's Political Thought, Political Thought
  • Pages 45-64

    Ttradition and modernity are among the issues that have created a fundamental challenge in the mental system of thinkers to design a form of government in the contemporary era. Imam Khomeini (r) as the founder of a new system, as well as intellectuals such as Mahdi Bazargan, the engineer, have claimed to analyze and interpret these two concepts. This research tries to answer the question: what kind of connection may be found between tradition and modernity in the thought of Imam Khomeini and national religious intellectuals? The study was performed through a comparative method. Findings indicates that the relationship between tradition and modernity in Imam Khomeini's political thought is the use of two concepts with a critical attitude towards modernity, in contrast to those such as Mahdi Bazargan, who tried to use Islam to prove the nature of modernity, by giving authenticity to the foundations and concepts of modernism.

    Keywords: Tradition, Modernity, Imam Khomeini, Intellectuals, Religious National
  • Pages 65-88

    After the separation of Azerbaijan from Iran and its coming under the tsarist and communist rule, Christianity and communism influenced the Azeri people; this influence showed itself after the independence of the 90s. This country, therefore, weakened the type and level of its interactions with Iran. The most important issue among these is to provide suitable solutions to create convergence between the two countries. So this article, using the theoretical framework of Spiegel's functional system and librarian method and semi-structured interviews and analyzing the factors of convergence between the two countries, tries to provide solutions for the convergence of scientific relations between them, and finally some solutions such as cooperation in universities and scientific centers, in the virtual and cyber field, in the field of technical and professional education, and in the education of students and science students have been offered.

    Keywords: Solution, Convergent, Scientific Links, Islamic Republic of Iran, Republic of Azerbaijan
  • Pages 89-110

    Power is one of the key topics of political sciences and the ends of power distinguish the directions and approaches of power from each other. The Qur'an is also a healing prescription for the pains of humanity forever in history. The goals of political power from the perspective of the Holy Quran is the issue of this article. The method of analytical-inferential article and theoretical framework is a combination of Imam Khomeini's anthropology and the pillars of Farabi's political system. The findings of the research indicate that the goal of the transcendent power has worldly and otherworldly, material and spiritual, external and internal, individual, family and social dimensions and is based on chastity, courage, wisdom and justice, which shows its comprehensiveness. The goals of the non-transcendent power are categorized in three levels: one-dimensional, two-dimensional, and three-dimensional, which have simple, complex, and very complex situations and are exclusive to material affairs. The innovation of this article, in addition to the use of the native and Islamic theoretical framework, is the classification of the goals of transcendental and learned power based on the eight types of human beings.

    Keywords: The Holy Qur'an, Imam Khomeini, the Ends of Political Power, Transcendental Power, Non-Transcendent Power
  • Pages 111-130

    After the end of the Cold War, the United States has gained the most influence as a great power in the Middle East, and for this reason, it has used various strategies for superiority over other regional and extra-regional rival powers, including Iran. Based on this, the main question of the article is that after the withdrawal of the United States from the JCPOA, What political and security strategies has this country adopted to protect its interests and security in the Middle East? The research method of the article is a descriptive and analytical method, and the purpose of the article is to determine America's security strategies in the region by examining America's behavior and actions. The general result of the article also shows that the US, after withdrawing from the JCPOA, has adopted aggressive and confrontational strategies in the field of security in the Middle East in order to ensure its interests and security in the region, which has fueled the increase of tension in the region.

    Keywords: Strategy, Middle East, Iran, America, JCPOA, Security
  • Pages 131-154

    "Strategic isolation" has been one of the most important challenges of the security doctrine of the Zionist regime since the establishment of this regime until now. In this regard, Israel is trying to achieve regional and global allies by formulating a strategy of alliance with great powers and peripheral alliance in order to maintain its survival. This issue has been pursued in the last two decades, focusing on the Arab countries of the Persian Gulf, including the United Arab Emirates, and has been operationalized in 2020 in the form of the "Ibrahim Agreement". This article deals with the main question of what was the foreign policy of the Zionist regime towards the United Arab Emirates and what effects do their relations have on the national security of the Islamic Republic of Iran? The findings of this research, which was carried out in a descriptive-explanatory way, show that Israel's foreign policy towards the UAE aims to promote cooperation at all levels and expand the strategic depth in the Persian Gulf region, balancing hard and soft against Iran, the insecurity of its surrounding environment and, consequently, the reduction of its national security factor are being followed.

    Keywords: Foreign Policy, Israel, United Arab Emirates, Islamic Republic of Iran, National Security
  • Pages 155-174

    The present research, focusing on the politics of the second Pahlavi party line from 1336 to 1357, seeks to answer the question: why and how did Mohammad Reza Pahlavi followed party line as a democratic tool for advancing his political goals and what results did he achieve in this regard? The findings of the research, which were collected in a descriptive-analytical way (method), indicate that the second Pahlavi with party politics, on the one hand, followed the training of obedient cadres and the development of party supervision over the pillars of people's lives, and finally the development of totalitarianism. And, on the other hand, with the forced participation of the masses in the political scene as well as the democratic show, it has sought to guarantee the legitimacy of the government. But the results of this policy not only did not strengthen the Pahlavi government, but accelerated its collapse.

    Keywords: Pahlavi government, political parties, totalitarian, political legitimacy, Mohammad Reza Pahlavi