فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال سوم شماره 11 (پاییز 1401)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال سوم شماره 11 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پگاه محمدپور، رضا ارجمندی*، امیرحسام حسنی، جمال قدوسی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    ارتباط تغیرات مساحت کاربری کشاورزی و میزان کود شیمیایی مصرفی با تغیرات غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی یکی از روش‏های مستقیم تاثیرات کاربری کشاورزی بر وضعیت غلظت نیترات وآلودگی آب‏های زیرزمینی درهر منطقه‏ای است که می‏تواند مدیران را در مدیریت مناسب منابع آب زیرزمینی یاری نماید. هدف از این پژوهش بررسی رابطه تغیرات مساحت کاربری کشاورزی وکودشیمیایی مصرفی بر میزان افزایش غلظت نیترات درمنابع آب زیرزمینی در دشت ری می‏باشد.

    روش بررسی

    دراین مطالعه برای پایش تغییرات کاربری اراضی از تصاویر ماهواره‏ای لندست 5 و8 برای سال‏های 1387، 1390، 1393، 1396 و 1399 استفاده گردید. پس از پردازش تصاویر، مساحت اراضی کشاورزی مورد محاسبه قرارگرفت. با توجه به آمار بدست آمده ازمیزان کود شیمیایی مصرفی و نتایج کیفی آزمایشگاهی تغییرات غلظت نیترات، بررسی اثرات این عوامل برروی یکدیگر ویافتن روابط ریاضی بین متغیرها با روش همبستگی پیرسون ورگرسیون خطی موردآزمون قرارگرفت.

    یافته ‏ها:

     نتایج نشان می‏دهد که طی دوره مورد بررسی اراضی با کاربری کشاورزی افزایش و اراضی بایرکاهش یافته است. میزان مصرف کود شیمیایی نیز روند افزایشی داشته است. میزان غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی بیانگر این مطلب است که طی دوره مورد بررسی، غلظت نیترات درچاه‏های آب زیرزمینی افزایش یافته است. تحلیل ضریب همبستگی نیز نشان داد که در سطح خطای یک درصد (سطح اطمینان 99 درصد) رابطه معنی‏داری بین میزان غلظت نیترات آب زیرزمینی با مساحت اراضی کاربری کشاورزی وحجم کودمصرفی وجود دارد. بدین‏ معنی که هر چقدر مساحت کاربری کشاورزی ومیزان کودشیمیایی افزایش یابد میزان غلظت نیترات منابع آب زیرزمینی نیز افزایش می‏یابد. درمدل رگرسیونی ارایه شده مقدار مربع (R2) پذیرفته شده برابربا 993/0 است و بیانگر ارتباط نسبتا قوی بین متغیر وابسته (میزان غلظت نیترات آب در منابع آب زیرزمینی) با متغیرهای مستقل (مساحت کاربری کشاورزی و میزان کود شیمیایی مصرفی) می‏باشد.

    بحث و نتیجه ‏گیری:

     نتایج حاکی از آن است که با افزایش وسعت اراضی کشاورزی میزان مصرف کودشیمیایی درمنطقه تحقیق افزایش یافته و به علت فرایندآبشویی نیترات ازسطح خاک، میزان غلظت نیترات در منابع آب‏ زیرزمینی روند افزایشی داشته است، که این مساله یکی ازدلایل مهم افزایش غلظت نیترات در چاه‏های مطالعاتی می‏باشد.

    کلیدواژگان: کاربری کشاورزی، کودشیمیایی، غلظت نیترات، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی
  • منصور محمدی دینانی، یوسف مولایی، محمدابراهیم بنی‏ حبیب صفحات 15-27

    زمینه و هدف:

     مشارکت بهره ‏برداران در مدیریت و بهره‏برداری از آب و انرژی نقش محوری در کاهش مخاطرات ناشی از کمبود منابع آب، تغییر اقلیم، آلودگی منابع آب، تولید گازهای گلخانه‏ای و اختلافات محلی و منطقه‏ای دارد.

    روش بررسی:

     در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، چالش‏های ارتقاء مشارکت ذینفعان در مدیریت آب و انرژی بررسی و مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ‏ها :

    نتایج نشان می‏دهد که فقدان اطلاع رسانی مناسب، عدم توجه به نظرات ذینفعان و تعامل ضعبف برنامه‏ریزان و مردم در مدیریت و بهره‏برداری از منابع آب از موانع شکل‏گیری مشارکت بهره‏برداران است. از طرف دیگر فقدان الزام قانونی به اطلاع‏رسانی دستگاه‏های اجرایی و نواقص ساختاری و اجرایی کمیسیون رسیدگی به امور آب‏های زیرزمینی به عنوان مرجع حل و فصل اختلافات از موانع دسترسی عادلانه به محاکم به منظور مشارکت ذینفعان محسوب می‏گردد.

    نتیجه‏ گیری :

    در راستای تقویت مشارکت بهره‏برداران در مدیریت عدضه و تقاضای آب، رفع نواقص ساختاری و قانونی، الزام به تعامل با بهره‏برداران در اجرای هر گونه طرح حفاظت و بهره‏برداری از منابع آب و همچنین الزام به انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیست‏محیطی طرح‏های توسعه منابع آب مورد تاکید قرار دارد.

    کلیدواژگان: اصل مشارکت، حقوق آب، حکمرانی آب، انرژی، توسعه پایدار
  • ریحانه لونی، مهدی شریف زاده* صفحات 29-49

    با افزایش جمعیت، تامین آب، انرژی و غذا یکی از مهم ترین چالش های پیش روی ایران و جهان محسوب می شود. پیش بینی ها بیانگر بحران آب، انرژی و غذا در آینده ایران و جهان می باشد. هدف مقاله حاضر، مرور مطالعات انجام شده ایران و جهان، در حوزه همبست آب، انرژی و غذا و بیان چالش ها و ضرورت بررسی همبست آب، انرژی و غذا در ایران می باشد. همبست آب، انرژی و غذا یک چشم انداز کلی از پایداری است که تلاش می کند تا تعادل میان اهداف مختلف، منافع و نیازهای مردم و محیط زیست را برقرار سازد. همبست آب، انرژی و غذا می تواند رهنمودی برای سیاستگذاری توسعه پایدار در کشور به منظور گذر از بحران های محیط زیستی و آبی در آینده باشد. در تحقیق پیش رو ضمن مروری بر پژوهش های صورت گرفته در خصوص همبست آب، انرژی و غذا در ایران و جهان، به بررسی چالش ها و ضرورت بررسی این همبست در ایران و جهان پرداخته است. از جمله نتایج حاصل از این پژوهش می توان به چالش های اصلی در زمینه اجرایی شدن همبست آب، انرژی و غذا در ایران اشاره نمود که عبارتند از: سیاست های بخشی و عدم وجود مدیریت یکپارچه، فقدان منابع مالی انجام پروژه های همبست آب، انرژی و غذا، فقدان منابع اطلاعاتی مرتبط و عدم تدوین قوانین بالادستی در زمینه توسعه همبست آب، انرژی و غذا. در انتها از جمله نتیجه گیری حاصل از این مطالعه می توان به ارایه پیشنهاداتی در راستای توسعه همبست آب، انرژی و غذا اشاره نمود که عبارتند از: توسعه همکاری و هماهنگی کلیه ارگان های مرتبط از جمله وزارتخانه ها، مجلس شورای اسلامی، دانشگاه ها، انجمن ها، شرکت ها، تعیین نهادی برای سیاستگذاری و دستیابی به اجماع مشترک، ایجاد و توسعه زیرساخت های بازار تهاتر همبست ها، توسعه اقتصاد دیجیتال جهت توسعه فناوری های نوین مرتبط با اجرایی شدن طرح های همبست آب، انرژی و غذا، آمایش سرزمین و ارزیابی نظام مند عوامل طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی. بررسی ها و نتایج حاصل از این مقاله مروری می تواند گره گشای مشکلات پیش بینی شده در آینده ایران و جهان از طریق مدیریت و سیاستگذاری صحیح، باشد

    کلیدواژگان: مرور مطالعات همبست آب، انرژی و غذا، توسعه پایدار، ضرورت بررسی همبست در ایران، امنیت تامین آب، راهکارهای پیشنهادی
  • فاطمه حمیدی، مریم افشاری*، علی مشهدی صفحات 51-66
    زمینه و هدف

    در ایران هنوز مسیله تضمین حق بر هوای پاک و سازو کارهای اجرایی آن جایگاه واقعی خود را در نظام حقوقی پیدا نکرده است. هدف مقاله تفسیر وضعیت موجود در حق شهروندی، متناسب با دسترسی به هوای پاک، و قوانین متناظر با آن در ایران است. برای رسیدن به این هدف، کشورهای اروپایی و قوانین متناظر، به عنوان سنگ معیار انتخاب شده اند. درنهایت، ارایه راهکارهایی، در قالب دلایل عدم تعریف قوانین حقوق بشری متناظر و اجرای آن ها در زمینه هوای پاک، هدف غایی مقاله خواهد بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی قرار می باشد به طور ویژه، رویکرد استنباطی و تحلیل شرایط موجود توسط نویسنده، اصلی ترین مسیرها در برداشت های نهایی بوده اند.

    یافته ها:

     در ایران هنوز مسیله تضمین حق بشر بر هوای پاک و  مکانیسم های اجرایی آن جایگاه واقعی خود را در نظام حقوقی پیدا نکرده است به طور خاص، عناصری چون نیاز به سرمایه گذاری کلان، برنامه ریزی بلندمدت و تحقیق شده و دسترسی به فناوری های روز برای مصارف صنعتی، چالش های اصلی در تعریف و اجرای حقوق شهروندان در مسیله دسترسی به هوای پاک هستند. در مقابل اتحادیه اروپا در زمینه ایجاد یک نظام حقوقی خاص در زمینه مقابله با آلودگی هوا همیشه پیشگام بوده است.

    نتیجه گیری:

     سطح آلودگی هوا، بنابر گزارشات و استانداردهای داخلی و خارجی، در ایران ناقض حقوق زندگی و سلامت، حقوق کودکان، حق زندگی در محیط سالم و پایدار است. در ایران، نظام حقوقی کافی برای اعاده حقوق شهروندی در مساله هوای پاک وجود ندارد یا درصورت وجود، به طور کامل اجرایی نمی شوند. یکی از اصلی ترین موانع در اجرایی شدن قوانین حفظ سلامت هوا، دسترسی کشور به فناوری های روز و استفاده از آن ها در صنایع است؛ در این ایرن دسترسی به این فناوری ها،  به هر دلیلی، محدود است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اتحادیه اروپا، ایران، حق بر هوای پاک، نظام حقوقی
  • سهیلا سفیدگردیزگرانی، فرحناز رستمی*، مریم تاتار صفحات 67-82
    زمینه و هدف

    تحقیقات بسیاری در حوزه ارزیابی اثرات اجتماعی پروژه ‏های روستایی انجام شده است اما کمتر پژوهشی را می‏توان یافت که به بررسی ارزیابی اثرات اجتماعی از دیدگاه ذی‏نفعان پرداخته باشد. این در حالی است که ارزیابی اثرات اجتماعی با مشارکت ذی‏نفعان می تواند منجر به تدوین برنامه‏های جدی‏تر، ارزیابی بهتر و مدیریت تضادها در این حوزه گردد. از این‏رو مطالعه حاضر در پی کسب بینشی عمیق با استفاده از روش کیفی، اثرات اجتماعی سد را آن‏گونه که توسط ذی‏نفعان ادراک شده بررسی می‏نماید.

    روش کار

    تحقیق حاضر از پارادایم کیفی و روش تحقیق توصیفی - تفسیری برای دستیابی به هدف تحقیق بهره برده است. برای این منظور 10 نفر از کارشناسان کلیدی (جهاد کشاورزی استان و شهرستان کرمانشاه، اداره منابع طبیعی و اداره محیط زیست و آب ‏منطقه‏ای استان کرمانشاه) و 28 نفر از مردم محلی روستاهای تحت پوشش پروژه مورد مطالعه قرار گرفتند. گردآوری داده ‏ها از طریق بحث‏های گروهی متمرکز، مصاحبه ‏های انفرادی عمیق، مشاهده و مطالعه ی اسنادی با متوسط زمانی 25 تا 40 دقیقه انجام شد. مصاحبه ‏ها با روش تحلیل محتوای ارتباطی تجزیه و تحلیل شدند. اعتماد پذیری (پایایی)، از طریق کنترل نظرات افراد به وسیله سایر مشارکت کنندگان در مصاحبه و نیز خود باز بینی محقق در طی فرآیند تحلیل داده صورت گرفت. اطمینان بخشی (روایی)، نیز از طریق ارایه کلیه اسناد، یادداشت‏ ها و مصاحبه ‏های ضبط شده، پس از تحلیل توسط پژوهشگر به تیم تحقیق صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج مصاحبه ‏ها نشان داد که شرکت کنندگان در تحقیق، اثرات سد بر کیفیت زندگی را با بیان 38 مفهوم اثرگذار و بهبود حس مکان را با بیان 5 مفهوم اثرگذار مثبت ارزیابی نموده و معتقدند اجرای این پروژه منجربه کاهش سرمایه اجتماعی با بیان 23 مفهوم اثرگذار و آسیب به منابع طبیعی و زیست محیطی با بیان 10 مفهوم اثرگذار، شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیرگذاری اجرای پروژه‏های توسعه ای بر کلیه ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی ساکنان منطقه می باشد. از این رو به برنامه ریزان و مسیولان توصیه می شود جهت افزایش کارایی و اثربخشی برنامه ‏ها در اجرای مداخلات توسعه ‏ای در سطح راهبردی به ارزیابی تمام ابعاد توسعه، به ویژه ابعاد اجتماعی ساکنان مناطق متاثر توجه نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه، ارزیابی اثرات اجتماعی، تضاد اجتماعی، سد گاوشان، ارزیابی اثرات زیست‏ محیطی
  • احسان شاه حسینی، محمودرضا مستقیمی*، سامره شجاعی صفحات 83-95

    هدف پژوهش: 

    محیط زیست به عنوان یکی از پایه‏ های پایداری در حوزه های مختلف ساختار شرکت‏ها امروزه فراتر از توصیه ‏ها و پیشنهادهای نهادهای نظارتی، به یک راهبرد توسعه برای اثربخشی بدل شده است. منابع انسانی به عنوان بخش ناگسسته‏ ی حوزه‏ ی پایداری رفتارهای زیست محیطی در هر ساختاری تلقی می‏شود که تمرکز بر کارکردهای رهبری تحول آفرین سبز می‏تواند شرکت را از مزیت‏های زیست محیطی در بسترهای اجتماعی برخوردار نماید. هدف این پژوهش اجرای فرآیند تحلیل راف جهت تعیین مهمترین کارکرد رهبری تحول آفرین سبز براساس محورهای شایستگی پایداری منابع انسانی می‏باشد.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش که مبنای اصلی تحلیل، مجموعه الگوی راف بود، ابتدا تلاش شد تا طی چند مرحله غربالگری محتوایی نسبت به تعیین ابعاد پژوهش اقدام شود. سپس از طریق دو مرحله تحلیل دلفی تلاش گردید تا حد پایایی مولفه ‏ها و گزاره ‏ها به عنوان مبنای تحلیل مورد ارزیابی قرار گیرند تا در نهایت از طریق ویکورخاکستری و براساس نرخ سازگاری هریک از ابعاد شناسایی شده، مهمترین کارکرد رهبری تحول آفرین سبز براساس محورهای شایستگی پایداری منابع انسانی تعیین شود.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش طی دو بخش نشان داد، اولا گزاره ی شایستگی مشارکتی به عنوان معیاری اثرگذاری بر مکانیزم های رهبری تحول آفرین سبز می باشد. ثانیا اثربخشی فرصت مهمترین مکانیزم رهبری تحول آفرین سبز مبتنی بر شایستگی پایدار منابع انسانی تلقی می شود که می تواند به پایداری رفتارهای محیط زیست منابع انسانی کمک نماید. 

    نتیجه گیری: 

    نتیجه کسب شده گویایی این موضوع است که که شایستگی مشارکتی منابع انسانی سطح تعامل‎پذیری و ارتباطات درون سازمانی در حوزه ی تصمیم گیری های مسایل و مشکلات زیست محیطی تقویت می نماید و باعث می گردد تا بعد اثربخشی فرصت در رهبری تحول آفرین سبز فضای خلق ایده را در حوزه ی عملکردهای سبز در شرکت نفت بیش از پیش تقویت نماید.

    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل راف، شایستگی پایداری منابع انسانی، رهبری تحول آفرین سبز
|
  • Pegah Mohammadpour, Reza Arjmandi *, Amirhessam Hassani, Jamal Ghodusi Pages 1-14
    Background and Objective

    Relationship between agricultural use area and fertilizer consumed with changes in groundwater nitrate concentrations is one of the direct methods of agricultural use on nitrate concentration and groundwater inflammation in each region that can manage managers in proper management. Help ground water resources. The purpose of this study was to investigate the relationship between changes in agricultural and chemical area of consumed on the increase in nitrate concentrations in groundwater sources in Ray plain.

    Research method

    In this study, Landsat 5 and 8 satellite images for the years 2008, 2011, 2014, 2017 and 2020 were used to monitor land use changes. After processing the images, the area of agricultural land was calculated. According to the statistics obtained from the amount of chemical fertilizer consumed and the qualitative laboratory results of nitrate concentration changes, the effects of these factors on each other and the mathematical relationships between the variables were tested with the Pearson correlation and linear regression method.

    Findings

    The results show that during the investigated period, agricultural land has increased and barren land has decreased. The consumption of chemical fertilizers has also increased. The level of nitrate concentration of underground water sources shows that during the period under review, the concentration of nitrate in underground water wells has increased. The analysis of the correlation coefficient also showed that at the error level of 1% (99% confidence level) there is a significant relationship between the concentration of nitrates in underground water with the area of agricultural land and the amount of fertilizer used. This means that as the area of agricultural use and the amount of chemical fertilizers increase, the concentration of nitrates in underground water resources also increases. In the presented regression model, the accepted square value (R2) is equal to 0.993 and it indicates a relatively strong relationship between the dependent variable (water nitrate concentration in underground water sources) and the independent variables (agricultural area and the amount of chemical fertilizer used).

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that with the increase in the area of agricultural land, the consumption of chemical fertilizers has increased in the research area, and due to the nitrate leaching process from the soil surface, the nitrate concentration in underground water sources has increased, which is one of the important reasons for the increase in nitrate concentration in the study wells.

    Keywords: Agricultural use, Chemical Fertilizers, nitrate concentration, Pearson correlation coefficient, Linear regression
  • Mansour Mohammadi Dinani, Yousef Molaei, MohammadEbrahim Banihabib Pages 15-27
    Background and aim

    Rules and regulations have tremendous effects on both effective water - energy management and dealing with main water-related challenges such as climate change, water shortage, carbon emission and water pollution.

    Methods

    In the study base on descriptive method, Iran water legal framework on water resource management is evaluated according to public participation principle.

    Results

    The results show that Access to information as one of the pillars of the principle faces serious challenges. Lack of communication ways, inaccurate water quality and quantity statistics, several institutions responsible for issuing water permits in each catchment are challenges of Access to information. Participation in decision-making for both governmental and non-governmental organizations couldn’t satisfy mainly due to conflict of interests, restrictions on water and water rights exchange.

    Conclusion

    Groundwater affairs commission as a quasi-judicial body for water disputes resolution couldn’t realize access to justice in water sector due to lack of legal obligation to release data, restricted competence and structural problems.

    Keywords: Public Participation, Water Governance, Energy, water law, Sustainable development
  • Reyhaneh Loni, Mahdi Sharifzadeh * Pages 29-49

    Background and Propose:

     Due to the world's population grows, water, energy and food supply will be one of the most important challenges in the future. The predictions show the water, energy, and food crisis in the future of Iran and the world. The aim of this study is to review the global challenges as well as challenges in Iran in providing the required water, energy and food resources in the coming years for human societies. The water, energy and food nexus is an overall vision of sustainability that seeks to strike a balance between different goals, interests and needs of people and the environment. The water, energy, and food nexus can be a guide for sustainable development policy in the country to overcome the environmental and water crises in the future.

    Research Method

    In this study, while reviewing the researches conducted regarding the water, energy and food nexus in Iran and the world, it has investigated the challenges and the necessity of investigating this nexus in Iran and the world.

    Finding

    Among the results of this research, the main challenges in the implementation of water, energy and food nexus in Iran can be mentioned, which include: sectorial policies and lack of integrated management, lack of financial resources to carry out projects related to water, energy and food nexus, lack of related information sources and lack of drafting upstream laws in the field of development of water, energy and food nexus.

    Discussion and Conclusion

    In the end, among the conclusions of this study, it is possible to point out suggestions for the development of water, energy, and food nexus, which include: development of cooperation and coordination of all related bodies, including ministries, Islamic Council, universities, associations, companies, determining an institution for policy making and reaching a common consensus, creating and developing the infrastructure of the clearing market of affiliates, developing the digital economy for the development of new technologies related to implementation correlation plans for water, energy and food nexus, land preparation and systematic assessment of natural, social, economic and cultural factors. The reviews and results of this review article can unravel the problems predicted in the future of Iran and the world through correct management and policy.

    Keywords: Review of water, Energy, and food nexus, Sustainable development, Necessity of nexus investigation in Iran, Security of water, energy, and food supply, Suggested solutions
  • Fatemeh Hamidi, Maryam Afshari *, Ali Mashhadi Pages 51-66
    Background and Aim

    In Iran, the issue of guaranteeing the right to clean air and its enforcement mechanisms has not yet found its real position in the legal system. The purpose of the article is to interpret the current situation regarding the right of citizenship, according to access to clean air, and the corresponding laws in Iran. To achieve this goal, European countries and corresponding laws have been chosen as benchmarks. Finally, providing solutions in the form of reasons for not defining the corresponding human rights laws and implementing them in the field of clean air will be the ultimate goal of the article.

    Methods

    The current research is of the type of applied research, especially, the inferential approach and the analysis of the existing conditions by the author were the main paths in the final impressions.

    Findings

    In Iran, the issue of guaranteeing the human right to clean air and its enforcement mechanisms has not yet found its real position in the legal system, specifically, elements such as the need for large investments, long-term and researched planning, and access to modern technologies for industrial use. The main challenges in defining and implementing citizens' rights are in the issue of access to clean air. In contrast, the European Union has always been a pioneer in creating a specific legal system in the field of dealing with air pollution.

    Conclusion

    According to internal and external reports and standards, the level of air pollution in Iran violates the rights to life and health, children's rights, and the right to live in a healthy and sustainable environment. In Iran, there is no sufficient legal system to restore citizen's rights in the issue of clean air, or if there is, they are not fully implemented

    Keywords: Air pollution, Eu, internal documents, right to clean air, Laws
  • Soheila Sefidgar, Farahnaz Rostami *, Maryam Tatar Pages 67-82
    Background and purpose

    Many researches have been conducted in the field of social impact assessment of rural projects, but few researches can be found that examine the social impact assessment from the perspective of the stakeholders. This is despite the fact that the evaluation of social effects with the participation of stakeholders can lead to the formulation of more serious programs, better evaluation and management of conflicts in this field. Therefore, the present study investigates the social effects of the dam as perceived by the stakeholders in order to gain a deep insight using the qualitative method.

    Methods

    The current research has used the qualitative paradigm and the descriptive-interpretive research method to achieve the research goal. For this purpose, 10 key experts (Agricultural Jihad of Kermanshah province, Natural Resources Department and Environment and Water-Regional Department of Kermanshah province) and 28 local people of the villages covered by the project were studied. Data collection was done through focused group discussions, in-depth individual interviews, observation and document study with an average time of 25 to 40 minutes. The interviews were analyzed using the communicative content analysis method. Reliability was established through the control of people's opinions by other interview participants and the researcher's self-review during the data analysis process. Reassurance (validity) was also done by presenting all documents, notes and recorded interviews to the research team after analysis by the researcher.

    Results

    The results of the interviews showed that the participants in the research evaluated the effects of the dam on the quality of life by expressing 38 positive concepts and improving the sense of place by expressing 5 positive concepts and believe that the implementation of this project will lead to a decrease in social capital by expressing 23 The concept of impact and damage to natural and environmental resources has been defined by expressing 10 concepts of impact.

    Discussion and conclusion

    The results of the research show the impact of the implementation of development projects on all social, economic and environmental aspects of the residents of the region. Therefore, planners and officials are advised to pay attention to the evaluation of all dimensions of development, especially the social dimensions of the residents of the affected areas, in order to increase the efficiency and effectiveness of the programs in the implementation of development interventions at the strategic level.

    Keywords: development, Social impact assessment, social conflict, Gawooshan Dam, Environmental Impact Assessment
  • Ehsan Shahhosseini, Mahmoodreza Mostaghimi *, Samere Shojaie Pages 83-95
    Purpose

    Environment, as one of the foundations of sustainability in various fields of corporate structure, has become a development strategy for effectiveness beyond the recommendations and suggestions of regulatory bodies. Human resources are considered as an integral part of the field of sustainability of environmental behaviors in any structure that focusing on green transformational leadership functions can provide the company with environmental advantages in social contexts. The Purpose of this research is Implementation of the Rough set process to determine the most important green transformational leadership function based on the competency axis of human resource sustainability.

    Methodology

    In this research, where the main basis of analysis was the collection of Raff's pattern, an attempt was made to determine the dimensions of the research through several stages of content screening. Then, through two stages of Delphi analysis, an attempt was made to evaluate the reliability of the components and propositions as the basis of the analysis in order to finally determine the most important functions of green transformative leadership based on the competency axes of human resources sustainability.

    Result

    The results of the research showed the proposition of collaborative competence as the basis of sustainable competence of human resources as a measure of influence on green transformational leadership mechanisms that can help the development and sustainability of environmental behaviors of human resources.

    Conclusion

    The obtained result shows that the collaborative competence of human resources strengthens the level of interactivity and intra-organizational communication in the field of decision-making of environmental issues and problems and it makes the dimension of the effectiveness of the opportunity in green transformative leadership to strengthen the atmosphere of creating ideas and supporting the innovations of human resources in the field of green functions in the oil company.

    Keywords: Rough Set Process, Green Transformational Leadership, Human Resource Sustainability