فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نعیم شکری، عباس عصاری آرانی*، علی عسگری، امیرحسین مزینی، نعمت الله اکبری صفحات 1-27

    امروزه سهم کمک‎های دولتی از هزینه های عمومی دولت به دو صندوق بازنشستگی کشوری و لشگری، از حدود 11 درصد در سال 1392 به حدود 19 درصد در سال 1400 افزایش پیدا کرده و این روند، در سال‎های اخیر، رو به افزایش بوده است. پژوهش حاضر، به دنبال شبیه سازی و اعمال سیاست‎های اصلاحی، جهت بهبود ناترازی مالی موجود در نظام بازنشستگی ایران با بهره گیری از مدل‎های تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)  می‎باشد. برای این منظور، یک بار مدل برای سیستم پرداخت مزایای معین  (PAYG-DB) که در حال حاضر در ایران استفاده می شود و سپس برای سیستم مبتنی بر تامین مالی براساس میزان اندوخته‎ گذاری جزیی کالیبره گردید تا اثرات رفاهی و توزیعی آنها با یکدیگر مقایسه شود. نتایج حاصل از شبیه سازی، نشان می دهد که افراد با انتقال به سیستم اندوخته‎ گذاری جزیی، پس انداز خود را کاهش می‎دهند و این موضوع، باعث افزایش مصرف در همه نسل‎ها و افزایش انباشت سرمایه در کل جامعه می‎گردد. در بخش دوم مقاله، از توابع واکنش آنی برای بررسی اثرات متغیرهای بیماری های نوپدید و سالمندی جمعیت بر ناترازی مالی صندوق‎های بازنشستگی استفاده شد. نتایج پژوهش، نشان می‎دهد که ناترازی مالی صندوق‎ها به دنبال بروز شوک مثبت در متغیرهای فوق، افزایش می‎یابد. براساس نتایج پژوهش، اعمال اصلاحات پارامتریک همچون مکانیسمی که سن بازنشستگی را با امید به زندگی مرتبط کند و انتقال به سیستم اندوخته‎ گذاری جزیی، می‎تواند ناترازی مالی را کاهش و پایداری مالی را در نظام بازنشستگی ایران، افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نظام بازنشستگی، مدل DSGE، بیماری های نوپدید، سالمندی جمعیت، توابع واکنش آنی
  • عبدالرضا عیسوند حیدری، میرحسین موسوی*، صالح قویدل، اسماعیل صفرزاده صفحات 29-58

    هدف از نگارش  این مقاله، بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی و رشد مانده حقیقی پول بر ثبات مالی صنعت بیمه ایران است. برای این منظور، از روش مارکوف سوییچینگ استفاده شده، که توانایی ملحوظ کردن تغییر در نحوه ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی و ثبات مالی صنعت بیمه در طی زمان، از مهم ترین ویژگی های روش مارکف سوییچینگ بوده، و دوره زمانی مورد بررسی، از فصل اول سال 2005 تا فصل چهارم سال 2015 است. نتایج نشان می دهد، رفتار ثبات مالی صنعت بیمه در تاثیر پذیری از متغیرهای کلان اقتصادی در طول رژیم های اول (شامل فصل اول 2005 تا فصل سوم 2008) و دوم (شامل فصل چهارم 2008 تا فصل چهارم 2015) تفاوت دارد؛ به طوری که تاثیر متغیرهای نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی بر ثبات مالی صنعت بیمه در رژیم اول، عکس رژیم دوم بوده، در حالی که متغیر رشد مانده حقیقی پول در هر دور رژیم، رابطه مستقیمی با ثبات مالی صنعت بیمه داشته، ولی اثر آن در رژیم دوم که یک رژیم رکودی محسوب می شود، بر ثبات مالی ناچیز است. همچنین نتایج، پایداری رژیم اول را از رژیم دوم، بیشتر نشان می دهد؛ به طوری که اگر صنعت بیمه در دوره قبل، در وضعیت رژیم یک باشد، به احتمال 94 درصد، در این دوره هم، در رژیم یک خواهد بود.

    کلیدواژگان: صنعت بیمه، ثبات مالی، متغیرهای کلان اقتصادی، مارکوف سوئیچینگ
  • سیما اسکندری سبزی* صفحات 59-78

    نرخ های تورم بالا و غیرقابل پیش بینی، تقاضا برای پول داخلی را کاهش و تقاضا برای دارایی های جایگزین مانند پول خارجی را افزایش می دهد. جانشینی پول، وضعیتی است که در آن پول خارجی، جایگزین پول داخلی در انجام وظایف پول می شود. هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر جانشینی پول در ایران، با تاکید بر نااطمینانی تورم می باشد. بدین منظور، بر اساس داده های سال های 1398-1357، درجه جانشینی پول با استفاده از روش کمین- اریکسون (2003) به دست آمده و از مدل EGARCH برای محاسبه نااطمینانی تورم استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تخمین مدل با رهیافت خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی، نشان می دهد که در کوتاه مدت و بلند مدت، افزایش تورم، به افزایش جانشینی پول منجر می شود. نااطمینانی تورمی در کوتاه مدت بعد از سه دوره، تاثیر خود را نشان داده و جانشینی پول را افزایش می دهد.  در بلندمدت نیز، نااطمینانی تورمی، رابطه مستقیم و رشد اقتصادی، رابطه عکس معنی داری با جانشینی پول دارد. با توجه به وجود رابطه تاثیرگذار تورم و نااطمینانی آن بر جانشینی پول، سیاست های کنترلی تورم توسط سیاستگذاران، باید  مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تقاضای پول، جانشینی پول، نااطمینانی تورم، ARDL
  • آزاده عرب، احمد سرلک*، مجتبی قیاسی، مریم شریف نژاد صفحات 79-101

    بی ثباتی مالی، می تواند به شکست در عملکرد بازارهای مالی منجر شود و هزینه های کلان اقتصادی ایجاد نماید و بنابراین، با بررسی این رویداد آسیب زا، می توان در جهت حصول شرایط ثبات و اطمینان اقتصادی پیش رفت. هدف اصلی این تحقیق، بررسی بی ثباتی مالی کشورهای خاورمیانه طی سال های 2000 تا 2019 در یک برآورد پویا و از طریق روش دو مرحله ای گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی می باشد. برای دستیابی به این هدف، شاخص بی ثباتی و توسعه مالی براساس متغیرهای تاثیرگذار بخش بانکی و بازار سهام در دو گروه کشورهای صادرکننده نفت و کشورهای بدون صادرات نفت منطقه، ایجاد گردید. اکثر کشورهای منطقه صادرکننده نفت بوده و نتایج حاصل از برآورد، تایید کننده تاثیر منفی و معنا دار توسعه مالی و رشد اقتصادی بر بی ثباتی مالی می باشد. همچنین به منظور ایجاد نگاه جامع تر، از متغیرهای کنترل رابطه مبادله و مخارج دولت و تورم نیز در مدل استفاده گردیده است. وقفه اول بی ثباتی مالی و متغیر تورم و مخارج دولت، تاثیر مثبت و معنادار و رابطه مبادله، تاثیر منفی و معنادار بر بی ثباتی مالی دارد. در کشورهایی که صادرکننده نفت نیستند، به دلیل بی ثباتی مالی کمتر نسبت به کشورهای صادرکننده ، ارتباط تعدادی از متغیرها با بی ثباتی مالی معنادار نشد و نتایج متفاوتی حاصل گردید. توصیه می گردد که سیاستگذاران با کنترل قیمت ها و هدایت نقدینگی و اعتبارات به سمت تولید، اصلاح سطح و ترکیب مخارج دولت و بهبود در روابط تجاری، بتوانند در جهت کاهش بی ثباتی مالی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، بی ثباتی مالی، رشد اقتصادی، گشتاور تعمیم یافته سیستمی، خاورمیانه
  • احمد پورمحمدی، زهره طباطبایی نسب*، یحیی ابطحی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 103-128

    بحران مالی جهانی در سال 2008 و همه گیری اخیر بیماری کرونا ویروس (COVID-19)، توجهات به موضوعات مرتبط با سیاست های مالی را برانگیخته است. ازآنجایی که سیاست مالی، نقش مهمی در کاهش هزینه های این بحران ها دارد، درک رابطه بین مولفه های سیاست مالی بسیار با اهمیت است و پیامدهای مهمی برای انتخاب سیاست های مالی در حوزه اقتصاد بخش عمومی دارد. این پژوهش با استفاده از داده های فصلی طی دوره 1397:4-1369:1، به بررسی پیوندهای علی بین مولفه های سیاست مالی یعنی مخارج دولت (جاری و عمرانی) و درآمدهای دولت (مالیاتی و نفتی) در ایران پرداخته، و برای این منظور، ابتدا از آزمون علیت تودا-یاماموتو در حوزه زمانی برای بررسی رابطه علی بین این متغیرها استفاده شده است. علاوه بر این، با توجه به نمایش ویژگی های مختلف توسط متغیرها در دامنه فرکانس، یک تحلیل پویا از طریق رویکرد همبستگی و اختلاف فاز موجک برای بررسی این رابطه در حوزه زمان- فرکانس بین درآمدهای دولت و ترکیب مخارج صورت می گیرد. نتایج تحلیل موجک، نشان می دهد که ارتباط بین جفت های درآمد و مخارج دولت در تمام افق های زمانی، یکسان نیست و یک ناهمگونی قوی در روابط متقابل آشکارشده در طول زمان و در مقیاس های مختلف شناسایی می شود. به طورکلی نتایج پژوهش، اثرات علی مختلف با تایید فرضیه تسلط مخارج برای درآمدهای نفتی و فرضیه تسلط درآمد برای درآمدهای مالیاتی را در فرکانس های مختلف نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، درآمدها و مخارج دولت، علیت تودا-یاماموتو، همبستگی موجک، اختلاف فاز
  • مهدی شعبان زاده خوشرودی*، امید گیلان پور، ابراهیم جاودان، محسن رفعتی صفحات 129-155

    به دنبال تشدید تلاطم های ارزی از اواخر سال 1396، ستاد اقتصادی دولت برای مقابله با آثار این رویداد و مدیریت بازار ارز، از ابتدای سال 1397، به اختصاص ارز ترجیحی با نرخ 4200 تومان برای هر دلار آمریکا جهت واردات کالاهای اساسی اقدام کرد. هدف اصلی اجرای این سیاست، ممانعت از سرایت التهابات ارزی به بازار کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و منتفع کردن دهک های پایین جامعه عنوان شده بود. با این حال، امروزه باگذشت سه سال از اجرای این طرح، بسیاری از کارشناسان معتقدند که اجرای سیاست یارانه ارز ترجیحی، هزینه های زیادی را به دنبال داشته و به علت ناکامی در کنترل افزایش قیمت ها، نتوانسته است ثبات مصرف مواد غذایی هدف را بین خانوارها تضمین کند. در مقابل، موافقان اجرای این سیاست، معتقدند که تاثیر سیاست ارز ترجیحی در کنترل نوسانات و رشد قیمت محصولات در بازار نهایی و درنهایت، مصرف خانوارها، قابل ملاحظه بوده است. از این رو، همواره این پرسش در محافل علمی و سیاسی کشور مورد بحث بوده که آیا یارانه پرداختی در قالب سیاست ارز ترجیحی به مصرف کننده نهایی رسیده و بر سطح مصرف او اثر معنی دار داشته است؟ با این رویکرد، پژوهش پیش رو، به ارزیابی اثر سیاست ارز ترجیحی بر مصرف مواد غذایی در مناطق شهری ایران پرداخته است. جهت دستیابی به این هدف، ابتدا با به کارگیری مبانی نظری در مطالعات مختلف، مدل نظری تحقیق حاضر تبیین شد. شایان ذکر است که اطلاعات مورد نیاز برای مطالعه طی دوره زمانی 99-1384 جمع آوری و در قالب مدل ARDL-PANEL تحلیل شدند. نتایج، نشان داد که اگرچه سیاست ارز ترجیحی بر مصرف خانوار، اثر مثبت و معنی دار داشته اما این تاثیر، قابل توجه نبوده است. ضمن آنکه بر اساس نتایج، شاخص قیمت گروه های غذایی و نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در کوتاه مدت و بلندمدت، اثر منفی و در مقابل، افزایش درآمد خانوارهای شهری بر مصرف مواد غذایی در کوتاه مدت و بلندمدت، اثر مثبت و معنی دار دارند. درنهایت نیز نتایج حاصل از جزء ضریب تصحیح خطای پانل، نشان می دهد که به دلیل سرعت پایین تعدیل، آثار شوک های ارزی، ماندگاری بالایی در اقتصاد ایران دارند.

    کلیدواژگان: سیاست ارزترجیحی، مناطق شهری، مصرف مواد غذایی، مدل ARDL-PANEL
  • امیرحسین پورجوهری* صفحات 157-185

    در اقتصاد امروز شهرها، کسب و کارهای کوچک، جایگاه قابل توجهی یافته اند. ماهیت و مقیاس فعالیت این نوع از کسب و کارها، بعضا سبب بروز واکنش های متفاوتی نسبت به عوامل کلان بیرونی می گردد؛ به طوری که ممکن است بعضی نیروهای مخرب برای کسب کارهای بزرگ، به رشد و شکوفایی کسب و کارهای کوچک کمک کنند و یا برعکس. در این میان، مدیریت شهری، نه به عنوان نیروی مستقیما تاثیرگذار، بلکه در جایگاه عنصری تسهیل گر، می تواند وارد عمل گردد. در این پژوهش، با مطالعه نیروهای کلان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی، زیست محیطی و قانونی، تحلیلی کلی از وضعیت موجود و نوع تاثیرگذاری این نیروها به روش PESTEL انجام، و سپس، با استفاده از روش آینده پژوهی تایدا، روابط علی بین روندهای موجود و عدم قطعیت های اصلی، تعیین شده است. نتایج مطالعات، نشان داد که وجود تحریم های اقتصادی و تعدد قوانین، عدم قطعیت هایی هستند که می توان سناریوهای آینده پژوهی را مبتنی بر آنها ارایه نمود. بر این اساس، از آنجا که محتمل ترین آینده پیش رو، رویکرد اقتصاد مقاومتی خواهد بود، 8 راهبرد در ارتباط با مدیریت شهری تسهیل گر قابل ارایه است که از قابلیت پابرجایی در همه سناریوها برخوردارند و شامل تحقق مدیریت یکپارچه، ایجاد صندوق مالی حمایتی، حمایت از تولیدات داخلی، ایجاد خوشه های کسب وکار در سطوح مختلف، حمایت از کارآفرینان، توسعه مفاهیم دانش پایگی و اقتصاد دانش بنیان در رابطه با کسب وکارهای کوچک، توسعه زیرساخت ها، فناوری ها، تجهیزات تولید و خدمات فنی در شهر تهران و حمایت از توسعه فناوری های پاک در واحدهای آلاینده می باشند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کسب و کارهای کوچک، فضای کسب و کار، PESTEL، تایدا
  • نرگس حیدری، رضا نجارزاده*، حسن حیدری، کاظم یاوری صفحات 187-215

    نظر به اهمیت و جایگاه ویژه سرمایه های دانش بنیان در ادبیات اقتصادی مدرن، در تحقیق حاضر، با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، میزان سرمایه دانش بنیان در صنایع کارخانه ای ایران اندازه گیری می شود. جامعه آماری این تحقیق، بنگاه های فعال در بخش صنعت کارخانه ای ایران است که در سطح کدهای ISIC دو رقمی قرار دارند و دوره زمانی مورد مطالعه، داده های مربوط به سال های 1381 الی 1397 را می گیرد. نتایج بررسی ها، وجود یک فاکتور (عامل) در صنایع کارخانه ای کشور را تایید می کنند و نشان می دهند که روند کلی انباشت این نوع از سرمایه در صنایع مزبور، مثبت و رو به رشد بوده است. همچنین بررسی ها، نشان می دهند که انباشت سرمایه دانش بنیان در صنایع کارخانه ای ما، همچنان در مراحل اولیه توسعه خود قرار دارد و بسیار به نیروی انسانی باسواد متکی می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه دانش بنیان، صنایع کارخانه ای، تحلیل عاملی اکتشافی
  • مبینا زارعی*، سید پرویز جلیلی کامجو، مسعود جلیلی، یونس نادمی صفحات 217-243

    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر متغیرهای آموزش برابر، آموزش فراگیر، ترویج فرصت ها و آموزش باکیفیت بر توسعه پایدار در بین خانوارهای شهری در استان های ایران در دوره 1398-1390 است. در این پژوهش، از پانل پویای تصادفی با کاربرد مدل گشتاورهای تعمیم یافته فضایی دوربین SGMM-DPD-SDM با کاربرد ضرایب دومرحله ای آرلانو- باور/ بوندل- باند، به منظور برآورد مدل اقتصادسنجی، همچنین برای تعیین ماتریس مجاورت، از روش مجاورت و همبستگی در قالب یک ماتریس مربعی 30 در 30 استفاده شده،  و نتایج، نشان می دهد که ضریب برآوردی وقفه زمانی درآمد سرانه، مثبت و معنادار است. مشاهده می شود که میانگین وزنی درآمد سرانه هر استان، بر درآمد سرانه استان مورد مطالعه، موثر بوده، به طوری که هر چه استانهای مجاور، درآمد سرانه بالاتری داشته باشند، درآمد سرانه آن استان نیز بیشتر خواهد بود و میزان اثرگذاری آن به مقدار 04/1 است. ضرایب برآورد شده برای متغیرهای آموزش برابر، آموزش فراگیر، ترویج فرصت ها و آموزش باکیفیت، دارای اثر مثبت بر توسعه پایدارند. همچنین این متغیرها، دارای اثرات مجاورت و فضایی بر درآمد سرانه هستند. در بین متغیرهای فضایی دوربین، همه متغیرها معنادارند که نشان دهنده وجود و تایید اثر فضایی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته است.

    کلیدواژگان: آموزش، توسعه پایدار، آرلانو- باور، بوندل - باند دومرحله ای، SGMM-DPD فضایی دوربین
  • وحید نیک پی پسیان*، صمد حکمتی فرید، یوسف محمد زاده، فاطمه نزاعی صفحات 245-270

    سرمایه گذاری مستقیم خارجی، یکی از منابع مهم تامین کننده سرمایه کشورها محسوب می شود. دانش و تکنولوژی با سرمایه گذاری مستقیم خارجی به کشور میزبان وارد شده و به افزایش رقابت، تخصیص بهینه منابع، افزایش مهارت نیروی کار، افزایش بهره وری و درنهایت، افزایش اشتغال و رشد اقتصادی کشور میزبان منجر می گردد. از طرف دیگر، آسیب پذیری ساختاری اقتصادی از طریق ایجاد بی ثباتی اقتصادی و سیاسی، عدم توازن های کلان اقتصادی، بی ثباتی نرخ ارز و نرخ تورم، موجب عدم جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور میزبان می گردد. بنابراین، در صورتی-که کشوری دارای سیاست های کلان اقتصادی باثبات و پایداری باشد، سرمایه گذاران خارجی نیز جذب آن کشور خواهند شد و تمایل به سرمایه گذاری در کشور مربوط را خواهند داشت. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آسیب پذیری ساختاری اقتصادی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای منطقه منا طی بازه زمانی 2005-2018، با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) است. نتایج تحقیق، حاکی از این واقعیت می باشد که مطابق با انتظارات تیوریکی تحقیق، شاخص آسیب پذیری ساختاری اقتصادی، تاثیر منفی و معنی داری بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارد. ایران با عنایت به وابستگی به درآمدهای نفتی و تحریم های متعدد بین المللی در سال های اخیر، آسیب پذیری ساختاری اقتصادی بالایی را تجربه می کند. از سایر نتایج تحقیق اینکه، متغیرهای لگاریتم تولید ناخالص داخلی، شاخص ثبات سیاسی و شاخص حقوق مالکیت، تاثیر مثبت و معنی دار بر جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری ساختاری اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، ایران، کشورهای منطقه منا، گشتاورهای تعمیم یافته
|
  • Naeim Shokri, Abbas Assari Arani*, Ali Asgary, Amirhosein Mozayani, Nematollah Akbari Pages 1-27

    Today, the share of government aid from the public expenditures to support military and civil servants' pension funds has increased from about 11% in 2013 to 19% in 2021 and this trend has been increasing in recent years. This study aims to use DSGE models to simulate and apply corrective measures to enhance the financial misalignment of Iran's pension system. For this purpose, the model has been calibrated once for the PAYG-DB system that is currently used in Iran and then for the system based on financial provision based on the amount of partial savings to compare their welfare and distributional effects. The simulation results show that people reduce their savings by switching to a partial savings system, which increases consumption in all generations and capital accumulation in the whole society. In the second part of the article, impulse response functions were used to investigate the effects of emerging diseases and population aging variables on the financial misalignment of pension funds. The results show that the financial misalignment of pension funds increases following the positive shock in the above variables. Based on the results, parametric reforms such as a mechanism linking the retirement age to life expectancy and transition to a partial savings system can reduce financial misalignment and increase financial sustainability in Iran's pension system.

    Keywords: Pension System, DSGE Model, Emerging Diseases, Population Aging, Impulse Response Functions
  • Abdolreza Iesvand Heidari, MirHossein Mousavi*, Saleh Ghavidel, Esmaeel Safarzadeh Pages 29-58

    The purpose of this article is to investigate the effects of macroeconomic variables such as exchange rate, interest rate, economic growth and real money residual growth on the financial stability in the Iranian insurance industry. For this purpose, Markov switching method is used. The ability to account for changes in the relationship between macroeconomic variables and the financial stability of the insurance industry over time is one of the most important features of the Markov switching method. The period under study is from the first quarter of 2005 to the fourth quarter of 2015. The results show that the effects of macroeconomic variables during the first regime (including the first quarter of 2005 to the third quarter of 2008) and the second regime (including the fourth quarter of 2008 to the fourth quarter of 2015) on financial stability of the insurance industry are different. So that the effects of exchange rate, interest rate and economic growth on the financial stability of the insurance industry in the first regime are the opposite of those of the second regime. This is while the growth of the real balance of money has a direct link to the financial stability of the insurance industry in each round of the regime, but in the second regime, which is a recessionary regime, its effect on financial stability is insignificant. Also, the findings show that the stability of the first regime is more than the second regime, so that if the insurance industry is in regime one in the previous period, with a probability of 94% it will be again in regime one.

    Keywords: Insurance industry, Financial stability, Macroeconomic variables, Markov switching
  • Sima Eskandari Sabzi* Pages 59-78

    High and unpredictable inflation rates reduce the demand for domestic money and increase the demand for alternative assets such as foreign currency. Currency substitution is a situation in which foreign currency is replaced for domestic money in doing monetary functions. The purpose of this article is to investigate the factors affecting currency substitution in Iran, with emphasis on inflation uncertainty. For this purpose, based on the data of 1978-2018, the degree of currency substitution is obtained using the Kamin-Ericsson (2003) method and the EGARCH model is used to calculate inflation uncertainty. The estimation of an autoregressive distributed lag model show that in the short- and long-run, rising inflation leads to increased currency substitution. Inflation uncertainty in the short run increases currency substitution after three lags. In the long run, inflation uncertainty has a positive relationship and economic growth has a significant inverse relationship with currency substitution. Given the impact of inflation and its uncertainty on currency substitution, inflation control policies should be considered by policymakers.

    Keywords: Currency substitution, Inflation uncertainty, Demand for money, ARDL
  • Azadeh Arab, Ahmad Sarlak*, Mojtaba Ghiasi, Maryam Shariehnezhad Pages 79-101

    Financial instability can lead to failure in financial markets and create macroeconomic costs. Therefore, by examining this harmful event, we can achieve conditions of economic stability and security. The main purpose of this study is to investigate the financial instability of Middle Eastern countries during the years 2000 to 2019 in a dynamic model and using a two-stage system of Generalized Method of Moments (GMM). To reach this goal, the index of instability and financial development was created on the basis of the influential variables of the banking sector and the stock market in two groups of oil exporting and non-exporting countries in the region. The estimation results show the different effects of variables on financial instability in exporting and non-exporting countries. Most countries in the region are oil exporters and the results of the estimate confirm the negative and significant impact of financial development and economic growth on financial instability. Also, in order to create a more comprehensive view, the control variables of the terms of trade, government spending and inflation have been used in the model. The first lag of financial instability and inflation variable have positive and significant effects and the terms of trade and government spending have negative and significant effects on financial instability. In oil non-exporting countries, due to less financial instability than exporting countries, the relationship between a number of variables and financial instability was not significant and different results were obtained. It is recommended that policy makers reduce financial instability by controlling prices and directing liquidity and credits to production, reforming the level and composition of government spending, and improving trade relations.

    Keywords: Financial Development, Financial Instability, Economic Growth, Systematic Generalized Method of Moment, Middle East
  • Ahmad Pourmohammadi, Zohre Tabatabaienasab*, Yhya Abtahi, MohammadAli Dehqantafti Pages 103-128

    The 2008 global financial crisis and the new coronavirus disease (COVID-19) pandemic have attracted interest in the issue of fiscal policy. Since fiscal policy plays an important role in alleviating the costs of these crises, understanding the relationships between fiscal policy components is crucial and has important implications for choosing fiscal policies in the field of public economics. This study aims to examine the causal links between the fiscal policy components, i.e., government expenditures (current and development) and government revenues (tax and oil) in Iran, using quarterly data for the period of 1990:2-2019:1. For this purpose, first, we employ the time domain Toda-Yamamoto causality test to check the causal relationship among these variables. Then, due to the various characteristics of variables in the frequency bands, we implement a dynamic analysis through wavelet coherence approach and wavelet phase-difference in order to explore the joint time-frequency domain causal relationship between government revenues and expenditure categories. The results of the wavelet analysis show that the linkage between the government revenues and expenditures pairs is not the same across all time horizons and a strong heterogeneity in the revealed interrelationships is detected over time and across scales. Overall, the results reveal various causal effects and confirm the expenditure dominance hypothesis for oil revenue, and revenue dominance hypothesis for tax revenue at different frequencies.

    Keywords: Fiscal policy, Government revenues, expenditures, Toda-Yamamoto causality, Wavelet coherence, Phase differences
  • Mehdi Shabanzadeh Khoshrody*, Omid Gilanpour, Ebrahim Javdan, Mohsen Rafaati Pages 129-155

    The currency fluctuations intensified in Iran from the end of 2017. In order to manage the foreign exchange market, from the beginning of 2018, the government economic staff allocated preferential currency at the rate of 42000 Rials per US dollar to basic goods’ imports. The main purpose of this policy was to prevent the spread of currency inflammation to the market of basic goods needed by the people and to benefit the lower income deciles of society. However, today, three years after the implementation of this plan, many experts believe that the implementation of the preferred currency subsidy policy has resulted in high costs and due to failure to control rising prices, has not been able to ensure the stability of target food consumption among households. On the contrary, proponents of this policy believe that the effect of the preferred currency subsidies policy on controlling the growth of product prices in the final market and ultimately household consumption has been significant. Therefore, the question arises here is that whether the subsidy paid in the form of preferred currency policy reaches the final consumer and has a significant effect on his level of consumption? With this approach, the present study evaluates the effect of preferred currency subsidies policy on food consumption in urban areas of Iran. In order to achieve this goal, first, the theoretical model of the present study is explained by applying theoretical foundations in various studies. It is worth mentioning that the information required for the study is collected during the period 2005-2020 and analyzed in the form of PANEL ARDL model. The results show that although the preferred currency subsidies policy has a positive and significant effect on household consumption, but this effect is not remarkable. At the same time, according to the results, the price index of food groups and exchange rate fluctuations have negative effects on food consumption in the short and long term and in contrast, increasing the income of urban households has a positive and significant effect on food consumption in the short and long term. Finally, the results of the error correction model (ECM) show that due to the low speed of adjustment, the effects of currency shocks have high durability in the Iranian economy.

    Keywords: Preferred currency policy, Urban areas, Food consumption, PANEL ARDL model
  • Amirhosein Pourjohari* Pages 157-185

    In today's urban economy, small businesses have found a significant place. The nature and scale of the activities of this type of business cause different reactions to macro-external factors, so that some destructive forces for large businesses may lead to the growth and prosperity of small businesses or vice versa. Thus, urban management can act not as a directly influential force, but as a facilitator. In this study, by studying the macro-political, economic, social, technological, environmental and legal forces, the current situation and the type of influence of these forces are analyzed generally by PESTEL method. Then, using the TAIDA futurology method, the causal relationships between the existing trends and the main uncertainties are determined. The results of the studies show that the existence of economic sanctions and the multiplicity of laws are uncertainties, and future research scenarios can be presented. Accordingly, since the most likely future will be the resistive economy approach. As a result, eight strategies related to facilitator urban management can be presented that are sustainable in all scenarios. These include the realization of integrated management, creation of a support fund, support the domestic production, creation the business clusters at different levels, support the entrepreneurs, development of knowledge concepts and knowledge-based economics in relation to small businesses, development of infrastructure, technologies, production equipment and technical services in Tehran and supporting the development of clean technologies in polluting units.

    Keywords: Futurism, Small Business, Business Environment, PESTEL, TAIDA
  • Narges Heydari, Reza Najarzadeh*, Hassan Heydari, Kazem Yavari Pages 187-215

    Regarding the importance of knowledge-based capital in the modern economy, this paper aims to measure this kind of capital in Iran’s manufacturing sector using the exploratory factor analysis method. Data include active firms in Iran’s manufacturing sector at the 2-digit ISIC level over the period 2002-2018. The results indicate the existence of a factor in the manufacturing firms with a positive and increasing trend of knowledge-based capital accumulation. The findings also show that the accumulation of this type of capital in Iran’s manufacturing sector is in the early stages of development and highly depends on the literate labor force.

    Keywords: Knowledge, based capital, Manufacturing industries, Exploratory factor analysis
  • Mobina Zarei*, Parviz Jalili, Masuod Jalili, Younes Nademi Pages 217-243

    The purpose of this study is to evaluate the effects of equal education, inclusive education, promotion of opportunities and quality education on sustainable development among urban households in the provinces of Iran over the period 2011-2019. In this research, a stochastic dynamic panel data model is estimated using the Spatial Durbin Generalized Method of Moments and applying the Arellano-Bover/Blundell-Bond two-stage coefficients. In addition, the proximity and correlation matrix are calculated in the form of a 30 by 30 square matrix. The results show that the estimated coefficient of time lag of per capita income is positive and significant. The weighted average per capita income of each province affects the per capita income of the provinces. So that the higher per capita income of the neighboring provinces, affects the per capita income of that province and its impact is 1.04. The variables of equal education, inclusive education, promotion of opportunities and quality education have positive effects on sustainable development. These variables also have proximity and spatial effects on per capita income. All spatial Durbin variables are significant, which indicates the existence of the spatial effect of independent variables on the dependent variable.

    Keywords: Education, Sustainable Development, Arellano-Bover, Blundell-Bond Two-Step, SGMM-DPD Spatial Durbin
  • Vahid NIKPEY PESYAN*, Samad Hekmati Farid, Yousef Mohammadzadeh, Fateme Nezaie Pages 245-270

    Foreign direct investment is one of the most important sources of capital for countries. Knowledge and technology enter the host country through foreign direct investment and lead to increased competition, optimal resource allocation, increased labor skills, increased productivity, and ultimately increased employment and economic growth of the host country. On the other hand, structural economic vulnerability through the creation of economic and political instability, macroeconomic imbalances, exchange rate instability and inflation, leads to a lack of foreign direct investment in the host country. Therefore, if a country has stable macroeconomic policies, foreign investors will be attracted to that country and will be willing to invest in it. The purpose of this study is to investigate the impact of structural economic vulnerability on the attraction of foreign direct investment in the Middle East and North Africa (MENA) countries during the period 2005-2018, using the Generalized Method of Moments (GMM). The results show that in accordance with the theoretical expectations of the research, the index of structural economic vulnerability has a negative and significant effect on attracting foreign direct investment. Iran experiences high structural economic vulnerability in recent years due to its dependence on oil revenues and numerous international sanctions. Among other research results, the variables of logarithm of GDP, political stability index and property rights index have positive and significant effects on the inflow of foreign direct investment.

    Keywords: Economic structural vulnerability, FDI, Iran, MENA, GMM