فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 45 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید شریف زاد، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 5-32

    از جمله موضوع های چالشی و مهم در حقوق کیفری ایران، بررسی رابطه محاربه و افساد فی الارض است؛ جرایمی که با پیروزی انقلاب اسلامی وارد گفتمان عدالت کیفری ایران گردیده است. قانون مجازات اسلامی 1392 در مواد 279 و 286 دو عنوان مذکور را به عنوان جرم مستقلی پیش‌بینی کرده است که به چندین دهه اختلاف در رویه‌های قضایی پایان داد. بررسی سیر تقنینی نشان‌دهنده این است که پس از انقلاب اسلامی، صرف نظر از فقدان قانون ماهوی مدون تا سال 1361، دادگاه های انقلاب با صدور احکام متعدد با عناوین محاربه و افساد فی الارض به اتهام برخی از سران نظام گذشته و گروه های دخیل در اغتشاش ها و درگیری های منطقه ای رسیدگی می کرد تا اینکه در قانون حدود و قصاص 1361 عنوان «محارب» تعریف شد و با وجود تفاوت در عنصر مادی، عنصر معنوی، قلمرو و حتی تاثیر انگیزه در این دو عنوان ماده 183 قانون مجازات اسلامی 1370 محارب و مفسد فی الارض را منطبق بر یکدیگر دانسته و در ردیف هم قرار گرفتند. همچنین نگاهی به منابع فقهی نیز نشانگر اختلاف آراء به لحاظ استنباط از آیه 33 سوره مایده می‌باشد. بسیاری از فقها و مفسران اسلامی این دو عنوان را یک وصف دانسته و برخی با مستقل دانستن آن‌ها در مفهوم یا مصداق، قایل به رابطه عموم و خصوص بین این دو عنوان گردیده‌اند. نگارنده با استفاده از منابع کتابخانه و با رویکرد توصیفی تحلیلی به بررسی متون فقهی و رویه‌های قضایی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که رابطه بین دو عنوان «محاربه» و «افساد فی الارض»، عموم و خصوص مطلق است.

    کلیدواژگان: محاربه، افساد فی الارض، تحولات قانونی، فقه، رویه قضایی
  • محمدمهدی الشریف، محمد امینی، حسن راستی صفحات 33-72

    قرض از جمله عقود تملیکی در حقوق ایران است، اما راجع به نوع مال مورد قرض، میان حقوق دانان اختلاف دیدگاه وجود دارد و از آنجا که ظاهر ماده 648 ق.م. به گونه ای است که امکان قرض مال مثلی را بیان می دارد، لذا برخی از حقوق دانان قرض مال قیمی را صحیح نمی دانند. علاوه بر این در مورد ضمان مقترض به رد قیمت مال مثلی در صورت تعذر به رد مثل و نیز راجع به ضمان مقترض در رد مال قیمی، میان فقیهان و به تبع آن، میان حقوق دانان تفاوت نظر وجود دارد، اما سوال اساسی آن است که آیا امکان قرض اموال قیمی وجود ندارد؟ همچنین در موارد تعذر رد مثل از سوی مقترض، ذمه او به چه چیزی مشغول می‌شود؟ نتایج این تحقیق با روشی توصیفی، تحلیلی و انتقادی نشان می دهد اولا مطابق با نظر مشهور فقیهان، قرض مال قیمی نیز ممکن است، ازاین‌رو نیاز به استفاده از اعمال حقوقی جایگزین مانند عاریه و ماده 10 ق.م. نیست. ثانیا در صورت تعذر قرض‌گیرنده به رد مثل، طبق دیدگاه مشهور، قیمت یوم المطالبه (یوم الاداء) مناط اعتبار است و در رد قیمت در اموال قیمی، با عنایت به اشتغال ذمه مقترض به مثل اعم از اموال مثلی و قیمی و تبدیل آن به قیمت در قیمیات، قیمت یوم الادا معتبر است؛ گویی مقنن در مورد اخیر به نظر نهایی محقق حلی در شرایع الاسلام توجه داشته است. عقیده ای که با مواد 648 و 650 ق.م. نیز سازگارتر است.

    کلیدواژگان: قرض، مال مثلی، مال قیمی، ضمان مقترض، قیمت یوم الاداء
  • محمدمهدی یوسفی، محمدباقر گرایلی صفحات 73-102

    جوامع دارای هنجار‌ها و ارزش‌هایی هستند که نقض آن‌ها جرم تلقی شده و مرتکبان متحمل مجازات خواهند شد. بر مبنای یک اندیشه، هر شخصی که این ارزش‌ها را نادیده بگیرد تنها باید یک‌بار مجازات شود؛ این موضوع تحت عنوان قاعده «منع تعقیب و مجازات مجدد» مطرح است. در حقوق کیفری ایران قانونگذاران ادوار مختلف، جهت‌گیری‌های متفاوتی نسبت به قاعده مزبور داشته‌اند. مستفاد از قوانین کیفری قبل از انقلاب پذیرش قاعده به صورت محدود و مشروط است، اما بعد از انقلاب اسلامی در قوانین مصوب 1361 و 1370 مجازات مجدد پذیرفته‌شده بود. لیکن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قاعده منع تعقیب با شرایطی تنها نسبت به جرایم تعزیری پذیرفته‌شده است. در حقوق کیفری افغانستان از گذشته‌های دور قاعده منع تعقیب به پیروی از فقه حنفی و به صورت محدود پذیرفته‌شده بود، اما امروزه قانونگذار این کشور در قوانین مختلف از جمله قانون اجراییات جزایی و کد جزا به نحو شایسته از آن حمایت کرده است

    کلیدواژگان: منع تعقیب مجدد، حقوق کیفری ایران، حقوق کیفری افغانستان، اسناد بین المللی
  • محمدجواد دانیالی صفحات 103-131

    افزودن شهادت ثالثه (اشهد ان علیا ولی‌الله) به اذان و اقامه از قرون ابتدایی در میان فقیهان امامیه مطرح بوده است، اما سوال مهم اینکه چگونه شهادت ثالثه با وجود انضباط شدید در روش فقهی متاثر از جامعه دچار تحول از منع تا الزام شده است؟ پاسخ به این سوال حاوی نکات روش شناختی در فقه و نیز نشان دهنده چگونگی اثرگذاری جامعه بر استنباط است. در این مقاله دیدگاه‌های فقیهان امامیه به روش توصیفی و با مراجعه به منابع فقهی از دوره اصحاب ایمهD تا دوران معاصر درباره شهادت ثالثه در اذان و اقامه جمع آوری شده است. در حین بررسی دیدگاه های فقهی در چهار دوره زمانی راویان شیعه، شیخ صدوق تا قرن دهم، قرن یازدهم و دوازدهم و قرن سیزدهم تا عصر حاضر، ادله و روش های فقهی ایشان مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. علاوه بر مستندات فتاوا، شرایط اجتماعی هر دوره نیز بررسی و اثر آن بر فتوا نشان داده شده است. در نتیجه این پژوهش، روشن می شود که فقه چکونه در طول زمان تکامل یافته و چطور از واقعیت های اجتماعی تاثیر می پذیرد؛ نیز اگر تاثیرپذیری فقه از جامعه به صورت دقت بیشتر در اجتهاد و کشف دلایل دقیق تر برای پاسخ به موضوعات مورد نیاز جامعه باشد، این تحول‌ها با انضباط روشی در استنباط تعارض ندارد. اتقان روش فقهی، محصول نهایی این تطور را ترجیح گفتن شهادت ثالثه با این قید تکمیلی کرده است که نباید در نگاه عرف جزو فصول اذان محسوب شود. این قید تکمیلی برآمده از قواعد کلی فقه و بدون تاثیرپذیری از جامعه است.

    کلیدواژگان: شهادت ثالثه، اذان شیعه، فصول اذان، تحول در فتاوا، تاثیر جامعه بر فتوا، روش استنباط
  • مریم وفادار نصرالله زاده صفحات 133-165

    مطلوب پروردگار برای آدمی، آبادانی زمین و بهره‌برداری از خیرات و برکات آن است. طلب عمران زمین از جانب مولابه بندگان صادر شده است که دال بر مطلوبیت آبادانی نزد مولا و وجوب کفایی آن است. به نظر می‌رسد که این آبادانی، با استقرار در زمین و برنامه‌ریزی برای سکونت در آن شکل می‌گیرد. اما سوال این است: حکم اولی آبادانی و ساخت‌وساز مسکن چیست؟ چه دلایلی بر آن قایم است؟ کاربری مسکونی به دلیل آیات کریمه در برخی شرایط وجوب و در برخی شرایط احکام تکلیفی دیگری را بر می‌تابد. از مجموع روایات مانند احیای موات، بنای حایط، کاروانسرا و... نیز حکم اولی ساخت وساز، جواز برداشت می‌شود، اما به دلیل سیره عقلا و قواعد فقهیه حفظ نظام، لاضرر، عمران و تامین رفاه، ساختن مسکن در حد کفایت و مطلوب واجب است. برای به دست آوردن یافته‌های پژوهش که با رویکرد توصیفی، تحلیلی حاصل‌شده است ازمنابع و قواعدفقهی و نیز سیره عقلا بهره جسته شده است.

    کلیدواژگان: حکم، آبادانی زمین، کاربری مسکونی زمین، حکم ساخت مسکن، قواعد فقهی ساخت مسکن
  • محمدعلی فکوری صفحات 167-197

    «نظام اداری» یکی از بنیادی‌ترین مفاهیم در گستره مدیریت دولتی، حقوق اداری و حقوق اساسی است و فساد اداری، یکی از پدیده‌های چالش‌زای دنیای معاصر و مانع جدی در مسیر توسعه همه جانب کشورها، به ویژه افغانستان و ایران است. در سالیان اخیر به علت گسترش پیامدهای مخرب فساد اداری، توجه به عوامل، روش‌های مبارزه با آن و پیش‌بینی تدابیر لازم افزایش یافته است. درباره نقش مثبت یا منفی بروکراسی بر نظام اداری و در نهایت، بروز فساد اداری، اختلاف نظر وجود دارد و نظر اغلب در کشورهای جهان سومی چون افغانستان و ایران، حاکی از بازتاب کارکرد منفی بروکراسی بر نظام اداری این کشورهاست. پژوهش حاضر، به روش توصیفی، تحلیلی ‌به بررسی نقش بروکراسی در تکوین فساد اداری در کشور افغانستان و ایران می‌پردازد. دستاورد این نگاشته آن است که بروکراسی، به جای کارآمد سازی نظام اداری در مسیر رشد و توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این دو کشور، باعث ناکارآمدی نظام اداری و ابتلای آن به فساد گوناگون شده است.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، دیوان سالاری، فساد اداری، روکراسی، افغانستان، ایران
  • محمد بهرامی خوشکار، سید سعید حسینی یکتا، صادق صیادی * صفحات 199-226

    بیع، از کهن‌ترین و رایج‌ترین عقود در جوامع بشری است. این عقد پر اهمیت، مورد امضای شارع در شریعت مقدس اسلام قرار گرفته و با توجه به ماهیت عرفی آن فقیهان تعاریفی از عقد بیع ارایه نموده‌اند. با تامل در اغلب این تعاریف استنباط می‌شود که مبیع باید «عین» باشد، درحالی‌که امروزه اموالی که وجود خارجی ندارند مانند ارزهای دیجیتال و انواع مختلف حقوق ازجمله حق تالیف، سرقفلی و... به کثرت در عرف، مورد خریدوفروش واقع می‌شوند. با تدقیق در دیدگاه فقیهان، مشخص می‌شود که در رابطه با الزام عین بودن مبیع، بین فقها اختلاف‌نظر وجود دارد و برخی از آنان، بیع را «انتقال ملک» و بعضی دیگر «انتقال عین» تعریف کرده‌اند. اختلاف‌نظر در این زمینه در نظرات حقوق‌دانان هم قابل‌مشاهده است. در کتاب و سنت نیز مطلبی در رابطه با ضرورت عین بودن مبیع مطرح نگردیده و همچنین برای این موضوع نصی در منابع فقهی یافت نشده و فقهای متقدم نیز بر مبنای فتاوی سایر فقها به این شرط تصریح کرده‌اند. اگر چه در سال 1307 تعریف عقد بیع، تعریفی سازگار با جامعه و عرف تلقی می‌شده است، اما در دوره زمانی کنونی ادله طرفداران عینیت مبیع مورد قبول نبوده و محل انتقاد هستند و باید قید «عین» از تعاریف مذکور حذف و تعبیری مناسب با واقعیت عرفی ارایه گردد که به اعتقاد نگارندگان این تعبیر، «مال» اعم از عین خارجی، حق، منفعت و... است. این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه‌ای انجام‌شده است

    کلیدواژگان: عقد بیع، عین، مبیع، ماده 338 قانون مدنی، اموال غیرمادی
  • محمدحسین شاکر اشتیجه، محمدرضا رحمت صفحات 227-253

    شارع مقدس در برخی رفتارهای مجرمانه علاوه بر مجازات اصلی، برخی کیفرهای تبعی را نیز برشمرده است. قتل حسب عمدی یا غیر عمدی بودن به ترتیب به عنوان مانعی برای ارث بردن از تمامی اموال مقتول یا تنها از دیه می‌گردد. مانعیت قتل در انتفاع قاتل از وصیت همانند آنچه در ارث بدان حکم شده، نیازمند بررسی و تحلیل فقهی و حقوقی است. این موضوع فاقد تصریح در منابع روایی و مواد قانونی بوده، لذا با بررسی موضوعات مشابه از جمله وارث قاتل، صحت مفاد وصیت در صورت ارتکاب خودکشی توسط موصی یا عبد مدبر که قاتل مولی خود بوده، سعی در اصطیاد مذاق شارع شده و از نهاد حقوقی روح قانون نیز در کشف نظر برتر در دکترین حقوقی بهره مند شده است. تفصیل بر اساس زمان وصیت نسبت به رفتار کشنده ظالمانه و عامدانه و نیز بر اساس توانایی تغییر وصیت پس از رفتار کشنده، ما را به این نتیجه می رساند که در صورت بودن رفتار کشنده موصی‌له، پس از وصیت و عدم توانایی و فرصت موصی برای تغییر مفاد وصیت پس از رفتار کشنده، موصی‌له، محکوم به محرومیت از وصیت می‌گردد.

    کلیدواژگان: وصیت، منع انتفاع، قتل، ارث، مذاق شارع، روح قانون، اصل تناسب
  • پیمان نمامیان صفحات 255-282

    قاره آفریقا به ‌دلایلی نظیر جاهلیت، فرقه‌گرایی، تحولات سیاسی و اقتصادی، عدم وجود یک دولت ملی، گسترش فساد و غیره همیشه مستعد ظهور گروه‌های تروریستی و بازیگران غیردولتی در ایجاد ناامنی بوده است. این در حالی است که یک چهارم میانگین اقدامات تروریستی در جهان در آفریقا روی می‌دهد، زیرا گروه‌های تروریستی در نیمی از کشورهای آفریقایی فعال هستند. ازاین‌رو، به ‌رغم تصویب اسناد متعددی از سوی جامعه بین‌المللی و ایجاد ساختار در قالب تصویب اساسنامه روم برای تاسیس دیوان کیفری بین‌المللی و نیز تاسیس محاکم کیفری بین‌المللی موردی و مختلط، اما سازوکارهای حقوقی محاکم مزبور به نحوی در مقابله با جرایم بین‌المللی در قاره آفریقا از طریق اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی موثر نبود، چرا که موضع دیوان برای رسیدگی به جرایم تحت صلاحیت، دولت‌های آفریقایی را با چالش‌هایی مواجه ساخت که در سال‌های متمادی و دهه‌های اخیر موجبات عدم همکاری، تهدید به خروج یا کناره‌گیری از دیوان با ادعای عدم درنظر گرفتن مصونیت سران عالی‌رتبه حاکمیتی و نیز رسیدگی‌های تبعیض‌آمیز در قلمرو صلاحیت قضایی دیوان، فراهم نمود. بنابراین، عدم همکاری دولت‌های آفریقایی با دیوان منجر به تاسیس دیوان آفریقا و الحاق سند «مالابو» به آن در سال 2014 شد که وفق ماده «28چ» سند الحاقی به اساسنامه دیوان آفریقا، رسیدگی به جرایم تروریستی در صلاحیت قضایی دیوان آفریقا قرار گرفت. ازاین‌رو، این مقاله برای شناسایی قلمرو صلاحیت دیوان، ضمن مطالعه نگرش سند الحاقی در مصداق‌سنجی جرایم تروریستی، چالش‌های پیش‌روی دیوان آفریقا را در دستاوردهای حقوقی وفق چارچوب سند الحاقی مورد سنجش قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: تروریسم، جرایم تروریستی، دیوان آفریقا، سند الحاقی مالابو، عدالت کیفری
  • حسین بهرامی صفحات 283-307

    مشروعیت وقف اسکناس با امعان به تحولات اقتصادی، دارای فوایدی بوده که جامعه محتاج به آن است. مقنن در ماده 58 قانون مدنی که از پیشینه فقهی برخوردار می باشد، موضوع وقف را عین غیر مصرف شدنی می داند. پول از اموال مصرف شدنی است و صحت و بطلان وقف آن به منظور استفاده متعارف و انتقال مالکیت، محل اختلاف نظر می باشد. ادله ای برای صحت چنین وقفی اقامه شده که برخی از آن‌ها توسط طیفی از مراجع تقلید پذیرفته شده است؛ طیف اخیر بر این نظر هستند که چنانچه آن عقد به عنوان وقف هم صحیح نباشد، به عنوان عقدی مستقل مشروع می باشد. آن نظر نیز نزد برخی دیگر از مراجع صحیح است. ماهیت پول کاغذی، مشروعیت وقف اسکناس و ماهیت آن قرارداد، پرسش هایی است که در مقام پاسخ به آن‌ها هستیم. وقف دانستن آن عمل حقوقی با امعان به ضعف ادله، اجتهاد در برابر نص است، اما وقف مذکور با عنوان عقدی بی نام با عنایت به پذیرش اصل آزادی قراردادی در فقه و حقوق موضوعه، وحدت ملاک ماده 758 قانون مدنی با ماده 10 آن قانون، اصول صحت، اباحه، لزوم و عدم، می‌تواند صحیح باشد.

    کلیدواژگان: اسکناس، وقف، مصرف شدنی، عقد بی نام
  • مصطفی کارگریان مروستی صفحات 309-334

    یکی از اصطلاحات پرکاربرد در دانش فقه و اصول و در خصوص اعتبارهای شرعی، مولوی یا ارشادی بودن حکم است. با وجود کاربردهای نسبتا زیاد اصطلاح «حکم ارشادی» در متون اصولی و فقهی، بحث مستقلی پیرامون معانی و مفاهیم چندگانه این مصطلح رویت نمی شود که همین زمینه را برای خلط مبحث‌ها و عدم وضوح مطالب مربوط پدید آورده است. بر پایه این پژوهش که در راستای تبیین معانی حکم ارشادی با جستجو در مباحث و زمینه های مختلف کتب فقهی و اصولی انجام شده، اصطلاح «مولوی» یا «ارشادی» بین چند معنا و مفهوم اشتراک لفظی یافته است: 1. ارشاد به حکم وضعی، نه حکم تکلیفی مولوی؛ 2. ارشاد به حکم شرعی الهی در مقابل حکم مولوی حکومتی؛ 3. ارشاد به مصالح دنیوی بدون تاثیر اخروی؛ 4. ارشاد به درک عقل در کشف حکم شرعی؛ 5. ارشاد به بنا عقلا در فرض استقلال آن در کشف حکم شرعی و 6. بیان حکم متقدم یا متاخر از ثبوت حکم شرعی (سلسله معالیل). به‌جز اشتراک در مدلول لغوی، وجه مشترک بین این معانی منتفی است و هر یک از احکام شرعی ممکن است با توجه به یک معنا ارشادی و با توجه به معنای دیگری مولوی باشد.

    کلیدواژگان: ارشاد به بنای عقلا، ارشاد به حکم عقل، ارشاد به حکم وضعی، حکم ارشادی، حکم مولوی
  • ابوالحسن شاکری، محمدحسن مالدار صفحات 335-354

    یکی از جرایم موجود در فقه کیفری شیعه، جرم «ظاهرشدن غیرمسلمان در حال مستی در معابر و اماکن عمومی» است. جرم مورد بحث، برای نخستین بار، با تصویب قانون مجازات اسلامی 1392 به نظام حقوقی ایران راه یافته است. با این حال، قانون نسبت به شرح و بسط شرایط تحقق این جرم ساکت است. طبق یافته های پژوهش، «در حال مستی» یا به تعبیری مستی قوی و آشکار، حالتی مابین مستی ضعیف و مسلوب الاختیاری است. در این حالت، مرتکب، رفتارهای مستانه را از خود بروز می دهد، لکن؛ وی، نسبت به رفتارهای خود، آگاه و متوجه است. همچنین، این جرم با صرف ظاهرشدن غیرمسلمان در مکان و معبر عمومی، تحقق می یابد؛ لذا نیازی به دیده شدن توسط دیگری وجود ندارد. در رابطه با جرم مورد بحث، مقنن بر خلاف نظر مشهور مبنی بر تعیین کیفر حدی، مجازات تعزیری را برای آن برگزیده است. این عدول عامدانه از مجازات حدی و گزینش فتاوی غیرمشهور در این زمینه و برخی دیگر از مواد باب حدود، ناشی از کاربست «سیاست کاهش اجرای کیفرهای حدی» است. بدین لحاظ که مقنن، همزمان، در چارچوب اصل چهارم قانون اساسی و نیز پذیرش واقعیت های غیرقابل اغماض جهان معاصر، درصدد کاهش اجرای کیفرهای حدی برآمده است.

    کلیدواژگان: مستی آشکار، غیرمسلمان، حقوق اقلیت ها، کاهش اجرای حدود، سیاست کیفری افتراقی
|
  • Majid Sharifzad, muhamadjaefar habibzadh Pages 5-32

    Among the challenging and important issues in Iran's criminal law is the investigation of the relationship Muharabah and Ifsad – fi al- Ard (corruption on the earth); Crimes that entered the discourse of criminal justice in Iran with the victory of the Islamic Revolution. The Islamic Penal Code of 1392, in articles 279 and 286, has provided for the two mentioned titles as independent crimes, which ended several decades of disagreements in judicial procedures. The examination of the legislative process shows that after the Islamic revolution, regardless of the lack of substantive law codified until 1361, the Revolution Courts issued numerous verdicts with the titles of Muharabah and Ifsad – fi al- Ard, accusing some of the leaders of the previous regime and groups involved in regional disturbances and conflicts until the title of "Mohareb" was defined in the Hudud and Retribution Law of 1361 and despite the differences in the actus reus, mens rea, the scope and even the influence of motivation in these two titles, article 183 of the Islamic Penal Code of 1370 considered Muhareb and Mofsed fi al-Ard compatible with each other and placed them in the same row. A look at the jurisprudential sources also shows the difference of opinions in terms of inference from verse 33 of Surah Ma'idah. Many Islamic jurists and commentators consider these two titles to be the same description, and some consider them to be independent in terms of meaning or example, and have considered the general-special relationship between these two titles. Using the library resources and with a descriptive and analytical approach, the author has investigated jurisprudence texts and judicial procedures and has come to the conclusion that the relationship between the two titles Muharabah and Ifsad – fi al-Ard, is Absolute General-Specific.

    Keywords: Muharabah, Ifsad – fi al-Ard, legal developments, jurisprudence, judicial procedure
  • mohammadmahdi alsharif, mohammad amini, hasan rasti Pages 33-72

    Borrowing is among contracts that lead to acquisition according to the Iranian law, but there is disagreement among lawyers about the type of property, and since the appearance of Article 648 of the Civil Code is such that states the possibility of borrowing fungible property, some jurists do not consider the loan of non-fungible property to be correct. There is also a difference of opinion among the jurists and, consequently, among the lawyers about the borrower's responsibility to pay the price of the fungible property in case of difficulty in giving a parable and also about the borrower's responsibility to return the non-fungible property. But the basic question is that is it not possible to borrow the non-fungible property? Also, in the case of the borrower's excuse for rejecting the parable, what will be his responsibility to return? The results of this research show in a descriptive-analytical and critical way, that First; According to the opinion of the majority of the jurists, borrowing the non-fungible property is also possible; accordingly, there is no need to use other contracts such as the loan contract and Article 10. Second; in paying the price of fungible property in case of impossibility of returning the parable property, the price of the day of payment is the criterion according to the popular view, and in rejecting the price of the non-fungible property, given the borrower's responsibility as to the parable property in both fungible and non-fungible property and replacement of it with the price in non-fungible property, the price of the time of payment is valid. It seems that the legislator has paid attention to the final opinion of Mohaghegh Helli in Sharaaye’ al-Islam, an opinion that is more compatible with Articles 648 and 650 of the Civil Code.

    Keywords: lending, fungible property, non-fungible property, liability of the borrower, the price of the day of payment
  • m-mahdi yuosofi, mohammadbagher gerayeli Pages 73-102

    Societies have norms and values, the violation of which is considered a crime and the perpetrators will be punished. Based on one idea, any person who ignores these values ​​should be punished only once; this issue is discussed under the rule of "prohibition of re-prosecution and re-punishment". In Iran's criminal law, the legislators of different eras have had different orientations towards the mentioned rule. According to the criminal laws before the Islamic revolution, the acceptance of the rule was limited and conditional, but after the Islamic revolution, in the laws passed in 1361 and 1370, re-punishment was accepted. However, in the Islamic Penal Code passed in 1392, the prohibition of re-prosecution is accepted with conditions only for Ta’zir crimes. In the criminal law of Afghanistan, from the distant past, the rule of prohibition of re-prosecution was accepted in a limited way following the Hanafi jurisprudence, but today, the legislator of this country has properly supported it in various laws, including the Criminal Procedure Law and the Penal Code.

    Keywords: Prohibition of re-prosecution, criminal Law of Iran, criminal Law of Afghanistan, International documents
  • MohammadJavad Daniali Pages 103-131

    Addition of the Shahadat-e-Thalethah (third testimony) to Azan (the call to prayers) and Iqama was discussed more or less among Imamiyah jurisprudents from the early centuries. But the important question is how the third testimony influenced by the society has changed from prohibition to obligation despite strict discipline in the jurisprudential method? The answer to this question contains methodological points in jurisprudence and also shows how society affects inference. In this article, the opinions of Imamiyah jurists have been collected in a descriptive way and by referring to jurisprudential sources from the period of Companions of the Imams to the contemporary era about the third testimony in the Azan and Iqama. While examining the jurisprudential views in four time periods (Shia narrators, Sheikh Sadouq until the 10th century, the 11th and 12th centuries, and the 13th century until the present age), their jurisprudential evidences and methods have been analyzed. In addition to the fatwa documentation, the social conditions of each period have also been examined and its effect on the fatwa has been shown. As a result of this research, it becomes clear how jurisprudence has evolved over time and how it is affected by social realities; Also, if the influence of the society on jurisprudence is in the form of more accuracy in ijtihad and discovering more precise reasons to answer the issues needed by the society, these developments do not conflict with the discipline of the method of inference. The mastery of the jurisprudential method, the final product of this development, has preferred saying the third testimony with this additional clause that it should not be considered among the parts of Azan in the eyes of custom. This is an additional clause derived from the general rules of jurisprudence and is not influenced by the society.

    Keywords: Shahadat-E-Thalethah, Azan of Shia, parts of Azan, evolution in Fatwa, influence of the society on Fatwa, method of inference
  • maryam vafadar nasrollahzade Pages 133-165

    It is God's will for man to cultivate the earth and enjoy its goodness and blessings. The request for the development of the land has been issued by Master to His servants, which indicates the desirability of development for Him and its obligation in exchange. It seems that this development is formed by settling in the land and planning to live in it. But the question is: What is the initial rule of housing development and construction? What are the reasons for it? Due to the verses of the Quran, residential use is obligatory in some circumstances and in some circumstances it reflects other mandatory rulings. From all the narrations such as revitalization of dead lands, building of walls, caravansary, etc., it is inferred that the initial rule of construction is permission, but according to the manner of the wise and jurisprudential rules of preserving the order, negation of harm, construction and providing welfare, house building in an a adequate and desirable level is obligatory. In order to obtain the findings of the research, which has been obtained with a descriptive and analytical approach, legal sources and rules, as well as the manner of the wise, have been used.

    Keywords: rule, land development, residential use of land, rule of house construction, jurisprudential rules of house construction
  • mohammadali fakoori Pages 167-197

    Administrative system is one of the most fundamental concepts in the field of governmental administration, administrative law and fundamental rights, and corruption is one of the most challenging phenomena in the contemporary world and a serious obstacle to comprehensive development in all countries, especially Afghanistan and Iran. In recent years, due to the spread of the destructive consequences of corruption, attention to the factors, methods of combating it and providing the necessary measures has increased. There is disagreement about the positive or negative role of bureaucracy on the administrative system and, ultimately, the occurrence of corruption, and the popular opinion in the third world countries such as Afghanistan and Iran reflects the negative function of bureaucracy on the administrative system of these countries. The present study uses a descriptive-analytical method to examine the role of bureaucracy in the development of corruption in Afghanistan and Iran. The achievement of this writing is that bureaucracy, instead of making the administrative system efficient in the path of economic, political, social and cultural growth and development of these two countries, has caused the inefficiency of the administrative system and caused it to suffer from various corruptions.

    Keywords: organizational structure, bureaucracy, Administrative corruption, Afghanistan, Iran
  • Mohammad Bahrami Khoshkar, Sayyed Saeed Hosseini Yekta, Sadegh Sayyadi Pages 199-226

    The contract of sale is one of the oldest and most common contracts in societies. This important contract has been signed by the holy legislator in the sacred Shari'ah of Islam and due to its customary nature, the jurists have provided definitions of it. By carefully reflection on most of the definitions it is understood to mean that the object of sale must be a concrete object, whereas nowadays properties that do not exist externally, such as digital currencies and various types of rights, including copyright, goodwill, etc., are commonly bought and sold. Examining the viewpoints of the jurists, it is clear that there is disagreement among the jurists regarding the obligation of the object of sale to be objective, and some of them have defined the sale as "transfer of possession" and others as "transfer of object". There is also disagreement in this regard in the opinions of lawyers. In the Quran and tradition, there is no mention to the necessity of the objectivity of the sold property. Also, no text has been found for this issue in jurisprudential sources, and earlier jurists have specified this condition based on the fatwas of other jurists. Although in 1928 AD the definition of the contract of sale was considered as a definition compatible with society and custom, but in the current period the arguments of the proponents of objectivity are unacceptable and subject to criticism and the term "object" should be removed from the definitions and a term compatible with the customary reality be replaced. According to the authors, this term is “property”, including concrete object, right, benefit, etc. This research has been done with a descriptive, analytical method based on library sources.

    Keywords: contract of sale, object, object of sale, article 338 of the Civil Code, intangible assets
  • mohammadhossein shaker ashtijeh, mohammadreza rahmat Pages 227-253

    For some criminal acts, the Holy Legislator (God as the law-giver) has mentioned some ancillary punishments in addition to the principal punishment. Murder is considered as an impediment to inheriting anything out of the estate of the murdered person if it is deliberate or out of their blood money(Diyah) if it is not deliberate, i.e. manslaughter. The idea that murder prevents a murderer, just like the case of inheriting, from being a beneficiary of the murdered person’s will is in need of jurisprudential and legal analysis. The issue lacks any explicit statement in our sources of Islamic narrations and legal articles, hence it was tried to find the taste of the legislator by examining similar subjects such as the murderer heir, the validity of the content of a will in case of suicide committed by the testator, or a liberated slave who is the murderer of his/her master and the spirit of the law was utilized for discovering the superior opinion in legal doctrine. Detailed examination based on the chronological order of making a will and the oppressive intentional deadly act, as well as detailed inspection based on the ability to modify the will after a deadly act, leads us to this conclusion that in case of any deadly act by the legatee after a will is made and also of the inability of the testator or his/her lack of opportunity to modify the content of the will after the deadly act, the legatee is sentenced to testamentary deprivation.

    Keywords: will, obstruction of will, murder, inheritance, taste of the legislator, spirit of the law, principle of proportionality
  • Peyman Namamian Pages 255-282

    The African continent, for reasons such as ignorance, sectarianism, political and economic changes, the absence of a national government, the spread of corruption, etc., has always been prone to the emergence of terrorist groups and non-state actors in creating insecurity. A quarter of the world average terrorist violence occurs in Africa; because terrorist groups are active in half of African countries. therefore, despite the ratification of several documents by the international community and creating structures in the framework of Rome Statute for establishment of the International Criminal Court (ICC) and also establishment of case and complex international criminal courts, the legal mechanisms of these courts was not somehow effective to counter international crimes in the African continent by implementing the Jurisdiction of ICC; because the position of the court to deal with crimes under jurisdiction, faced the African governments with challenges, which in many years and recent decades caused non-cooperation, threatened to leave or resign from the court with the claim of not considering the immunity of high-ranking heads of government, as well as discriminatory proceedings in the jurisdiction of the court. Therefore, the non-cooperation of African governments with the court led to the establishment of the African Court and the addition of the "Malabo" document to it in 2014, which according to Article "28F" of the annexed document to the statute of the African Court, dealing with terrorist crimes was included in the jurisdiction of the African Court. Therefore, in order to identify the scope of the Court's jurisdiction, while studying the attitude of the Additional Document in the evaluation of terrorist crimes, this article evaluates the challenges facing the African Court in legal achievements according to the framework of the Additional Document. [English]

    Keywords: words: Terrorism, terrorist crimes, African Court, Annexed Document of Malabo, Criminal Justice
  • hosein Bahrami Pages 283-307

    The legitimacy of Waqf (endowment) of bank note has benefits due to the economic transformation that society needs. The legislator in Article 58 of the Civil Code, which has a jurisprudential background, considers the subject of endowment as non-consumable property. Money is consumable property; therefore, the validity and invalidity of its endowment for the purpose of normal use and transfer of ownership is a matter of controversy. Some reasons have been established for the validity of that endowment some of which have been accepted by a range of jurists. The latter group is of the opinion that if that contract is not valid as a Waqf, it is legitimate as an independent contract. The other opinion is also correct according to some other authorities. The nature of paper money, the legitimacy of endowment of banknotes and the nature of that contract are questions that we are seeking to answer. Considering this legal act as a Waqf is, due to the weakness of the evidence, ijtihad against the text, but the said Waqf as a nameless contract, with regard to the acceptance of the principle of freedom of contract in jurisprudence and statutory law, the unity of the criteria of Article 758 of the Civil Code with Article 10 of that law, the principles of correctness, permission, necessity and lack can be correct.

    Keywords: banknote, Waqf (endowment), consumable, untitled contract
  • mostafa Kargarian Marvasti Pages 309-334

    One of the most commonly used terms in jurisprudence and the basics of jurisprudence about the enactments of Shari'a is that whether they are instructional or mandatory? Despite the widespread use of the term "instructional rule" in the basics of jurisprudence and jurisprudential texts, there has been no independent discussion of the multiple meanings and concepts of this term that has created the context for confusing topics and unclear content. Based on this research that has been done in order to explain the meanings of "instructional rule" searching on different topics and areas of jurisprudence and theology, the terms “Mawlavi” (mandatory) or “Irshadi” (instructional) has been found sharing between several meanings and concepts. 1. Instruction as to the factual ruling, not the mandatory ruling; 2. Instruction as to the divine Shari'a ruling not the government's mandatory ruling; 3. Instruction as to worldly goods without otherworldly influence; 4. Instruction as to the understanding of the intellect in the discovery of the ruling of Sharia; 5. Instruction as to the manner of the wise in the assumption of its independence in the discovery of the Shari'a ruling and 6. The statement of the previous or later ruling from the proof of the Shari'a ruling (the chain of causes). Except for sharing the lexical meaning, there is no common denominator between these meanings, and each of the Shariah rulings may be instructional according to one meaning and mandatory according to another one.

    Keywords: instruction as to the manner of the wise, instruction as to the ruling of the reason, instruction as to the factual rule, instructional rule, mandatory rule
  • Abolhassan Shakei, mohammadhassan maldar Pages 335-354

    One of the crimes in Shiite criminal jurisprudence is the crime of "Appearance of drunken non-Muslims in the streets and public places". The crime in question, for the first time has entered the Iranian legal system with the enactment of the Islamic Penal Code in 1392. However, the law is silent on describing the circumstances of the crime. According to the findings of the study, "drunken" or the strong and overt drunkenness is a condition between mild drunkenness and involuntariness. In this case, the perpetrator exhibits drunken behaviors, but he is aware of his behaviors. Also, this crime is committed by only the appearance of non-Muslims in public places and passages; therefore, there is no need to be seen by another. Apart from this, the legislator has chosen the Ta'zir punishment for this crime, contrary to the popular opinion that the punishment is Hadd. This deliberate deviation from the Hadd punishment and the adoption of an unpopular Fatwa in this regard and some other articles in the field of Hadds, is due to the use of the "policy of reducing the implementation of Hadd punishments". The legislature, within the framework of the fourth article of the constitution and the acceptance of the realities of the contemporary world, seeks to reduce the implementation of Hadd punishments.

    Keywords: obvious drunkenness, non-Muslim, minority rights, reduction of implementation of Hadd punishments, differential criminal policy