فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 10 (پیاپی 194، دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه* صفحات 5267-5270

    مقدمه:

     آبله میمون یک ویروس دو رشته ای از جنس ارتوپاکس ویروس است که به وسیله حیوانات به انسان انتقال داده می شود. تا کنون دو گونه اصلی آبله میمون در غرب آفریقا و حوضه کنگو شناسایی شده اند. نحوه سرایت ویروس آبله میمون اغلب از طریق ذرات تنفسی و تماس مستقیم با ضایعات پوستی است. علایم اولیه ابتلا به بیماری آبله میمون شامل سردرد، دردهای عضلانی، تب و بدن درد می شود. روی بدن مبتلایان به تدریج برآمدگی هایی به شکل جوش ظاهر می شود که حالت تاول پیدا خواهند کرد. بسیاری از موارد در شیوع اخیر به انتقال جنسی نسبت داده شده اند؛ به خصوص در میان مردانی که به عنوان افراد هم جنس گرا، دو جنس گرا یا مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند شناخته می شوند. این ویروس هم چنین می تواند از طریق تماس مستقیم با زخم های عفونی، مایعات بدن و رختخواب یا لباس مشترک مشترک منتقل شود. آبله میمون به عنوان یک بیماری خطرناک می تواند سلامت روانی بیماران را تحت تاثیر خود قرار دهد. بررسی های گذشته حاکی از آن دارد ویروس آبله میمون منجر به انگ اجتماعی، اضطراب، افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی در افراد مبتلا می شود. با توجه اینکه چند مورد از ابتلا به آبله میمون در داخل کشور ایران شناسایی شده است می بایست اقداماتی در جهت آگاهی مردم از علایم و شیوه انتقال این ویروس انجام گردد تا بعد از کووید-19 شاهد گسترش یک بیماری همه گیر دیگری نباشیم.

    کلیدواژگان: علائم، راه های انتقال، پیشگیری، ویروس آبله میمون
  • سارا اسدی اصل* صفحات 5272-5281
    مقدمه

    داروهای سرکوبگر ایمنی بسته به مکانیسم عمل در گروه های گوناگونی دسته بندی و در کنترل اختلالات التهابی حاد و مزمن مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به احتمال بروز عوارض التهابی شدیدی همچون نارسایی حاد تنفسی و طوفان سایتوکاینی در بیماران مبتلا به کووید-19، نیاز به مرور داده های بروز شده در زمینه کارایی و عوارض جانبی تجویز این داروها در بیماران وجود دارد. در این مقاله در کنار معرفی اجمالی دسته های مختلف داروهای سرکوبگر ایمنی، به یافته های معتبر در زمینه آثار مثبت و منفی استفاده از این داروها در بیماران کرونایی پرداخته شده است.

    نتیجه گیری:

     در کل به نظر می رسد که مصرف داروهای ضدالتهاب و سرکوبگر پاسخ های ایمنی با آثار مثبتی همچون کاهش نیاز به تهویه مکانیکی و بستری در بخش مراقبت های ویژه ، افزایش سرعت بهبود علایم حاد و هم چنین کاهش آمار مرگ و میر بیماران به ویژه بیماران بدحال همراه است. با این حال احتمال، طولانی شدن دوره درمان و افزایش خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی را باید در نظر داشت. رعایت تعادل در مقدار و طول مدت تجویز این داروها می تواند در کاهش آثار منفی مصرف این داروها موثر باشد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، سیستم ایمنی، کورتیکواستروئید، سرکوب ایمنی
  • هدی حائریان*، فاطمه عزالدینی، یاسر صافی صفحات 5282-5289
    مقدمه

    خونریزی در محل قرار دادن ایمپلنت از عوارض مهم حین درمان است.. هدف از این مطالعه، ارزیابی وضعیت آناتومیک شریان آلویولار خلفی فوقانی در ناحیه بی دندانی مولرهای فک بالا در تصاویر (Cone-Beam Computed Tomography) CBCT در یک جمعیت ایرانی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی برای تعیین وضعیت آناتومیک شریان آلویولار خلفی فوقانی (Posterior Superior Alveolar Artery)  یا PSAA در ناحیه مولرهای فک بالا از تصاویر CBCT 300 بیمار متوسط سنی 48/79 سال استفاده شد. تصاویر توسط دستگاه Scanora 3D (Soredex, Tuusula, Finland) تهیه و توسط نرم افزار OnDemand3D آنالیز و قطر و فاصله شریان تا کرست استخوان در ناحیه دندان‏های مولر اول و دوم در مقاطع کراس سکشنال و کرونال تعیین گردید. داده‏ ها توسط نرم افزار SPSS version 16  و آزمون های آماری Chi-Square و T-Test و Anova  و Exact Fisher تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    شریان PSAA در 203 مورد (67/6%) از 300 تصویر مشاهده شد. فراوانی شریان در جنس مذکر اندکی (68/8%) بیشتر از جنس مونث (66/4%) بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود (0/711=p). میانگین قطر شریان و فاصله شریان تا کرست استخوان به ترتیب در جنس مذکر (0/64± 1/33میلی متر) - (4/78± 18/016میلی متر) و بیشتر از جنس مونث (0/47± 1/12میلی متر) - (4/31± 17/885میلی متر) بود که تنها تفاوت در قطرهای مدکر و مونث معنادار بود (0/008=p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس مطالعه حاضر با افزایش سن، قطر و فاصله شریان تا کرست استخوان کاهش می یابد. هم چنین قطر شریان و فاصله شریان تا کرست استخوان در جنس مذکر بیشتر از جنس مونث می باشد.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، سینوس ماگزیلاری، شریان آلوئولار خلفی فوقانی
  • مرضیه علیپور، مهدی مغنی باشی*، سیروس نعیمی صفحات 5290-5299
    مقدمه

    در اقدامات بالینی، تمایز تومورهای تهاجمی ریه از تومورهای اولیه همچنان به عنوان یک چالش باقی مانده است. با پیشرفت های اخیر در درک تغییرات بیولوژیک تومورزایی و فن آوری های تحلیلی مولکولی، استفاده از این تغییرات ملکولی می تواند به عنوان نشانگر زیستی بسیار حساس و اختصاصی برای طبقه بندی بیماران باشد. در این مطالعه شبکه ملکولی miRNA-mRNA مرتبط با سرطان ریه اولیه با رویکرد بیوانفورماتیکی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی- مشاهده ای، پروفایل بیانی ژن های بیماران مبتلا به سرطان ریه اولیه از داده های RNAseq در پایگاه داده اطلس ژنوم سرطان (TCGA)، توسط پکیج TCGAbiolinks تهیه شد. با استفاده از پکیج های edgeR و limma در نرم افزار R، ژن هایی با بیان غیر اختصاصی فیلتر شدند و mRNAها و miRNAها با اختلاف بیان معنی دار بین نمونه های توموری و نمونه های سالم ذخیره شدند و با کمک دو پایگاه TargetScan و miRWalk، اهداف آن ها پیش بینی شد. متعاقبا، شبکه تنظیم کننده تعامل miRNA-mRNA با استفاده از نرم افزار Cytoscape به تصویر کشیده شد.

    نتایج

    با تجزیه و تحلیل شبکه miRNA-mRNA مشخص شد که، 7 miRNA شامل؛ hsa-miR-373-3p، hsa-let-7a-5p، hsa-miR-23b-3p، hsa-miR-152-3p، hsa-miR-216a-3p، hsa-miR-106-5p و hsa-let-7i-5p و 6 miRNA شامل؛ has-miR-107، has-miR-17-5p، has-185-5p، has-miR-34a-5p، has-miR-130a-5p و has-96-5p به ترتیب تنظیم کننده mRNAهایی که در سرطان ریه اولیه افزایش و کاهش بیان داشته اند، می باشند.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه بیوانفورماتیکی یک شبکه ملکولی miRNA-mRNA مرتبط با سرطان ریه اولیه را پیشنهاد می کند که می تواند به عنوان نشانگرهای پیش آگهی به غربالگری و اهداف درمانی جدید سرطان ریه اولیه کمک کند.

    کلیدواژگان: شبکه miRNA-mRNA، سرطان ریه، TCGA، RNAseq
  • عباس فروغی پردنجانی، محسن ثالثی*، رسول رضایی، جواد نعمتی صفحات 6000-6012
    مقدمه

    التهاب در مغز با نام التهاب عصبی شناخته می شود و موجب افزایش ترشح TNF-α (Tumor necrosis factor alpha) و فعال سازی مسیر TLR4 (Toll-like receptor 4) می گردد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر 4 هفته پیش آماده سازی با تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تداومی با شدت متوسط (MICT) بر مقادیر TNF-α و TLR4 رت های صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق تجربی بود. تعداد 18 سر رت نر ویستار در سه گروه تمرین HIIT، تمرین MICT و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه HIIT شامل 6 وهله فعالیت 2 دقیقه ای با شدت معادل 90-85 درصد VO2max و 5 وهله استراحت فعال 2 دقیقه ای و برنامه MICT با شدت معادل 65 درصد VO2max با مدت زمان همسان با HIIT به مدت 4 هفته و 5 جلسه در هفته اجرا گردید. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی، موش های هر سه گروه تشریح شدند و بافت های قشر و استراتوم مغز موش ها جهت سنجش  TNF-α و TLR4 با استفاده از روش وسترن بلات، استخراج شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک راهه (ANOVA) در سطح معناداری 0/05 به کمک نرم افزارversion 16  SPSS انجام شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد متغیرهای TNF-α و TLR4 در نواحی قشر و استراتوم مغزی پس از 4 هفته تمرین هوازی تناوبی پر شدت و تداومی با شدت متوسط تغییر معناداری نسبت به گروه کنترل نداشتند (0/05≥p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به این یافته ها می توان اظهار داشت که پیش آماده سازی با تمرین تناوبی با شدت بالا و تمرین تداومی با شدت متوسط اثر معناداری بر شاخص های التهابی در مغز ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین تداومی با شدت متوسط، پیش آماده سازی، TNF-α، TLR4
  • خاطره خیراللهی، رویا حمایتی، سید رسول نبوی نژاد* صفحات 6013-6022
    مقدمه

    نارسایی مزمن کلیوی همان طور که بر روی سیستم های مختلف بدن تاثیر می گذارد می تواند موجب تغییرات عمده ای در حفره دهان شود، از این رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه فراوانی تظاهرات دهانی در بیماران دیابتی و غیردیابتی تحت همودیالیز شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 60 بیمار تحت درمان همودیالیز مراجعه کننده به بخش های دیالیز بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به دو گروه 30 تایی؛ دیابتی و غیر دیابتی تقسیم شدند. معاینه حفره دهان با آینه، سوند، پروب و چراغ قوه صورت گرفت. سن، جنس، مدت زمان همودیالیز، علایم و نشانه های دهانی در چک لیست بیماران گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماریversion 16  SPSS و آزمون های آماری تی، فیشر و مجذورکای انجام شد.

    نتایج

    37 نفر (61/7 درصد) از بیماران مرد و 23 نفر (38/3 درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران 16/15±57/17 سال (دامنه سنی 88-15 سال) بود. در گروه بیماران دیابتی، خشکی دهان (76/7 درصد) و در گروه بیماران غیردیابتی اروژن دندانی (50 درصد) بیشترین فراوانی را داشت. اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه در ابتلا به خشکی دهان و وجود کاندیدیازیس مشاهده شد (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     اثر ترکیبی دیابت و نارسایی کلیوی در بیماران همودیالیزی مبتلا به دیابت باعث افزایش عوارض دهانی در این افراد شده، لذا ارتباط نزدیک ما بین بیمار و تیم مراقبت سلامتی (پزشک و دندانپزشک) جهت تشخیص به موقع ضایعات دهانی می تواند به ارتقای سلامت دهان و نیز کیفیت زندگی بیماران و نهایتا کاهش بار مالی بیماری کمک کند.

    کلیدواژگان: تظاهرات دهانی، همودیالیز، دیابت شیرین
  • محجوبه السادات انتظارقائم، درسا پورضرابی، الهه شفیعی راد، اسماء عسکری بشکانی* صفحات 6023-6033
    مقدمه

    در پزشکی قانونی جهت تخمین سن اگر هیج یک از روش های تعیین هویت رضایت بخش نباشد می توان از دندان استفاده کرد. این مطالعه بر روی رادیوگرافی پانورامیک بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد به منظور تخمین سن بر اساس نسبت محیط پالپ به دندان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تشخیصی800 رادیوگرافی دیجیتال پانورامیک بررسی شده و سن بیماران ثبت شد. به وسیله نرم افزار اتوکد نسبت محیط پالپ به دندان کانین ماگزیلا تعیین و به کمک معادله رگرسیون سن بیمار برآورد شده و با سن حقیقی مقایسه شد. نقش جنس، محل قرارگیری دندان در هر کوادرانت و دهه های سنی با این نسبت بررسی شد. جهت تحلیل از رگرسیون خطی و آزمون T-test زوجی و ضرایب همبستگی بر حسب سن و جنس در نرم افزار آماری version 16   SPSSاستفاده گردیده است.

    نتایج

    جهت برآورد سن با استفاده از نسبت محیط پالپ به محیط دندان از مدل رگرسیون خطی استفاده شد و نتیجه اینکه ضریب همبستگی پیرسون بین سن و محیط پالپ به دندان 0/08 =r  -به دست آمدکه با 0/024=P  همبستگی منفی و معناداری بین این دو متغیر است. هم چنین ضریب همبستگی در زنان 0/087=r  - محاسبه شد که با 0/037 Pاین همبستگی نیز معنادار و معکوسی می باشد.

    نتیجه گیری:

     مطالعه نشان داد تخمین سن با استفاده از نسبت محیط پالپ به محیط دندان کانین ماگزیلا روش قابل اعتمادی است و نسبت محیط پالپ به دندان در سمت چپ، و در زنان با سن دندانی ارتباط معنادار دارد.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی، تعیین سن دندان با پانورامیک، دندانپزشکی قانونی، تجزیه و تحلیل رگرسیون
  • علیرضا جوهری، فرهاد دریانوش*، مریم کوشکی جهرمی، علی اکبر نکوئیان صفحات 6034-6051
    مقدمه

    تجمع چربی در بافت کبد به عنوان مهم ترین علت بیماری استیاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) شناخته می شود که با کاهش پروتیین گیرنده های فعال تکثیرکننده پراکسی زوم کبدی (PPAR-α) همراه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا (HIST) بر PPAR-α و آنزیم های کبدی در موش های صحرایی NASH ناشی از رژیم غذایی پرچرب (HFD) انجام شد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 40 سر رت نر نژاد اسپراگوداولی (سن: 6 تا 8 هفته و وزن 20 ± 230 گرم) اختیار شد. سپس به دو گروه مساوی سالم و HFD تقسیم شدند. گروه HFD با هدف القا بیماری، به مدت هشت هفته تحت گاواژ قرار گرفتند. پس از اثبات بیماری، رت ها به چهار گروه کنترل-سالم (9= n)، سالم-شنا (9= n)، کنترل-بیمار (9= n) و بیمار-شنا (9= n) تقسیم شدند. گروه های تمرینی، HIST را هشت هفته (سه جلسه در هفته و هر جلسه 30 دقیقه) انجام دادند. در پایان، PPAR-α کبدی از روش وسترن بلات و آنزیم های ALT) Alanine aminotransferase (AST) Aspartateaminotransferase)و GGT (Gama-Glutamyl Transferase) در سطح سرم از روش فتومتریک اندازه گیری شدند. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. سطح معنی داری (0/05≥P) و کلیه روش های آماری با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS  انجام شد.

    نتایج

    HIST، افزایش وزن ناشی از HFD را کنترل کرد و کاهش معنی دار ALT و AST سرم در گروه های سالم-شنا و بیمار-شنا نسبت به گروه کنترل-بیمار و کاهش معنی دار GGT سرم در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار (0/001≥P) و بیمار-شنا (0/044≥P)  مشاهده شد. افزایش معنی دار PPAR-α کبدی در سالم-شنا نسبت به کنترل-بیمار مشاهده گشت (0/002≥P).

    نتیجه گیری:

     HIST می تواند وزن بدن را کنترل کند و آنزیم های کبدی را کاهش دهد. با این حال برای حصول نتایج قطعی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: استئاتوهپاتیت غیرالکلی، شنای تناوبی با شدت بالا، پروتئین گیرنده های فعال تکثیرکننده پراکسی زوم کبدی، آنزیم های کبدی
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe* Pages 5267-5270
    Introduction

    Monkeypox is a double-stranded virus of the genus Orthopoxvirus, which is transmitted by animals to humans. Monkey pox is a double-stranded virus of the orthopoxvirus genus that is transmitted to humans by animals. So far, two main species of monkeypox have been identified in West Africa and the Congo Basin. The way the monkeypox virus spreads is often through respiratory particles and direct contact with skin lesions. The initial symptoms of monkeypox include headache, muscle pain, fever, and body aches. On the body of the sufferers, bumps in the form of boils will gradually appear, which will become blisters. Many cases in recent outbreaks have been attributed to sexual transmission; specially among men who identify as gay, bisexual, or men who have sex with men. The virus can also be transmitted through direct contact with infected wounds, body fluids, and shared bedding/clothing. Monkeypox is a dangerous disease that can affect the mental health of patients. Previous studies indicate that the monkeypox virus leads to social stigma, anxiety, thoughts and behaviors related to suicide in infected people. Considering that several cases of monkeypox have been identified inside Iran, measures should be taken to make people aware of the symptoms and transmission of this virus, so that we do not witness the spread of another epidemic after COVID-19.

    Keywords: Symptoms, Ways of Transmission, Prevent, Monkeypox Virus
  • Sara Assadiasl* Pages 5272-5281
    Introduction

    Immunosuppressive drugs are classified into different groups depending on the mechanism of action and are used in the control of acute and chronic inflammatory disorders. Considering the possibility of severe inflammatory complications such as acute respiratory failure and cytokine storm in the patients with COVID-19, there is a need to review the updated data on the effectiveness and side effects of administering these drugs in patients. In the present article, along with the brief introduction of different categories of immunosuppressive medications, positive and negative effects of using these drugs in corona patients have been discussed.

    Conclusion

    Taken together, it seems that the administration of immunosuppressive drugs has positive effects on COVID-19 patients. Reduced need for mechanical ventilation, decreased admission to the intensive care unit, promotion of acute symptoms, and decreased mortality rate, especially in critically ill patients are some of these advantages. However, the possibility of treatment prolongation and increased risk of bacterial and fungal infections should be kept in mind. Maintaining a balance in the doses and duration of immunosuppressant drugs might diminish their adverse effects.

    Keywords: Corona virus, COVID-19, Immune System, Corticosteroid, Immunosuppression
  • Hoda Haerian*, Fatemeh Ezodini, Yaser Saafi Pages 5282-5289
    Introduction

    Bleeding is an important complication during implant placement. The aim of this study was to evaluate the anatomic situation of the posterior superior alveolar artery (PSAA) in cone-beam computed tomography (CBCT) images in maxillary molar region in an Iranian population.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, CBCT scans of the edentulous regions of the posterior maxilla were participants to examine the location and anatomical features of the PSAA. 300 CBCT scans of patients with the mean age of 48.79 years were used. The CBCT scans had been obtained by Scanora 3D (Soredex, Tuusula, Finland). The diameter and the PSAA distance to the alveolar crest was measured by OnDemand 3D software on cross sectional and coronal sections. Data were analyzed through the Chi-Square, T-Test, ANOVA and Exact Fisher tests using the SPSS software (version 23).

    Results

    Out of 300 images, the PSAA was observed in 203 (67.6%) ones. The artery was slightly more observable in males (68.8%) compared to females (66.4%). Although the difference was not significant (p-value: 0.711). The mean artery diameter and distance to alveolar crest were higher in males (1.33±0.64 mm; 18.016±4.78 mm, respectively) compared to females (1.12 ±0.47 mm; 17.885±4.31 mm). Only the difference between the diameters was significant (p-value: 0.008).

    Conclusion

    According to this study, with the increase of age, the diameter and distance of the artery to bone crest decreases. The mean artery diameter and distance to bone crest is higher in males compared to females.

    Keywords: Cone-beam computed tomography, Maxillary sinus, Posterior superior alveolar artery
  • Marzieh Alipour, Mahdi Moghanibashi*, Sirous Naeimi Pages 5290-5299
    Introduction

    In clinical practice, distinguishing invasive lung tumors from primary tumors remains a challenge. With recent advances in understanding biological alterations of tumorigenesis and molecular analytic technologies, using these molecular alterations can be sensitive and tumor-specific as biomarker for the stratification of patients. In this study, the molecular network of miRNA-mRNA contributing to primary lung cancer has been assessed by bioinformatics approaches.

    Methods

    In this analytical-observational study gene expression profiles of patients with primary lung cancer were collected from the RNASeq data of the Cancer Genome Atlas (TCGA) database by TCGAbiolinks package. With edgeR and limma packages in R, non-specific expression genes were filtered and the significant differentially expressed mRNAs and miRNAs between tumor tissues and normal tissues were saved and their targets were predicted by 2 databases; miRWalk, and Targetscan. Subsequently, the interaction regulatory network of miRNA-mRNA was visualized using Cytoscape software.

    Results

    By miRNA-mRNA network analysis revealed that, 7 miRNAs included; hsa-miR-373-3p, hsa-let-7a-5p, hsa-miR-23b-3p, hsa-miR-152-3p, hsa-miR -216a-3p, hsa-miR-106-5p, hsa-let-7i-5p and 6 miRNAs including; has-miR-107, has-miR-17-5p, has-185-5p, has-miR-34a- 5p, has-miR-130a-5p and has-96-5p, mediated regulation of up-regulated and down-regulated mRNAs in primary lung cancer patients, respectively.

    Conclusion

    This bioinformatics study proposes a miRNA–mRNA network associated with primary lung cancer, which may help to screening and new therapeutic targets for primary lung cancer as prognostic marker.

    Keywords: miRNA-mRNA network, Lung cancer, TCGA, RNASeq
  • Abbas Foroughi Pordanjani, Mohsen Salesi*, Rasoul Rezaei, Javad Nemati Pages 6000-6012
    Introduction

    Inflammation in the brain is known as neuroinflammation and increases TNF-α (Tumor necrosis factor alpha) secretion and activates the TLR4 (Toll-like receptor 4) pathway. The aim of this study was to evaluate the effect of 4 weeks preconditioning with high intensity intermittent training (HIIT) and moderate intensity training (MICT) on TNF-α and TLR4 levels in male Wistar rats.

    Methods

    The current research was an experimental study.18 male Wistar rats were divided into three groups: high intensity intermittent training (6 heads), continuous moderate intensity training (6 heads) and the control group (6 heads). HIIT program included 6 stages of 2-minute activity with intensity of 85-90% VO2max and 5 stages of active rest for 2 minutes and MICT program with intensity of 65% VO2max with the same duration as HIIT for 4 weeks and 5 days per week was implemented. 48 hours after the last training session, rats were dissected and cortical tissues and layers of mice were extracted for TNF-α and TLR-4 using western blotting. Data analysis was performed using ANOVA test at a significance level of 0.05 With the help of SPSS version 16 software.

    Results

    The results of the present study showed that TNF-α and TLR4 in the cortex and stratum cerebral areas after 4 weeks of high-intensity and moderate-intensity intermittent aerobic exercise did not change significantly compared to the control group (p≥0.05).

    Conclusion

    According to these findings, it can be stated that exercise with high or moderate intensity cannot be an effective factor in increasing inflammatory markers in the brain.

    Keywords: HIIT, MICT, Preconditioning, TNF-α, TLR4
  • Khatereh Kheirollahi, Roya Hemayati, Seyed Rasool Nabavinejad* Pages 6013-6022
    Introduction

    Chronic renal failure, as it affects different systems of the body, can cause major changes in the oral cavity. Therefore, the aim of this study was to compare oral manifestations in diabetic and non-diabetic patients undergoing hemodialysis. 60 patients under hemodialysis treatment referred to the dialysis departments of the teaching hospitals of Shahid Sadougi University of Medical Sciences, Yazd were examined.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 60 patients undergoing hemodialysis in the dialysis wards of teaching hospitals of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences were studied. Patients were divided into two groups of diabetic and non-diabetic (n=30). The oral cavity was examined with a mirror, explorer and flashlight. Gender, age, duration of hemodialysis, oral signs and symptoms were recorded in the patients' checklists. Data analysis was run by SPSS17 statistical software, T-tests, Fisher Exact and Chi-square.

    Results

    37 (61.7%) of the patients were male and 23 (38.3%) were female. The mean age of the patients was 57.17 ±16.15 years (age range 15-88 years). Dry mouth (76.7%) and dental erosion (50%) were the highest frequency in diabetic and non-diabetic patients, respectively. There was a statistically significant difference between the two groups in dry mouth and candidiasis (P <0.05).

    Conclusion

    The combined effect of diabetes and renal failure in diabetic patients undergoing hemodialysis has increased oral complications in these individuals, so close collaboration between the patient and health care team to rapid diagnosis of oral lesions could lead to promotion of the patient’s oral health and quality of life and also a decrease in the burden of disease.

    Keywords: Oral manifestations, Hemodialysis, Diabetes mellitus
  • Mahjube Entezar-E-Ghaem, Dorsa Pourzarabi, Elahe Shafieirad, Asma Askari* Pages 6023-6033
    Introduction

    Teeth can be used to determine age in forensic medicine if none of the other techniques of identification are appropriate. The researchers used panoramic radiographs from patients referred to Yazd Shahid Sadoughi Dental School to determine age using pulp/tooth perimeter ratio.

    Methods

    In this diagnostic study, 800 panoramic digital radiographs were examined and the age of the patients was recorded. The pulp/tooth perimeter ratio of the maxillary canine was calculated by using AutoCAD software, and the patient's age was estimated by using a regression equation. Then, a comparison was made between the estimated age and the actual age using this method. The role of sex, tooth placement in each quadrant and decade of age was examined in this ratio. For analysis, linear regression and paired T-test and correlation coefficients according to age and gender were used in SPSS 16 statistical software.

    Results

    A linear regression model was used to estimate the age using pulp/tooth perimeter ratio. As a result, the Pearson correlation coefficient between age and pulp/tooth perimeter ratio was r = -0/08. We discovered a negative and significant correlation between these two variables with a P= 0.024. Likewise, the correlation coefficient in women was calculated r = -0.087, which with P= 0.037, this correlation is also significant and inverse.

    Conclusion

    The study showed that estimating age using the pulp/tooth perimeter ratio of the maxillary canine is a reliable method and the pulp/tooth perimeter ratio on the left side is correlated with dental age. Thus, using the pulp/tooth perimeter ratio to estimate age in women is also valid.

    Keywords: Radiography, Panoramic age determination by teeth, Forensic dentistry, Regression analysis
  • Alireza Jowhari, Farhad Daryanoosh*, Maryam Koushkie Jahromi, AliAkbar Nekooeian Pages 6034-6051
    Introduction

    Accumulation of fat in the liver tissue is known as the most important cause of non-alcoholic steatohepatitis, which is associated with a decrease in the protein of hepatic peroxisome proliferator-activated receptors (PPAR-α). This study aimed to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training (HIST) on PPAR-α and liver enzymes in high-fat diet-induced non-alcoholic steatohepatitis rats.

    Methods

    The current research was semi-experimental. 40 Spraguedauli male rats (age: 6 to 8 weeks and weight: 230 ± 20 grams) were selected and divided into two equal groups, healthy and high-fat diet (HFD). The HFD group was subjected to gavage for eight weeks with the aim of inducing the disease. Rats were divided into four groups: control-healthy (n=9), healthy-swimming (n=9), control- disease (n=9) and disease -swimming (n=9). The training groups performed HIST for eight weeks (three sessions per week, each session lasting 30 minutes). In the end, liver PPAR-α was measured by western blot analysis; and ALT, AST and GGT enzymes in serum level were measured by photometric method. One-way analysis of variance and Bonferroni's post hoc test were used to analyze the data. Significant level (P≥0.05) and all statistical methods were performed using SPSS16 software.

    Results

    HIST controlled the weight gain caused by HFD and there was a significant decrease in serum ALT and AST in the healthy-swimming and sick-swimming groups compared to the control-patient group and a significant decrease in serum GGT in the healthy-swimming group compared to the control-patient (P≤0.001) and patient-swimming (P≤0.044) were observed. A significant increase in hepatic PPAR-α was observed in healthy-swimming patients compared to the control-patients (P≤0.002).

    Conclusion

    HIST can control body weight and reduce liver enzymes. However, more research is needed to obtain definitive results.

    Keywords: Non-alcoholic Steatohepatitis, High-intensity Interval Swimming, Hepatic peroxisome proliferator activator protein, Liver enzymes