فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی - پیاپی 104 (پاییز 1401)

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 104 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریسا یعقوبی منظری، علی اکبر خسروی نژاد*، علیرضا امینی، سپهر قاضی نوری صفحات 1-46

    در دنیای رقابتی امروز، یکی از مسیرهای دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر ورود به زنجیره های ارزش جهانی بوده که یکی از عوامل موثر بر مشارکت زنجیره های ارزش جهانی، افزایش پیچیدگی محصولات است. بررسی میزان پیچیدگی محصولات بر مشارکت در زنجیره های ارزش جهانی در کشورهای سازمان همکاری اسلامی (OIC) در چارچوب مدل گشتاورهای تعمیم یافته از اهداف اصلی این مقاله است. برای برآورد مدل از داده های تابلویی و سری زمانی برای سال های 2018-2008 نمونه ای از 56 کشور اسلامی به روش گشتاورهای تعمیم یافته و حداقل مربعات معمولی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد «افزایش پیچیدگی محصولات» در کشورهای اسلامی باعث افزایش مشارکت این کشورها در زنجیره های ارزش جهانی می شوند. همچنین «شاخص جذب فناوری» و «سهم هزینه های تحقیق و توسعه» نیز بر مشارکت در زنجیره های ارزش جهانی مورد تایید آماری قرار گرفت. لذا با اتکا به ظرفیت های موجود و نتایج تحقیق پیشنهاد می شود کشورهای مورد مطالعه ضمن در اولویت قرار دادن برنامه های خود جهت افزایش مشارکت در زنجیره های ارزش جهانی، جهت تثبیت در زنجیره های ارزش جهانی توجه به پیچیدگی و توسعه محصول (تنوع در محصول و ارتقای کیفیت)، جذب فناوری و رقابت پذیری، ارتقای همکاری های افقی و عمودی برای توسعه فناوری، ایجاد شبکه تبادل فناوری، ارتقای فعالیت های تحقیق و توسعه از طریق انسجام بخشی سیاست های صنعتی- تجاری، فراهم کردن بسترهای لازم در راستای بهبود سیاست های توسعه سرمایه انسانی و توسعه سرمایه گذاری نیز در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش جهانی، پیچیدگی محصولات، کشورهای اسلامی، ایران
  • حسین اصغرپور، صادق رضایی، داود حمیدی رزی، منصور حیدری* صفحات 47-74
    دستیابی به رشد اقتصادی بالا و مناسب با رشد جمعیت یکی از مهمترین اهداف اقتصادی در ایران است. این موضوع همواره به دلیل وجود مشکلات ساختاری محقق نشده است. تورم با کاهش قدرت رقابت پذیری بنگاه های داخلی در برابر رقبای خارجی، زمینه ساز کاهش تولید و خارج شدن آن ها از چرخه کسب و کار و تضعیف اقتصاد ملی شده است. در راستای حفظ قدرت رقابتی بنگاه های داخلی، سیاست افزایش نرخ ارز یا تعدیل شدن نرخ ارز بر حسب تورم داخلی می تواند به عنوان مهمترین عامل در جهت افزایش قدرت اقتصادی شرکت های داخلی مورد توجه قرار بگیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثرات متقابل سیستم ارزی و تورم بر رشد اقتصادی ایران است. در این مطالعه از روش الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) در بازه زمانی 1360-1398 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در اقتصاد ایران افزایش در دو متغیر تورم و انعطاف پذیری سیستم ارزی به طور مستقیم بر رشد اقتصادی تاثیر منفی دارند؛ ولی افزایش در متغیر متقابل سیستم ارزی و تورم بر رشد اقتصادی ایران مثبت است. این مطالعه نشان می دهد که سیستم ارزی ثابت و کاملا شناور برای تورم و رشد اقتصادی ایران مناسب نبوده است و پیشنهاد می کند که برای مرتفع کردن اثرات تورم بر رشد اقتصادی ایران لازم است تا در اقتصاد ایران رژیم های ارزی میانه اجرا شود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی ایران، تورم، رژیم ارزی، اثرات متقابل
  • محمدرضا لعلی، سعید دائی کریم زاده*، فرزاد کریمی صفحات 75-104

    مطالعات انجام شده در حیطه تجارت بین الملل بیانگر آنست که تجارت بین کشورها در سطح جهانی و منطقه ای را می توان به عنوان یک شبکه در هم تنیده در نظر گرفت و با استفاده از این شبکه و شاخص های آن جایگاه هر کشور و منطقه را مورد بررسی و تحلیل قرار داد. رویکرد تحلیل شبکه و آمارهای منتج از آن که به شاخص های تنوع شرکای تجاری معروفند، در بررسی موقعیت کشورها و شرکای تجاری آنها، برخلاف روش های دو جانبه که تنها روابط تجاری مستقیم را مورد بررسی قرار می دهد، قادراست روابط تجاری غیر مستقیم و کشورهای واسطه در تجارت را در نظر بگیرد. آماره هایی همچون تعداد شرکا، شدت درجه، شاخص های مرکزیت و موقعیت مرکزی هر شریک در شبکه تجارت، می تواند امکان شناسایی و جستجوی ارتباطات و مسیرها در تجارت را فراهم کرده و درک تصویری عمیق تر از جایگاه یک کشور در مناطق و ظرفیت های پنهان آن در شبکه تجارت را نمایان سازد و در نتیجه اثرات متقابل روابط تجاری (مستقیم و غیر مستقیم) تمامی کشورها بر یکدیگر را  آشکار سازد. این مطالعه که بر اساس ساخت ماتریس های وزنی روابط تجاری تمامی کشورها در شبکه تجارت جهانی در پنج مقطع زمانی در فاصله سال های 1998 تا 2018 انجام شده، نشان می دهد که روند موقعیت تجاری ایران در طول دوره بررسی ضعیف تر شده و شاخص های شبکه تجاری کشور پس از دوره های اعمال تحریم، شکننده تر شده است. بر اساس رتبه بندی شاخص ترکیبی مولفه های اصلی شاخص های تنوع شرکای تجاری، شرکای مناسب و بالقوه برای کشور به ترتیب اولویت شامل کشورهای چین، ژاپن، هند،کره جنوبی، تایلند، سنگاپور، تایوان، امارات متحده، اندونزی، هنگ کنگ، ترکیه، مالزی، پاکستان، عربستان سعودی و فیلیپین است؛ گرچه کشور ایران  نتوانسته از تمامی ظرفیت های تجاری کشورهای منتخب در روابط تجاری حداکثر استفاده را ببرد.

    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، شبکه های پیچیده، شرکای تجاری، شاخص های مرکزیت
  • معصومه آینه، یعقوب محمودیان* صفحات 105-126

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر میزان نفوذ در بازار دارو است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش داده بنیاد صورت گرفته است. روش اجرای این پژوهش در بخش کیفی با انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته از نمونه انتخاب شده پرداخته شده است. جامعه آماری کلیه دکترهای داروساز و همچنین کلیه اساتید گروه اقتصاد و مدیریت در سال 1400 بودند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و با روش اشباع نظری از میان آنها 14 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. انتخاب نمونه طبق فرایند گلوله برفی پیش رفت و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی این پژوهش استفاده از روش کدکذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی و ملزومات انجام هر یک از این مراحل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای قسمت رتبه بندی عوامل از مقیاس زوجی با تکنیک AHP استفاده شده است. با توجه به شرایط کنونی بازار هیچ شرکتی نمی تواند همزمان روی هشت مقوله اصلی تمرکز کند بنابراین با استفاده از رتبه بندی این مقولات راحت تر می توانند وارد بازار دارو شده و اقدامات لازم را انجام دهند. با توجه به مشخص شدن عوامل موثر بر میزان نفوذ در بازار دارو باید گفت شرط لازم برای ماندگاری شرکت های داروساز در بازار کنونی توجه به این هشت عامل هست که در قسمت یافته های پژوهش ذکر شده است. این یافته ها قادر خواهند بود تا یک ابزار برای مدیران ارشد شرکت ها در آماده سازی یک برنامه استراتژیک مناسب فراهم کنند.

    کلیدواژگان: سهم بازار، دارو کرونا، اثربخشی، سودآوری، تبلیغات
  • ناصر سیف اللهی* صفحات 127-156

    با تغییرات شگرف جهانی به واسطه پیشرفت در تکنولوژی، جهانی شدن بازارها، شرکت ها و نواحی صنعتی با شرایط جدید اقتصاد سیاسی مواجه شده اند. بنابراین تصمیم گیری در مورد انتخاب بازار مناسب یکی از تصمیم های کلیدی در موفقیت شرکت هاست که تاثیر مستقیمی بر میزان سودآوری آن ها دارد. تصمیم گیری پیرامون انتخاب بازار مناسب، یک مساله تصمیم گیری چند معیاره است. از این رو هدف مطالعه حاضر رتبه بندی جذابیت بازار ملی و منطقه ای فرصت های سرمایه گذاری بخش خصوصی در شهرک ها و نواحی صنعتی ایران به روش AHP است.

    روش

    این مطالعه از لحاظ جهت گیری، در دسته پژوهش های کاربردی و از لحاظ ماهیت نیز در گروه پژوهش های اکتشافی قرار می گیرد. همچنین به لحاظ قطعیت داده ها کیفی به شمار می رود. روش نمونه گیری روش قضاوتی و هدفمند است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه خبرگان، مدیران واحد صنعتی و اساتید دانشگاه است که در این میان 16 مصاحبه انجام و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     پس از تجزیه وتحلیل مصاحبه ها واولویت بندی به روش AHP، 15 عامل نهایی ارزیابی جذابیت بازار که از جمله (عوامل نرخ و سرعت رشد بازار، فرصت کسب سود در بازار، شدت رقابت، سهولت ورود به بازار (تهدید تازه واردها)، قدرت چانه زنی خریداران، تاثیر عوامل فرهنگی اجتماعی، تاثیر عوامل قانونی و اقتصادی) بودند، شناسایی شدند.

    نتایج

    با مرور و جمع بندی شاخص های ارزیابی جذابیت بازارها که تاکنون در تحقیقات پیشین مطرح گردیده، شاخص هایی برای ارزیابی پتانسیل بازارها برای سرمایه گذاری ارایه گردید

    کلیدواژگان: جذابیت بازار، فرصت سرمایه گذاری، شهرک های صنعتی، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • سید حسام وقفی*، سید احسان حسینی، فاطمه کشوری صفحات 157-180
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر استراتژی رهبری هزینه و تمایز بر ریسک شرکت ها با تاکید بر نقش مدیریت ریسک و سرمایه فکری است. در این پژوهش معیارهای استراتژی رهبری هزینه و تمایز متغیر مستقل، معیارهای ریسک متغیر وابسته و اثر بخشی مدیریت ریسک و همچنین سرمایه فکری متغیر تعدیل گر می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 10 ساله دهه 90 می باشد که با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 1270 مشاهده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. برازش مدل تحقیق و آزمون فرضیات با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Smart PLS انجام شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که بین استراتژی رهبری هزینه با معیار های ریسک شرکت رابطه معناداری وجود ندارد و مدیریت ریسک و سرمایه فکری هم  بر این رابطه تاثیر معنادای ندارد، اما بین استراتژی تمایز و ریسک رابطه منفی و معناداری وجود دارد و مدیریت ریسک دارای محتوای اطلاعاتی در رابطه با تاثیر استراتژی تمایز و معیار ریسک می باشد.
    کلیدواژگان: استراتژی رهبری هزینه، استراتژی تمایز، معیارهای ریسک، مدیریت ریسک، سرمایه فکری
  • اکبر میرزانژاد جویباری، اویس رضوانیان* صفحات 181-215

    اگرچه داوری اجباری در نظام های حقوقی مختلف، از جمله حقوق ایران، پدیده جدیدی نیست، اما اجبار به داوری از طریق الزام به درج آن در قرارداد نهادی است که طی سال های اخیر در نظام حقوقی ایران پدیدار شده و در نظام های حقوقی دیگر مسبوق به سابقه نمی باشد. یکی از مشخص ترین نمونه های این نوع الزام از طریق قرارداد را در ماده 20 قانون برنامه سوم توسعه (تنفیذی در ماده 30 قانون نحوه اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی مصوب 1387)، می توان یافت که تصریح می کند داوری موضوع این قانون باید به عنوان شرط در قرارداد واگذاری سهام و اموال دولت در فرایند خصوصی سازی درج شده و به امضای طرفین برسد. این الزام قانونگذار، علاوه بر تمامی پرسش های معمول در خصوص داوری اجباری، پرسش های دیگری را نیز در باب ماهیت و آثار این نوع داوری برمی انگیزد. در پژوهش حاضر، پس از بررسی پیشینه موضوع در نظام حقوقی ایران و مطالعه تطبیقی آن با چند نظام حقوقی دیگر و همچنین تلاش برای کشف دلیل یا دلایل این شیوه بدیع قانون گذاری، با تمرکز بر ماده 20 قانون برنامه سوم توسعه به عنوان فرد اجلی متضمن این شکل از داوری اجباری، به این پرسش مبنایی پرداخته می شود که آیا صلاحیت هییت داوری موضوع قانون مورد بحث ناشی از اراده قانون گذار است یا آن را باید حاصل توافق طرفین تلقی نمود. پاسخ نگارندگان به این پرسش این است که بنا به دلایل متعدد داوری های اجباری از طریق الزام به درج در قرارداد را نباید قراردادی محسوب کرد و باید آن ها را در شمار داوری های اجباری معمول -از طریق قانون گذاری- به شمار آورد.

    کلیدواژگان: داوری اجباری، داوری خصوصی سازی، داوری قراردادی، داوری بین المللی، رضایت
|
  • Parisa Yaghoubi Manzari, Aliakbar Khosravinejad *, Alireza Amini, Sepehr Ghazinori Pages 1-46

    In today's competitive world, one of the ways to achieve higher economic growth is to enter the global value chains. One of the determinants of participation in global value chains, is the complexity of products. Due to the importance of this issue, in this study, the effect of degree of complexity of products on participation in global value chains for Islamic countries was measured. For this purpose, a panel data covering time series for the period of 2018-2008 for 56 Islamic countries (including Iran) was developed. Then the factors affecting participation in global value chains were examined using the generalized and the ordinary least squares method. According to the study, the complexity of Iranian products has increased significantly in the recent years, compared to the other countries. The significance of effect of product complexity index and technology absorption index on participation of Iran and Islamic countries in global value chains was statistically confirmed. Thus, one of the proposed policies for economic development and growth is to enter the global value chains by increasing the complexity of products and absorbing technology. It should be noted that no study has been conducted on this issue in Iran and this study for the first time has discussed the effect of export complexity on the participation of Islamic countries and Iran in global value chains.

    Keywords: Global Value Chain, Product Complexity, Islamic Countries, Iran
  • Hossein Asgharpur, Sadeq Reazaei, Davood Hamidi Razi, Mansour Heydari * Pages 47-74
    Inflation in the Iran’s economy, by reducing the competitiveness of domestic economic enterprises against foreign competitors, has led to reduction in production and their exit from the business cycle and, weakening of the national economy as the result. In order to maintain the competitiveness of domestic enterprises, the policy of increasing the exchange rate or adjusting the exchange rate with inflation can be considered as the most important factor in this respect. The main purpose of this study is to investigate the interaction effects of the foreign exchange rate system and inflation on Iran's economic growth using the ARDL method for the period of 1360-1389. Experimental findings show that in Iran’s economy, the two variables of inflation and exchange rate flexibility have a direct negative effect on economic growth, but the interaction effects of the exchange rate systems and inflation on Iran's economic growth are positive.
    Keywords: Iran’s Economic Growth, Inflation, Exchange Rate System, Interation Effects
  • Mohammadreza Lali, Saeed Daei-Karimzadeh *, Farzad Karimi Pages 75-104

    International trade studies indicate that trade relations of countries at the global and regional levels can be considered as a network and with this network and its indicators; the position of each country and region can be examined and analyzed. In examining the position of countries and their trade partners, unlike bilateral methods that examine only direct trade relations, the approach of network analysis and the resulting statistics -which are known as the indicators of trade partners’ diversity- can consider indirect trade relations and intermediary countries in trade networks. Statistics such as number of partners, degree of intensity, indicators of centrality and central position of each partner in the trade network, can be help to identify and explore connections, and to get a deeper visual understanding of a country's position in the regions and its hidden capacities in the trade network. As a result, the interactions of trade relations (direct and indirect) of all countries with each other can be revealed. This study is based on constructing a weighted matrix of trade relations network of all countries in five periods since 1998 to 2018. The results show that the of Iran's trade position has weakened during the reviewed periods and its network indicators have become more fragile after the sanctions. Based on the ranking of the mixed index obtained from the principal components of the trade partners’ diversity indicators, the appropriate trading partners for Iran in order of priority are: China, Japan, India, South Korea, Thailand, Singapore, Taiwan, UAE, Indonesia, Hong Kong, Turkey, Malaysia, Pakistan, Saudi Arabia and the Philippines. however, Iran has not been able to fully benefit from the trade capacities of the candidate countries in trade relations.

    Keywords: International Trade, Complex Network, Trade Partners, Centrality Measurement
  • Masoumeh Ayeneh, Yaqob Mahmodian * Pages 105-126

    The main objective of this study is to investigate and rank the factors affecting the penetration rate in the drug market. This research is based on qualitative approach and uses grounded theory method. The qualitative part of the research was carried out by semi-structured interviews. The statistical population included doctors of pharmacy and university professors in economics and management. The sampling method was purposive and theoretical saturation was used which led to a sample size of 14. For this purpose, sampling was carried out according to snowball technique and continued until theoretical saturation was reached. In the qualitative part of the research, data was analyzed using open-ended, axial and selective coding. In order to rank the factors, AHP technique was used. In the current situation of the market, none of the companies can focus on all eight factors affecting the market penetration. Thus, ranking these factors can help them to take necessary actions for entering the drug market. Findings of this research can provide as a tool for senior managers in preparing suitable strategic plans.

    Keywords: Market Share, Drug Market, Effectiveness, Advertising
  • Naser Seifollahi * Pages 127-156
    Objective

    With the dramatic changes in the world, due to advances in technology, globalization of markets, companies and industrial areas have faced new conditions of political economy. Therefore, deciding on the right market is one of the key decisions for the companies in achieving success, and has direct impact on their profitability. Therefore, the purpose of this study is to rank the attractiveness of national and regional markets of private sector investment opportunities in industrial parks and areas of Iran, using the AHP method.

    Method

    In terms of orientation, the study lies in the category of applied research and in terms of nature, it lies in the category of exploratory research. It is also considered qualitative in terms of data certainty. Sampling was applied using the judgmental and purposeful method. The statistical population of the present study includes all experts, manages of industrial companies and university professors, from which 16 interviews were conducted and analyzed.

    Results

    After analyzing the interviews and prioritizing the results using the AHP method, 15 market attractiveness indicators were identified, including geographical distance, marketing growth rate, market size, rate and speed of the market growth, profit gaining opportunity in the market, intensity of competition, market stability, ease of entering the market (threat of new-comers), bargaining power of buyers, threat of substitute goods, economic factors, environmental factors, socio-cultural factors, political factors and legal factors.

    Results

    By reviewing and summarizing the market attractiveness indicators that have been proposed in the previous researches, a set of indicators were provided to evaluate the potential of markets for investment.

    Keywords: Market Attractiveness, Investment Opportunity, Industrial Parks, AHP Method
  • Seyed Hesam Vaghfi *, Seyed Ehsan Hosseini, Fatmeh Keshvari Pages 157-180
    It is no secret to any knowledgeable manager that in today's dynamic and competitive environment, it’s absolutely essential to use the right strategy against the competitors. Following the right competitive strategy in such a market will lead to the consolidation of the organization's position in the industry and will improve the organization's performance. The purpose of this study is to investigate the effect of cost management and differentiation strategies on the risk of companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this research, the criteria of differentiation and cost management strategy are independent variables, the criteria of company risk is dependent variable, and the effectiveness of risk management as well as the intellectual capital are considered as moderator variables. The statistical population of the study included all companies listed on the Tehran Stock Exchange in a period of 10 years in the 1390s. Systematic elimination was applied to select a statistical sample of 1270 observations. Fitting of the model and testing of the hypotheses was carried out using modeling structural equations in Smart PLS software. The results of the hypothesis testing indicated that there is no significant relationship between cost management strategy and risk management, and intellectual capital does not have a significant effect on this relationship. But there is a negative and significant relationship between differentiation strategy and company risk.
    Keywords: Cost Management Strategy, Differentiation Strategy, Risk, Risk Management, Intellectual Capital
  • Akbar Mirzanejad Jouybari, Oveis Rezvanian * Pages 181-215

    Although the compulsory arbitration is not a new legal matter in Iran and many other jurisdictions, forcing the parties to insert the arbitration agreement in their contract is both new in Iranian legal regime and unprecedented elsewhere. One of the most salient forms of such compulsion is perhaps the one in Article 20 of the Third Five-year Development Plan of Iran, where the legislator requires that the arbitration agreement shall be inserted in the Shares Ceding contracts and duly signed by the parties. This new requirement of Iranian legislator, raises a number of new questions with regards to the nature and effects of such arbitration.In the current research paper, after reviewing the history of matter in Iranian legal regime and comparing it with some other jurisdictions, the writers attempted to discover the reasoning(s) of the legislator for such a questionable innovation. To this aim, the main concentration of the writers was on Article 20 of the Third Five-year Development Plan of Iran, as the most salient example of such compulsory arbitration. The main question to answer was whether the jurisdiction of such an arbitration panel is arising out of the legislation (like other compulsory arbitrations) or it could be considered as the parties’ intentions. The writers, for several reasons, concluded that compulsory arbitrate by forcing the parties to include the arbitration agreement in the contract, shall in no way be construed as contractual arbitration, but it is the same as other compulsory arbitrations, i.e. those by legislation.

    Keywords: Compulsory Arbitration, Privatization Arbitration, Contractual Arbitration, International Arbitration, Consent