فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 63 (زمستان 1401)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 63 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقصود امیری، زهرا حسنی، فرهاد هادی نژاد* صفحات 23-52
    گسترده شدن و پیچیده شدن شبکه روابط در زنجیره تامین از یک سو و عدم اطمینان و ریسک های اجتناب ناپذیر در صنعت بانکداری از سوی دیگر، بررسی تاب آوری در زنجیره تامین بانک ها را ضروری جلوه می دهد. رویکرد یا راهبردهای مختلف مدیریت زنجیره تامین ازجمله تاب آوری، به دنبال افزایش انعطاف پذیری و توسعه توانایی زنجیره تامین در پاسخگویی سریع به تغییر در تقاضای مشتری است. مدیران بانک ها می توانند با یک اقدام نوآورانه مانند طراحی زنجیره تامین تاب آور؛ باعث افزایش پایداری، سودآوری و در نهایت حفظ رقابت پذیری در صنعت بانکداری شوند. هدف این پژوهش شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های تاب آوری و درنهایت طراحی مدلی برای ارزیابی تاب آوری در صنعت بانکداری ایران است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان فعال در بانک های دولتی شهر تهران است که تعداد 50 مورد نمونه به صورت خوشه ای و قضاوتی انتخاب شده است. مدل طراحی شده درنهایت با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که معنی داری مدل پیشنهادی در جهت ساخت زنجیره تامین تاب آور در صنعت بانکداری مورد تایید است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین تاب آور، صنعت بانکداری، طراحی مدل
  • مهسا وارسته، حسنعلی آقاجانی*، محمد ولی پور خطیر، مجید آقایی صفحات 53-81
    امروزه فاصله گرفتن از اقتصاد خطی و حرکت به سمت اقتصاد مدور مورد توجه بسیاری از کشورها و شرکت های پیشرفته جهان قرار گرفته است. مدل های کسب وکار مدور از جمله ابزارهایی است که در کاربرد اصول اقتصاد مدور بسیار کارآمد است. در این مطالعه به ارایه چارچوبی جهت ارزیابی مدل های کسب وکار مدور و توسعه یک مدل در صنعت فولاد ایران پرداخته می شود. برای این منظور مطابق با روش تحلیل اسنادی و فراترکیب که یکی از انواع روش های فرامطالعه است، 562 مقاله لاتین جمع آوری شد که پس از مطالعه و ارزیابی آنها با روش مهارت های ارزیابی بحرانی درنهایت 28 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب شده است. یافته های تحقیق نشان دادند که چارچوب ارزیابی مدل های کسب وکار مدور در صنعت فولاد توجه به استراتژی کاهش، استراتژی استفاده مجدد، استراتژی ساخت مجدد، استراتژی بازیافت و استراتژی نگهداری است. همچنین در راستای استراتژی های مذکور با استفاده از روش دلفی فازی اقدامات اقتصاد مدور بومی سازی شدند. در پایان تحقیق توصیه شده است که مدیران و مسوولان صنعت فولاد جهت سودآوری بیشتر و پایبندی به اصول پایداری لازم است در قالب مدل کسب وکار مدور به این استراتژی ها و اقدامات توجه کنند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مدور، پایداری، مدل کسب و کار مدور، فراترکیب
  • ایمان حکیمی*، مرتضی مرادی، عباس شول صفحات 83-109
    هدف از مطالعه حاضر بازگشایی جعبه سیاه چگونگی تاثیر سیستم های کاری با عملکرد بالا بر بهره وری نیروی کار از طریق تبیین نقش میانجی ترکیب و تبادل دانش و سرمایه اجتماعی در این رابطه است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارکنان شرکت های ارایه دهنده خدمات حرفه ای در کلان شهر تهران در سال 1397 تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده ها تعداد 800 پرسشنامه استاندارد به شیوه نمونه گیری تصادفی و به صورت حضوری و یا از طریق ایمیل بین کارکنان جامعهء هدف توزیع و تعداد 461 پرسشنامهء کامل (57/6)  درصد) بازگشت داده شد. پس از تایید روایی و پایایی داده های جمع آوری شده، فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارهای SPSS و SmartPLS2 مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که سیستم کاری با عملکرد بالا تاثیر مثبتی بر بهره وری نیروی کار دارد. علاوه بر این، شواهد حاکی از تایید نقش میانجی سرمایه اجتماعی (با شدت تاثیر 0/48) و ترکیب و تبادل دانش (با شدت تاثیر 0/22) در ارتباط سیستم های کاری با عملکرد بالا - بهره وری نیروی کار است. همچنین می توان استدلال نمود که سرمایه اجتماعی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه قابلیت های فرآیندی ترکیب و تبادل دانش در سازمان های مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: سیستم کاری با عملکرد بالا، ترکیب و تبادل دانش، سرمایه اجتماعی، بهره وری نیروی کار
  • یوسف محمد کریمی، محمد دوستار*، محسن اکبری، رضا اسماعیل پور صفحات 111-146

    هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی پایداری منابع انسانی برای کسب وکارهای خانوادگی است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون شش مرحله ای براون و کلارک (2006) صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران خانوادگی و بنیان گذاران کسب وکارهای خانوادگی با قدمت بیش از 30 سال در استان های کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی در دوره زمانی سال 1400 می باشند. در این پژوهش با 18 نفر از مدیران و موسسان این نوع از کسب وکارها با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و با هدف دست یافتن به حد اشباع نظری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته صورت پذیرفت. الگوی پایداری منابع انسانی در کسب وکارهای خانوادگی در قالب 1 مضمون فراگیر، 5 مضمون سازمان دهنده و 23 مضمون پایه ارایه گردید. به منظور تعیین اعتبار پژوهش از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش (اعضای هیات علمی دانشگاه) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که، مضامین سازمان دهنده (کارکردهای راهبردی) مرتبط با الگوی پایداری منابع انسانی برای کسب وکارهای خانوادگی شامل حفظ یکپارچگی خانواده، آموزش پایدار مبتنی بر اصول پرورش خانوادگی، فرهنگ سازمانی خانوادگی، سیستم پرداخت و پاداش مبتنی بر نیاز خانوادگی و سیستم های متعادل بین کار و زندگی می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، پایداری منابع انسانی، کسب و کار خانوادگی، تحلیل مضمون
  • مهرداد کیانی، داود عندلیب اردکانی* صفحات 147-184
    پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگویی نوین از روابط بین چالش های پیاده سازی اقتصاد مدور در صنایع آلاینده است. این پژوهش از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی-توسعه ای و نظر نوع تحقیق، ترکیبی (آمیخته اکتشافی) قلمداد می شود. صنعت شیشه سازی یزد به عنوان یکی از صنایع آلاینده کشور انتخاب و از 10 خبره این صنعت که به صورت هدفمند انتخاب شدند، نظرخواهی شد. در بخش کیفی تحقیق، جهت شناسایی چالش ها و دسته بندی آنها از رویکرد فراترکیب و در بخش کمی جهت ارایه الگوی روابط بین این چالش ها و اولویت بندی آنها از روش ترکیبی دیمتل-فرآیند تحلیل شبکه ای فازی استفاده شد. یافته های بخش کیفی شامل شناسایی 27 چالش در 6 بعد چالش های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، مدیریتی، سازمانی، زیرساختی و فناوری، بازار و طراحی بود. در بخش کمی، یافته ها نشان داد که چالش های اقتصادی تاثیرگذارترین و چالش های بازار و طراحی تاثیرپذیرترین چالش ها در پیاده سازی اقتصاد مدور محسوب می شوند. همچنین، چالش های سازمانی تعامل بیشتری با سایر چالش ها دارد. در تحلیلی کامل تر، چالش های عدم اطمینان در مورد بازار (به عنوان مثال، رکود اقتصادی)، وجود ذهنیت خطی در مدیران و عدم تفکر سیستمی و مدور و چالش تقاضای کم مشتریان برای محصولات بازیافتی مهمترین چالش های موجود در پیاده سازی اقتصاد مدور در صنایع آلاینده همانند صنعت شیشه سازی محسوب می شود. درنهایت، میزان تاثیرپذیری و تاثیرگذاری هر یک از چالش ها با یکدیگر شناسایی گردید که می تواند به عنوان نقشه راهی جهت استفاده مدیران و کارشناسان در جهت کاربست اقتصاد مدور در صنایع آلاینده کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مدور، توسعه پایدار، چالش، تکنیک دیمتل-فرآیند تحلیل شبکه ای فازی، فراترکیب
  • عارف منادی*، مصطفی بهزادفر صفحات 185-216

    امروزه شیوه مطلوب اداره شهرها با اعمال نظام مدیریت بهره وری مرتبط است. بدین سبب شهرها تحت تاثیر نیروها و فرایندهای مدیریتی دچار گسترش کالبدی می شوند. کنترل رشد و توسعه شهرها از نظر کالبدی و جمعیتی نیازمند وجود مدیریت سازمان یافته و کارآمد است که بتواند تمامی عوامل و عناصر موثر در اداره شهر را به نحوی مطلوب جهت پاسخگویی به نیاز شهروندان سازماندهی کند؛ زیرا شهر به عنوان یک منبع توسعه مطرح است و جایگاه مدیریت بهره وری در روند توسعه شهر و بهبود سکونت گاه های شهری نقش بسیار مهم و تعیین کننده دارد. در این پژوهش مولفه های شهر هوشمند و ارتباط آن با مدیریت بهره وری در کلانشهر تبریز بررسی شده است.. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و از حیث هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل شهرداری منطقه دهگانه شهر تبریز و افراد ساکن در مناطق شهرداری تبریز در سال 1400 می باشند. پرسش شوندگان مجموعا 120 نفر (80 نفر مرد و 40 نفر زن است) اغلب پاسخگویان را گروه جنسی مردان (67 درصد) تشکیل می دهند و ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه است. یافته های حاصل از پژوهش که بر اساس تحلیل AHP و TOPSIS انجام شده، نشان میدهد که مناطق 7 و 5 و 10 از نظر مدیریت بهره وری هوشمند در وضعیت مناسب قرار ندارند و به بازنگری در سیستم مدیریت بهره وری نیاز دارند. همچنین بازنگری در زیرساخت های مدیریت راهبردی، آموزش نیروی انسانی، خدماتی و کاربردی برای استقرار شهرداری الکترونیک در شهرداری تبریز امر ضرور است.

    کلیدواژگان: مدیریت بهره وری، مدیریت بهره وری هوشمند، مدیریت
  • خاطره اسمعیلی رنجبر، نجلا حریری*، مژده سلاجقه، فهیمه باب الحوائجی صفحات 217-243
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای استفاده از اینترنت اشیا در شرکت های دانش بنیان ایران به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و رویکرد پژوهش های آمیخته را دنبال کرد، روش اصلی جهت دستیابی به مدل مورد نظر در آن، نظریه داده بنیان است. در بخش کیفی با 25 نفر از مدیران و شاغلان شرکت های دانش بنیان که به نوعی در مباحث اینترنت اشیا دارای تجربه و تخصص بودند، مصاحبه شد. در بخش کمی کلیه مدیران و کارشناسان فناوری شاغل در شرکت های دانش بنیان، جزو جامعه پژوهش هستند. برای انتخاب نمونه ها از فرمول کوکران برای جوامع محدود استفاده شد. بر اساس این فرمول تعداد نمونه ها برابر 400 نفر تعیین گردید که افراد نمونه بر اساس نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، بعد از استخراج نتایج شیوه داده بنیان، پرسش نامه ای برای تحلیل عاملی تاییدی و تهیه مدل نهایی آماده شد و پس از احراز روایی محتوا و بررسی شاخص بارتلت و KMO، پرسش نامه با روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس با استفاده از نرم افزار SPSS و لیزرل مورد تحلیل عاملی قرار گرفت. برای استفاده از اینترنت اشیا در شرکت های دانش بنیان ایران مدلی شامل 5 مقوله اصلی، 13 زیرمولفه و 59 مفهوم ارایه شد. الزامات مدیریتی، الزامات مشتری و اقتصاد مقاومتی سبب پیدایش اینترنت اشیا در شرکت های دانش بنیان می شود. ویژگی های حاکم بر شرکت، ویژگی های نیروی انسانی و ویژگی های مدیران می توانند زمینه مناسبی را برای استفاده از اینترنت اشیا فراهم سازند. شرایط حاکم بر کشور، فشارهای بین المللی و همکاری های بین المللی می توانند جزو عوامل واسطه ای تاثیرگذار بر استفاده از اینترنت اشیا باشند. همچنین مواد اولیه و زیرساخت ها می توانند به عنوان راهبردی اثربخش در استفاده از اینترنت اشیا باشند. می توان با استفاده از بهره مندی از اینترنت اشیا، عوامل مرتبط با مشتری، همکاری های بین المللی و نتایج مورد انتظار را در شرکت های دانش بنیان متصور شد.
    کلیدواژگان: ارتقای بهره وری، اینترنت اشیا، بهره وری، دانش بنیان، نظریه داده بنیان
  • امیر زندی، مهدی مران جوری*، مقصود امیری، یوسف تقی پوریان صفحات 245-273
    هدف از اجرای این تحقیق توسعه مدل مفهومی و دسته بندی عوامل پیش برنده بلاک چین در ارتقاء کارآفرینی است. روش مطالعه تحلیل محتوای کیفی و ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های نیمه ساختاریافته می باشد. تحلیل داده ها با تکنیک تحلیل محتوای ترکیبی جهت دار و تلخیصی انجام گرفت. عوامل شناسایی شده شامل 140 کد باز است که در قالب 6 مقوله اصلی درج و در انتها با استفاده از نرم افزار MAXQDA، طبقه بندی و مدل مفهومی ترسیم گردید. به منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت مطالعه حاضر از روش کاپا استفاده شد. ضریب کاپا محاسبه شده بوسیله نرم افزار SPSS برابر با 0/950بوده که در سطح توافق عالی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که 6 مولفه شناسایی شده پیش برنده بلاک چین در ارتقاء کارآفرینی شامل؛ اقتصادی، تکنولوژی، سیاسی، قانونی، اجتماعی و محیطی می باشد. با توجه به اینکه فناوری بلاک چین هنوز به بلوغ کافی نرسیده و در حال توسعه است، مقطع کنونی فرصت مناسبی برای واحد های کسب و کار  می باشد که بتوانند با اتخاذ استراتژی های مناسب ریسک تهدیدهای احتمالی را کاهش داده و با بهره مندی از فرصت های بالقوه مزیت رقابتی پایداری برای کسب و کار خود ایجاد نمایند. انتظار می رود یافته های حاصل از این مطالعه به عنوان معیارهای کلیدی،  یاری رسان مدیران و مسیولین حوزه کارآفرینی باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای ترکیبی جهت دار و تلخیصی، عوامل پیش برنده، کارآفرینی
  • محمدحسین صیرفی نفیس، فریز طاهری کیا* صفحات 275-303

    امروزه اهمیت توجه به صنایع دیجیتال نوپا در کشورها باعث شده است تا مسایل و چالش های مختلفی مانند اشتغال و بیکاری کاهش پیدا کند. سازمان ها در محیط پویای رقابت جهانی، جهت بقا و دستیابی به موفقیت، به طور فزاینده ای به فعالیت های کارآفرینانه در سازمان متعهد شده اند و کارآفرینی را به عنوان یکی از ابزارهای توسعه در جهت صنایع دیجیتال نوپا به شمار می آورند. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل کارآفرینی سازمانی با رویکرد انحراف مثبت در صنایع دیجیتال نوپا است. با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران و خبرگان در زمینه کارآفرینی سازمانی با رویکرد انحراف مثبت، مدلی شامل عوامل موثر (متغیرهای کلیدی تاثیرگذار، میانجی و تعدیل گر)، پیامدها و راهبردهای ارتقای کارآفرینی سازمانی با رویکرد انحراف مثبت در صنایع دیجیتال نوپا ارایه شده است. بر اساس یافته های به دست آمده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 13 تن از خبرگان و مدیران، 42 مضمون سازنده شکل گرفت که می توان آنها را در 21 مضمون فراگیر تحت پنج عامل شامل: عوامل موثر، عوامل میانجی، عوامل تعدیل گر، پیامدها و راهبردها طبقه بندی کرد. نتایج بررسی نشان داد که توجه به کارآفرینی سازمانی و عوامل موثر بر شکل گیری آن با رویکرد انحراف مثبت، می تواند منجر به نتایجی همچون نوآوری، رشد و بهبود سازمانی گردد.

    کلیدواژگان: روش تحلیل مضمون، کارآفرینی، رویکرد انحراف مثبت، کارآفرینی سازمانی
  • امیر لالهء، حسین قره بیگلو*، مجتبی رمضانی، سلیمان ایرانزاده صفحات 305-342

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل برند کارفرما در صنایع کوچک و متوسط ایران انجام شد. بدین منظور برای استخراج مقولات، مفاهیم و کدها از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007)، استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، مجموعه ای از مقالات و مطالعات مرتبط در حوزه برندسازی کارفرما و مفاهیم مربوط است. در این تحقیق، پارامترهای مختلفی مانند عنوان، چکیده، محتوا، کیفیت متدولوژی تحقیق در نظر گرفته شد و در نتیجه غربال گری، بازبینی و انتخاب از بین 218 مقاله، 60 نمونه مقاله معتبر به دست آمد. برای تعیین روایی روش فراترکیب از ابزار ارزیابی حیاتی گلین و برای تعیین پایایی روش فراترکیب از روش پایایی ارزیاب ها استفاده شد و ضریب پایایی ارزیاب ها 0/83 به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد که هر سه بعد؛ 1. ارزش های توسعهء فردی، 2. ارزش های سازمانی و 3.ارزش های اجتماعی-اقتصادی، در برند کارفرما در صنایع کوچک و متوسط ایران نقش به سزایی دارند و مدل طراحی شده به عنوان مناسب ترین مدل برند کارفرما از لحاظ شرایط فرهنگی، سازمانی و ساختاری موجود در صنایع کوچک و متوسط ایران است.

    کلیدواژگان: برندکارفرما، صنایع کوچک و متوسط ایران، فراترکیب
|
  • Maghsood Amiri, Zahra Hasani, Farhad Hadinejad * Pages 23-52
    The expansion and complexity of supply chain relationships and inevitable risks in the banking industry make it necessary to examine the resonance in the supply chain of banks. Various supply chain management approaches or strategies, including resilience, seek to increase the flexibility and develop the ability of the supply chain to respond quickly to changes in the customer demand. Bank managers can increase sustainability and profitability, and finally can maintain competitiveness in the banking industry, with an innovative action like designing resilience supply chain. The purpose of this research was to identify dimensions, components, and indicators of resilience and ultimately design a model for assessing resilience in the banking industry. The statistical population of the present research included the experts in the state banks in Tehran. 50 participants were selected using cluster and judgmental sampling. The designed model was investigated using confirmatory factor analysis and structural equations modeling. The results of the research indicate that the proposed model is significant for building a resilient supply chain in the banking industry.
    Keywords: Resilient Supply Chain, Banking industry, Model Design
  • Mahsa Varasteh, Hasanali Aghajani *, Mohammad Valipourkhatir, Majid Aghaei Pages 53-81
    Today, moving away from the linear economy towards a circular economy has been considered by many countries and advanced companies in the world. Circular business models are among the tools that are very effective in implementing the principles of circular economics. In this study, a framework for evaluating circular business models is provided and a model for the Iranian steel industry is presented. To this end, based on Systematic Literature Review and meta-synthesis method, which is a type of meta-study methods, 562 English articles were collected and reviewed using Critical Appraisal Skills Program, and finally 28 articles were selected. The research findings showed that the evaluation framework of circular business models in the steel industry is based on reduce, reuse, regenerate, recycling and maintenance strategies. Also, in line with the mentioned strategies, the circular economy actions were localized using the fuzzy Delphi method. At the end of the research, it is recommended that managers, officials and those involved in the steel industry need to pay more attention to these strategies and actions within a circular business model for more profitability and for adhering to the principles of sustainability.
    Keywords: Circular economy, Sustainability, circular business model, Meta-synthesis
  • Iman Hakimi *, Morteza Moradi, Abbas Shoul Pages 83-109
    The present study aimed at opening up the black box on how high-performance work systems affect labor productivity by investigating the mediating role of social capital and knowledge exchange and combination. The statistical population consisted of managers and employees of professional services companies in Tehran metropolis in 2018. To collect the data, 800 standard questionnaires were distributed directly or via email among the sample who were recruited through random sampling, out of which 461 completed questionnaires (57.6%) were received. After confirming the validity and reliability of the collected data, the research hypotheses were analyzed using structural equation modeling using SPSS and SmartPLS2 softwares. The findings show that a high-performance work system has a positive effect on labor productivity. In addition, the mediating roles of social capital (with the impact intensity of 0.48) and knowledge exchange (with the impact intensity of 0.22) in the relationship between high performance work systems and labor productivity were confirmed. It can also be argued that social capital has a positive and significant effect on the development of the process capabilities of knowledge exchange and combination in the organizations studied.
    Keywords: high performance work system, knowledge exchange, combination, Social capital, Labor Productivity
  • Yousef Mohammadkarimi, Mohammad Doostar *, Mohsen Akbari, Reza Esmaeilpour Pages 111-146

    The main purpose of this study was to design a model of human resource sustainability for family business. The study was conducted within the framework of a qualitative approach using the six-step content analysis method of Brown and Clark (2006). The statistical population of the study included the managers and founders of family businesses dating back more than 30 years in the provinces of Kermanshah, Kurdistan and West Azerbaijan in 1400. In this study, semi-structured interviews were conducted with 18 managers and founders of this type of business, who were recruited using snowball sampling method with the aim of achieving theoretical data saturation. The model of human resource sustainability in family businesses was presented in the form of 1 comprehensive theme, 5 organizing themes and 23 basic themes. In order to determine the validity of the research, two methods of reviewing the participants and reviewing the non-participating experts (faculty members) were used. The findings showed that the organizational themes (strategic functions) related to the model of human resource sustainability for family businesses including maintaining family integrity, sustainable education based on family upbringing principles, family organizational culture, payment system and reward based on need family needs and work-life balance systems.

    Keywords: human resource management, sustainability of human resources, Family Business, Theme Analysis
  • Mehrdad Kiani, Davood Andalib Ardakani * Pages 147-184
    The present study sought to provide a pattern of the relationships among the challenges of implementing a circular economy in polluting industries. In terms of purpose, this research is considered as a component of applied developmental research and regarding research type, it is considered as a mix method (exploratory mix) one. Yazd glass industry was selected as one of the polluting industries in the country and ten experts in this industry who were purposefully selected, were polled. In the qualitative part of the research, the Meta-synthesis approach was used to identify the challenges and categorize them, and in the quantitative part, the Fuzzy DEMATEL-ANP method was used to present the pattern of relationships among these challenges and prioritize them. The qualitative findings included identifying 27 challenges in six dimensions: economic, cultural and social, managerial, organizational, infrastructure and technology, market and design. In quantitative terms, the findings showed that economic challenges are the most effective and market and design challenges are the most affected challenges in implementing a circular economy. Also, the organizational challenges were found to interact more with other challenges. In a more complete analysis, the challenges of market uncertainty (e.g., recession), the existence of a linear mindset in the managers, the lack of systematic and circular thinking, and the challenge of low customer demand for recycled products are the most important challenges in implementing a circular economy in polluting industries such as the glass industry. In addition, the impact and effectiveness of each of the challenges were identified in their relationship to each other, which can be a roadmap for the use of managers and experts of different organizations to implement a circular economy.
    Keywords: Circular economy, Sustainable Development, challenge, Meta-synthesis, Fuzzy DEMATEL-ANP
  • Aref Monadi *, Mostafa Behzadfar Pages 185-216

    Today, the optimal way of managing cities is the application of the productivity management system as cities undergo physical expansion under the influence of management forces and processes. Controlling the growth and development of cities in terms of physical and population requires an organized efficient management that can organize all the effective factors and elements in the city administration in a favorable way to meet the needs of the citizens. Cities are considered as a source of development and productivity management has a very important and decisive role in the process of city development and the improvement of urban settlements. In this research, the components of the smart city and its relationship with productivity management in the metropolis of Tabriz have been investigated. The statistical population of the research included the municipality of ten districts of Tabriz and people living in the areas of Tabriz municipality in 1400. A total of 120 people (80 men and 40 women) were interviewed; the majority of the respondents were men (67 percent), and the data collection tool included a questionnaire. The findings of the research were based on AHP and TOPSIS analysis. The results revealed that regions 7, 5 and 10 are not in a good state in terms of smart productivity management and need reconsidering the productivity management system, the infrastructure of strategic management, as well as training human resources, service staff and operators for the establishment of electronic municipality in Tabriz municipality.

    Keywords: Productivity management, intelligent productivity management, Management
  • Khatereh Esmaeeli Ranjbar, Nadjla Hariri *, Mojdeh Salajgh, Fahimeh Babalhavaeji Pages 217-243
    The present study aimed at presenting a model for the use of the Internet of Things in Iranian knowledge-based companies. In terms of exploration and data collection, this applied research is a qualitative and quantitative one. The main approach for achieving the model of using the Internet of Things is the grounded theory methodology which is based on a paradigmatic model. In the qualitative part, 25 executives and practitioners of knowledge-based companies who were somehow specialized and experienced in the Internet of Things were interviewed. They were selected through snowball method. For the quantitative part, all managers and technology experts working in knowledge-based companies were considered as the research population. Cochran's formula for finite communities was used to select the sample. After careful analysis of the interviews, 59 extracted concepts were identified in 5 main categories and 13 subcategories. It was found that management requirements, customer requirements, and resistance economics give rise to the Internet of Things in the knowledge-based companies.  The characteristics of the company, the human resources and the managers can provide a suitable ground for using the Internet of Things. Moreover, it was revealed that and the conditions in the country, international pressure and international cooperation can be among the intermediary factors influencing the use of the Internet of Things. Raw materials and infrastructure can also be effective for using the Internet of Things. Finally, using Internet of Things, customer-related factors, international collaborations, and expected results can be anticipated in knowledge-based companies.
    Keywords: Internet of Things, Knowledge based, Grounded Theory, Improve Efficiency, Efficiency
  • Amir Zandi, Mehdi Maranjory *, Maghsoud Amiri, Yosef Taghipouryan Pages 245-273
    The present study aimed at developing a conceptual model as well as categorizing blockchain driving factors in promoting entrepreneurship. The method of study was qualitative content analysis and the main tool of the data collection was semi-structured interviews. Data analysis was performed using directional and summary hybrid content analysis techniques. The identified factors include 140 open source codes that were categorized into 6 main categories which, using MAXQDA software, were classified and a conceptual model was drawn. Kappa method was used to evaluate the reliability and quality control of the present study. The kappa coefficient, calculated by SPSS software, was 0.950 which is highly acceptable. The results show that the six identified components, driving blockchain's promotion of entrepreneurship, include economic, technological, political, legal, social and environmental. Given that blockchain technology is not yet mature enough and is being developed, the current stage is a good opportunity for business units to be able to mitigate potential risks by employing appropriate strategies and taking advantage of potential opportunities and create a lasting competitive advantage for their business. The findings of this study are expected to be key metrics to assist managers and entrepreneurs in the field of entrepreneurship.
    Keywords: directional, summary hybrid content analysis, driving factors, entrepreneurship
  • Mohammadhoseyn Sirafi Nafis, Fariz Taherikia * Pages 275-303

    Today, the importance of paying attention to emerging digital industries in countries has led to a reduction in various issues and challenges such as employment and unemployment. In a dynamic environment of global competition, organizations are increasingly committed to entrepreneurial activities in order to survive and achieve success, and consider entrepreneurship as one of the development tools for the fledgling digital industry. The purpose of the current study was to present an organizational entrepreneurship model with a positive deviance approach in the fledgling digital industry. Using the qualitative method of content analysis and conducting semi-structured interviews with the experts in the field of organizational entrepreneurship, a model including effective factors (key influential variables, mediators and moderators), consequences and strategies to promote organizational entrepreneurship with a positive deviation approach in industry Start-up digital is provided. Based on the findings of a semi-structured interview with 15 academic experts and executives, 42 constructive themes were formed that can be categorized into 21 comprehensive themes under five factors: effective factors, mediating factors, moderating factors, consequences and strategies. The results showed that paying attention to organizational entrepreneurship and the factors affecting its formation within a positive deviation approach can lead to results such as innovation, growth and organizational improvement.

    Keywords: Content Analysis Method, entrepreneurship, positive deviance approach, Organizational Entrepreneurship
  • Amir Laleh, Hosein Gharabiglo *, Mojtaba Ramazani, Soleyman Iranzadeh Pages 305-342

    The aim of this study was to design an employer brand model in small and medium industries in Iran. To this end, using Sandlowski and Barroso’s (2007) seven-step method of combining, related categories (dimensions), concepts (components) and codes (indicators) were extracted. The statistical population included a collection of the related articles and studies in the field of employer branding and related concepts. The researchers considered various parameters such as title, abstract, content, and quality of research methodology and based on screening, review and selection from among 218 articles, 60 valid articles were obtained. In order to determine the validity of the meta-synthesis method, Glynn vital evaluation tool was used and to determine its reliability, the inter-rater reliability coefficient was used, which was found to be 0.83. The results revealed that three dimensions including (1) individual development values, (2) organizational values, and (3) social-economic values, play a significant role on the employer brand in small and medium industries of Iran. The results suggest that the proposed model is considered as the most suitable employer brand model in small and medium industries of Iran from cultural, organizational and structural perspectives.

    Keywords: Employer Brand, small, medium industries, Meta-synthesis