فهرست مطالب

مجله تصویر سلامت
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن جعفری، محمد زارع زاده، فاطمه مجلل نجار، سمیه دره شیری * صفحات 244-256
    زمینه

    تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از عمل جراحی، یکی از راه های پیشگیری از عفونت محل جراحی می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه الگوی تجویز آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی با دستورالعمل استاندارد (راهنمای عملی) در بخش جراحی عمومی بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. جامعه مورد مطالعه بیماران بستری در بخش جراحی عمومی بیمارستان شهید صدوقی یزد بود که در سال 1398 جهت انجام اعمال جراحی ذکر شده در راهنمای بالینی، آنتی بیوتیک پروفیلاکسی دریافت نموده بودند. نمونه ها به صورت تصادفی طبقه‌ای براساس جدول مورگان و کرجسی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون آماری کای اسکویر در نرم افزار SPSS-23 صورت گرفت.

    یافته‌ها

    از 236 پرونده بررسی شده، 27/1 درصد در زمان تجویز، 39/4 درصد در نوع آنتی بیوتیک پروفیلاکسی تجویزی قبل از عمل و 58 درصد در طول مدت تجویز آنتی بیوتیک بعد از عمل (حداکثر 24 ساعت بعد از عمل) با راهنمای عملی مطابقت داشتند. هم چنین بین نوع آنتی بیوتیک پروفیلاکسی مصرفی قبل از عمل و نوع آنتی‌بیوتیک تجویزی قبل از عمل براساس راهنمای بالینی رابطه معناداری برقرار است، بدین مفهوم که بیشترین میزان رعایت استاندارد در نوع آنتی بیوتیک تجویزی قبل از عمل مربوط به سفازولین می باشد.

    نتیجه‌گیری

    مهم ترین علل ناهمخوانی تجویز آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی با دستورالعمل استاندارد را می توان زمان نامناسب تجویز آنتی بیوتیک پیشگیرانه و استفاده از آنتی بیوتیک هایی که در راهنمای بالینی توصیه نشده است، نام برد. اطلاع رسانی و آموزش محتوای دستورالعمل ابلاغی، برقراری سیستم نظارت و مشارکت هر چه بیشتر داروخانه بیمارستان در توزیع دارو، می تواند بر تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک پروفیلاکسی، راهنمای عملی، دستورالعمل استاندارد، تجویز نامناسب دارو، بخش جراحی، بیمارستان
  • محمد سلمانی، ناصر فقهی فرهمند*، یعقوب علوی متین، رضا خدایی محمودی صفحات 257-271
    زمینه

    حوزه سلامت عموما شامل بازیگران متعددی است. در این حوزه، واسطه ها یا نهادهای میانجی نوآوری مطرح می گردند که نقش کلیدی در کاهش فاصله بین اعضای شبکه داشته و میان آنها اعتمادسازی می کنند. با وجود اهمیت نهادهای میانجی، تحقیقات اندکی در حوزه کارکردهای نهاد میانجی وجود دارد. بر همین اساس هدف این مقاله تدوین الگوی روابط بین کارکردهای نهادهای میانجی نوآوری باز در حوزه سلامت می باشد.

     

    روش کار

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در دو بخش انجام گرفت. در بخش اول مولفه های اصلی کارکرد های نهادهای میانجی در حوزه سلامت شناسایی و تایید شد که پرسشنامه محقق ساخته براساس ادبیات تحقیق در بین 140 نفر از مدیران و کارشناسان بخش تحقیقات و بهبود کیفیت مراکز درمانی، آزمایشگاه ها و شرکت های داروسازی توزیع شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. در بخش دوم به منظور تدوین الگوی روابط از مدلسازی ساختاری-تفسیری استفاده شد. برای تدوین الگو از نظرات 12 نفر از خبرگان استفاده شد. داده های این بخش براساس پرسشنامه مخصوص روش مدلسازی ساختاری- تفسیری استخراج شد

    یافته‌ها

    یافته های تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده ارتباط مناسب بین مولفه های اصلی و معرف های مربوطه می‌باشد. بر این اساس تمامی مولفه های اصلی الگوی کارکردهای نهادهای میانجی تایید شده است براساس مدل‌سازی ساختاری- تفسیری،که دو مولفه سازمان دهی و تدارک منابع و تقویت کننده شبکه و مشارکت ها به عنوان دو کارکرد اصلی و اساسی نهادهای میانجی و تاثیرگذارترین کارکرد نهادهای میانجی می باشند. مولفه تجاری سازی هم به عنوان تاثیرپذیرترین کارکرد نهادهای میانجی در سطح اول قرار گرفته است.

     

    نتیجه‌گیری

    نهادهای میانجی می توانند نقص های موجود در هر مرحله از فرآیند نوآوری حوزه سلامت را براساس کارکردهای مختلف خود پوشش داده و به عنوان شتاب دهنده نقش اصلی در افزایش دانش و نوآوری در حوزه سلامت داشته باشند.

    کلیدواژگان: اصلاح مراقبت های سلامت، نوآوری سازمانی، ارتباطات
  • بهرنگ طیاری کلجاهی، امیر پناه علی*، معصومه آزموده صفحات 272-285

     زمینه

    کیفیت زندگی و مسیولیت‌پذیری، یکی از مباحث بنیادین در روانشناسی معاصر به شمار می‌رود. لذا این پژوهش درصدد بررسی تاثیر آموزش حل مسیله بر کیفیت زندگی و مسیولیت‌پذیری دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشکده پیراپزشکی که در سال تحصیلی 1399-1400 در یکی از دانشگاه برتر کشور دانشجو (490نفر) بودند را تشکیل دادند.40 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس و به‌صورت تصادفی به دو گروه مداخله (20نفر) و گروه کنترل (20نفر) تقسیم شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ی کیفیت زندگی (SF-36) و مسیولیت‌پذیری گاف استفاده شد. برای گروه مداخله، آموزش حل مسیله با استفاده از سناریو به مدت 14هفته، هفته‌ای 2 جلسه و هر جلسه‌ به مدت دو ساعت اجرا شد. تحلیل داده‌ها به روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار SPSS21 انجام شد.

    یافته‌ها

    میانگین سنی آزمودنی ها در گروه مداخله 61/20 سال و در گروه کنترل 21/21 سال بود. همچنین انحراف استاندارد آن به ترتیب 14/1 و 62/1 بود. مداخله آموزش حل مساله موجب افزایش نمرات کیفیت زندگی [F(1,39)=1052.192, P<0.001, ƞ2=0.966] و مسیولیت‌پذیری دانشجویان [F(1,39)=126.111, P<0.001, ƞ2=0.773] در پس آزمون شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج آزمون فرضیه‌های پژوهش نشان دادند که آموزش حل مسیله به دلیل شناخت مهارت‌های حل مسیله، کاهش ابتلا به بیماری‌های روانی بر دانشجویان تاثیر مثبت معناداری دارد. لذا توصیه می‌شود که از این رویکرد برای ارتقای سلامت روانی دانشجویان استفاده شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مسئولیت پذیری اجتماعی، حل مسئله، دانشجویان
  • احمد پورعباس، نیر سیدنظری، شاپور نادرفام، حکیمه حضرتی*، علی تقی زادیه، علی فخاری، رضا غفاری، علیرضا فرنام صفحات 286-295
    زمینه

    انتخاب استاد نمونه بر اساس صلاحیت‌ها و معیارهای معین یکی از عوامل انگیزشی برای ارتقا کیفیت تدریس تلقی می‌شود. پژوهش حاضر با هدف انتخاب معیارهای استاد نمونه در راستای استانداردسازی معیارها انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش، یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوایی می‌باشد که از روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف استفاده شده است. داده‌ها از افرادی که تجربه فعالیت در معاونت آموزشی و دفاتر توسعه آموزش در زمینه ارزشیابی استاد داشته‌اند، جمع‌آوری گردید. برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز تا رسیدن به اشباع داده ادامه یافت. مصاحبه‌ها به روش تحلیل محتوایی قراردادی تحلیل گردید.

    یافته‌ها

    براساس تحلیل مصاحبه‌ها، معیارهای انتخاب استاد نمونه در 4 حیطه؛ "پویایی آموزش"، "پژوهش و نوآوری آموزشی"، "ارزیابی حسن سلوک، نظم و اخلاق حرفه ای"، "مسیولیت پذیری در بسته های تحول در آموزش" شناسایی شدند و امتیاز اساتید بالینی، 94 و اساتید پایه 100 در نظر گرفته شد.

    نتیجه‌گیری

    در این مطالعه، به منظور رعایت عدالت آموزشی و ترغیب اساتید به انجام نقش‌ها و وظایف مختلف خود، ابزاری استاندارد برای انتخاب استاد نمونه طراحی گردید. نتایج این مطالعه می‌تواند به عنوان ابزاری استاندارد در سایر دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش حرفه ای، آموزش پزشکی، آموزش معلمین، استاندارد، مطالعه کیفی، معلم نمونه
  • شیرین برزنجه عطری، حسن اسراری باسمنج، لیلا شیخ نژاد، محمد اصغری جعفرآبادی، مینا حسین زاده*، فرانک جبارزاده تبریزی صفحات 296-310
    زمینه

    اخیرا مفهوم شهرهای دوستدار سالمند از سوی سازمان جهانی بهداشت به منظور توجه بیشتر به سالمندان مورد توجه قرار گرفته است. در کشور ایران نیز با توجه به تحولات جمعیتی و شرایط سنی کشور این موضوع بیشتر اهمیت پیدا کرده است. لذا این پژوهش به منظور بررسی دیدگاه سالمندان کانون های فعال دوستدارسالمند شهر تبریز در مورد مولفه های مرتبط با سلامتی شهرهای دوستدار سالمند انجام شد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بوده و جامعه پژوهش شامل سالمندان کانون های 6 گانه شهر تبریز بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 351 نفر بوده و نمونه گیری به صورت تصادفی انجام گرفت. ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه استاندارد شهر دوستدار سالمند سازمان جهانی بهداشت بود. برای تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آنالیز واریانس و تی تست) و با استفاده از نرم‌افزارSPSS ver. 16. در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته‌ها

    در مطالعه حاضر 351 سالمند مشارکت داشتند که 1/62 درصد زن و 9/37 مرد بودند. اکثریت سالمندان (91/78 درصد) سن بین 65 تا 75 سال داشتند. از بین 4 مولفه مورد بررسی، مولفه بهداشتی درمانی بیشترین میانگین را داشت (81/11±57/44)و بعد از آن مولفه های احترام اجتماعی با میانگین نمره (5/11± 5/38)، مشارکت در روابط اجتماعی (12/9± 8/34) و شاخص فرهنگی تفریحی (54/10±86/32) قرار داشتند (دامنه 1-100). بین جنس و تاهل با مولفه فرهنگی-تفریحی ارتباط معنی داری مشاهده شد (P=0.002).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اینکه هیچ یک از 4 مولفه ی بررسی شده از شاخص های شهرهای دوستدار سالمند در شهر تبریز در حد استاندارد نبودند، بنابراین لازم است مدیران سازمان های متولی سالمندی برای رسیدن به شرایط مطلوب تلاش بیشتری انجام دهند.

    کلیدواژگان: شهر دوست دار سالمند، سالمندی، استانداردها
  • علی فخاری، جعفرصادق تبریزی، عباسعلی درستی، حبیبه برزگر، لاله قائم مقامی، حسین عزیزی*، وهاب اصل رحیمی، مصطفی فرح بخش صفحات 311-321
    زمینه

    مراکز سلامت روان جامعه نگر با هدف ارتقاء و ارایه خدمات سلامت روان به جمعیت شهری طراحی شد. هدف از مطالعه حاضر توصیف عملکردها، دستاوردها و چالش های مرتبط با طراحی و اجرای مرکز سلامت روان جامعه نگر در شهر تبریز می باشد.

    روش کار

    این یک مطالعه موردی با رویکرد ترکیبی کیفی و کمی بود. مطالعه به‌صورت موردی در مرکز ارایه خدمت سلامت روان جامعه نگر شهر تبریز (CMHC) طی سال های 94 الی 98 انجام شده است. در این مطالعه از سه روش

    الف) مصاحبه عمیق با دو نفر از مدیران اجرایی

    ب) بحث گروهی با مدیران مرکز و ارایه دهندگان خدمات سلامت

    ج) شاخص-های مرتبط با سلامت روان، استفاده شد برای داده‌های کمی توصیفی از پرونده‌های بیماران و مستندات بیمارستان استفاده شد. بعد از ارزیابی نهایی، چالش ها و پیشنهادات لازم برای بهبود ارایه خدمات سلامت روان در مناطق شهری ارایه شد.

    یافته‌ها

    در کل تعداد 17 پزشک متخصص و عمومی در طول اجرای این طرح همکاری کردند. تعداد 1053 ویزیت اولیه یا غربالگری و تعداد 2313 بیمار دارای اختلال روانشناختی شناسایی و ثبت گردید. تعداد 988 جلسه آموزش برای بیماران و خانواده های آنها برگزار گردید. مصاحبه عمیق و بحث گروهی، پنج تم اصلی شامل ضرورت تاسیس و اهداف، فرآیند اجرا، دستاوردها، چالش‌ها، و پیشنهادات و هرکدام با مضامین فرعی متعدد را شناسایی نمود.

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد مراکز سلامت روان جامعه نگر یک استراتژی و مدل مناسب برای ارایه خدمات اولیه سلامت روان به ویژه در شهرهای بزرگ است. مطالعات طولی با طراحی کارآزمایی تصادفی شده و نیز مطالعات ارزیابی هزینه-اثربخشی برای تایید در جمعیت ایرانی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: مرکز سلامت روان جامعه نگر، سلامت روان، مطالعه موردی
  • لیلا صیادیان خواه، علی حسین قاسمی*، عبدالکاظم نیسی، فریدون آزاده صفحات 322-333
    زمینه

    از عوامل مهم موثر بر سلامت نیروی انسانی که موجب کاهش کارآیی و اثربخشی آنان در سازمان‌های مختلف و از جمله در کتابخانه‌های دانشگاهی می‌گردد فرسودگی شغلی است. این عارضه با اثربخشی منفی موجب محرومیت کتابخانه از نیروی انسانی باتجربه، اختلال در رفع نیازهای آموزشی و اطلاعاتی کاربران کتابخانه و نهایتا عدم موفقیت کتابخانه و سازمان متبوع در دستیابی به اهداف و ماموریت‌های پیش‌بینی‌شده می‌گردد. هدف این مطالعه شناسایی رابطه اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار با فرسودگی شغلی بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نظر ماهیت توصیفی و به روش همبستگی و از نظر هدف کاربردی می باشد و به روش سرشماری، بر روی 126 نفر کتابدار کتابخانه‌های دانشگاه‌های دولتی اهواز (علوم پزشکی جندی‌شاپور و شهید چمران) انجام گردید. پرسشنامه کرنل (Cornel) برای سنجش میزان آسیب‌های جسمی ناشی از کار و پرسشنامه مسلاچ (Maslach) برای سنجش میزان فرسودگی مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل داده‌ها در دو بخش آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون‌های گروه t، همبستگی پیرسون) انجام شد. سطح معناداری برابر 5 صدم در نظر گرفته شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از آن است که میزان اختلالات اسکلتی -عضلانی کلی (96/32) و فرسودگی شغلی کلی (72/1) پایین‌تر از میانگین جامعه بوده است. بالاترین میزان اختلالات اسکلتی– عضلانی در ناحیه گردن (9/78 درصد) و کم‌ترین میزان درقسمت تحتانی پا (8/37 درصد) بوده است. همچنین، بین کتابداران زن و مرد دانشگاه‌های دولتی اهواز در متغیرهای اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار و فرسودگی شغلی تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه‌گیری

    به‌ طور کلی اختلالات اسکلتی- عضلانی با تمام ابعاد فرسودگی شغلی به جز عملکرد فردی، رابطه مثبت دارد و با بالا رفتن میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی، میزان فرسودگی شغلی نیز افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، فرسودگی شغلی، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران
  • روح الله دهقانی قلعه، فرزاد کریمی*، حسن قربانی دینانی صفحات 334-346
    زمینه

    با توجه به اختصاصی شدن محیط بازار در بخش های مختلف و افزایش رقابت بین سازمان های مختلف در هرحوزه، شناسایی شاخص‌های تخصصی وفاداری مشتریان و اولویت بندی آن درجهت بهبود نحوه ارایه خدمات بیمه درمانی تکمیلی ضروری است. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی، اولویت بندی و ارزیابی عوامل موثر بر وفاداری مشتریان بیمه تکمیلی درمان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه اکتشافی، با رویکرد ترکیبی (کیفی – کمی) می باشد. در بخش کیفی با 20 نفر از اعضاء هییت علمی دانشگاه، مدیران و کارشناس شرکت‌های بیمه استان خوزستان مصاحبه شد و در بخش کمی 380 نفر از اعضاء بیمه درمان تکمیلی به عنوان نمونه انتخاب شدند. در قسمت کیفی ابتدا با استفاده از یک مرور دامنه ای محورهای اصلی استخراج شد. سپس در دو مرحله مصاحبه مولفه های مربوطه استخراج و با استفاده از روش تحلیل داده بنیاد کدگذاری و دسته بندی گردید. سپس هر یک از محورها، با استفاده از AHP فازی اولویت‌بندی شد. در ادامه از نتایج کیفی یک پرسشنامه طراحی و بین جامعه مطالعه توزیع گردید. در نهایت داده ها وارد نرم‌افزار SmartPLS شد و از طریق رویکرد معادلات ساختاری (PLS_SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    38 مطالعه به‌وسیله مرور دامنه ای بررسی شد. پس از انجام مرحله مصاحبه نیمه ساختار یافته، نهایتا 5 شاخص شامل: رضایت مشتری، اعتماد مشتری، قصد خرید مجدد، توصیه به دیگران و ترجیح نام تجاری مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که به ترتیب رضایت مشتری (269/0)، قصد خرید مجدد (233/0)، ترجیح نام تجاری (196/0)، اعتماد مشتری (155/0)، توصیه به دیگران (147/0) بیشترین اهمیت را در ایجاد وفاداری مشتری دارند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مطالعه حاضر رضایت مشتری بیشترین اولویت را در بین عوامل موثر بر وفاداری را به خود اختصاص داده است لذا مدیران شرکت های بیمه با تمرکز بیشتر بر رضایتمندی بیمه شدگان، سطح وفاداری مشتریان را به سازمان ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، شاخص های وفاداری، بیمه تکمیلی درمان
  • فاطمه کریمی، نادره معماریان*، شهربانو قهاری، مژگان لطفی صفحات 347-360
    زمینه

    یکی از فعالیت‌های اصلی که نقش به سزایی در میزان شیوع بیماری‌های روانی دارد، مسیله ارجاع است و طبق پژوهش‌ها عدم تحقق مناسب نظام ارجاع یکی از ضعف‌های بارز سیستم مراقبت‌های بهداشتی اولیه می‌باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی چالش‌های ارجاع مراجعین سلامت روان در نظام مراقبت‌های بهداشتی اولیه صورت گرفته است و ضعف‌های موجود در این فرآیند از دیدگاه کارشناسان سلامت روان مراکز بهداشتی درمانی بررسی شد.

     

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی است. گردآوری داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته با روانشناسان سیستم مراقبت‌های بهداشتی اولیه انجام شده است. 15 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از پیاده سازی مصاحبه‌ها، داده‌ها براساس روش آنالیز گرانهایم و لاندمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  

     

    یافته‌ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج دو مقوله و دوازده طبقه شد. مقوله چالش‌های ارجاعی درون مرکز در برگیرنده طبقاتی از قبیل ضعف در غربالگری مراقبین سلامت و ارجاع پایین، عدم اعتماد مراجعین به مراقبین سلامت، عدم همکاری مراجعین، همکاری ضعیف پزشک، موانع تمایل مراجعین به ویزیت روانشناس بود. چالش‌های ارجاعی  برون مرکز نیز شامل کمبود وجود مراکز برای ارجاع، عدم شفافیت در ارجاع، نبود ارجاع  مستقیم، پیگیری ضعیف، وجود موانع رجوع مراجعین به سطح بالاتر و موانع ارجاع مراجعین به انستیتو بود.

     

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که ارتباطات درون بخشی و بین بخشی ضعیف از عمده‌ترین مسایلی است که در فرآیند ارجاع مراجعین حوزه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد خلل وارد کرده است. به نظر می‌رسد بسیاری از چالش‌ها از جمله کمبود مراکز مشخص شده جهت ارجاع، ضعف پیگیری به‌دنبال عدم بازخورد ارجاع، ناتوانی مالی مراجعین جهت مراجعه به سطح بالاتر، با تقویت ارتباطات بین بخشی مانند ارتباط دو طرفه با سازمان‌های حمایتی و مراکز روانپزشکی و روان‌درمانی قابل بهبود پیدا کردن باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی اولیه، سلامت روان، ارجاع و مشاوره
|
  • Hasan Jafary, Mohammad Zarezadeh, Fatemeh Mojallal Najar, Somaiye Darrehshiri * Pages 244-256
    Background

    Antibiotics are widely used since they inhibit microorganisms without damaging human cells. Antibiotics are one of the most commonly used drugs in surgery because surgical site infection is the most common nosocomial infection and its prevalence reaches a maximum of 38%. Prescribing prophylactic antibiotics before surgery is a way to prevent infection at the surgical site, provided that its principles are observed. It is essential to study the ways of administering antibiotics to prevent overdose or misuse of these drugs. This study aimed to investigate the pattern of prescribing prophylactic antibiotics to patients admitted to the surgical wards of Shahid Sadoughi Hospital in Yazd, Iran and compare it with standard methods.

    Methods

    The present study was a cross-sectional, descriptive, and analytical study. For data collection, we used the patients’ medical records in Shahid Sadoughi hospital in Yazd, Iran.The sample size was 238 cases according to the total number of surgical records from 2019.3.21 to 2019.9.22. Out of 238 samples, 236 cases were considered acceptable and two cases were excluded as they were related to breast surgery, including mastectomy with axillary lymphatic dissection, reconstruction, and reoperation within six weeks of initial surgery. We excluded these cases because their number was not large enough to be able to generalize their results. Each case was randomly studied for each surgery, so that the share of each surgery was determined in proportion to their total number. A checklist was designed to collect the required information. This checklist included information about the patients' age, type of health insurance, type of general surgery ward, time of preoperative prophylactic antibiotics, type of preoperative prophylactic antibiotics, and duration of continued postoperative antibiotics. It also included two questions about re-admission resulting from wound infection and administration of oral antibiotics after discharge, as well as two questions regarding the compliance of prescribed prophylactic antibiotics with clinical guidelines. Significance level in all research tests was considered less than 0.05.

    Results

    The results showed a significant relationship between the patients' age and the time of administration of preoperative prophylactic antibiotics, type of preoperative prophylaxis antibiotics, and administration of oral antibiotics after discharge based on clinical guideline (P <0.05). However, the type of preoperative prophylactic antibiotics seems to have been observed only in the age groups 1-15 and 46-60, as dictated by the standard method, while the oral antibiotic component has been prescribed for other age intervals after discharge except for the age range of 1-15 years. There was also a significant relationship between the type of general surgery and the time of administration of preoperative prophylaxis antibiotics, the type of preoperative prophylaxis antibiotics, and the administration of oral antibiotics after discharge according to the clinical guidelines; this means that the time of preoperative prophylaxis was prescribed. According to the clinical guidelines, except for thyroid and parathyroid surgeries, it was not observed in the other cases. The prescription of prophylactic antibiotics according to the standards was found to have been observed only in non-obstructive small bowel surgeries, open or laparoscopic hernia repair operations with mesh, and thyroid and parathyroid implants. It should be noted that in accordance with the administration of oral antibiotics after discharge with the type of surgery, in all cases except open or laparoscopic hernia repair surgery with antibiotics, antibiotics are also prescribed after discharge. Moreover, there was a significant relationship between the type of prophylactic antibiotics used before surgery and the type of preoperative prescription antibiotics according to the clinical guidelines, and the highest standard in the type of prescription antibiotics was related to cefazolin. In other cases, no significant relationship was observed between the compared variables.

    Conclusion

    The administration of prophylactic antibiotics in the general surgery department does not comply significantly with the standard instructions. It seems that the choice of prophylactic antibiotics is based on the surgeon's experience, patient characteristics, type of surgery, and the instructions available in different hospitals. However, it is essential to follow the recommendations mentioned in the instructions for timely administration of prophylactic antibiotics and their duration after surgery because long-term use of antibiotics leads to drug resistance and increased use of expensive, end-of-line antibiotics, which continues for a long time. The duration will have adverse effects on the economic and medical system of the hospitals as well.

    Keywords: Prophylactic Antibiotics, Practice Guideline, Standard Instruction, Inappropriate Prescribing, Surgery Department, HospitalExtended
  • Mohammad Salmani, Naser Feghhi Farahmand*, Yaghoob Alavi Matin, Reza Khodaie Mahmoudi Pages 257-271
    Background

    The health system generally comprises a variety of players. In the health system, there are intermediary institutions of innovation, playing a key role in reducing the distance between the members of the network and building trust among them. Therefore, this study aimed to develop a pattern of relationship between the function of the intermediary institutions of open innovation in the health system.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in two main phases. The first phase was carried out to identify and approve the principal components of the function of the intermediary institutions in the health. The data were collected based on a researcher-made questionnaire in accordance with the existing research literature. The questionnaire was distributed among 140 managers and experts of the research and quality improvement divisions of the clinical centers, laboratories, and pharmaceutical companies. The data were analyzed using confirmatory factor analysis (CFA). In the second phase, interpretive structural modeling (ISM) was employed to design the pattern of relationship. The views of 12 experts were used for designing the pattern. ISM was used for developing various parts of the questionnaire.

    Results

    The CFA findings indicated the proper relationship between the principal components and the respective indicators. Accordingly, all principal components of the pattern of the functions of the intermediary institutions were confirmed in the statistical population. Based on the ISM, the findings revealed that components of “organizing and supplying resources” and “strengthening the network and participation” were the most effective functions of the intermediary institutions. Moreover, the component of commercialization was the most susceptible function of the intermediary institutions.

    Conclusion

    The intermediary institutions can reduce the deficits in each stage of the process of innovation in the field of health according to their various functions, serving as an accelerator increasing the knowledge and innovation in the field of health.

    Keywords: Intermediary Institutions, Innovation, Global Health
  • Behrang Tayyari-Kaljahi, Amir Panah-Ali*, Masoumeh Azmoudeh Pages 272-285
    Background

    Quality of life (QOL) and responsibility are known as fundamental issues in contemporary psychology. This study aimed to investigate the effect of problem-solving training on QOL and responsibility of paramedical students at Tabriz University of Medical Sciences, Iran.

    Methods

    The present quasi-experimental study had a pre-test-post-test design. The statistical population consisted of all paramedical students (490 students) in the academic year 2020-2021. The available sample was randomly divided into two groups of intervention (n = 20) and a control (n = 20). The Quality of Life Questionnaire (SF-36) and Gauff Responsibility Questionnaire were used to collect data. Problem-solving training by using scenario was provided to the intervention group in 2-hour sessions held twice a week for a period of 14 weeks. The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software version 21.

    Results

    The mean age of participants was 20.61 (SD=1.14) and 21.21 (SD=1.62) years in the intervention and control groups, respectively. The problem-solving training seemed to enhance the QOL scores [F(1,39)=1052.192, P<0.001, ƞ2=0.966] and students’ sense of responsibility [F(1,39)=126.111,P<0.001,ƞ2=0.773].

    Conclusion

    Problem-solving training had a significant positive effect on reducing the incidence of mental illness in students. Therefore, this approach can be used to promote students' mental health.

    Keywords: Quality of Life, Social Responsibility, Problem Solving, Students
  • Ahmad Pourabbas, Nayer Seyednazari, Hakimeh Hazrati*, Ali Taghizadieh, Ali Fakhari, Reza Ghafari, Alireza Farnam, Shapour Naderfam Pages 286-295
    Background

    The selection of an elite teacher with the necessary competencies is considered as a motivational force to improve the quality of teaching. This study aimed to determine standard criteria for selecting elite lecturers in medical science universities.

    Methods

    Using a content analysis approach, this qualitative study was carried out in Tabriz University of Medical Sciences (TUOMS), as one of the top ranking medical universities in Iran. Data was collected by purposive sampling method from individuals with experience in the field of teacher evaluation working in the Deputy of Education and Education Development Center (EDC) of TUOMS. Focus group discussion (FGD) sessions continued until data saturation was achieved.

    Results

    Based on the analysis of the interviews, four criteria for selecting elite teachers were identified as follows: "the dynamics of education", "research and educational innovation", "evaluation of fair treatment, discipline, and professional ethics", and "accountability in transformational innovation packages in education". In addition, the score of clinical teachers and basic sciences teachers was considered as 94 and 100, respectively.

    Conclusion

    In this study, a standard tool was designed to select elite lecturers in an attempt to observe educational justice and encourage teachers to perform their various roles and tasks. Our results can be used as a standard tool in other Iranian medical universities.

    Keywords: Education Professional, Medical Education, Teacher Training, Standards, Qualitative Study, Elite Lecturer
  • Shirin Barzanjeh Atri, Hasan Asrari Basmenj, Leila Sheikhnezhad, Mohammad Asghari Jafarabadi, Mina Hosseinzadeh*, Faranak Jabbarzadeh Tabrizi Pages 296-310
    Background

    The concept of age-friendly cities has been introduced by the World Health Organization (WHO) in an attempt to pay more attention to the elderly. In Iran, this issue is more important due to demographic changes and age conditions. This study aimed to investigate the views of the elderly people living in Tabriz about the indicators of age-friendly cities.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 351 elderly people were selected from six age-friendly centers in Tabriz by simple random sampling method. The data collection tool was the standard questionnaire of the WHO in an age- friendly city. To analyze the data, both descriptive statistics (frequency, frequency percentage, mean, and standard deviation) and analytical statistics (analysis of variance and t-test) were used. Also, the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software version 16 was used and significance level was considered as 0.05.

    Results

    Among the four studied indicators, the health component had the highest average (44.57 (11.81)), followed by the components of social respect (38.5 (11.5)), participation in social relations (34.8 (9.12)), and the cultural and recreational index (32.86 (10.54; range 1-100)). We also observed a significant relationship between gender and marriage with cultural and recreational component (P = 0.002).

    Conclusion

    Since none of the four indicators of age-friendly cities in Tabriz were standard, the managers of aging-related organizations should plan to standardize these indicators to achieve the desired conditions.

    Keywords: : Age-Friendly Cities, Elderly, Standards
  • Ali Fakhari, Jafar Sadegh Tabrizi, Mostafa Farahbakhsh, Habibeh Barzegar, Laleh Ghaem Magami, Hosein Azizi*, Abbasali Dorosti, Vahab Asl-Rahimi Pages 311-321
    Background

    Primary health care system provides appropriate prevention and primary mental care services only for rural population. Therefore, the Community Mental Health Center (CMHC) was developed to provide mental health services in urban areas. The present study aimed to outline the performance, achievements, and challenges of CMHC in Tabriz, Iran.

     

    Methods

    This was a qualitative pilot study with in-depth interview approach. The outcomes, implications, and challenges of CMHC in Tabriz city were evaluated from 2015 to 2019 using three methods, including conducting in-depth interviews with two executive managers, holding focus group discussion (FGD) with managers and mental healthcare providers, and collecting mental health care indicators from the patients’ health records. After evaluating the challenges, appropriate recommendations to improve mental health services in urban areas were presented.

     

    Results

    A total of 17 specialists and general medical doctors collaborated in this study. During the study, 1053 initial visits and/or screenings and 2313 patients with psychological disorders were identified and recorded. Moreover, a total of 988 mental training sessions were held for patients and their families. Five main themes, including the necessity for establishment and objectives, implementation process, achievements, challenges, and recommendations, were identified during in-depth interviews and FGDs.

     

    Conclusion

    It seems that CMHC is an appropriate strategy and model for providing basic mental health services, especially in metropolitan cities. Longitudinal studies with a randomized controlled trial design as well as cost-effectiveness evaluation studies are required to confirm CMHC in the Iranian context.

    Keywords: Community Mental Health Center, Mental Health, Case Study
  • Leyla Sayyadyankhah, Ali Hossein Ghasemi*, Abdolkazem Neysi, Fereydoon Azadeh Pages 322-333
    Background

    Job burnout is an important factor affecting human health, and it can reduce the efficiency and effectiveness of staff in various organizations, including academic libraries. This negative phenomenon may deprive libraries of experienced manpower, disrupting the educational and information needs of library users, ultimately leading to the failure of the library and its organization in achieving the intended goals and missions. This study aimed to optimize the performance of human resources and identify the relationship between work-related musculoskeletal disorders and burnout to help in planning to reduce the rate of burnout.

    Methods

    This descriptive-correlational and applied research was carried out by census method on 126 librarians working in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences and Shahid Chamran University of Ahvaz. The Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaires (CMDQ) was used to measure the amount of physical injury caused by work and the Maslach Burnout Inventory (MBI) was used to measure the degree of burnout. Data analysis was performed in two parts: descriptive statistics and inferential statistics. P-value equal to 0.05 was considered as significant.

    Results

    The findings indicated that the total rate of musculoskeletal disorders (32.96) and total job burnout (1.72) were lower than the population average. The highest rate of musculoskeletal disorders was in the neck area (78.9%) and the lowest rate was in the lower leg (37.8%). Moreover, no significant difference was observed between male and female librarians in the variables of musculoskeletal disorders caused by work and job burnout.

    Conclusion

    In general, musculoskeletal disorders had a positive relationship with all dimensions of job burnout except for individual performance. There was an increase in musculoskeletal disorders, as well as the rate of job burnout.

    Keywords: Musculoskeletal Diseases, injuries, Job Burnout, Universities Libraries, Librarians
  • Roohollah Dehghani Ghale, Farzad Karimi*, Hassan Ghorbani Dinani Pages 334-346
    Background

    Given that the market environment is becoming specialized in different sectors, it is necessary to identify specialized indicators of customer loyalty and their priority to improve the provision of complementary health insurance services. This study aimed to identify, prioritize, and measure the loyalty indicators in people covered by supplemental insurance.

     

    Methods

    An exploratory study was conducted using a mixed-method (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative section, 20 interviews were conducted with faculty members, managers, and experts of insurance companies in Ahvaz (Khuzestan province, Iran). In the quantitative section, 380 interviews were conducted with the staff of supplementary health insurance. In the qualitative section, the data were first extracted using scoping review methodology, then coded and classified using the data-driven method. Next, each indicator was prioritized using the fuzzy analytical hierarchy process (AHP). Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and Smart PLS software.

     

    Results

    We included a total of 38 articles in the scoping review. After the semi-structured interview, five indicators were identified, including customer satisfaction, customer trust, repurchase intention, recommendation to others, and brand preference. Moreover, customer satisfaction (0.269), repurchase intention (0.233), brand preference (0.196), customer trust (0.155), and recommendation to others (0.147) had the greatest impact on customer loyalty.

     

    Conclusion

    According to the results, customer satisfaction was the most important factor influencing loyalty. Therefore, the managers of insurance companies should pay more attention to increase satisfaction of insured individuals and improve customer loyalty in companies.

    Keywords: Customer Loyalty, Loyalty Indicators, Supplemental Health Insurance
  • Fatemeh Karimi, Nadereh Memaryan*, Mozhgan Lotfi, Shahrbanoo Ghahari Pages 347-360
    Background

    One of the main activities that plays a significant role in the prevalence of mental illnesses is the issue of referral. According to the evidence, the lack of proper implementation of the referral system is one of the obvious weaknesses of the primary health care (PHC) system. Therefore, this study aimed to investigate the challenges of referring mental health clients in the PHC system in Iran. We also examined the weaknesses in this process from the perspective of mental health experts.

     

    Methods

    The present study is a qualitative study with conventional content analysis approach. Data were collected through semi-structured interviews with 15 PHC psychologists selected through purposive sampling. After transcribing the interviews, the data were analyzed based on the Graneheim and Landman model.

     

    Results

    We identified two main themes and 12 categories. The theme of intra-centered referential challenges included categories such as weaknesses in health care providers screening and low referrals, clients' lack of trust in health care providers, clients' lack of cooperation, physicians' poor cooperation, and barriers to clients' desire to visit a psychologist. Meanwhile, outer-centered referential challenges included a shortage of referral centers, lack of transparency in referrals, lack of direct referrals, poor follow-up, barriers regarding referral to a higher level, and barriers to clients’ referral to the institute.

     

    Conclusion

    The findings of the present study showed that poor intra-sectoral and inter-sectoral communication is one of the main challenges that has disrupted the referral process in the field of mental health in the PHC system. Many challenges such as the lack of designated referral centers, poor follow-up due to lack of referral feedback, and clients' financial inability to refer to a higher level can be improved by strengthening cross-sectoral communications such as two-way communication with support organizations and psychiatric and psychotherapy centers.

    Keywords: Primary Health Care, Mental Health, Referral, Consultation