فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 49 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور امینی، صادق صیادی* صفحات 3-20

    امروزه فناوری های نوین همواره در حال تغییر ساختار حقوقی صنایع مختلف هستند. در صنعت حمل ونقل و به طور خاص در شرکت های ارایه دهنده خدمات هوشمند حمل ونقل نیز وضعیت حقوقی رانندگان تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. شرکت ها مدعی می باشند که صرفا واسطه میان رانندگان و کاربران مسافر هستند و بیش از این نقشی در حمل ونقل ندارند اما در مقابل برخی حمل ونقل را بین شرکت و کاربر مسافر دانسته و شرکت و راننده را مشمول رابطه استخدامی دانسته اند. هدف این مقاله تعیین وضعیت حقوقی راننده در شرکت های مذکور بوده و ازاین رو در ابتدا به چگونگی کیفیت رابطه راننده با شرکت پرداخته شده است و سپس به این موضوع پرداخته ایم که چه قواعد حقوقی می تواند بر این رابطه حاکم باشد. نوشتار حاضر به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده است. نتایج بیانگر این امر هستند علی رغم آنکه مدل کسب وکار شرکت های مذکور دارای منافع و مزایای زیادی می باشد اما با بعضی از قواعد حقوقی سنتی در برخی از بخش ها مطابقت نداشته و سبب اختلال در آن ها شده اند. رانندگان در این مدل کسب وکار در وضعیت مبهم و نامتناسبی قرار گرفته اند و از هرگونه حمایت های قانونی محروم شده و همچنین فاقد هرگونه رابطه استخدامی با شرکت می باشند. نظام حقوقی فرانسه در راستای ساماندهی این وضعیت، عملکرد رانندگان در این شرکت ها را نوعی تبعیت حقوقی تلقی کرده و رانندگان را کارگر مورد شناسایی قرار داده است. در نظام حقوقی ایران عملکرد رانندگان را نمی توان تبعیت حقوقی تلقی کرد ازاین رو رانندگان به عنوان خویش فرما مورد شناسایی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: وضعیت حقوقی رانندگان، حمل ونقل هوشمند، شرکت های حمل ونقل، تبعیت حقوقی، حقوق تکنولوژی
  • آرمان احمدی زاد*، پرویز کفچه، هادی نوروزی مظفری، حیدر محمدی صفحات 21-35

    در دنیای رقابتی امروز، سازمان ها برای ماندگاری در رقابت با سایر رقبا، باید عملکرد خود را ارتقا بخشیده و در تلاش ایجاد فرصت هایی برای جذب استعدادهای برتر باشند. هدف از انجام این پژوهش نیز مشخص کردن نقش گرایش ها و اقدامات مدیریت استعداد بر عملکرد کسب و کارهای فناورانه شرکت های فعال در پارک علم و فناوری استان کردستان می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی و بصورت پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت ها و سازمان های مستقر در پارک علم و فناوری استان کردستان است که تعداد شرکت های مورد مطالعه 81 شرکت بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی آسان و از طریق فرمول کوکران تعداد 68 شرکت بدست آمد. ابزار اصلی گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته می باشدکه روایی محتوایی آن به تایید 7 نفر از اساتید صاحب نظر مدیریت رسانده شد و پایایی ترکیبی و کل بدست آمده نیز بالای 7/0 بدست آمد. جهت تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارهای SPSS و SMART PLS استفاده شده است. نتایج نشان دادند که اقدامات و گرایش های مدیریت استعداد بر عملکرد کسب و کارهای فناورانه تاثیر مثبت و معناداری دارد. اقدامات مدیریت استعداد با ضریب 611/0 بیش ترین تاثیرگذاری را بر عملکرد کسب و کارهای فناورانه دارد و سیستم های کارمحور با ضریب 344/0 کم ترین تاثیر را بر عملکرد کسب و کارهای فناورانه داشت. نتایج نشان داد که اقدامات مدیریت استعداد برای شرکت های دانش بنیان اولویت بالاتری نسبت به گرایش های استراتژیک مدیریت استعداد دارد. بدین معنا که برای کسب و کارهای فناورانه نتایج کوتاه مدت به دلیل لذت آنی دارای اهمیت بالاتری نسبت به نتایج بلند مدت می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، عملکرد سازمانی، کسب و کارهای فناورانه، پارک علم و فناوری
  • ناصر شیرینی*، حسین مهدی پور صفحات 37-47

     پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی بر توسعه و بهبود تکنولوژی سازمانی انجام گرفته است. روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی می باشد و از لحاظ ماهیت از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری را تعداد کل شرکت های دانش بنیان نوپا در کشور ایران تشکیل داده است که در زمان جمع آوری داده های تحقیق تعداد آنها بالغ بر 2221 شرکت بوده است و از بین آنها با توجه به جدول مورگان تعداد 327 شرکت به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا از روش های آمار توصیفی مانند محاسبه میانگین، انحراف استاندارد و غیره استفاده شد. سپس در مرحله بعد به منظور پیش بینی توسعه تکنولوژی سازمانی از طریق ابعاد فرهنگ سازمانی در جامعه مورد مطالعه از آزمون رگرسیون خطی گام به گام استفاده شد.نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تمامی متغیرها و ابعاد فرهنگ سازمانی همبستگی مثبت، مستقیم و نسبتا بالایی با تکنولوژی سازمانی داشته و تجزیه وتحلیل آزمون رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که تکنولوژی سازمانی شرکت های دانش بنیان نوپا از طریق ترکیب هر چهار بعد فرهنگ سازمانی قابل پیش بینی است. بنابراین توصیه می شود که شرکت های مورد مطالعه، قبل از به کارگیری نوع خاصی از تکنولوژی، به شناسایی و تحلیل فرهنگ سازمانی خود پرداخته و متناسب با سطح فرهنگ خود، تکنولوژی مناسب را به کار گیرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تکنولوژی سازمانی، درگیرشدن در کار، پایداری، سازگاری و ماموریت
  • آرمان احمدی زاد*، خبات نسائی، علیرضا پورحیدری صفحات 49-61

    در سال های اخیر خرید از فروشگاه های مبتنی بر فناوری که بصورت آنلاین فعالیت دارند در میان خریداران فراگیر شده است و به دلیل سهولت در انتخاب فروشنده ، برای شرکت های آنلاین دارای ریسک از دست دادن سریع مشتریان است. لذا برای بهینه سازی ارایه خدمات به مشتریان لازم است تا مهم ترین عوامل اثرگذار بر این خریدها از دید مشتریان شناسایی شده و مشکلاتی که باعث نارضایتی آنان می گردد رفع شوند.در این پژوهش با استفاده از روش شبکه نگاری به بررسی این عوامل در خریداران شرکت دیجی کالا به عنوان نمونه مورد بررسی پرداخته شده. در روند انجام با بررسی نظرات مشتریان این شرکت در شبکه اجتماعی اینستاگرام در بازه زمانی 8ماهه ، 353 نظر مرتبط با موضوع انتخاب شده، و پس از انجام مراحل کدگذاری، مدلی شامل 10مقوله هسته (و 38 بعد تشکیل دهنده) تاثیرگذار بر تجربه خرید مشتریان شرکت مبتنی بر فناوری دیجیکالا را شناسایی و ارایه نماید. نتایج به دست آمده مدلی جامع از عوامل اثرگذار بر تجربه خرید آنلاین کالا از فروشگاه مبتنی بر فناوری دیجیکالا، شامل 10 مقوله مدیریت زنجیره تامین، دیدگاه شخصی مشتریان، امکان مرجوعی کالای خریداری شده، تجربه قبلی خریدار، نحوه قیمت گذاری محصولات، تنوع محصولات، طرز برخورد نیروی انسانی، وب سایت و اپلیکیشن نحوه بسته بندی و کیفیت محصول را معرفی نمود.

    کلیدواژگان: خرید آنلاین کالا، فروشگاه مبتنی بر فناوری، شبکه نگاری، دیجی کالا
  • حمید حنیفی، عادل آذر*، منوچهر منطقی صفحات 63-78
    به طور بنیادی، جابجایی توسط سه جزء سیستم از قبیل: خودرو، راننده و زیرساخت حمل و نقل تضمین می شود. با گذشت زمان، خودروها و زیرساخت از طریق بهبود فناورانه، پیشرفت چشمگیری داشته اند. اما تنها جزء ثابت این سیستم که به علت محدویت های انسانی در رانندگی هنوز پرخطر است، انسان می باشد. راه حل پیشنهادی دانشمندان برای حل این جزء نیز استفاده از خودروهای خودران یا بدون راننده است. لذا هدف از این تحقیق، تجزیه و تحلیل اثرات متقابل بازیگران بر عوامل موثر خودروی خودران می باشد تا با تمرکز بر آنها بتوان مقدمات مناسب این فناوی فراهم گردد. با توجه به پارادایم مسیله، متدولوژی از نوع کیفی، و روش انجام آن آینده نگاری، و جامعه پژوهش، متخصصین صنایع مرتبط، نمونه نیز بصورت خبرگان قضاوتی غیر تصادفی، ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و مستندات پیشین ادبیات بود. از نرم افزار مکتور برای تجزیه و تحلیل استفاده گردید. نتایج تحقیق این بود که بازیگرانی مانند وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، و وزارت راه و شهرسازی با توجه به موقعیت اشان در نمودار، جزء متغیرهای بازتاب و کلیدی می باشند. این متغیرها دارای اثر گذاری بالا بر روی سیستم و اثر پذیری بالا از سیستم می باشند. با توجه به نتایج، از آنجاییکه خودروی خودران یک فناوری است که اثرات اجتماعی، فرهنگی و فناورانه بر آینده خواهد داشت، با خوشه بندی ایجاد شده می توان سیاستگذاری مناسب در اجرایی نمودن این فناوری داشت.
    کلیدواژگان: فناوری خودروی خودران، آینده نگاری فناوری، خودروی بدون راننده، تحلیل اثر متقابل، مکتور
  • ابوالفضل میرزازاده*، محمد زراعتکار صفحات 79-91

    هدف مطالعه حاضر ارایه مدلی برای عوامل کلیدی موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو با رویکرد DFX می باشد. با توجه به هدف و ماهیت، این پژوهش از نظر روش، یک پژوهش کیفی است. جامعه آماری مطالعه شامل اساتید دانشگاهی و مدیران ارشد مرکز تحقیقات و مهندسی شرکت ساپکو و معاونت مهندسی شرکت ایران خودرو بوده است. حجم نمونه تا اشباع داده ها تعیین شده است و در انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. نتایج نشان می دهد که مقوله های بهره گیری از فناوری های روز، مولفه های DFX، سرمایه انسانی، امکانات و زیرساخت ها، همکاری و تعامل، سیاست گذاری ها و قوانین و عوامل سازمانی مهم ترین مقوله های موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو با در نظر گرفتن رویکرد DFX است. این طور نتیجه گیری می شود که موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو مستلزم برآورده کردن مجموعه ای از فاکتورها می باشد که نقص در هر کدام می تواند بر روی دیگری هم تاثیرگذار باشد. هدف مطالعه حاضر ارایه مدلی برای عوامل کلیدی موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو با رویکرد DFX می باشد. با توجه به هدف و ماهیت، این پژوهش از نظر روش، یک پژوهش کیفی است. جامعه آماری مطالعه شامل اساتید دانشگاهی و مدیران ارشد مرکز تحقیقات و مهندسی شرکت ساپکو و معاونت مهندسی شرکت ایران خودرو بوده است. حجم نمونه تا اشباع داده ها تعیین شده است و در انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. نتایج نشان می دهد که مقوله های بهره گیری از فناوری های روز، مولفه های DFX، سرمایه انسانی، امکانات و زیرساخت ها، همکاری و تعامل، سیاست گذاری ها و قوانین و عوامل سازمانی مهم ترین مقوله های موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو با در نظر گرفتن رویکرد DFX است. این طور نتیجه گیری می شود که موفقیت در فرایندهای طراحی و توسعه محصولات جدید صنعت خودرو مستلزم برآورده کردن مجموعه ای از فاکتورها می باشد که نقص در هر کدام می تواند بر روی دیگری هم تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: فرآیند طراحی، توسعه محصول جدید، رویکرد DFX
|
  • Mansour Amini, Sadegh Sayyadi * Pages 3-20

    Today, modern technologies are constantly changing the legal structure of various industries. In the transportation industry and specifically in companies providing intelligent transportation services, the legal status of drivers has been affected by this issue. Companies claim that they are merely intermediaries between drivers and passenger users and no longer have a role in transportation, but in contrast, some consider transportation between the company and the passenger user and the company and the driver are subject to an employment relationship. The purpose of this article is to determine the legal status of the driver in the mentioned companies, and therefore, first the quality of the driver's relationship with the company is discussed, and then we deal with the issue of what legal rules can govern this relationship. The present article has been done by analytical-descriptive method. The results indicate that despite the fact that the business model of the mentioned companies has many benefits and advantages, but they do not comply with some traditional legal rules in some sectors and have caused them to be disrupted. Drivers in this business model are in a vague and disproportionate situation and are deprived of any legal protections and also do not have any employment relationship with the company. In order to regulate this situation, the French legal system has considered the performance of drivers in these companies as a kind of legal subordination and has identified drivers as employees. In the Iranian legal system, the performance of drivers can not be considered legal subordination, so drivers are recognized as self-employed.

    Keywords: Legal Status of Drivers, Intelligent transportation, Transport Companies, Legal Subordination, Technology Law
  • Arman Ahmadizad *, Parviz Kafcheh, Hadi Noorozi Mozafari, Haydar Mohammadi Pages 21-35

    In today's competitive world, organizations must improve their performance in order to stay competitive with other competitors and strive to create opportunities to attract top talent. The purpose of this study is to determine the role of tendency's and Actions of talent management on the performance of technology businesses of companies operating in the Science and Technology Park of Kurdistan Province. The present study is applied in terms of purpose and is descriptive and survey in terms of data collection. The statistical population of the study includes companies and organizations located in the Science and Technology Park of Kurdistan Province. The number of companies studied was 81 companies, which was obtained by using simple random sampling method and 68 companies through Cochran's formula. The main tool for data collection is a researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by 7 experts in management and the combined reliability and total obtained was above 0.7. SPSS and SMART PLS software were used to analyze the research data. The results showed that talent management actions and tendency's have a positive and significant effect on the performance of technology businesses. Talent management actions with a coefficient of 0.611 had the most impact on the performance of technology businesses and work-based systems with a coefficient of 0.344 had the least impact on the performance of technology businesses. The results showed thatTalent management actions for knowledge-based companies have a higher priority than talent strategic management tendency's. This means that for tech businesses, short-term results are more important than long-term results because of their instant gratification.

    Keywords: Talent management, Organizational Performance, Technology Businesses, science, technology park
  • Naser Shirini *, Hossein Mehdipour Pages 37-47

     The present study aimed to investigate the effect of organizational culture dimensions on the development and improvement of organizational technology. The method of the present research is applied and descriptive-survey in nature. The statistical population consists of the total number of start-up companies in Iran, which at the time of collecting research data was 2221 companies, and according to Morgan's table, 327 companies were selected as the sample size. In order to analyze the data, descriptive statistical methods such as mean calculation and standard deviation were used. Then, in order to predict the development of organizational technology through the dimensions of organizational culture in the study population, stepwise linear regression test was used. The results of this study showed that all variables and dimensions of organizational culture have a positive, direct and relatively high correlation with organizational technology. And the analysis of stepwise regression test also showed that the organizational technology of start-up knowledge-based companies can be predicted by combining all four dimensions of organizational culture. Therefore, recommended that the companies under study, before using a particular type of technology, identify and analyze their organizational culture and use the appropriate technology in accordance with the level of their culture.

    Keywords: Organizational Culture, organizational technology, Work Engagement, Sustainability, adaptability, mission
  • Arman Ahmadizad *, Khabat Nesaei, Alireza Pourheydari Pages 49-61

    In the past few years, shopping from technology-based stores that operate online has become popular among shoppers, and because of the ease of choosing among different sellers, online companies are at risk of losing customers. Therefore, to optimize customer service, it is necessary to identify the most important factors affecting these shoppings from the customers' point of view and eliminate the problems that cause customer dissatisfaction. In this research, we are using the netnography approach, to identify these factors in Digikala Company. In the process of collecting the comments of the company's customers on the Instagram social network over a period of 8 months, 353 related comments selected, and after completing the open coding steps, a model containing 10 core categories (and 38 constituent dimensions) affecting on online shoppers of technology-based companies was identified. The results are including 10 categories of supply chain management, personal views of customers, the possibility of returning purchased goods, previous buyer experience, product pricing, product variety, product approach, manpower, Website and application, packaging, and product quality.

    Keywords: Netnography, Online shopping, Technology-Based Companies, Digikala
  • Hamid Hanifi, Adel Azar *, Manouchehr Manteghi Pages 63-78
    Movement is basically guaranteed by three components of the system, such as the vehicle, the driver, and the transportation infrastructure. Over time, vehicles and infrastructure have made significant progress through technological improvements. But the only constant component of this system, which is still dangerous due to human limitations in driving is human. The proposed human solution to solve this component is the use of autonomous vehicle or driverless car. Therefore, the purpose of this study is the cross influence analysis of actors on the effective factors of autonomous vehicle or driverless car technologies so that by focusing on them, appropriate arrangements can be made for this technology. According to the problem paradigm, the methodology is qualitative, and the method of doing it is foresight, and the research population is experts in related industries. MACTOR software was used for analysis. The results of the research showed that actors such as the Ministry of Communications and Information Technology, and the Ministry of Roads and Urban Development, according to their position in the diagram, are part of the reflection and key variables. These variables have a high influence on the system and high dependence of the system. According to the results, since the driverless car is a technology that will have social, cultural and technological effects on the future, with the created clustering, it is possible to have an appropriate policy in implementing this technology.
    Keywords: Autonomous Vehicle Technology, Technology Foresight, Driverless Car, Cross Impact Balance Analysis, MACTOR
  • A. Mirzazadeh *, Mohammad Zeraatkar Pages 79-91

    The purpose of this study is to present a model for key success factors in the design and development processes of new automotive products with the DFX approach. Due to the purpose and nature of this research in terms of method, it has been qualitative research. The statistical population of the study included university professors and senior managers of Sapco Research and Engineering Center and Iran Khodro Engineering Deputy. The sample size was determined until data saturation and the purposive sampling method was employed in the selection of samples. The results showed that the categories of the utilization of modern technologies, DFX components, human capital, facilities and infrastructure, cooperation and interaction, policies and rules, and organizational factors are the most important factors of success in the process of designing and developing new automotive products with the DFX approach. It is concluded that success in the design and development processes of new products in the automotive industry requires the satisfaction of a set of factors, in which the defect in each of them can affect the other.

    Keywords: Design process, New Product Development, DFX Approach