فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 66 (زمستان 1401)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 66 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب مولوی*، فائزه سلیمی صفحات 677-703
    مصرف گرایی فرهنگ نادرستی است که در سازمان ها، به ویژه سازمان های دولتی، روزبه روز رواج بیشتری می یابد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر مصرف گرایی در میان کارکنان سازمان های دولتی بود. پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش همه خبرگان آشنا به موضوع پژوهش، شامل مدیران و کارکنان بخش دولتی استان قم، بودند که به روش قضاوتی و با معیار اشباع نظری داده ها هجده نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. 22 عامل موثر بر مصرف گرایی در سازمان های دولتی شناسایی شد. عوامل فردی شامل کسب اعتبار و تشخص فردی، رفاه طلبی، حس عدم مالکیت، ضعف دین داری، سبک زندگی فردی، ضعف وجدان، منفعت طلبی، فقدان مسیولیت پذیری، حس استحقاق؛ عوامل سازمانی شامل بی عدالتی درک شده، ضعف فرهنگ سازمانی، تشریفات زاید سازمانی، رفتار مصرف مدیران دولتی؛ عوامل قانونی شامل ضعف قوانین و مقررات نظارتی، کاستی های قانونی، بودجه دولتی؛ و عوامل اجتماعی شامل سبک زندگی خانوادگی، گروه های مرجع، طبقه اجتماعی، آداب و رسوم اجتماعی، ضعف دین داری جامعه، جابه جایی ارزش ها به دست آمدند. مصرف به خودی خود یک رفتار طبیعی است. اما مصرف زدگی یک آفت شناخته می شود. اهمیت صرفه جویی در سازمان های عمومی و دولتی، که از بیت المال ارتزاق می کنند، نمود بیشتری دارد. در بروز و گسترش فرهنگ مصرف زدگی در سازمان ها عوامل گوناگونی می توانند دخیل باشند که با شناخت آن ها می توان به راهکارهای مناسب برای اصلاح الگوی مصرف دست یافت.
    کلیدواژگان: اسراف، سوء مصرف، مصرف، مصرف گرایی
  • محمدعلی گودرزی*، جواد پورکریمی، ابراهیم مزاری صفحات 705-728

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار کشور در کمیته امداد امام خمینی (ره) انجام شد. روش پژوهش آمیخته بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل همه زنان سرپرست خانوار، کمیته امداد سراسر کشور، مدیران و متخصصان بود که با روش هدفمند 115 نفر از زنان سرپرست خانوار، 27 مدیر، و 10 متخصص انتخاب و با ایشان مصاحبه شد. در بخش کمی نیز با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 1500 نفر از زنان و 193 نفر از مدیران انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. نتایج بخش کیفی نشان داد الگوی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شامل مشکلات (فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی)، راهکارها (توانمندسازی فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی)، و در نهایت راهبردها (سازمانی مستقیم و غیرمستقیم و فراسازمانی شامل بین سازمانی، قانونی، اجتماعی) است. برازش مدل در بخش کمی با نرم افزار لیزرل انجام شد و مدل یابی معادلات ساختاری نیز این ابعاد را تایید کرد و نشان داد مدل از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت الگوی توانمندسازی زنان، ضمن در نظر گرفتن مشکلات این قشر، راهکارها و راهبردهای مناسبی نیز ارایه می کند تا دسترسی عملی به توانمندسازی فراهم آید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، کمیته امداد امام خمینی(ره)
  • سحر صدرائی، سارا نجاری* صفحات 729-750

    هدف اصلی از این مقاله بررسی نقش موثر شایستگی ارتباطی بر هوش فرهنگی مدیران بانک کشاورزی استان تهران بود. هدف پژوهش کاربردی و نوع اجرای آن ترکیبی بود که در نوع کیفی از تحلیل مضمون و در نوع کمی از معادلات ساختاری استفاده شد. در تحلیل مضمون مصاحبه به تعداد 15 نفر به روش نمونه‏گیری گلوله برفی انجام شد که اعتمادپذیری آن در بازبینی اعضا 77 درصد و پایایی بازآزمون نیز 75 درصد بود. در روش کمی نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری به تعداد 400 نفر از مدیران و روسای بانک کشاورزی استان تهران و نمونه آماری به تعداد 200 نفر به ‏صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب که روایی محتوایی آن به میزان 89 درصد و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ به میزان 82 درصد مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد مدیران برای ایفای نقش شایستگی ارتباطی توجه ویژه‏ای به عوامل فردی همچون مهارت‏های ارتباطی، مثبت‏گرایی، و احترام به ارزش‏های مخاطبان کرده و عوامل سازمانی همچون توجه به حمایتگری مدیران عالی، ظرفیت سازمانی، فرهنگ سازمانی، و ساختار سازمانی کنند. برای ایفای نقش هوش فرهنگی مدیران نیز باید توجه به عوامل انگیزشی همچون توانایی تعاملات با فرهنگ‏های متفاوت و عوامل رفتاری همچون هوش رفتاری توجه ویژه‏ای کنند . در نهایت با معادلات ساختاری به این نتیجه رسیده شد که شایستگی ارتباطی مدیران تاثیر مثبتی بر هوش فرهنگی آنان دارد.

    کلیدواژگان: شایستگی‏ ارتباطی، عوامل انگیزشی و رفتاری، عوامل فردی و سازمانی، مدیران، هوش فرهنگی
  • عباسعلی رستگار*، فاطمه علوی متین، مهدیه ویشلقی صفحات 751-779

    سایش اجتماعی نوع خاصی از پرخاشگری در محیط کار است که بیش از دو دهه از زمان معرفی آن می گذرد. با این حال چنان که باید در حوزه تحقیقات مدیریتی مورد توجه قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش میانجیگری سکوت سازمانی و خستگی عاطفی در ارتباط بین سایش اجتماعی و رفتارهای انحرافی سازمانی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت برق استان آذربایجان غربی تشکیل دادند که تعداد آن ها 235 نفر است. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود و برای سنجش سایش اجتماعی، خستگی عاطفی، سکوت سازمانی، و رفتارهای انحرافی سازمانی به ترتیب از پرسشنامه های دافی و همکارانش (2002)، ماسلاخ و جکسون (1981)، ون داین و همکارانش (2003)، و بنت و رابینسون (2000) استفاده شد. با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 160 پرسشنامه توزیع شد و در نهایت 134 پرسشنامه تکمیل و عودت داده شد. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات پژوهش با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد سایش اجتماعی همکار رفتارهای انحرافی سازمانی کارکنان را به همراه خواهد داشت. به علاوه نقش میانجیگری سکوت سازمانی و خستگی عاطفی در این ارتباط تایید شد.

    کلیدواژگان: خستگی عاطفی، رفتارهای انحرافی، سایش اجتماعی، سکوت سازمانی
  • سیده نسیم موسوی*، محسن عارف نژاد، علی شریعت نژاد، انیس موید صفحات 781-800
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین پیشایندها و پسایندهای سایش اجتماعی با استفاده از رویکرد دلفی فازی بین مدیران و استادان دانشگاه های استان لرستان انجام گرفت. این پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کمی و کیفی در رهیافت قیاسی استقرایی است که از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را مدیران و استادان دانشگاه های استان لرستان تشکیل دادند که 30 نفر از خبرگان آ ن ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هد فمند انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب روایی محتوا و آزمون کاپای کوهن تایید شد. علاوه بر این، در بخش کمی برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مقایسه زوجی استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد. در بخش کیفی، داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار اتلس تی روش کدگذاری تحلیل شد و پیشایندها و پسایندهای سایش اجتماعی سازمانی شناسایی شدند. همچنین در بخش کمی پژوهش، با استفاده از رویکرد دلفی فازی، اولویت بندی پیشایندها و پسایندهای سایش اجتماعی سازمانی انجام پذیرفت و مهم ترین عوامل و پیامدهای آن مشخص شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از میان پیشایندهای سایش اجتماعی سازمانی عدم ارایه اطلاعات به دیگران جهت انجام دادن امور و ایجاد موانع در برقراری ارتباط با هم، برخورد سرد با همکاران، و تحقیر فرد مهم ترین پیشایندها و عوامل به وجودآورنده سایش اجتماعی سازمانی است. همچنین نتایج نشان داد حسادت سازمانی، فشار روحی، عدم رضایت شغلی از پسایندها و پیامدهای مهم سایش اجتماعی سازمانی است.
    کلیدواژگان: استان لرستان، رویکرد دلفی فازی، سایش اجتماعی
  • جواد معدنی* صفحات 801-825

    در سال های اخیر، بسیاری از سازمان های دولتی برای افزایش شفافیت در سازمان خود تلاش کرده اند. وجود هماهنگی و همکاری میان شفافیت سازمانی و فرهنگ سازمانی عنصری را تحت عنوان فرهنگ سازمانی سالم پدید می آورد که یک مقوله حیاتی و کلیدی برای سازمان های دولتی است. هدف اصلی تحقیق حاضر تدوین الگوی پیوند مفهومی شفافیت سازمانی و فرهنگ سازمانی سالم در نهادهای دولتی بود که با محوریت سازمان های نظارتی قوه قضاییه انجام گرفت. روش تحقیق حاضر آمیخته یا ترکیبی است که با استفاده از رویکرد نسبی متوالی با وزن نابرابر در سه فاز کیفی کیفی کمی انجام شد. در این تحقیق، به ترتیب از سه روش «گروه کانونی آن لاین »، «نظریه داده بنیاد»، «پیمایش» جهت تدوین و تایید الگو استفاده شد. ابزار اصلی مورد استفاده در فاز کیفی مصاحبه و در فاز کمی پرسشنامه بود. مطابق یافته های تحقیق، در فاز اول کیفی 7 محور موضوعی از گروه کانونی آن لاین استخراج شدند و جهت مصاحبه در قالب محورهای بحث مورد استفاده قرار گرفتند. در فاز دوم کیفی 6 مولفه و 19 شاخص برای الگو احصا شد. و در فاز سوم با استفاده از روش پیمایش همه خبرگان اجزای الگو را بررسی و تایید کردند. از نتایج تحقیق می توان به نقش و پیوند شفافیت سازمانی و فرهنگ سازمانی سالم اشاره کرد که موجب می شوند محیط های نامطمین و مخاطره آمیز سازمان ها به محیطی امن و پویا تبدیل شوند تا در ایجاد سازمان های دولتی بازتر و شفاف تر مفید باشند.

    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازمانی سالم، مطالعه ترکیبی
|
  • Zeinab Molavi *, Faeze Salimi Pages 677-703
    Consumerism is an improper culture in organizations, especially public ones, which is expanding day by day. The present paper aimed at identifying the factors affective on consumerism among public organizations’ employees. This was an applied study while it was a survey in terms of data collection procedure. Research population consisted of all experts familiar with research subject, including managers and employees in public sector. Eighteen experts were selected by judgment up until theoretical saturation. The data collection instrument was semi-structured interview, and thematic analysis was used to analyze data. After the analysis, 22 effective factors were identified. Personal factors effective on consumerism included personal credit and distinction, welfare seeking, non-ownership feeling, lack of religiosity, personal lifestyle, weakness of conscience, utilitarianism, lack of responsibility, and feeling of entitlement. Organizational factors included perceived injustice, lack of organizational culture, organizational redundant protocols, public managers’ consuming behavior, and legal factors such as the lack of monitoring rules and regulations, legal deficiencies, and public budget. Finally, sociocultural factors affective on consumerism in public organizations included familial lifestyle, focus groups, social class, social ceremonies and rituals, lack of religiosity in the society, and transformation of values. Consumption in itself is a natural behavior, but consumerism is deemed a problem. The importance of saving is even greater in public and governmental organizations that are financed through the public treasury. Various factors can contribute to the emergence and spread of consumerism culture in organizations, knowing which can help obtain appropriate solutions to improve the consumption pattern.
    Keywords: Extravagance, Misuse, Consumption, consumerism
  • MohammadAli Godarzi *, Javad Pourkarimi, Ebrahim Mazari Pages 705-728

    The present study aimed to provide a model of empowerment for the family-heading women in Imam Khomeini Relief Committee. The study adopted a mixed-methods approach. The research population in the qualitative section included all female-headed households, Relief Committees across the country, and managers and specialists, from among whom 115 family-heading women, 27 managers, and 10 specialists were selected and interviewed through purposive sampling. In the quantitative section, 1500 women and 193 managers were selected using Cochran's sampling formula. To collect data, interviews and questionnaires were used. The results of the qualitative section showed that the empowerment model for family-heading females included problems (individual, familial, social, and economic), solutions (individual, familial, social, and economic empowerment), and strategies (direct and indirect organizational, and extra-organizational (including inter-organizational, legal, and social)). The fit of the model in the quantitative phase was assessed using LISREL software. Structural equation modeling also confirmed these dimensions and showed that the model had a relatively good fit with the data. Thus, it can be concluded that the model for the empowerment of women both takes into account the problems of this group and provides appropriate solutions and strategies to empower them in practice.

    Keywords: Imam Khomeini Relief Committee, Empowerment, Family-heading women
  • Sahar Sadraeei, Sara Najari * Pages 729-750

    The purpose of this study was to investigate the role of communication competence in the cultural intelligence of Tehran province Agricultural Bank managers. The study was applied in terms of purpose and mixed-methods in terms of data collection and analysis. Thematic analysis and structural equation modeling were used in the qualitative and quantitative phases, respectively. In the thematic analysis phase, 15 participants were interviewed who had been selected through snowball sampling. The dependability of the interviews was 77 percent in interviewee reviews, and test-retest reliability was 75. In the quantitative phase, a researcher-made questionnaire was distributed among 200 managers and high-ranking officials of Tehran province Agricultural Banks who had been selected through systematic random sampling. The content validity of the questionnaire was found to be 89%, while Cronbach’s alpha showed 82 percent of internal reliability. The results revealed that in order to put their communication competence into practice, managers paid special attention to individual factors such as communication skills, optimism, and respecting addressees’ values as well as organizational factors such as support from top managers, organizational capacity, organizational culture, and organizational structure. In order to put into practice their cultural intelligence, managers should pay attention to motivational factors such as the ability to interact with different cultures and behavioral factors such as behavioral intelligence. Finally, structural equation modeling showed that the communication competence of managers has a positive effect on their cultural intelligence.

    Keywords: communication competence, Cultural Intelligence, Managers, individual, organizational factors, motivational, behavioral factors
  • Abbasali Rastgar *, Fatemeh Alavi Matin, Mahdieh Vishlaghi Pages 751-779

    Social undermining is a specific type of aggression in the workplace that has been investigated for more than two decades. However, it has not received as much attention as it should in the field of managerial research. The purpose of this study was to investigate the mediating role of organizational silence and emotional exhaustion in the relationship between social undermining and organizational deviant behaviors. The study was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection and analysis. The statistical population of the study consisted of 235 employees of the West Azerbaijan Electricity Company. For the evaluation of social undermining, emotional exhaustion, organizational silence, and organizational deviant behaviors, the questionnaires of Duffy et al. (2002), Maslach and Jackson (1981), Van Dyne et al. (2003), and Bennett and Robinson (2000) were used, respectively. Through simple random sampling, 160 questionnaires were distributed, out of which 134 questionnaires were completed and returned. Data analysis and testing of research hypotheses were performed by structural equation modeling and Amos software. The results showed that social undermining of the colleagues would lead to deviant organizational behaviors of employees. In addition, the mediating role of organizational silence and emotional exhaustion in this relationship was confirmed.

    Keywords: Social undermining, emotional exhaustion, Organizational Silence, deviant behaviors
  • Seyedeh Nasim Mousavi *, Mohsen Aref Najad, Ali Shariat Najad, Anis Moayed Pages 781-800
    This study tried to identify and explain the antecedents and consequences of social undermining among the mangers and professors of Lorestan province universities using Fuzzy Delphi approach. The study was a comparative-deductive mixed-methods study. It was applied, descriptive, and survey in terms of purpose, nature, and method, respectively. The statistical population was comprised of the managers and professors of Lorestan Province universities, from among whom 30 experts were selected using purposive sampling based on theoretical saturation. To collect data in the qualitative phase of the study, semi-structured interviews were used whose validity and reliability were confirmed through content analysis and Cohen’s Kappa. Moreover, to collect data in the quantitative phase, a pairwise comparison questionnaire was employed whose validity and reliability was confirmed via content validity and test-retest methods. In the qualitative phase, the data obtained from interviews was analyzed using Atlas.ti software and the antecedents and consequences of social undermining were identified. Moreover, in the quantitative phase of the study, fuzzy Delphi method was employed to prioritize the antecedents and consequences of organizational social undermining. This way, the most important factors and consequences were identified. The results of the study indicated that refraining to provide information to others in order to carry out their duties, preventing others to communicate with each other, treating colleagues coldly, and disdaining others are the most important antecedents of organizational social undermining. Moreover, the results revealed that organizational contempt, psychological pressure, and lack of job satisfaction are the main consequences of organizational social undermining.
    Keywords: Social undermining, Fuzzy Delphi Method, Lorestan Province
  • Javad Madani * Pages 801-825

    In recent years, many public institutions have worked to increase transparency in their organization. The existence of coordination and cooperation between organizational transparency and organizational culture creates an element called sound organizational culture, which is a vital and key issue for government organizations. The main purpose of this study is to develop a conceptual pattern of organizational transparency and sound organizational culture in public institutions, which is centered on the regulatory agencies of the judiciary. The study adopted a mixed-methods approach performed using a partially mixed sequential dominant status design in three qualitative-qualitative-quantitative phases. In this study, three methods of "online focus group-grounded theory-survey" were used to formulate and validate the pattern. According to the research findings, in the first qualitative phase, 7 thematic axes were extracted from the online focus group and used for interviews in the form of discussion axes. In the second qualitative phase, 6 components and 19 indicators were calculated for the pattern. In the third phase, using the survey method, all experts reviewed and validated the components of the template. The results of the research include the role and connection of organizational transparency and sound organizational culture, which cause unsafe and risky environments of organizations to become a safe and dynamic environment that is more effective in creating more open and transparent public organizations.

    Keywords: Organizational Culture, Sound organizational culture, Organizational Transparency, mixed-methods study