فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 32 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین آیینه نگینی*، محمدامین ابریشمی راد صفحات 9-31

    مستند به اصل 173 قانون اساسی، رسیدگی به شکایت از مقررات اداری در صلاحیت دیوان عدالت اداری قرار گرفته و اصل 170 بر امکان ابطال این مقررات توسط دیوان تصریح دارد. هرچند در قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان با تفکیک مرجع رسیدگی به تصمیمات موردی و نوعی، هیات عمومی دیوان مرجع صلاحیت دار جهت رسیدگی به مقررات اداری معرفی شده، اما مبتنی بر رویه قضایی دیوان عملا رسیدگی به شکایت از برخی مقررات از شمول صلاحیت هیات عمومی مستثنی شده است. این پژوهش در قالبی توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است موانع محتوایی رسیدگی هیات عمومی دیوان عدالت اداری به مقررات اداری کدام اند؟ و چه اشکالاتی به رویه دیوان در این زمینه وارد است؟ یافته های این تحقیق گویای آن است که از جمله مهمترین موانع محتوایی رسیدگی هیات عمومی دیوان به شکایت از مقررات دولتی «نوعی نبودن محتوا»، «الزام آور نبودن»، «اعلامی و فاقد حکم بودن» و «فاقد اعتبار اجرایی بودن» آن ها است که در این موارد با عنایت به ملاحظاتی همچون تضمین حق دادخواهی افراد، تضمین حاکمیت قانون، توجه به اقتضایات اداری و به ویژه اقتضایات نظام دادرسی اداری، جلوگیری از تضییع حقوق مردم و جبران خسارات آنها و به خصوص توجه به تکالیف مصرح قانونی رویه دیوان بایستی مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مقررات اداری، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، ویژگی های مقررات، موانع محتوایی دادرسی، تصمیمات نوعی، الزام آور بودن مقررات
  • جعفر بیک زاد*، علی ملکی صفحات 32-58

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر استقلال شغلی و منزلت شغل و شاغل بر قانون شکنی خیرخواهانه با نقش میانجی گری جرات ورزی در کارکنان دادگستری تبریز انجام گرفته است. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان دادگستری تبریز که در بازه زمانی اول مرداد تا مهر سال 1400 مشغول بکار بودند، به تعداد 878 نفر است. حجم نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران 268 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. به منظور اطمینان یافتن از وجود و یا عدم وجود رابطه علی میان متغیرهای پژوهش و بررسی تناسب داده های مشاهده شده با مدل مفهومی پژوهش، فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون شدند. در این پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی (PLS) جهت آزمون فرضیه ها و برازندگی مدل استفاده شده است. بررسی شاخص های برازش مدل حاکی از آن است که مدل ساختاری پژوهش از وضعیت برازشی مناسبی برخوردار است. یافته های پژوهش نشان داد استقلال شغلی و منزلت شغل و شاغل بر قانون شکنی خیرخواهانه و جرات ورزی تاثیری معنادار دارد. همچنین جرات ورزی بر قانون شکنی خیرخواهانه تاثیری معنادار دارد و جرات ورزی در تاثیر استقلال شغلی و منزلت شغل و شاغل بر قانون شکنی خیرخواهانه نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: استقلال شغلی، منزلت شغل و شاغل، قانون شکنی خیرخواهانه، جرات ورزی
  • سید رضا پورغفاری، علیرضا منظری توکلی*، سنجر سلاجقه، مهدی دهقانی سلطانی صفحات 59-91

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین الگوی آوای کارکنان با تاکید بر فرهنگ سازمانی و با میانجیگری توانمندسازی کارکنان (مورد مطالعه: ستاد مرکزی بانک کشاورزی و شعب آن بانک در تهران بزرگ) است. پژوهش حاضر توصیفی - اکتشافی و از نظر هدف کاربردی و تحلیل داده های آن آمیخته بوده که در بخش کیفی، تحلیل مضمون و در بخش کمی، معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  SPSS, PLS می باشد. ابتدا متون تخصصی متغیرهای پژوهش مطالعه و سپس با 16 خبره جامعه هدف که به روش گلوله برفی هدفمند شناسایی شده بودند مصاحبه به روش غیرساختارمند انجام شد. در نتیجه 4 بعد برای فرهنگ سازمانی شامل: مشتری مداری، نظم اندیشی، تخصص گرایی و اخلاق مندی؛ 4 بعد برای توانمندسازی کارکنان شامل: آموزش، پویایی، مسیولیت پذیری و بازخورد و 4 بعد برای آوای کارکنان شامل: سودمند، بهره مند، سازگار و انذار، شناسایی شدند. در فاز کمی نیز جامعه تحقیق 1955 نفر از کارکنان محل اجرای پژوهش بوده که با استفاده از جدول مورگان و شیوه نمونه برداری احتمالی طبقه ای 322 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. بر اساس نتایج، فرهنگ سازمانی با توانمندسازی کارکنان و آوای کارکنان؛ و توانمندسازی کارکنان با آوای کارکنان رابطه داشته و ارتباط این متغیرها مثبت و معنادار بود. ضمنا با ارتقاء فرهنگ سازمانی و توانمندسازی کارکنان آوای بهره مند، سودمند و انذار افزایش یافته ولیکن باعث کاهش آوای سازگار می شوند. برازش مدل نهایی پژوهش نیز معادل 573/0 بوده که بیانگر برازش قوی آن می باشد. بر اساس مدل تحقیق، 7/19 درصد از تغییرات آوای کارکنان توسط فرهنگ سازمانی اعمال شده و با حضور متغیر میانجی این میزان به 9/39 درصد افزایش یافته و هر زمان اثر مستقیم و غیرمستقیم دو متغیر پیش بین (فرهنگ سازمانی) و میانجی (توانمندسازی کارکنان) با هم جمع شوند: اثر کل معادل 596/0 شده که نشان می دهد با حضور متغیر توانمندسازی کارکنان 6/59 درصد تغییرات آوای کارکنان توسط فرهنگ سازمانی تبیین می شود که نشان دهنده اهمیت این متغیر می باشد؛ با توجه به نتایج پژوهش پیشنهادهایی نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بانک کشاورزی، فرهنگ سازمانی، توانمندسازی کارکنان، آوای کارکنان
  • محمدرضا جوان جعفری، علی اکبر گرجی ازندریانی*، مرتضی نجابت خواه صفحات 92-115

    در نظام عدم تمرکز اداری، دولت مرکزی حق و اختیار تصمیم گیری و گاهی امکانات مادی لازم را به نهادهای محلی یا تخصصی واگذار می کند. واگذاری این حقوق و اختیارات، در حقیقت نوعی توزیع امکانات مادی و اقتدارات حکومتی به ذی نفعان است و در صورتی که مطابق شرایط و معیارهای مربوط صورت گیرد با عدالت توزیعی سازگار خواهد بود. در کشور ما واگذاری اختیارات به نهادهای محلی در قالب شوراهای اسلامی شهر و روستا انجام می شود و واگذاری اختیارات به نهادهای تخصصی عموما از طریق سازمان ها و نهادهای عمومی غیردولتی صورت می گیرد. با توجه به اینکه سازمان تامین اجتماعی به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی در چهارچوب نظام عدم تمرکز اداری (فنی) تاسیس گردیده است و به جای دولت به ارایه خدمت عمومی تامین اجتماعی مبادرت می ورزد، بررسی الزامات نظام عدم تمرکز اداری در ساختار این سازمان مبین میزان پایبندی قدرت مرکزی به اصول و معیارهای نظام عدم تمرکز و عدالت توزیعی است. در عمل مشاهده می گردد که برخی از الزامات نظام عدم تمرکز اداری در سازمان تامین اجتماعی به درستی رعایت نمی گردند و عدم رعایت الزامات مذکور، در مواردی موجب ناسازگاری با معیارهای عدالت توزیعی می گردد. در این پژوهش پس از معرفی نظام عدم تمرکز اداری، الزامات آن در سازمان تامین اجتماعی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، عدم تمرکز اداری، شخصیت حقوقی، نهاد عمومی غیردولتی
  • هستی رحمتی، جمشید میرزایی*، عبدالمحمد کردی صفحات 116-135

    تحدید مالکیت افراد در اجرای طرح های مصوب شهری از موارد چالش برانگیز در حقوق شهرسازی است. بدیهی است که هنگام تعارض میان دو منفعت، باید منفعتی را برگزید که نفع آن شامل تعداد بیشتری از افراد جامعه گردد. لذا در تقابل میان دو منفعت خصوصی و عمومی، اولویت با منفعت عمومی است که با استفاده از قواعد و اصول کلی حقوقی نیز به راحتی قابل توجیه است. در پژوهش حاضر، نگارنده با روش کتابخانه ای به بررسی قوانین و مقررات حقوقی و رویه قضایی در این زمینه و چالش های موجود در دو نظام حقوقی ایران و فرانسه پرداخته است. آنچه که از مقایسه دو نظام حقوقی و تحولات قانونگذاری در زمینه حقوق شهرسازی و نهاد سلب مالکیت به سبب منافع عمومی استنباط می شود این است که نهاد مذکور در حقوق فرانسه سابقه دیرینه دارد و فراز و نشیب بسیاری را پشت سر نهاده و رویه قضایی نیز در این زمینه بسیار پویاتر و موثرتر عمل کرده، اما حقوق ایران در این زمینه جوان تر بوده و کارایی لازم را ندارد. لذا به قانونگذار پیشنهاد می گردد، به منظور حمایت از مالکیت خصوصی افراد، با بهره گیری از تجربیات موفق سایر نظام های حقوقی از جمله حقوق فرانسه قوانین صریح و شفافی وضع نموده و ضمانت اجراهای موثر برای آن درنظر بگیرد تا از این پس به بهانه ابهام و اجمال قانون، شاهد سوء مدیریت برخی از نهادهای متخلف نباشیم.

    کلیدواژگان: سلب مالکیت، منافع عمومی، مالکیت خصوصی، طرح های شهری
  • ولی رستمی، ابراهیم نقدی بادی* صفحات 137-158

    در بیان اهمیت حقوق گمرکی می توان گفت که موفقیت دولت ها در اجرای برنامه های توسعه اقتصادی و مقابله با بحران و تحریم های اقتصادی تا حدود زیادی به وجود یک سیاست هماهنگ و منسجم در حوزه حقوق گمرکی و بازرگانی خارجی آن کشور بستگی دارد. به همین منظور این تحقیق سعی می کند چشم اندازی از آسیب های حقوقی سیاست تقنینی ایران در حوزه حقوق گمرکی ارایه نماید و در نهایت برای رفع آسیب های موجود پیشنهاد مشخصی مطرح کند. بر همین اساس سوال اصلی تحقیق عبارتست از اینکه آسیب های حقوقی سیاست تقنینی جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق گمرکی چگونه ارزیابی می شود. در پاسخ به این سوال در این تحقیق چنین نتیجه گرفته شده که آسیب اصلی سیاست تقنینی ایران، نبود یک سیاست جامع حقوقی و منسجم در حوزه حقوق گمرکی است و قوانین و مقررات حاکم بر این حوزه به صورت بخشی و جزیره ای و بدون تبعیت از سیاست واحد تدوین و یا اصلاح شده اند و برای رفع آسیب موجود مهم ترین اقدام، تدوین یک سیاست جامع و منسجم است که منطبق بر شرایط و پیچیدگی ها و تمامی حالات پیش رو باشد. درنهایت اصلاح کلیه قوانین و مقررات مرتبط براساس سیاست تدوین شده فارغ از نگاه های بخشی و جزیره ای و تعیین مرجعیت واحد سیاستگذاری، امری ضروری و لازم است.

    کلیدواژگان: حقوق گمرکی، گمرک، سیاست تقنینی، واردات و صادرات
  • اسمعیل کمالی فرد، علی یعقوبی پور*، محمد منتظری صفحات 159-181

    اقتصاد مقاومتی روشی برای مقابله با تحریم ها علیه یک منطقه یا کشور تحریم شده می باشد. در این مابین با توجه به شرایط تحریم اگر سازمانی بتواند تاب آوری را در خود و کارمندانش قوی کند موفق تر خواهد بود. تاب آوری سازمانی اصطلاحی برای توصیف ظرفیت سازمان جهت پاسخ مثبت و یا حداقل سازگارانه به اختلال ها است که نشان می دهد نه تنها مقاومت در برابر شوک های خارجی وجود دارد، بلکه ظرفیت سازگاری و یادگیری نیز وجود دارد. لذا هدف از این پژوهش طراحی الگوی تاب آوری سازمانی با رویکرد سیاست های اقتصاد مقاومتی در سازمان های حاکمیتی بود. این پژوهش یک پژوهش اکتشافی است که بر مبنای مصاحبه با 21 نفر از مدیران سازمان های سیاسی، امنیتی و اجتماعی و کارشناسان ارشد و خبره استان قم به روش نیمه ساختار یافته و با نمونه گیری هدفمند صورت پذیرفت. در این تحقیق در مجموع 271 کد شناسایی شد که در آن میان 20 تم فرعی در قابل دو تم اصلی از دل مصاحبه های انجام شده و بررسی مضامین تیوریکی استخراج شد. دو تم اصلی موثر بر تاب آوری سازمانی با رویکرد سیاست های اقتصاد مقاومتی در سازمان های حاکمیتی، عوامل برون سازمانی (شامل: عوامل اقتصادی، سیاست پولی و مالی، اثربخشی دولت، حکمرانی، سلامت بانکداری، تنوع صادراتی، وابستگی وارداتی، استحکام بیرونی، ذخایر و وابستگی به صنعت نفت) و عوامل درون سازمانی (شامل: یادگیری و فرهنگ سازمان، منابع داخلی، نوآوری و خلاقیت، رقابت پذیری پویای سازمان، ارتباطات، منابع انسانی، استراتژی سازمانی، چابکی سازمان، بهره وری و مدیریت مقاومت در برابر تغییر) می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، سیاست های اقتصاد مقاومتی، سازمان های حاکمیتی، تحلیل تم
  • محمدجواد محمدپور*، غلامرضا مولابیگی صفحات 182-203

    در مواردی که مصوبه ای به جهت مغایرت با قانون ابطال می شود، متصور است که از زمان تصویب تا ابطال، به حقوق اشخاص خدشه وارد شده باشد. لذا قانونگذار در ماده 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، سازوکاری پیش بینی نموده تا در مواردی که هییت عمومی تضییع حقوق اشخاص را احراز کند، بتواند اثر ابطال را به زمان تصویب تسری دهد. با توجه به اینکه اعمال ماده 13 قانون مزبور با حقوق اشخاص زیادی ارتباط دارد، رویکرد دیوان نسبت به اعمال آن اهمیت می یابد. در تحقیق حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منایع کتابخانه ای، و بررسی آرا صادره از هییت عمومی در این زمینه، به این مهم پرداخته شده است. نتیجه ای که از پژوهش حاضر بدست آمد گویای آن است، که دیوان عدالت اداری نسبت به اعمال این ماده، رویکردی حداقلی و محدودنگر اتخاذ کرده است؛ و به خوبی از سازوکار حمایتی ماده 13 قانون پیش گفته در احیای حقوق عامه استفاده نکرده است.

    کلیدواژگان: اثر ابطال مقررات، هیئت عمومی، دیوان عدالت اداری، تضییع حقوق اشخاص
  • سعید مطهری، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین صفحات 204-239

    مفهوم سوت زنی به عنوان یکی از اثربخش ترین روش های نوین نظارتی، سهم بسزایی در پیشگیری و کشف تخلفات داشته و از مولفه های اصلی بهبود وضعیت اقتصادی و انضباط مالی به شمار می رود. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر سوت زنی بر انضباط مالی شرکت های دولتی انجام شده است. در این پژوهش از رویکرد آمیخته اکتشافی استفاده شده به طوری که روش کیفی نقش اکتشافی و روش کمی، نقش تاییدی را ایفا کرده است. همچنین در مرحله کیفی از استراتژی نظریهپردازی داده بنیاد و در مرحله کمی، از استراتژی پیمایش و الگوسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس بهره گیری شده است. خبرگان این پژوهش در بخش کیفی 24 نفر و در بخش کمی 50 نفر از صاحب نظران در زمینه مسایل مالی و مدیریتی شرکت های دولتی و با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. یافته های پژوهش حاکی از تایید پایایی و روایی بیرونی و درونی و معناداری، پنج مسیر اصلی الگوی پژوهش و رتبه بندی ابعاد هر یک از مقوله های پژوهش است. بر این اساس، «عوامل فردی»، «نفوذ فرد متخلف»، «امکانات نظارت بر تخلفات» و «برخورد قاطع با متخلفین» به ترتیب به عنوان مهمترین عوامل موثر، مداخله گر، زمینه ای و راهبردی شناسایی و بهبود انضباط مالی شرکت های دولتی در سه مرحله قبل از خرج، حین خرج و بعد از خرج به عنوان پیامدهای سوت زنی در شرکت های دولتی تایید شده است. الگوی ارایه شده در این پژوهش، درک بهتر روابط بین مولفه های سوت زنی و انضباط مالی را برای عموم مردم، مدیریت شرکت های دولتی و نهادهای نظارتی به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انضباط مالی، نظارت، سوت زنی، مدیریت شرکت های دولتی
  • سیده نگار موسوی*، علی مشهدی صفحات 240-255

    تصمیمات دولتی در مواردی که دارای ایراد شکلی یا ماهوی باشند، می توانند در معرض رسیدگی و ابطال قرار گیرند. علی رغم نبود الگویی واحد در جهات نظارت قضایی، پویایی نظام های حقوقی در مواجهه با مسایل روز، به شناسایی موجبات دیگری منجر شده است. اصولی چون تناسب، منع تبعیض، عقلانی بودن، امروزه جهاتی مستقل در رسیدگی قضایی هستند که در اولین صورت بندی به رسمیت شناخته نمی شدند. ذیل ماده 12 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری جهات رسیدگی به اعتراضات نسبت به مصوبات دولت را برشمرده، لیکن با در نظر داشتن اصل 173 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که علت تاسیس دیوان را احقاق حقوق مردم در برابر دولت دانسته است، شایسته نیست مقید به جهات مصرح در ماده 12 بود و در نهایت شاهد آن باشیم که قضات علی رغم اعتقاد به بطلان مصوبات به جهت نقض حقوق اشخاص، با بن بست نیافتن جهت مصرح مواجه شوند. ذیل ماده 12 به ذکر«تضییع حقوق اشخاص» می پردازد. عبارتی که کمتر به آن پرداخته شده است. در این نوشتار با طرح نظریه «تضییع حقوق اشخاص» ذیل عنوان «حقوق بشر اداری» تلاش کردیم این جهت را به عنوان جهتی مستقل برای ابطال مصوباتی که به هر نحو منجر به نقض یا سلب حقی از حقوق شهروندان شده است ارایه دهیم و توجه قضات را به «حقوق ملت» مصرح در قانون اساسی جلب کنیم. روش پژوهش تحقیقی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تضییع حقوق اشخاص، جهات ابطال مصوبات، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، نظارت قضایی، حقوق شهروندان
  • اعظم میرزمانی*، محمد اسحاقی، الهه تقوی صفحات 256-273

    پاسخگویی ادارات دولتی به ویژه پاسخگویی آنها در برابر قانون از اهمیت بسیار زیادی برخودار است و یکی از دغدغه های همیشگی شهروندان و نمایندگان منتخب آنهاست. با این حال تحقیقات اندکی در این زمینه به ویژه در ایران انجام شده است. تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی احساس شهروندان اراکی در مورد پاسخگویی اداره امور عمومی در برابر قانون را بررسی کرد. یافته های این تحقیق نشان داد که احساس شهروندان اراکی از پاسخگویی اداره امور عمومی در برابر قانون حداقل به دو دلیل ضعیف است. اول، بسیاری از شهروندان تیوری های چراغ قرمز را باور ندارند. دوم، شهروندان عادی از توانایی لازم برای گرداوری ادله و مستندات برخوردار نیستند. گرفتن وکیل و پاسخگو نگه داشتن او هم نیازمند دانش و منابع مالی است که افراد عادی فاقد آن هستند. بنابراین عملا بسیاری از مردم عادی نمی توانند از اداره امور عمومی شکایت کنند. همچنین شهروندان نخبه اراکی احساس می کنند دیوان عدالت اداری تیوری چراغ قرمز را باور دارد و بر اساس آن به شکایت ها رسیدگی می کند. با این حال مکانیسم های این دیوان ضعیف است و نمی تواند دستگاه اداری کشور را پاسخگو نگه دارد.

    کلیدواژگان: اداره امور عمومی، پاسخگویی قانونی، حقوق اداری، شهروندان، ایران
|
  • Hosein Ayenenegini*, Mohammadamin Abrishami Rad Pages 9-31

    Based on Article 173 of the Constitution, the Administrative Justice Court has jurisdiction over complaints against administrative regulations, and Article 170 specifies the possibility of annulment of these regulations. Although in the Organization and Procedure of the Administrative Justice Court law, with the separation of the jurisdiction between the General Assembly and branches, review on administrative regulations is the responsibility of the General Assembly, but based on the procedure of this Court, some regulations are excluded from the competence of the General Assembly. This research seeks to answer this question in a descriptive-analytical format, what are the Content barriers to the review of administrative regulations by the General Assembly of the Administrative Justice Court? And what are the problems with this Court's procedure in this regard? The findings of this study indicate that one of the most important content barriers of the General Assembly's hearing on complaints against government regulations is "Content is non-existent", "non-binding", "declared and without ruling" and "lack of executive validity". In these cases, with regard to considerations such as guaranteeing the right of individuals to sue, guaranteeing the rule of law, paying attention to administrative requirements and especially the requirements of the administrative procedure, preventing the violation of people's rights and compensating their damages and especially paying attention to legal duties, the Administrative Justice Court’s procedure should be reviewed.

    Keywords: Administrative Regulations, General Assembly of the Administrative Justice Court, Characteristics of Regulations, Content Barriers to Litigation, Typical Decisions, Mandatory Regulations
  • Jafar Beykzad*, Ali Maleki Pages 32-58

    The present study was conducted with the aim of investigated job independence and dignity of job and employee on Pro-Social Rule Breaking with the mediating role of Assertiveness among Tabriz judicial staff. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. There were 878 people in the statistical population of Tabriz justice researchers who were working between August 1st and October 2021. The statistical sample size was calculated using Cochran's correlation and 268 people were selected by stratified random sampling. Data were collected through a questionnaire. In order to ensure the existence or non-existence of a causal relationship between the research variables and to check the suitability of the observed data with the conceptual model of the research, the research hypotheses were carried out using the structural evaluation models of the test. In this research, structural equation modeling and the method of least square test (PLS) have been used for hypotheses and model fit. Examining the fit indices of the model indicates that the structural model of the research is in a good fit state. The research showed that job independence and dignity of job and employee have a significant effect on Pro-Social Rule Breaking and Assertiveness. Also, boldness has an effect on Pro-Social Rule Breaking, and Assertiveness plays a mediating role in the effect of job independence and job and employee dignity on Pro-Social Rule Breaking.

    Keywords: Job independence, dignity of job, employee, Pro-Social Rule Breaking, Assertiveness
  • Seyedreza Poorghafari, Alireza Manzari Tavakoli*, Sanjar Salajegheh, Mahdi Dehghani Soltani Pages 59-91

    The main purpose of this study is to "design and explain the employee voice pattern with emphasis on organizational culture and mediating employee empowerment in state-owned banks in Iran in order to provide the desired model (Case study: the headquarters of the Agricultural Bank and its branches in Tehran)." The research method is mixed, which in the qualitative part is thematic analysis and in the quantitative part, structural equations were performed using SPSS and PLS software. First, specialized texts of research variables were studied and then interviews were conducted in an unstructured way with 16 experts of the target population in deep semi-structural method who were identified by snowball sampling method. As a result, 4 dimensions were identified for organizational culture including Customer orientation, discipline, specialization and ethics and 4 dimensions for the employee voice, including: useful, beneficiary, consistent and warning. In the quantitative phase, the research population consisted of 1955 employees at the research site that Using Morgan table and stratified random sampling method, 322 people were selected as the sample size. According to the results, organizational culture was related to empowerment and employee voice and also, empowerment is related to the employee voice and their relationship was positive and meaningful. The results also showed that with the promotion of organizational culture, the voice of useful, beneficiary and warnings increased but decreased the consistent voice. The fit of the final research model was equal to 0.573, which indicates its strong fit. based on the research model, 19.7% of employee voice changes are made by organizational culture and with the presence of mediator variable, this rate increases to 39.9% and each time the direct and indirect effects of two predictor variables (organizational culture) and mediator (employee empowerment) together, the total effect is equal to /596 which shows with the presence of employee empowerment variable, 59.6% of employee voice changes are explained by organizational culture, which shows the importance of this variable;  According to the research results, some suggestions were made.

    Keywords: Agricultural Bank, Organizational Culture, Empowerment, Employee Voice
  • Mohammadreza Javanjafari, Aliakbar Gorjiazandaryani*, Morteza Nejabatkhah Pages 92-115

    In a system of administrative decentralization, the central government delegates the right and authority to the local or professional institutions to make decisions. In our country, the government authorities are delegated to local institutions in the form of the Town and Village Councils and delegated to the Public Non-Governmental Organizations in specialty matters. Given that the Social Security Organization is run as a public non-governmental organization in the system of administrative decentralization framework and provides social security public services instead of government, it is essential to examine the requirements of the decentralized administrative system in the structure of this organization. In practice, it can be seen that some of the requirements of the administrative decentralization system in the social security organization are not properly met. In this research, after introducing the system of administrative decentralization, its requirements in social security organization have been studied and analyzed

    Keywords: : Social Security Organization, administrative decentralization, legal personality, public nongovernmental organization
  • Hasti Rahmati, Jamshid Mirzaee*, Abdolmohammad Kordi Pages 116-135

    Limiting the ownership of individuals in the implementation of approved urban plans is one of the challenging cases in urban planning law. It is obvious that when there is a conflict between two interests, you should choose an interest that includes a larger number of people in the society. Therefore, in the confrontation between private and public interests, priority is given to the public interest, which can be easily justified using general legal rules and principles.In the current research, the author has investigated the legal rules and regulations and judicial procedure in this field and the challenges in the two legal systems of Iran and France using the library method. What can be inferred from the comparison of the two legal systems and legislative developments in the field of urban planning rights and the institution of expropriation due to public interest is that the said institution has a long history in French law and has gone through many ups and downs, and the judicial procedure in This field has worked much more dynamically and effectively, but Iran's law in this field is younger and does not have the necessary efficiency. Therefore, it is suggested to the legislator, in order to protect the private property of individuals, by taking advantage of the successful experiences of other legal systems, including French law, to enact clear and transparent laws and to consider the guarantee of effective implementation for them, so as to avoid ambiguity and summaries of the law, so as not to witness the mismanagement of some offending institutions.

    Keywords: : expropriation, public interest, private property, urban plans
  • Vali Rostami, Ebrahim Naghdibadi* Pages 137-158

    The success of statesin implementation of economic development programs and resistance to economic sanctions depends on the existence an integrated policy in Customs law and Foreign Trade scope which indicates theimportance of Customs law.Furthermore, it could be led to the implementation of general policy of resistanceeconomy, this research attemptsto provide a vision of legal damages of Iran legislative policy in the scope of Iran Customs law as well as specific suggestions to remove the existing damages. The main research question is that, how to evaluatelegal damages of Iran legislative policy in Customs lawscope. The results showthat lack of an integrated and comprehensive legal policy in the Customs law is recognized. It’s also the case that rules and related regulations exists in different segmentation and are isolatedwithout following a comprehensive policy compiled or amended.Inorder to remove of existing damages is to compile a comprehensiveand integrated policy in Customs law scope and the law needs to be incorresponding with conditions and complexities in the country and allexisting forms of the law. Finally, amendment of all Customs law related rules andregulations, on basis of compiled policy, apart from segmentation and isolatedviews and determination of single policy making source is essential.

    Keywords: Customs law, Customs, legislative policy, import, export
  • Esmaeil Kamali Fard, Ali Yaghobi Pour*, Mohammad Montazeri Pages 159-181

    Resistance economy is a way to deal with sanctions against an embargoed region or country. In the meantime, considering the conditions of sanctions, if an organization can strengthen resilience in itself and its employees, it will be more successful. Organizational resilience is a term to describe the organization's capacity to respond positively or at least adaptively to disturbances, which shows that there is not only resistance to external shocks, but also the capacity to adapt and learn. Therefore, the purpose of this research was to design a model of organizational resilience with the approach of resistance economy policies in governmental organizations. This research is an exploratory research based on interviews with 21 managers of political, security and social organizations and senior and expert experts of Qom province in a semi-structured way and with targeted sampling. In this research, a total of 271 codes were identified, among which 20 sub-themes were extracted from the interviews conducted and the study of theoretical themes. Two main themes affecting organizational resilience with the approach of resistance economy policies in governing organizations, external factors (including: economic factors, monetary and financial policy, government effectiveness, governance, banking health, export diversity, import dependence, external strength, reserves and dependence on the oil industry) and internal organizational factors (including: organizational learning and culture, internal resources, innovation and creativity, dynamic competitiveness of the organization, communication, human resources, organizational strategy, organizational agility, productivity and management of resistance to change ) are included.

    Keywords: organizational resilience, resistance economy policies, governance organizations, theme analysis
  • Mohammadjavad Mohammadpour*, Gholamreza Molabeygi Pages 182-203

    In cases where a regulation is annulled for inconsistency with the law, it is assumed that from the time of approval until the annulment, the rights of persons have been violated. Therefore, in Article 13 of the Organization and Procedure of the Administrative Court of Justice Law, the legislature has provided a mechanism for the General Assembly to extend the effect of annulment to the time of approval in cases where it violates the rights of persons. Therefore, considering that the application of Article 13 of the Law is related to the rights of many persons, the Court's approach to its application will important. In the current research, this issue has been addressed with a descriptive-analytical approach and using library resources, and reviewing the decisions issued by the General Assembly in this field. The result obtained from the current research shows that the Court has adopted a minimal and restrictive approach to the application of this article; and it has not used well of the protective mechanism of Article 13 of the Law in the restoration of the rights of persons

    Keywords: Effect of Annulment of Regulations, General Assembly, Administrative Court of Justice, Violation of the Rights of Persons
  • Saeid Motahari, Akram Taftyan*, Mahmood Moeenodin Pages 204-239

    The concept of whistleblowing as one of the most effective new methods of monitoring, has a significant role in preventing and detecting violations and is one of the main components of improving the economic situation and fiscal discipline. In this regard, the present study was conducted with the aim of analyzing the effect of whistleblowing on the fiscal discipline of govermental companies. In this research, the mixed exploratory approach has been used so that the qualitative method has played an exploratory role and the quantitative method has played a confirmatory role. Also, in part qualitative, used grounded theory and in part quantitative, survey method and modeling of structural equations are used by Smart Pialas software. The experts of this research in the qualitative part 24 and in the quantitative part 50 of experts in the field of financial and managerial issues of govermental companies are that have been selected by snowball sampling method. Findings of the research indicate the confirmation of external and internal reliability and validity, and the five main paths of the research model and ranking of the dimensions of each of the research categories. Accordingly, "individual factors", "infringer influence", "violations monitoring facilities" and "decisive treatment of violators" as the most important causal, intervening, contextual and strategic factors and fiscal discipline of Govermental companies in the previous three stages, respectively. Expenditure, during and after expenditure have been identified as the consequences of Whistleblowing in Govermental companies. The pattern presented in this study, will lead to a better understanding of the relationship between the components of whistleblowing and fiscal discipline for the general public, the management of govermental companies and regulatory bodies.

    Keywords: Fiscal discipline, Supervision, Whistleblowing, Management of Govermental companies
  • Seyedeh Negar Mousavi*, Ali Mashhadi Pages 240-255

    Government decisions can be reviewed and annulled in cases where they have a formal or substantive objection. Despite the lack of a single model for judicial oversight, the dynamism of legal systems in the face of current issues has led to the identification of other causes. Principles such as proportionality, non-discrimination, rationality, today are independent aspects of the judiciary that were not recognized in the first formulation. The following is Article 12 of the Law on the Organization and Procedure of the Court of Administrative Justice, which enumerates the aspects of dealing with objections to government approvals, but considering Article 173 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, which considers the establishment of the Court to be the realization of people's rights It was not restricted to the aspects authorized in Article 12, and we will finally see that the judges, despite believing in the invalidity of the decrees, violated the rights of individuals; Face a deadlock of not finding the established direction. Article 12 mentions 'violation of the rights of individuals'. A phrase that has received less attention. In this article, by proposing the theory of 'violation of the rights of individuals' under the title of 'administrative human rights', we have tried to present this direction as an independent direction for annulment of resolutions that have in any way led to violation or deprivation of citizens' rights. To the 'rights of the nation' enshrined in the constitution. The research method is analytical.

    Keywords: violation of individuals 'rights, aspects of annulment of resolutions, General Assembly of the Court of Administrative Justice, judicial supervision, citizens' rights
  • Azam Mirzamani*, Mohmmad Eshaghi, Elaheh Taghavi Pages 256-273

    The constitutional accountability in public administration is very important. And, it is one of the constant concerns of citizens and their elected representatives. However, little research has been done in this field, especially in Iran. This research investigated the feelings of Araki citizens about the constitutional accountability in public administration by using the qualitative content analysis method. The findings showed that the feeling of Arak citizens' regarding the constitutional accountability is weak for at least two reasons. First, many citizens do not believe in red light theories. Second, ordinary citizens do not have the ability to gather evidence and documents. Hiring a lawyer and holding him accountable also requires knowledge and financial resources that ordinary people lack. Therefore, many ordinary people cannot complain about public administration. Also, Araki elite citizens feel that the Administrative Court of Justice believes in the red light theory and handles complaints based on it. However, the mechanisms of this court are weak and cannot hold the country's administrative system accountable.

    Keywords: Public Administration, Constitutional Accountability, Administrative Law, Citizens, Iran.