فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و پنجم شماره 4 (مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • انیس کریمی، صمد اکبرزاده، علی موحد، هاجر جابری* صفحات 285-296
    زمینه

    اسپیرولینا پلاتنسیس یک ریزجلبک رشته ای و فتوسنتزکننده است که حاوی 25 نوع ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات زیست فعال مانند فلاونوییدها و پلی فنل ها می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس است.

    مواد و روش ها

    میزان غلظت ترکیبات پلی فنلی، فلانوییدی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی اسپیرولینا، به ترتیب با روش فولین سیوکالتو، کلرید آلومینیوم و کاپراک اندازه گیری شد. سمیت سلولی عصاره بر سلول های سرطان کولورکتال HCT116 و SW742 با استفاده از روش MTT تعیین گردید. سلول ها به مدت 24، 48 و 72 ساعت با غلظت های مختلف عصاره اتانولی اسپیرولینا (1000-0 میکروگرم بر میلی لیتر) تیمار شدند.

    یافته ها

    فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس، 6/63±53/7 میلی گرم اسید آسکوربیک بر گرم عصاره خشک بوده و دارای سطح بالایی از ترکیبات پلی فنلی و فلاونویید می باشد. کاهش زنده مانی وابسته به دوز و زمان در سلول های HCT116 و SW742 پس از قرار گرفتن در معرض عصاره مشاهده شد. بعد از تیمار 72 ساعته، میزان IC50 برای رده سلول های HCT116 و SW742 به ترتیب 0/33±14/97 و 26/52±13/1 میکروگرم بر میلی لیتر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی اسپیرولینا به طور چشمگیری باعث کاهش زنده مانی سلول های سرطان کولورکتال شد. بنابراین این عصاره می تواند کاندیدی جهت تولید مواد ضدسرطان باشد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، سرطان کولورکتال، عصاره اتانولی، آنتی اکسیدانت، سمیت سلولی
  • حمیده دهقانی، مرضیه راشدی نیا، غلامحسین محبی*، امیر وزیری زاده، عمار مریم آبادی، علیرضا برمک صفحات 297-325
    زمینه

    ستاره های شکننده، علاوه بر دفاع فیزیکی، قادر به تولید توکسین های شناخته شده ای می باشند که مسیول فعالیت های بیولوژیکی مختلف آن ها است. با توجه به فراوانی این زیست مندان دریایی در آب های ساحلی خلیج فارس و با علم به اثرات بیولوژیک متعدد آن ها، این مطالعه با هدف شناسایی متابولیت های ثانویه و ارزیابی فعالیت های in vitro و in silico آنتی کولین استرازی زهر خام اکینودرم اوفیوکوما اریناسیوس خلیج فارس انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، پس از لیوفیلیزاسیون نمونه ستاره شکننده، آزمون های LD50، فعالیت های مهارکنندگی کولین استرازی، شناسایی متابولیت های ثانویه و ارزیابی درون رایانه ای آن ها به ترتیب با روش های اسپیرمن-کاربر، اسپکتروسکوپی المن، کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) و روش محاسباتی داکینگ انجام گردیدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، میزان LD50 نمونه 0.13±6.04 میلی گرم بر کیلوگرم بود. مقادیر IC50 مربوط به آنزیم استیل کولین استراز و بوتیریل کولین استراز آن ها به ترتیب 0.055±37/925 و نیز 0/02±5/388 میکروگرم بر میلی لیتر در مقایسه با استاندارد گالانتامین به دست آمدند. آنالیز GC-MS نمونه تعداد 25 ترکیب شیمیایی زیست فعال با ساختارهای مختلف نظیر آلکالوییدها، ترپن ها و استروییدها را نشان داد. نتایج محاسباتی ترکیبات نیز، نتایج تجربی را تایید نمودند. از این میان، ترکیب آلکالوییدی BS4 دارای بیشترین تمایل برای هر دو آنزیم بود.

    نتیجه گیری

    از نظر قدرت سمیت، نمونه زهر خام ستاره شکننده در گروه "خیلی سمی" قرار گرفت. آنالیز کروماتوگرافی گازی زهر خام، متابولیت های زیست فعال ثانویه متعددی با ساختارهای شیمیایی متفاوتی را نشان داد. نتایج تجربی و محاسباتی، روی فعالیت آنزیم های کولین استرازی نمونه نشان داد که زهر، به عنوان مهارکننده قابل ملاحظه آنزیم ها عمل می نماید. مطالعات بیشتری برای تعیین اینکه آیا ترکیب BS4 می تواند کاندیدای درمان بیماری آلزایمر باشد، مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اکینودرم، آنتی کولین استراز، اوفیوکوما اریناسئوس، ستاره شکننده، متابولیت ثانویه، ونوم
  • رضا طاهرخانی، محمدرضا فرزانه، سکینه طاهرخانی، اعظم امینی، فائزه کشتکار، مریم آقاسی پور، آرزو بدری، زهرا عنایی، فاطمه فرشادپور* صفحات 326-339
    زمینه

    سرطان مثانه ششمین سرطان شایع در مردان و دهمین نوع سرطان در زنان است. نقش عفونت های ویروسی در ایجاد سرطان مثانه در سال های اخیر بسیار مورد بحث قرار گرفته است. نقش ویروس اپشتن بار (EBV) به عنوان کوکارسینوژن در برخی از سرطان های انسانی اثبات شده است. لذا هدف این پژوهش، بررسی مولکولی EBV در تومورهای مثانه در استان بوشهر می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. جمعیت مورد مطالعه شامل بیوپسی های بافت مثانه افراد مبتلا به سرطان مثانه مراجعه کننده به بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر می باشد. بافت بیوپسی مثانه پارافینه مربوط به 181 بیمار مبتلا به سرطان مثانه با میانگین سنی 13/78± 64/52 و همچنین تعداد 30 نمونه بافت مثانه غیرسرطانی به عنوان گروه کنترل، بعد از پارافین زدایی و تخلیص اسیدنوکلییک، جهت آزمون های مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور اطمینان از عدم حضور مهارکننده های PCR ابتدا شناسایی ژن بتاگلوبین انسانی به عنوان کنترل داخلی و سپس شناسایی ژن BKRF1 ویروس EBV با روش nested PCR انجام گردید. در پایان از نرم افزار SPSS ویرایش 26 جهت تجزیه تحلیل داده ها و آزمون های آماری استفاده شد.

    یافته ها

    از 181 بافت کارسینوم مثانه مورد مطالعه، 7 مورد (3/9 درصد) با ویروسEBV  آلوده بودند، ولی رابطه آماری معناداری میان سن، جنس، مرحله و درجه تومور با مثبت شدن نمونه از نظر ویروسEBV مشاهده نگردید (0/05<p). همچنین در هیچ کدام از نمونه های غیرسرطانی به عنوان گروه کنترل ویروس EBV شناسایی نشد، با این وجود، اختلاف شیوع EBV بین گروه بیماران سرطان مثانه و گروه کنترل از نظر آماری معنی دار نبود (0/33=p). همچنین نتایج توالی یابی محصولات nested-PCR ژن BKRF1 و رسم درخت فیلوژنیک بیانگر وجود ویروس EBV تایپ 1 در نمونه های مثبت می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان مثانه، ویروس اپشتن بار، nested PCR، استان بوشهر
  • رویا احمددوست رزداری، حسین محجوب، جلال پورالعجل، علیرضا سلطانیان* صفحات 340-354
    زمینه

    دولت ها برای کنترل و کاهش میزان مرگ ومیر ناشی از بیماری کووید-19 سیاست های متفاوتی اتخاذ می کنند. جهت بررسی تاثیر سیاست های اتخاذ شده بر کاهش مرگ ومیر ناشی از این بیماری، سیاست های کمیته مبارزه با کووید-19 استان همدان، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    اطلاعات مورد نیاز از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان و صورت جلسات کمیته مبارزه با کروناویروس مستقر در استانداری همدان استخراج گردید. کلیه اطلاعات اخذ شده، مربوط به فروردین تا مرداد 1400 می باشد. جهت تحلیل اطلاعات از مدل شبکه بیزین در نرم افزار GeNIe ویرایش 2/2 استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از هفت مدل به منظور ارزیابی تاثیر استراتژی های اتخاذ شده استفاده شد. مدل اول شامل رعایت فاصله گذاری اجتماعی، اعمال محدودیت برگزاری تجمعات بود که با اعمال آن ها میزان مرگ ومیر به 4/72 درصد خواهد رسید. مدل دوم شامل رعایت بهداشت فردی، استفاده از ماسک و انجام واکسیناسیون است که میزان مرگ ومیر را به 4/92 درصد می رسانند. با اعمال دو سیاست محدودیت رفت و آمد و تعطیلی مشاغل (مدل سوم)، میزان مرگ ومیر به 6/41 درصد رسیده است. مدل های 4، 5 و6 که ترکیبی از مدل های اول، دوم و سوم بوده اند به ترتیب هر کدام میزان مرگ ومیر را به اندازه 1/95، 2/77 و 2/26 درصد برآورد کردند، علاوه براین، مدل 7 که ترکیب کلیه شرایط فوق بود میزان مرگ ومیر را به 2/35 درصد تقلیل داد. در این مطالعه مدل ششم با پنج سیاست با 0/03005RMES= به عنوان مناسب ترین مدل انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، اجرای همزمان سیاست های محدودیت رفت وآمد، تعطیلی مشاغل، رعایت بهداشت فردی، پوشیدن ماسک و انجام واکسیناسیون می توانند ریسک مرگ ومیر را تا حد زیادی کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سیاست های استانی، کووید-19، میزان مرگ ومیر، تحلیل ریسک، استان همدان، تئوری بیزین
  • پردیس غفاریان، سحر رضائی*، اسماعیل قره پاپاق، سعید سرکار، محمدرضا آی صفحات 355-370
    زمینه

    در این مطالعه توانایی روش پیشنهادی اصلاح ترکیبی اثر حجم جزیی و آرتیفکت حرکتی در کمی سازی تومورها و ضایعات سلول های غیر کوچک ریوی با در نظر گرفتن تاثیر روش های مختلف بازسازی بر کمی سازی تصاویر PET 18F-FDG مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای اصلاح ترکیبی، روش پس پردازشی Lucy-Richardson دکانولوشن به همراه روش کاهش نویز مبتنی بر ویولت پیاده سازی شد. عملکرد الگوریتم پیشنهادی با استفاده از داده های 15 بیمار با 60 ضایعه سلول های غیر کوچک ریوی مورد بررسی قرار گرفت. در بیماران ضایعات بر اساس سایز، مکان و نسبت سیگنال به پس زمینه (SBR) تفکیک شدند. در هر مطالعه تصاویر با چهار روش مختلف OSEM، PSF، TOF و TOFPSF بازسازی شدند. سپس نسبت کنتراست به نویز (CNR)، نویز (COV) و میزان جذب استاندارد (SUV) در ضایعات ریوی محاسبه شده و مقادیر این پارامترها در تصاویر اصلاح شده و اصلاح نشده مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات بالینی ما نشان داد که استفاده از الگوریتم پیشنهادی اصلاح می تواند سبب افزایش مقادیر CNR و SUV در تصاویر اصلاح شده در تمامی سایزها، SBRها و روش های بازسازی (به ویژه در ضایعات کوچک تر) گردد (0/05>p). علاوه بر این استفاده از ترکیب الگوریتم دکانولوشن به همراه روش کاهش نویز مبتنی بر ویولت توانست به طور قابل توجهی مقادیر COV و CNR را در تصاویر اصلاح شده بهبود دهد (0/05>p). با در نظر گرفتن روش های مختلف بازسازی، مقدار میانه درصد اختلاف نسبی CNR تصاویر اصلاح شده و اصلاح نشده به ترتیب برای OSEM، PSF، TOF و TOFPSF برابر 40/9، 41/2، 45/3 و 40/8 درصد برای ضایعاتی با سایزکوچک تر از 15 میلی متر، 31/0 درصد، 25/9، 34/1 و 28/2 درصد برای ضایعاتی با سایز بزرگ تر از 15میلی متر ، 35/7، 33/7، 37/8 و 33/2 درصد برای ضایعات واقع در لوب های پایین ریه، 33/5، 31/0، 35/7 و 30/6 درصد برای ضایعات واقع در لوب های بالای ریه، 39/7، 37/9، 45/1 و 39/0 درصد برای ضایعاتی با SBR پایین (SBR <3) و 28/8، 27/8، 34/8 و 25/7 درصد برای ضایعاتی با SBR بالا (SBR>3) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج ما نشان می دهند که الگوریتم پیشنهادی اصلاح می تواند دقت کمی سازی تصاویر پت را بهبود بخشد. علاوه بر این، تغییرات در دامنه حرکتی، سایز هدف و SBR منجر به اختلاف قابل توجه روش های مختلف بازسازی در کمی سازی تصاویر اصلاح شده گردید. به ویژه در سایز هدف کوچک تر، دقت کمی سازی به شدت وابسته به انتخاب روش بازسازی بود. بنابراین لازم است هنگام استفاده از هر روش اصلاحی، روش های بازسازی باید با دقت انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: تصویربرداری پت، سی تی، بازسازی تصویر، PSF، TOF، آرتیفکت حرکت تنفسی، اثر حجم جزئی، کمی سازی، سرطان ریه
  • زهرا خزاعی، کتایون وحدت، ایرج نبی پور* صفحات 371-393
    زمینه

    اتنوفارماکولوژی رهیافتی بسیار متنوع جهت کشف دارو است که شامل مشاهده، توصیف و بررسی تجربی داروهای بومی و فعالیت های زیستی آن ها است که بر پایه گیاه شناسی، شیمی، بیوشیمی، فارماکولوژی و دیگر رشته ها مانند انسان شناسی، باستان شناسی، تاریخ و زبان شناسی استوار است و به کشف محصوالت طبیعی با فعالیت زیستی کمک می کند. هدف از این پژوهش شناسایی گیاهان دارویی بوده که در منطقه شمال و غرب شهرستان دشتستان بوشهر در شمال خلیج فارس، کاربرد سنتی دارند.

    مواد و روش ها

    کاربردهای گیاهان دارویی از 25 نفر آگاه بومی منطقه شمال و غرب شهرستان دشتستان به صورت مصاحبه حضوری گردآوری شده و شاخص های فراوانی نسبی (Citation of Frequency Relative) و شاخص اهمیت فرهنگی (Cultural Importance Index) برای هر گیاه دارویی منطقه  شمال و غرب شهرستان دشتستان نیز محاسبه گردید.

    یافته ها

    به طور کلی 117 گونه گیاه دارویی در منطقه شمال و غرب شهرستان دشتستان مربوط به 63 خانواده شناسایی شدند. گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، زیره سبز (Cuminum cyminum)، الویه ورا (Aloe vera)، بومادران (Achillea eriophora DC)، بابونه (Matricario chamomilla)، گل گاوزبان (Echium amoenum)، زنیان (Trachyspermum copticum)، رازیانه (Foeniculum vulgare)، اسفرزه (Plantago psyllium)، شاهتره (Fumaria parviflora) و سیاهدانه (Nigella sativa) دارای بالاترین شاخص اهمیت فرهنگی بودند. شایع ترین کاربرد دارویی این گیاهان به ترتیب جهت بیماری های گوارشی، عفونی، تنفسی، اطفال، کلیه و مجاری ادرار، زنان و زایمان، روانپزشکی و مغز و اعصاب، پوست و مو و متابولیک بود. هر چند همان کاربردهای درمانی که در طب سنتی ایران رایج است از این گیاهان دارویی استفاده می شد ولی مردم این منطقه شماری از گیاهان را برای درمان بیماری هایی به کار می برند که این کاربردها ویژه این منطقه می باشند. برای مثال استفاده از بومادران جهت درمان زخم، دمل و کورک، بابونه به عنوان ضد تب و درمان نفخ و درد شکمی، گل گاوزبان جهت تقویت دردهای زایمانی، اسفرزه برای عفونت های چرکی، شاهتره برای زردی کودکان و سیاه دانه برای دردهای اسکلتی - عضلانی را می توان برشمرد.

    نتیجه گیری

    تنوع گسترده ای از گیاهان دارویی در منطقه شمال و غرب شهرستان دشتستان استان بوشهر وجود دارد که در مواردی از بیماری های گوناگون به کار برده می شوند که این کاربردها منطبق با دانش پزشکی روز دنیا می باشد. اما با این وجود در این منطقه شماری از گیاهان برای درمان بیماری هایی به کار برده می شود که این کاربردها ویژه این منطقه است و پژوهش پیرامون این گیاهان دارویی می تواند آغازگر راهی برای کشف داروهای جدید در عرصه درمان بیماری ها باشد.

    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، طب سنتی ایران، گیاهان دارویی، استان بوشهر، شهرستان دشتستان
  • علیرضا امامی اردکانی، نجمه کرم زاده زیارتی*، یلدا صالحی، ریحانه منافی فرید، ارمغان فرداصفهانی، پرهام گرامی فر، داود بیکی، مهدی اخلاقی، بابک فلاحی صفحات 394-407
    زمینه

    سرطان تیرویید شایع ترین بدخیمی غدد درون ریز در جهان است، با این حال این بیماران در صورت دریافت درمان مناسب و به موقع، معمولا میزان بقای بالایی را تجربه می کنند. در این میان بیمارانی که تحت عنوان سرطان تیرویید تمایز یافته با تیروگلوبولین بالا و اسکن ید منفی](TENIS)[Differentiated thyroid cancer with thyroglobulin elevation and negative iodine scintigraphy دسته بندی می شوند، همواره یک چالش تشخیصی- درمانی محسوب می شوند.

    مواد و روش ها

    جستجوی جامع مقالات منتشر شده در پایگاه داده PubMed/MEDLINE در مورد تصویربرداری هسته ای در سرطان متمایز تیرویید با افزایش تیروگلوبولین و سینتی گرافی منفی ید انجام شد و تمام مطالعات انسانی انجام گرفته در این زمینه بررسی شدند.   

    یافته ها

    در این مطالعه مروری، به بررسی چهار گروه عمده در زمینه تصویربرداری با هدف شناسایی گیرنده های GLUT، SSTR، PSMA و FAP در بیماران TENIS، پرداخته شده است. نرخ تشخیصی 2-[18F]FDG PET/CT در این بیماران بر اساس مطالعات مختلف 81-63 درصد گزارش شده است. همچنین اسکن های [68Ga]Ga-DOTATATE PET/CT،[68Ga]Ga-PSMA PET/CT و [68Ga]Ga-FAPI PET/CT نتایج خوبی در این بیماران نشان داده اند.

    نتیجه گیری

    تصویربرداری به روش [68Ga]Ga-FAPI PET/CT بالاترین نرخ تشخیصی را در بین این بیماران دارد که با توجه به قابلیت ترانوستیک FAPI و همچنین با در نظر گرفتن عوارض فراوان و معیارهای ورودی محدود درمان با مهارکننده های تیروزین کیناز که تا به امروز قدم بعدی در درمان بیماران TENIS بوده است، ارزش انجام مطالعات گسترده تر در این زمینه را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: تصویربرداری هسته ای، سرطان تیروئید، اسکن ید رادیواکتیو، اسکن ید رادیواکتیو منفی
|
  • Anies Karimi, Samad Akbarzadeh, Ali Movahed, Hajar Jaberie* Pages 285-296
    Background

    Spirulina platensis (S. platensis) is a filamentous and photosynthetic microalgae that contains 25 kinds of vitamins and minerals and bioactive compounds such as flavonoids and polyphenols. The aim of this study was to evaluate the antioxidant and cytotoxic activities of ethanolic extract of S. platensis.

    Materials and Methods

    The polyphenolic content, flavonoid content and antioxidant activity of the ethanolic extract of S. platensis was evaluated by Folin-Ciocâlteu reagent, chloride aluminum method, and CUPRAC, respectively. The cytotoxicity of extract on HCT116 and SW742 colorectal cancer cells was determined using an MTT assay after 24, 48 and 72 h treatment with various concentrations of S. platensis extract (0-1000 μg/ml).

    Results

    The ethanolic extract of S. platensis showed an antioxidant activity of 53/7±6/63 mg of Ascorbic acid/g dried sample and was characterized with a high level of polyphenolic and flavonoid content. A dose and time dependent decrease in the viability of HCT116 and SW742 cells was detected following exposure to the extract. After 72 h treatment, IC50 value of HCT116 and SW742 cell lines was obtained as 14/79±0/33 µg/ml and 13/26±1/52 µg/ml, respectively.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the ethanolic extract of S. platensis decreases colorectal cancer cell viability significantly. Therefore, this extract can be a candidate for producing anticancer agents.

    Keywords: Spirulina Platensis, Colorectal Cancer, Ethanolic Extract, Antioxidant, Cytotoxicity
  • Hamideh Dehghani, Marzeah Rashedinia, Gholam Hossein Mohebbi*, Amir Vazirizadeh, Amar Maryamabadi, Ali Reza Barmak Pages 297-325
    Background

    Brittle stars can produce well-known toxins responsible for various of their biological activities in addition to their physical defense. The purpose of this study was to identify secondary metabolites and assess the anticholinesterase activities of the crude venom of the Persian Gulf Ophiocoma erinaceous (brittle star) in vitro and in silico due to the abundance of this marine life on the Persian Gulf coasts and with knowledge of their numerous biological effects.

    Materials and Methods

    In this study, after the lyophilization of the brittle star sample, an LD50 test, a test of cholinesterase inhibitory activities, identification of the secondary metabolites, and their in-silico evaluations were performed by, respectively, Spearman-Karber, the Ellman spectroscopic method, Gas Chromatography–Mass Spectrometry (GC-MS), and computational docking method.

    Results

    According to the results, the LD50 value of the sample was 6.04±0.13 (mg/kg). The IC50 values related to their Acetylcholinesterase and  Butyrylcholinesterase were 37.925 ±0.055 and 5.388±0.02 (μg/ml), respectively, compared to the galantamine standard. The GC-MS analysis of the sample showed 25 bioactive chemical compositions with different structures, such as alkaloids, terpenes, and steroids. The computational results of the compounds also confirmed the experimental results. Among these, the alkaloidal compound BS4, had the highest affinity for both enzymes.

    Conclusion

    As for toxicity potency, the brittle star crude venom sample was classified in the highly toxic category. The GC analysis of the crude venom showed various bioactive secondary metabolites with different chemical structures. The experimental and computational results on the anticholinesterase activities of the sample showed that the venom acts as a significant inhibitor of both enzymes. Further studies are required to determine whether the compound BS4 could be a candidate for the treatment of Alzheimer’s disease.

    Keywords: Echinoderm, Anticholinesterase, Ophiocoma erinaceous, Brittle Star, Secondary Metabolite, Venom
  • Reza Taherkhani, Mohammad Reza Farzaneh, Sakineh Taherkhani, Azam Amini, Faeazeh Keshtkar, Maryam Aghasipour, Arezoo Badri, Zahra Anaei, Fatemeh Farshadpour* Pages 326-339
    Background

    Bladder cancer is the sixth most common cancer in men and the tenth most common cancer in women. The role of viral infections in the development of urinary bladder cancer has been discussed a lot in recent years. The role of Epstein-Barr Virus (EBV) as a cocarcinogen has been proven in some human cancers. Therefore, the aim of this research is the molecular investigation of EBV in bladder masses in Bushehr province.

    Materials and Methods

    The current research is a descriptive-analytical study. The study population includes bladder tissue biopsies of people diagnosed with bladder cancer referred to Persian Gulf Martyrs Hospital in Bushehr. The paraffin-embedded bladder biopsy tissue of 181 patients with bladder cancer with an average age of 64.52±13.78 as well as 30 non-cancerous bladder tissue samples as the control group were examined for molecular tests after deparaffinization and nucleic acid purification. In order to ensure the absence of PCR inhibitors, human beta globin gene was first detected as an internal control, and then the BKRF1 gene of EBV was detected by nested PCR method. Finally, SPSS software version 26 was used to analyze the data and perform statistical tests.

    Results

    Out of 181 bladder carcinoma samples, 7 cases (3.9%) were infected with EBV, but no statistically significant relationship was found for age, sex, and stage and grade of tumor with EBV positive samples (P>0.05). In addition, EBV was not detected in any of the non-cancerous control samples; however, the difference in the prevalence of EBV between the bladder cancer patients' group and the control group was not statistically significant (P=0.33). In addition, the sequencing of the nested PCR products of the BKRF1 gene and the phylogenetic analysis indicate the presence of EBV type 1 in the positive samples.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study and despite the fact that the percentage of EBV infection in cancerous samples was higher than in non-cancerous samples, it is unlikely that EBV is an effective factor in causing bladder cancer in Bushehr province, and other risk factors are probably involved in the etiology of bladder tumors in our study population, such as increasing air pollution in this region of the country, high-risk occupations, smoking, and other carcinogenic viral factors.

    Keywords: Bladder Cancer, Epstein-Barr Virus, Nested PCR, Bushehr Province
  • Roya Ahmaddoost-Rozdari, Hossein Mahjub, Jalal Poorolajal, Ali Reza Soltanian* Pages 340-354
    Background

    Governments adopt different policies and strategies to control and reduce the mortality rate of COVID-19. In order to investigate the effect of the adopted policies on the reduction of mortality caused by this disease, the policies implemented by the Regional Headquarter for the Control of COVID-19 Epidemic in Hamedan Province were evaluated.

    Materials and Methods

    The required information was obtained from the Vice-Chancellor of Health of Hamadan University of Medical Sciences and the minutes of the meetings of the Headquarter for the Control of COVID-19 Epidemic in Hamadan Governorate. All the information obtained dates to the period from April to August 2021. A Bayesian network model was used in GeNIe software version 2.2 for the analysis of the information.

    Results

    In this study, seven models were used to evaluate the impact of the adopted strategies. The first model included social distancing, including travel restriction and limiting gatherings, and the mortality rate was estimated to reach 4.72% by implementing the model. The second model includes observing personal hygiene, wearing masks, and vaccination, and the mortality rate was estimated to reach 4.92% by its implementation. The third model encompassed both travel restrictions and business closures, and the mortality rate reached 6.41% after its implementation. Models 4, 5, and 6, which are a combination of the first, second, and third models, have estimated the mortality rate to reach 1.95%, 2.77%, and 2.26%, respectively. In addition, model 7, which combines the above conditions, made the mortality rate reach 2.35%. In the present study, model 6 was selected as the most suitable model with five policies and RMES=0.03005.

    Conclusion

    According to the results obtained in this study, the simultaneous implementation of five policies, including travel restrictions, business closures, personal hygiene, wearing masks and vaccination, can greatly reduce the risk of mortality.

    Keywords: Provincial Policies, COVID-19, Mortality Rate, Risk Analysis, Hamadan Province, Bayesian Theory
  • Pardis Ghafarian, Sahar Rezaei*, Esmaeil Gharepapagh, Saeid Sarkar, Mohammad Reza Ay Pages 355-370
    Background

    The present study aims to assess the impact of various image reconstruction methods in 18F-FDG PET/CT imaging on the quantification performance of the proposed technique for joint compensation of respiratory motion and partial volume effects (PVEs) in patients with non-small cell lung cancer. 

    Materials and Methods

    An image-based deconvolution technique was proposed, incorporating wavelet-based denoising within the Lucy-Richardson algorithm to jointly compensate for PVEs and respiratory motion. The method was evaluated using data from 15 patients with 60 non-small cell lung cancer. In these patients, the lesions were classified by size, location and Signal-to-Background Ratios (SBR). In each study, PET images were reconstructed using four different

    methods

    OSEM with time- of-flight (TOF) information, OSEM with point spread function modelling (PSF), OSEM with both TOF and PSF (TOFPSF), and OSEM without PSF or TOF (OSEM). The Contrast to Noise Ratio (CNR), Coefficient of Variation (COV) and Standardized Uptake Values (SUV) were measured within the lesions and compared to images that were not processed using the joint-compensation technique. Furthermore, variabilities arising due to the choice of the reconstruction methods were assessed.

    Results

    Processing the images using the proposed technique yielded significantly higher CNR and SUV, particularly in small spheres, for all the reconstruction methods and all the SBRs (P<0.05). Overall, the incorporation of wavelet-based denoising within the Lucy Richardson algorithm improved COV and CNR in all the cases (P<0.05.( In the patient data, the median values of the relative difference (%) of CNR for the compensated images in comparison to the uncompensated images were 40.9%, 41.2%, 45.3% and 40.8% for OSEM, PSF, TOF, and TOFPSF, respectively, in the small lesions (equivalent diameter <15 mm), 31.0%, 25.9%, 34.1% and 28.2% in the average-sized lesions (equivalent diameter<30 mm), 35.7%, 33.7%, 37.8% and 33.2% in the lesions in the lower lung lobes, 33.5%, 31.0%, 35.7% and 30.6% in the lesions in the upper lung lobes, 39.7%, 37.9%, 45.1% and 39.0% in the low-SBR lesions and 28.8%, 27.8%, 34.8% and 25.7% in the high-SBR lesions. Changes in motion amplitude, target size and SBRs in the patient data resulted in significant inter-method differences in the images reconstructed using different methods. Specifically, in a small target size, quantitative accuracy was highly dependent on the choice of the reconstruction method.

    Conclusion

    Our results showed that joint compensation, and incorporation of wavelet-based denoising, yielded improved quantification from PET images. Quantitative accuracy is greatly affected by SBR, lesion size, breathing motion amplitude, as well as the choice of the reconstruction protocols. Overall, the choice of reconstruction algorithm combined with compensation method needs to be determined carefully.

    Keywords: 18F-FDG PET, CT, Reconstruction Algorithm, PSF, TOF, Combined Compensation, Respiratory Motion, Partial Volume Effect, Quantification, Lung Cancer
  • Zahra Khazaei, Katayon Vahdat, Iraj Nabipour* Pages 371-393
    Background

    Ethnopharmacology is a very diverse approach to drug discovery that involves the observation, description, and experimental study of native drugs and their biological activities based on botany, chemistry, biochemistry, pharmacology, and other disciplines such as anthropology, archeology, history, and linguistics that helps discovering of natural products with biological activity. The aim of this study was to identify medicinal plants that have a traditional use in the north and west of Dashtestan county, Bushehr in the north of Persian Gulf.

    Materials and Methods

    The medical uses of medicinal plants were gathered from 25 local informants by face-to-face interviews. The relative frequency of citation (FRC) and cultural importance (CI) indices were calculated.

    Results

    A total of 117 medicinal plants related to 63 families were identified in the north and west of Dashtestan region. Zataria multiflora, Cuminum cyminum, Aloe vera, Achillea eriophora DC, Matricario chamomilla, Echium amoenum, Trachyspermum copticum, Foeniculum vulgare, Plantago psyllium,
    Fumaria parviflora and Nigella sativa had the highest cultural importance index. The highest medical uses were for gastrointestinal discomforts, infectious diseases, respiratory diseases, pediatric problems, kidney and urinary tract diseases, OB & Gyn problems, psychiatric and neurological diseases, dermatologic and the metabolic disorders, respectively. The native people used some of these medicinal plants for some diseases which these usages were unique for this region. For example, they used Achillea eriophora DC for ulcers, abscesses, and carbuncles, Matricario chamomilla for fever and abdominal discomfort, Echium amoenum for promotion of labor pain, Plantago psyllium for purulent infections, Fumaria parviflora for neonatal jaundice and Nigella sativa for musculoskeletal pains.

    Conclusion

    There is a vast variety of medicinal plants in the north and west of Dashtestan region. Although most of the therapeutic applications of these plants in this area are the same as Iran’s traditional medicine, the people in this region use some of these plants for some diseases which these usages are unique for this region. Thus, investigation about these plants should be initiated to discover novel drugs for clinical applications.

    Keywords: Ethnopharmacology, traditional medicine, medicinal plants, Bushehr Province, Dashtestan
  • Ali Reza Emami-Ardekani, Najmeh Karamzade-Ziarati*, Yalda Salehi, Rehaneh Manafi-Farid, Armaghan Fard-Esfahani, Parham Geramifar, Davood Beiki, Mehdi Akhlaghi, Babak Fallahi Pages 394-407
    Background

    Thyroid cancer is the most common endocrine malignancy in the world; however, these patients usually experience a high survival rate if they receive appropriate and timely treatment. Meanwhile, patients classified as having differentiated thyroid cancer with high thyroglobulin and negative iodine scan [Differentiated thyroid cancer with thyroglobulin elevation and negative iodine scintigraphy (TENIS)] are always considered a diagnostic-therapeutic challenge.

    Materials and Methods

    We conducted a comprehensive literature search of published papers in the PubMed/MEDLINE database regarding nuclear imaging in differentiated thyroid cancer with thyroglobulin elevation and negative iodine scintigraphy. We included all human studies in this field.

    Results

    In this review, we examined four major groups of imaging studies aimed at identifying GLUT, SSTR, PSMA and FAP receptors in patients with TENIS. The diagnostic rate of 2-[18F]FDG PET/CT in these patients has been reported as 63-81% based on various studies. Also, [68Ga]Ga-DOTATATE PET/CT, [68Ga]Ga-PSMA PET/CT and [68Ga]Ga-FAPI PET/CT scans have shown good results in these patients.

    Conclusion

    [68Ga]Ga-FAPI PET/CT imaging has the highest diagnostic rate among these patients. Given the theranostic capability of FAPI and the numerous complications and limited inclusion criteria for treatment with tyrosine kinase inhibitors, it has been the next step in the treatment of patients with TENIS. Therefore, more extensive studies in this field are warranted.

    Keywords: Nuclear imaging, Thyroid cancer, Radio-iodine scan, Negative radio-iodine scan