فهرست مطالب

پژوهش های آموزش و یادگیری - سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد جهانشاهی امجزی، مرضیه کرامتی نوجه ده سادات*، محمدرضا فتحی صفحات 1-16
    مقدمه

    هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر یادگیری مبتنی بر مغز در پیشرفت تحصیلی و میزان ماندگاری مطالب درس زیست شناسی درحافظه دراز مدت دانش آموزان پایه یازدهم علوم تجربی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به روش شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون تعیین شده است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان متوسطه دوم عنبرآباد در سال تحصیلی 98-1397 که 137 نفر دختر و پسر بودند. آزمودنی ها 46 نفر که نمونه گیری به صورت تصادفی و در دو گروه کنترل و آزمایشی (هرکدام 23 نفر) تعیین شدند. محیط آموزشی براساس مولفه های مبتنی بر مغز (نور، آب، غذا، اکسیژن و موسیقی و رنگ) در گروه آزمایشی تعیین گردید. ابزار اندازه گیری، آزمون محقق ساخته بود که پیش آزمون ها و پس آزمون ها برای هر دو گروه کنترل و آزمایش در مورد مبحث زیست شناسی (تولیدمثل) اجرا گردید. همچنین به منظور تعیین میزان ماندگاری مطالب، پس از دو ماه آزمون مشترک از دو گروه گرفته شد. برای روایی آزمونها از روایی صوری، محتوایی و ملاکی و برای پایایی آزمونها از طریق آزمون کودر- ریچاردسون استفاده گردید.

    نتایج

    داده های حاصل از پژوهش براساس آمار توصیفی (تعیین میانگین، انحراف معیارو...) و آمار استنباطی تحلیل واریانس یک طرفهANOVA (تفاوت دوگروه) بررسی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از این است که بین روش سنتی و یادگیری مبتنی بر مغز در پیشرفت تحصیلی و میزان ماندگاری مطالب درس زیست شناسی دانش آموزان، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر مغز، زیست شناسی، پیشرفت تحصیلی
  • مینا طسوجی آذری، سعیده آهنگری*، زهره سیفوری صفحات 17-32
    مقدمه

    بقا و موفقیت هر نظام آموزشی به دانش، تخصص، توانایی و مهارت معلمین به عنوان هسته اصلی یادگیری بستگی دارد. با درنظر گرفتن اهمیت نقش معلمین در یادگیری زبان انگلیسی ، پژوهش حاضر با هدف واکاوی نقش مولفه های شکل دهنده هویت جامع معلم زبان انجام شده است.

    روش تحقیق:

     اطلاعات موردنیاز برای مطالعه حاضر بصورت کیفی، بر اساس الگوی کدگذاری استروس و کوربین از طریق مصاحبه-های نیمه ساختاریافته منسجم با مشارکت41 معلم ایرانی شاغل در مدارس، دانشگاه ها و موسسات ارومیه، ایران و با سابقه تدریس بین 8تا18سال جمع آوری شد. داده های مستخرج از مصاحبه ها سه سوال اساسی راجع به ویژگیهای هویت جامع معلم زبان، عوامل بوجوداورنده،و نقش خود و جامعه در شکل گیری هویت معلم را دربرمیگیرند. سپس فرآیند کدگذاری باز، انتخابی و محوری با استفاده از تجزیه و تحلیل مقایسه ای مداوم انجام شد.

    نتایج

    مطالعه حاضر تلاش دارد نقش خود و جامعه را بعنوان مولفه های زمینه ای هویت جامع معلم زبان مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. با معرفی معلمی به عنوان هسته اصلی هویت جامع معلم زبان، مولفه های زمینه ای خود مطلوب و خود اجتماعی که به ترتیب نمایانگر مفاهیم عمده خود و جامعه می باشند، شناسایی شدند. بر این اساس، مولفه اول با عنوان خود مطلوب به خود معلم اشاره دارد که شامل ویژگیهای فردی و درونی موردنظر شامل تسلط زبانی، سرعت درک، چالاکی حس و وضعیت جسمی می باشند. مولفه دیگر، خود اجتماعی معلم شامل ویژگیهای اجتماعی کسب شده بعنوان معلم زبان است که وجهه معلم، زندگی عمومی، و شخصیت رسانه ای را شامل میشوند.

    بحث و نتیجه گیری:

     هسته اصلی این نظریه حول مفهوم خود بوده، بیانگر این مطلب است که ویژگیها و مولفه های یک فرد، همچنین تعاملات مختلف او در شرایط متفاوت، رابطه مستقیمی با خصوصیات فردی، اجتماعی و حرفه ای خود فرد دارد. علاوه بر این، چهارچوب نظری مفهوم هویت جامع معلم زبان از مصاحبه هایی استخراج شده است که از طریق آنها هویت در مفهوم ماهیت جامع معلم زبان در ایران مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهند که اساس هویت جامع معلم زبان از ماهیت پویای خود فرد ناشی می شود که در تعامل با جامعه بعنوان مولفه محیطی، دربرگیرنده همه جنبه های اجتماعی، جسمی ، اقتصادی و حرفه ای هویت جامع معلم زبان می باشد.

    کلیدواژگان: هویت جامع معلم زبان، خود، جامعه، نظریه داده بنیاد
  • زهرا ابوالحسنی*، مرضیه دهقانی، محمد جوادی پور، کیوان صالحی، نسرین محمدحسنی صفحات 33-52
    مقدمه

    تفکر طراحی رویکردی مبتنی برحل مسیله و متناسب با مهارت های قرن بیست و یکم است که به نظر می آید همخوان با برنامه-ی درسی کار و فناوری است. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی اجرای برنامه درسی کار و فناوری مبتنی بر تفکر طراحی صورت گرفته است.

    روش

    روش انجام این پژوهش روش مطالعه اسنادی است که با استفاده از شیوه مرور منظم انجام شده است. در مطالعه حاضر قلمروی مقالات الکترونیکی لاتین را کلیه ی مقالات الکترونیکی منتشر شده در پایگاه های داده اریک، ساینس دایرکت، تایلر و فرانسیس و اسپیرینگر و گوگل اسکلار و سایت های آموزش و پرورش مرتبط با منابع آموزشی کار و فناوری و تفکر طراحی؛ پایگاه داده های داخلی نورمگز؛ مگ ایران و سایت جهاد دانشگاهی و سایت آموزش و پرورش بدون محدودیت زمانی تشکیل داد. پس از جست و جو در بانک-های داده 1345مقاله بدست آمد و پس از حذف مقالات مشابه، 216 مقاله برای برسی تفصیلی انتخاب شده و با ملاک ارزیابی casp مورد ارزیابی قرارگرفتند و در نهایت 90 مقاله مورد تحلیل و بررسی کامل قرار گرفتند که 42 مقاله، کتاب و سایت برای تفکر طراحی و 5 کتاب و اسناد فرادستی، داده و منابع6 کشور و 37 مقاله و منبع برای کار و فناوری مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    بررسی داده ها نشان داد مهمترین ابعاد الگو عبارتند از: رویکرد یادگیری، یادگیرنده، ارایه آموزش، محتوا، ارزیابی،کلاس، ابزار طراحی و روش ها و فرایندهای فراشناختی. همچنین برای روایابی الگوی اجرا از مرور متخصصان با استفاده از روش گروه کانونی استفاده شد. روایی الگو با تشکیل گروه مجازی بر خط با حضور8 متخصص انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت الگوی طراحی شده شامل دو متغیر اصلی: 1-پیش نیاز اجرا و 2- اجرا؛ شد که در مرحله پیش نیاز کارهای اولیه و زیر ساخت های مورد نیاز برای اجرای موفق مد نظر قرار داده شد که ابتدا یادگیرنده و محتوا برای تعیین نیاز و موقعیت موجود بررسی، سپس زیر ساخت ها و رویکرد یادگیری و مدل تفکر طراحی تعیین و با توجه به همه مسایل ذکر شده راهبرد آموزشی تعیین می شود و الگو وارد مرحله اجرا می شود که چهار عنصر اصلی اجرا یادگیرنده و معلم و مسیله و ارزشیابی و فرایندهای بین آن طبق مولفه ها در این مرحله مشخص شد.

    کلیدواژگان: تفکر طراحی، اجرا، کار و فناوری، الگو، برنامه درسی
  • محمد فتاحی، مرضیه دهقانی*، کیوان صالحی صفحات 53-70
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل ادراک دانشجویان دانشگاه تهران، از مفهوم یادگیری زاید و پیامدهای آن در رشته علوم تربیتی است. در این راستا از رویکرد پژوهش کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. میدان پژوهش دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بود. نمونه پژوهش 29 نفر از دانشجویان رشته علوم تربیتی و گرایش های مختلف آن (10 نفر کارشناسی - 19 نفر تحصیلات تکمیلی) بودند که به روش نمونه-گیری هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند. پس از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر، اشباع نظری داده ها حاصل گردید و لیکن در جهت اعتباربخشی به یافته ها، مصاحبه ها تا 29 امین نفر ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی و نرم افرار MAXQDA 2020 صورت پذیرفت. به منظور اعتبار یافته ها، روش بازبینی توسط اعضا، به کار گرفته شد. همچنین به منظور رعایت ویژگی های کیفی پژوهش، از سه ملاک قابل قبول بودن، تاییدپذیری و قابلیت اطمینان، استفاده شد. با تحلیل داده ها؛ در مجموع برای معنا و مفهوم یادگیری زاید و پیامدهای آن، 8 مضمون و 18 زیر مضمون استخراج گردید. مطابق نتایج، در مجموع، مفهوم یادگیری زاید، با کاربردی نبودن محتوا و آموخته ها و پیامدهای آن نیز با پیامدهای شخصیتی، اتلاف زمان و هزینه و آسیب های اجتماعی مرتبط است.
    کلیدواژگان: یادگیری زائد، برنامه درسی زائد، رشته علوم تربیتی، ضایعات برنامه درسی، پدیدارشناسی
  • غلامرضا یادگارزاده*، عادل فاطمی، شهرزاد علی اکبر سلطان صفحات 71-85
    مقدمه

    آزمون های خطیر به دلیل اهمیت نتایج آن و اثرگذاری بر سرنوشت آزمون دهنگان همواره برنامه های درسی را تحت تاثیر قرار می دهند. این اثر هم می تواند مثبت باشد و هم منفی. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی و مطالعه اثرات آزمون سراسری بر برنامه درسی از نظر معلمان دوره دوم متوسطه است.

    روش

    طرح پژوهش مورد استفاده در مطالعه حاضر پیمایشی است. جامعه پژوهش متشکل از معلمان دوره متوسطه دوم شاغل در شهرستانهای استان تهران بود. روش نمونه گیری طبقه ای متناسب بود که از جامعه مورد نظر تعداد 363 به عنوان نمونه از شهرستان های رودهن، قرچک، بهارستان 2، شهر ری 1، شهریار انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده و پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی قابل قبول بود. برای تحلیل داده واطلاعات از آزمون T تک نمونه‏ای استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان دادند که از نظر معلمان آزمون سراسری بر اهداف، روش‏های تدریس و یادگیری، سنجش کلاسی، اجرا اثر منفی داشته و منجر به شکل گیری برنامه درسی پنهان شده است. با محور قرار دادن برنامه درسی پنهان مدل خروجی پژوهش نشان داد فرایند تدریس و یادگیری بیشترین اثر و اهداف کمترین اثر را از آزمون سراسری پذیرفته‏ اند.

    بحت و نتیجه گیری:

     با توجه به یافته ‏ها می‏توان به این نتیجه رسید که در تقابل برنامه درسی و آزمون سراسری، غلبه با آزمون است و نظرات معلمان وضعیت مطلوبی را در مدارس نشان نمی‏دهد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آزمون سراسری، کنکور، برنامه درسی پنهان، سنجش آموزش، تدریس و یادگیری
  • زینب فاضلی*، مهدی واحدی، زهرا رحیمی صفحات 87-100

    با توجه به نرخ بالای افت تحصیلی در دوره های الکترونیکی، طراحی آموزشی سنجیده ای که دربرگیرنده تحریک یادگیرندگان برای درگیری با محتوای آموزش باشد، می تواند اثربخشی دوره های الکترونیکی را افزایش دهد. لذا در این دوره ها بر تعامل و فعال بودن یادگیرنده تاکید شده است، به ویژه در مدارس ابتدایی که به دلیل ویژگی ها و شرایط سنی کودکان از اهمیت بیشتری برخوردار است. مطالعه حاضر باهدف بررسی روش های تدریس فعال در آموزش الکترونیکی از منظر معلمان دوره ابتدایی انجام شده و علاوه بر چیستی روش های مورد استفاده، پیامدهای استفاده از این روش و نیز چالش ها و موانع این مسیر را از منظر آنان مورد واکاوی قرار داده است. این مطالعه ازنظر هدف، تحقیقی کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی کیفی است. جامعه موردنظر، معلمان دوره ابتدایی مناطق 1 و 19 شهر تهران است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های این مطالعه در نمونه 74 به اشباع رسید. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته است و داده های حاصل با استفاده از روش تحلیل گرانهایم و لاندمن تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان می دهد معلمان استفاده از روش های نوین تدریس، فعالیت های انگیزشی و امکانات کلاس الکترونیکی را برای فعال کردن دانش آموزان لازم می دانند و معتقدند این عوامل اعتمادبه نفس و یادگیری دانش آموزان را افزایش می دهد و ارزشیابی معتبر را ممکن می سازد. ازنظر آن ها موانع پیش رو، شامل ضعف زیرساخت ها، عدم همکاری والدین و ضعف دانش پداگوژی معلمان است. این  موانع باعث شده است که معلمان از روش های تدریس فعال، کمتر استفاده کنند و کماکان روش تدریس سنتی را مرجح بدانند. طبق یافته ها برای مشارکت یادگیرندگان برقراری رابطه صحیح و تعامل، دادن مشاوره می تواند اثربخش باشد. ازاین رو رفع موانع زیرساختی و نیز ارایه آموزش های تخصصی به معلمان این دوره، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، روش تدریس فعال، معلمان، دوره ابتدایی
  • محمد دارایی، محسن فرمهینی فراهانی*، رقیه موسوی صفحات 101-115

    تربیت عرفانی عمیق ترین و باطنی ترین خوانش از تربیت دینی محسوب می شود که در آن سالک با معرفتی عمیق و باطنی و تزکیه ای خالص از روی صدق و عشق، به دنبال کشف حقیقتی یگانه و اتصالی دایمی به این حقیقت است. علامه حسن زاده انسان را که مظهر اسم جامع الله است، حقیقتی واحد می داند که بدنش مرتبه ی نازله ی اوست که یک هویت و شخصیت بیش ندارد که از آن به من و انا و مانند آن تعبیر می کنند. او راه وصول به این حقیقت یگانه را معرفت نفس می داند. این تحقیق در پی تبیین اهداف و اصول تربیت عرفانی است که مدعی ارایه یقینی ترین راه دستیابی به حقیقت و عالی ترین نوع معنویت است. در این پژوهش با کمک تکنیک اسنادی و تحلیل مفهومی، مبانی نوع یک و مبانی نوع دو مبتنی بر دیدگاه های انسان شناختی علامه حسن زاده مشخص شده اند؛ سپس با استفاده از روش استنتاجی (روش بازسازی شده فرانکنا) و بکار بردن سه قیاس عملی، هدف غایی، اهداف میانی و اصول تربیت عرفانی مشخص شده اند. هدف غایی تربیت عرفانی «فنای فی الله و بقای بالله» است. و تعدادی از مهمترین اهداف میانی تربیت عرفانی، معرفت به خدا، پرورش مزاج شایسته، سلامت روح وجسم، تقویت نفس ناطقه، حضورتام در محضرخدا، به فعلیت رساندن دو قوه نظری و عملی انسان، سیر صعودی دایمی، کسب رزق معنوی برای سیر و سلوک، و شناخت و تبعیت از انسان کامل است. همچنین از معرفت النفس، اعتدال، فقرزدایی، تمنا و طلب، تجلیه، تخلیه، ادب مع الله، استکمال تدریجی و ولایت مداری به عنوان برخی از مهم ترین اصول تربیت عرفانی می توان نام برد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی عرفانی، تربیت عرفانی، اهداف تربیتی، اصول تربیتی، جوانی
  • محمد پاک نهاد*، حسین حسنی، علی نجفی صفحات 117-134
    هدف این پژوهش، مطالعه کارگاه های آموزشی مدرسان مرجع دانشگاه فرهنگیان به روش پدیدارشناسی است. روش پژوهش، بر اساس مطالعه پدیدارشناسی (تجربه زیسته) است. جامعه آماری پژوهش کل مدرسان مرجع شرکت کننده در کارگاه های آموزشی دانشگاه فرهنگیان در پردیس های خواهران و برادران دانشگاه فرهنگیان کشور در چهار سال اخیر (1395-1399) بود که 550 نفر بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود و حجم نمونه تا مرحله اشباع نظری داده ها ادامه پیدا کرد. اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. روایی محتوای ابزار مصاحبه از طریق پنج نفر از صاحبنظران دانشگاه فرهنگیان مورد بررسی قرار گرفت. پایایی ابزار مصاحبه، با استفاده از تکنیک بررسی همکار، تکنیک تطبیق توسط اعضا و بررسی میزان توافق در کدگذاری در بین همکار و محقق مورد بررسی و تایید قرار گرفت. داده ها با به کارگیری روش هفت مرحله ای پدیدار شناسی توصیفی کلایزی (شامل: مطالعه توصیف شرکت کنندگان، استخراج عبارات مهم، تدوین معانی از بیانیه ها، سازماندهی مضامین/ تم ها، نگارش توصیف مفصل برای هر تم، تدوین ساختار اساسی پدیده، ارزشیابی نتایج) مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد پنج عامل بر کیفیت برگزاری کارگاه ها تاثیر دارد که عبارتند از: 1- طراحی، اجرا و ارزشیابی فعالیت های یاددهی و یادگیری (شامل مولفه های: فعالیت ها و تکالیف، دانش محتوایی تربیتی؛ استفاده از فناوری و چندرسانه ای ها، روش تدریس، راهبردهای تدریس و تعاملات یادگیری، محتوا، طراحی آموزشی؛ مدیریت ارزشیابی یادگیری، نیازسنجی)؛ 2- عوامل محیطی: (شامل مولفه های: ساختار و سیاست های آموزش عالی و فرهنگ و جو سازمانی)؛ 3- زمینه (شامل مولفه های : شرایط و امکانات، مکان، زمان)؛ 4- مسایل مدیریتی (شامل مولفه های: پشتیبانی سازمانی؛ مدیریت و رهبری، شیوه انتخاب شرکت کنندگان، مالی و بودجه، عوامل کارگاه-نظارت و ارزیابی، جمعیت کارگاه)؛ 5- ویژگی های عاملان انسانی (شامل مولفه های: ویژگی های مخاطب شامل: شایستگی، انگیزه های درونی و بیرونی و ارتباطات انسانی و ویژگی های مدرس شامل: صلاحیت، توانایی علمی و رشته های تخصصی مخاطبان، شیوه انتخاب مدرس، وجهه و شهرت مدرس، انگیزه و علاقه، حاشیه سازی در کارگاه ها، بی ثمری دوره ها از حیث دانش افزایی)،
    کلیدواژگان: کارگاه های آموزشی، ارزشیابی، مدرسان
  • زینب گلزاری*، مرضیه عزیزی صفحات 135-147
    مقدمه

    نویسندگان و صاحب نظران متعددی اظهار داشته اند که خلاقیت ابزار ضروری و مورد نیاز برای رویارویی با جهان در حال رشد و متغیر کنونی است؛ بنابراین مربیان آموزشی موظف اند تا ظرفیت های خلاقانه دانش آموزان را توسعه دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر اینفوگرافیک بر میزان خلاقیت دانش آموزان دختر پایه نهم متوسطه اول پرداخته است.

    روش

    این پژوهش به روش شبه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه صورت گرفت، جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه نهم اول متوسطه شهرستان قدس در سال تحصیلی 98-97 تشکیل داده که از بین آن ها 60 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پس از همتا سازی در گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در پژوهش آزمون خلاقیت مداد و کاغذی تورنس بود، پایایی ابزار اندازه گیری در یک مطالعه مقدماتی با استفاده از آلفای کرونباخ 80/0 به دست آمده است برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و در بخش آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس یکطرفه استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس یکطرفه نشان داد که میانگین نمرات خلاقیت دانش آموزانی که با استفاده از اینفوگرافیک آموزش دیده اند و دانش آموزانی که با روش معمول آموزش دیده بودند تفاوت معناداری وجود دارد و استفاده از اینفوگرافیک در تدریس گروه آزمایش منجر به افزایش خلاقیت شده است، همچنین یافته های مطالعه بر روی مولفه های خلاقیت که به عنوان فرضیه های پژوهش هستند، نشان داد آموزش با استفاده از اینفوگرافیک منجر به افزایش مولفه های سیالی، انعطاف پذیری، بسط و ابتکار شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    پژوهش فوق نشان داد آموزش با استفاده از اینفوگرافیک بیشتر از روش های سنتی بر خلاقیت و همه ی ابعاد آن تاثیر معناداری دارد و موجب افزایش خلاقیت دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: روش تدریس، اینفوگرافیک، خلاقیت
  • صابر عبدالملکی*، حمید مقامی، الهام عباسی صفحات 149-162
    مقدمه

    مربیان در اجرای فرآیند یادگیری بازی محور با کودکان نقش های مختلفی را ایفاء می کنند که آگاهی از تجربیات زیست شده آن ها در این نقش ها، زمینه را برای فهم عمیق تر انواع نقش های مربیان در فرآیند بازی کودکان فراهم می کند. هدف پژوهش حاضر واکاوی تجربیات زیسته مربیان پیش دبستان از نقش هایشان در فرآیند بازی با کودکان بود.

    روش

    روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسانه بود. جامعه پژوهش مربیان مراکز پیش از دبستان شهر تهران بود که با روش نمونه گیری هدفمند و تا اشباع نظری داده ها 14 مربی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش هفت مرحله ای کلایزی (1987) تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل داده ها منجر به شناسایی سه نقش اصلی غیر مداخله ای، مدیر و تعاملی مربیان پیش از دبستان در بازی کودکان شد که هر کدام از نقش ها داری زیر مجموعه هایی بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    مربیان متناسب با نوع و موقعیت بازی به ایفای نقش های گوناگون در بازی می پردازند نقش های مربیان در بازی را می توان در یک فرایند قرارداد که در یک سر آن نقش مربیان با کمترین میزان مداخله و در سر دیگر آن بالاترین میزان مداخله وجود دارد که در آن مربی مدیریت فرایند بازی را بر عهده می گیرند و در میانه این طیف نقش مربیان مشارکت کننده و تعامل با کودکان در بازی است. یافته های این مطالعه می تواند ادراک روشنی از تجربیات مربیان پیش دبستان از نقش هایشان در فرآیند یادگیری بازی محور ارایه دهد.

    کلیدواژگان: بازی، مربی، یاددهی-یادگیری، نقش ها، پیش از دبستان
  • محسن بهلولی فسخودی* صفحات 163-176
    شفلر در بررسی رابطه میان عقل و تدریس به طرح مدل های فلسفی تدریس پرداخته است. بر همین اساس او سه مدل تدریس با عناوین تاثیری، بینشی و قاعده مند را معرفی و نقاط ضعف و قوت آن ها را مورد سنجش قرار داده است. او سپس آموزه اصلی خود در زمینه آموزش با عنوان مدل تدریس عقلانی را معرفی کرده است که مبتنی بر جایگاه ویژه عقلانیت و پرورش قوای استدلال و نقادی در میان دانش آموزان همراه با نوعی احترام به قوه قضاوت و سنجش خردورزانه دلایل ارایه شده به آن ها است. این نگرش مورد نقادی های متعددی قرار گرفته است که به مهم ترین آن ها اشاره خواهد شد. اما پرسش مهم این است که آیا نمی توان تدریس را به شیوه های دیگری به غیر از بحث عقلانی صورت داد و چرا باید از میان شیوه های گوناگونی که منجر به یادگیری می شوند نقش توجیه عقلانی را برجسته تر کرد؟ این پژوهش با روش تحلیل مفهومی به بررسی ابعاد نظریه شفلر درباره نسبت میان عقلانیت و تدریس پرداخته است. هدف پژوهش تحلیل و نقادی دیدگاه شفلر از منظر دانش ضمنی و پیشنهاد مدل تدریس ضمنی به عنوان الگوی جایگزین است. یافته پژوهش حکایت از آن دارد که مدل عقلانی تدریس با تکیه بر قوای شناختی رویکردی تک بعدی به پرورش دانش آموز اتخاذ کرده است. در مقابل، مدل تدریس ضمنی با ماهیت زمینه ای و الگوگریز خود در عوض دانش گزاره ای و متون درسی به موجب درک شهودی و بهره گیری از زبان ضمنی موجب آشنایی با ارزش ها و ایجاد حس همدلی میان آموزگار و دانش آموز می شود.
    کلیدواژگان: تاثیر، بینش، قاعده مندی، دانش ضمنی، تدریس ضمنی
  • نیره قوی*، راحله محرمی صفحات 177-187
    سوال اصلی پژوهش حاضر"دیدگاه دانشجویان و اساتید دروس معارف اسلامی نسبت به وضعیت آموزش عالی در دوران کرونا چگونه می باشد؟" است که در این راستا پژوهش با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان و اساتید دروس معارف اسلامی نسبت به وضعیت آموزش عالی در دوران کرونا انجام شده است. پژوهش حاضر با روش پیمایشی مبتنی بر تکنیک توصیفی- تحلیلی انجام شده است. حجم نمونه 354 نفر از اساتید و 384 نفر از دانشجویان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه-گیری تصادفی به عنوان نمونه از جامعه آماری اساتید و دانشجویان دروس معارف اسلامی در دانشگاه های سطح کشوری انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSpss22 صورت گرفته است. یافته های پژوهش مبتنی بر تحلیل داده ها شامل؛ 1) دیدگاه اساتید و دانشجویان نسبت به روش آموزشی آنلاین مثبت می باشد و برای آموزش در ترم های آتی نیز آموزش به شکل مجازی را ترجیح می دهند. 2) سخت بودن تعامل بین اساتید و دانشجویان عمده مشکل آموزش مجازی در دوران کرونایی بر اساس دیدگاه اساتید می باشد، همچنین دانشجویان قطعی اینترنت را اصلی ترین مشکل خویش در دوران کرونایی می دانند. 3) ارزیابی دانشجویان از دوره های برگزار شده توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری مثبت می باشد، البته قابل تامل است که بر اساس دیدگاه اساتید، دوره های برگزار شده توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری مثبت ارزیابی نشده است. 4) بین نوع دانشگاه و روش انتخابی برای تدریس توسط اساتید گروه معارف اسلامی ارتباط وجود دارد. باتوجه به اینکه وارد پیک های جدید کرونایی با آمار مبتلایان بالایی می شویم، از یافته های پژوهش می توان در تعیین راهبردهای کاربردی آموزش دروس معارف اسلامی در ترم های آتی دوران کرونایی و شرایط مشابه دوران کرونایی در آینده استفاده کنیم.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دروس معارف اسلامی، آموزش مجازی، کرونا
|
  • Mohammad Jahanshahi Amjazi, Marzieh Keramati Nojedehsadat *, Mohammadreza Fathi Pages 1-16
    Introduction

    The purpose of this study was to study the effect of brain-based learning on academic achievement and the longevity of biology content in the long-term memory of eleventh-grade students of experimental sciences.

    Method

    This research has been determined in terms of practical purpose and quasi-experimental method with pre-test and post-test design. The statistical population includes all secondary school students in Anbarabad in the academic year 1397-98, of which 137 were boys and girls. The subjects were 46 people who were randomly selected in two groups of control and experimental (23 students each). The training environment was determined based on brain-based components (light, water, food, oxygen, music, and color) in the experimental group. The measurement tool was a researcher-made test that pre-tests and post-tests were performed for both control and experimental groups on the subject of biology (reproduction). Also, in order to determine the retention of the content, a joint test was taken from the two groups after two months. Formal, content, and criterion validity were used for the validity of the tests and Kuder-Richardson test was used for the reliability of the tests.

    Results

    The data were analyzed based on descriptive statistics (mean determination, standard deviation, etc.) and inferential statistics of one-way analysis of variance ANOVA (difference between the two groups).

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that there is a significant difference between the traditional method and brain-based learning in academic achievement and the retention rate of students' biology lessons.

    Keywords: Brain-based learning, biology, Academic Achievement, content retention
  • Mina Tasouji Azari, Saeideh Ahangari *, Zohreh Seifoori Pages 17-32
    Introduction

    The survival and success of any learning system depends on the knowledge, expertise, ability and skill of teachers as the core of education. Regarding the important role of teachers in the process of language learning, the present study aimed to investigate the underlying factors conducive to the formation of the Holistic Identity of the Language Teachers (HILT).

    Method

    The collected data for the present study were analyzed qualitatively, by adopting grounded theory approach (Strauss & Corbin, 2008) and collected through semi-structured interviews with 41 teachers, with teaching experiences varying from 8 to 18 years, working in schools, universities and institutions in Urmia, Iran. The collected data elicited from the interviews including three main questions of the characteristics of a language teacher identity, the causes of teacher identity, and the role of self and society in the formation of the HILT. Then the data were analyzed through open, selective, and axial coding stages observing a Constant Comparative Method.

    Results

    The present study attempted to inquire and signify the role of self and society as the grounding factors of HILT. Introducing the Teacherality as the core category of HILT, grounding factors are the causes of HILT, naming Persona Grata and Public Persona, representing Self and Society as the major concepts respectively. Accordingly, the category coded as “Persona Grata”, referred to the Self of the teacher, including intra-personal and individualized qualifications required, namely: Language Commanding, Corporeal State, Perceptual Prompt and Sense Agility. The other factor, Public Persona, consists of socially acquired characteristics of being a language teacher, including Teacher Prestige, Public Life, and Media Person.

    Discussion and Conclusion

    The core of this theory revolves around the concept of self, stating that the various features and factors of a person and the different interactions taking place in different circumstances would have a direct relationship with personal, social, and professional characteristics of the Self. Furthermore, the theoretical framework of the concept of HILT has been extracted from the interview data, through which the identity has been analyzed in the sense of the comprehensive nature of the language teacher in Iran. The findings indicate that the foundation of holistic identity formation stems from the dynamic nature of self, interacting in the society as contextual category encompassing all social, corporeal, economic, and professional aspects of a language teacher’s holistic identity.

    Keywords: Holistic Identity of Language Teacher, Self, Society, Grounded theory
  • Zahra Abolhasani *, Marzie Dehghani, M. Javadipour, Keyvan Salehi, Nasrin Mohammadhasani Pages 33-52
    Introduction

    Design thinking is a problem-solving approach tailored to 21st century skills that seems to be in line with the curriculum of work and technology. Therefore, the present study was conducted with the aim of designing a model for the implementation of work curriculum and technology based on design thinking.

    Method

    The method of this research is the method of studying the documents which has been done using the systematic review method. In the present study, the domain of Latin electronic articles is all electronic articles published in the databases of Eric, Science Direct, Tyler, Francis, Spearinger, Google Scholar, and education sites related to educational resources, work and technology, and design thinking; Normgaz Internal Database; MagIran and established SID site and the education site without time limit. After searching the databases, 1345 articles were obtained and after deleting similar articles, 216 articles were selected for detailed review and evaluated according to the casp evaluation criterion. Finally, 90 articles were fully analyzed and reviewed, of which 42 articles , Books and sites were used for design thinking and 5 books and meta-documents, data and resources of 6 countries and 37 articles and sources were used for work and technology.

    Results

    Data analysis showed that the most important dimensions of the model are: learning approach, learner, education presentation, content, evaluation, class, design tools and metacognitive methods and processes. Also, to validate the execution pattern, experts reviewed using the focus group method was used. Pattern validity was performed by forming an online virtual group with the presence of 8 experts.

    Discussion and Conclusion

    Finally, the designed model includes two main variables: 1- Execution prerequisite and 2- Execution; In the prerequisite stage, the initial work and infrastructure required for successful implementation were considered. First, the learner and the content were examined to determine the existing need and situation, then the infrastructure and learning approach and design thinking model were determined. According to all the mentioned issues, the educational strategy is determined and the model enters the implementation stage, in which the four main elements of the learner-teacher implementation and the problem and evaluation and the processes between them were identified according to the components in this stage.

    Keywords: Design thinking, implementation, work, technology, pattern, Curriculum
  • Mohammad Fatahi, Marzieh Dehghani *, Keyvan Salehi Pages 53-70
    The purpose of this study is to analyze the perception of Tehran University students about the concept of scrap learning and its consequences in the field of educational sciences. A qualitative research approach and phenomenological method were used. The research field was the Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran. the research sample was 29 students of educational sciences and its different orientations (10 undergraduates - 19 graduates) who were selected by purposive sampling method. Theoretical data saturation was obtained after a semi-structured interview with 20 people, but interviews were continued until the 29th person to validate the findings. Data analysis was performed using Colizzi's seven-step strategy and MAXQDA2020 software. To validate the findings, the review method was used by members, and to observe the qualitative characteristics of the research, three criteria of acceptability, verifiability, and reliability were used. By analyzing the data; In total, 8themes and 18sub-themes were extracted for the meaning and concept of scrap learning and its consequences. According to the results, in general, the concept of redundant learning, with the non-application of the content and what is learned and its consequences, is also related to personality consequences, waste of time and money, and social harms.
    Keywords: Scrap learning, Scrap Curriculum, field of educational sciences, Curriculum waste, Phenomenology
  • Gholamreza Yadegharzade *, Adel Fatemi, Shahrzad Ali Akbar Soltan Pages 71-85
    Introduction

    High stake tests always affect the curriculum due to the importance of its results and the impact on the examinee. This effect can be both positive and negative. Accordingly, the purpose of this study is to study the effects of the national test on the curriculum from the perspective of secondary school teachers.

    Method

    The research design used in this study is a survey. The research population consisted of secondary school teachers working in the cities of Tehran province. The sampling method was proportional stratified that 363 people from the target population were selected as samples from the cities of Roodehen, Qarchak, Baharestan 2, Shahr Rey 1, Shahriyar. Data collection tools and a researcher-made questionnaire with acceptable reliability were acceptable. One-sample t-test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that in the opinion of teachers, the national test had a negative effect on goals, teaching and learning methods, classroom assessment, performance and led to the formation of a hidden curriculum. By focusing on the hidden curriculum, the research output model showed that the teaching and learning process has the most effect and the goals have the least effect from the national test.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that in contrast to the curriculum and the national exam, it is overcoming the test and the opinions of teachers do not show a favorable situation in schools.

    Keywords: Curriculum, national exam, entrance exam, hidden curriculum, assessment of education, teaching, learning
  • Zeinab Fazeli *, Mahdi Vahedi, Zahra Rahimi Pages 87-100

    Due to the high dropout rate in e-courses, a measured educational design that includes motivating learners to engage with the content of the training can increase the effectiveness of e-courses. Therefore, in these courses, the interaction and activity of the learner is emphasized, especially in elementary schools, which are more important due to the characteristics and age conditions of children. The aim of this study was to investigate the active teaching methods in e-learning from the perspective of elementary school teachers and in addition to what methods are used, the consequences of using this method as well as the challenges and obstacles of this path from their perspective are analyzed. This study is an applied research in terms of purpose and a qualitative survey in terms of data collection. The target population is elementary school teachers in districts 1 and 19 of Tehran who were selected by purposive sampling. The data from this study were saturated in sample 74. The data collection tool was a semi-structured interview and the data were analyzed using Granheim and Landman analysis method. Findings show that teachers consider the use of new teaching methods, motivational activities and e-classroom facilities necessary to activate students and they believe that these factors increase students' self-confidence and learning, and make credible assessment possible. According to them, the obstacles ahead include weak infrastructure, lack of parental cooperation and poor pedagogical knowledge of teachers. These barriers have made teachers less likely to use active teaching methods and still prefer the traditional teaching method. According to the findings, counseling can be effective for learners' participation in establishing the right relationship and interaction. Therefore, it seems necessary to remove the infrastructural barriers and also to provide appropriate specialized trainings to the teachers of this course.

    Keywords: E-learning, Active teaching methods, Teachers, Elementary School
  • Mohammad Daraei, Mohsen Farmahini Farahani *, Roghaye Mousavi Pages 101-115

    Mystical education is the deepest and most esoteric reading of religious education in which the mystic with deep wisdom, and esoteric and pure refinement of truth and amour, seeks to discover a unique truth and a eternal connection to this truth. Allameh Hassanzadeh also considers man, who is the manifestation of the universal name of God, as a single truth whose body is his descendant rank who has no more than one identity and personality, which is interpreted as me and Anna and the like. He considers self-knowledge to be the way to reach this unique truth. This research seeks to explain the goals and principles of mystical education, which claims to provide the most certain way to achieve truth and the highest spiritual education. In this research, with the help of documentary technique and conceptual analysis, the basics of type one and two have been identified; Then, using the inferential method and applying three practical analogies, the ultimate goal and intermediate goals and principles of mystical education based on the anthropological views of Allameh Hassanzadeh have been identified. The ultimate goal of mystical education is "perdition in God and survival in God". And some of the most important intermediate goals of mystical education, knowledge of God, cultivating a good temperament, health of body and soul, strengthening the rational soul, presence in the presence of God, realization of two theoretical and practical powers of man, constant ascent, gaining spiritual sustenance for life and conduct Is. Also, self-knowledge, moderation, poverty alleviation, desire, manifestation, evacuation, evacuation, literature with God and gradual completion can be mentioned as some of the most important principles of mystical education.

    Keywords: mystical anthropology, mystical education, Educational principles, Educational Goals, Youth
  • Mohammad Paknahad *, Hossain Hassani, Ali Najafi Pages 117-134
    The purpose of this study is Study of Reference Instructors' educational workshops of Farhangian University based on the phenomenological method from their point of view. The research method is based on the study of phenomenology (lived experience). The statistical population of the study was the total number of reference teachers participating in the educational workshops of Farhangian University in the campuses of the brothers and sisters of Farhangian University in the last four years (2016-2017), which were 550 people. The sampling method was purposive and the sample size continued until the theoretical saturation of the data. Data were collected using semi-structured interviews. The content validity of the interview tools was examined by five experts from Farhangian University. The reliability of the interview tool was evaluated and confirmed using the peer review technique, the matching technique by the members and the degree of agreement in coding between the peer and the researcher. Data using the seven-step method of descriptive- Colaizzi's phenomenology (including: studying participants' descriptions, extracting important phrases, compiling meanings from statements, organizing themes / themes, writing detailed descriptions for each theme, formulating structure the basis of the phenomenon (evaluation of results) was analyzed and interpreted. The results showed that five factors affect the quality of workshops, which are: 1- Design, implementation and evaluation of teaching and learning activities (including components: activities and tasks, educational content knowledge; use of technology and Multimedia, Teaching Methods, Teaching Strategies and Learning Interactions, Content, Educational Design; Learning Assessment Management, Needs Assessment); 2- Environmental factors: (including components: structure and policies of higher education and organizational culture and atmosphere); 3- Background (including components: conditions and facilities, place, time); 4- Management issues (including components: organizational support; management and leadership, participant selection method, finance and budget, workshop factors-monitoring and evaluation, workshop population); 5- Characteristics of human agents (including components: characteristics of the audience including: competence, internal and external motivations and human relations and characteristics of the teacher including: competence, scientific ability and specialized disciplines of the audience, selection method Teacher, teacher's reputation, motivation and interest, marginalization in workshops, fruitlessness of courses in terms of knowledge).
    Keywords: Instructors, workshops, Evaluation
  • Zainab Golzari *, Marzieh Azizi Pages 135-147
    Introduction

    Numerous authors and experts have stated that creativity is an essential tool needed to deal with the current and changing world; Therefore, educators are responsible for developing students' creative capacities. The aim of this study was to investigate the effect of infographic-based education on the creativity of ninth grade junior high school female students.

    Method

    This quasi-experimental study was conducted using a pre-test and post-test design with a control group. 60 people were selected by simple random sampling method and after matching were in the control and experimental groups. The instrument used in the study was the Torrance pencil and paper creativity test. The reliability of the measurement tool in a pilot study using Cronbach's alpha was 0.80 for data analysis by descriptive method (mean, standard deviation) One-way analysis of covariance was used for inferential statistics.

    Results

    The results of one-way analysis of covariance showed that there is a significant difference between the mean creativity scores of students who were trained using infographics and students who were trained with the usual method and the use of infographics in teaching the experimental group increased creativity. Also, the findings of the study on the components of creativity, which are research hypotheses, showed that education using infographics has led to an increase in fluid components, flexibility, expansion and initiative.

    Discussion and Conclusion

    The above research showed that education using infographics has a significant effect on creativity and all its dimensions more than traditional methods and has increased students' creativity.

    Keywords: teaching method, infographic, Creativity
  • Saber Abdolmalaki *, Hamid Maghami, Elham Abbasi Pages 149-162
    Introduction

    The educators experience different roles in play procedure. They could have more effective presence in children’s play process by understanding the roles. The aim of current research was identifying the role of preschool educators during play recess.

    Method

    The method was qualitative research with phenomological approach. The research society was the educators of preschool of preschool centers in Tehran city. The method aimed the educators who had requirements of intended samples, and they were interviewed by semi structured interview. By reach to theoretical saturation of data, the number of sample amount14 people. Data were analyzing by Colaizzi (1987) seven steps method.

    Results

    The analyze of data in the role of preschool educators head to identify 3 role including non-interventional role, interactional role, and the manager of play.

    Discussion and Conclusion

    The educators would have different roles considering the type and position of play. The findings of this study could head to a clear perception based on preschool educators experiences of their roles in play based learning process.

    Keywords: Play, Teacher, Teaching-Learning, roles, Preschool
  • Mohsen Bohlooli Faskhoodi * Pages 163-176
    Scheffler examines the relationship between reason and teaching to design philosophical models of teaching. He analyzed three models under the titles of influence, insight, and rule. He evaluated their weaknesses and strengths. His main thesis on education is the concept of a rational teaching model based on the special position of rationality and the development of theoretical and critical powers among students, which, along with a kind of respect for the judiciary and rational assessment of the reasons presented to the student. This attitude has been criticized largely based on a completely rational approach and in keeping with Scheffler's analytical approach to the philosophy of education. The study examines the dimensions of Scheffler's theory of the relationship between rationality and teaching through conceptual analysis. The purpose of this study is to analyze and critique Scheffler's perspective from the perspective of tacit knowledge and to suggest a tacit teaching model as an alternative model. The research finding indicates that the rational model of teaching based on cognitive powers has adopted a one-dimensional approach to student education. In contrast, the implicit teaching model, with its contextual and paradigmatic nature, instead of the knowledge of propositions and textbooks, through intuitive understanding and use of implicit language, causes familiarity with values and creates a sense of empathy between teacher and student.
    Keywords: Influence, Insight, Rule-following, tacit knowledge, Tacit Teaching
  • Nayereh Ghavi *, Rahele Moharrami Pages 177-187
    The main question of the present study is, "What is the perspective of students and professors of Islamic education courses regarding the situation of higher education in the Corona period?" The present study was conducted to investigate the views of students and professors of Islamic studies on the situation of higher education during the Corona. The present research method is a descriptive survey. The sample size of 354 professors and 384 students with Cochran's formula and random sampling method was selected from the statistical population of professors and students of Islamic education courses in national universities. Data analysis was performed based on descriptive statistics using SPSS22 software. Research findings include; 1) the attitude of professors and students towards the online teaching method is positive, and they also prefer virtual teaching for teaching in future semesters. 2) The difficulty of interaction between professors and students is the main problem of e-learning in the Corona era based on the views of professors. Also, definite students consider the Internet as their main problem in the Corona era. 3) Students' evaluation of the courses held by the Representation of the Supreme Leader is positive; however, it should be considered that according to the professors, the courses held by the Representation of the Supreme Leader have not been evaluated positively because students cannot participate in the exam. But get a certificate of participation in the test.4) There is a relationship between the type of university and the method chosen for teaching by the Department of Islamic Education professors. Since we are entering new coronary peaks with a high number of patients, the research findings can be used in the policy of teaching Islamic education courses in the coming semesters
    Keywords: Higher Education, Islamic education courses, virtual education, Corona