فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا اکرمی*، مختار ملک پور صفحات 7-26

    دوره بلوغ برای نوجوانان و والدین حایز اهمیت است و علاوه بر تغییرات جسمانی با تغییرات روان شناختی و اجتماعی نیز همراه است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخله گروهی مبتنی بر آموزش مهارتهای اجتماعی و مدیریت رفتار بر کاهش مشکلات اجتماعی و رفتاری پسران نوجوان در دوره بلوغ انجام شده است. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پسران 16-12 سال را شامل می شد که در سال تحصیلی 97-1396 در مدارس عادی دولتی در شهر یزد مشغول به تحصیل بودند. به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 30 پسر نوجوان انتخاب شدند و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها، مادران آزمودنیها به سوالات پرسشنامه های سیستم ارزیابی رفتار کودکان رینولدز و کمفاس (2015) و سیستم بهبود مهارتهای اجتماعی گرشام و الیوت (2008) پاسخ دادند. برنامه آموزشی پژوهش حاضر بر اساس تحقیقات اولیه تنظیم شد. جلسات برای مادران و نوجوانان در گروه آزمایش در 30 جلسه برگزار شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که برنامه آموزشی بر پرخاشگری (0/008>p)، گوشه گیری (0/016>p)، افسردگی (0/016>p)، مشکلات رفتاری (0/013>p)، ارتباط (0/001>p)، همکاری (0/001>p)، درون گرایی، برون گرایی (0/001>p)، مسیولیت پذیری، خودکنترلی و مهارتهای اجتماعی (0/001>p) تاثیر معنادار داشته است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که باتوجه به تغییرات جسمانی و روانی دوره بلوغ، آموزش دادن مادران و نوجوانان می تواند نقشی مهم در حل مشکلات رفتاری و اجتماعی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بلوغ، مشکلات رفتاری، مهارتهای اجتماعی
  • سید سعید سجادی اناری*، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا صفحات 27-44

    خلاقیت برای افراد با استعداد از اهمیتی ویژه برخوردار است زیرا به آنها کمک می کند تا به طور بالقوه توان خود را افزایش دهند و این امر به نفع جامعه است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی برنامه جامع حل مساله خلاق بر افزایش خلاقیت دانش آموزان تیزهوش صورت گرفته است.  پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی است و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شده است. نمونه پژوهش شامل پنجاه دانش آموز پسر تیزهوش پایه های سوم تا ششم دبستان و والدین آنهاست. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. از هر دو گروه تست تورنس نسخه تصویری گرفته شد. 12جلسه برای دانش آموزان و 4 جلسه برنامه خانواده- محور برای والدین در نظر گرفته شد. محتوای جلسات برای دانش آموزان شامل بازی، فعالیتهای تعاملی گروهی و ابعاد هوشهای چندگانه (شامل قصه گویی، خواندن داستان، موسیقی، نمایش، مهارتهای حرکتی و...) بود. به دلیل اهمیت بازی، برای کودکان برنامه و فعالیتها براساس بازی و شامل سرگرمی بوده است. محتوای جلسات برای والدین نیز دانش افزایی در زمینه راهکارهای افزایش خلاقیت و روش های فرزندپروری دانش آموزان تیزهوش بوده است. نتایج تحلیل کوواریانس نشان دهنده اثربخشی برنامه حل مساله خلاق بوده است. تفاوتی معنادار میان پیش آزمون و پس آزمون در ابعاد مولفه های خلاقیت تورنس (سیالی، انعطاف، ابتکار و بسط) میان گروه آزمایش و کنترل دیده شده است (0/005>P). این مطالعه نشان می دهد که عملکرد خلاقیت در میان دانش آموزان تیزهوش می تواند از طریق برنامه هایی با ساختار مناسب و همراه با سرگرمی تقویت شود. برای پژوهشهای آینده اثربخشی مطالعات طولی پیشنهاد می شود. همچنین اجرای این برنامه روی دانش آموزان عادی نیز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه حل مساله، تست تورنس، تیزهوشی، خلاق، خلاقیت، دانش آموز تیزهوش، والدین
  • مرضیه نخلی، صدیقه احمدی*، اسماعیل اسدپور صفحات 45-62

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر بهبود رابطه مادر - کودک و دلبستگی ایمن کودکان انجام شده است. روش تحقیق نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه مادران دارای فرزند 6-3 سال شهر پرند در سال 1399 تشکیل می دادند. روش نمونه گیری در دسترس بود، به این ترتیب که از میان داوطلبان تعداد 30 نفر از مادرانی که در متغیرهای رابطه مادر-کودک و دلبستگی نمرات پایین تر از میانگین گرفته بودند، به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش مقیاس ارزیابی رابطه مادر- کودک راث (1980) و پرسشنامه روابط میانی دلبستگی کاپنبرگ و هالپرن (2006) بود. آموزش درمان مبتنی بر ذهنی سازی در 8 جلسه دو ساعتی اجرا شد. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها نشان دادند که آموزش درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر بهبود نمره کلی رابطه مادر- کودک و زیرمقیاسهای پذیرش، حمایت بیش از حد، سهل گیری بیش از حد و طرد موثر بوده است. همچنین، درمان مبتنی بر ذهنی سازی موجب بهبود نمره کلی دلبستگی و زیرمقیاسهای تکامل انطباقی مثبت، رفتارهای منفی، واکنشهای هیجانی و دوری گزیدن از فرد مراقب شده است. براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که آموزش درمان مبتنی بر ذهنی سازی برای بهبود رابطه مادر - کودک و دلبستگی ایمن کودکان کاربردی است.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، رابطه مادر- کودک، دلبستگی، کودکان
  • ناهید میکلانی، حسن رضایی جمالویی، مهدی طاهری، ایرج سعیدی*، حسین غلامی صفحات 63-78

    خودمختاری و عواطف از مهم ترین مولفه های اثرگذار بر کیفیت زندگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر واقعیت درمانی گروهی بر رشد خودمختاری و عاطفه مثبت و منفی دانش آموزان پسر انجام شده است. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه ناحیه 3 شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بود. در مرحله اول 181 نفر به شیوه در دسترس از جامعه انتخاب شدند و در مرحله بعد تعداد 30 نفر انتخاب شدند که کمترین نمرات را در پرسشنامه خودمختاری به دست آورده بودند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنیها پرسشنامه خودمختاری اشتاینبرگ و سیلوربرگ (1986) و پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) را تکمیل کردند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای آموزش واقعیت درمانی گروهی را دریافت کردند. داده ها با روش آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی بر رشد خودمختاری و عاطفه مثبت و منفی دانش آموزان تاثیر معنادار داشته است. این نتایج تلویحات کاربردی و پژوهشی مهمی برای مراکز آموزشی و درمانی و پژوهشگران دارد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، خودمختاری، عاطفه مثبت و منفی، دانش آموزان
  • حوریه کاظمی عسکرانی، پریسا سادات سیدموسوی* صفحات 79-92

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دوسویه تنظیم هیجان والدین و اجتماعی کردن هیجان فرزندان بوده است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران و پدران دارای فرزند 6 تا 10 سال شهر تهران بود که فرزندان آنها در سال تحصیلی 98-1397 در مدارس ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. از جامعه ذکر شده، 120زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به دو پرسشنامه سازگاری با هیجانهای منفی کودکان فابز و همکاران (1990) و دشواری در تنظیم هیجان  گراتز و رومر (2004) پاسخ دادند. داده های گردآوری شده با روش همبستگی پیرسون و تحلیل اثرات عامل- شریک  و با استفاده از نرم افزار APIM تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که اثر عامل برای پیش بینی واکنشهای حمایتگر و غیرحمایتگر مادران به واکنشهای هیجانی فرزندان از طریق دشواری در تنظیم هیجان مادران از نظر آماری معنادار نبود (0/05<P). اثر عامل برای پیش بینی واکنشهای حمایتگر و غیرحمایتگر پدران به واکنشهای هیجانی فرزندان از طریق دشواری در تنظیم هیجان پدران از نظر آماری معنادار بود. به این معنا که دشواری در تنظیم هیجان پدر قادر به پیش بینی واکنشهای حمایتگر و غیرحمایتگر پدران به هیجانهای فرزندان شان است، اما اثر شریک دشواری در تنظیم هیجان پدر و مادر در پیش بینی واکنشهای حمایتگر و غیرحمایتگر پدران به هیجانهای فرزندان شان از نظر آماری معنادار نبود (0/05<P). در تبیین این نتایج می توان گفت که مهارتهای تنظیم هیجان در والدین تاثیراتی متفاوت بر واکنشهای حمایتگر و غیرحمایتگر آنها به هیجانهای فرزندان شان دارد و دشواری در تنظیم هیجان مادران تاثیری بر رابطه والد- فرزندی و نقش مادری آنها نمی گذارد.

    کلیدواژگان: اجتماعی کردن هیجان والدین، واکنشهای حمایتگر، واکنشهای غیرحمایتگر، دشواری در تنظیم هیجان والدین
  • یاسر گراوند*، احمد علیزاده، سمیه زارع نژاد، احسان عباسی جوشقان صفحات 93-112

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری بر فرسودگی تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر ایلام در سال تحصیلی 98-1397 بوده است. از جامعه آماری موردنظر دو کلاس 20 نفری در مجموع 40 دانش آموز پسر برای نمونه تحقیق به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی برسو، سالانووا و شافلی (1997) و سلامت روان گلدبرگ و هیلیر (1979) استفاده شد. پس از تشکیل گروه ها، ابتدا یک پیش آزمون به عمل آمد، سپس گروه آزمایش به مدت ده جلسه و در هر جلسه به مدت 75 دقیقه آموزش تاب آوری به صورت کارگاهی دریافت کرد. پس از پایان دوره آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون گرفته شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شده که نتایج آن نشان داد افرادی که در دوره آموزش تاب آوری شرکت کردند فرسودگی تحصیلی کمتر و سلامت روان بیشتری نسبت به افرادی که در این دوره شرکت نکردند داشتند. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که سیاستگذاران و مسیولان مربوطه به ویژه مشاوران مدارس برای معلمان، دانش آموزان و خانواده های آنها در مورد تاب آوری و تاثیر آن بر فرسودگی تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان کارگاه های آموزشی با راهکارهای عملی برگزار کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، فرسودگی تحصیلی، سلامت روان
  • اعظم زارع میرک آباد*، طیبه جعفری صفحات 113-128

    دوره نوجوانی با تغییرات گوناگون جسمی، روانی، عاطفی، شناختی و اجتماعی همراه است و سازگاری نوجوانان می تواند تحت تاثیر این تحولات گسترده قرار بگیرد. به نظر می رسد که متغیرهایی همچون بهزیستی روان شناختی و دلبستگی به خدا می توانند به نوجوانان در سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی کمک کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای بهزیستی روان شناختی در رابطه میان دلبستگی به خدا و سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی در نوجوانان دختر بوده است. این پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه منطقه 14 شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند. از این جامعه آماری با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 222 دانش آموز برای شرکت در مطالعه حاضر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه دلبستگی به خدا (غباری بناب و حدادی کوهسار، 1390)، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و پرسشنامه سازگاری دانش‎آموزان دبیرستانی (سینها و سینگ، 1993) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر با نرم افزار SPSS نسخه 19 و نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین دلبستگی به خدا و بهزیستی روان شناختی نوجوانان رابطه مثبت معنادار وجود دارد (0/05>P). همچنین نتایج مطالعه نشان داد که دلبستگی به خدا با سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی نوجوانان رابطه مثبت معنادار دارد و بهزیستی روان شناختی در این میان دارای نقش واسطه ای است (0/05>P). با توجه به یافته های این پژوهش، می توان با تقویت بعد معنوی و دلبستگی به خدا به بالا بردن سطح بهزیستی روان شناختی نوجوانان و همچنین سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی آنها کمک کرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی، دلبستگی به خدا، سازگاری، نوجوان، عاطفی
  • ابوالقاسم بریمانی*، میثم آهنی رکاوندی صفحات 129-149

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری رابطه میان هویت اجتماعی و عدالت آموزشی با نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی در معلمان مقطع ابتدایی بوده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه معلمان مقطع ابتدایی شهر بهشهر در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 143 نفر بوده است. تعداد 104 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه هویت اجتماعی (صفاری نیا و روشن، 1390)، عدالت آموزشی (گل پرور، 1389ب) و رفتار شهروندی سازمانی (کانوفسکی و اورگان، 1996) استفاده شده است. پایایی آنها با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 0/80، 0/81 و 0/83 به دست آمد. به منظور تحلیل داده های حاصله، از مدل یابی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار آماری پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میان هویت اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی با عدالت آموزشی معلمان رابطه ای معنادار وجود دارد و مقدار 48/3 درصد از رفتار شهروندی سازمانی و 72/9 درصد از عدالت آموزشی با هویت اجتماعی تبیین می شود و متغیر رفتار شهروندی سازمانی اثر میانجی بر رابطه میان هویت اجتماعی و عدالت آموزشی دارد. همچنین شاخصهای برازندگی مدل حاکی از آن است که مدل ارایه شده از برازشی مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، عدالت آموزشی، رفتار شهروندی سازمانی
|
  • L. Akrami*, M. Malekpour Pages 7-26

    As well as a time of multiple physical changes, puberty is also a time of significant emotional, psychological, and social change. The present research has been conducted as an effort to examine the effectiveness of a group training program based on social skills and behavior management in reducing the social and behavioral problems of boys going through puberty. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design.  The statistical population of the study consisted of adolescent boys aged 12-16 who were studying at public schools in Yazd in 2017-18 school year. Multi-stage cluster sampling method was utilized and the sample was drawn (N= 30). The subjects were randomly assigned to experimental and control groups. To collect data, the mothers of the subjects completed Behavior Assessment System for Children (BASC-3) (Reynolds & Kamphaus, 2015) and Social Skills Improvement System (SSIS) (Gresham & Elliott, 2008). The subjects and their mothers were subjected to the training for 30 sessions, while the control group did not receive any intervention. The results of multivariate covariance analysis showed that the training program had a significant effect on aggression (p<0.008), withdrawal (p<0.016), depression (p<0.016), behavioral problems (p<0.013), communication (p<0.001), cooperation (p<0.001), internalizing/externalizing (p<0.001), and responsibility, self-control, and social skills (p<0.001). Based on the findings of the present study, it can be concluded that training mothers and adolescents can play a pivotal role in resolving behavioral and social problems of boys going through puberty.

    Keywords: puberty, behavioral problems, social skills
  • S. S. Sajjadi Anari*, G. A. Afrooz, M. Shokouhiyekta Pages 27-44

    Creativity is crucially important for talented people because it helps them potentially increase their power and this is for the benefit of society. The present research has endeavored to examine the effectiveness of a comprehensive Creative Problem Solving Program in increasing the creativity of gifted students. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The sample was comprised of 50 gifted male students in grades three through six and their parents. The students were randomly assigned to experimental and control groups. Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) (figural version) was given to both groups. There were 12 training sessions for the students and 4 family-centered training sessions for the parents. The content of the sessions for the students includes games, group interactive activities, and multiple intelligence dimensions (including storytelling, reading stories, music, drama, motor skills, etc.). Due to the importance of games, the program and activities for the children were based on games and entertainment. The content of the training sessions for the parents included strategies to enhance creativity and parenting styles of gifted students. The results of ANCOVA were indicative of the effectiveness of the Creative Problem Solving Program. The results of the study demonstrated that there was a significance difference between pretest and posttest scores of the experimental and control groups (P<0.005) in the dimensions of TTCT, namely, fluency, flexibility, originality, and elaboration. The findings of the study revealed that the creativity of gifted students can be fostered through appropriate programs incorporating entertaining. To better estimate these effects, future research should consider the potential effectiveness of longitudinal studies. It is also recommended that this program be administered to regular students.

    Keywords: Creative Problem Solving Program, Torrance Test of Creative Thinking, creativity, giftedness, gifted students, parents
  • M. Nakhli, S. Ahmadi *, I. Asadpour Pages 45-62

    The present research sought to determine the impact of mentalization-based therapy on improving the mother-child relationship and secure attachment in children. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study consisted of all mothers of children aged 3-6 in Parand in 2020. Convenience sampling method was utilized and 30 mothers who had obtained lower than average scores on mother-child relationship and attachment scales were randomly selected and assigned to experimental (N=15) and control groups (N=15). The research instruments comprised Mother-Child Relationship Evaluation Scale (Roth, 1980) and Kinship Center Attachment Questionnaire (Kappenberg & Halpern, 2006). The experimental group received training in mentalization-based therapy in 8 two-hour sessions. The collected data were analyzed via MANCOVA. The results showed that mentalization-based therapy was effective in improving total mother-child relationship score as well as those of acceptance, overprotection, overindulgence, and rejection subscales. The results also indicated that mentalization-based therapy was effective in improving the total attachment score and those of positive adjustment/development, negative behavior, negative reactivity, and distancing from caregiver support subscales. Accordingly, it can be concluded that mentalization-based therapy is a practical way to boost the mother-child relationship and secure attachment in children.

    Keywords: mentalization, mother-child relationship, attachment, children
  • N. Mikelani, H. Rezaee Jamalou’Ee, M. Taheri, I. Saeedi*, H. Gholami Pages 63-78

    Autonomy and positive and negative affect are among the most significant factors affecting the quality of life and academic achievement of students. Accordingly, this study aimed to examine the effectiveness of group reality therapy in the development of emotional autonomy and positive and negative affect in male students. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study included all male senior high school students in Isfahan (District 3) in 2018-19 school year. In order to select the sample, first 181 individuals were selected through convenience sampling. In the next stage, 30 students who had gained the lowest scores on the autonomy questionnaire were randomly assigned to the experimental and control groups. The subjects completed Emotional Autonomy Scale (Steinberg & Silverberg, 1986) and the Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) (Watson et al., 1988). The experimental group received training in group reality therapy in eight 90-minute sessions. The collected data were analyzed by ANCOVA. The results showed that training in group reality therapy had a significant effect on the development of emotional autonomy and positive and negative affect in students. The findings of the study have important implications for researchers as well as education and therapeutic centers.

    Keywords: reality therapy, autonomy, positive affect, negative affect, students
  • H. Kazemi Askarani, P. S. Seyedmousavi * Pages 79-92

    This study was undertaken to investigate the interdependence between parental emotion regulation and children's socialization of emotions. The present study had a correlational design. The statistical population of this study comprised mothers and fathers of children aged 6-10 studying at primary schools in Tehran in 2018-19 school year from among whom 120 couples were selected using convenience sampling method. The research instruments included Coping with Children's Negative Emotions Scale (CCNES) (Fabes et al., 1990) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) (Gratz & Roemer, 2004). The collected data were analyzed via Pearson correlation method and actor and partner effects using APIM software. The results showed that the actor effect for predicting mothers' supportive and non-supportive reactions to children's emotional reactions through the mothers' difficulty in emotion regulation was not statistically significant (P>0.05). The actor effect for predicting fathers’ supportive and non-supportive reactions to the emotional reactions of children through the father's difficulty in emotion regulation was statistically significant. This means that the father's difficulty in emotion regulation is able to predict fathers' supportive and non-supportive reactions to their children's emotions. However, the partner effects for father's  and mothers' emotion regulation difficulties in predicting father's supportive and non-supportive reactions to the emotional reactions of children were not statistically significant (P>0.05). Hence, it can be stated that parents’ emotion regulation skills have different effects on their supportive and non-supportive reactions to their children's emotions. Furthermore, mothers' difficulty in emotion regulation does not affect the parent-child relationship and their maternal role.

    Keywords: parental emotion socialization, supportive reactions, unsupportive reactions, difficulty in regulating parental emotion
  • Y. Garavand*, A. Alizadeh, S. Zare’Nezhad, E. Abbasi Joshagan Pages 93-112

    This study was carried out to examine the impact of resilience training on students' academic burnout and mental health. The statistical population of the study was comprised of all male senior high school students in Ilam in 2018-19 school year from among whom 40 students were selected via multi-stage random sampling method and were assigned to experimental (N=20) and control groups (N=20). This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design.  The research instruments included Academic Burnout Questionnaire (Bresó, Salanova & Schaufeli, 1997) and Mental Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1979). All groups were pretested. The experimental groups went through a ten-session course wherein the said training was utilized. All groups were post-tested. The collected data were analyzed by MANCOVA. Data analyses revealed that those who participated in resilience training had less academic burnout and more mental health compared to those who did not receive any intervention. Accordingly, it is suggested that policymakers and authorities, especially school counselors, hold workshops on resilience and its impacts on students' academic burnout and mental health for teachers, students, and their parents.

    Keywords: resilience, academic burnout, mental health
  • A. Zare’ Mirakabad*, T. Jafari Pages 113-128

    Adolescence is associated with various physical, psychological, emotional, cognitive, and social changes and adolescent adjustment can be affected by these wide-ranging changes. It appears that variables such as psychological well-being and attachment to God can help adolescents in emotional, social and educational adjustment. The present study set out to examine the mediating role of psychological well-being in the relationship between attachment to God and emotional, social and educational adjustment in female adolescents. This research had a descriptive, correlational design. The statistical population of the study was comprised of all female junior high school students in Tehran (District 14) in 2017-18 school year from among whom 222 students were selected using cluster random sampling method. The research instruments included attachment to God Questionnaire (Ghobari Bonab & Haddadi Kouhsar, 2011), Psychological Well-Being Questionnaire (Ryff, 1989), and Adjustment Inventory for School Students (AISS) (Sinha & Singh, 1993). The obtained data were analyzed via Pearson correlation coefficient and path analysis using SPSS19 and AMOS. The results revealed that there was a significant, positive relationship between attachment to God and psychological well-being of adolescents (P<0.05). Moreover, the results showed that attachment to God had a significant, positive relationship with emotional, social and educational adjustment of adolescents and psychological well-being mediates this association (P<0.05). Therefore, it can be concluded that adolescents’ psychological well-being as well as their emotional, social and educational adjustment can be promoted through strengthening the spiritual dimension and attachment to God.

    Keywords: well-being, attachment to God, adjustment, adolescent, emotional
  • A. Barimani *, M. Ahani Rekavandi Pages 129-149

    This study aimed to assess the social identity and educational justice relationship in elementary school teachers. This study also investigated organizational citizenship behavior as a moderator in the relationship mentioned above. This applied research had a descriptive, correlational design. The statistical population of the study was comprised of all elementary school teachers in Behshahr in 2018-19 school year (N= 143). Krejcie and Morgan table was used to determine the sample size (N=104) and the sample was drawn via stratified random sampling. The research instruments included Social Identity Questionnaire (SaffariNia & Roshan, 2011), Educational Justice Questionnaire (Golparvar, 2010B), and Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Konovsky & Organ, 1996). Their reliability was calculated to be 0.80, 0.81 and 0.83 respectively by the use of Cronbach’s alpha. The collected data were analyzed by structural equation modeling using the partial least squares method (PLS). The results showed that social identity and organizational citizenship behavior were significantly associated with teachers’ educational justice. In addition, social identity accounted for 48.3% of variance in organizational citizenship behavior and 72.9% variance in educational justice. The results demonstrated that organizational citizenship behavior played a mediating role in the link between social identity and educational justice. Fit indices indicated that the proposed model was a good-fitting one.

    Keywords: social identity, educational justice, organizational citizenship behavior