فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 43 (پاییز 1401)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا نعمتی زاده، امین رفیعی پور*، مهرداد ثابت، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 1-20
    مقدمه

    خودمراقبتی در کنترل بیماری دیابت نوع 2 بسیار حایز اهمیت است و پژوهش حاضر درصدد ساخت و اعتبار یابی پرسشنامه خودمراقبتی دیابت نوع 2 بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع ترکیبی اکتشافی متوالی هدایت شده با رویکرد آزمون سازی و طبقه بندی بود و در دو مرحله به صورت کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری در مرحله اول عبارت بود از متخصصان، پزشکان و پژوهشگران حیطه بیماری دیابت نوع 2 در سال 1399-1400 که با روش نمونه گیری هدفمند،10نفر انتخاب گردیدند. در مرحله دوم، بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران در سال 1400- 1399 با روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن ملاک هایی423 تن انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات مرحله اول از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و پرسشنامه اولیه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها: 

    نشان داد از نتایج حاصل از مصاحبه ها، با کدگذاری باز تعداد 41 مفهوم در 4 بعد استخراج و بر اساس این مقاهیم تعداد 56 گویه اولیه طراحی شد. شاخص نسبت روایی محتوا و شاخص محتوایی روایی محاسبه و در تحلیل عامل اکتشافی 4 عامل مشخص شد. درنهایت پرسشنامه 34 سوالی، 76/58 درصد واریانس خودمراقبتی دیابت نوع 2 در بیماران 30 تا60 سال را تبیین نمود: عوامل مربوط به سواد سلامت (64/ 39%)، عامل روان شناختی (82/11%)، عامل جسمانی (19/4%) و عوامل مربوط با دسترسی به امکانات (11/3%). همچنین تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول 4 عامل فوق را تایید و آلفا کل 95/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری: 

    این پرسشنامه دارای اعتبار و روایی مناسبی است و استفاده از آن جهت پایش خودمراقبتی این بیماران و استفاده در تحقیقات پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت نوع 2، پرسشنامه
  • عارفه اسکندری، مصطفی نعیمی، علی فتحی آشتیانی*، حجت الله فراهانی صفحات 21-40
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر آماده سازی نسخه فارسی مقیاس سالم خواری عصبی و ارزیابی ویژگی های روانسنجی آن بود.

    روش

    در پژوهش همبستگی حاضر، 639 نفر از افراد 18 تا 65ساله ساکن شهر تهران که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، مورد آزمون قرار گرفتند. نسخه فارسی مقیاس سالم خواری عصبی پس از طی مراحل ترجمه - بازترجمه، تنظیم و همراه با پرسشنامه های آزمون نگرش به خوردن و بهزیستی روان شناختی اجرا شد. روایی مقیاس از طریق روایی سازه، روایی همگرا و واگرا بررسی شد و برای سنجش اعتبار آن از روش محاسبه آلفای کرونباخ  و اعتبار مرکب استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عامل اکتشافی حاکی از وجود سه عامل شناختی، هیجانی و بالینی بود و نتایج تحلیل عامل تاییدی دلالت بر نیکویی برازش و مطلوب بودن مدل به دست آمده داشت. همبستگی های معنادار بین عوامل به دست آمده با مقیاس های نگرش به خوردن و بهزیستی روانشناختی نیز روایی همگرا و واگرای مقیاس سالم خواری عصبی را تایید کرد. اعتبار مقیاس با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 81/0 و عامل های آن در دامنه 69/0 تا 73/0، اعتبار مرکب عوامل در دامنه 78/0 تا 82/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی می توان گفت نسخه فارسی مقیاس سالم خواری عصبی ساختاری سه عاملی داشته و از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش های روانشناختی با نمونه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سالم خواری عصبی، ویژگی های سنجشی، روایی، اعتبار، ساختار عاملی
  • محدثه السادات حمیدی، مهدی خاک زند*، محسن فیضی صفحات 41-68
    مقدمه

    معماری تنها ساختن ساختمانی بی جان نیست زیرا مسکن، اولین محیط ساخته شده مرتبط با انسانها است. واژه "انسان" باعث می شود که کار طراحان، روانشناسان و پزشکان، با یکدیگر مشابه باشد. نظریه هرم نیازهای اساسی آبراهام مازلو، یکی از نظریه های روانشناسی مرتبط با تکامل انسانی است. با توجه به آن سلامتی به عنوان یکی از نیازهای اولیه برای هر فرد می باشد. هدف از این پژوهش ارایه راهکاری موثر در جهت ارتقای سلامت انسان ها و حرکت به سوی غایت نهایی نظریه مازلو می باشد. همچنین به منظور دستیابی به اهداف، رویکرد سالوتوژنیک به عنوان پلی در جهت ارتباط بین سلامتی و محیط انسان ساخت وارد عمل می شود.

    روش

    از این رو، برای کسب نتایج مطلوب، در این پژوهش از روش ترکیبی استفاده شده است، به طوریکه، با تکنیک افتراق معنایی و تحلیل محتوا، تفکیک مولفه ها صورت گرفته است و به منظور استفاده از تکنیک پیمایش، به عنوان نمونه مورد بررسی، محله قدوسی غربی واقع در منطقه (1) شهرستان شیراز، انتخاب شده است.

    یافته ها: 

    سپس با استفاده از نرم افزار SPSS، ترجیحات کاربران مشخص گردیده و عواملی موثر در ارتقای سلامتی به صورت اولویت بندی  مشخص شده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج و بررسی های انجام شده، مولفه های حس انسجام و نظریه مازلو با یکدیگر مرتبط اند و می توان با طراحی سالوتوژنیک به بهبود وضعیت جسمانی و روانی افراد ساکن در محله کمک نمود. از این رو به منظور بهبود  وضعیت سلامتی افراد ساکن در محله قدوسی غربی، راهکارهایی در جهت بهبود بیماری هایی چون: (تپش قلب، کمبود (ویتامین -د)، سردرد، بیماری های مفصلی و...) اعم از: (طراحی با سیرکولاسیون مهیج طولانی، افزایش نور روز و...) ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظریه آبراهام مازلو، سالوتوژنیک، محله، مسکن، سلامت
  • زهرا ایوبی*، حمیدرضا ایمانی فر، الهه اسلمی صفحات 69-90
    مقدمه

    بیماری کرونا در سال 2019 آغاز شد و موثرترین راه جلوگیری از شیوع آن، رعایت پروتکل های بهداشتی است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی ویژگی های شخصیتی بر رعایت پروتکل های مقابله با کرونا، نقش واسطه ای عمل به باورهای دینی و ارزیابی تهدید انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 353 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه یک شهر شیراز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه های شخصیت نیو، باورهای دینی معبد، رعایت پروتکل های بهداشتی و ارزیابی تهدید محقق ساخته، داده ها جمع آوری و با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه 21 و روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج، نشان دادند که متغیرهای ارزیابی تهدید، عمل به باورهای دینی و مولفه وجدان گرایی، اثر مستقیم و معناداری بر رعایت پروتکل های بهداشتی داشتند. همچنین باوجدان بودن و توافق جویی از طریق عمل به باورهای مذهبی، اثر مثبت و غیرمستقیم  بر رعایت پروتکل ها داشته، ولیکن گشودگی به تجربه اثر منفی و غیرمستقیم (P≤0/01).

    نتیجه گیری:

     مشخصه های مدل برازش شده پیش بینی رعایت پروتکل های بهداشتی، بر اساس متغیرهای برون زای شخصیت باوجدان بودن، دین باوری و ادراک تهدید، دارای برازندگی مناسب بود. همچنین این برازش مدل، برای متغیرهای برون زای شخصیت باوجدان بودن، توافق پذیری و گشودگی به تجربه و متغیر واسطه ای عمل به باورهای دینی، تایید شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی تهدید، باوردینی، بیماری کرونا، ویژگی های شخصیتی
  • راحله فلاح، سید ابوالقاسم مهری نژاد*، مهرانگیز پیوسته گر، محمدرضا شعربافچی صفحات 91-106
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کرامت درمانی آنلاین بر کاهش پریشانی روان شناختی زنان مبتلا به سرطان های متاستاتیک طراحی و اجرا شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و در قالب بلوک بندی بود. جامعه آماری را زنان مبتلا به سرطان های متاستاتیک مراجعه کننده به موسسه کنترل سرطان ایرانیان (مکسا) تهران، در تابستان و پاییز 1399، تشکیل می دادند که از میان آنها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گمارش شدند. همچنین شرکت کنندگان بر اساس عملکرد تسکینی در سه سطح قرار گرفتند و پریشانی روان شناختی هر شرکت کننده پیش و پس از مداخله با استفاده از مقیاس افسردگی-اضطراب-استرس، مورد سنجش قرار گرفت. گروه آزمایش در سه جلسه انفرادی 40-60 دقیقه ای کرامت درمانی آنلاین شرکت کرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری و در 23-SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها نشان داد که کرامت درمانی در کاهش پریشانی روان شناختی گروه آزمایش اثربخش بوده است (01/0>P). همچنین کرامت درمانی در سطوح پایین تر عملکرد تسکینی مفیدتر بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه می شود روان سرطان شناسان و متخصصان در حوزه مراقبت تسکینی از کرامت درمانی آنلاین  برای بهبود پریشانی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان های متاستاتیک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سرطان متاستاتیک، کرامت درمانی، پریشانی روان شناختی، مداخله آنلاین، روان سرطان شناسی
  • محجوبه میرناصری، مونا چراغی*، لیلی پناغی صفحات 107-130
    مقدمه

    بیماری خودایمنی است که منجر به اختلال در محل اتصالات عصبی عضلانی می شود. ضعف بی ثبات در اثر حرکت، مشخصه این بیماری است. از آنجا که میاستنی یک بیماری مزمن با عوارض ناتوان کننده و پیشرفت غیرقابل پیش بینی است واکنش های روان شناختی در این بیماران قابل انتظار است. بنابراین پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته افراد مبتلا به میاستنی می باشد تا از دیدگاه بیماران به مسایل روان شناختی آن ها بنگرد و زمینه ای برای درک بهتر مسایل آنان برای متخصصان را فراهم کند.

    روش

    در این مطالعه با 11 نفر از افراد مبتلا به میاستنی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام گرفت که مصاحبه ها با روش کلایزی تحلیل شدند. مطالعه حاضر به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی می باشد.

    یافته ها: 

    این مطالعه شامل 4 خوشه اصلی شامل: 1) تجربه استفاده از خدمات تخصصی پزشکی، 2) تاثیرات درونی و بیرونی بیماری، 3) روش های کنارآمدن، 4) دوران رضایتمندی بعد از کنترل بیماری بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده نشان داد ناتوانی ها و محدودیت ها و شرایط غیرقابل پیش بینی زندگی منجر به به ارزیابی منفی افراد از خود شده است و این موضوع منجر کاهش احساس کنترل ادراک شده آنها می شود.  به دین ترتیب زمینه برای افزایش هیجانات منفی از جمله افسردگی، اضطراب و استرس افزایش می یابد. از سوی دیگر بسیار از بیماران پس کنارآمدن با بیماری تجربه رشد پس از ضربه را تجربه کرده اند.

    کلیدواژگان: بیماری خودایمنی، بیماری نادر، تجربه زیسته، راه های کنارآمدن، میاستنی
  • زهرا سلگی، آمنه کمرخانی* صفحات 131-150
    مقدمه

    سندرم درد قاعدگی به ‏عنوان یکی از شایع‏ترین مشکلات زنانه علاوه بر پیامدهای بهداشتی - درمانی بر کیفیت زندگی تاثیر منفی می‏ گذارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن‏ آگاهی بر درماندگی روان‏شناختی و کیفیت خواب دختران دارای سندرم درد قاعدگی انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه ‏آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون - پس ‏آزمون و با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال 1400 بود، که با روش نمونه‏ گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. برنامه ذهن‏آگاهی طی 8 جلسه 1 ساعته برای آزمودنی‏های گروه آزمایش اعمال شد اما گروه کنترل مداخله‏ایی دریافت نکرد. داده ‏ها با پرسشنامه غربالگری پیش از قاعدگی، پرسشنامه کیفیت خواب و پرسشنامه درماندگی روان‏شناختی گردآوری شد. جهت تحلیل داده‏ها از آمار توصیفی و تحلیل واریاس با اندازه گیری مکرر  و نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها: 

    برنامه آموزش ذهن‏ آگاهی بر کاهش درماندگی روان‏شناختی در مرحله پس ‏آزمون اثربخش بود (19/74=F، 002/0=P و 67/0=Eta). بین میانگین نمره کیفیت خواب آزمودنی‏های دو گروه نیز در مرحله پس ‏آزمون تفاوت معنادار بود (85/13=F، 001/0=P و 58/0=Eta). تاثیرات مثبت آموزش ذهن ‏آگاهی در مرحله پیگیری برای متغیرهای پژوهش پایدار بود.

    نتیجه گیری:

     می‏توان نتیجه گرفت که آموزش ذهن‏آگاهی روشی موثر در بهبود کیفیت خواب و سلامت روان‏شناختی مبتلایان به درد قاعدگی بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن‏آگاهی، درماندگی روان‏شناختی، کیفیت خواب، سندرم درد قاعدگی
  • صدیقه رضایی دهنوی*، فائزه ارشک، آزاده سمسار کازرونی صفحات 151-162
    مقدمه

    ابزارهای اندازه گیری انگ زنی اجتماعی برای بیماری های واگیردار و تهدیدکننده سلامتی مانند ایدز ساخته شده است. در زمینه اندازه گیری انگ زنی اجتماعی عموم کووید-19 ابزار مشخص اندازه گیری وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی انگ زنی اجتماعی عموم کووید-19 بر روی جمعیت ایرانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر کمی از نوع هنجاریابی بود. تعداد 322 نفر از افراد بالای 18 سال ساکن در شهر اصفهان که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند، از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. برای ساخت مقیاس، ابتدا با 40 نفر از افراد (20 نفر بدون سابقه ابتلا به کرونا و 20 نفر با سابقه ابتلا به کرونا)، مصاحبه های عمیقی انجام شد. بر اساس تحلیل محتوای مصاحبه ها و نظریه فلان و لینک (2013) پرسشنامه اولیه با 20 گویه طرح ریزی شد. برای بررسی روایی از روایی صوری، شاخص روایی محتوا و روایی سازه استفاده شد. برای بررسی پایایی از ضریب همسانی درونی آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها: 

    فرم نهایی پرسشنامه با 12 گویه و 3 عامل تصورات قالبی، احساس های منفی و رفتارهای اجتنابی از روایی صوری، شاخص روایی محتوا و روایی سازه مناسب برخوردار است. ضریب آلفای کرونباخ بالای 0.7 نشان دهنده ی پایا بودن این پرسشنامه است.

    نتیجه گیری: 

    پرسشنامه انگ زنی اجتماعی عموم کووید-19 از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار علمی و معتبر در سنجش انگ زنی اجتماعی کرونا استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، انگ زنی اجتماعی عموم، کووید-19
  • سمیه رباط میلی*، مریم پشت کوهی، محمد وظایفی شهریور صفحات 163-178
    مقدمه

    رشد پس از سانحه و تحمل ابهام به عنوان مهمترین فاکتورهای روانشناختی در بیماران مبتلا به سرطان شناخته شده اند. از این رو، پژوهش حاضر  با هدف پیش بینی نشانه های اضطرابی بر اساس تحمل ابهام و رشد پس از سانحه در زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود جامعه پژوهش حاضر تمامی زنان مبتلا به سرطان سینه در دو مرکز خصوصی شهر تهران در نیمه دوم سال 1397 بود که از این بین، 150 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند جهت آزمون فرضیه ها انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه های اضطراب بک (1990)، رشد پس از سانحه تدسچی و کالون (1996) و تحمل ابهام نوع 2 مک لین (2009) پاسخ دادند و داده های به دست آمده با استفاده از رویکرد سلسله مراتبی تحلیل رگرسیون چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تحمل ابهام 4/26 درصد از واریانس علایم اضطراب را در زنان مبتلا به سرطان سینه تبیین کرد. در مرحله دوم، ورود مولفه های رشد پس از آسیب به معادله، باعث شد تا 6/39 درصد از واریانس نشانه های اضطرابی تبیین شود. همچنین از بین مولفه های رشد پس از آسیب، دو مولفه ارزش زندگی و ارتباط با دیگران به صورت منفی و معنادار، علایم اضطراب را در بیماران مبتلا به سرطان پستان پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری: 

    بر پایه نتایج پژوهش حاضر می توان بیان کرد که رشد پس از سانحه و تحمل ابهام، نقش پیش بینی کنندگی خوبی در نشانه های اضطرابی بیمارن مبتلا به سرطان پستان دارند.

    کلیدواژگان: علائم اضطرابی، تحمل ابهام، رشد پس از سانحه
  • سید حامد واحدی اردکانی، شیرین کوشکی*، محمد اورکی، آمنه سادات کاظمی صفحات 179-200
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان هیپنوتیزمی و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر ترمیم زخم و استرس ادراک شده بیماران پس از جراحی شکمی بود.

    روش

    جامعه آماری شامل تمامی بیماران کاندید جراحی شکمی بستری شده در بیمارستان گلستان شهر تهران بود. 75 نفر از این بیماران با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به شکل تصادفی در 3 گروه مطالعاتی قرار گرفتند. گروه اول، مداخله 8 جلسه ای درمان هیپنوتیزمی و گروه دوم، مداخله 8 جلسه ای MBSR دریافت کرد و گروه سوم به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. جمع آوری داده ها با استفاده از مقیاس زخم بیتس - جنسن (بیتس - جنسن و ساسمن، 2012) و پرسشنامه استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 1983) انجام شده و تجزیه و تحلیل آنها نیز به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت پذیرفت.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان دادند که درمان هیپنوتیزمی و MBSR بر ترمیم زخم و استرس ادراک شده بیماران پس از جراحی شکمی تاثیر دارند (001/0<P).

    نتیجه گیری:

     درمان هیپنوتیزمی و MBSR منجر به تسریع ترمیم زخم و نیز کاهش عوارض جانبی و استرس ادراک شده در مرحله پس آزمون و پیگیری در بیماران فوق می شوند. لذا می توان از این دو مدل درمانی به عنوان درمان کمکی جهت پیشگیری یا کاهش عوارض پس از جراحی شکمی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان هیپنوتیزمی، ذهن آگاهی، ترمیم زخم، استرس ادراک شده، جراحی شکمی
|
  • Zahra Neamatizade, Amin Rafiepoor *, Mehrdad Sabet, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 1-20
    Objective

     Self-care is very important in controlling type 2 diabetes and the present study aimed to develop and validate a type 2 diabetes self-care questionnaire. 

    Method

     The present study was a series of consecutive exploratory experiments guided by the approach of testing and classification and was conducted qualitatively and quantitatively in two stages. The statistical population in the first stage consisted of specialists, physicians and researchers in the field of type 2 diabetes in 2020-2021 that 10 persons were selected by purposive sampling. In the second stage, 432 patients with type 2 diabetes in Tehran in 2020-2021 were selected by available sampling method and considering criteria. In order to collect the information of the first stage, an in-depth and semi-structured interview and a researcher-made initial questionnaire were used. 

    Findings

     It showed that from the results of the interviews, 41 concepts were extracted by open coding in 4 main dimensions. ‌Content validity ratio index and content validity index were calculated and 4 factors were identified in the exploratory factor analysis. Finally, this 34-item questionnaire explained 58.76% of the variance of type 2 diabetes self-care in patients aged 30 to 60 years: factors related to health literacy (39.64%), psychological factors (11.82%), physical factors (4.19%) And factors related to access to facilities (3.11%). Also, the first-order confirmatory factor analysis confirmed the above 4 factors and a total alpha of 0.95 was obtained. 

    Conclusion

     This questionnaire has good validity and reliability and its use is recommended for self-care monitoring of these patients and use in research.

    Keywords: self-care, Type 2, questionnaire
  • Arefe Eskandari, Mostafa Naeimi, Ali Fathi Ashtiani *, Hojjatollah Farahani Pages 21-40
    Objective

    The aim of this study was to prepare the Persian version of the orthorexia nervosa Scale and evaluate its psychometric properties.

    Method

    The sample of the present study consisted of 639 people aged 18 to 65 years living in Tehran who were tested using the available sampling method. The Persian version of the orthorexia nervosa Scale was prepared after the translation-retranslation process and was administered along with the eating attitude test (EAT-26) and Reef psychological well-being questionnaire (REEF-18). The validity of the scale was assessed using construct,  convergent and divergent validity was evaluated through Pearson correlation. Moreover, to assess its reliability, Cronbach's alpha calculation method and composite reliability were used.

    Findings

    The results of exploratory factor analysis indicated the existence of three factors: cognitive, emotional and clinical, and the results of confirmatory factor analysis indicated the goodness of fit and eligibility of the obtained model. Significant correlations between the obtained factors with the eating attitude test and Reef psychological well-being questionnaire also confirmed the convergent and divergent validity of the orthorexia nervosa scale. The reliability of the scale was calculated using Cronbach's alpha coefficient and obtained 0.811 for the all scales and ranged 0.69 to 0.735 for specific scales. Moreover, the composite reliability of the scales ranged between 0.78 and 0.82.

    Conclusion

    In general, it can be said that the Persian version of the orthorexia nervosa Scale has a three-factor structure and has the adequate validity and reliability for use in psychological research in the Iranian sample.

    Keywords: Orthorexia Nervosa Scale, Psychometric properties, Validity, Reliability, factor structure
  • Mohadeseh Alsadat Hamidi, Mehdi Khakzand *, Mohsen Faizi Pages 41-68
    Objective

    Architecture is not the mere construction of an inanimate building, a housing is the first built environment associated with humans. Using the term "humans" unites the works of designers, psychologists, and doctors. Maslow’s Hierarchy of Needs is one of the psychological theories that deal with human evolution. According to this theory, wellness is one of the primary needs of each individual. This research aims to introduce an effective strategy to improve the wellness of humans and achieve the ultimate aim of Maslow’s theory. Furthermore, to achieve these goals, the Salutogenic Approach is applied as a bridge to link the wellness and the man-made environment.

    Method

    Hence, this research has deployed mixed methods to achieve the desired results. In this regard, a semantic differential technique and content analysis have been employed for component differentiation, and Ghoodosi-Gharbi (district 1) of Shiraz has been selected as the case study using a survey method.

    Findings

    Afterward, using SPSS, users' preferences were determined and the factors affecting wellness were prioritized.

    Conclusion

    According to the results and the analyses conducted, sense of cohesion and Maslow’s theory are related and it is possible to enhance the mental and physical condition of people residing in this neighborhood through Salutogenic design. In order to improve the wellness of residents of Ghoodosi-Gharbi, strategies have been introduced to reduce illnesses (such-as: palpitations, vitamin-D deficiency, headaches, joint-disorders,etc.) including designs with long and dynamic circulation, increased daylight in spaces, and so on.

    Keywords: Maslow Theory, Salutogenic, Housing, Neighborhood, Health
  • Zahra Ayoubi *, HamidReza Imani Far, Elahe Aslami Pages 69-90
    Objective

    corona heart disease started in 2019 and the most effective way to prevent its spread is to follow health protocols. Therefore, the present study aimed to provide a causal model of personality traits on the observance of corona coping protocols, the mediating role of practice of religious beliefs and threat assessment.

    Method

    In this descriptive-correlational study, 353 female high school students in the first district of Shiraz were selected by multi-stage cluster sampling. Then, using Neo personality questionnaires, temple religious beliefs, observance of health protocols and researcher-made threat assessment, data were collected and analyzed using AMOS software version 21 and path analysis method.

    Findings

    The results showed that the variables of threat assessment, practice of religious beliefs and conscientiousness component had a direct and significant effect on compliance with health protocols. Also, being conscientious and agreeing through the practice of religious beliefs has a positive and indirect effect on the observance of protocols, but openness to experience a negative and indirect effect. (P≤0 / 01).

    Conclusion

    The characteristics of the fitted model predicted the observance of health protocols, based on the exogenous variables of personality, conscience, religion, and threat perception. This fit of the model was also confirmed for the exogenous variables of personality, conscience, agreement and openness to experience, and the mediating variable of practice of religious beliefs.

    Keywords: Corona Heart Disease, personality traits, religious beliefs, Threat Assessment
  • Rahele Fallah, Seyed Abolghasem Mehrinezhad *, Mehrangiz Peyvastehgar, MohammadReza Sharbafchi Pages 91-106
    Objective

    This study aimed to examine the effectiveness of individual-online dignity therapy in reducing psychological distress in women with metastatic cancers.

    Method

    It was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test, follow-up design, and a control group, in block design. The statistical population was women with metastatic cancers referred to the Iranian Cancer Control Institute (MACSA) in Tehran during the summer and autumn of 2020. Thirty women were selected by a convenience sampling method and then randomly assigned to two groups of 15 in experimental and control. It also blocked participants at three levels based on the palliative performance scale. Each participant's psychological distress was assessed using the depression-anxiety-stress scale. The experimental group participated in three individual online dignity therapy sessions, each 40-60 minutes. Data were analyzed by repeated-measures analysis of variance in SPSS-23.

    Findings

    There was a significant decrease in the experimental groups’ psychological distress scores in the post-test and in follow-up (P≤0.01). Also, it was found that dignity therapy is more useful in lower levels of the palliative performance scale.

    Conclusion

    Given the findings, it is recommended that psycho-oncologists and palliative care practitioners use online dignity therapy to reduce the psychological distress of women with metastatic cancer.

    Keywords: Metastatic Cancer, Dignity Therapy, Psychological distress, Online Intervention, Psycho-oncology
  • Mahjube Mirnaseri, Mona Cheraghi *, Leili Panaghi Pages 107-130
    Objective

    Myasthenia is an autoimmune disease that leads to disorder of the neuromuscular junctions. Unstable weakness due to movement is characteristic of this disease. Because myasthenia is a chronic disease with debilitating complications and unpredictable progression, psychological reactions are expected in these patients. Therefore, the present study examines the lived experience of people with myasthenia to look at their psychological issues from the perspective of patients. To provide a platform for professionals to better understand their issues.

    Method

    In this study, 11 people with myasthenia had in-depth semi-structured interviews, which were analyzed by colaizzi method. The present study is a qualitative method of descriptive phenomenology.

    Findings

    This study included 4 main clusters including: 1) experience of using specialized medical services, 2) internal and external effects of the disease, 3) coping methods, 4) satisfaction period after disease control.

    Conclusion

    The results showed that disabilities and limitations and unpredictable living conditions lead to a decrease in the perceived control in individuals and this leads to a negative self-assessment of individuals and increases negative emotions such as depression, anxiety and stress. many patients with post-traumatic stress disorder have experienced post-traumatic growth.

    Keywords: Autoimmune disease, Rare disease, Lived Experience, copping methods, Psychological problems Myasthenia
  • Zahra Solgi, Ameneh Kamarhkani * Pages 131-150
    Objective

     Menstrual pain syndrome B as one of the most common gynecological problems in addition to health consequences has a negative impact on quality of life. Also the aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness training on psychological helplessness and sleep quality in girls with menstrual pain syndrome.

    Method

    The research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control and two-month follow-up group. The statistical population included all female students of Islamic Azad University, Kermanshah branch in 2021, who were selected by available sampling method of 40 people and randomly assigned to two experimental and control groups (20 people in each group). Mindfulness was applied to the experimental group in 8 sessions of 1 hour (60 minutes) but the control group did not receive any intervention. Data were collected using premenstrual screening questionnaire, sleep quality questionnaire and psychological helplessness questionnaire. Descriptive statistics and repeated measures analysis of varias and SPSS statistical software were used to analyze the data.

    Findings

    Mindfulness training program was effective in reducing psychological helplessness in the post-test phase (F= 74.19, P= 0.002 and Eta= 0.67). There was a significant difference between the mean sleep quality scores of the subjects in the two groups in the post-test stage (F= 13.85, P= 0.001 and Eta= 0.58). The positive effects of mindfulness training in the follow-up phase were sustained for research variables.

    Conclusion

    It can be concluded that Mindfulness training has been an effective way to improve sleep quality and psychological health of patients with menstrual pain.

    Keywords: Mindfulness Training, Psychological Helplessness, Sleep quality, Menstrual Pain Syndrome
  • Sedigheh Rezaei Dehnavi *, Faezeh Arashk, Azadeh Semsar Kazerouni Pages 151-162
    Objective

    Stigma measuring instruments have been developed for infectious and health-threatening diseases such as AIDS. There are no specific measuring instruments for measuring public stigma related to Covid-19.

    Method

    The present study was a quantitative normalization study. A total of 322 people who were over 18 years old, living in Isfahan city and satisfied with the cooperation, participated in the study through Internet calling. To develop the scale, in-depth interviews were conducted with 40 participants (20 without and 20 with a history of corona-virus artery disease). Based on the content analysis of the interviews and the theory of Phelan and Link (2013), the initial questionnaire was designed with 20 items. Face validity, content validity index, and construct validity were used for assessing validity. Cronbach's alpha internal consistency coefficient was used to evaluate the reliability.

    Findings

    The final form of the questionnaire with 12 items and three factors, including stereotypes, negative feelings, and avoidance behaviors, has the appropriate face validity, content validity index, and structure validity. Cronbach's alpha coefficient above 0.7 indicates the reliability of this questionnaire.

    Conclusion

    The public stigma Covid-19  questionnaire has good validity and reliability and can be used as a scientific and valid tool in measuring coronavirus stigma.

    Keywords: validation, Public Stigma, COVID-19
  • Somaye Robatmili *, Maryam Posht Koohi, Mohammad Vazayfi Shahrivar Pages 163-178
    Objective

    Post-traumatic growth and ambiguity tolerance are known as the most important psychological factors in cancer patients. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting anxiety symptoms based on ambiguity tolerance and post-traumatic growth in women with breast cancer.

    Method

    The present study was descriptive of the correlational type. The population of the present study was all women with breast cancer in two private centers in Tehran in the second half of 2017, of which 150 people were selected by purposful sampling to test the hypotheses. The participants answered Beck's anxiety questionnaires (1990), Post Traumatic Growth (PTG) inventory (Tedeschi & Calhoun, 1996) and Ambiguity to tolerance (AT) Inventory (macline 2009, second version) and The obtained data were analyzed using hierarchical multiple regression.

    Findings

    The results showed that ambiguity tolerance explained 26.4% of the variance of anxiety symptoms in women with breast cancer. In the second stage, the inclusion of post-traumatic growth components into the equation explained 39.6% of the variance of anxiety symptoms. Also, among the components of post-traumatic growth, two components of life value and relationship with others negatively and significantly predicted anxiety symptoms in breast cancer patients.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that post-traumatic growth and ambiguity tolerance have a good predictive role in the anxiety symptoms of breast cancer patients.

    Keywords: Anxiety Symptoms, Ambiguity Tolerance, Post Traumatic Growth
  • Seyyed Hamed Vahedi Ardakani, Shirin Kooshki *, Mohammad Oraki, Amenehsadat Kazemi Pages 179-200
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of hypnotherapy and mindfulness-based stress reduction therapy (MBSR) on wound healing and perceived stress in post abdominal surgery patients.

    Method

    The statistical population included all patients who were candidates for abdominal surgery admitted to Golestan Hospital in Tehran. 75 of these patients were selected by convenience sampling method and randomly divided into 3 study groups. The first group received an 8-session intervention of hypnotherapy and the second group received an 8-session MBSR intervention and the third group was considered as a control. Data were collected using the Bates-Jensen Wound Assessment Scale (Bates-Jensen & Sussman, 2012) and the Perceived Stress Questionnaire (Cohen et al., 1983) and analyzed by repeated measurement variance analysis.

    Findings

    The results showed that hypnotherapy and MBSR have an effect on wound healing and perceived stress in post abdominal surgery patients (P <0.001).

    Conclusion

    Hypnotherapy and MBSR accelerate wound healing and also reduce side effects and perceived stress in the post-test and follow-up phase in the above patients. Therefore, these two treatment models can be used as adjunctive therapy to prevent or reduce complications after abdominal surgery.

    Keywords: Hypnotherapy, Mindfulness, Wound Healing, Perceived stress, Abdominal surgery