فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 48 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن ناصری ازغندی، محسن طبسی*، حسن رضائی صفحات 1-17

    بررسی آثار معماری به ویژه خانه ها، گویای آن است که در گذشته اصولی مورد تاکید سازندگان آن قرار داشته که متاثر از شیوه زندگی و اقلیم در محدوده های جغرافیایی مختلف و زمان های گوناگون، به اشکال مختلف به کار گرفته شده است. بیرجند در دوره انتقال با تاثیرپذیری از عوامل گوناگون داخلی و خارجی دارای پتانسیل ویژه ای جهت تغییرات و تحولات فرهنگی و سیاسی و به تبع آن معماری بوده است. از این رو هدف تحقیق حاضر، تحلیل و تفسیر تاثیر تغییرات نحوه زندگی، در دوره انتقال (اواخر قاجار و دوره پهلوی اول) بر معماری خانه ها در شهر بیرجند است. بر این اساس، پژوهشگران در پی پاسخگویی به این پرسش هستند که: تطور شیوه زندگی مردم، چه تاثیری بر مولفه های کالبدی معماری و اقلیمی خانه های بیرجند داشته است؟پژوهش رویکردی اثبات گرایانه دارد و از روش های تاریخی و تفسیری تحلیلی در جهت رسیدن به هدف، بهره گرفته است. جمع آوری داده ها مطابق با دو شیوه اسنادی و میدانی صورت گرفته است. بر این اساس تمامی خانه هایی که متعلق به دوره مورد نظر هستند و ثبت ملی شده اند به عنوان جامعه آماری انتخاب گردیده اند. یافته ها و نتایج گویای آن است که بیرجند نیز همسو با دیگر شهرهای بزرگ ایران متاثر از تغییرات سبک زندگی در این بازه زمانی بوده است و بعد مکانی آن نسبت به شهرهایی همانند تهران و مشهد و... نتوانسته است بیرجند را از تغییرات اجتماعی مصون نگه دارد و این تغییرات، طی بازه زمانی دوره انتقال، در مولفه ها و عناصر کالبدی و اقلیمی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: شیوه زندگی، دوره انتقال، اقلیم، بیرجند، معماری خانه
  • سلماز حمیدی نیا، محسن وفامهر*، مهدی صحراگرد، وحید احمدی صفحات 19-37

    با توجه به نقش و اهمیت قبله به عنوان مهم ترین مسیله در معماری مساجد اسلامی، بررسی این عنصر و چگونگی تاثیر آن بر معماری مساجد تاریخی می تواند منجر به دستیابی به راهکارهایی شود که در بازنمایی جهت قبله در معماری مساجد آینده رهنمون هنرمندان و معماران قرار گیرد. در این راستا، در پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل و عناصر تاثیرگذار بر بازنمایی و تقویت جهت قبله در مسجد گوهرشاد مشهد، نخست اطلاعات جامعی در مورد قبله و نقش آن در معماری مساجد و معماری مسجد مذکور به روش اسنادی، مرور متون کتابخانه ای و مطالعه میدانی جمع آوری شده است. در ادامه، ویژگی های معماری و کیفیت های فضایی اجزا و عناصر سازنده این مسجد با در نظر گرفتن سه عامل سلسله مراتب حرکتی، محورهای فضایی و هندسه متاثر از جهت قبله مورد بررسی توصیفی و تحلیلی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که معماری مسجد گوهرشاد علاوه بر شیوه های رایج در روزگار خود از ویژگی های نوآورانه متعددی نیز برخوردار بوده است، مانند ایوان قبله شاخص و باشکوه تر (همراه با گنبد رفیع فیروزه ای، گلدسته های ضخیم و بلند در طرفین، دهانه سر و ته باریک ایوان و تزیینات بیشتر)، مشخص سازی مکان محراب با بسط فضایی میان ایوان و گنبدخانه، انواع مقرنس ها و تزیینات و نیز استفاده از جفت سازی و تعادل متقارن در طراحی اجزای کالبدی و تزیینات در اطراف محورهای اصلی و فرعی بنا و غیره که ضمن ایجاد خوانایی در فضا و تسهیل جهت یابی قبله، نقش موثری در ایجاد فضایی روحانی و معنوی در مسجد دارند.

    کلیدواژگان: قبله، معماری، مساجد ایرانی-اسلامی، دوره تیموری، مسجد گوهر شاد
  • مائده علی میرزایی*، خسرو صحاف صفحات 39-67

    بافت سنتی شهر میراث دار ارزشها، تاریخ و فرهنگ گذشتگان است که در قالب کالبد شهری به نمایش گذاشته می‎ شود. تحولات ناشی از طرح های نوسازی در بافت‎ سنتی شهرها موجب گسست بین معماری معاصر با گذشته شده ‎است؛ از این رو در زمینه‎ های ارزشمندی که در سال‎های اخیر دچار تغییرات کالبدی شده ‎اند می ‎توان با تحلیل چگونگی برخورد آثار شاخص معماری گذشته با زمینه‎ به راهکارهایی متناسب با ارزش‎های تاریخی، فرهنگی و کالبدی دست یافت. ضرورت این پژوهش، از یک سو متوجه اهمیت زمینه بافت مرکزی شهر مشهد می‎ باشد که در خلال طرح‎های نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر هویت خود را از دست ‎داده‎ است و از سوی دیگر معطوف به ابعاد پنهان معماری آثار شاخص دوره پهلوی دوم بافت مرکزی شهر مشهد در ارتباط با زمینه است؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش، تبیین برخورد با زمینه در آثار شاخص معماری دوره پهلوی دوم و ارایه راهکارهایی جهت تداوم هویت معماری زمینه مذکور می‎ باشد. پژوهش حاضر دارای رویکرد کیفی و مطالعه بر روی نمونه‎ های موردی است که از روش توصیفی- تحلیلی برای دسته ‎بندی مولفه‎ های مبانی نظری و از روش مقایسه تطبیقی جهت بررسی نمونه‎ های موردی استفاده‎ شده‎ است. یافته ها نشان می‎ دهد که در بین نمونه‎ های موردی، بازار رضا بیشترین میزان زمینه‎ گرایی را دارد و مقبره نادرشاه و ایستگاه راه‎ آهن بیشترین میزان منطقه‎ گرایی را دارند و در هر سه بنا گرایش به منطقه‎ گرایی در حوزه مصالح و معماری بومی منطقه وجود دارد؛ همچنین توجه به زمینه بصری مهمترین عاملی است که در آثار مذکور رعایت شده ‎است. در نهایت راهکارهایی جهت تداوم معماری زمینه ارایه می‎ شود.

    کلیدواژگان: زمینه، زمینه گرایی، منطقه گرایی، بافت مرکزی شهر مشهد
  • مریم بیرجندی نژاد*، امین عبدمجیری صفحات 69-87

    ورودی و تاثیرات آن بر روان انسانی از جمله مباحث مورد توجه در حوزه پژوهش های معماری است. بخشی از این مطالعات به مبحث اصول هندسی آن اشاره دارند که عموما به تناسبات و روابط ریاضی گونه میان اجزاء برمی گردد. اما در این تحقیق هدف آن است که هندسه و شیوه انتظام شکلی ورودی از دید روانشناسی محیط و چگونگی ادراک آن مورد توجه قرار گیرد. به عبارت دیگر پرسش اصلی این پژوهش پرداختن به مولفه ها و اصولی است که در هندسه فضایی مورد توجه قرار می گیرد تا اهداف مورد نظر در طراحی آنها به دست آید. بدین منظور با توجه به شاخصه های معماری سنتی و توانمندی هایی که عموما برای آن ذکر می شود، در تحقیق حاضر از مطالعه بر روی سردرهای ورودی خانه های سنتی مشهد بهره گرفته شد. بر این اساس ابتدا با یافتن مشخصه های مهم در تاثیرات هندسه محیط بر روان انسان از منظر سه نظریه مطرح در حوزه روانشناسی محیط یعنی روانشناسی سازشمند و تبادلی، روانشناسی رفتارگرایی و روانشناسی گشتالت، مولفه های مورد نظر در بررسی نمونه ها به دست آمد. پس از آن با تحلیل این موارد نتایج حاصل به صورت مجموع مورد بحث قرار گرفت که جمع بندی آنها نتایج تحقیق را در بر دارد. بر اساس یافته های این تحقیق، محرمیت، پرهیز از پیچیدگی، زیبایی به دور از جزییات زیاد و همخوانی با بافت پیرامون از اصول مورد توجه در طراحی هندسی سردر ورودی خانه های سنتی مشهد محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیط، خانه های سنتی مشهد، ادراک، هندسه
  • محبوبه زمانی، امیر اکبری*، منا متولی حقیقی صفحات 89-112

    رواق الله وردی خان در عصر صفویه،در همجواری مرقد امام رضا (ع) و به دستور الله وردی خان، فرمانده نظامی عصر صفوی بنا شد. ساخت رواق هم عصر بازندگانی صدرالدین محمد بن ابراهیم قوام شیرازی معروف به ملاصدرا،یکی از بزرگ ترین حکیمان جهان اسلام وبنیانگذار حکمت متعالیه است که الله وردی خان نسبت به حکیم وآموزه های حکمی اواحترام خاصی قایل بود.حکمت ملاصدراتاثیر بسیاری برآموزه های دینی،اعتقادی،هنر و بالاخص معماری زمان خویش وپس ازآن نهاد.معماری به دلیل تاثیرپذیری از فرهنگ ومبانی اعتقادی،اشاعه دهنده جهان بینی معماران زمان خویش بود،بنابراین فرض برآن است که معماری رواق نیز،قادر است مفاهیم بنیادین برگرفته ازحکمت ملاصدرا را، نمایان سازد. در این راستا، بررسی تطبیقی شکل گیری رواق الله وردی خان بر مبنای وجودشناسی حکمت متعالیه به منزله کامل ترین حکمت مشرق زمین، در روند ساخت آن قابل بررسی است. بنابراین سوال مطرح چنین است که چگونه مباحث وجودشناسی ملاصدرا در شکل گیری رواق الله وردی خان تاثیرگذار بوده و این تاثیرات به چه صورتی در کالبد و معنای رواق نمایان شده است؟ از این رو برآنیم، در پژوهش حاضر مبانی وجودشناسی ملاصدرا را در این بنای باشکوه بنا بر یافته های علمی به منصه ظهور برسانیم. وجود این سوال و رابطه نزدیک این دو شخصیت معروف عصر صفوی به انضمام ایجاد بنا در مهم ترین مکان مذهبی ایران می تواند وجود رابطه حکمت متعالیه در شکل گیری بنا را تقویت نماید. همچنین بررسی بنا و تطبیق آن با مبانی وجود شناسی این حکمت قادر است پاسخ دقیق تری را برای سوالات مطروحه در بر داشته باشد. به این منظور در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیل و راهبرد استدلال منطقی، چهار مبنای وجودشناسی حکمت ملاصدرا در شکل گیری رواق مذکور مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: رواق الله وردی خان، حرم مطهر رضوی، مبانی وجودشناسی، حکمت متعالیه
  • مهلا مهیمنی*، فائزه نبوی صفحات 113-133

    نیاز به وجود یک سرپناه از گذشته تا به امروز باعث شده است انسانها همواره در طول سفر نیز از آن غافل نباشند.کاروانسراها از جمله بناهای قدیمی بین راهی و منزلگاه امن برای کاروانیان در مسیرهای مهم بازرگانی زیارتی ایران بوده اند.بسیاری از کاروانسراها را می توان از نظر شیوه ساختمانی از شاهکارهای معماری و هنری زمان خود دانست.ابهامات متعددی در چگونگی تحولات ساختاری و فضایی این بناهای ارزشمند در ادوار مختلف تاریخی وجود دارد و از این رو بررسی شیوه ی طراحی آنها ضرورت دارد. در پژوهش حاضر به معرفی ویژگی های کالبدی و ساختاری چند نمونه از کاروانسرا های واقع در شاهراه ابریشم (سرخس-سبزوار) پرداخته و آنها را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهیم.بر این اساس،سوالات اصلی مقاله به شرح زیر مطرح می شوند:-ساختار کالبدی کاروانسراهای مورد نظر چگونه است؟-عناصر کالبدی و فضایی موثر در کاروانسرا های خراسان در مسیر ابریشم کدام اند؟لذا تحقیق انجام شده مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی تدوین شده است، نوع این تحقیق کاربردی و از نظر روش،تفسیری- تاریخی می باشد به این صورت که مشاهدات و برداشتهای اولیه از کاروانسراهای مورد نظر انجام شده و در ادامه با توجه به مطالب گرد آمده به بررسی برخی از مشخصات معماری این کاروانسراها در دوره های مختلف پرداخته می شود.در نهایت این بناها در نظام توده -فضا،ساختار کالبدی-فضایی، سلسله مراتب فضایی و فضای پر-خالی بررسی می گردد که می تواند به عنوان ارایه راهکارهایی جهت طراحی مجتمع های بین راهی با هدف رفع نیازهای مردم جامعه و ایجاد فضایی مطلوب از گذشته تا به امروز یاری برساند.

    کلیدواژگان: کاروانسرا، جاده ابریشم، خراسان، ساختار کالبدی، سازماندهی فضایی
|
  • Hasan Naseri Azghandi, Mohsen Tabassi *, Hasan Rezaei Pages 1-17

    The study of architectural works, especially houses, shows that in the past, some principles have been emphasized by its builders, which have been originated from lifestyle and climate in various geographical areas and times. Birjand in the transition era, under the influence of various internal and external factors, had a special potential for cultural and political changes and developments and, consequently, architecture. Therefore, the aim of this study is to analyze and interpret the effect of lifestyle changes in the transition era (late Qajar and the first Pahlavi era) on the architecture of houses in the city of Birjand. Accordingly, researchers seek to answer the question: How the evolution of people's lifestyle have affected the physical components of the architecture and climate of Birjand houses? Using a positivist approach, the research applies historical and Interpretive-analytical methods to achieve the goal. Data collection was carried out by documentary and field procedures. Therefore, all nationally- registered houses belonged the era selected as the population. Findings indicate that Birjand, along with other Iranian big cities has been affected by lifestyle changes during this era. Being far from cities including Tehran, Mashhad etc., has not protected Birjand against social changes and they have reflected in physical and climatic components and elements during the transition era.

    Keywords: Lifestyle, Transition era, Climate, Birjand, House architecture
  • Solmaz Hamidinia, Mohsen Vafamehr *, Mehdi Sahragarrd, Vahid Ahmadi Pages 19-37

    Considering the role and importance of qibla as the most important issue in Islamic mosques’architecture, study of this element and the way it affects the architecture of historic mosques can lead to solutions for representation of the direction of qibla in the future mosques’ architecture. In the present study, aiming to identify the factors and elements influencing the strengthening of the direction of Qibla in Goharshad Mosque in Mashhad, comprehensive information about Qibla and its role in mosque architecture and architecture of Goharshad Mosque in Mashhad collected using documentary method, reviewing library texts and field study. Then, considering three factors of kinetic hierarchy, spatial axes, and geometry affected by the direction of Qibla, architectural features and spatial qualities of components and constituent elements of this mosque studied descriptively and analytically. The results showed that the architecture of Goharshad Mosque, besides other common methods in its time, has several innovative features including: the more prominent and magnificent qibla porch (with a tall turquoise dome, thick and tall side garlands,, upside down narrow porch opening, and more decorations), specifying the location of the altar with spatial expansion between the porch and the dome, various types of decorations and the use of muqarnas and decorations Besides creating legibility in the space and facilitating the orientation of the qibla, pairing and symmetrical balance in the design of physical components and decorations around the main and secondary axes of the building, etc., have an effective role in creating a spiritual atmosphere in the mosque.

    Keywords: Qibla, Architecture, Iranian-Islamic mosques, Timurid period, Goharshad mosque in Mashhad
  • Maedeh Alimirzaei *, Khosro Sahaf Pages 39-67

    The traditional texture of the city is the heritage of past values, history, and culture displayed in the urban body. Renovation project development in the traditional context of cities has caused a rift between past and contemporary architecture. Thus, in valuable fields that have undergone physical changes in recent years, to achieve appropriate solutions for the context's historical, cultural, and physical values by analyzing how the past architectural significant works deal with the field. This research is necessary to realize the importance of Mashhad's central texture, which has lost its identity during the renovation projects of the texture close to the holy shrine. On the other hand, focusing on the hidden dimensions of architecture, the significant works of the second Pahlavi period, and the central texture of Mashhad is related to the context. This study aims to explain dealing with the field in the architectural significant works at the second Pahlavi period and provide solutions for continuing the architectural identity of its field. The present study has a qualitative approach and case survey samples; the descriptive-analytical and comparative comparison methods are used to classify the components of theoretical foundations and examine case samples, respectively. According to the results, the architecture of the Reza Bazaar building has the highest level of contextualism; both Nader Shah's tomb and railway station have a high level of regionalism; in all three buildings, there is a tendency towards regionalism in local materials and architecture. Also, the visual context is the most important background factor observed in the mentioned works. Finally, we proposed solutions to continue the architecture of the central context of Mashhad.

    Keywords: context, Contextualism, regionalism, the central context of Mashhad
  • Maryam Birjandineghad *, Amin Abedmojiri Pages 69-87

    Input and its effects on the human psyche are among the topics of interest in the field of architectural research. Some of these studies refer to the subject of its geometric principles, which generally refer to mathematical proportions and relationships between components. But in this study, the aim is to consider the geometry and method of input form regulation from the perspective of environmental psychology and how it is perceived. In other words, the main question of this research is to address the components and principles that are considered in spatial geometry to achieve the desired goals in their design. For this purpose, according to the characteristics of traditional architecture and the capabilities that are generally mentioned for it, in the present study, a study was used on the entrance entrances of traditional houses in Mashhad.Based on this, first, by finding important characteristics in the effects of environmental geometry on the human psyche from the perspective of three theories in the field of environmental psychology, namely adaptive and exchange psychology, behavioral psychology and Gestalt psychology, the desired components in the study of samples Came. Then, by analyzing these cases, the results were discussed as a whole, which summarizes the results of the research. According to the findings of this study, privacy, avoidance of complexity, beauty away from many details and harmony with the surrounding texture are among the principles considered in the geometric design of the entrance of traditional houses in Mashhad.

    Keywords: Environmental Psychology, traditional houses of Mashhad, Perception, Geometry
  • Mahboobeh Zamani, Amir Akbari *, Mona Motevali Pages 89-112

    The porch of AllahverdiKhan was built in the Safavid era,in the proximity of the shrine of Imam Reza and by the order of AllahverdiKhan,the military commander of the Safavid era.The construction of a porch contemporary with the life of Ṣadr ad-Dīn Muḥammad Shīrāzī,also called MullāṢadrā,is one of the greatest scientists of the Islamic world and the founder of transcendent wisdom,whom AllahverdiKhan had a special respect for his doctrine.MullaSadra's wisdom has had a great impact on the religious,doctrinal and especially the architectural teachings of his time and beyond. Architecture,due to its influence on culture and beliefs,spreads the worldview of the architects of its time,so it is assumed that porch architecture is able to reveal the basic concepts of formation that are rooted in the wisdom of MullaSadra.In this regard a comparative study of the formation of the porch of AllahverdiKhan,based on the ontology of the transcendent wisdom as the most complete wisdom of the Orient, can be examined in the process of its construction.Therefore,the question raised is:How did MullaSadra's ontological discussions influence the formation of the porch of AllahverdiKhan and how did these influences manifest themselves in the body and meaning of the porch?Therefore,in the present study,we intend to bring the principles of MullaSadra ontology to the forefront in this magnificent building based on scientific findings.The existence of this question and the close relationship between these two famous characters of the Safavid era,along with the creation of this building in the most important religious place of Iran,can strengthen the relationship between transcendent wisdom in the formation of the building.In addition,examining the building and its adaptation with the ontological principles of this wisdom can provide more accurate answers to the questions raised.For this purpose,in this study,with the method of descriptive-analysis and logical reasoning strategy,the four ontological bases of MullaSadra's wisdom in the formation of the porch will be examined.

    Keywords: the porch of Allahverdi Khan, the holy shrine of Razavi, Principles of Ontology, Transcendent Wisdom
  • Mahla Mohimani *, Faezeh Nabavi Pages 113-133

    The need for a shelter from the past to the present has made people not always unaware of it during the trip. It can be considered as one of the architectural and artistic masterpieces of its time in terms of construction style. In the present study, we introduce the formative and structural features of some examples of caravanserais located on the Silk Highway (sarakhs-sabzevar) and analyze them. Accordingly, the main questions of the article are as follows:- What is the formative structure of the inns?- What are the formative and spatial elements effective in Khorasan caravanserais along the Silk Road?Therefore, the research is based on documentary and field studies. The type of this research is applied and in terms of method, interpretive-historical, so that the initial observations and perceptions of the caravanserai are done and then according to the contents of the tour. Some of the architectural features of these caravanserais are examined in different periods. Finally, this building is studied in mass-space system, formative-spatial structure, spatial hierarchy and full-empty space, which can be used as a solution for designing complexes. A way to help meet the needs of the people of the community and create a favorable atmosphere from the past to the present.

    Keywords: Caravanserai, the Silk Road, formative structure, Spatial organization