فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 73 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملیحه اصغری، کورش فتحی واجارگاه*، محبوبه عارفی، اباصلت خراسانی صفحات 1-25

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات و پیامدهای سیاست گذاری برنامه درسی در نظام آموزش وپرورش ایران به منظور ارایه مدل انجام شده است. روش پژوهش روش آمیخته یا ترکیبی بود، بدین صورت که در بخش اول با تحلیل داده بنیاداز نوع اشتراوس و کوربین،ابعاد ، سطوح ، فرایند ، مشارکت کنندگان و مولفه های موثرسیاست گذاری برنامه درسی در نظام آموزش وپرورش ایران شناسایی و در بخش دوم با روش توصیفی از نوع پیمایشی به اعتبارسنجی آن ها پرداخته شد. جامعه آماری در بخش اول، نخبگان صاحب نظر ودارای تجربه در حوزه سیاست گذاری برنامه درسی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری نظری به آن ها مراجعه شد.در بخش دوم جامعه آماری شامل متخصصان برنامه درسی در حوزه سیاست گذاری بودند. در بخش کیفی تعداد مصاحبه شوندگان 11 نفر بود ودر بخش کمی بااستفاده از جدول مورگان تعداد 148 نفر نمونه برآورد شد. ابزار پژوهش در بخش اول، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش دوم، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر ابعاد و مولفه های استخراجی از دیدگاه صاحب نظران گوناگون است که روایی صوری و محتوایی آن پس از مطالعه توسط متخصصان دانشگاهی تایید شده است. پایایی پرسش نامه نیز با ضریب آلفای کرونباخ 0.96بود.در تحلیل کیفی یافته هااز پارادایم تفسیرگرایی و نرم افزار 2018 Maxqda استفاده شد. در تحلیل کمی داده ها از روش تحلیل مسیر با نرم افزار SmartPLS3 استفاده شد. نتایج نشان داد اثرات و پیامدهای سیاست گذاری برنامه درسی در نظام آموزش وپرورش ایران عبارت از شرایط علی (عدم تعامل قدرتهای مسلط و دانش آکادمیک ،عدم شفافیت در فلسفه غالب موثر)، شرایط زمینه ای (مقاومت جامعه مخاطبین در مقابل سیاست های تجویزی، فرصت واقع بینی نسبت به نتایج عملیاتی سیاست)،شرایط میانجی (نگرش سهمیه ای به سیاست گذاری، فاصله بین سیاستگذار و سیاست پذیر) ، پدیده محوری (سیاستهای محتوا، سیاست های  یاددهی و یادگیری،ارزشیابی سیاست هاو سیاست اهداف)،راهبردها (بسترسازی برای نظام چند تالیفی، اعمال  چرخه پویا ، ایجاد فضای مشترک تصمیم سازی) و پیامدها (حساسیت سیاست ها  نسبت به تحولات، استقرار چرخه فعال سیاست گذاری،اجرای عدم تمرکز تا سطح مدارس) بوده لست.

    کلیدواژگان: الگوی سیاست گذاری، ایران، برنامه درسی، نظام آموزش و پرورش
  • محمدرضا کرامتی، فاطمه نارنجی ثانی*، یاسمن مبین رهنی صفحات 26-48

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین مولفه های مرتبط با یادگیری موبایل در نظام آموزش عالی ایران است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری یافته ها کیفی و با استفاده از روش مطالعه اسنادی و شیوه مروری نظام مند انجام شد. برای تحقق هدف مذکور به مرور و منظم گستره پیشینه تحقیق (در بازه زمانی 1390 تا 1400) در میان پژوهش های منتشرشده در پایگاه های اطلاعاتی داخلی نظیر جهاد دانشگاهی، مگ ایران و نورمگز پرداخته شد. سپس بر اساس ملاک هایی مانند عنوان پژوهش، چکیده و محتوای آن ها، در نهایت از بین 543 پژوهش، 32 مورد انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. برای تعیین اعتبار پژوهش از ابزار برنامه مهارت های ارزیابی اساسی گلین و همکاران (2006) و پایایی آن نیز با استفاده از روش توافق بین دو کدگذار (پژوهشگران و متخصصان حوزه یادگیری الکترونیکی و یادگیری موبایل در نظام آموزش عالی) بررسی و با مقدار کاپای 757/0 مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از مرور نظام مند منجر به شناسایی 17 مفهوم شد که در قالب 5 مولفه طبقه بندی شد. یافته ها نشان داد که مولفه های مرتبط با مدرس (دانش، نگرش و مهارت های مورد نیاز)، فراگیر (دانش، نگرش و مهارت های مورد نیاز)، راهبری کلاس درس (تعامل، روش های یادگیری، روش های یاددهی، ارزشیابی، محتوا)، سازمان و مدیریت (منابع مالی، منابع اطلاعاتی، فرهنگ سازمانی) و فناوری (نرم افزار، سخت افزار و زیرساخت) در این مطالعات، موردتوجه بیشتری قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، نظام آموزش عالی، یادگیری همراه
  • کریم سواری*، یاسمن سواری صفحات 49-63

    با شروع بیماری کرونا خیلی از موسسات آموزشی تعطیل شدند و روش آموزشی خود را تغییر دادند.  هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته آموزش مجازی دانشجویان در دوران  کرونا بود. مشارکت کنندگان 60 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اهواز بودند که به صورت داوطلبانه انتخاب و از آنان خواسته که تجارب زنده خود را از آموزش مجازی مطرح کنند. با توجه به اینکه کلاس ها مجازی و حضور فیزیکی دانشجو کم بود لذا از بین مراجعان به دانشگاه انتخاب شدند. روش تحقیق کیفی از نوع پدیدارشناسی است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش نامه محقق ساخته (دارای پایایی و روایی مناسب) بدست آمد. برای سنجش روایی یافته ها از روایی محتوایی (60 دانشجو و 3 استاد روان شناسی و یک نفر از اساتید علوم تربیتی) و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده گردید. تحلیل داده ها با کمک کدگذاری هفت مرحله ای کولازی (1978) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد تجارب زیسته آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان از دو مضمون کلی مثبت (صرفه جویی، کاهش حوادث، و حضور مفید) و تجارب زیسته منفی آنان از آموزش مجازی (کاهش تعاملات اجتماعی، مشکلات بدنی، مشکلات یادگیری و ارزشیابی و مشکلات فنی) تشکیل شده است. با توجه به اینکه آموزش مجازی دارای نقاط قوت است لذا به منظور توسعه این روش آموزش می توان راهکار توسعه آنها را ارایه داد و با برنامه ریزی مناسب می توان از جنبه های منفی آن کم کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، تجارب زیسته، دانشجویان، دوران شیوع کرونا
  • ناهید فضلی، علی خلخالی*، نادر نادری، جواد سلیمانپور صفحات 64-85
    رهبری برنامه درسی به عنوان جزء کلیدی بهبود نظام آموزشی شناخته شده و با نظر به نقش حیاتی مدیران در این بخش، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای رهبری برنامه درسی توسط مدیران انجام شده است. رویکرد حاکم بر پژوهش، کیفی از روش داده بنیاد بود. جامعه مورد مطالعه شامل اعضای هییت علمی، کارشناسان مدیریت آموزشی و متخصصان برنامه درسی و مدیران مدارس است. روش نمونه گیری به شیوه نظری بوده است. حجم نمونه به روش اشباع داده ها صورت پدیرفت. با 19 نفر مصاحبه به عمل آمد. داده های حاصل از مصاحبه در بخش کیفی از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل، و در بخش کمی با آزمون فریدمن اولویت بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل علی (شامل ضرورت شکل گیری اهداف کلان آموزش وپرورش، نیاز به بهبود مستمر در فرآیند آموزش وپرورش و ضرورت اجرای برنامه درسی اثربخش) زمینه ساز رهبری برنامه درسی توسط مدیران است که تمرکززدایی در نظام آموزش وپرورش، تبیین جایگاه مدیران به عنوان رهبران برنامه درسی، انتصاب مدیران شایسته و توانمندسازی آنان، همکاری مدیران با معلمان، هوشیارسازی دانش آموزان و اولیاء نسبت به برنامه درسی، جلب همکاری فراسازمانی، بازسازی فرهنگ، غنی سازی برنامه های درسی و پایش منظم اجرای آن به عنوان راهبردهای توسعه رهبری برنامه درسی مدیران، موجب بروز پیامدهای فردی، سازمانی و اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، رهبری برنامه درسی، مدیران مدارس، نظریه داده بنیاد
  • نرگس سجادیان جاغرق، محمدرضا یوسف زاده*، احمد سلحشوری، فرهاد سراجی صفحات 86-100

    هدف این پژوهش ارایه الگوی برنامه درسی پرورش خودآگاهی برای دانش آموزان دوره دوم ابتدایی با رویکرد پژوهش ترکیبی (کیفی ،کمی) بود. در بخش کیفی از روش استنتاجی (پیش رونده) روش تحلیل فرانکنا (گزاره ای واقع نگروهنجاری) مبانی خودآگاهی استنباط گردید. با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، انواع خودآگاهی و ماهیت و ویژگی های عناصر اساسی برنامه درسی (هدف، محتوا، روش تدریس و شیوه ی ارزشیابی) استخراج شد. اعتبار داده های کیفی با استفاده از معیارهای تایید پذیری و اطمینان پذیری تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده های  کیفی از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده گردید. دربخش کمی برای تعیین اعتبارالگواز روش CVR استفاده شد. نتایج نشان داد مبانی خودآگاهی شامل ارتباط نفس و بدن، تکامل و تعالی نفس، غیریت (دیگری)، غایت نگری، اندیشه ورزی و خودآگاهی: فیزیکی، هیجانی، اجتماعی، معنوی، عقلانی بودند. ارتقای شناخت فیزیکی،ارتقای رفتارهای هیجانی، شناخت دیگران، ارتقای شناخت معنوی، ارتقای استدلال به عنوان مهمترین هدف برنامه درسی خوداگاهی، رشد جسمی و جنسی، رشد عواطف و احساسات، ارتباطات اجتماعی، تفکر انتقادی به عنوان محتوی خودآگاهی، روش های گفتگو پرسشگری، ایفای نقش، گروه های کوچک، بارش مغزی، حل مسیله به عنوان روش های آموزش خودآگاهی و خودارزیابی، همسال سنجی، والدسنجی، به عنوان مهم ترین روش های ارزشیابی الگوی برنامه درسی خودآگاهی در دوره دوم ابتدایی استنتاج گردید. میزان اعتبار مدل نهایی از دیدگاه متخصصان (فلسفه تعلیم و تربیت،روانشناسی تربیتی و برنامه ریزی درسی) 82/0بود. توجه اثربخش به مبانی، مولفه ها، انواع و ماهیت ویژگی های عناصر برنامه درسی خودآگاهی در برنامه درسی دوره دوم ابتدایی می تواند به بهبود پرورش خودآگاهی دانش آموزان کمک کند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دوره دوم ابتدایی، خودآگاهی
  • اکبر سعیدنیا*، فیروز محمودی، علی ایمان زاده، کیومرث تقی پور صفحات 101-120
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عناصر اصلی برنامه درسی مبتنی بر پروژه در دوره ابتدایی، طراحی و اعتباربخشی الگوی آن با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون انجام شد. جهت شناسایی و استخراج مضامین برنامه درسی، از اسناد و مدارک برنامه های درسی دوره ابتدایی و برنامه درسی مبتنی بر پروژه و دیدگاه های متخصصان برنامه درسی و آموزش ابتدایی استفاده شد. روش تحلیل داده ها، توصیف مبانی و تحلیل و استنتاج نظری بود. مضامین ناظر بر اهداف برنامه درسی در این برنامه بر ارتقا مهارت های تفکر و ایجاد یادگیری مادام العمر و پرورش دانش علمی و عملی همراستا با زندگی واقعی دانش آموزان متکی است. در زمینه محتوا بر غنا و فعالیت محوری و سازماندهی تلفیقی آن؛ در بخش راهبردهای یاددهی-یادگیری بر استفاده از روش های پژوهش و اکتشاف گروهی و حل مساله تاکید شد. استفاده از ارزشیابی مستمر و متنوع و روش های فرآیندمدار، چندگانه و مبتنی بر عملکرد در بخش ارزشیابی مورد توجه این الگو بود. روایی الگوی پیشنهادی با استفاده از فرمول نسبت روایی محتوا و جدول لاوشه مورد بررسی و تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی مبتنی بر پروژه، دوره ابتدایی، عناصر برنامه درسی
  • صیدکرم نوریان فر، محمدرضا امام جمعه*، علیرضا عصاره، فریده حمیدی صفحات 121-133

    هدف پژوهش، طراحی مدل توانمندسازی مربیان دوره پیش از دبستان با رویکرد"های اسکوپ" در ایران است ، پژوهش از نوع کیفی و به روش داده بنیادانجام شد برای تجزیه وتحلیل  داده ها از الگوی کوربین و استرواس ، واز کدگذاری باز ، محوری و انتخابی استفاده شده است.روش نمونه گیری هدفمند نظری بود ، حجم نمونه 20 نفر از صاحب نظران و متخصصان در حوزه برنامه ریزی درسی بودند، برای روایی و پایایی از روش های سه سویه سازی استفاده شد.یافته ها نشان داد که مولفه های (جوسازمانی ،اصول و ضرورت  حمایتی) از شرایط راهبردهای مدیریتی، مولفه های (ارزش مداری ، تشویق ، واحد و سازمان) از عوامل پیامدی ، در طراحی مدل توانمندسازی مربیان دوره پیش دبستانی با رویکرد"های اسکوپ" شناسایی شدند. با توجه به یافته های پژوهش، به برنامه ریزان در ایران پیشنهاد می گردد با اتخاذ یک رویکرد ترکیبی معطوف  به وجوه مداری ، ضابطه مداری ، عدالت مداری ،آموزش تجارب کلیدی آموزش رویکرد فعال  ، آموزش تفکر خلاق و نقاد و صلاحیت حرفه ای و رابطه عالیه انسانی) از شرایط اصول شایستگی ، مولفه های (فرایندی ، رشد محور و روش تلفیقی) از راهبردهای آموزشی، پدیده های (عدم انگیزش ، مراکز حمایتی ناکارآمد و ارزیابی معیوب) از شرایط مداخله گر، پدیده های (تصورات عالمانه ی مدیریتی ، ایجاد محیط رقابتی-رفاقتی و سیاست کاری-استراتژی) (ازشرایط زمینه ای  و تربیت  با کیفیت  افراد در سطوح (انفرادی متمایز و برجسته هر مولفه ، زمینه مناسب را برای طراحی برنامه های توانمندسازی مربیان دوره پیش دبستانی فراهم سازند.

    کلیدواژگان: الگوی های اسکوپ، توانمندسازی مربیان، دوره پیش از دبستان، کودکان پیش از دبستان
  • نیلوفر مرتضی نژاد* صفحات 134-154

    ارزشیابی عنصری مهم و اساسی در تمام برنامه های درسی قلمداد می شود؛ این مولفه در مواردی که برنامه درسی جنبه عملی و کاربردی دارد، پیچیدگی و گاه ابهام بیشتری دارد. در این مقاله، عنصر ارزشیابی برنامه های درسی مرتبط با کارآفرینی از طریق دو رویکرد تطبیقی و سنتزپژوهی مورد بررسی قرار گرفته است .در بخش تطبیق، ابتدا وضعیت موجود در ایران توصیف، سپ،س وضعیت مطلوب در کشورهای پیشرو ترسیم و در نهایت، مقایسه انجام پذیرفته است در مرحله سنتزپژوهی نیز کلیه مطالعات داخلی و خارجی مرتبط طی سال های 1380 تا 1396 بررسی و از بطن آنها نسبت به سنتز و ترکیب یافته های پژوهشی اقدام شده است. طبق یافته های تحقیق، در کشور ایران براساس اسناد و راهنماهای معلم کتاب های مرتبط با کارآفرینی، انواع آزمون های قلم-کاغذی، کارپوشه، مشاهده، نمونه کار و... برای این درس مناسب هستند. لیکن در کشورهای پیشرو و نیز یافته های تحقیقاتی، علاوه بر موارد فوق الذکر، رقابت های داخل و بین مدرسه ای و نیز راه اندازی کسب و کارهای کوچک شبیه سازی شده نیز به عنوان روش های ارزشیابی مورد تاکیدند. از سوی دیگر استفاده از  آزمون های روانشناختی به ویژه آزمون انگیزه پیشرفت و خودکارآمدی در تعیین ویژگی های کارآفرینانه و اقدام نسبت به تقویت و پرورش آنها مهم است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی کارآفرینی، رویکرد تطبیقی، سنتزپژوهی
  • روح الله رضاپور*، فاطمه خموش صفحات 155-167

    امروز تدوینگران متدهای آموزش زبان خارجی به منظور ارتقاء کیفیت آموزش، شیوه های نوآورانه و متفاوتی را در ارایه محتوای خود لحاظ کرده اند. درس صفر در ابتدای متدهای آموزش زبان فرانسه نیز یکی از این نوآوری ها به حساب می آید. اگر چه این درس در نگاه اول، در متدهای آموزش زبان فرانسه کم اهمیت به نظر می رسد، اما از منظر بسیاری از متخصصان علم آموزش زبان نقطه قوتی قلمداد می شود که به پیش نیازهای زبانی و آماده سازی زبان آموز در جهت شروع یادگیری یک زبان خارجی می پردازد. از طرفی دیگر، استفاده از واژه های مشترک، (وام واژه ها) یکی از فعالیت های آموزشی که در درس صفر گنجانده شده است. این واژه ها از منظر معنایی، به زبان اول زبان آموز بسیار نزدیک هستند و به نظر می رسد استفاده از آن ها فارغ از بالا بردن دایره واژگانی زبان آموز، اهداف آموزشی ویژه ای را دنبال می کنند. این مقاله بر ارایه وام واژه های متنوع در متدهای آموزش زبان فرانسه در هر سه رده سنی کودک، نوجوان و بزرگسال تمرکز دارد و دلایل استفاده از این واژه های مشترک را با رویکردی توصیفی- تحلیلی بررسی می کند. در این مقاله خواهیم دید که حضور این وام واژه ها به همراه فعالیت های آموزشی مرتبط با آن، کیفیت آموزشی درس صفر را در متدهای آموزش زبان فرانسه به طرز محسوسی بالا برده است.

    کلیدواژگان: آموزش، درس صفر، زبان آموز، مدرس، متد زبان فرانسه، وام واژه
  • مسعود کبیری* صفحات 168-180
    آگاهی از میانگین پیشرفت تحصیلی استان ها یکی از درخواست های سیاست گذاران از مطالعات بین المللی است که به دلیل معرف نبودن نمونه برای تعمیم های استانی و حجم کم نمونه در بیشتر استان ها امکان پاسخ گویی به آن وجود نداشت. با این حال، با تغییر طرح نمونه گیری از مطالعه تیمز در سال 2015 و اختصاص طبقات نمونه گیری جداگانه به شش استان بزرگ شهر تهران، شهرستان های تهران، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان، و فارس و افزایش تعداد مدارس این استان ها امکان ارایه برآوردهای استانی برای این استان ها فراهم شده است. در این مطالعه پیشرفت تحصیلی ریاضی و علوم دانش آموزان پایه های چهارم و هشتم این استان ها مقایسه و روند تغییرات عملکردی آن ها از سال 2015 نیز بررسی شد. علاوه براین، با توجه به متغیرهای مربوط به درون داد و فرایند، دو نسبت برون داد به درون داد (کارایی) و فرایند برای هر استان محاسبه شد. نتایج مشخص کرد که در هر دو درس و دو پایه شهر تهران، اصفهان، و فارس به ترتیب بالاترین پیشرفت تحصیلی را نشان دادند، پس از آن ها شهرستان های تهران، خراسان رضوی و سایر استان ها قرار گرفته و در انتها خوزستان در همه حوزه های مورد بررسی پایین ترین عملکرد را نشان داد. در مقایسه نسبت های برونداد به درون داد (کارایی) و فرایند تقریبا همین جایگاه ها حفظ شد ولی شهرستان های تهران شرایط خوبی در نسبت برون داد به فرایند و به خصوص در کارایی نشان داد. در نسبت برون داد به فرایند جایگاه فارس پایین تر بود. به طور کلی، این مطالعه ضمن مشخص کردن شرایط برخی از استان ها در کیفیت یادگیری نشان داد که لزوما ضعف در منابع و درون دادها نمی تواند توجیه گر ناکامی برخی از استان ها در دسترسی به اهداف آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: مقایسه استانی، پیشرفت تحصیلی، برون داد، درون داد، فرایند، تیمز
  • زهرا رجبی، اصغر سلطانی*، مهرانگیز علی نژاد صفحات 181-194
    هدف پژوهش حاضر تحلیل کتاب های درسی علوم دوره ابتدایی بر اساس بازنمایی مولفه‏های ماهیت علم بود. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه آماری پژوهش شامل کتاب‏های درسی علوم تجربی پایه های ششگانه دوره ابتدایی در سال 1400، روش نمونه گیری تصادفی ساده و حجم جامعه با نمونه برابر بود. ابزار گرد‏آوری داده‏ها چک‏لیست تحلیل محتوای استاندارد (برگرفته از Phillips et al., 2015) بود. واحد تحلیل شامل جملات و پاراگراف‏ها، سوالات، شکل‏ها، جداول، نظرات حاشیه‏ای یا تعاریف و مراحل مختلف فعالیت آزمایشگاهی یا عملی بود. پایایی ابزار از طریق محاسبه شاخص هولستی 82/0 برآورد شد. تحلیل داده‏ها با استفاده از شیوه جبرانی پردازش داده های فراوانی، یعنی آنتروپی شانون انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین توجه کتاب‏های درسی علوم دوره ابتدایی مربوط به مولفه علم به‏عنوان شیوه پژوهش و کمترین میزان توجه کتاب‏های درسی علوم دوره ابتدایی مربوط به مولفه‏ علم به‏عنوان تعامل میان علوم، فناوری و جامعه بود‏. نتایج همچنین نشان داد که نسبت متوازنی در توزیع مولفه‏ها در کتاب‏های درسی علوم رعایت نشده است. نتیجه کلی پژوهش حاکی از آن بود که چگونگی توزیع مولفه های ماهیت علم در کتاب های درسی علوم دوره ابتدایی بر اساس یافته های این پژوهش نیازمند بازنگری است.
    کلیدواژگان: ماهیت علم، علوم تجربی، کتاب درسی، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون، دوره ابتدایی
  • صابر شفیعی*، محسن آیتی، محمد اکبری بورنگ، هادی پورشافعی، حسین شکوهی فرد صفحات 195-206
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین برنامه درسی پنهان با سبک های تفکر و ارتباطی دانش آموزان متوسطه شهر مهران است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر مهران به تعداد 285 نفر است که به بر اساس فرمول کوکران 164 نفر به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های سبک های تفکر Sternberg, R, J.Wagner , R. (2007) ، سبک های ارتباطی Norton (1987) و برنامه درسی پنهان  (Hashemi,2012) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد پرسشنامه برنامه درسی پنهان  (Hashemi,2012) دارای سه مولفه است و در تحقیق حاضر نیز دارای روایی مناسب است. همچنین نتایج نشان داد نقش برنامه درسی پنهان بر سبک های تفکر و سبک های ارتباطی دانش آموزان معنادار بوده است. نتایج تحقیق نشان داد بین مولفه های تعامل متقابل افراد، ساختار سازمانی مدرسه، ساختار فیزیکی با سبک های ارتباطی و بین سبک های تفکر و مولفه های تعامل متقابل افراد، ساختار سازمانی مدرسه، ساختار فیزیکی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، دانش آموزان مقطع متوسطه، سبک های تفکر، سبک های ارتباطی، شهر مهران
|
  • Maliheh Asghari, Korush Fathi Vajargah *, Mahboubeh Arefi, Abasalt Khorasni Pages 1-25

    The aim of this study was to investigate the effects and consequences of curriculum policy in the Iranian education system in order to provide a model. The research method was a combined method. Inthe first section, with the analysis of Strauss and Corbin type of grounded theory, the dimensions, levels, process, participants and effective components of the policy making program in Iran education system were identified and in the second section, they were validated through a descriptive survey method. The statistical population in the first section was the elites with experience in the curriculum policy who were referred using the snowball sampling method. In the second part, the sample included curriculum and policy specialists. In the qualitative phase, the number of interviewees was 11, and in the quantitative phase, using the Morgan table, the number of samples was estimated to be 148. The research tool in the first section was a semi-structured interview and in the second secton, a researcher-made questionnaire based on the extracted dimensions and components from the perspective of various experts was used. The validity &Reliability were confirmed by academic experts after the study. The reliability of the questionnaire during the calculation of Cronbach's alpha coefficient was 0.96. In the qualitative analysis of findings, interpretive Paradigm & Maxqda2018 used and in the quantitative analysis of data, path analysis was used with SmartPLS3. Results showed the effects and consequences of curriculum policy in the Iranian education system including :Causal conditions (lack of interaction between dominant powers and academic knowledge, lack of transparency in effective dominant philosophy), background conditions (resistance of the audience community against prescriptive policies, the opportunity to be realistic about the operational results of the policy), mediating conditions (quota attitude towards policy making, the distance between the policy maker and the policy taker), the central phenomenon (content policies, teaching and learning policies, policy evaluation and policy goals), strategies (setting the stage for a multi-authorship system, applying a dynamic cycle, creating a common decision-making space) and consequences (the sensitivity of policies Regarding the developments, the establishment of an active policy-making cycle, the implementation of decentralization up to the school level).

    Keywords: policy model, Curriculum, education system, Iran
  • MohammadReza Keramati, Fatemeh Narenji Thani *, Yasaman Mobin Rahni Pages 26-48

    The purpose of this study is to identify and determine the related components to mobile learning within the Iranian higher education system. The research method was applied in terms of objective and by using a qualitative approach, has been used systematic review method for data collection. To achieve the purpose of the research, a regular and extensive review of the research background (between 2010-2021) was searched in internal scientific databases. After reviewing based on criteria such as; research topic, abstract, and content of documents, among 543 research, 32 items were selected and analyzed. In addition, the Critical Appraisal Skills Program (Glynn,2006) has been used to determine the validity, and the reliability was assessed by agreement between two raters (Researcher and specialist in the field of e-learning and mobile learning in higher education system) with a Cohen's kappa coefficient of (73%). Results from the systematic review extracted 17 concepts and 5 components. Findings showed which related components to the teacher (knowledge, attitude, and required skills), learner (knowledge, attitude, and required skills), classroom leadership (interaction, learning methods, teaching methods, evaluation, content), organization and management (resources Finance, information resources, organizational culture) and technology (software, hardware, and infrastructure) have been received more attention in these studies.

    Keywords: Systematic Review, Higher education system, Mobile Learning
  • Karim Sevari *, Yasaman Sevari Pages 49-63

    With the onset of the Corona virus, many educational institutions were closed and their educational methods were changed. The purpose of the present study was to investigate the lived experiences of virtual education of students in the era of Corona. The participants were 60 male and female students of Payam Noor University of Ahvaz, who were selected voluntarily and asked to share their experiences of virtual education. Due to the fact that the classes were virtual and the physical presence of the students was low, they were selected from among the applicants to the university. The qualitative research method is phenomenology. Data were obtained through a researcher-made questionnaire (with adequate reliability and validity) and a semi-structured interview. Content validity (60 students, 3 psychology professors, and one educational science professor) was used to measure the validity of the findings, and Cronbach's alpha was used to measure reliability. Data analysis was done with the help of seven-step coding by Collaizzi (1978). The results showed that the lived experiences of virtual education from the students' point of view have two general positive themes (savings, reduction of accidents, and useful attendance) and their negative lived experiences of virtual education (reduction of social interactions, physical problems, learning and evaluation problems, and technical problems). Composed. Due to the fact that virtual education has strengths, therefore, in order to develop this method of education, it is possible to provide a solution for their development, and with proper planning, its negative aspects can be reduced.

    Keywords: lived experiences, Students, The corona outbreak, Virtual Learning
  • Nahid Fazli, Ali Khalkhali *, Nader Naderi, Javad Soleimanpuor Pages 64-85
    Curriculum leadership is recognized as a key component of improving the education system. Considering the vital role of principals in this sector, the present study was conducted with the aim of designing a model for curriculum leadership by head master. The approach that was taken in this research included a combination of sequential-exploratory type which was used in the qualitative part of the Grounded Theory method and in the quantitative part of the descriptive-survey method. The community studied includes faculty members, educational management experts, curriculum specialists, and head master. The data from the interviews in the qualitative section were analyzed by open, axial and selective coding and prioritized in the quantitative section with Friedman's test. The results showed that causal factors (including the need to form macro goals of education, the need for continuous improvement in the process of education and the need to implement an effective curriculum) are the basis of curriculum leadership by head master, which focuses on decentralize the education system, explaining the position of headmaster as curriculum leaders, appointing qualified head master and empowering them, cooperation of head master with teachers, awareness of students and parents about the curriculum, attracting extra-organizational cooperation, renewal of culture and Curriculum enrichment and regular monitoring of its implementation as a strategy for developing leadership curriculum head master, It causes individual, organizational and social consequences.
    Keywords: Curriculum, curriculum leadership, head master, grounded theory method
  • Naeges Sajadiyan, MohamadReza Yousefzade *, Ahmad Salahshoori, Farhad Seraji Pages 86-100

    This research approach was mixed (qualitative, quantitative). In the qualitative part, inferential method (progressive) was  used .By using Franken's method of analysis (normative realist proposition), the basics of self-awareness were deduced. By using the semi-structured interview method, types of self-awareness and the nature and characteristics of the basic elements of the curriculum (purpose, content, teaching method and evaluation method) were extracted. The validity of qualitative data was determined using confirmability and reliability To analyze qualitative data, open, axial and selective coding method was used. In the quantitative section, the CVR method was used to determine the validity of the model. The results showed that the self-awareness basics include the connection between the soul and the body, evolution and exaltation of the soul, otherness, telescoping, thinking and self-awareness: physical, emotional, social, spiritual, intellectual. Curriculum elements including goals: improving physical knowledge, improving emotional behaviors, knowing others, improving spiritual knowledge, feelings, social communication, critical thinking. Method questioning dialogue, role playing, small groups, brainstorming, problem solving. Evaluation: Self-evaluation, peer evaluation, and parent evaluation were concluded as essential elements of the self-awareness curriculum model in the second year of elementary school. Following these findings, the quality of the four elements was examined and approved by experts. As a result, effective paying attention to the self-awareness foundations, component, types and curriculum elements can help to improve the Second Level Primary School Students Self- awareness. The validity of the final model from the point of view of experts (philosophy of education, educational psychology and curriculum planning) was 0.82. Effective attention to the basics, components, types and nature of the elements of the self-awareness curriculum in the curriculum of the second year of elementary school can help to improve the self-awareness of students.

    Keywords: Curriculum. Self, awareness, Second Level Primary
  • Akbar Saeednia *, Firooz Mahmoodi, Ali Imanzadeh, Kiumars Taghipour Pages 101-120
    The aim of this study was to investigate the main elements of the project-based curriculum in elementary school, design and validate its model with a qualitative approach and content analysis method. In order to identify and extract the subjects of the curriculum, the documents of the elementary curricula, project-based curriculum and the viewpoints of the specialists of the curriculum and elementary education were used. The method of data analysis was description of the basics and theoretical analysis and inference. Themes for Curriculum Objectives in this curriculum relies on improving thinking skills, creating lifelong learning, and cultivating scientific and practical knowledge in line with students' real-life lives. In the field of content on richness and activity-oriented and its integrated organization; In the section of teaching-learning strategies, the use of research methods and group exploration and problem solving was emphasized. The use of continuous and diverse evaluation and process-based, multiple and performance-based methods in the evaluation section was considered by this model. The validity of the proposed model was evaluated and confirmed using the content validity ratio formula and the Lawshe table.
    Keywords: Project-Based Curriculum Model, elementary school, curriculum elements
  • Saidkarm Nourinfar, MohamadReza Emam Jomea *, Alireza Assareh, Fharedh Himidy Pages 121-133

    The purpose of the research is to design a model of empowering pre-primary school teachers with the "scope" approach in Iran, the research was conducted qualitatively and using the basic data method to analyze and analyze the data using the Corbin and Strauss model, as well as open, axial and selective coding. The sampling method was purposeful and in the form of snowball, the sample size was 20 experts and experts in the field of curriculum planning, three-tiered methods were used for validity and reliability. The findings showed that the components (organizational atmosphere, principles and necessity of support) From the conditions of management strategies, the components (value-oriented, encouragement, unit and organization) of the consequent factors were identified in the design of the preschool teachers' empowerment model with the "Scope" approach. According to the findings of the research, it is suggested to the planners in Iran by adopting a combined approach focused on orientation aspects, rule orientation, justice orientation, teaching key experiences of teaching active approach, teaching creative and critical thinking, professional competence and human relationship). From the conditions of competence principles, components (process, growth-oriented and integrated method) from educational strategies, phenomena (lack of motivation, inefficient support centers and faulty evaluation) from intervening conditions, phenomena (scientific management concepts, creating a competitive-friendly environment and Work policy-strategy (from background conditions and quality education of people at distinct and prominent individual levels of each component, provide the right background for designing programs for empowering preschool teachers.

    Keywords: scope patterns, empowering teachers, preschool period, Preschool Children
  • Niloufar Mortazanejad * Pages 134-154

    Evaluation is considered as an essential component in whole curricula; which is vaguer and more complicated once the curriculum has practical and applied aspects. Present paper has examined the evaluation component of curriculum through comparative and synthesis approaches. In comparative section, first the present state of Iran has been described, then the intended situation in advanced countries has been displayed and finally the comparison has been performed. In synthesis approach, all studies among 2000-2017 gathered and their findings synthesized. According to the results, in Iran, based on documentaries and teacher guide books on entrepreneurship, a variety of written tests, portfolio, observation, job sample, etc. are proper, however, in advanced countries and also research findings, competitions inside and between schools and simulated small start-ups are regarded as evaluation methods too. On the other hand, psychological tests, especially Need for Achievement and Self-Efficiency tests are important in determining and improving the entrepreneurial traits.

    Keywords: Evaluation, Entrepreneurship curriculum, Comparative Approach, Synthesis
  • Rouhollah Rezapour *, Fatemeh Khamoush Pages 155-167

    Today, in order to improve the quality of foreign language teaching, methods profit from a lot of educational diversity. « Lesson zero » in French teaching methods is one of these innovations. Although this lesson, seems, at first glance, insignificant in the first pages of French teaching methods, it is considered from the point of view of many teaching specialists a powerful point, the dual educational points such as teacher and language learner benefit from it at the beginning of the task. On the other hand, one of the educational strategies in « Lesson Zero » is to use common words (loanwords). These words are semantically very close to the first language of the learner and it seems that the existence of this type of words is institutionalized in lesson zero. The remarkable thing about these words is that presenting these words at the beginning of French language methods, apart from raising the range of language words, pursues various educational goals. This article examines three groups of French language teaching methods child, adolescent and adult methods, focusing on providing a variety of such terms in these methods. We examine the educational reasons for using these common words in educational methods, by the means of an analytical-descriptive approach. In this article, we will see that the presence of these words in parallel with the related educational exercises have significantly increased the educational quality of the « Zero Lesson » in the French teaching methods.

    Keywords: French method, langage learner, Loanwords, teacher, Zero lesson
  • Masoud Kabiri * Pages 168-180
    Estimating provinces' achievement based on TIMSS and PIRLS is one of the demands of educational policy-makers, which is not possible due to some technical issues such as non-representative samples and small size of samples in most provinces. However, this has become feasible by changing the sampling design from TIMSS 2015 and assigning separate stratum to each large province; i.e. Tehran city, Tehran province, Razavi Khorasan, Khuzestan, Isfahan, and Fars. In the present study, the mathematics and science achievements of students in these provinces were compared in fourth and eighth grades as well as trends of achievements from 2015 to 2019. Furthermore, the provinces were compared in two series of variables that related to input and process. On the basis of these variables, two ratios were calculated: output-input (efficiency) and output-process ratios. The results showed that Tehran city, Isfahan, and Fars, respectively, had the highest mathematics and science achievements in both grades, afterwards, Tehran province, Razavi Khorasan, and other provinces were located in the next ranks and after all, Khuzestan was in the last rank. Similar ranks were observed in output-input (efficiency) and output-process ratios, except Tehran province that revealed better ranks in these ratios. Furthermore, Fars showed lower ranks in output-process ratio. In general, results indicated that learning quality has varied among the provinces, in addition, although there are variations in resources and inputs, these conditions can not totally account for poor performance in some provinces.
    Keywords: Province comparison, achievement, Input, Output, Process, TIMSS
  • Zahra Rajabi, Asghar Soltani *, Mehrangiz Alinejad Pages 181-194
    The aim of this study was to analysis of elementary science textbooks based on the representation of nature of science. The research method was descriptive and content analysis. The statistical population of the research included the experimental science textbooks of the sixth grades of the academic year of 2021, simple random sampling was used and the size of the population was equal to the sample. The data collection tool was a content analysis checklist (adapted from Phillips et al., 2015). The unit of analysis consisted of complete sentences and paragraphs, questions, figures, tables, margins or definitions, and each stage of a laboratory or practical activity. The reliability of the instrument was estimated to be 0.82 through calculating the Holsti index. Data analysis was done using compensatory data processing method, that is, Shannon entropy. The results showed that the highest level of attention of elementary science textbooks is related to the science as a way of investigating and the least attention was paid to the science textbooks of elementary school related to the component of science as the interaction of science, technology, and society. The results also showed that the balanced ratio in the distribution of components was not observed in science textbooks. The general result of the research indicated that the distribution of the components of the nature of science in elementary science textbooks needs to be revised based on the results of current research.
    Keywords: nature of science, Experimental Sciences, Textbook, Content Analysis, Shannon Entropy, elementary school
  • Saber Shafiee *, Mohsen Ayati, Mohammad *, Mohammad Akbaribooreng, Hadi Pourshafei, Hossein Shokouhi Fard Pages 195-206
    The purpose of this study is to investigate the role of hidden curriculum in thinking style and communication styles of high school students in Mehran. Research Method In this descriptive correlational study, the statistical population included all male high school male students in Mehran, which according to Morgan's table, 164 people were selected and studied by stratified random sampling. Sternberg and Wagner (2007) Styles of Thought Questionnaires, Norton Communication Styles (1987) and Hashemi Hidden Curriculum (2012) were used to collect data. Descriptive statistics and confirmatory factor analysis, Pearson correlation and Linear regression was used. The results of factor analysis showed that Hashemi (2012) Hidden Curriculum Questionnaire has three components and in the present study also has appropriate validity. The results also showed that the role of hidden curriculum on students' thinking and communication styles was significant. The results showed that there is a positive and significant relationship between the components of people interaction, school organizational structure, physical structure with communication styles and between thinking styles and components of people interaction, school organizational structure, physical structure.
    Keywords: hidden curriculum, high school students, Thinking, Communication styles, Mehran city styles