فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 136، آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی لشگری، قاسم آهی*، فاطمه شهابی زاده، احمد منصوری صفحات 1-13
    مقدمه

    از زمان همه گیری کووید-19، مطالعات متعدد افزایش مشکلات مرتبط با نگرانی و اضطراب را نشان می دهند. بر اساس نتایج پژوهش ها، زنان بیش از مردان در معرض نگرانی و اضطراب ناشی از شیوع این بیماری قرار دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر نگرانی، اضطراب و عدم تحمل بلاتکلیفی زنان مبتلا به اضطراب کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش از نوع آزمایشی تک موردی با خط پایه چندگانه و سنجش مداوم و پیگیری سه ماهه بود. سه بیمار زن به صورت هدفمند و بر اساس ملاک های تعیین شده برای ورود به پژوهش از جامعه آماری مدنظر انتخاب شدند و بر اساس دستورالعمل رفتاردرمانی دیالکتیکی تحت درمان قرار گرفتند. این افراد با تکمیل مقیاس اضطراب کرونا، پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی ارزیابی گردیدند. داده ها به روش ترسیمی، درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بهبودی کل شرکت کنندگان پس از مرحله درمان (پیگیری) در متغیر نگرانی 25 درصد (34 درصد)، در متغیر اضطراب کرونا 56 درصد (57 درصد) و در متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی 49 درصد (52 درصد) بود که از نظر آماری در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار است. نتایج نشان می دهند که بهبودی نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی شرکت کنندگان در پیگیری سه ماهه افزایش داشته و بهبودی اضطراب کرونای آنان تثبیت شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     به طورکلی، رفتاردرمانی دیالکتیکی در بهبود نگرانی و اضطراب و عدم تحمل بلاتکلیفی زنان مبتلا به اضطراب کووید-19 موثر است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، نگرانی، رفتار درمانی دیالکتیکی، عدم تحمل بلاتکلیفی، کووید-19
  • لعیا سادات خرسندی*، مریم ممبینی، قاسم ساکی، ندا باورصاد صفحات 14-23
    مقدمه

    آثار ضدسرطانی سیلیمارین در مطالعات متعددی گزارش شده است. با وجود این، سازوکار اثر آن در سلول های سرطانی کولون به درستی شناخته نشده است. در این مطالعه اثر سیلیمارین بر مسیر میتوفاژی و ایجاد گونه های آزاد اکسیژن (ROS) در سلول های سرطانی کولون انسانی (HT-29) بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    سلول های سرطانی HT-29 و سلول های غیرسرطانی NIH-3T3 به مدت 48 ساعت در معرض غلظت های 0 (کنترل)، 25، 50 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر سیلیمارین قرار گرفتند. درصد زنده مانی سلول ها، سطح ROS، پتانسیل غشای میتوکندری (MMP) و بیان ژن های مهم مسیر میتوفاژی شامل Pink1 (PTEN-induced putative kinase protein 1)  و Parkin برای ارزیابی آثار سیلیمارین بررسی گردید.

    یافته ها:

     سیلیمارین به صورت وابسته به غلظت، درصد زنده مانی سلول های HT-29 را به طور معنی داری کاهش داد (P<0.05)؛ همچنین سیلیمارین به صورت وابسته به غلظت، سبب کاهش معنی داری MMP شد، درحالی که تشکیل ROS را در سلول های HT-29 به طور معنی داری افزایش داد (P<0.05). علاوه بر این، سیلیمارین بیان ژن های Pink1 و Parkin را به طور معنی داری و به صورت وابسته به غلظت افزایش داد (P<0.05). غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر سیلیمارین بیشترین تاثیر را در کاهش درصد زنده مانی و MMP و همچنین افزایش سطح ROS و بیان ژن های مرتبط با میتوفاژی داشت (P<0.001). سیلیمارین در غلظت های مختلف تغییر معنی داری در درصد زنده مانی، سطح ROS و MMP در سلول های غیرسرطانی NIH-3T3 ایجاد نکرد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    داده های این مطالعه نشان می دهند که سیلیمارین احتمالا با کاهش MMP، سبب افزایش سطح ROS و درنتیجه، القای میتوفاژی از طریق مسیر سیگنالینگ Pink1 / Parkin در سلول های HT-29 می شود.

    کلیدواژگان: میتوفاژی، سرطان کولون، میتوکندری، سیلیمارین
  • خدیجه ابدال، سمیرا مصطفی زاده، نسترن قربانی، محمدرضا حافظی احمدی* صفحات 24-31
    مقدمه

    نقش E-cadherin و CD44 در توسعه و پیشرفت ضایعات سرطانی و پیش سرطانی ثابت شده است. به نظر می رسد که این دو مارکر توانایی بالایی در ارزیابی پیش بدخیمی ضایعات لیکن پلان و لکوپلاکیای دهانی داشته باشند؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه بیان دو مارکر E-cadherin و CD44 در ضایعات لیکن پلان دهانی و لکوپلاکیای دهانی و اسکواموس سل کارسینومای دهانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است که روی 60 بلوک لیکن پلان، لکوپلاکیا و اسکواموس سل کارسینوما صورت گرفت. بلوک ها توسط آنتی بادی CD44 و E-cadherin رنگ آمیزی شدند. داده های به دست آمده از این مطالعه با نرم افزار SPSS vol.22 ارزیابی گردیدند و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    تنها 30 درصد از نمونه های SCC مارکر CD44 را بیان کردند، درحالی که در لکوپلاکیا و لیکن پلان، به ترتیب همه نمونه ها 40 درصد و 50 درصد مارکر CD44 را بروز دادند. میزان بیان مارکر E-cadherin در نمونه های SCC در 40 درصد موارد در وسعت رنگ پذیری نشان داد، درحالی که در لکوپلاکیا و لیکن پلان به ترتیب 60 درصد و 50 درصد بود. میان شدت پذیری رنگ آمیزی CD44 و E-cadherin هم تفاوت معناداری نشان داده نشد (P<0.16)، درحالی که در SCC، 70 درصد موارد شدت بیان ضعیف تا متوسط بود که از نظر آماری، در مقایسه با لیکن پلان و لکوپلاکیا معنادار است (P<0.004).

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های به دست آمده از این تحقیق، به نظر می رسد میزان شدت بروز CD44 و E-cadherin می تواند بیانگر تغییرات دیسپلازی و پیش بدخیمی لکوپلاکیا و لیکن پلان دهانی در مقایسه با کارسینوم های دهانی باشد.

    کلیدواژگان: SCC، لکوپلاکیا، لیکن پلان، CD44 و E-cadherin
  • فخری خلیقی سیگارودی، محمد رستم پور*، بهرام سلطانی تهرانی صفحات 32-39
    مقدمه

    با توجه به مزمن بودن بیماری صرع و مقاومت به داروهای شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی توجه فراوانی را به خود جلب کرده است. در این پژوهش اثر عصاره هیدروالکلی برگ بید سفید بر تشنج ناشی از PTZ در موش سوری نر بررسی شد.

    مواد و روش ها

    56 سر موش سوری نر در محدوده وزنی 25-20 گرم، به طور تصادفی به 7 گروه 8تایی شامل گروه های کنترل منفی (سالین)، کنترل مثبت (فنوباربیتال) و 5 گروه دریافت کننده دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی برگ بید سفید تقسیم گردیدند و پس از 45 دقیقه، همه گروه ها ماده تشنج زای پنتیلن تترازول دریافت کردند و زمان شروع تشنج ها میوکلونیک، تونیک-کلونیک و میزان مرگ ومیر 24 ساعته اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    عصاره به طور معنی داری، سبب تاخیر در شروع تشنج های میوکلونیک و تونیک-کلونیک در دوز 100 میلی گرم در هر کیلوگرم (P<0.01) و برای سایر دوزها (P<0.001) نسبت به گروه کنترل شد؛ همچنین عصاره به طور معنی داری، مرگ ومیر 24 ساعته را در دوز 1000 میلی گرم در هر کیلوگرم (P<0.001) و برای دوزهای 300 500 و 800 میلی گرم در هر کیلوگرم (P<0.05) نسبت به گروه کنترل کاهش داد.

    بحث و نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که عصاره هیدروالکلی برگ بید سفید اثر کاهشی معنی داری بر تشنج های ناشی از PTZ در موش سوری نر دارد که احتمالا به علت اثر ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی آن است.

    کلیدواژگان: رگ بید سفید، پنتیلن تترازول، تشنج، موش سوری
  • یاسمن السادات نبی پور، آرمان رستم زاد*، اردشیر حسام پور، مریم تاج آبادی، سلمان احمدی اسب چین صفحات 40-50
    مقدمه

    در این تحقیق کارایی فعالیت ضدمیکروبی نانوذرات Zn و Cu سنتزشده به روش زیستی بر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی بیماری زای مقاوم در عفونت های بیمارستانی بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    نانوذرات اکسید روی با استفاده از باکتری زانتوموناس کمپستریس و نانوذرات مس و با استفاده از باکتری سودوموناس استوتزری سنتز شدند. برای تاثیر غلظت های مختلف نانوذرات بر باکتری ها، به روش ماکرودایلوشن غلظت های 01/0، 1 /0، 5/0، 1 و 5/1 درصد از نانوپارتیکل های روی و مس (محیط کشت+نانوذرات) تهیه و به غلظت cell/ml 105 از هریک از باکتری های بررسی شده اضافه گردید. ظروف حاوی محیط کشت های تیمار (باکتری+نانوذرات) و محیط های کشت کنترل در انکوباتور شیکر قرار داده شدند؛ سپس OD محیط های تیمار و کنترل مثبت و کنترل منفی تعیین گردید.

    یافته ها:

     در نتایج آنالیز آماری مشخص شد، نانوپارتیکل هایCu  و Zn با غلظت 5/0 درصد قادر به حذف تقریبا 100 درصد باکتری های کلبسیلا پنومونیه، اسینتوباکتر بومانی و استافیلوکوکوس اوریوس هستند و غلظت 1/0 درصد برای هر سه باکتری باکتریواستاتیک بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده از تعیین خاصیت ضدباکتریایی نانوذرات نشان داد که میان غلظت نانوذره و درصد حذف باکتری ارتباط مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، استافیلوکوکوس اورئوس، باکتریواستاتیک، زانتوموناس کمپستریس، سودوموناس استوتزری، کلبسیلا پنومونیه، ماکرودایلوشن، نانوپارتیکل
  • رضا صفری*، حمید هادی، مریم ناظمی صفحات 51-67
    مقدمه

    امروزه استفاده از نانومواد مغناطیسی نویددهنده دارورسانی هدفمند و هوشمند است. این نانوحامل های دارویی مغناطیسی قابلیت پاسخ مناسب و هوشمند به میدان مغناطیسی خارجی اعمالی را دارند که از این موضوع می توان در آزادسازی انتخابی دارو در بافت هدف استفاده کرد؛ ازاین رو، در این پژوهش به سنتز نانوذرات فریت روی و بررسی برخی از خواص ساختاری، الکترونی و مغناطیسی آن ها پرداخته شد. هدف غایی این پژوهش استفاده از فناوری نانو و مکانیک کوانتوم در دارورسانی هوشمند و هدفمند به منظور ارتقای کیفیت زندگی بیمار و کاهش آثار مخرب ناشی از توزیع ناخواسته دارو در بافت های سالم بدن است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، نانوذرات فریت روی با استفاده از عملیات گرمایی تهیه شد؛ سپس ویژگی های ساختاری و مغناطیسی این نانوذرات با استفاده از روش های تصویربرداری-اندازه گیری در ابعاد نانو بررسی گردید. علاوه بر این، آزمون سمیت سلولی (MTT) روی رده سلولی فیبروپلاست موش (NIH3T3) انجام گرفت و نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد؛ همچنین با استفاده از نتایج محاسبات کوانتومی، سامانه مولکولی کیتوسان به عنوان پوشش این حامل دارویی پیشنهاد گردید.

    یافته ها: 

    تحلیل نتایج به دست آمده از طیف پراش پرتوی ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی (SEM)، وجود ساختار اسپینلی و اندازه کوچک این ذرات (23-20 نانومتر) را تایید کرد؛ همچنین نتایج به دست آمده از مغناطیس سنج لرزان و طیف سنج تشدید پارامغناطیس وجود خاصیت پارامغناطیسی در نانوذرات سنتزی را نشان داد. علاوه بر این، تحلیل نتایج به دست آمده از مغناطیس سنج لرزان نشان دهنده پسماند مغناطیسی پایین نانوذرات مغناطیسی سنتزی است. این موضوع می تواند در سازوکار رهاسازی هدفمند دارو مفید واقع شود. تحلیل نتایج آزمون سمیت سلولی (MTT) بر نانوذرات سنتزی نشان داد که سمیت این نانوذرات بسته به غلظت (مقدار دوز مصرفی) و زمان است، به طوری که در غلظت های بیشتر از 20 میکروگرم بر میلی لیتر و همچنین با گذشت زمان، فعالیت حیاتی سلول ها کاهش یافت.

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از نانوذرات مغناطیسی فریت روی (با پوشش کیتوسان) برای انتقال هدفمند دارو به بافت هدف پیشنهاد شد. ویژگی های منحصربه فرد این نانوذره حامل دارویی، مانند پاسخ مناسب به میدان مغناطیسی، اندازه مناسب ذرات و همچنین سمیت پایین، پزشک را قادر می سازد کنترل دقیق تری بر دارورسانی هدفمند به بافت هدف داشته باشد.

    کلیدواژگان: پراش پرتوی ایکس (XRD)، دارورسانی هدفمند، سمیت سلولی (MTT)، کیتوسان، مغناطیس سنج لرزان (VSM)، میکروسکوپ الکترونی (SEM)، نانوذرات پارامغناطیسی فریت روی
  • سامان فرشید، علی طهرانچی، امیر جامعی، فرامرز اجاقی، فرید کلشی پور* صفحات 68-77
    مقدمه

    مدیریت سرطان پروستات بر تشخیص سریع و درمان متمرکز بوده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فیناستراید بر میزان تغییرات PSA و نتایج بیوپسی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر، تعداد 98 بیمار بین سنین 50 تا 75 سال و با سطح PSA بین 5/2 تا 10 و DRE منفی که کاندید بیوپسی پروستات بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران به دو گروه تقسیم گردیدند: گروه اول، بیمارانی که به بیوپسی پروستات بر اساس سطح PSA رضایت دادند و گروه دوم، بیمارانی که به بیوپسی پروستات در حین مراجعه رضایت ندادند و به تعویق بیوپسی پروستات تمایل داشتند. در پایان دوره سه ماهه، از بیمارانی که به بیوپسی پروستات رضایت دادند، نمونه گیری شد. تاثیر درمان در قالب نتیجه بیوپسی و تغییرات سطح PSA در دو گروه مقایسه گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که با گذشت سه ماه از شروع مطالعه، میانگین سطح PSA در گروه مورد 43/3±11/6 و در گروه شاهد 20/2±36/7 نانوگرم در میلی لیتر به دست آمد. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P=0.031). پس از 3 ماه از مصرف فیناستراید، میانگین سطح PSA کل در میان افرادی که نتیجه بیوپسی مثبت داشتند، 41/2±63/7 نانوگرم در میلی لیتر و در گروهی که نتیجه بیوپسی منفی داشتند، 98/2±42/6 نانوگرم در میلی لیتر به دست آمد. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P=0.046).

    بحث و نتیجه گیری:

     استفاده از فیناستراید در بیماران مشکوک به سرطان پروستات به مدت حداقل سه ماه می تواند به تصمیم گیری صحیح تر درباره اقدام به بیوپسی پروستات منجر شود، تعداد موارد نتیجه منفی سرطان پروستات در بیوپسی را کاهش دهد و از بار هزینه ها بر سیستم درمانی ناشی از استفاده نابجای بیوپسی پروستات بکاهد.

    کلیدواژگان: آنتی ژن مخصوص پروستات، بیوپسی پروستات، داروی فیناستراید، سرطان پروستات، BPH
  • تارا امین الاسلام زاده، اکرم عیدی*، پژمان مرتضوی، شهربانو عریان صفحات 78-88
    مقدمه

    عوامل متعددی بر حافظه و یادگیری تاثیر می گذارد. منیزیم یکی از مهم ترین این عوامل است که برای عملکرد طبیعی حافظه ضروری است. منیزیم چهارمین کاتیون مهم بدن و دومین کاتیون مهم داخل سلولی پس از پتاسیم به شمار می آید. منیزیم در انتقال پیام در دستگاه عصبی نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوذره اکسید منیزیم بر مولفه های استرس اکسیداتیو برای بهبود حافظه در موش های آلزایمری توسط بتا آمیلویید است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 54 موش صحرایی بالغ نر در 9 گروه تصادفی به صورت ذیل تقسیم شدند:1. گروه کنترل سالم؛ 2. گروه کنترل آلزایمری (موش هایی بودند که تحت جراحی استریوتکس قرار گرفتند و بتا آمیلویید را با دوز nmol/µl 2 به صورت درون بطنی دریافت کردند)؛ 3. گروه شم (موش هایی بودند که تحت جراحی استریوتکس قرار گرفتند و سالین را به عنوان حلال بتا آمیلویید دریافت کردند)؛ 4، 5 و 6. گروه تجربی سالم (حیوانات سالم و دریافت کننده نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی)؛ 7، 8 و 9. گروه تجربی آلزایمری (حیوانات آلزایمری شده و دریافت کننده نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی). مدت تیمار خوراکی نانوذره 30 روز بود. پس از پایان دوره تیمار (30 روز)، مولفه های استرس اکسیداتیو ازجمله سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، کاتالاز (CAT) و مالون دی آلدیید (MDA) در بافت مغز اندازه گیری و همه داده ها به روش آنالیز واریانس یک عاملی و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS vol.21، با سطح معنی دار بودن P<0.05 بررسی شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن باعث کاهش معنی دار میزان مالون دی آلدیید در موش های آلزایمری گردید؛ همچنین میزان آنزیم های آنتی اکسیدان ازجمله SOD، GPX و CAT در موش هایی که نانوذره اکسید منیزیم با دوزهای 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت کرده بودند، به طور معنی داری افزایش یافت.

    بحث و نتیجه گیری:

     تاثیر استرس اکسیداتیو بر روند پیشرفت بیماری آلزایمر و نقش آنتی اکسیدانی و مهاری نانو اکسید منیزیم در کاهش پیشرفت این بیماری و بر فرایندهای نوروفیزیولوژیک مغز مشخص شد؛ همچنین در مسیرهای حافظه، بروز سازوکار های مرتبط با اختلالات ناشی از بتا آمیلویید بهبوددهنده است.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، بیماری آلزایمر، موش صحرایی، نانوذره اکسید منیزیم
  • ایرج خدادادی، رویا شاکری*، اردشیر شیری صفحات 89-100
    مقدمه

    شفافیت به مجموعه ای از شیوه های سازمانی گفته می شود که حاکمیت خوب و فرایندهای دموکراتیک را در سازمان ارتقا می دهد و چنانچه در سازمان عملیاتی گردد، فرایند تصمیم گیری را بهبود می بخشد و روند تصمیمات سازمانی را سازنده و موثر می سازد؛ بنابراین، این پژوهش با هدف تبیین عوامل موثر شفافیت سازمانی در تصمیم گیری راهبردی مدیران شاغل در نظام سلامت انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده ها جزو پژوهش های ترکیبی (کیفی-کمی) اکتشافی به شمار می رود. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام است. برای نمونه گیری در بخش کیفی، از روش گلوله برفی استفاده گردید. برای جمع آوری اطلاعات در این بخش، روش مصاحبه نیمه ساختاریافته به کار گرفته شد که بر اساس قاعده اشباع نظری، تعداد 17 مصاحبه انجام گردید؛ همچنین برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کیفی داده بنیاد استفاده شد و در بخش کمی، هدف آزمون الگوی طراحی شده در بخش کیفی بود که برای جمع آوری اطلاعات این بخش از پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر الگوی کیفی استفاده گردید. جامعه آماری بخش کمی تحقیق شامل 250 نفر از مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام بودند. برای بررسی روابط و تاثیرات مولفه ها در الگو، از معادلات ساختاری و نرم افزار PLS2 استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های بخش کیفی که شامل 27 مفهوم و 4 مولفه یا شاخص نهایی (شامل مسیولیت پذیری مدیران، مشارکت کارکنان، ارزش های اخلاقی، مدیریت اطلاعات و ارتباطات) طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی شناسایی گردیدند. یافته های بخش کمی نیز نشان داد، بعد مسیولیت پذیری مدیران با ضریب 546/0 و مقدار t=3.058، بعد مشارکت کارکنان با ضریب 548/0 و مقدار t=3.789، بعد ارزش های اخلاقی با ضریب 618/0 و مقدار t=3.019 و بعد مدیریت اطلاعات و ارتباطات با ضریب 764/0 و مقدار t=3.76، با شفافیت سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارند.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهشی می توان بیان کرد که مهم ترین عوامل موثر افزایش شفافیت سازمانی در تصمیم گیری راهبردی مدیران نظام سلامت دانشگاه علوم پزشکی، توجه به مدیریت اطلاعات و ارتباطات، نهادینه سازی ارزش های اخلاقی، مشارکت کارکنان و مسیولیت پذیری مدیران است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری راهبردی، خدمات حوزه سلامت، شفافیت سازمانی
  • سپیده پورصادقی، مجید کاشف، فرشته شهیدی، الهام وسدی* صفحات 101-111
    مقدمه

    مرگ سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو توسط رادیکال های آزاد فعال می گردد که به نظر می رسد فعالیت ورزشی و تغذیه توانایی دارند که مرگ سلولی را تعدیل می کنند. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر ترکیبی تمرین هوازی و مصرف کروسین بر پیشگیری از مرگ سلولی بافت عضله قلب در رت های نر نژاد ویستار بود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش تجربی حاضر، تعداد 36 سر رت نر نژاد ویستار با میانگین وزنی 180 تا 200 گرم به طور تصادفی به شش گروه 6تایی (آب اکسیژنه، آب اکسیژنه+کروسین، آب اکسیژنه+تمرین، آب اکسیژنه+کروسین+تمرین، شم و کنترل) تقسیم شدند. پس از دو هفته آشنا سازی با محیط و یادگیری تمرین، گروه های تمرینی برای شش هفته به تمرین هوازی در آب پرداختند. به همه گروه ها به جز شم و کنترل، به میزان 1 میلی مول H2O2 و به گروه های مکمل 5/12 میلی گرم کروسین به صورت زیر صفاقی تزریق گردید. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، رت ها پس از 10 تا 12 ساعت ناشتایی، با استفاده از گاز CO2 بیهوش شدند و بافت قلب آن ها جدا گردید. برای اندازه گیری ژن های پروآپوپتوتیک از روش Real Time PCR، برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه در سطح معنی داری 0.05≥P استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان داد که شش هفته تمرین هوازی در آب، مصرف مکمل کروسین و همچنین ترکیب تمرین هوازی و مکمل کروسین باعث کاهش بیان ژن های مسیر داخلی آپوپتوزی در سطح معنی داری 0.05≥P گردید.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد، برای کاهش آپوپتوز بافت قلب، آسیب کمتر سلولی و درنهایت سلامت بافت قلب، از تعامل و ترکیب تمرین هوازی در آب و مکمل آنتی اکسیدانی کروسین استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ژن های پروآپوپتوتیک، مرگ سلولی عضله قلب، مکمل کروسین
|
  • Mahdi Lashgari, Qasem Ahi*, Fatemeh Shahabizadeh, Ahmad Mansouri Pages 1-13
    Introduction

    Since the COVID-19 epidemic, numerous studies have shown an increase in mental health problems. According to the findings, women are more likely than men to be concerned about the spread of the disease. This study aimed to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy in worry, anxiety, and intolerance of uncertainty in women with COVID-19-induced anxiety.

    Material & Methods

    This single-case quasi-experimental study was conducted with multiple baseline, continuous assessment, and three-month follow-up. Three female patients were purposefully selected from the statistical population based on the criteria set for entering the study and were treated upon dialectical behavior therapy protocol. These individuals were assessed by completing the Corona Disease Anxiety Scale, Penn State Worry Questionnaire, and Intolerance of Uncertainty Scale. Data were analyzed by graph, recovery percentage, and reliable change index.

    Findings

    The overall recovery values of participants after treatment (follow-up) were 25% (34%) in terms of anxiety, 56% (57%) in terms of COVID-19-induced anxiety, and 49% (52%) in terms of intolerance of uncertainty, which is statistically significant at 95% confidence level. The results show that participants' worry and intolerance of uncertainty have improved in the three-month follow-up, and the enhancement of their COVID-19-induced anxiety has been stabilized.

    Discussion & Conclusion

    In general, dialectical behavior therapy is effective in improving anxiety, worry, and intolerance of uncertainty in women with COVID-19-induced anxiety.

    Keywords: COVID-19, COVID-19-induced anxiety, Dialectical behavior therapy, Intolerance of uncertainty, Worry
  • Layasadat Khorsandi*, Maryam Mombeni, Ghasem Saki, Neda Bavarsad Pages 14-23
    Introduction

    The anti-cancer effects of silymarin have been reported in several studies. However, the mechanism of its action in colon cancer cells is not well understood. This study aimed to investigate the effect of silymarin on the mitophagy pathway and the formation of reactive oxygen species (ROS) in human colon cancer cells (HT-29).

    Material & Methods

    HT-29 cancer cells and NIH-3T3 non-cancer cells were exposed to 0 (control), 25, 50, and 100 μg/ml of silymarin for 48 h. Cell viability, ROS level, mitochondrial membrane potential (MMP), and expression of important mitophagy-related genes including Pink1 (PTEN-induced putative kinase protein 1) and Parkin were examined to evaluate the effects of silymarin.

    Findings

    Silymarin significantly reduced the viability percentage of the HT-29 cells depending on the concentration (P<0.05). It also significantly decreased MMP in a concentration-dependent manner while significantly increased ROS formation in the HT-29 cells (P<0.05). In addition, silymarin significantly increased the expression of Pink1 and Parkin genes in a concentration-dependent manner (P<0.05). Concentration of 100 μg/ml of silymarin had the greatest effect on reducing viability and MMP, as well as increasing ROS levels and expression of mitophagy-related genes (P<0.001). Silymarin did not cause significant changes in the viability percentage, ROS level, and MMP of the NIH-3T3 non-cancerous cells at different concentrations.

    Discussion & Conclusion

    According to the results, silymarin increases the level of ROS by decreasing MMP, thereby inducing mitophagy through the Pink1/Parkin signaling pathway in the HT-29 cells.

    Keywords: Colon cancer, Mitochondria, Mitophagy, Silymarin
  • Khadijeh Abdal, Samira Mostafazede, Nastaran Ghorbani, Mohammadreza Hafeziahmadi* Pages 24-31
    Introduction

    The role of E-cadherin and CD44 has been proven in the development and progression of cancerous and precancerous lesions. It seems that these two markers have a high ability to evaluate the premalignancy of lichen planus lesions and oral leukoplakia. This study aimed to investigate and compare the expression of CD44 and E-cadherin markers in oral leukoplakia, lichen planus, and oral squamous cell carcinoma (SCC).

    Material & Methods

    This analytical-descriptive study was conducted on 60 blocks of lichen planus, leukoplakia, and squamous cell carcinoma. The blocks were stained by CD44 and E-cadherin antibodies. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 22), and a P-value of 0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    Only 30% of the SCC samples expressed the CD44 marker, while 40% and 50% of leukoplakia and lichen planus samples expressed the CD44 marker, respectively. The expression of the E-cadherin marker in SCC samples was 40% in the range of staining, while it was 50% and 60% in leukoplakia and lichen planus, respectively. There was not a significant difference between the staining intensity of CD44 and E-cadherin (P<0.16). However, in SCC, 70% of the cases showed mild to moderate expression intensity that was statistically significant, compared to lichen planus and leukoplakia (P<0.004).

    Discussion & Conclusion

    It seems that the severity of CD44 and E-cadherin incidence can indicate the changes in dysplasia and premalignancy of oral lichen planus and leukoplakia, compared to oral carcinomas.

    Keywords: CD44, E-cadherin, Leukoplakia, Lichen planus, SCC
  • Fakhri Khalighi Sigaroudi, Mohammad Rostampour*, Bahram Soltani Tehrani Pages 32-39
    Introduction

    Regarding the chronic nature of epilepsy and resistance to chemical drugs, herbal medicine has received remarkable interest. This study investiagted the anticonvulsant effects of hydro-alcoholic extract of Salix Alba leaves on PTZ-induced seizure in male mice.

    Material & Methods

    In total, 56 albino male mice weighing 20-25 g were divided randomly into seven groups (8 animals per group) including negative (saline), positive (Phenobarbital) control, and five groups which received different doses of hydro-alcoholic extract of Salix Alba leaves. After 45 min, all groups received the convulsant pentylene tetrazole, and the onset time of myoclonic, tonic-clonic seizures, and the 24-hour mortality rate were measured.

    Findings

    The extract significantly delayed the onset of myoclonic and tonic-clonic seizures at a dose of 100 mg/kg (P<0.01) and for other doses (P<0.001), compared to the control group. Moreover, the extract decreased the 24-h death. This was significant at 1000 mg/kg (P<0.001), as well as 300, 500, and 800 mg/kg (P<0.05), compared to the control group.

    Discussion & Conclusion

    It seems that the hydro-alcoholic extract of Salix Alba leaves has a significant diminishing effect on PTZ-induced seizures in male mice which is due to its anti-inflammatory and anti-oxidant effects.

    Keywords: Mice, Pentylenetetrazol, Salix Alba leaves, Seizure
  • Yasman Sadat Nabipour, Arman Rostamzad*, Ardeshir Hesampour, Maryam Tajabadi, Salman Ahmadi Asbghin Pages 40-50
    Introduction

    In this study, the antimicrobial activity of biologically synthesized zinc (Zn) and copper (Cu) nanoparticles was investigated on gram-positive and gram-negative bacteria, pathogens, and resistant and common nosocomial infections.

    Material & Methods

    Intially, zinc oxide and copper nanoparticles were synthesized using Xanthomonas campestris and Pseudomonas stutzeri bacteria, respectively. To investigate the effect of different concentrations of nanoparticles on bacteria using the macrodilution method, concentrations of 0.01, 0.1, 0.5, 1, and 1.5% of Zn and Cu nanoparticles (culture medium + nanoparticles) were prepared and were added to the respective bacteria at a concentration of 105 cell/ml. Containers containing treated media (bacteria + nanoparticles) and control media were placed in a shaker incubator. Afterward, the optical density (OD) of treatment and positive control and negative control media were determined.

    Findings

    The results of statistical analysis showed that Zn and Cu nanoparticles, at a concentration of 0.5%, were able to remove almost all (100%) Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Staphylococcus aureus bacteria and were bacteriostatic at the concentration of 0.1%.

    Discussion & Conclusion

    The results obtained from the determination of antibacterial properties of nanoparticles showed a direct relationship between the concentration of nanoparticles and the percentage of bacterial removal.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, Bacteriostatic, Klebsiella pneumoniae, Macrodilution, Nanoparticle, Pseudomonas stutzeri, Xanthomonas campestris, Staphylococcus aureus
  • Reza Safari*, Hamid Hadi, Maryam Nazemi Pages 51-67
    Introduction

    Today, the use of magnetic nanomaterials promises purposeful and intelligent drug delivery. These magnetic drug nanocarriers can respond appropriately and intelligently to the external magnetic field, which can be used to selectively release the drug into the target tissue. Therefore, this study investigated the synthesis of zinc ferrite nanoparticles and some of their structural, electronic, and magnetic properties. The ultimate goal of this study is to use nanotechnology and quantum mechanics in intelligent and targeted drug delivery to improve the patient's quality of life and reduce the destructive effects of unwanted drug distribution in healthy tissues.

    Material & Methods

    In this study, zinc ferrite nanoparticles were prepared using heat treatment, and then the structural and magnetic properties of these nanoparticles were investigated using imaging-measurement methods on the nanoscale. In addition, cytotoxicity test (MTT) was performed on mouse fibroblast cell line (NIH3T3), and the results were analyzed using SPSS software. Moreover, using the results of quantum calculations, the chitosan molecular system was proposed as a coating for this drug carrier.

    Findings

    Analysis of the results obtained from X-ray diffraction (XRD) and electron microscopy (SEM) spectra confirmed the existence of spinel structure and the small size of these particles (20-23 nm). Furthermore, the results obtained from the vibrating magnetometer and the paramagnetic resonance spectrometer showed the presence of paramagnetic properties in the synthetic nanoparticles. In addition, the analysis of the results obtained from the vibrating magnetometer shows the low magnetic residue of the synthetic magnetic nanoparticles. This can be useful in the mechanism of targeted drug release. In addition, analysis of cytotoxicity (MTT) test results on synthetic nanoparticles showed that the toxicity of these nanoparticles depends on the concentration (dose) and time. Therefore, at concentrations higher than 20 µg/ml and also over time, the vital activity of cells decreased.

    Discussion & Conclusion

    Based on the results obtained in this study, the use of magnetic zinc ferrite nanoparticles (coated with chitosan) for targeted drug delivery to the target tissue was suggested. The unique properties of these drug-carrying nanoparticles, such as good magnetic field response, good particle size, and low toxicity, enable the physician to have more precise control over targeted drug delivery to the target tissue.

    Keywords: Chitosan, Cytotoxicity (MTT), Electron microscopy (SEM), Paramagnetic zinc ferrite nanoparticles, Targeted drug delivery, Vibrating sample magnetometer (VSM), X-ray diffraction (XRD)
  • Saman Farshid, Ali Tehranchi, Amir Jamei, Faramarz Ojaghi, Farid Kalashipour* Pages 68-77
    Introduction

    Prostate cancer management focuses on rapid diagnosis and treatment. The present study was performed to investigate the effect of finasteride on PSA changes and biopsy results.

    Material & Methods

    This retrospective descriptive-analytical study included 98 patients between the ages of 50 and 75 years with PSA levels between 2.5 and 10 and negative DRE candidates for prostate biopsy. Patients were divided into two groups. The first group consisted of patients who consented to a prostate biopsy based on PSA levels. The second group of patients did not consent to prostate biopsy during referral. Moreover, they tended to delay prostate biopsy. At the end of the three-month period, patients who agreed to prostate biopsy were sampled. The effect of treatment on biopsy results and changes in PSA levels were compared between the two groups.
    (Ethic code: IR.UMSU.REC.1396.20)

    Findings

    Three months after the initiation of the study, the mean PSA level was 3.43±6.11 ng/ml in the case group and 7.36±2.20 in the control group. This difference was statistically significant (P=0.031). After three months of finasteride, the mean total PSA level among those who tested positive for biopsy was 2.41±7.63 ng/ml and among those who tested negative for biopsy was 2.98±6.42 ng/ml. This difference was also statistically significant (P=0.046).

    Discussion & Conclusion

    The use of finasteride in patients suspected of having prostate cancer for at least three months can lead to a correct decision regarding prostate biopsy and reduce the number of negative prostate cancer results in the biopsy, as well as the burden on the treatment system to use improper prostate biopsy.

    Keywords: BPH, Finasteride, Prostate Biopsy, Prostate Cancer, Prostate-specific antigen
  • Tara Aminoleslamzadeh, Akram Eidi*, Pejman Mortazavi, Shahrbanoo Oryan Pages 78-88
    Introduction

    Many factors affect memory and learning. One of the most important ones is magnesium, which is essential for the proper functioning of our memory. Magnesium is the fourth most important cation and the second most important intracellular cation after potassium in the body. Magnesium plays an important role in neurotransmission. This study aimed to examine magnesium oxide nanoparticles' effect on the parameters of oxidative stress to treat memory deficit in the rat model of Alzheimer's disease with the help of Amyloid-β.

    Material & Methods

    In this experimental study, 54 adult male rats were divided randomly into nine groups, such as 1. Healthy control group, 2. Alzheimer's control group (rats that underwent stereotactic surgery and received 2nmol/µl of Amyloid-β by intracerebroventricular injection [ICVI]), 3. Sham group (rats that underwent stereotactic surgery and received saline as an Amyloid-β’s solvent), 4, 5, and 6. The healthy experimental groups (healthy rats receiving 2.5, 5, and 10 mg/kg body-weight doses of magnesium oxide nanoparticles by intraperitoneal injection), 7, 8, and 9. Alzheimer's experimental group (Alzheimer's rats receiving 2.5, 5, and 10 mg/kg body-weight doses of magnesium oxide nanoparticles by intraperitoneal injection). The duration of oral treatment of nanoparticles was 30 days. At the end of the treatment period (30 days), oxidative stress parameters, including superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), catalase (CAT), and malondialdehyde (MDA) were measured in neural (brain tissue), and all data were analyzed by one-Factor ANOVA and Tukey post hoc test in SPSS software (version 21) considering a significance level of P<0.05.

    Findings

    The results showed that magnesium oxide nanoparticles at 2.5, 5, and 10 mg/kg body-weight doses caused a significant reduction in malondialdehyde levels in Alzheimer's rats. Moreover, the number of antioxidant enzymes including GPX, SOD, and CAT in rats that received 2.5, 5, and 10 mg/kg body-weight doses of magnesium oxide nanoparticles increased significantly.

    Discussion & Conclusion

    The effect of oxidative stress on the progression of Alzheimer's disease and the antioxidant and inhibitor role of magnesium nano oxide in reducing the progression of this disease and on the neurophysiological brain functioning were confirmed. Furthermore, pathways involved in memory mechanisms are improved by mechanisms associated with Amyloid-β disorders.

    Keywords: Alzheimer's disease, Magnesium oxide nanoparticles, Oxidative stress, Rat
  • Iraj Khodadadi, Roya Shakeri*, Ardeshir Shiri Pages 89-100
    Introduction

    Transparency is a set of organizational practices that promotes good governance and democratic processes in the organization. If it is implemented in the organization, it improves the decision-making process and makes the process of organizational decisions constructive and effective. Therefore, this study aimed to explain the effective factors of transparency in the strategic decision-making of health system managers.

    Material & Methods

    This exploratory (qualitative-quantitative) study was conducted based on an applied research method. In the qualitative part, the statistical population includes managers and faculty members at Ilam University of Medical Sciences. The snowball method was used for sampling. Moreover, semi-structured interviews were used to collect information in this part. Based on the rule of theoretical saturation, 17 interviews were conducted. Furthermore, Grounded Theory was employed to analyze the data in the qualitative part. In the quantitative part, the purpose was the model testing designed in the qualitative part. Accordingly, a researcher-made questionnaire based on the qualitative model was used to collect the information in this part. The statistical population of the quantitative part of the research included 250 managers and faculty members of Ilam University of Medical Sciences. Structural equations and PLS (volume 2) software were used to investigate the relationships and effects of the components in the model.

    Findings

    According to the findings of the qualitative part, 27 concepts and 4 final components or indicators, (managers' responsibility, employee participation, moral values, as well as information and communication management) were identified during three stages of open, central, and selective coding. The findings of the quantitative part revealed that managers' responsibility (with a coefficient of 0.546 and t-value of 3.058), employee participation (with a coefficient of 0.548 and a t-value of 3.789), moral values (with a coefficient of 0.618 and a t-value of 3.019), as well as information and communication management (with a coefficient of 0.764 and a t-value of 3.76)  have a positive and significant relationship with organizational transparency.

    Discussion & Conclusion

    According to the research findings, it can be stated that the most effective factors in increasing organizational transparency in the strategic decision-making of health system managers of Ilam University of Medical Sciences are attention to information and communication management, institutionalization of moral values, employee participation, and managers' responsibility.

    Keywords: Health service, Organizational transparency, Strategic decision making
  • Sepideh Poursadeghi, Majid Kashef, Fereshteh Shahidi, Elham Vosadi* Pages 101-111
    Introduction

    Oxidative stress-induced cell death is activated by free radicals. Exercise and nutrition appear to have the potential to modulate cell proliferation and death. This study aimed to evaluate the combined effect of aerobic exercise and crocin consumption on the prevention of myocardial tissue cell death in male Wistar rats.

    Material & Methods

    In this experimental study, 36 male Wistar rats with a mean weight of 180-200g were randomly divided into six groups (oxygenated water, oxygenated water+crocin, oxygenated water+ exercise, oxygenated water+crocin+exercise, sham, and control). After two weeks of familiarity with the environment and learning the exercises,  the training groups were given aerobic exercises for six weeks. All groups, except for the sham and control, were given 1 mM H2O2 and subcutaneously injected with 12.5 mg crocin. 48 hours after the last training session, the rats were anesthetized with CO2 after 10-12 hours of fasting, and their myocardial tissue was isolated. To measure the pro-apoptotic genes, Real-Time PCR was used; moreover, one-way analysis of variance and Scheffe post-Hoc test were employed for data analysis. A P-value of ≥0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    The findings showed that six weeks of aerobic training in water, consumption of crocin supplementation, as well as the combination of aerobic exercise and crocin supplementation, reduced the expression of the genes of the internal apoptotic pathway at a significant level of ≥ 0.05.

    Discussion & Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that the interaction and combination of aerobic exercise in water and crocin antioxidant supplement should be used to reduce the apoptosis of the myocardial tissue, less cell damage, and ultimately the health of the myocardial tissue.

    Keywords: Aerobic exercise, Crocin supplement, Myocardial cell death, Pro-apoptotic genes